Page 1

HÄJY Magazine 2/2011

ANTTI HÄKKÄNEN

Maakuntien mies Kokoomusnuorten johtoon

Presidentinvaalit 2012 | Teuva | Haastattelussa Demarinuorten Matias Mäkynen | hajyporvari.com


PÄÄKIRJOITUS Olin Pohjanmaan Kokoomus ry:n piirikokouksessa 26.11 Vaasassa. Kokouksen yhteydessä myimme Kasin Lotan kanssa Niinistö 2012 -tuotteita. Muutaman tunnin aikana useat ohikulkijat jäivät juttelemaan presidentinvaaleista ja utelivat, että olisiko Sauli Niinistö tavattavissa. Myös monet kiinnostuneet kyselivät, että tuleeko kaupunkiin Cafe Niinistö. Päivän päätteeksi ei voinut kuin hymyillä. Meillä on presidenttiehdokas, joka selvästikin tunnetaan ja herättää kiinnostusta – Sauli Niinistö. On kuitenkin muistettava, että ääniä ei ole vielä laskettu, eikä presidenttiä valittu. Vaali ratkaistaan annetuilla äänillä ja meidän tuleekin kannustaa jokaista äänestämään. Toivonkin meidän jokaisen nuoren osallistuvan aktiivisesti tulevaan vaalikampanjaan, sillä kaikki vaalityö on arvokasta. Arvokasta on ollut myös meidän piirimme työ. Anssi Murtonen valittiin kesällä Kokoomuksen Nuorten Liiton pääsihteeriksi, syksyn tullen Laura Heinonen Pietariin konsulaattiin. Visa Kananoja jatkaa KNL:n liittohallituksessa, ja valitiin Pohjanmaan Kokoomuksen varapuheenjohtajaksi. Pohjanmaan Kokoomuksen piirihallituksessa jatkavat myös Susanna Koski ja Lauri Kangasmaa. Lämpimät onnittelut kaikille valituille, sekä suuret kiitokset koko piirin puolesta Anssi Murtoselle ja Laura Heinoselle.

saattelemme Saulin

yksissä tuumin

Suomelle töihin

Joulu on jo ovella ja onkin aika kiittää teitä jokaista jäsentä ja aktiivia. Edessä on joululoma aikaa levätä ja nauttia jouluruoista, sekä tutustua uuteen lehteemme ja kuumimpiin uutisiin. Heti pyhien ja vuodenvaihteen jälkeen saattelemmekin Saulin yksissä tuumin Suomelle töihin.

Riikka

SISÄLTÖ HÄJY Magazine 2/2011 AIHEET 5

Maakuntien mies kokoomusnuorten johtoon

8

Suhteellinen verotus on oikeaa oikeudenmukaisuutta

Häjy haastatteli liiton uuden puheenjohtajan Antti Häkkäsen

Visa Kananoja kirjoittaa verotuksesta

OSASTOT 3

Puheenjohtajalta

4

HÄJY-UUTISIA

6

Pohjanmaan helmiä

Visa Kananojan terveiset piirille Uutisia kentältä ja kokouksista

Häjy Laura Kujalan matkassa Teuvalla

8 Kasin kulma Lotta Kasi kirjoittaa vastuullisuudesta ja itsenäisyydestä 9

Haastattelussa poliittinen nuorisojärjestö

10

Paikkarin kuulumiset

11

Häjy-GalleriA

Matias Mäkynen ja suurten piirien järjestö

Laihian Kokoomusnuorten puheenjohtaja avaa laihialaisuutta Pohojalaane jetsetti

KANSI Visa Kananoja PÄÄKIRJOITUSSIVU Kimmo Karinen

HÄJY Magazine | Pohjanmaan Kokoomusnuoret ry:n jäsenlehti | KUSTANTAJA Pohjanmaan Kokoomusnuoret ry, Vapaudentie 28-30, 60100 SEINÄJOKI | PÄÄTOIMITTAJA Riikka Talvitie | TOIMITUS Lotta Kasi, Visa Kananoja, Laura Kujala | TAITTO, AD Visa Kananoja | WWW hajyporvari.com | PAINOS 300 kappaletta, 2 kertaa vuodessa | ILMOITUSMYYNTI Riikka Talvitie, riikka@kokoomusnuoret.fi, +358 40 930 7100 | PAINOPAIKKA Seinäjoki, Suomi 2011 | ISSN-L 1799-2230 | ISSN 1799-2230

2


PUHEENJOHTAJALTA

Arvoisa lukija!

Keskittynyt kauppa tuottajan ongelma

Edessäsi on lokakuun piirikokouksessa alkaneen puheenjohtajataipaleeni ensimmäinen Häjy Magazine. Yhteensä kyseessä on kahdesti vuodessa ilmestyvän jäsenlehtemme kolmas numero.

