Page 1

Virk

Numero 2 / 2013


!Varsinais-Suomen ! ! ! Viro-keskus ! ! ry:n jäsenlehti ! !

!

!

Virk

Varsinais-Suomen Viro-keskus ry Viron kunniakonsulaatti Turussa -Perustettu 1994. -Jäseniä yli 300: yksityisiä henkilöitä, yhdistyksiä, kuntia ja yrityksiä. -Yhdistys edistää Varsinais-Suomen ja Viron yhteistyötä, lisää Viro-tietoutta ja viron kielen ja kulttuurin tuntemusta sekä tukee jäsentensä välistä yhteistyötä. -Yhdistyksen toimisto palvelee kunniakonsulaattina ja jakaa Viron kansalaisille heidän Virosta tilaamansa passit ja henkilökortit sekä vastaa yksityishenkilöiden Suomea ja Viroa koskeviin kysymyksiin. Viron kunniakonsuli Keijo Virtanen on tavattavissa toimistolla sopimuksen mukaan. Puheenjohtaja: Armas Lahoniitty Sihteeri: Reino Lemmetyinen Tiedotussihteeri: Aila Grönholm Toiminnanjohtaja: Kirsi Äyräs Osoite: Vanha Suurtori 3, 20500 Turku Käynti: Brinkkalan talon sisäpiha, 2. krs Toimiston puhelin: +358 2 250 3359 Toiminnanjohtaja suoraan: 040-822 7851 sähköposti: toimisto@viro-keskus.fi Internet-sivu: www.viro-keskus.fi Virk 2 / 2013 Julkaisija: Varsinais-Suomen Viro-keskus ry Päätoimittaja: Kirsi Äyräs Painopaikka: Painola, Kaarina Kannen kuva: Peeter Langovitsin ja Toomas Dettenbornin valokuvanäyttelyn Jaetut hetket Suomi ja Viro 95 avajaiset Pärnun kirjastossa 13.4.2013. Kuvassa keskellä valokuvaaja Peeter Langovits, joka on vuosien ajan tallentanut hurjan määrän Viro-yhdistysten tapahtumia kamerallaan. SVYL:n Näyttely saapuu Turkuun lokakuussa.

Suomen Viro-yhdistysten liiton liittokokous pidettiin 13.4. Pärnussa.

Kuva: Kirsi Äyräs

Huhtikuun alkupuolella Pärnu oli vielä talvisen harmaa. Kevät alkoi tänä vuonna myöhässä Viron kesäpääkaupungissakin! Liittokokous pidettiin ensimmäistä kertaa Virossa, ja mukana oli varsin mukava joukko, noin 20 jäsenyhdistyksen edustajat. Kokouksen lisäksi ohjelmassa oli Kansalaisyhteiskuntapäivä: seminaarissa käsiteltiin virolaisen yhdistystoiminnan haasteita sekä kuultiin suomalaisten viro-yhdistysten ajakohtaisista asioista. Ensi vuonna kokouspaikkana on Salo.


Puheenjohtajalta

Virk 2 / 2013

Uutta toimintaa ja uusia haasteita Varsinais-Suomen Viro-keskuksen toimisto on toiminut viime vuoden elokuusta lähtien myös Viron kunniakonsulaatin toimistona. Se on merkinnyt sitä, että passi ym virallisissa asioissa asioivat Viron kansalaiset käyvät toimistossamme. Tämä on luonut meille aivan uuden mahdollisuuden kohdata täällä asuvia virolaisia. On voitu antaa tietoja ja ehkä neuvojakin heidän tarpeisiinsa. Samalla olemme kuulleet heidän kokemuksiaan ja näkemyksiään. Olemme saaneet entistä konkreettisemman kuvan todellisuudesta. Samalla olemme saaneet ilahduttavasti nuoria jäseniä luomaan uudenlaista ja tulevaisuuteen suuntautuvaa yhteistoimintaa. Uusia ideoita syntyy ihmisten vuorovaikutuksesta ja kokemuksista. Uudet ideat ja uudet työt vaativat myös uutta panostusta. Tarvitsemme uusia tuloja, jotta kustannukset voidaan kattaa. Tässä suhteessa tarvitaan edelleen hyviä yhteistyökumppaneita. Olemme kulkemassa kohti kesää, joka on sekä Suomessa että Virossa monien hyvätasoisten kulttuuritapahtumien aikaa. Toivon että voimme osallistua runsain joukoin molemmissa maissa näihin tilaisuuksiin ja lujittaa vahvaa yhteistyön sidettä. Hyvää kesää kaikille! Armas Lahoniitty puheenjohtaja

