Page 12

prvo_poglavje_druzba04_02.qxd

22.7.2004

7:43

Page 10

1. 1 Ljudje odraščajo v družinah A

ALI SAMO ČLOVEK ŽIVI V DRUŽINI • Tudi nekatere živali živijo v družinah. To velja, na primer, za opice, ki jim pravimo gorile. Odrasle gorile varujejo svoje mladiče. Ti se od odraslih goril učijo, kako poiskati hrano in vodo, zdrobiti orešek, pregnati sovražnike in še marsikaj drugega.

BESEDNJAK Gorila odraste približno pri petih letih. Koliko pa je star človek, ko odraste? O tem se pogovori s sošolci!

Sorodnik – človek, ki ima z drugim človekom skupnega prednika. Prednik – starši, stari starši, starši starih staršev… in tako nazaj.

B

SAMO ČLOVEK POZNA SORODNIKE IN PREDNIKE

Podedovati – roditi se podoben svojim prednikom.

• Majhna gorila pozna svojo mamo, ne ve pa, kdo so drugi njeni sorodniki. Ko gorila odraste, tudi mame ne prepozna več. Ljudje pa vse življenje poznamo svoje sorodnike. Zanje uporabljamo različna imena: sestra, bratranec, teta itd. • Otroci radi gledajo stare fotografije, na katerih so njihovi predniki, ki so živeli pred mnogimi leti. Starše sprašujejo, kako je bilo prednikom ime, kje so prebivali in kakšen poklic so opravljali. Nekateri priimki povedo, kakšen poklic so opravljali predniki, na primer priimek Zidar. Se lahko domisliš še katerega?

10

planet znanja

Nihče ne pozna vseh svojih sorodnikov. Daljni sorodniki, ki izvirajo iz iste družine, pa si lahko zaželijo, da bi se spoznali. To so si zaželeli sorodniki, ki jih vidite na sliki. Na skupno srečanje so prišli z različnih koncev sveta.

Profile for VISART studio, Kvants-Visart d.o.o.

Družba 4, Učbenik  

Družba za četrtotol(c)ke

Družba 4, Učbenik  

Družba za četrtotol(c)ke