Page 77

peto_poglavje_druzba04_02.qxd

C

22.7.2004

7:33

Page 75

NASTAJAJO NOVA, PRIMESTNA NASELJA • Okoli slovenskih mest nastajajo nova primestna naselja družinskih hiš in blokov. Mnogim ljudem je tam všeč, saj je bolj mirno kot v mestih, do službe ali šole v mestu pa tudi nimajo daleč. • Uslužbenci, ki urejajo naselja, določijo, kje smejo ljudje graditi hiše. Ne smejo jih graditi sredi rodovitnih polj ali tam, kjer je v zemlji čista voda, ki po ceveh pride v naša stanovanja.

Stavb ne smemo graditi tam, kjer iz zemlje črpamo pitno vodo, ki po ceveh prihaja v naša stanovanja. Zakaj ne?

C

Ljubljana se zadnjih petdeset let nenehno širi. Z novimi bloki in družinskimi hišami so morali pozidati nekaj polj in njiv, ki so povsod okoli mesta; na sliki vidimo, da so med hišami še vedno njive. Sicer pa tisti ljudje v mestu, ki odločajo o gradnji hiš, zelo pazijo, da bi ohranili čim več rodovitne zemlje.

VAŠČANI SKRBIJO ZA SVOJO VAS • Vaščani uredijo vas tako, da je življenje v njej prijetno in varno. V mnogih vaseh je trgovina, gostilna in gasilski dom. V vasi ali na hribu nad vasjo stoji cerkev. Vaščani popravijo ceste in polepšajo stare hiše. • Mnoge vasi ležijo sredi lepe pokrajine, zato jih radi obiskujejo izletniki.

Ljudem, ki živijo v večjih mestih, se zdi bivanje na kmetiji zanimivo. Zakaj?

Ta kmetija je turistična kmetija. Na takšnih kmetijah turisti dobijo prenočišče in dobro hrano. Opazujejo kmečko delo in delajo izlete v okolico kmetije.

V mestih je treba poskrbeti za vse, kar potrebujejo meščani. To je naloga komunalnih podjetij. Tudi mnoge vasi so dobro urejene. Zanimive so za izletnike. Na mnogih krajih je prepovedano graditi nove stavbe. Naše naselje

peto poglavje

75

Profile for VISART studio, Kvants-Visart d.o.o.

Družba 4, Učbenik  

Družba za četrtotol(c)ke

Družba 4, Učbenik  

Družba za četrtotol(c)ke

Advertisement