Page 1

Catalogue Works #7 January 2011

Virtual Art

[ winter ]

artists Emmy Dijkstra & Sabine Bolk Christel Wijland & Giel Louws Peter Steutel Surya de Wit Michiel Paalvast

Photo | 2010-2011 ŠHans Overvliet

Residence


Virtual Art [ winter ]Residence

December 31 2010 January 2011

The art management of Virtual Art [ winter ]Residence wishes you an ultimate creative 2011 Het art management of Virtual Art [ winter ]Residence wenst je een ultiem creatief 2011 Hans Overvliet & Giel Louws

VARwinter


VAR

winter

December 31 2010 January 2 2011

Emmy Dijkstra & Sabine Bolk Beginpunt – Emmy Dijkstra Ik heb al een tijdje een hele mooie tekst hangen op mijn atelier, zo nu en dan sta ik er even bij stil om het te lezen: weet je dat er plekken op deze aarde zijn waar mensen en dieren en water en bomen en planten en sterren de zon en de maan samenleven? Waar de mens een ziel geeft aan alles om zich heen, waar dat alles zichtbaar, voelbaar, tastbaar is? ( een citaat uit ‘ Mekaron, Amazone Indianen ‘, een boek over de Zuid – Amerikaanse Indianen, auteurs: Michel Pellanders en Marion Hoekveld ) Deze tekst zal het beginpunt zijn van ons project.

Zon, maan, sterren, mens en dier– Sabine Bolk Foto van Sabine Bolk


Emmy Dijkstra & Sabine Bolk

Herten die continue voorbij springen – Emmy Dijkstra Een polymeer ets. Opzoek naar de plek waar zon, maan sterren, mens en dier samenkomen. Laatst kwam ik bij deze plek in de buurt: een tijd geleden fietste ik door het bos heen naar huis, het was „s avonds laat. Het enige dat licht gaf waren de strepen op de weg, lantaarns en twee herten die de weg overstaken. De herten zijn simpel. Ik wil een jurk maken waarop de herten als een patroon op de jurk geprint worden. Een repeterende vorm, net als dat de herten continue in mijn hoofd voorbij springen, als twee lichtjes.

Overeenkomst – Sabine Bolk Emmy & ik hebben een mooie synchronisiteit in ons werk. Na haar mooie prent met herten op onze VAR, stuurde ik haar per mail een link naar onlangs gemaakt werk van mij, “Voor het Zweedse bos”.

winter

VAR

January 12 & 15 2011


winter

VAR

January 15 2011

Emmy Dijkstra & Sabine Bolk

Overeenkomst – Sabine Bolk – vervolg In mijn hoofd is al een mooie achtergrond ontstaan voor haar jurk. Maanlicht dat door bladeren schijnt, grote grof geschilderde nerven. De twijfel is nog of het op behang moet en of de achtergrond donker moet zijn. Ook de maan, moet het een maan zijn, groot en rond of meerdere in verschillende stadia.

Overeenkomst – Sabine Bolk – vervolg „s Ochtends kijk ik altijd op verschillende sites ter inspiratie, zo ook The Textile Blog. Dit behang prijkt er vandaag op: William Woollams & Co. Ivy wallpaper design, 1849 Ik moet maar eens aan de slag er mee, denk ik!


Emmy Dijkstra & Sabine Bolk

Copying the Moon – Sabine Bolk Mijn fascinatie & herkenning, of misschien geruststelling, die ik voel bij de het zien van vogels, trof mij deze week weer grootst toen ik een foto zag van de “Textor Melanocepholus” oftewel de Zwartkop Wevervogel. Het betreffende plaatje in de krant toont een ondersteboven hangende wevervogel, heel mooi kanariegeel met een ravenzwarte kop en kleine rode kraaloogjes, hangend aan een perfecte ronde bol geweven van mooi vers helder groen gras. En hij die daar hangt heeft dus die bol geweven, wauw!

