Page 23

prvo_poglavje_druzba04_02.qxd

C

22.7.2004

7:44

Page 21

GOSTE SPREJMEJO GOSTOLJUBNO • Družino obiščejo gosti: sorodniki, prijatelji ali sosedi. Gostitelji jim ponudijo pijačo in hrano, ki je lahko preprosta, vendar mora biti zdrava in okusna. Prt na mizi je čist, prostor pa je dobro prezračen. Če gostitelji poskrbijo za vse to, so gostoljubni. • Tudi ko ni gostov, se pri mizi vedemo lepo. Ne jemo prehitro in pri jedi ne beremo ter ne gledamo televizije. Če se pogovarjamo o prijetnih stvareh, je jed še boljša. Katere osebe na risbi so gostoljubne in katere ne?

C

SKRBIJO ZA OLIKO • Otroci se v družini učijo pravil lepega vedenja. Lepemu vedenju rečemo tudi olika ali bonton. • Zakaj pa je olika sploh potreb na? Če se ljudje ne bi vedli olikano, bi drug drugega zelo motili. Ko bi bili skupaj, sploh ne bi bilo več prijetno. Predstavljaj si, da bi vsi kričali, se prerivali, pljuvali po tleh in jedli z rokami ... Svet bi postal prava zmešnjava. Ljudje pa bi se samo še prepirali in nič več ne bi bilo zabavno. Nekateri otroci na risbi niso olikani. Kateri?

Družine in otroštvo

Pomembni družinski dogodki in obletnice so družinski prazniki. Nekateri stari družinski običaji so se ohranili do danes. V družini pridobimo navade, ki so koristne. Če se ljudje ne bi vedli olikano, bi drug drugega motili. prvo poglavje

21

Profile for VISART studio, Kvants-Visart d.o.o.

Družba 4, Učbenik  

Družba za četrtotol(c)ke

Družba 4, Učbenik  

Družba za četrtotol(c)ke

Advertisement