TEKSTI Matti Yli-Ojanperä ja Visa Kananoja

Kilpailuviraston visioissa Suomi on uudistumiskykyinen markkinatalous, jossa kilpailu palvelee kuluttajien ja elinkeinoelämän etua. Vähittäiskaupan suhteen virasto ei ole kuitenkaan onnistunut päämäärässään, vaan Suomessa se on yksi maailman keskittyneimmistä. Kaksi suurinta ketjua hallitsee neljää viidesosaa markkinoista. Tämä on johtanut siihen, että esimerkiksi maidon hinta on kasvanut Suomessa lähes 10 prosenttia vuosien 2004 ja 2010 aikana. Arvonlisäveron ja teollisuuden osuudet hinnasta ovat pienentyneet tuottajan osuuden pysyessä samana. Kaupan osuus on puolestaan kasvanut yli puolella. Myös Iso-Britanniassa on kohdattu vastaavanlainen ongelma. Siellä konservatiivihallitus on reagoinut perustamalla vähittättäiskaupan valvojan tehtävän. Heidän mukaansa kaupan asema on kasvanut liian vahvaksi ketjujen muihin osapuoliin verrattuna. Valvojan tehtävänä on varmistaa, että kaupankäynnissä noudatetaan heikomman suojan periaatteella laadittuja vähittäiskaupan toimintatapaohjeita. Suomessa toimii jo Kilpailuvirasto, jonka tehtävänä on “terveen ja toimivan taloudellisen kilpailun turvaaminen”. Toistaiseksi virasto ei toiminnallaan ole puuttunut millään tavoin tuottaja-kuluttaja-ketjun epäterveisiin valtasuhteisiin. Tuottajan heikompi asema ja suhteessa pienentyneet tulot aiheuttavat pidemmällä aikavälillä tarpeen kompensoida tilannetta kansallisilla maataloustuilla. Tilannetta tuleekin korjata joko lisäämällä väliaikaisesti sääntelyä IsoBritannian mallin mukaisella valvojalla ja ohjeistuksella tai pyrkimällä muutoin toimivampaan markkinatalouteen.

Edeltäjäni Anssi Murtonen valittiin kesän lopulla Kokoomuksen Nuorten Liiton pääsihteeriksi. Vielä kertaalleen onnitteluni! Anssin jäljiltä piiriä on helppo KUVA Juha Harju/Lapuan Kuva lähteä johtamaan: piiriyhdistys on hyvin hoidettu sekä harjoitettu politiikka on ollut näkyvää ja vastannut kysyntään. Ylipäänsä Kokoomusnuoret ovat kasvattaneet näkyvyyttään ja vaikutusvaltaansa sekä Pohjanmaalla että koko valtakunnassa. Hyvänä esimerkkinä tästä on kun marraskuussa valitsimme Forssan liittokokouksessa seuraajaa Wille Rydmanille. Uudelta puheenjohtajaltamme Antti Häkkäseltä, jonka haastattelu seuraa myöhempänä tässä lehdessä, ei kysytty kuka ja mistä hän on, vaan media halusi tietää millaista politiikkaa Kokoomusnuoret tulevat hänen johdollaan tekemään. Tämä on rohkealla, vastuullisella ja johdonmukaisella politiikalla saavutettu asema, jollaista ei lehtiuutisten perusteella ole millään muulla poliittisella nuorisojärjestöllä. Alkavan vuoden ensimmäinen haasteemme on presidentin mittainen. Työ Saulin puolesta on aloitettu, ja se tulee huipentumaan allekirjoittaneen nimipäivänä 22.1. presidentinvaalien varsinaisena äänestyspäivänä. Vaalikampanjaa tehdään jokaisella paikkakunnalla. Kannattaa pyytää myös kaverit ja perheenjäsenet mukaan vaalityöhön, ehkä jopa rohkaista heitä liittymään Kokoomusnuoriin tai puolueeseen. Ennen tammikuuta meillä on vielä paljon jalkatyötä tehtävänä ja monta Facebook-statusta kirjoitettavana – kampanja on käynnissä. Jotta työt eivät loppuisi heti tammikuussa, aletaan viimeistään keväällä valmistautua jo syksyn kuntavaaleihin. Kuntavaaliehdokkuutta ajatellen kannattaa olla jo keväällä Saulin vaalityössä mukana keräämässä kokemusta ja kontakteja, niistä saattaa olla arvaamaton apu syksyn tullen. Onhan meidän toimintamme muutakin kuin pelkästään vaaleja. Piirikokouksen hyväksymässä toimintasuunnitelmassa ensi vuodelle yhtenä tavoitteenamme on saada vähintäänkin aluilleen koulukiertueet. Toisin sanoen yhteistyössä muiden poliittisten nuorisojärjestöjen kanssa kolkuttelemaan lukioiden ja muiden oppilaitosten ovia ja katsomaan päästetäänkö meitä parantamaan tutkimusten mukaan nuorten laskenutta uskoa demokratiaan. Visa Kananoja puheenjohtaja Pohjanmaan Kokoomusnuoret ry

3


Häjy-uutisia Uusi piirihallitus vuodelle 2012 on valittu

KUVA Marika Kasi

Pohjanmaan Kokoomusnuoret ry:n piirikokous valitsi keskiviikkona 12.10. Ilmajoella piirihallituksen kalenterivuodelle 2012. Puheenjohtajaksi valittiin 23-vuotias jalasjärveläinen Visa Kananoja, joka on toiminut aikaisemmin useamman vuoden piirihallituksen jäsenenä. Varapuheenjohtajaksi piirikokous valitsi laihialaisen Lotta Kasin. Hallituksen kahdeksan muuta jäsentä ovat Jenni Rinta-Koski (Seinäjoki), Jaakko Nyrhilä (Lapua), Pauliina Seppälä (Vaasa), Juhana Holopainen (Vaasa), Juha Keto (Laihia), Laura Kujala (Teuva), Iivari Käkelä (Vaasa) sekä Tuomas Lahdenperä (Seinäjoki).