Ik ben dol op vogels. Mijn werk refereert er vaak aan en ik blijk ook op een vogeltje te lijken. Niet alleen misschien qua kleurrijke kleding. Ik las ooit een mooie quote over Camille Claudel, ik heb hem niet bij de hand, dus even losjes uit het hoofd. Ze komt bij haar expo binnen met kleurrijke veren in haar haar, de toeschouwer omschrijft haar als een paradijsvogel, een paradijsvogel die niet past of hoort in deze grijze grauwe wereld. Over Janis Joplin las ik ergens dezelfde soort vergelijking.

winter

VAR

January 19 2011


VAR

winter January 19 2011

Emmy Dijkstra & Sabine Bolk

Copying the Moon – Sabine Bolk – vervolg Maar waar ik qua vogels vooral op lijk is de Bowerbird oftewel prieelvogel. Meer hierover in een post die ik eerder schreef op De reis naar Batik, “Synchroniciteit deel IV Bowerbird“.

Bij het zien van de foto van de wevervogel moest ik meteen aan Emmy‟s tekst denken: “weet je dat er plekken op deze aarde zijn waar mensen en dieren en water en bomen en planten en sterren de zon en de maan samenleven? Waar de mens een ziel geeft aan alles om zich heen, waar dat alles zichtbaar, voelbaar, tastbaar is?’ Een vogel die de maan kopieert.


Virtual Art

[ winter]

Residence

Virtual Art [ winter ] Residence will close on Monday March 21nd on 00.21 being the beginning of the Spring 2011

winter

VAR

January 2011


winter

VAR

December 31 2010 January 1 & 2 2011

Christel Wijland & Giel Louws

Voorblad cd-boekje requiem Mozart [ Christel Wijland ] De cd waarbij ik een cd-boekje wil maken is het Requiem van Mozart. Uitgevoerd door Sir Colin Davis, uitgevoerd door het London Symphony Orchestra. Hierbij het ontwerp van het voorblad.

Requiem: ‘de feiten’ Als basis de Wikipedia omschrijving van het requiem

Inspiratie [ Giel Louws ] Ik heb een tijd geleden een bijzondere ansichtkaart gekocht. Vooral in deze tijd van jeugdcultus en verarming van onze doodsrituelen is dit beeld behoorlijk heftig.


Christel Wijland & Giel Louws

Inspiratie [ Giel Louws ] - vervolg In de 19e/begin 20e eeuw was zoâ€&#x;n beeld heel normaal. Er is een hele post-mortem beeldcultuur ontstaan in de vroege fotografie. Die natuurlijk te herleiden is naar de schilderkunst, tot misschien wel de fayum portretten die tussen 100 en 300 na christus zijn gemaakt.

En natuurlijk de prachtige doodsportretten uit de Nederlandse 17e eeuwse schilderkunst, zoals deze van Bartholomeus van der Helst.

VARwinter

January 2 2011


VAR

winter January 2 & 4 2011

Christel Wijland & Giel Louws

Inspiratie [ Giel Louws ] - vervolg De navolging in de vroege post-mortem fotografie gaat soms wel erg ver. Sommige vormen van schilderkunst laten zich niet vertalen in fotografie. Zoals het afbeelden van een dode alsof hij nog leeft, levert wel erg heftig beeld op. Mijn project wil ik beginnen met een requiem in beeld voor het kindje op mijn fotokaart.

Eerste poging [ Giel Louws ]


Christel Wijland & Giel Louws 01 Requiem aeternam and Kyrie [ Christel Wijland ] Requiem aeternam Geef hun eeuwige rust, O Heer En laat het eeuwig licht op hen schijnen Een lofzang, O God, ontvangt U in Zion En een gelofte zal U betaald worden in Jeruzalem Verhoor mijn gebed Alle vlees zal voor U komen. Kyrie eleison Heer, wees ons genadig. Christus, wees ons genadig. Heer, wees ons genadig.

