Page 1

Ilmoitusliite

Virran rannalta

asiaa energiasta

3 s.  4-5

6 s.  7

Ympäristö­ s.  ystävällistä kylmätekniikkaa

Uudet energia­ s.  määräykset – neuvoja rakentajalle

Älymittareiden asennus alkaa

Bioenergiapörssi avaa ovensa

LÄMPÖÄ, VETTÄ JA ILMASTOINTIA


2

Ilmoitusliite

Virran rannalta – asiaa energiasta / Tammikuu 2012

Miksi energiaa? Marja Nousiainen

Kädessäsi on jälleen puolueeton ja poliittisesti sitoutumaton tietopaketti energiasta. Ensimmäisen numeron jälkeen moni tuli kysymään, minkä vuoksi pitää kirjoittaa juuri energiasta. Miksi ei? Se on edelleen yksi elämän suurista kysymyksistä. Mitä se maksaa. Kuinka suuri osa palkasta menee kodin lämmitykseen, sähköön tai auton tankkiin. Täytetäänkö niemen notkot ja saarelmat energiaa tuottavilla laitoksilla vai ostetaanko lämpöä ja virtaa ulkomailta. Kuinka paljon kotimaisen energian tuotannolla voi työllistää aivan omien rajojen sisäpuolella, niin ettei tehtaita siirretä heti jonnekin? Ja voisiko Suomi nousta uusiutuvien energioiden tutkimuksen ja tuotekehittelyn etulinjaan maailmassa? Meiltä löytyy taitoa ja tekniikkaa. Parhaillaan käytävä presidentinvaalikampanja on ainakin TV-keskusteluissa kautta linjan ohittanut energia-asiat. Ehdokkaat ovat senkin edestä saaneet leikkiä ja laulaa kaikissa viimeinen pari uunista ulos -ohjelmissa. Ehdokkailta tiukatuista kysymyksistä voisi päätellä välillä, että presidentinlinnaan haetaan kuudeksi vuodeksi pyykkäriä, kokkia tai tanssijaa,

Virran rannalta

asiaa energiasta

Puolueeton ja poliittisesti sitoutumaton ilmoitusliite. Jakelu noin 94 000 kpl.

ei Suomen ulkomaankaupan edistäjää tai uskottavaa hahmoa hoitamaan maamme kansainvälisiä suhteita. Tässä liitteessä oli viimeksi kolme paikkaa eri puolueiden poliittisille päättäjille sanoa sanansa energiasta. Nyt niille paikoille olisi voitu kysyä presidenttiehdokkaita kertomaan näkemyksistään. Näin ei haluttu tehdä, koska harvakseltaan ilmestyvässä ilmoitusliitteessä poliittiset puheenvuorot tulkitaan vaalihumussa helposti kampanjaksi jonkun ehdokkaan puolesta tai jotakuta vastaan. Näin kävi vastaavanlaisen liitteen kohdalla viime vuonna eduskuntavaalien aikaan. Siitä vahingosta viisastuneena emme kysyneet oikealta, emme vasemmalta mitään energiasta nyt. Annetaan vaalien mennä, kysytään keväämmällä, kun asioista voi taas kirjoittaa leimaantumatta minkään ehdokkaan kannattajaksi. Energiakysymykset ovat yhteinen asiamme. Laitetaan poliittisten kannanottojen tilalle tuokio jylhää kansallista maisemaa Pyhäkosken alajuoksulta.

Tekstituotanto: Vihipöllö, Marja Nousiainen Markkinointi: Mediamarkkinointi Nokkela, Pekka Nousiainen Taitto: Graafinen Suunnittelu Gasworks Oy, Markku Päätalo Myynti: Pekka Nousiainen 040 183 4445


Ilmoitusliite

Virran rannalta – asiaa energiasta / Tammikuu 2012

Ympäristöystävällistä Ympäristöystävällistä osuustoimintaa kylmätekniikkaa

Arinalla jo 10 edelläkävijämyym älää

»»S-Marketit: Oulu (Kaakkuri, Pateniemi, Ylikiim inki), Ii, Muhos, Muonio »»Salet: Oulu (Myll yoja), Rantsila, Tervola, Utajärvi »»Suunnitteilla Sa le Tupos ja Prisma Liminga ntulli

Hiilidioksidi säästää rahaa ja luontoa Osuuskauppa Arina hyödyntää uuden aikakauden kylmätekniikkaa. Jo kymmenessä Arinan myymälässä käytetään kylmäaineena teollisuuden sivutuotteena syntyvää puhdasta hiilidioksidia.