Luuppi saa vironkieliset sivut Viro-keskuksen yhteistyökumppanin uusin aluevaltaus on tehdä vironkieliset sivut. Internet-sivujen päivitykset alkavat pian, joten lähiaikoina on mahdollisuus päästä tutustumaan Luuppiin myös viron kielellä. Suunnitteilla syksylle on uudet suomen kielen kurssit virolaisille. Opettajina toimivat Elina Virronen ja Marika Mägi. Luuppi on Turun työväenopiston ja Arbiksen monikulttuurinen osasto: www.luuppi.eu Luupin suuren suosion saanutta suomenkurssia on keväällä 2013 opettanut Elina Virronen.


!

!

!

!

!

!

!

!

!

Uusi kirja Virosta!

!

Virk

Turkulaisen Markku Lehtosen kirja julkistetaan Viro-keskuksessa Markku Lehtonen on pitkän linjan Viron-tien kulkija. Lehtonen lähti vuonna 1972 ensimmäistä kertaa Tallinnaan tapaamaan suomalaisen kaverinsa virolaista ystävää. Vierailut Virossa lisääntyivät, seurasi avioituminen virolaisen naisen kanssa ja 1980-luvun alussa matkatoimiston matkanjohtajan ura, sitten vuonna 1984 viron kielen opettajan ura. Turun siviilityö vei 1990-luvulla mukaan Suomen ja Viron kuntayhteistyöhön. Ystävyysseuratoimintaan hän osallistui aktiivisimmin Varsinais-Suomen Virokeskuksen perustajajäsenenä ja ensimmäisenä puheenjohtajana. 1990luvun loppupuolella tie vei Haapsaluun, jossa harrastustaustasta alkoi camping-alueen pito. Lehtonen on nyt kirjoittanut kirjan ”Minun Vironi”. Siitä hän kertoo: Kirjoittaessani pidin ensisijaisena kohderyhmänä silmällä niitä suomalaisia, joiden kokemukset ja – anteeksi vain mutta tiedotkin – Virosta ovat vähäisiä. Juuri siksi liitin alkuun historiaosuuden toisen maailmansodan alusta alkaen. Toinen osio, joka tosin kulkee läpi koko kirjoitelman, edustaa sitten sitä varsinaista sisäistä pakkoa koota varsinainen Minun Vironi, eli mitä oikeastaan tulikaan tehdyksi… Kolmantena kokonaisuutena on sitten nyky-Viro. Aluksi ajattelin selviäväni siitä yleisemmällä tasolla, mutta mitä lähemmäs nykypäivää tulin,

Yhdistyksemme ensimmäinen puheenjohtaja Markku Lehtonen tunnustaa, että Minun Vironi oli pakko kirjoittaa... ”Vanhan vihaisen miehen” tyylillä.

sitä syvemmälle kaivauduin Viron politiikan juoksuhautoihin. Siellä hiekkaa ja multaa heitellessäni ajattelin, että tämä tuskin kiinnosta enää ketään Suomessa. Onneksi mieleeni juolahtivat estofiilit, todelliset Virontuntijat, ja näin tällekin jaksolle löytynee lukijakunta. Kulttuurista en kirjoittanut ja taloudestakin hyvin vähän. Kirjoitustyylistäni voi löytää vanhan vihaisen miehen piirteitä. Varsinais-Suomen Viro-keskuksessa on kirjan esittelytilaisuus tiistaina 21.5.2013 klo 18. TERVETULOA!


