Page 17

prvo_poglavje_druzba04_02.qxd

C

22.7.2004

7:43

Page 15

štorklja

fantek

OTROCI IMAJO SVOJE PRAVICE • Vsak otrok ima pravico, da zanj skrbijo njegovi starši. Ta pravica je zapisana v besedilu, ki ima naslov Konvencija o pravicah otroka. • Starši najprej poskrbijo, da ima otrok dom. Uredijo ga tako, da se otrok v njem dobro počuti in da je varen. Potem morajo poskrbeti, da ima otrok varstvo, ko so oni v službi. Otroka pravilno hranijo in oblačijo ter skrbijo za množico drugih stvari.

punčka

Kje večina staršev najde varstvo za svoje otroke? Otroke je vedno zanimalo, kako so prišli na svet. Včasih so jim starši v šali rekli, da jih je prinesla štorklja ali da so jih kupili v trgovini.

C

DRUŽINA SE SPREMINJA • V družini se vedno dogajajo spremembe. Člani družine preuredijo stanovanje. Starši zamenjajo službo in prihajajo domov ob drugačni uri kot prej. Družina se preseli v drug kraj. • Večina družin ostane skupaj. Če pa starši ne želijo več živeti drug z drugim, se lahko razidejo. V tem primeru sodnik odloči, pri katerem od staršev bodo živeli otroci. Na strani 102 si oglej, katere glavne pravice imajo otroci.

Ženska in moški se poročita, samo če se sama tako odločita. Prav tako imata pravico, da se razideta. Vendar morata oba skrbeti za to, da otrok odrašča brez težav.

Vsak človek ima pravico, da se poroči in si ustvari družino. Ko se otroci rodijo, morajo starši poskrbeti, da imajo dom. Otroci imajo svoje pravice. Zapisane so v Konvenciji o pravicah otroka. Tudi če se starši razidejo, morajo skrbeti za otroke. Družine in otroštvo

prvo poglavje

15

Profile for VISART studio, Kvants-Visart d.o.o.

Družba 4, Učbenik  

Družba za četrtotol(c)ke

Družba 4, Učbenik  

Družba za četrtotol(c)ke

Advertisement