Näin tunnistat Arinan ympäristö­ystävällisen myymälän

Kylmäkalusteiden tuottama lämpö kerätään talteen maaperään ja käytetään talvella lämmitykseen. Näin kiinteistöstä tulee lämmön suhteen omavarainen ja kokonaisenergiankulutus tipahtaa puoleen siitä, mitä se on perinteisissä myymälöissä. Uutta tekniikkaa on käytetty hyvin tuloksin noin 1000 neliön kaupoissa. Tarkoitus on hyödyntää tekniikkaa myös suuremmissa myymälöissä. Keksintö on merkittävä ympäristöystävällisemmän yhteiskunnan rakentajana. Sen avulla voidaan säästää luontoa sekä Arinan ja sen myötä yrityksen omistavien asiakkaiden rahoja. Tämä on maailmanlaajuista pioneerityötä.

• Ovelliset ja kannelliset kylmäkalusteet

Hiilidioksidi kylmäaineena Säästää kokonaisenergian kulutusta noin 1000 neliön kaupoissa 50 % vuositasolla. Kokonaisenergiankulutukseen lasketaan lämmitys, kylmälaitteet, valaistus ja sähkö. Arinan kiinteistöissä säästö on miljoonia euroja vuositasolla. Sen hiilijalanjälki on 3800 kertaa pienempi kuin R404:n, jonka käyttö todennäköisesti kielletään tulevaisuudessa. Uusi tekniikka maksaa itsensä takaisin kolmessa vuodessa. Arinan Kiinteistöt Oy ja Jetitek Oy ovat kehittäneet uutta tekniikkaa yhteistyössä.

Kestävän kehityksen energiatuotantoa Suomi on sitoutunut vähentämään energiankulutusta EU:n direktiivin mukaisesti. Suomen Kaupan Liitto on tehnyt omat tavoitteensa vuosille 2008 – 2016. Hiilidioksiditekniikan avulla Arina tulee alittamaan reilusti kaikki sille asetetut säästötavoitteet.

• Kylmäkalusteiden tuottama lämpöenergia säilötään kesällä maaperään ja käytetään talvella myymälän lämmitykseen • Kylmäaineena ympäristöystävällinen, saasteeton hiilidioksidi

3


4

Ilmoitusliite

Virran rannalta – asiaa energiasta / Tammikuu 2012

Älymitta sähkölas

Arvio-ja tasauslaskuille saa heittää hyvästit etäluettavien älymittareiden avulla. Maanla seuraavaksi. Älyboksi tulee osaksi hiljalleen

Asennustyö aloitettiin Etelä-ja Lounais-Suomesta 2010 ja mittareita on vaihdettu vajaat 200 000. Työ etenee läpi maan niin, että viimeiset kodit saavat uuden tekniikan 2013. Tarkka aikataulu taajamien, kylien ja haja-asutusalueiden osalta löytyy netistä. Mittarien vaihto on kuluttajille maksutonta eikä se vaikuta sähkön myyntihintoihin.

laista kulutusta, koteja ja yhteiskuntaa varten. Verkon uudistus ajan vaatimuksia vastaavaksi on välttämätöntä. Tällä hetkellä sähkölasku perustuu arvioihin siitä, kuinka paljon koti kuluttaa keskimäärin. Vuosittaiset tasauslaskut hyvittävät maksettua tai vaativat lisää, kun arvio vaihtuu todelliseen lukemaan. Uuden järjestelmän avulla jokainen voi seurata omaa sähkönkulutustaan Fortumin verkkosivuilta. Alkuvaiheessa kehitystä voi seurata kuukausittain. Palvelu paranee niin, että kodin kulutusta voi seurata myöhemmin vaikka tunnin tarkkuudella. Mitä hyötyä siitä on? Otetaan esimerkki lapsiperheen arjesta.