!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

Virk

Vaellus pyhään ja ihmiseen Virolaisen Tiit Aleksejevin palkittu toinen teos Pyhiinvaellus (Sammakko 2013) on taiten kirjoitettu romaani, joka vakuuttaa historiallisella tarkkuudellaan onnistuen käsittelemään tarinan edetessä myös uskon ja ihmisyyden kysymyksiä. Romaanin sisäiskertomus perustuu Solomon ben Simsonin ja Mainzin Anonyymin todellisiin pyhiinvaelluskronikoihin, joita Aleksejev elävöittää sekä historioitsijan että romaanikirjailijan ottein. Romaanin tapahtumat sijoittuvat vuosille 1095–1098 ja kuvaavat Ranskasta liikkeelle lähtevän pyhiinvaeltajien joukon matkaa kohti Pyhää maata ja sen vapauttamista. Pyhiinvaellus rinnastuu samalla teoksen minäkertojan – ristiretken pyörteisiin tempautuvan ja nimensä kuolleelta ystävältään lainaavan Dieterin – matkaan kohti omaa identiteettiä. Vaikka romaanin juoni pursuaa kliseitä juurettoman mutta karismaattisen päähenkilön sankariksi noususta aina ylhäisen naisen ja kansanmiehen mahdottomaan rakkauteen, tekevät Aleksejevin miellyttävä tarinointi ja paikoin lyyriseksi yltyvä kieli teoksesta antoisaa luettavaa. Pyhiinvaeltajia kalvava epävarmuus ja hämmästys edessä aukeavan orientin edessä kuvataan onnistuneesti, ja teoksen sinänsä ohuiksi jäävät taustahahmot saavat pontta elokuvallisen tiukasta dialogista. Tarinaa rytmittävät matkakertomukselliset elementit ja lukuisat taistelut, jotka tarjoavat vastapainoa Dieterin hahmon unenomaisille ilmestyksille ja uskon, sodan ja ihmisyyden ristiriitoja käsitteleville polveileville pohdinnoille. Vain teoksen latteahkoksi ja päälle liimatun tuntuiseksi jäävä rakkaustarina syö muutoin hyvää kokonaisuutta. Historian kuvaus, sen kautta peilatut universaalit teemat ja eritoten historiankirjoituksen luonteen pohdinta tuovat väkisinkin mieleen Aleksejevin maanmiehen Jaan Krossin. Viroa teoksessa ei suoranaisesti mainita, mutta lukijalle vihjataan päähenkilön polveutuvan pohjoisilta suomailta. Hannu Oittisen suomennos on miellyttävää luettavaa ja kirjan lopusta löytyvät kattavat liitteet auttavat lukijaa ymmärtämään romaanissa viliseviä aikalaistermejä ja kääntämättömiä ilmauksia. Tämä on tarpeen, sillä niiden kautta nousee esiin romaanin selkein vahvuus: Pyhiinvaellus herättää historiallisen ristiretken tapahtumat henkiin pohdiskelevalla ja viihdyttävällä kerronnallaan. Joonas Simula Tiit Aleksejev: Pyhiinvaellus. Romaani, 368 sivua. Suomentanut Hannu Oittinen. Sammakko 2013.


