Page 57

cetrto_poglavje_druzba04_02.qxd

B

16.7.2004

10:13

Page 55

ČE BI VETER ŠOLI ODPIHNIL STREHO • Težko si je predstavljati, iz katerih prostorov je sestavljena šola. V njej je veliko prostorov, večjih in manjših. • Notranjost šole si veliko laže predstavljamo, če pogledamo načrt, ki ga je narisal arhitekt. Danes načrte najpogosteje rišejo s pomočjo računalnikov. Tudi učenci bi lahko narisali načrt takšne šole, v kakršno bi si želeli hoditi. Narisali bi ga lahko na list papirja s svinčnikom in ravnilom.

Arhitekt je šolo narisal takšno, kakršno bi videli, če bi ji veter odpihnil streho in zgornje nadstropje. Ta načrt bodo uporabljali gradbeniki, ki bodo gradili šolo.

Kako vemo, da naj bi ta šola imela še eno nadstropje? (Natančno poglej risbo!)

C

NARIŠEMO TLORIS ŠOLE • Arhitekt je narisal natančen tloris šole. Na njem je oblika prostorov na šoli narisana tako, kot bi jo videli od zgoraj, če ne bi bilo strehe. Črte predstavljajo stene, ki ločijo med seboj učilnice, hodnike in druge prostore.

Poskusi narisati tloris tistega nadstropja vaše šole, kjer je tvoja učilnica. Na tem tlorisu ne vidimo samo prostorov v stavbi, temveč tudi okolico šole (poti in drevesa).

Arhitekt nariše hišo, da bi gradbeniki vedeli, kako graditi. Prostor ali predmet si laže predstavljamo, če ga narišemo. Preden opremimo sobo, narišemo njen tloris. Ko pogledamo arhitektovo risbo stavbe, si laže predstavljamo, iz katerih prostorov je sestavljena. Ko opremljamo sobe, narišemo njihov tloris. Načrti, zemljevidi in strani neba

cetrto poglavje

55

Profile for VISART studio, Kvants-Visart d.o.o.

Družba 4, Učbenik  

Družba za četrtotol(c)ke

Družba 4, Učbenik  

Družba za četrtotol(c)ke

Advertisement