Normiarkeen apua älykkäästä tekniikasta

Sähköverkko vaatii uudistuksia ”Etäluettava älyboksi tulee olemaan tärkeä osa tulevaisuuden kuluttajapalveluita, se tulee olemaan hyvä asia niin kuluttajalle kuin sähköyhtiöllekin. Otamme tässä myös ison askeleen kohti ekologisesti kestävämpää maailmaa”, iloitsee Fortumin viestintäpäällikkö Miriikka Laakkonen. Suuri osa Suomen nykyisestä sähköverkosta on rakennettu 1960 – 70-luvuilla täysin eri-

Nelihenkinen perhe on kotosalla ja sauna lämpiää. Keittiössä laitetaan ruokaa ja sitä myös lämmitetään moneen otteeseen, kun ihmiset tippuvat kotiin syömään vähän omaan tahtiinsa. Pari televisiota on päällä, mutta vain toista katsotaan. Pari tietokonetta on päällä, kumpaakaan ei käytetä. Perheen nuoriso on vääntänyt aamulla pesuhuoneen lattialämmityksen täysille, kukaan ei ole huomannut korjata asiaa. Normipäivä suomalaisessa perheessä. Sähkön tasauslasku tulee olemaan tällä menolla tosi ikävä yllätys. Älymittarit tuovat kyseisen ja monen muun vastaavan perheen arkeen apua kertomalla kulutuksesta reaaliajassa. Niiden tukena voi käyttää myös syvemmälle yksityiskohtiin menevää tekniikkaa.


Ilmoitusliite

Virran rannalta – asiaa energiasta / Tammikuu 2012

arit tuovat skun nykyaikaan

hetken kuluttua. Sähkölasku perustuu ajantasaiseen kulutukseen Fortumin aajuinen asennustyö on käynnissä, Oulun alue ympäristöineen on vuorossa n rakentuvaa älykästä sähköverkkoa ja parempia sähkön kuluttajapalveluita.

Kotinäyttö etsii sähkösyöpöt Fortumin Kotinäyttö on sähkömittariin kytketty näyttöpääte ja lähetin, joka voidaan ottaa älymittarin rinnalle kertomaan kulutuksesta joka hetki sekä euroina että kilowatteina. Sen avulla voidaan löytää sähkölaitteiden syöpöt ja suunnitella viisaampaa sähkön käyttöä. Näin sähkön kulutuksen yhtäkkiset piikit ja jatkuvat suursyömärit saadaan kaivettua kodista esille huone ja laite kerrallaan. Tutkimusten mukaan kulutuksen seurannalla voidaan säästää keskimäärin 10 % sähkön hinnassa. Kotinäyttöön voi ohjelmoida myös rajoja tai tavoitteita päivän kulutusta varten.

Mittari puomien takana mökkitien päässä? Asennustyötä tehdään tiiviissä tahdissa myös iltaisin ja viikon-

loppuisin. Kesämökkiläisten sähkömittarit voivat aiheuttaa asentajille ylimääräistä työtä ja huolta. Siksi Fortum toivookin, että mökin omistajat hoksaisivat tutkia asennusaikataulua ja toimia sen mukaan. Kaikki saavat joka tapauksessa postista kirjeen hyvissä ajoin ennen h-hetkeä. ”Mökkitien tukkeeksi ja kutsumattomien vieraiden varalle saatetaan laittaa lukolliset puomit. Tai sähkömittari on mökillä samasta syystä visusti lukkojen takana. Toivomme, että asiakkaat ottaisivat ylimääräiset lukot pois vaihtoaikataulun mukaan. Toinen mahdollisuus on, että mökin omistaja pystyy olemaan paikalla mittarin vaihdossa”, ohjeistaa Miriikka Laakkonen. Kaikilla asentajilla on Fortumin henkilökortti mukanaan.

Miten aikataulu etenee? Alotuspäivä

Lopetuspäivä

Ylikiimingin alue

24.1.2012

19.3.2012

Milloin paistetaan joulukinkku? Sähköverkko kertoo

Pudasjärven taajama

13.3.2012

23.4.2012

Pudasjärven pohjoisosa ja Syötteen alue

17.4.2012

11.6.2012

Tavoitteena on, että sähköverkko ja kodit pystyvät säätämään tulevaisuudessa itse toimintaansa automaattisesti ekologisempaan suuntaan. Älykäs sähköverkko ottaa kantaa sähkön kulutukseen, ohjaa sitä, ottaa ylimääräistä energiaa talteen ja pitää kaiken tasalaatuisena. Verkko ja kotona olevat etäpäätteet huomauttavat tarvittaessa kulutuspiikeistä. Ne kertovat myös sen, milloin on edullisinta ladata akkuja, pestä pyykkiä tai paistaa kinkku. Uudistuksen avulla kodeissa esimerkiksi aurinkopaneeleilla tai omalla tuulimyllyllä tuotettu ylijäämäsähkö voidaan myydä verkkoon muiden käyttöön.

