Page 102

Zdr avniki v prostem času

Čudovito prepletanje slikarstva, kiparstva, fotografije in glasbe Ksenija Slavec

Čeprav je glavnina praznikov za nami, se praznični čas nadaljuje do svečnice; zato je bila januarska prireditev za bolnike Kulturno-umetniškega društva Kliničnega centra in Medicinske fakultete dr. Lojz Kraigher (KUD KC in MF) v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL) obarvana z božično pesmijo. Prepevali so jo izbrani glasovi zdravniškega pevskega zbora Vox medicorum pod taktirko zdravnice Judite Cvelbar. S širokim opusom svojih del se nam je v Veliki galeriji predstavila slikarka KUD-a Pavla Kovačec. Kako vsestranska je pri svojem delu, dokazuje že to, da je na ogled toliko različnih tehnik ustvarjanja: vse od linoreza in jedkanice z motivi akta, portretov in pejsažev, do kiparskih stvaritev v kamnu in mnogovrstnih glinenih figur. V Mali galeriji pa se je predstavila vzhajajoča zvezda fotografskih voda Katja Bidovec, učenka doc. Arneta Hodaliča. Poleti se je udeležila medicinsko-humanitarne odprave v Kenijo, kjer je posnela nešteto fotografij, fotografsko najboljše pa so postavljene na ogled. Tudi galeriji nevrološke klinike in ljubljanske medicinske fakultete sta vredni ogleda z razstavama slik doc. Toneta Pačnika in fotografij medicinca Petra Kordiša.

Slikarka Pavla Kovačec Porodniška babica po poklicu, zaposlena v ljubljanskem Kliničnem centru, že skoraj dve desetletji v svoji ustanovi za lastno duševno hrano tudi umetniško ustvarja. Kot osebnost jo je v pogovoru z njo predstavila vodja KUD-a KC in MF prof. Zvonka Zupanič Slavec, njeno umetniško pot pa je orisala umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Polona Škodič: »Izjemno razgibana ustvarjalna pot Pavle Kovačec obsega mnoga področja likovnega izražanja. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, kiparstvom, keramiko, kreativnim oblikovanjem in še bi se našlo marsikaj. Svoja dela je predstavila na več skupinskih razstavah, tokrat pa se prvič predstavlja samostojno v razstavnih prostorih Kliničnega centra. Članica likovne sekcije našega društva je že od leta 1996. Nedvomno je razvoj njene raznovrstne ustvarjalnosti zaznamovalo tudi obiskovanje šole uporabnih umetnosti Famul Stuart (smer kiparstvo in keramika, zatem pa še grafika), kjer je imela kar nekaj predstavitev. Pavlo prepoznavamo kot avtorico vzporednih izpovednih vsebin, v katerih razkriva tudi svojo večplastno, globlje razmišljajočo in senzibilno naravo. Umetnost pojmuje kot orodje za odkrivanje skrivnosti, kot večno idejo, gibalo življenja, kot univerzalno energijo, ki je tesno povezana z naravo in življenjem. V specifičnem povezovanju različnih tehnik in prehajanju med likovnimi področji se dotika tako značilnosti klasičnih kot 102

Revija ISIS - Februar 2013

Pavla Kovačec: Plesalka.

Slikarki in kiparki Pavli Kovačec sta podpredsednika KUD-a prof. Bojana Boh in doc. Tone Pačnik poklonila priznanje za samostojno razstavo.

Profile for VISART studio, Kvants-Visart d.o.o.

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 2 | 1. februar 2013  

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 2 | 1. februar 2013

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 2 | 1. februar 2013  

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 2 | 1. februar 2013

Advertisement