Page 22

prvo_poglavje_druzba04_02.qxd

22.7.2004

7:44

Page 20

1. 6 Ne pozabijo na praznike, običaje in oliko A

ČLANI DRUŽINE PRAZNUJEJO • Za vse člane družine je največji praznik, ko se rodi nov otrok. V mnogih družinah dajo otroka krstiti in zanje je tudi takrat praznik. • Mame imajo praznik na materinski dan, mama in oče pa skupaj praznujeta obletnico poroke.

Najpogostejši družinski prazniki so seveda rojstni dnevi. V nekaterih družinah praznujejo tudi godove družinskih članov.

BESEDNJAK Krstiti – slovesno sprejeti nekoga med kristjane.

Domisli se vsaj še enega družinskega praznika, ki tu ni bil omenjen! Na kateri dan v letu je materinski dan?

Obletnica – natanko eno, dve ali več let po nekem dogodku. God – imamo ga tisti dan v letu, ko je naše ime napisano v koledarju. Gostitelj – kdor skrbi za goste.

B

OHRANJAJO NAVADE IN OBIČAJE • Člani družine doma vsak dan naredijo mnogo stvari, o katerih ne razmišljajo. Ko odidejo zdoma, zaklenejo vrata. Ko se vrnejo domov, se preobujejo. Popoldne zalijejo cvetlice v lončkih. Vse to so njihove navade. • V družini pa se ljudje držijo tudi nekaterih zelo starih navad, ki jim rečemo običaji. Za božič še vedno spečejo potico, okrasijo božično drevo in se obdarujejo. Niso vsi prazniki takšni, da bi se veselili. Kaj naredimo ob prazniku, ki mu pravimo vsi sveti ali dan mrtvih?

Zelo star običaj je pust. Ljudje si nadenejo maske in se poveselijo. Bliža se konec zime.

20

planet znanja

Profile for VISART studio, Kvants-Visart d.o.o.

Družba 4, Učbenik  

Družba za četrtotol(c)ke

Družba 4, Učbenik  

Družba za četrtotol(c)ke

Advertisement