Page 16

prvo_poglavje_druzba04_02.qxd

22.7.2004

7:43

Page 14

1. 3 Kako družina nastane in se spreminja

? Pravico imam, da se poročim.

A

VSAKDO IMA PRAVICO, DA SI USTVARI DRUŽINO • Vsakdo, ki je polnoleten, ima pravico, da se poroči in ustvari družino. Tako piše v pomembnem besedilu, ki so ga pred več kot petdesetimi leti napisali predstavniki skoraj vsega človeštva. Besedilo ima naslov Splošna deklaracija o človekovih pravicah. V njem so zapisane tudi druge pravice, ki jih ima vsak človek na našem planetu. Kdo se oženi in kdo se omoži?

BESEDNJAK Polnoleten – kdor dopolni 18 let, v nekaterih državah pa 21.

B

Predstavnik – kdor lahko govori v imenu drugih ljudi.

ŽENSKA IN MOŠKI POSTANETA PAR • Par postaneta zato, ker se imata rada. Če sta stara vsaj 18 let, se lahko svobodno odločita, da se bosta poročila. Pri poroki ženin in nevesta obljubita, da bosta živela skupaj, se spoštovala in skupaj reševala težave. • Par lahko živi skupaj, ne da bi se poročil. Za takšen par veljajo enaka pravila kot za poročene pare. Kaj pomeni beseda »priča«?

Kaj pomeni starinska beseda ‘svatba’?

14

planet znanja

»... in vaju proglašam za moža in ženo.«

=

Uslužbenka , ki ima pravico, da poroča pare.

Deklaracija – svečana izjava ali svečani razglas. Konvencija – dogovor ali sporazum, ki ga sprejme veliko število ljudi. Sodnik – oseba, ki na sodišču odloči, kdo ima prav v sporu; če je nekdo kršil zakon, pa lahko zanj določi kazen.

nevesta ženin nevestina priča

ženinova priča

Profile for VISART studio, Kvants-Visart d.o.o.

Družba 4, Učbenik  

Družba za četrtotol(c)ke

Družba 4, Učbenik  

Družba za četrtotol(c)ke

Advertisement