!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

Virk

Hotakaisen Punahukka punnitsee uskoa ja politiikkaa Maailmanhistorian merkittävät tapahtumat ovat siirtäneet rajoja, synnyttäneet uusia valtioita, ravistelleet kansantalouksia, syösseet hallitsijoita vallasta. Kerrannaisvaikutukset ovat heijastuneet myös yksityisiin ihmiskohtaloihin. Suomen ja Viron geopoliittinen sijainti suuren ja mahtavan vieressä on lyönyt leimansa molempien maiden historiaan. Toinen maailmansota vei Virolta itsenäisyyden, Neuvostoliiton hajoaminen toi sen takaisin. Suomi selvisi sodasta itsenäisenä, mutta iso naapuri löi leimansa suomalaiseen yhteiskuntaan. Jättivaltion romahdus heilutti suhdanteita myös rajan tällä puolen. Kirjailija Kari Hotakainen on tarttunut aiheeseen näytelmässään Punahukka. Vuonna 2005 valmistuneessa komediassa pureudutaan politiikan ja uskonnon kautta suomen ja venäjän suhteisiin – mikrotasolla. Ennakkoasenteet ja vahvat mielipiteet sinkoilevat, jokainen haluaa puhua suunsa puhtaaksi. Onko loppujen lopuksi suurtakaan eroa uskooko poliittiseen aatteeseen tai hengelliseen sanomaan? Neuvostoliiton romahdusta seuranneessa taloudellisessa sekasorrossa riitti jakajia. Suomalaisilla veljeksillä oli toimiva idänkaupan bisnes. Pietarissa töitä tekevä kultaaja Seppo ja hänen konduktööriveljensä Pekka toivat kirkkotaidetta yli rajan myytäväksi Suomeen. Apunaan heillä oli pietarilainen Katja. Bisnes pyöri siihen saakka, kunnes Sepon työt Pietarissa loppuivat ja Pekka näki Vainikkalan asemalla valon, joka osoitti hänelle uuden tien. Omasta lapsesta unelmoiva Elina huomaa yhtäkkiä olevansa keskellä ongelmavyyhtiä miehensä Pekan mielenliikahduksen myötä. Mitä tapahtuu kun hämärä bisnes tulee päivänvaloon? Kelpaako Pekka vaimonsa kanssa adoptio-ohjelmaan, löytääkö Seppo töitä Suomesta ja miten käy Katjan ja kuka hän oikeastaan on? Entä mitä tästä kaikesta tuumii veljesten vanha ja sairas, mutta päästään ja kieleltään terävä äiti? Kari Hotakainen sai näytelmästään Pohjoismaisen näytelmäkirjailijapalkinnon vuonna 2006. Kakskerran Nuorisoseura on tehnyt teatteria vuodesta 1980. Alusta alkaen keväiset ensi-illat on valmistettu ammattiohjauksessa, niin myös tänä vuonna. Punahukan ohjaa Jaakko Loukkola. Esityspaikkana on Kakskerran Seuraintalo. Vuonna 1936 valmistunut talo hirsiseinineen tarjoaa tunnelmalliset puitteet. Esityskausi on 8.5. – 6.6. Virve Myllymäki Kakskerran nuorisoseura, pj. Kuvaajana harjoituksissa: Roosa Aarikka

Varsinais-Suomen Viro-keskus ry:n jäsenille 23.5. klo 19 esitys jäsenhintaan 10 euroa / lippu! Nyt porukalla teatteriin, varaa lippusi: toimisto@viro-keskus.fi tai p. 02-2503359


Estland nya synvinkel från min

Virk

Virk suosittelee

toukokuun ja kesäkuun tapahtumia Toukokuu

Tarton keväiset opiskelijapäivät 29.4.-5.5.

F

Kuressaaren 450. juhlavuoden konsertti 8.5.

örsta veckan som praktikant på Abelita och Viro-keskus har fått mig att se på Estland med nya ögon. Jag har varit i Tallinn några gånger förut med dagskryssnings båtar. Då har jag bara koncentrerat mig på att åka dit för att shoppa och inte något mer. Jag har varit 2 år i rad på Tallinns julmarknad. Stämningen där är jätte vacker! Fast jag bara har varit en vecka här på praktik har jag börjat märka hur mångsidigt Estland är. Jag har alltid tyckt att Estland är liknande som Finland. Men inte nu mer! Det finns så många historiska små städer som jag inte visste om. Men också att man kan åka till Tallinn på strandsemester har jag aldrig tänkt på. Ren i Tallinn finns många stränder. Nu skulle jag kunna åka till Estland på sommaren för att ligga på stranden också och inte bara för att shoppa. Hela Estland är väldigt kulturiskt. Det skulle vara jätte intressant att åka till de små städerna från medeltiden. Det ordnas medeltidsevenemang mycket som skulle vara jätte intressant att delta i. Jag kommer absolut att försöka åka i sommar på en veckosluts strandsemester till Estland! Annika Lindström

Jõhvin balettifestivaalit 9.-12. toukokuuta Türin kukkamarkkinat 17.5.-19.5 Kesäkuu Tallinnan vanhankaupungin päivät 1.6.-8.6. Viron lipun päivä 4.6. Narvan päivät 5.6.-9.6.

Kunniakonsulaatti on ollut kiireinen alkuvuoden aikana. Tammikuusta huhtikuun alkuun mennessä passeja ja henkilökortteja on jaettu jo 185 kpl. Kunniakonsuli Keijo Virtanen oli Ylen LounaisSuomen uutisten haastateltavana 9.4.2013. Haastattelussa aiheena oli kunniakonsulina toimiminen, haastattelijana oli toimittaja Lassi Lähteenmäki. Uutinen on näkyvissä vielä hetken aikaa Yle Areenan kautta.