Anssi Murtonen Kokoomusnuorten pääsihteeriksi Kokoomuksen Nuorten Liiton pääsihteeriksi nimettiin elokuun alusta lukien Pohjanmaan Kokoomusnuorten pitkäaikainen puheenjohtaja, ilmajokelainen Anssi Murtonen. Murtonen on valmistunut alkusyksystä kauppatieteiden maisteriksi Vaasan yliopistosta.

Visa Kananoja jatkaa KNL liittohallituksessa Kuluvana vuonna Kokoomuksen Nuorten Liitto ry:n (KNL) liittohallituksessa oikeuspolitiikasta vastannut Kananoja valittiin Forssan liittokokouksessa toiselle liittohallituskaudelle. Poliittinen vastuualue määritellään liittohallituksen järjestäytymiskokouksessa tammikuussa.

Sauli Niinistö Vaasan yliopistolla

Varatuomari, presidenttiehdokas Sauli Niinistön luento Tuntematon tulevaisuus? keräsi salin täyteen marraskuussa Vaasan yliopistolla. 500-paikkainen sali täyttyi hyvissä ajoin ennen tilaisuuden alkua, eivätkö paloturvallisuusmääräyksistä johtuen kaikki halukkaat enää mahtuneet saliin. Yhteensä kuulijoita oli noin 550 henkeä. Niinistön puheenvuoro käsitteli länsimaisen talouden tilaa ja sen vaikutuksia niin koko Eurooppaan kuin Suomeenkin. Yleisö ei voinut kuin ihailla Niinistön tieto-taitoa ja kokemuksen kartuttamaa varmuutta. Luennon loppupuolella yleisö pääsi myös esittämään kysymyksiä puhujalle. Niistä yllättävin oli ruotsiksi esitetty kysymys pohjoismaisesta yhteistyöstä. Kieli yllätti lähinnä yleisön sillä Niinistö vastasi ruotsiksi toivovansa yhteistyötä tehtävän uudella tavalla, ja pohdittavan miten Pohjoismaiden yhteinen, vahva brändi voitaisiin parhaalla tavalla hyödyntää.

HÄJY PORVARI -t-paidat myynnissä

Riikka Talvitie Pohjanmaan Kokoomusnuorten järjestösihteeriksi KUVAT Pohjanmaan Kokoomusnuoret

HÄJY PORVARI Pohjanmaan Kokoomusnuoret ry Tutustu kotisivuihimme hajyporvari.com ja seuraa meitä sosiaalisessa mediassa: Facebookissa facebook.com/hajyporvari tai Twitterissä twitter.com/HajyPorvari

4

KUVA Kimmo Karinen

Häjy Porvari -paitoja edelleen saatavissa. Tarjolla useita värejä, koot xs-xxl, sekä normaali ja lady fit -mallisena. Saatavilla myös lasten kokoja. Hinnat 20 €/kpl, lasten koot 15 €/kpl. Tilaukset järjestösihteeriltä riikka@kokoomusnuoret.fi.

Kuortanelainen 22-vuotias hallintotieteiden ylioppilas Riikka Talvitie valittiin Pohjanmaan Kokoomusnuorten järjestösihteeriksi. Talvitie seuraa sihteerinä uusin tehtäviin valittua, ansiokkaasti toiminutta Laura Heinosta. Järjestösihteeri vastaa nuorten piirin järjestöllisestä toiminnasta ja jäsenasioista, lisäksi sihteeri toimii piirihallituksen pöytäkirjasihteerinä. Järjestösihteerin toimipaikkana on Pohjanmaan Kokoomuksen piiritoimisto Seinäjoella. Työn luonteesta johtuen järjestösihteerin tavoittaa kaikkein helpoiten sähköpostitse riikka@kokoomusnuoret.fi tai soittamalle 040 930 7100.


TEKSTI Lotta Kasi KUVA Antti Häkkänen/media

Maakuntien mies Kokoomusnuorten johtoon Kokoomuksen Nuorten Liittolle valittiin uusi puheenjohtaja Forssan liittokokouksessa. Antti Häkkänen, 26-vuotias lakimiesopiskelija Etelä-Savosta, Mäntyharjun kunnasta, johtaa Kokoomusnuoria ainakin seuraavat kaksi vuotta.

Politiikassa Häkkänen ei ole noviisi. Kokoomusnuoriin hän liittyi 10 vuotta sitten. – Kyllä siinä oli nuorella Antilla niin paljon vaikuttamisen ja joukkuepelin tahtoa, että Ko-koomusnuorten toiminta tuntui luontevalta vaihtoehdolta. Jo silloin kannustavuuden, vastuullisuuden ja välittämisen periaatteet olivat lähellä sydäntä, kertoo Häkkänen.