2 [ Giel Louws ]

winter

VAR

January 4 & 5 2011


VARwinter

January 6 & 7 2011

Christel Wijland & Giel Louws

Dies irae [ Christel Wijland ] Dag der toorn, o die dag zal de wereld in de as vergaan zoals voorzegd door David en de Sibylle Welk een angst zal er zijn wanneer de rechter zal komen om alles streng te oordelen

3 [ Giel Louws ] Op de foto ligt klimop. Een symbool van eeuwig leven, voortgang. Overblijfsel uit de schilderkunst, betekenis. Misschien is de foto en mijn project de klimop voor dit kindje.


Christel Wijland & Giel Louws

Requiem [ Christel Wijland ] In de zomer van 1791 werd Mozart door een onbekende man benaderd die een requiem wilde bestellen. De reden en zijn identiteit wilde de man niet bekendmaken. Later bleek de mysterieuze man (misschien Franz Anton Leitgeb) in opdracht te handelen van graaf Franz von Walsegg. Deze graaf had de gewoonte van tijd tot tijd stukken te bestellen om deze vervolgens over te schrijven en als zijn eigen werk uit te geven. Graaf Von Walsegg wilde van Mozart een dodenmis ter nagedachtenis van zijn overleden echtgenote. .

Inslaan als een bom [ Giel Louws ] Vandaag sla ik de NRC Next open in het koffiehuis en zie ik dit adembenemende werk van Michael Borremans. Verdwaast loop ik naar huis, vergetend dat ik op de fiets was gekomen.

winter

VAR

January 8 & 10 2011


VAR

winter January 10 & 7 2011

Christel Wijland & Giel Louws

4 [ Giel Louws ]

04 Rex tremendae [ Christel Wijland ] “Wat niet weet wat niet deert” , daar kom je tegenwoordig niet zo gemakkelijk meer mee weg. Dus hier wederom een vertaling, dit maal van het 4e deel uit het Requiem van Mozart, ook al wist je het misschien liever niet….. Rex tremendae Machtige Koning, voor wie wij moeten beven Gij, die hen, die gered moeten worden, redt Gij bron van goedheid, red ook mij!


Christel Wijland & Giel Louws 05 recordare [ Christel Wijland ] Heb momenteel het gevoel dat ik alles op alles moet zetten om mijn afbeeldingen een zekere lichtheid mee te geven om de boel in evenwicht te houden. Wat een thema en wat een teksten‌. En wat een prachtige maar heftige schilderijen Giel! Recordare Gedenk, goede Jezus, dat Gij om mijnentwille gekomen zijt. Laat mij op die dag niet verloren gaan. Terwijl gij mij zocht, zat Gij vermoeid teneer. Uw dood aan het kruis heeft mij verlost, Laat zoveel pijn niet tevergeefs zijn geweest! etc.

6 [ Giel Louws ]

winter

VAR

January 11 & 12 2011


VAR

winter January 13 & 14 2011

Christel Wijland & Giel Louws

06 Confutatis maledictis [ Christel Wijland ] Als de vervloekten uitgestoten zijn, en prijsgegeven aan de felle vlammen, roep mij dan tot de gezegenden. Met mijn hart, als tot stof vergaan, bid ik U, deemoedig en geborgen: draag zorg voor mijn einde.

7 [ Giel Louws


Christel Wijland & Giel Louws 07 lacrimosa [ Christel Wijland ] Mozart bedacht en schetste vermoedelijk de gehele requiemcompositie zowel voor als tijdens zijn laatste ziekbed in 1791. Alleen de twee eerste delen werkte hij zelf helemaal uit, met als allerlaatste stuk: Lacrimosa. Ben dus wel op een bijzonder punt aangekomen in Mozarts Requiem want het lijkt erop dat hij is gestorven tijdens het schrijven van dit deel. Is wel ineens concreet‌ Lacrimosa Op die dag van tranen, waarop de schuldige mens uit de as zal verrijzen om beoordeeld te worden, wees hem dan genadig, o God! Lieve Jezus, Heer, Geef hun rust. Amen!

