Page 58

cetrto_poglavje_druzba04_02.qxd

16.7.2004

10:13

Page 56

4. 2 Arhitekt je narisal tloris stanovanja stoječa svetilka

pisalni kotiček

kavč okno v dnevni sobi DNEVNA SOBA

fotelj

televizija

A

NARISAL JE PREDSOBO, DNEVNO SOBO IN KUHINJO • Arhitekt nariše tloris novega stanovanja. V njem pravilno razporedi prostore. Dnevno sobo, na primer, postavi na južno stran. • Z risbo stanovalcem pokaže, kako bi lahko bile urejene predsoba, dnevna soba in kuhinja.

svetilka v predsobi

jedilna miza

PREDSOBA

omarice

Zakaj je dnevna soba obrnjena na južno stran? Na tej strani je najprijetnejše, saj tu sije sonce. To je pomembno, ker v dnevni sobi stanovalci preživijo veliko časa. Okno v dnevni sobi je veliko. Stanovalci imajo skozenj dober razgled po okolici.

štedilnik svetilka kuhinjske omarice vhod KUHINJA

Kavč in fotelji so obrnjeni tako, da z njih stanovalci lahko gledajo televizijo. Pri fotelju je stoječa svetilka, ki sveti navzdol, tako da lahko stanovalci pod njo berejo knjige in časopise. Pisalni kotiček v dnevni sobi je sestavljen iz stola in pisalne mize. V takšnih kotičkih lahko vsak stanovalec kaj napiše ali prebere, ne da bi motil druge stanovalce. V kuhinji so omarice blizu štedilnika. Ko oče in mama kuhata, so posode in začimbe vedno pri roki. Predsoba nima okna, zato sta v njej dve močni svetilki, ki svetita na vse strani.

V delovnem zvezku si natančneje oglej risbo in reši naloge!

56

planet znanja

Profile for VISART studio, Kvants-Visart d.o.o.

Družba 4, Učbenik  

Družba za četrtotol(c)ke

Družba 4, Učbenik  

Družba za četrtotol(c)ke

Advertisement