Häkkänen alkoi ensin pyörittää kotikunnassaan Mäntyharjussa Kokoomusnuoria, siitä hän eteni nuorten ja ukkojen piirihallituksiin, sekä KNL:n liittohallitukseen. Häkkäsen voi siis sanoa nähneen kaikki liiton toiminnan tasot. kärkiteemoiksi

yrittäjyys,

työnverotuksen kannustavuus ja järkevä kuntauudistus

Häkkäsellä on suuret saappaat täytettävänä ja häntä tullaan varmasti vertaamaan edeltäjäänsä. Häkkänen on kuitenkin lähtenyt luomaan omaa linjaansa: – Korostan politiikan painopisteinä hieman eri asioita kuin Wille [Rydman]. Järjestöllisellä puolella hän kokee vahvan taustansa järjestömiehenä maakunnissa antavan hyvää pohjaa puheenjohtajavuosille. Häkkästä on kuvattu maakuntien mieheksi. Häkkäsen vahva kuntapoliittisesta osaamisesta on varmasti apua ensi syksyn kunnallisvaaleissa. Tulevan kuntavaalikoitoksen osalta rennon oloisella savolaisella suunta on selvänä: – Nostamme kärkiteemoiksemme ensi vuonna yrittäjyyden, työnverotuksen kannustavuuden ja järkevän kuntauudistuksen. Kysyttäessä, miten Kokoomus voittaa vaalit, on vastaus valmiina: – Uskottavalla visiolla tulevaisuuden turvaamisesta. Luottamalla yksilöön ja lähiyhteisöihin oman menestyksensä rakentajina. KNL:n järjestötoimintaa Häkkänen on kehittämässä alkuvuonna perustettavien, uusien yrittäjyys- ja valtuutettujen verkostojen avulla. Maakuntien ja paikallistason toimijoita tullaan aktivoimaan ja kontaktoimaan ahkerammin. Lisäksi liiton

sisäistä viestintää kehitetään siten, että koko Suomi huomioidaan paremmin ja useammin. Häkkänen vakuuttaa olevansa tiimipelaaja. Mies mainitsee harrastavansa joukkueurheilua, joka näkyy miehen asenteessa johtajuuteen. – Olen joukkuepelaaja. Koen, että kapteenin tehtävä on johtaa omalla esimerkillä ja saada koko joukkue innostumaan yhteisestä suunnasta. Teen hartiavoimin töitä sen eteen, että jokainen kokoomusnuori kokisi mielekkääksi osallistua toimintaan.

Häkkänen ja Pohjanmaan Häjy-Porvarit Paras muisto Pohjanmaalta? Lapsuuden reissut Wasalandian Tukkijoelle ja Tropiclandiaan, Kossun pesismatseissa mäntyharjulaisen Sami Heinikaisen kannustaminen ja Seinäjoen maatalousnäyttely! Paras muisto pohjalaisista? Kyllä tuoreimpana varmaankin Lauri Kangasmaan sössötys loppuu ja palataan asiaan -asenne tämän syksyn liittokokouksen neuvotteluissa. Mitä mieltä pohjalaisista? Arvostan pohjalaisia erittäin korkealle. Jos pitäisi jonkin heimon edustajan kanssa lähteä ensin neuvotteluihin ja sitten kaljalle, niin valinta on selvä. Pohjalainen. Oletko häjy? Olen wannabe-häjy. Tuskin olisi rehellistä yrittää vääntää kalakukkomiehestä täysin aitoa häjyä.

5


a v u e T

POHJANMAAN HELMIÄ

Kulttuuritalo Orrela tarjoaa hyvät puitteet juhliin, kokouksiin ja muihin tilaisuuksiin. Orrelasta löytyy teuvalaisen teologin ja poliitikon Laurin Ingmanin mukaan nimetty Ingman-sali. Ingman toimi kansanedustajana vuosina 1905-1919 ja 1922-1929 ja oli itsenäisen Suomen ensimmäinen pääministeri.

Teuvan Kokoomus ry on kuluneen vuoden aikana toiminut aktiivisesti järjestäen monenlaista toimintaa. Erityisesti piirin kokoomusehdokkaiden vaalipaneelia muistellaan lämmöllä sekä yhdistyksen sisällä että ulkopuolella. Vaalityöhön panostettiin näkyvällä ulkomainonnalla sekä useilla muilla pienemmillä keskustelutilaisuuksilla, ja teuvalaiset saivatkin ansaittua kiitosta niin eduskuntavaaliehdokkaita kuin kokoomuspiiriltäkin. Kuluneen syksyn aikana käytiin myös eduskuntavierailulla parinkymmenen hengen voimin.

TEKSTI Laura Kujala KUVAT Juhani Kallio (vaalipaneeli), Laura Kujala (Simon kynnöt), Heikki Mahlamäki

6


Talvella moni innokas lumilautailija ja laskettelija löytää tiensä Teuvalla sijaitsevaan Snowpark Parraan. Kahden suuremman rinteen lisäksi Parrasta löytyy myös naruhissillä varustettu lastenrinne. Rinteen korkein kohta on 72 metriä ja pisimmän laskun mitta on 580 metriä. Teuvalla vuosittain järjestettävät Siirrettävien Saunojen Kokoontumisajot keräävät suuren joukon innokasta saunakansaa Parran lammen äärelle. Vuoden 2011 Sauna-ajot keräsivät paikalle 52 siirrettävää saunaa ja noin 5000 saunavierasta. Luonto-Parrasta turisti löytää myös teuvalaisen olympiavoittaja Pauli Nevalan kunniaksi pystytetyn keihään. Keihäs on maailman suurin 26 metrin korkeutensa turvin.