Pudasjärvi eteläosa

29.5.2012

30.7.2012

Ranuan alue (ei Simojärven alue)

17.7.2012

3.9.2012

Ranua Simojärven alue ja Posion pohjoinen osa

21.8.2012

8.10.2012

Kuusamo pohjoinen osa

25.9.2012

12.11.2012

Kuusamon Rukan alue ja Vuotunki

30.10.2012

24.12.2012

Posion Yli-Kitkan alue ja eteläosa

4.12.2012

4.2.2013

Kuusamon taajaman pohjoispuoleinen alue

28.1.2013

25.3.2013

Kuusamon taajama, Tolpanniemi ja Kurkijärvi

18.3.2013

13.5.2013

Kuusamon Nilonkangas ja itä-Kuusamo

6.5.2013

1.7.2013

24.6.2013

12.8.2013

5.8.2013

23.9.2013

Lisää tietoa: www.fortum.fi/alyboksi

Alue

Kuusamo eteläosa ja Taivalkosken Tyräjärvi Taivalkoski

5


6

Ilmoitusliite

Virran rannalta – asiaa energiasta / Tammikuu 2012

Uudet energiamääräykset tulevat Kuinka pienrakentaja voi varautua?

Rakentajat ja korjaajat saavat uusia energiaohjeita heinäkuussa. EU ohjeistaa aiheesta myös koko ajan lisää ja iso virstanpylväs on vuosi 2020. Suunta on päättäväisesti kohti uusiutuvia energioita ja energiansäästöä. Mitä rakentajan kannattaa ottaa huomioon jo nyt? Millä tavalla voi varautua, kun tänään rakennetut tai peruskorjatut talot ottavat vastaan vuoden 2020 aivan hetken kuluttua. Haastateltavana: Lämpöykkösen markkinointipäällikkö Matti Perkkiö. Hän on taustaltaan ympäristötieteilijä, opiskellut Lontoossa ja perehtynyt esimerkiksi energiaekologiaan ja ilmastonmuutokseen.

Talojen energian kulutukselle tulossa yläraja Heinäkuussa voimaan tulevat uudet energiamääräykset. Niissä määrätään käytännössä rakennuksen kokonaisenergian kulutukselle yläraja. Se määräytyy esimerkiksi talon koon mukaan. Uudistuksen tavoitteena on parantaa rakennusten energiatehokkuutta. Miten se käytännössä tapahtuu? ”Energiansäästöä saadaan aikaan oikeilla lämmön lähteillä. Seinäeristeiden lisääminen ei ole enää mikään tie, niiden paksuutta on jo kasvatettu äärimmilleen. Taloihin ei enää haluta tehdä paksumpia seiniä.” Matti Perkkiö neuvoo rakentajia katsomaan asiaa vielä heinäkuuta kauemmas ja toimimaan sen mukaan. ”EU kiristää energiamääräyksiä vuoteen 2020 mennessä. Se määrää uusiutuvien energioiden käytöstä tai siitä, paljonko lämmitysenergiasta tuotetaan lämpöpumpulla. Viisas rakentaja tekee talostaan jo nyt energiahuollon näkökulmasta mahdollisimman muuntautuvan. Parasta olisi, ettei energian vuoksi tarvitse alkaa tekemään uutta remonttia kahdeksan seuraavan vuoden aikana.”

Millainen on muuntautuva energiajärjestelmä? Uuteen kotiin kannattaa Perkkiön mielestä laittaa minimissään vesikiertoinen lattialämmitys ja hybridivaraaja. Hybridivaraaja voi käyttää aurinkoenergiaa, maa- tai ilmalämpöä, pellettitai puulämmitystä, öljyä tai kaasua. Talon energian lähdettä voi vaihdella tarpeen tai energiahinnan mukaan. Näin nostetaan myös talon arvoa. Kaikkein huonoimpana ratkaisuna Perkkiö näkee pelkkien sähkökaapeleiden tai sähköpattereiden asentami-

sen. Lämmitysjärjestelmän vaihto on tällöin hankalaa ja erittäin kallista, jos sellaiseen tulee joskus tarvetta.

