Page 111

Zdr avniki v prostem času

Morski motivi podaljšujejo poletje v razstavišču UKC Ljubljana Slike poklonjene bolnišnici Ksenija Slavec

Galerija Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani je v mesecu oktobru zažarela v živahnih barvah poletnih kolonij slikarjev Kulturno-umetniškega društva Kliničnega centra in Medicinske fakultete dr. Lojz Kraigher (nadalje KUD). Vsa ta dela zapolnjujejo prav vsak kotiček galerije, tudi tiste skrivne stene ob stopnišču v klet. Premnogi obiskovalci bodo lahko dolgo hodili od slike do slike, da pregledajo vse, ki jih je ustvarilo skoraj 70 slikarjev Likovne skupine ljubljanskega bolnišničnega KUD-a. Dela navdušujejo s svojo lahkotnostjo tem, ki so krajinske, pejsaži, tihožitne, figuralne, nekaj malega pa je tudi abstrakcije. Tudi tehnike slikanja so poletno lahkotnejše, v veliki meri akvarelna. Šopki različnega poletnega cvetja in trpežnih cinij nagovarjajo bolnike, ki so glavni obiskovalci galerije. Ti bodo kmalu premagali svojo bolezen, saj jim bo hospitalizacija z zdravstveno pomočjo in umetniško spodbudo izboljšala kakovost življenja oziroma jim približala sožitje z boleznijo. Medicina, ki je znanost in umetnost hkrati, se s svojimi zaposlenimi trudi psiho-fizično zdraviti bolnike, zato jim ob strokovnem delu ponuja tudi duhovno hrano in umetniško spodbudo. Zbranim je slikarsko kolonijo predstavil likovni terapevt in podpredsednik Likovne skupine Janez Milkovič - Jano, ki je povedal: »Tokrat predstavljamo slikarska dela, ustvarjena letos na Velem Lošinju in v Savudriji. Člani likovne skupine KUD-a KC in MF dr. Lojz Kraigher se obeh kolonij udeležujemo že tradicionalno, kjer slikarji doživljamo nekaj dni odmika od utečenih vsakdanjosti in se prepuščamo namenom, ki jih narekuje srce in udejanjajo energije duše. Spregovorijo barve in njih oblike. Slike izražajo sproščeno pristnost pristopov in izvedb. Do izraza so prišle ustvarjalne različnosti slikark in slikarjev. Vidimo slike v tehnikah pastela, akvarela, akrila, trganke in risbe. Temu ustreza stilna raznoličnost. Zastopan je realizem, poetični realizem, ekspresija in večplastna abstraktnost. Pri tem je izražena zavidljiva raven tankočutnosti, iznajdljivosti in poguma. Razstava je zato polna pozitivne dinamike, izražene v meditativnem miru, ali notranji divjosti. V tistih dneh prihaja do odkritosrčnih in konstruktivnih izmenjav mnenj o načinih pristopov in izvedb. Likovni koloniji tako vsestransko odprto družita strokovnost in družabnost, kar ustvarja pravo vzdušje za razvoj umetniških zmožnosti.« Na platnih so se predstavili razstavljavci: Saša Boljkovac, Zdravko Dolinšek, Emilija Erbežnik, Blaža Fečur, Nada Fišer, Janez Goltes, Jure Godec, Višnja Grubišič, Karel Hruza, Elvira Kaljanac, Ivo Kolar, Biserka Komac, Jože Kovačič, Ivanka Kraševec Prešern, Judita Mandelc Kunčič, Marjan Miklavec, Jano Milkovič, Ljudmila Pačnik, Tone Pačnik, Andreja Peklaj,

Roman Planko, Ivan Žan Prešern, Edi Sever, Franc Skerbinek, Draga Soklič, Ljubo Soklič, Marija Strnad, Zorka Svatina Ciman, Pavle Ščurk, Mira Uršič, Zdenka Vinšek in Erika Železnik.

Dixieland ansambel Ljubljanske korenine Redko razstavišče Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani tako polno zaživi, kot je ta torek, izbrani dan, ko se v njem polnokrvno predstavlja umetnost. Dixieland ansambel Ljubljanske korenine sestavlja sedem odličnih glasbenikov, ki so že v študentskih letih v različnih ansamblih igrali dixieland glasbo. Pred dobrimi desetimi leti so se spet zavedli glasbenih korenin in začutili, da jih lahko oživijo. Nastal je orkester Ljubljanske korenine. Drevo, ki je pognalo, kljub njihovim letom lepo uspeva, saj ga zalivajo z mladostnim muziciranjem. Pravijo, da se zgodi, da se kakšna veja na drevesu posuši, ampak z energijo njihove glasbe, ki jih pomlajuje, kmalu zrastejo nove korenine in igrajo naprej v svoje veselje in veselje svojih poslušalcev.

V zadovoljstvo vseh prisotnih so Ljubljanske korenine igrale same znane in večno lepe dixieland evergrine: Alexander‘s Ragtime Band (Irwing Berlin), Raggie Time (H. Rosenstein), Sweet Georgia Brown (Bernie & Pinkard & Casey), Margie (Con Conrad & Russel Robinson), On The Sunny Side Of The Street ( Jimmy McHugh), Exactly Like You ( Jimmy McHugh), Some Of These Days (Shelton Brooks), Come Back Home To Indina ( James S. Hanley), What A Wonderful World (Georg David & Bob Thiele), When The Saints Marching In (Dave Bartholomew & Antoine Domino), Please Don‘t Talk About Me (Facts Waller). Dixieland ansambel Ljubljanske korenine sestavljajo: Marko Misjak – trobenta (tokrat gost, v odsotnosti Jerneja Groznika), Mitja Kajfež – klarinet, Miklavž Dobovišek – pozavna, Črtomir Kristan – klavir, Tomaž Mancini – bas kitara, Jože Završnik – banjo in Zenon Umiastowsky – bobni.

Razstavo je predstavil likovni terapevt Jano Milkovič (foto Tomaž Rott). Revija ISIS - November 2012

111

Strokovna revija ISIS | leto XXI. številka 11 | 1. november 2012  

Strokovna revija ISIS | leto XXI. številka 11 | 1. november 2012

Strokovna revija ISIS | leto XXI. številka 11 | 1. november 2012  

Strokovna revija ISIS | leto XXI. številka 11 | 1. november 2012

Advertisement