8 [ Giel Louws ]

winter

VAR

January 14 & 16 2011


VAR

winter January 16 & 18 2011

Christel Wijland & Giel Louws

08 domine jesu [ Christel Wijland ] Heer Jezus Christus, Koning der heerlijkheid Verlos de zielen van alle gestorven gelovigen van de straffen van de hel en van de diepe afgrond Behoed hen uit de muil van de leeuw, laat de afgrond hen niet verzwelgen. Werp hen niet in de duisternis Maar laat de heilige Michael als banierdrager hen leiden naar het heilig licht, zoals Gij eertijds Abraham en zijn nakomelingen beloofde.

Illustratie Shiloh: A Requiem [ Christel Wijland ]


Christel Wijland & Giel Louws

winter

VAR

January 17 2011

Herman Melville [ Giel Louws ] Een requiem kan ook een gedicht zijn, zoals dit prachtige gedicht van Melville. Ik heb een serieuze poging tot vertaling gedaan, maar dat is natuurlijk vrij onmogelijk. Ik zou zeggen lees het origineel met de vertaling als steun. Shiloh: A Requiem (April 1862) Herman Melville (1866)

Shiloh: A Requiem (April 1862) Herman Melville (1866

Skimming lightly, wheeling still, The swallows fly low Over the field in clouded days, The forest-field of Shiloh — Over the field where April rain Solaced the parched ones stretched in pain Through the pause of night That followed the Sunday fight Around the church of Shiloh — The church so lone, the log-built one, That echoed to many a parting groan And natural prayer Of dying foemen mingled there — Foemen at morn, but friends at eve — Fame or country least their care: (What like a bullet can undeceive!) But now they lie low, While over them the swallows skim, And all is hushed at Shiloh.

Licht stuiterend, draaiend nog, De zwaluwen vliegen laag Over het veld in bewolkte dagen, Het bosgebied van Shiloh — Over het veld, waar aprilregen Vertroost de verdroogden gestrekt in pijn Door pauze van de nacht Die volgde op de zondag strijd Rond de kerk van Shiloh — De kerk zo alleen, de stamgebouwde, Die echoot naar velen een afscheidskreun En natuur gebed Van stervend vijand vermengd -— Vijand in de morgen, maar vriend bij avond — Roem of vaderland minst hun zorg: (Wat brengt als een kogel desillusie!) Maar nu liggen ze neer, Terwijl boven hen de zwaluwen scheren, En alles is stil in Shiloh.


VAR

winter January 18 2011

Christel Wijland & Giel Louws

9 [ Giel Louws ]

Hostias [ Christel Wijand ] Wij dragen U offer en dankgebeden op, Heer, Aanvaard ze to heil van de zielen die wij heden gedenken. Laat het, Heer, van de dood Overgaan naar het leven, zoals Gij eertijds Abraham en zijn nakomelingen beloofde

Zeer waardevolle informatie is te lezen op: http://www.albertvanderzeijden.nl/de_geschiedenis_van_het_req uiem.htm


Christel Wijland & Giel Louws

winter

VAR

January 20 2011

10 [ Giel Louws ]

Research [ Giel Louws ]

Research [ Giel Louws ]


VARwinter

Christel Wijland & Giel Louws

January 20 2011 Research [ Giel Louws ]

Research [ Giel Louws ]

Deze post wordt eenmalig tweetalig, om de internationale inhoud van de medewerkers.

This post is also in English, because of the people that contributed to it.

