Page 21

prvo_poglavje_druzba04_02.qxd

C

22.7.2004

7:44

Page 19

PRAVICO IMAJO DO PROSTEGA ČASA • Člani družine se počutijo dobro, če imajo poleg dela tudi dovolj prostega časa. Prijetno je, če ga preživijo skupaj. Zato vzamejo starši dopust v službi takrat, ko imajo njihovi otroci počitnice. • Skupaj se dogovorijo, kako bodo preživeli prosti čas. Ogledajo si družinski film v kinu ali razstavo v muzeju. Ob koncu tedna je čas za raziskovanje gozda ali kolesarski izlet. Mnogo otrok v Sloveniji gleda televizijo približno dve uri na dan. Se ti zdi to malo, ravno prav ali veliko? O tem se pogovori s sošolci in sošolkami!

C

Otroci se zabavajo, ko gledajo televizijo. Še bolj zabavno je, če si televizijsko oddajo ogledajo skupaj z mamo in očetom ali s prijatelji. Potem se je prijetno pogovarjati o tistem, kar so videli.

VČASIH SE SPREJO • Vsi otroci se kdaj sprejo. Tudi odraslim se to zgodi. To ni nič slabega, če znamo spore mirno rešiti. Kako pa to naredimo? • V sporu je najpomembnejše, da se mirno pogovorimo. Vsakdo jasno pove drugim, kaj mu ni prav. Vendar mora tudi pazljivo poslušati druge. Pomisliti mora, kako se počutijo oni. Nikoli ne bomo rešili spora, če drug drugega žalimo ali celo nekoga udarimo. Oglej si risbo in napiši, kaj bi lahko storili trije fantje, da bi vsi štirje nadaljevali z igro.

Družine in otroštvo

Fant na risbi odhaja, ker so ga med igro spotikali. Ostalim fantom bo kmalu žal. Za dobro tekmo v košarki morajo biti vsaj štirje.

V družini si je treba pravično razdeliti gospodinjsko delo. Ob delovnih dnevih vsi opravljajo koristno delo. Vsakdo ima pravico do prostega časa. Nekaj prostega časa družinski člani preživljajo skupaj. Skupaj delajo stvari, ki so zabavne za vse. Televizijo je najbolj zabavno gledati skupaj. Spore rešujemo mirno. prvo poglavje

19

Profile for VISART studio, Kvants-Visart d.o.o.

Družba 4, Učbenik  

Družba za četrtotol(c)ke

Družba 4, Učbenik  

Družba za četrtotol(c)ke

Advertisement