Maalämpö nyt edullisin Tällä hetkellä maalämpö on käyttökustannuksiltaan edullisin. Sen edelle menee vain koti, joka lämpiää omasta metsästä haetuilla ilmaisilla puilla. Maalämmön edullisuus johtuu pitkälle siitä, että sitä on tutkittu ja tuotteita kehitelty riittävästi. Aurinkoenergian kehitys on ollut vielä hidasta ja se vaatisi lisää investointeja verrattuna nykyiseen. Elämme maapallon vyöhykkeellä, jolla paistaa parhaimmillaan puoli vuotta yhtä mittaan aurinko. Nykyisillä systeemeillä aurinko voi lämmittää noin puolet kodin lämpimästä vedestä kesäaikaan. Loppu pitää löytyä muista lähteistä. ”Aurinkolämpö olisi vihreä teko. Mutta kun lompakko edellä mennään, niin se jää muiden tällä hetkellä halvempien ja tehokkaampien ratkaisujen jalkoihin. Takaisinmaksuaika, eli aika, jona alkuhankinta on maksanut itsensä käyttökustannuksissa on aurinkolämmöllä liian pitkä, noin 15 – 30 vuotta”, Perkkiö harmittelee. Maalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin 5 – 10 vuodessa. Ajat kuitenkin muuttuvat ja tuotteet kehittyvät. Tänään kallis voi olla tulevaisuudessa halpaa. Kuluttaja ei voi olla ennustaja, mutta hän voi varautua tulevaisuuteen, kannustaa Perkkiö.

Maalämpöpumppu ja aurinkolämpökeräimet huolehtivat kempeleläisen Ahti Pulkkisen uudesta kodista. “Halusin energiasta mahdollisimman taloudellisen. Edellisessä kodissamme oli 28 vuotta maalämpöpumppu.” Kuvassa maalämmön keskusyksikkö ja lämminvesivaraaja.

Energia-avustukset ruuhkauttavat asentajat Valtio jakaa vuosittain energiaavustuksia vanhojen rakennusten korjaamiseen. Tänä vuonna jakoon on tulossa noin 50 miljoonaa euroa. Avustuksista tiedotetaan viime tingassa ja hakuaika on tiukka. Ammattilaisille tästä aiheutuu ongelmia, kun työt ruuhkautuvat. ”Pahimpaan ruuhka-aikaan meiltä ehditään juuri ja juuri vastaamaan puhelimeen. Työmiehiä ei riitä, esimerkiksi maalämpöporakaivojen poraajia on koko maassa tosi vähän. Niinpä asennusajat voivat venyä kuukausia. Jos asiakas haluaa säästää investointikustannuksissa, kannattaa lämmitysprojekti

Lämpöykkönen on erikoistunut ympäristöystävällisiin, energiaa säästäviin ja energialaskua pienentäviin lämmitys-ja viilennysratkaisuihin.

toteuttaa tammi–maaliskuussa, jolloin alan yrityksillä on aina hiljaisinta aikaa.”, vihjaa Perkkiö.

Lämpöpumpun ohjauspaneeli.


Ilmoitusliite

Virran rannalta – asiaa energiasta / Tammikuu 2012

Energiapuun kauppa avaa ovensa sähköisesti

Bioenergiapörssi auttaa ostajia ja myyjiä Haastateltavana hankkeen projektipäällikkö Tero Paananen ja metsäneuvoja Juha Koski

Bioenergiapörssi avaa nettikaupan helmikuussa. Tavoitteena on parantaa energiapuun kaupan mahdollisuuksia ja palvella entistä paremmin energiapuun ostajia ja myyjiä. Pörssissä kaupataan energiapuuta ja leimikoita yrityksille ja kotitaloudet voivat ostaa haketta tai polttopuita kotiensa lämmitykseen. Suurista kausivaihteluista kärsivälle bioenergia-alalle toivotaan myös tätä kautta tasaisemmin töitä ympäri vuoden. Markkinapaikka on uudenlainen eikä vastaavaa löydy muualta. Bioenergiapörssi-hanke toimii Oulunkaaren alueella ja Oulun seudulla ja tarkoitus on laajentaa toimintaa myöhemmin muuallekin Suomeen. Huutokauppa palvelee yrityksiä

Tero Paananen ja Juha Koski auttavat ja opastavat puun ostajia ja myyjiä.