Virk

Valkosipulimatkalla Jõgevaan ja Peipsijärven äärelle Kesällä 2012 järjestettiin Abelitan ensimmäinen ”makumatka” jonka pääkohteena oli Jõgevan Valkosipulifestivaalit. Iso osa ryhmästä koostui Turun Valkosipulin Ystävien jäsenistä, mutta mukana oli myös muita Viron matkailusta ja festivaalitunnelmasta kiinnostuneita. Matkanjohtajat Antti ja Liisa Valtanen kommentoivat matkaa ja tätä virolaisessa mittakaavassa suurtakin tapahtumaa seuraavasti: 1. Mikä oli matkan mielenkiintoisin anti? No ehdottomasti itse markkinapäivä aurinkoisella aukiolla satoine myyntipöytineen ja iloisine ihmisineen. 2. Millainen oli tunnelma Valkosipulifestivaaleilla? Tosi virkeä ja iloinen tunnelma. Oli myytävää ja ostettavaa, ja ihmiset myös ostivat, joko pienemmissä tai suuremmissa erissä. 3. Miten virolainen festivaali eroaa suomalaisista markkinoista?

erilaisilla messuilla ja markkinoilla on mitä monenlaisimpia myyntikojuja, jotka eivät sinänsä liity lainkaan tilaisuuden teemaan. 4. Miksi kannattaisi lähteä mukaan? Jos haluaa kokea todellisen markkinaelämyksen, järjestäjien suunnattoman innon ja suuren työmäärän tilaisuuden onnistumiseksi, tuhatpäisen iloisen ja aktiivisen osanottajajoukon, hauskat valkosipulihattukilpailut ja muut aiheeseen liittyvät tapahtumat, niin kannattaa todella lyöttäytyä mukaan. Vaikka ei olisi varsinainen sipulin ystäväkään, tapahtuma jättää mieleenpainuvan kokemuksen. 5. Muita ajatuksia tai tunnelmia matkalta? Omia ja matkalaisilta kuultua… Markkinapäivän lisäksi matkaan liittyi tutustumista sekä sipulin alkutuotantoon että muihin nähtävyys/kulttuurikohteisiin, ja majoituspaikka on kuin pisteenä i:n päälle varsin erikoinen ja todella viihtyisä.

Erityisesti mukavaa oli todeta, että kun oli sipulimarkkinat, niin kaikki myynti ja esittely oli keskitetty sipuliin. Varsinaisen sipulimyynnin lisäksi myynnissä oli mitä erilaisempia valkosipulituotteita kuten ruokaa, kahvia, jäätelöä, olutta, snapsia, makkaraa, karkkeja ja muita mitä mielikuvituksellisimpia tuotteita. Ja kaikki valkosipulilla maustettuja. Mukava kokemus oli sekin, että juurikaan muuta tuotetta kuin valkosipuliin tavalliseen sipuliin liittyvää ei myynnissä ollut. Meillä Sipuliostoksilla. Kuva: Lassi Lähteenmäki


ILMOITUS

Abelitan kesämatkat Oopperapäivämatka Saarenmaalle 22.-26.7.2013 Matkan aikana saamme kesäisen Kuressaaren lisäksi nauttia mm. Saarenmaan Oopperapäivien tarjonnasta, Kuressaaren upeista käsityöliikkeistä ja sisustus- ja antiikkikaupoista unohtamatta idyllisiä ruokapaikkoja ja edullisia mutta tasokkaita hemmotteluhoitoja. Esiintyjät tulevat tänä vuonna Georgiasta ja ohjelmistossa on mm. Attila ja Madama Butterfly sekä Rigoletto.

Majapaikkanamme toimii viihtyisä ja siisti keskitason hotelli Staadion uimarannan ja piispanlinnan tuntumassa. Matkan hinta on 380,00 EUR/hlö (majoitus 2hh) ja 450,00 EUR/hlö (majoitus 1hh). Viro-keskuksen jäsenille tarjoamme matkan jäsenhintaan: 360,00 EUR/hlö (majoitus 2hh) ja 430,00 EUR/hlö (majoitus 1hh)! Paikkoja on jäljellä vielä muutama! Hinta sisältää matkan kuljetuksineen Turusta asti, laiva- ja lauttamatkoineen, majoituksineen sekä retken pikniklounaineen. Hintaan lisätään valitsemienne oopperaesitysten lippujen hinta. Ilmoittautumiset 15.5. mennessä: Jerena Valtanen-Laine (jerena@abelita.fi , 045 2582330)

