Page 102

esto_poglavje_druzba04_02.qxd

22.7.2004

7:30

Page 100

6. 9 Zaključek Projekti Ljudje so si v preteklosti postavili dom tam, kjer so lahko prišli do hrane in so se počutili varne. Kraje na ozemlju današnje Slovenije so pred 500 leti napadali Turki. Kmetje so delali za graščake kot tlačani. Imeli so malo znanja o poljedelstvu. Šolali so se redki otroci. Mesta so obdali z obzidji. V njih je bilo veliko umazanije in nalezljivih bolezni. Kmetje so kasneje postali svobodni. Mnogi pa so obubožali. Delo so našli na velikih kmetijah, v tovarnah in rudnikih.

SLOVENIJA V PRIHODNOSTI Otroke bo zmerom zanimalo, kako so živeli njihovi predniki. V muzejih in na drugih krajih bomo hranili ostanke starih predmetov, naprav in orodij. Deklici na sliki poskušata s starinsko žago žagati les in tako ugotoviti, kako težko je nekoč bilo delo drvarjev.

100

planet znanja

1.

Poglejte si nekaj starejših stavb v vašem kraju (starejše stanovanjske hiše, most, cerkev, župnišče, pokopališče, delavnico ali tovarno, gostilno, grad in še kaj)! Naredite seznam teh stavb! Poskusite najprej sami oceniti, koliko so stare! Povprašajte o tem starejše odrasle! Na nekaterih stavbah je napisano leto, ko so bile zgrajene. K seznamu stavb pripišite njihovo starost!

2. Napišite domišljijski spis o prvih ljudeh, ki so pred mnogimi leti prišli na kraj, kjer danes stoji vaše naselje! Izmislite si njihovo zgodbo! Zakaj so prišli v te kraje, kaj jim je bilo tu všeč, s čim so se ukvarjali, kaj jih je ogrožalo?

Profile for VISART studio, Kvants-Visart d.o.o.

Družba 4, Učbenik  

Družba za četrtotol(c)ke

Družba 4, Učbenik  

Družba za četrtotol(c)ke

Advertisement