Na een tijdje met de fotokaart doorgebracht te hebben, word je toch nieuwsgierig. Op de achterkant staat namelijk wat informatie. Dus ik maar eens op zoek naar aanknopingspunten op het net. Epinal blijkt een plaatsje te zijn in de Franse Vogezen. De streek heeft een Musee dÍmage, die ik dus maar eens een mail stuur. Dezelfde dag nog krijg ik een aardige mail terug:

After working with this postcard for some time, I got curious. On the backside there is some information printed. So I started to do some research on the internet. Epinal appears to be a place in the French Vosges. The region has a Museum of Images, whom I sent an e-mail. I got a response the same day:

I have no information about this post card but.. Les Archives départementales des Vosges made a book about photographers of Epinal.you can ask them the catalog (03 29 81 80 70) And the shop Vilair scheer is still there, 3 rue Paul Doumer 03 29 82 54 21. best regards. Martine Sadion - conservatrice en chef

I have no information about this post card but.. Les Archives départementales des Vosges made a book about photographers of Epinal.you can ask them the catalog (03 29 81 80 70) And the shop Vilair scheer is still there, 3 rue Paul Doumer 03 29 82 54 21. best regards. Martine Sadion - conservatrice en chef

Dan maar mails sturen naar het archief en de nog bestaande fotograaf. Eerste mail komt van Noelle Barras, die bij de fotograaf werkt; Hello. I unfortunately can’t respond to your mail. I have no info on the archives there is more nothing here. There were several change owners. Sorry. Noëlla. http://WWWnoellaphotographe.blogspot.com Daarna kwam er een gedocumenteerde mail van het archief:

So I sent e-mails to the archive, and the photo shop. First I got a response from Noelle Barras, associated with the shop; Hello. I unfortunately can’t respond to your mail. I have no info on the archives there is more nothing here. There were several change owners. Sorry. Noëlla. http://WWWnoellaphotographe.blogspot.com Then came a documented mail from the archives:


Christel Wijland & Giel Louws

winter

VAR

January 20 2011

Sir, You’re working on a project called Requiem based on a postcard figuring a dead children ; this photography was taken by “Vilair-Scheer”. The archives of this In fact, there are two photographers: - Élie Vilair (1898-1991) - Jules Scheer (1868-1941) You’ll find an extract (in French) of the book “Patrimoine photographique des Vosges, un héritage pour demain – 1870- 1950” published by Archives départementales des Vosges in 2006 for the exhibition about local photographers ; you will find a few informations about our two photographers. Concerning the photography, I’ve no more information about the child. The Archives départementales des Vosges keeps an important collection (nearly 1700 items) emanating from these photographers; this collection is not yet indexed so I couldn’t find track of this mortuaryportrait. I remain at your disposal for any additional information (s). Cordially, Sébastien Rembert Attaché de conservation du patrimoine Responsable des pôles Images patrimoniales et Archives privées Archives départementales des Vosges

Sir, You’re working on a project called Requiem based on a postcard figuring a dead children ; this photography was taken by “Vilair-Scheer”. The archives of this In fact, there are two photographers: - Élie Vilair (1898-1991) - Jules Scheer (1868-1941) You’ll find an extract (in French) of the book “Patrimoine photographique des Vosges, un héritage pour demain – 1870- 1950” published by Archives départementales des Vosges in 2006 for the exhibition about local photographers ; you will find a few informations about our two photographers. Concerning the photography, I’ve no more information about the child. The Archives départementales des Vosges keeps an important collection (nearly 1700 items) emanating from these photographers; this collection is not yet indexed so I couldn’t find track of this mortuaryportrait. I remain at your disposal for any additional information (s). Cordially, Sébastien Rembert Attaché de conservation du patrimoine Responsable des pôles Images patrimoniales et Archives privées Archives départementales des Vosges

Scheer werkte bij de fotograaf Vilair en op het adres dat op de kaart staat van 1918 tot 1923. Uit deze periode is de kaart dus. Meer info zit er denk ik niet in, jammer.

Scheer workes for Vilair fotographers and concerning the address mentioned on the card from 1918 till 1923. The card must be from that period. For now I‟m afraid that is all the information I can get. Documentation: Scheer_1 Scheer_2 VILAIR

Documentatie: Scheer_1 Scheer_2 VILAIR


VAR

winter January 23 & 25 2011

Christel Wijland & Giel Louws

11 [ Giel Louws ]

Sanctus [ Christel Wijand ] Heilig, heilig, heilig is de Heer, God der heerscharen. Hemel en aarde zijn vol van Uw glorie Hosanna in de hoge!