Valkosipulimatka Viroon 23.-25.8.2013 Perjantai 23.8. 7.15 Lähtö Turusta 9.30 Saapuminen Länsiterminaaliin 10.30-12.30 Tallink Shuttle Tallinnaan 14.00 Esko Talun juustola 16.00 Sakun oluttehdas 18.00 Ajo majapaikkaan Saapuminen Metsästysmaja Trofeeseen, majoittuminen, sauna ja kevyt iltapala Lauantai 24.8. Aamiainen Lähtö Valkosipulifestivaaleille, illaksi takaisin

Sunnuntai 25.8. Aamiainen 10.00 Huoneiden luovutus ja lähtö kohti Peipsijärveä, opastettu kierros jonka aikana tutustutaan sipulikyliin, viljelmään ja Kuremäen luostariin sekä nautitaan yhteinen lounas 17.00 Saapuminen Tallinnaan, jossa aikaa tuliaishankinnoille 19.30-21.30 Tallink Shuttle Helsinkiin, ajo Turkuun

Matkan hinta on 275,00 EUR/hlö, sisältäen: Kuljetukset Turusta asti, meno-paluu laivamatkat, 2 yötä 2hh:ssa aamiaisineen, saunan ja iltapalan, retkipäivän lounaineen, sis.pääsyn festivaaleille ja muihin kohteisiin. Ilmoittautumiset 1.6. mennessä jerena@abelita.fi ,0452582330


Kuva: Kirsi Äyräs

Virk

Joonas Simula, Kadri Kuusk, Hanna Meriläinen ja Niina Örn suunnittelupalaverissa.

!

Viro-keskuksen Yhteisjaosto perustettiin kun Hanna Meriläinen ja Kadri Kuusk liittyivät yhdistyksen hallituksen jäseniksi. Jaosto syntyi kun toiminnanjohtajamme Kirsi Äyräs kokosi suunnilleen samanikäisistä koostuvan porukan yhteen. Yhteisjaoston perustajajäseniin kuuluvat Hannan ja Kadrin lisäksi Joonas Simula ja Niina Örn. Yhteisjaosto on tarkoitettu sekä virolaisille että suomalaisille nuorille aikuisille. Varsinainen kohderyhmä on kaksi- ja kolmikymppiset, mutta kaikki otetaan iästä riippumatta mukaan. Jaosto järjestää paljon erilaisia tapahtumia ja ohjelmaa kaikille. Tähän mennessä jaoston toimintaan on kuulunut hengailuillat joka toinen viikko Cup&Pintissä. Toistaiseksi iltoihin on osallistunut vaihtelevasti noin 10 henkeä, mutta lisää ihmisiä kaivataan ja otetaan vastaan koko ajan. Tapahtumiin saapuessa ei tarvitse olla yhdistyksemme jäsen, mutta jos haluaa päästä suunnittelemaan ja järjestelemään tapahtumia, kannattaa jäseneksi liittyä. Tapaamisissa puhutaan sekä viroa että suomea. Yhteisjaosto pystyy myös toimimaan virolaisten äänitorvena, kun tarvitsee olla yhteydessä yhdistyksen hallitukseen. Yhteisjaosto suunnittelee kesäkulttuuria ja laatikkoviljelyä Kesäksi ja myös syksyksi on suunnitteilla monenlaista ohjelmaa. Brinkkalan sisäpihalla on tulossa erilaisia tapahtumia, joissa yhteisjaosto on mukana yhteistyössä muiden Brinkkalan pihan toimijoiden kanssa. Suunnitteilla on myös klubi-iltoja, joissa olisi tarkoitus olla virolaista musiikkia ja mahdollisesti virolaisten artistien live-keikkoja. Brinkkalan sisäpihalla sijaitseva kirjakahvila järjestää Urbaanin Kesäloman festivaalit kolmena viikonloppuna kesällä, niissä myös Viro-keskuksen olisi tarkoitus olla mukana. Suunnitelmissa on myös tehdä yhteistyötä sisäpihan käsityöliikkeiden ja Varsinais-Suomen käsija taideteollisuus ry:n kanssa. Yhteisjaoston uusi kesäidea on kaupunkiviljely: viljelylaatikot Brinkkalan pihaan perustetaan Valonian, kestävän kehityksen organisaation kanssa. Sponsoriksi projektille saatiin Viherlassila. Kaikki ovat tervetulleita auttamaan kasvien hoidossa ja tutustumaan virolaiseen kulttuuriin. Myöhemmin loppukesästä tai alkusyksystä vietämme sadonkorjuujuhlaa, jos satoa tulee. Suunnitteilla syksyksi on järjestää virolaisille työelämään liittyvää opastusta. Lisää tapahtumista voi lukea Facebookista ja Viro-keskuksen kotisivuilta. Sannakaisa Salonen Viljelystartti Brinkkalan pihalla: 7.5. kello 17-19 Varsinais-Suomen ympäristökasvatuspäivänä. Tervetuloa mukaan! Viljelyn sujumista voi käydä kurkkimassa sisäpihalla kesällä.