Teuvan kirkosta löytyy Tove Janssonin vuonna 1953 maalaama alttaritaulu ”Kymmenen neitsyttä”. Kymmenen neitsyttä on ainut Janssonin maalaama alttaritaulu. Vaakamallinen alttaritaulu on herättänyt huomiota, sillä kirkoissa on totuttu näkemään lähinnä pystymallisia alttaritauluja. Korkeutta taululla vajaa puolitoista metriä, leveyttä yli viisi metriä. Teuvalaissyntyinen Simo Korpela on yksi maamme merkittävimmistä hengellisistä runoilijoista. Vuosina 18631936 elänyt Korpela toimi rovastina Keski-Suomessa Toivakassa, jossa loi myös suurimman osan virsirunoudestaan. Vuonna 1987 ilmestyneessä virsikirjassa on neljä Korpelan omaa runoa. TeuvaSeuran entisöimä Korpelan synnyinkoti löytyy Horonkylän Kässystä.

Teuvalainen pääministeri Lauri Ingman oli kokoomuslainen poliitikko, joka toimi Suomen valtion alkuvuosina kahdesti Suomen pääministerinä. Ingman syntyi 30.6.1868 Teuvalla. Koulutukseltaan hän oli pappi, filosofian kandidaatti ja teologian tohtori. Lisäksi hän suoritti kasvatusopin tutkinnon ja työskenteli opettajana eri koulutusasteilla. Ingman oli Helsingin yliopiston käytännöllisen teologian opettaja sekä muun muassa Uuden Suomettaren (myöhemmin Uuden Suomen) toimituskunnassa. Ingman toimi arkkipiispana neljä vuotta ennen kuolemaansa 1934 Turussa. Suomen tasavallan kolmantena pääministerinä Ingman toimi 27.11.191817.4.1919. Hänen toinen pääministerikautensa oli 31.5.1924-31.3.1925. Ensimmäisen pääministerikauden jälkeen Ingman toimi yhteensä neljässä erillisessä hallituksessa kirkollis- ja opetusministerin sekä opetusministerin tehtävissä, joihin hänellä oli sekä koulutuksensa että poliittisen kokemuksensa kannalta edellytyksiä. Ennen pääministeriyttään Ingman hoiti pitkään varapuhemiehen ja puhemiehen tehtäviä. Koulutuksensa ja asemansa kautta Ingman toimi 1905-1906 säätyvaltiopäivillä yhtenä pappissäädyn edustajana. Lisäksi hän on ollut muun muassa kirkolliskokouksen puheenjohtajana sekä Kokoomuksen puoluehallituksessa. Nykyisin kulttuuritalo Orrelassa on hänen mukaansa nimetty Lauri Ingman -sali. TEKSTI Visa Kananoja KUVA Eduskunta

7


KASIN KULMA Suhteellinen verotus on oikeaa oikeudenmukaisuutta Oikeudenmukaisuus on termi, jota näyttää olevan erittäin hankala käyttää oikein. Etenkin kun termi sotketaan politiikkaan ja veropolitiikkaan ollaan jo kaukana oikeasta merkityksestä. Oikeudenmukaista on, että verotetaan ja verovaroilla järjestetään riittävät julkiset palvelut tai ostopalvelut. Sen sijaan oikeudenmukaista ei ole, että ryöstöverotetaan rikkaita erilaisilla solidaarisuusveroilla vain, koska he ovat menestyneet. Nyky-yhteiskunnassa oikeudenmukaisuuden termi on kääntynyt päälaelleen. Mikäli yleistetään tämä “oikeudenmukaisuuden” linja, tarkoittaa se sitä, että pääosa poliitikoista haluaa kannustaa tienaamaan mahdollisimman vähän, jopa köyhtymään. Verotus ei kannusta köyhää rikastumaan, rikasta rikastumaan lisää, eikä oikeastaan kumpaakaan säilyttämään varallisuutensa, vaan ainoastaan köyhtymään.

Vastuullista itsenäisyyttä! TEKSTI Lotta Kasi KUVA Marika Kasi

Itsenäisyyspäivä tuli ja meni. Jäljelle jäi vahvistunut isänmaallinen kiitollisuus ja kunnioitus menneitä sukupolvia ja heidän uhrauksiaan kohtaan. Mannerheim piti Vaasassa jääkäreille vuonna 1918 väkevän puheen. Mannerheim kiitti jääkäreitä näin: – Aikana, jolloin isänmaan kohtalo näytti mitä synkimmältä, uskoitte te nuoret sen tulevaisuuteen. Te uhrasitte kotinne, onnenne, kaikki, voidaksenne rakentaa onnettomalle maallemme suuren ja onnellisen tulevaisuuden. Ja teidän johtotähtenne ei ole johtanut teitä harhaan. Mannerheimin puhe on kuitenkin piikki omalle sukupolvelleni. Paljonko me olemme valmiita uhraamaan isänmaamme eteen? Elämme vaikeita aikoja. Joidenkin pitäisi kantaa vastuu ongelmista, joidenkin pitäisi uskaltaa tehdä vaikeita päätöksiä, mutta keiden? Me nuoret olemme lapsesta asti tottuneet yhteiskunnan hyysäykseen. Saavutetuista eduista on nihkeää tinkiä. Suomen taloudellisia vaikeuksia ei koeta samanlaisena isänmaan uhkana kuin isoa pahaa itänaapuria. Yhdistävää vihollista ei tällä kertaa löydy.