Christel Wijland & Giel Louws

12 [ Giel Louws ]

winter

VAR

January 26 2011


VARwinter

January 2 2011

Peter Steutel

Werk voor De Piek in Vlissingen Vandaag met Els werk gekozen voor de duo-expositie in de Piek in Vlissingen, opening 16 januari om 17.00 uur. Morgen een presentatie maken met de tekeningen.


Peter Steutel Haperen Onder de titel Haperen exposeert Peter samen met Els Dominicus t/m februari 2011 in De Piek in Vlissingen. De tekst die Peter bij de opening gebruikte is ontleend aan het Tibetaanse Boek van Leven en Sterven (Sogyal Rinpoche): Ik loop door een straat Er is een diep gat in het trottoir Ik val er in Ik ben verloren... ik ben radeloos Het is mijn schuld niet Het duurt eeuwig om een uitweg te vinden Ik loop door dezelfde straat Er is een diep gat in het trottoir Ik doe alsof ik het niet zie Ik val er weer in Ik kan niet geloven dat ik op dezelfde plek ben Maar het is mijn schuld niet Het duurt lang voordat ik er uit ben Ik loop door dezelfde straat Er is een diep gat in het trottoir Ik zie dat het er is Ik val er weer in... het is een gewoonte Mijn ogen zijn open Ik weet waar ik ben Het is mijn schuld Ik kom er direct uit Ik loop door dezelfde straat Er is een diep gat in het trottoir Ik loop er om heen Ik loop door een andere straat

winter

VAR

January 27 & 28 2011


VAR

winter

January 8 2011

Surya de Wit

How the stories started a while back Letâ€&#x;s Start some time ago with the haunting of the purple bunny. Who for some reason would never give us a momentâ€&#x;s peace. Constantly jumping around my head destroying any attempts of concentration or activity.

It was clear that she was in desperate need of a hero to sort some things out.


Surya de Wit

However for the best results a tailor-made super hero was required. Obviously with the way things are moving forwards in todayâ€&#x;s world this is not an unfeasible request, so a group of well trained experts got to work creating a hero who would be able to obliterate all the boundaries standing in the way of the girl becoming the best she could be.

When they were done, they were astonished with how they had exceeded all their expectations. She was perfect at taking care of irritating bunnies, she was even so creative that she reused them to make astonishing boots.

winter

VAR

January 8 2011


VAR

winter

January 29 2011

Surya de Wit

Consequences of being tamed People often forget what responsibilities come along with taming another.

This is one of the big things she had to contemplate on meeting another beautiful individual, the natural instinct to get closer and discover how and what makes them tick can be rather overwhelming. It was easy for Angela to forget that she actually had some fond memories of the rabbit, she was still shocked that he had managed to tame her. She envied the wild girl and often wondered how simple life could be like if she was a little more ruthless. For some literature that beautifully describe the consequences of being wild.


Surya de Wit

Work in progress; ‘The joy of being wild’

winter

VAR

January 29 2011


VAR

winter

January 2011

Virtual Art [ winter] Residence

Artists can join till Spring 2011

Virtual Art [ winter ] Residence


Michiel Paalvast

ZT11MP2010

‘The painter’ De waarneming als uitgangspunt. De lijn als middel. De schilder als vorm. Een ets van Picasso was de inspiratie en het begin voor het ontwerp van de 'Vlissingen lichtstad' Dit is een tekening van die ets uit mijn schetsboek. 'De schilder en zijn model'

winter

VAR

January 11 & 17 2011


Revolution Gallery Middelburg

January 17 2011

‘The painter’

VAR winter

Michiel Paalvast


Catalogue works #7 January 2011

Virtual Art

Image | Surya de Wit

[ winter ]

Residence

Virtual Art winter Residence - catalogue January 2011  

Virtual Art winter Residence - catalogue January 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you