Page 94

esto_poglavje_druzba04_02.qxd

22.7.2004

7:30

Page 92

6. 5 Kako so nekoč živeli vaščani vojak v oklepu

A

graščakov grad

Birič, ki nadzoruje tlačane.

KMETJE SO OPRAVLJALI TLAKO • V srednjem veku so bila polja povečini last graščakov. Kmetje so njihova polja lahko uporabljali zase, vendar so jim morali dajati del svojega pridelka. Poleg tega so morali delati na poljih, ki so jih graščaki zadržali zase. Pravimo, da so opravljali tlako. Kmetje so torej bili tlačani.

BESEDNJAK Če je bilo na njivah preveč kamenja, so ga morali tlačani odstraniti. Na risbi moža, ki ju je poslal graščak, nadzorujeta tlačane. Ti niso bili svobodni. Če so se hoteli poročiti ali se odseliti v drugo vas, so morali dobiti graščakovo dovoljenje.

Graščak – plemič, ki je živel na gradu. Tlačan – kmet, ki je moral za graščaka opravljati obvezno delo (tlako). Ralo – leseno rezilo za rahljanje zemlje.

Takole je življenje kmetov v srednjem veku opisal popotnik iz tistega časa: “Kmetje živijo slabo. Živijo v kočah iz ilovice in lesa, zgrajenih nizko nad tlemi in kritih s slamo. Hranijo se s kruhom, ovseno kašo in kuhano zelenjavo; pijejo vodo in sirotko. Nosijo platnene suknje, čevlje, rjave klobuke. Redko počivajo, marljivi so in umazani. V bližnjih mestih prodajajo, kar jim je dalo polje in živina, in kupijo, kar potrebujejo.”

Iz besedila v okvirčku izpiši besede, ki jih ne razumeš. Poizvedi, kaj pomenijo! (Poglej v leksikon ali povprašaj odrasle!)

92

planet znanja

Letina – kar kmet pridela na poljih v enem letu.

Profile for VISART studio, Kvants-Visart d.o.o.

Družba 4, Učbenik  

Družba za četrtotol(c)ke

Družba 4, Učbenik  

Družba za četrtotol(c)ke

Advertisement