Page 95

esto_poglavje_druzba04_02.qxd

B

22.7.2004

7:30

Page 93

PRIMANJKOVALO JE HRANE • V srednjem veku so kmetje na poljih pridelali malo hrane. Imeli so malo znanja o tem, kako obdelovati zemljo. Njihovo orodje je bilo slabo, zemlje pa niso gnojili. Če še vreme za kmetovanje ni bilo dobro, je zavladala lakota.

Nekoč so pluge vlekli voli ali konji. Kaj pa jih vleče danes?

RALO

Zemljo so v starejših časih obdelovali z ralom, ki je zemljo rahljalo, ni je pa obrnilo. Snovi, s katerimi se hranijo rastline, so tako ostale globoko v zemlji in rastline jih s svojimi koreninami niso mogle posrkati.

PLUG

Lemež, ki zemljo obrne. Rezilo, ki zemljo rahlja.

Pred 700 leti je že veliko kmetov obdelovalo zemljo s plugom, ki pri oranju zemljo obrne. Hranilne snovi tako pridejo na površje in rastline jih posrkajo.

C

PRED 200 LETI SO ŽE VEČ PRIDELALI

Cvetovi in listi, ki so nad zemljo.

• Kmetje so se sčasoma naučili bolje obdelovati polja. Ugotovili so, da rastline na poljih bolje rastejo, če polja pognojijo z živalskimi iztrebki. Na risbi je krompir. Če posadimo en kos, iz njega zraste veliko krompirja. Kmetje pri nas pa ga dolgo niso hoteli saditi. Mislili so, da za ljudi ni zdrav. Pred približno 200 leti je bilo zaporedoma več slabih letin. Ljudem je grozila lakota, zato so kljub vsemu začeli saditi in jesti krompir. Za krompir so pri nas sprva uporabljali imena ‘zemeljsko jabolko’, ‘korun’ in ‘laška repa’.

Od kod je v Evropo prišel krompir? Kdo ga je prinesel?

Razvoj domačega kraja

Gomolji krompirja, ki rastejo pod zemljo.

V srednjem veku so bili graščaki lastniki večine zemlje. Kmetje so morali opravljati tlako na graščakovih poljih. Niso bili svobodni. Ko so začeli uporabljati plug in gnoj, se je pridelek povečal. Še bolj se je povečal, ko so začeli saditi nove rastline, na primer krompir. sesto poglavje

93

Profile for VISART studio, Kvants-Visart d.o.o.

Družba 4, Učbenik  

Družba za četrtotol(c)ke

Družba 4, Učbenik  

Družba za četrtotol(c)ke

Advertisement