Mistä on kysymys Tero Paananen? ”Energiapuulla on kysyntää ja sen ostaminen tai myyminen halutaan tehdä mahdollisimman helpoksi. Kauppapaikka avataan netissä kaikelle yleisölle helmikuun aikana. Tällä hetkellä olemme kartoittaneet toimijoita ja energiapuuleimikoita.” Bioenergiapörssi on Oulunkaaren ja Metsäkeskuksen yhteishanke. Sen rahoittavat Euroopan Unionin aluekehitysrahasto, kuntayhtymän kunnat, alueen bioenergia-alan yritykset ja Pohjois-Pohjanmaan liitto. Hanke kestää vuoden 2013 loppuun. Tavoitteena on parantaa energiapuun kauppaa, luoda uusia työpaikkoja ja edistää sähköistä kaupankäyntiä.

Kuinka metsänomistaja hyötyy? Pörssi palvelee yksityisiä ja yrityksiä hieman eri tavoin. ”Yksityinen metsänomistaja rekisteröityy pörssiin kun haluaa kaupata omassa metsässä olevaa energiapuuta. Rekisteröityminen on ilmaista, eikä edellytä kaupantekoa. Mikäli metsänomistaja on kiinnostunut myymään energiapuutaan, hankkeen metsäneuvoja tulee tarkastamaan leimikon ja antaa tarvittaessa vaikka metsäneuvontaa. Monesti energiapuun kerääminen on myöhästynyttä metsänhoitoa”, valistaa Koski. Yksittäinen kotitalous voi ostaa sivuston kautta lämmityspuuta suoraan alueen yrityksiltä.

Hake- ja rankapörssi auttaa huutokauppana yrityksiä, jotka ostavat kotitalouksia suurempia määriä energiapuuta. ”Kohde pannaan myyntiin ja ostajat käyvät tarjouskauppaa netissä julkisesti, kauppa jatkuu huutokauppa-ajan. Tar­joukset ovat julkisia, mutta tarjoajien nimet eivät tule näkyviin”, Paananen kuvaa. Energiapuuta käyttävät yritykset saavat suoraan kontaktin metsänomistajiin. Metsäkoneyrittäjät hyötyvät pörssistä. ”Palvelusta löytyvät suoraan leimikot, joissa kaivataan metsäkoneen työtä. Työtilanne vaihtelee metsäalalla kovasti kausittain ja pörssin toivotaan tasaavaan tilannetta, kun metsäkoneyrittäjät ja metsänomistajat löytävät paremmin toisensa.” ”Palvelumme on avoin kaikille toimijoille, emmekä kilpaile kenenkään kanssa, vaan kaikki ovat tervetulleita kokeilemaan uutta kauppapaikkaa. Kaikille avoin palvelu tuo myös hyötyä kaikille”, summaa Paananen. Netistä löytyy Bionenergiapörssi-sivusto jossa on tarjolla runsaasti tietoa energiapuusta, sen kaupasta, yksityisten ja yritysten palveluista. ”Sivustolta löytyy myös lämmityslaskuri, jossa voi arvioida oman talon energiankulutusta. Käykäähän tutustumassa”, Paananen opastaa.

Bioenergiapörssi on Oulunkaaren ja Suomen metsäkeskuksen julkisten palveluiden yhteishanke. Sen rahoittavat Euroop an Unionin aluekehitysrahasto ja Pohjois-Pohjanmaan liitto. Hanke kestää vuoden 2013 loppuun, jonka jälkeen Bioenergiapörssi jatkaa toimintaansa julkisena, energiapuun kauppapaikkana. Tällä hetkellä kauppa keskittyy lähinnä Pudasjärven, Iin, Vaalan ja Utajärven alueille.

Mikä on energiapuuta? Se on tyypillisimmillään nuorista metsistä tuotettua ranteenvahvuista puuta, jonka pituus on noin 8 – 15 metriä ja joka ei täytä ainespuun mitta- ja laatuvaatimuksia.

Miksi sen korjuu ja käyttö on tärkeää? Sen avulla voidaan hillitä ilmastonmuutosta. Puu sitoo tehokkaasti hiilidioksidia. Sen energiakäyttöä tullaan lisäämään vuoteen 2020 mennessä, sillä Suomi on sitoutunut lisäämään reilusti uusiutuvien energioiden käyttöä. Hoidetussa metsässä on mukava liikkua.

Haluatko harventaa metsääsi? Haluatko myydä sitä energiapuuksi? Tai haluatko ostaa kotisi lämmitykseen puuta? Käy kurkistamassa www.bioenergiapörssi.fi. Sieltä saat lisää tietoa.

7


Virran Rannalta  

Asiaa energiasta

Advertisement