Page 66

Medicina

Zmote in resnice o bioidentičnih hormonih

Lucija Vrabič Dežman, Helena Meden, Ksenija Geršak, Marija Pfeifer, Tomaž Kocjan, Bojana Pinter Ker v današnji družbi velja, da sta lepota in mladost ključ do uspeha, se bolj kot kdajkoli uveljavljajo različni eliksirji »dobrega počutja in spolne dejavnosti«. Razpečevalci in svetovalci »bioidentičnih hormonov« obljubljajo prav to in še več. Ideja ni nova. Promovirati jo je začel dunajski ginekolog dr. Huber, čigar dejavnost je po začetnem navdušenju hitro zamrla zaradi pomanjkljive dokumentacije o vrsti uporabljenih zdravil.

Tudi ženske v Sloveniji v zadnjem času segajo po teh pripravkih, ki jih nabavljajo bodisi preko spleta, pri nekaterih zasebnih zdravnikih in celo v nekaterih lekarnah. Dolžnost strokovnjakov in strokovnih združenj je, da opozorimo strokovno in laično javnost, da gre za nevarno igro z zdravjem slovenskih žensk, ki kot laiki zaupajo svetovalcem, ki jih vodi predvsem pridobitništvo. S tem prispevkom želimo strokovno javnost opozoriti, da gre pri »bioidentičnih hormonih« le za marketinški trik brez strokovne ali medicinske osnove, ki zahteva kritično strokovno distanco.

Izrazi Bioidentični hormoni: hormoni, ki so po sestavi in delovanju identični (enaki) endogenim človeškim hormonom (npr. estradiol, progesteron…).

»Bioidentični hormoni« v obliki magistralnih zdravil: hormoni v obliki krem, gelov, globulov, supozitorijev, sublingvalnih tablet itd., ki jih lahko posamezni ženski predpišejo samo zdravniki, farmacevti pa izdelajo v skladu z izdanim receptom. Razlike so v vrsti vsebovanih hormonov (estrogeni, progesteron...) in odmerkih. Odgovornost nosita farmacevt, ki zdravilo izdela, in zdravnik, ki zdravilo predpiše. Kontrolo nad izdelkom izvajajo uradni nacionalni regulatorni organi. Registrirana zdravila za hormonsko nadomestno zdravljenje (HNZ): registrirana zdravila za hormonsko nadomestno zdravljenje v različnih oblikah (tablete, kožni obliži, vaginalne kreme, vaginalni obročki), ki jih ženski lahko predpiše samo zdravnik in jih pod ustrezno zdravniško kontrolo ženska tudi uporablja. Odgovornost pri predpisani indikaciji in odmerku nosita zdravnik in proizvajalec, ki je v obveznih fazah kliničnega preskušanja zdravilo razvil in ga s kontrolirano učinkovitostjo in varnostjo pripeljal na tržišče. Kontrolo nad zdravili izvajajo uradni nacionalni regulatorni organi. Različne kreme z »bioidentičnimi hormoni« z nepreverjeno vrsto in vsebnostjo hormonov, dostopne po spletu in v tujini, izdelane v lekarnah ali drugje, ki jih po nasvetu nekaterih zdravnikov ali samoiniciativno uporabljajo za zdravljenje klimakteričnih težav tudi slovenske ženske. Po dostopnih podatkih takšne pripravke izdelujejo tudi v Sloveniji v nekaterih 66

Revija ISIS - Avgust/september 2012

lekarnah in so na voljo v specializiranih trgovinah. Moti vprašljiva individualnost odmerjanja, neznana vsebnost in odmerki hormonov in ostalih sestavin, popolna odsotnost vsakršne kontrole nad izdelki, odsotnost kliničnih poti za spremljanje zdravstvenega stanja bolnic in ugotavljanje stranskih učinkov.

Zmote in resnice o »bioidentičnih hormonih« 1. Bioidentičnost Zmota

»Bioidentični hormoni« so po sestavi bolj podobni hormonom, ki se tvorijo v človeškem telesu, kot hormoni v registriranih zdravilih za HNZ. Resnica

Zgornja trditev ne drži. »Bioidentični hormoni«, ki se v magistralnih (lekarniških) kremah tržijo kot pripravki estradiola, progesterona…, so enaki kot hormoni v večini registriranih zdravil za HNZ pri nas.

Na ameriškem trgu je dolga leta v zdravilih za HNZ prevladoval estrogen, pridobljen iz urina brejih kobil – konjugiran konjski estrogen, ki po izvoru in sestavi ni enak človeškemu estrogenu. V Evropi, vključno s Slovenijo, se zdravljenje s to obliko nikoli ni uveljavilo. Uporabljamo namreč popolnoma enak estradiol, kot je tisti v človeškem telesu. Estradiol je na voljo v različnih oblikah registriranih zdravil za HNZ samostojno ali v kombinaciji s sintetičnimi progestageni. V tujini je registriran tudi istoimenskemu hormonu v človeškem telesu popolnoma identičen progesteron. Pri nas je tak progesteron na voljo kot neregistrirano zdravilo, ki se lahko neposredno uvozi za potrebe zdravstvene organizacije za posamezno bolnico (npr. za podporo lutealne faze v postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo). Zmota

»Bioidentični hormoni« so bolj »bio« oz. »naravni« kot enaki hormoni v registriranih zdravilih za HNZ. Resnica

Zgornja trditev ne drži. »Bioidentični hormoni« so res pridobljeni iz rastlinskih virov, vendar so v laboratoriju po nizu vsaj 15 kemijskih reakcij strukturno popolnoma spremenjeni. Hormoni v registriranih zdravilih za HNZ so proizvedeni do enakega končnega izdelka s pomočjo sodobne tehnologije. Končna struktura hormonov je tako v obeh vrstah učinkovin enaka. »Bioidentični hormoni« v magistralnih (lekarniških)

Strokovna revija ISIS | leto XXI. številka 8-9 | 1. avgust 2012  
Strokovna revija ISIS | leto XXI. številka 8-9 | 1. avgust 2012  

Strokovna revija ISIS | leto XXI. številka 7 | 1. julij 2012

Advertisement