Saavutetuista

eduista nihkeää tinkiä

Kokoomusnuorista tietenkin löytyy hienoja vastuunkantajia, jotka eivät pelkää puhua leikkauksista ja säästöistä. Olisi hienoa, jos tämä asenne saataisin leviämään laajemmallekin. Erityisen hienoa on kuulla Kokoomusnuorten uuden puheenjohtajan Antti Häkkäsen linjaavan yrittämisen ja työnteon puolesta ja Sauli Niinistön kampanjoivan Suomella töissä -teemalla. Vaikeista ajoista on ennenkin selvitty nimenomaan hihat käärimällä. Niin kommunistiselta kuin se kuulostaakin, niin yhteisvoimin yhteisen hyvän eteen. Mielestäni meidän on myös syytä olla kiitollisia isänmaamme puollustajia ja rakentajia kohtaan. Pitäkäämme mielessä Mannerheimin sanat ja uskokaamme tulevaisuuteen. Isänmaallista loppuvuotta. Ps. Itsenäisyyspäivän jälkimainingeissa ei voi kun toivoa, että ensi vuonna linnassa isännöisi Sauli Niinistö.

8

Verolainsäädännön tärkein työkalu on neutraliteettiperiaate eli se, että verotus kohtelee kaikkia henkilöitä samalla tavoin. Elinkeinoverotuksessa suurkonserniyhtiöiden ja pienten perheyritysten verotus toimii keskenään samalla periaatteella, sen sijaan yksityishenkilöiden verotuksessa tämä ei toimi. On oikeudenmukaista, että rikkaammat maksavat enemmän veroja, koska he ansaitsevat enemmän. Ei kuitenkaan ole oikeudenmukaista, että toisia verotettaisiinkin moninkertaisesti muihin nähden. Mikäli henkilö A tienaa kaksi kertaa enemmän kuin henkilö B, tulisi tämän myös maksaa kaksi kertaa, ei vähintään kolmea kertaa enempää veroja. Tässä kohtaa suhteellinen verotus kohtelisikin kaikkia neutraliteetin periaatteiden mukaisesti. Suhteelliseen veromallin on perusteltua lisätä myös verottoman tulon osuus, josta henkilö ei maksa veroa lainkaan. Verottoman vuositulon ylittävistä tuloista kaikki maksavat saman yhtenäisen suhteellisen veroprosentin mukaan. Helpointa on tehdä esimerkkilasku tasaluvuilla. Jos vuosittaisen verottoman tulon osuus olisi 10 000 euroa, ja veroprosentti 30, henkilö P:n tienatessa vuodessa 10 000 euroa, tämä ei maksa euroakaan veroja. Henkilön Q tienatessa 11 000 euroa, on veron osuus 300 euroa (eli 2,7 %) ja puolestaan henkilön R tienatessa 20 000 euroa, veroa maksetaan 3 000 euroa (eli 15 %). Henkilön S miljoonan tuloista maksettaisiin veroa 297 000 euroa (eli 29,7 %). Realistisesti verottoman tulon osuus tulisi olemaan muutaman tuhannen euroa esimerkkiä matalampi, mutta periaate toimii samalla tavoin. Tällainen suhteellinen verotus on oikeaa oikeudenmukaisuutta ja kohtelee ihmisiä tasavertaisesti ja neutraalisti. Visa Kananoja


IRIEN I P N E T SUUR NUORET Sovimme tapaamisen Matias Mäkysen eli Sosialidemokraattiset nuoret Länsi-Suomen piirin puheenjohtajan kanssa Vaasan yliopistokampukselle tiedekirjasto Tritoniaan. Mäkynen opiskelee toista vuotta Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan alaisessa Vaasan yksikössä, joten hälyinen kirjaston kahvila tapaamispaikkana oli kiireisille opiskelijoille hyvinkin luonnollinen. Olemme Matiaksen kanssa tutustuneet opiskelijajärjestöjen kautta hänen aloittaessaan varusmiespalveluksen jälkeen opintonsa – toisaalta olemme väitelleet politiikasta muun muassa ollessamme keväällä ehdolla eduskuntaan. Haastattelumme käynnistyikin keskustelemalla keskustelulla Euroopan velkakriisistä ja eurosta, maavoimien uusista strategisista linjoista sekä Ottawan sopimuksesta. PIIRIORGANISAATIO HALLINTOA – PAIKALLISJÄRJESTÖT TOIMINTAA Matias Mäkynen on 21-vuotias syntyperäinen vaasalainen. Hän on aloittanut LänsiSuomen Demarinuorten puheenjohtajana kuluvan vuoden alussa. Mikäli Pohjanmaan Kokoomusnuorten yhden vaalipiirin kokoinen piiri tuntuu valtavalta, voi LänsiSuomen Demarinuoria kuvailla mammuttimaiseksi: piiri käsittää Pohjanmaan, Pirkanmaan sekä Keski-Suomen.

