Page 39

drugo_poglavje_druzba04_02.qxd

C

22.7.2004

7:39

Page 37

KAKO PREBIVAJO LJUDJE PO SVETU • V nekaterih deželah stanujejo ljudje v bivališčih, ki se nam zdijo nenavadna. Za tamkajšnje prebivalce pa so nekaj običajnega. V enakih bivališčih so prebivali že njihovi predniki, zato pravimo, da so del tradicije. Ta hiša stoji v državi Papua Nova Gvineja, ki obsega del velikega otoka v Tihem oceanu. Ker stoji hiša na kolih, je manj možnosti, da bi se vanjo priplazila katera od kač, ki živijo v džungli.

Te hiše stojijo v Islandiji, državi na otoku v severnem delu Atlantskega oceana. Hiše so pokrite s prstjo, na kateri je zrasla trava. V notranjosti hiše ostane toplo, kar je zaradi mrzlega podnebja zelo pomembno.

Te hiše so zgradili prebivalci azijske džave, ki se imenuje Tajska. Hiše so narejene iz debel velikih dreves, ki rastejo v džungli. Velike strehe dobro ščitijo notranjost pred hudim deževjem, ki v tistih krajih lahko traja mesec, dva ali še dlje.

Na zemljevidu ali globusu poišči dežele, v katerih stojijo hiše na slikah!

Ljudje varčujejo, da bi si lahko kupili stanovanje ali zgradili hišo. Stanovanje lahko tudi najamemo. Mnogi ljudje po svetu živijo v slabih bivališčih. Tradicionalne hiše v nekaterih deželah so za tujce nenavadne. Človek Družine potrebuje in otroštvo dom

drugo prvo poglavje

37

Profile for VISART studio, Kvants-Visart d.o.o.

Družba 4, Učbenik  

Družba za četrtotol(c)ke

Družba 4, Učbenik  

Družba za četrtotol(c)ke

Advertisement