Haastattelussa poliittinen nuorisojärjestö: VAALIEHDOKKUUDEN KAUTTA POLITIIKKAAN

Mäkynen totesi olevansa vakuuttunut Paavo Lipposen ajatuksista ja teemoista, hänen on helppo samaistua niihin. Oikeastaan enää hän odottaakin kampanjan käynnistymistä täydellä voimalla.

– Ei näitä poliittisia ohjelmia kukaan jaksa lukea, Mäkynen joutui toteamaan tutkiessaan itselleen sopivinta puoluetta. Vaikka hänen isänsä onkin ollut aktiivisesti mu- Entä miksi tulisi äänestäjän tulisi valita Sauli kana politiikassa sosiaalidemokraattien Niinistö? Mäkynen toteaa Niinistöllä olelistoilla, ei puolueen valinta ollut kuitenkaan van terve näkemys Eurooppa-politiikkaan, itsestään selvyys. Mäkynen tutustui niin jossa Niinistö ja Lipponen ovat hyvin lähellä Kokoomuksen kuin Keskustan ja Vasem- toisiaan. Yhtälailla molemmat ovat lyömätmistoliitonkin linjoihin, mutta totesi tömiä tieto-taidossa, jonka he ovat vuosien työn jälkeen Suomen sosialidemokraat- aikana omaksuneet. – Ja onhan Sauli tisen puolueen olevan hänen näkökul- varatuomari, se lämmittää aina oikeustieteilijän sydäntä, päättää mastaan oikeudenmukaiJa onhan Matias pilke silmäkulmassaan. sin ja arvoihinsa sopivin.

Sauli

Puolueen pohtiminen tuli varatuomari Lopuksi esitin johdattelevan kysymyksen kysyen, missä ajankohtaiseksi kun Mäkystä pyydettiin kuntavaaliehdokkaaksi. Valin- poliittisessa nuorisojärjestössä on kauneimnan jälkeen poliittinen ura olikin jo vauh- mat tytöt. Hetkeäkään empimättä Matias dissa johdattaen nuoren miehen 2008 totesi, että Kokoomusnuorissa... – Eivätkä kuntavaaleista 2010 seurakuntavaalien he ole edes niin pahoja kuin voisi odottaa, ääniharavaksi ja sitä kautta demarien Matias toteaa. nuorimmaksi eduskuntavaaliehdokkaaksi Vaasan vaalipiirissä. Myös Mäkysen isä on ollut eduskuntavaaliehdokkaana vuonna 1995, joten vertailun vuoksi olikin kysyttävä kumpi keräsi suuremman äänisaaliin. Toistaiseksi isä voitti poikansa, mutta puolustukseksi todettakoon Mäkysen isällä olleen taustallaan pitkä ura kunnallispolitiikassa.

pohjalaisen

Mäkysen mukaan politiikka on Aktiivisimpina toiminnan jatkuvaa kasvamista. Kuntavaalimyötä toiminta keskuksina toimii Jyväskylä ehdokkuuden jälkeen hän pääsi aktivoitunut ja Tampere, mutta pohjseuraamaan aitiopaikalta miten alaisen puheenjohtajan politiikkaa tehdään ja mikä rooli myötä etenkin Vaasan, mutta myös osittain puolueilla on. Samassa hän toki pahekSeinäjoen toiminta on aktivoitunut. De- suu sitä, miten ihmiset yleistävät marinuorilla on lisäksi koko maan kattava politiikan liian usein pelkästään ruotsinkielinen piiri. puolueiksi: politiikka on osa arkeamme vaikka puolueet Demarinuorilla piiriorganisaatio on pää- eivät olisikaan. asiassa hallinnollinen elin. Vuoden aikana piirijärjestö järjestää muutaman suurem- PRESIDENTTIÄ man tapahtuman, useimmiten ajan- TEKEMÄSSÄ kohtaisen viikonloppuseminaarin. Paikallisyhdistykset vastaavat kampanjoinnista ja Vaaleista puhuespaikallisista tapahtumista. Tulevaa vuotta samme keskustelu ajatellen Demarinuorten ja Pohjanmaan johti luonnollisesKokoomusnuorten yhteisenä tavoitteena ti käynnissä oleon päästä esittelemään toimintaansa kou- vaan presidenttilukiertueen kautta. kampanjointiin.

puheenjohtajan

TEKSTI Visa Kananoja KUVA Kimmo Karinen

9


PAIKKARIN KUULUMISET: Laihia Mitä kuuluu Laihia? Kokoomuspiireissä Laihia on tunnettu muustakin kuin nuukurestaan, nimittäin liiton aktiivisista ja vaikuttavista toimijoista, joista muutamina esimerkkeinä Antti ja Kalle Isotalo sekä Lauri Kangasmaa. Laihia on jäsenistöltään piirimme aktiivisimpia paikallisyhdistyksiä. Pohjanmaan kahdeksan henkisestä liittokokousdelegaatiossa oli peräti viisi laihialaista. Piirihallituksessa Laihia on aina ollut vahvasti edustettuna. Tänä vuonna toimin itse piirimme varapuheenjohtajana, lisäksi hallituksen jäsen Juha Keto on Laihian toivoja. Piirin tapahtumilla laihialaiset kuuluvat ja näkyvät yhtä vahvasti edustettuina. Myös Kokoomuksen piirihallituksessa toimii laihialainen nuori, Lauri Kangasmaa, eli voisi todeta Laihialla olevan luottoa Pohjanmaalla. Jotain Laihian valkoisesta väristä kertoo ehkä sekin, että Kokoomusnuoret on ainoa poliittinen nuorisojärjestö, jolla on toimintaa Laihialla. Laihia on pieni, noin 8000 asukkaan muuttovoittoinen kunta aivan Vaasan vieressä. Toisen asteen koulutuksen jälkeen lähtevät nuoret usein opiskelemaan muille paikkakunnille. Siksi yksi Laihian Kokoomusnuorten suurin haaste on jatkuvuuden turvaaminen. Silloin tällöin kaveriporukkani kutsuu Laihian Kokoomusnuoria Kasinuoriksi, koska serkukset ovat hyvin edustettuina Laihian hallituksessa. Mielestäni se kuvaa hyvin pienten paikkakuntien paikallisyhdistyksiä. Paikallisyhdistyksessämme määrän sijasta panostetaan laatuun ja perinteitä kunnioitetaan. Tänä keväänä järjestimme uusia jäseniä houkutellaksemme perinteisen rekryillan laihialaisella hirvikämpällä. Itsekin olen liittynyt jäseneksi samankaltaisella tapahtumalla kolme vuotta sitten. Ilta oli erittäin onnistunut. Saimme uuden aktiivisen toimijan ja paikalla olijat saivat varmasti positiivisen kuvan Kokoomusnuorista. Syksyiseksi perinteeksi kehitimme viimevuonna Paintball -saunaillan, syyssodan. Tapahtuma järjestettiin tänäkin vuonna. Tapahtuma on haluttu pitää kaikille avoimena, mikä mahdollistaa uusien mukaan lähtemisen ja toisaalta paremmat sodat. Ensi vuosi on Laihian paikallisyhdistyksessä mielenkiintoista aikaa. Ensi vuonna tarvitaan kipeästi uusia aktiiveja vanhempien siirtyessä eteenpäin. Keväällä Kokoomusnuoret ovat motivoituneita tekemään töitä sen eteen, että maahamme saadaan vihdoin osaava presidentti Sauli Niinistö. Syksyn kunnallisvaalit vaativat myöskin nuorilta oman panoksensa. Puheenjohtajana odotan vuotta innokkaasti. Mielestäni paikallisyhdistystoiminta on antanut paljon. Hommat järjestetään alusta alkaen itse ja toiminta on niin lähellä kenttää. Vaikka kuulun Kokoomuksen Nuorten liittoon ja Pohjanmaan piirijärjestöön, koen aina ensisijaisesti kuuluvani juuri Laihian Kokoomusnuoriin. Lotta Kasi Laihian Kokoomusnuorten puheenjohtaja ja Pohjanmaan Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja

10


iA äjy-GalleriA Häjy H

•BILJARDI •DARTS •LAUTAPELIT

ARTTI POHOJALAANE JETSETTI

Liittohallitus Lapualla, Laihian Kokoomusnuorten “syyssota”, Liittokokouksen sini-valkoinen iltajuhla, Pohjanmaan Kokoomusnuoret Jalasjärven Aukusti Rockissa, piirikokous Ilmajoella KUVAT Lotta Kasi, Visa Kananoja, Juhana Holopainen, Pohjanmaan Kokoomusnuoret

ILMAJOKI w w w. a r t t i r a v i n t o l a . f i p.0458728090 Meidät löydät myös facebook ravintola artti

11


töissä. Sitähän me kaikki olemme tavalla tai toisella. Presidenttiä myöten. www.niinisto.fi

Pohjanmaan Kokoomusnuoret ry

Suomella töissä. Sauli Niinistö. www.niinisto.fi

Liity tekstiviestillä, tekstaa numeroon 17233: KNL LIITY ETUNIMI SUKUNIMI, HENKILÖTUNNUS, KATUOSOITE, POSTINUMERO, SÄHKÖPOSTIOSOITE Viestin hinta 0,95€, vuosittainen jäsenmaksu 10–25€

Haluan liittyä jäseneksi

Ole oikeassa! Nimi Lähiosoite Postinumero ja -toimipaikka Puhelin Syntymäaika Sähköposti

Liityn jäseneksi Kokoomusnuoriin!

Päiväys, allekirjoitus ja nimenselvennys

Tipauta t osa läh ämä impään postilaa tikkoon!

Kokoomusnuoret maksavat postimaksun!

Kokoomuksen Nuorten Liitto ry Vastauslähetys Tunnus 5005546 00003 Helsinki

Häjy Magazine 2/2011  

Pohjanmaan Kokoomusnuoret ry:n jäsenlehti (ISSN 1799-2230, ISSN-L 1799-2230)

Häjy Magazine 2/2011  

Pohjanmaan Kokoomusnuoret ry:n jäsenlehti (ISSN 1799-2230, ISSN-L 1799-2230)

Advertisement