Eesti Majalla oli paljon mielenkiintoista materiaalia tutkittavaksi. Varsinais-Suomen Viro-keskus ry teki retken Helsinkiin 25. huhtikuuta. Perillä Viron suurlähetystössä meidät otti vastaan lehdistöneuvos Maarika Saarna-Siimann. Kun olimme kaikki 21 retkeläistä istahtaneet paikoillemme, Viron suurlähettiläs Mart Tarmak kutsuttiin paikalle. Suurlähettiläs piti ensin pienen puheen, sitten talousneuvos Imre Siil puhui Viron talousasioista. Puheiden jälkeen alkoi vilkas keskustelu. Vierailu oli todella opettava! Suurlähetystön jälkeen lähdimme Suvilahteen. Eesti Majalla meille pidettiin esitelmät Tuglas-seuran ja SVYL:n toiminnasta ja tutustuimme Baltia-kirjastoon ja Estonia Enterprisen toimintaan. Todella mielenkiintoinen ja opettavainen päivä! Annika Lindström Kuvat: Kirsi Äyräs

Virk

THESE SHOES ARE MADE FOR WALKIN’ome h

Kävele omaan kotiin. Meiltä saat sellaisen edullisesti, vieläpä laajakaistan, veden ja sähkön kera. Astu sisään: www.tys.fi

TURUN YLIOPPILASKYLÄSÄÄTIÖ Asuntoja opiskelijoille. Kesäkoteja kaikille!

Tervetuloa balettiin Viro-keskuksen kanssa! Aurinkobaletin Tuhkimo on kirjaimellisesti vaaleanpunainen koko perheen tanssisatu. Tämä Tuhkimo tapahtuu ihan oikeasti. Siis sen lisäksi että se on satu. Tuhkimo kertoo ihan tavallisen perheen ihan tavallisesta tytöstä, joka toivoo itselleen oikeaa kaveria mielikuvitusystävän tilalle. Toiveesta tulee totta, mutta käykö niin mielikuvitusystävän ansiosta vai siksi, että tyttö uskaltaa olla oma itsensä? Tere tulemast 25.5. 2013 kello 14! Koreografia Urmas Poolamets | Musiikki Delibes, Massenet, Gounod | Puvut Marjo Haapasalo | Valot Marko Kallela | Maalaus Antti Leppäniemi | Kesto 45 min. | Yli 4-vuotiaille ja koko perheelle!

Suurlähetystössä käytiin vilkasta keskustelua. Pöydän päässä suurlähettiläs Mart Tarmak.

Varaa lippusi 17.5. mennessä: toimisto@viro-keskus.fi tai 02-250 3359. Hinta: aikuiset 11, eläkel.10, lapset 8 e.


UPEAt tILAt KOKOUKSIIN, SEMINAAREIHIN JA MUIHIN YRItYStILAISUUKSIIN Villa Marjaniemessä on t t t t

FSJLPLPJTJBKBNVVOOFMUBWJBUJMPKBoIFOHFMMF LPLPUBMPOLBUUBWBÊÊOFOUPJTUPKÊSKFTUFMNÊ OZLZBJLBJOFOLPLPVTUFLOJJLLB BNNBUUJMBJTUBTPOLFJUUJÚBTUJPJOFFOTFLÊDBUFSJOHQBMWFMVU

Avoinna ympäri vuoden!

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous tilaisuuteesi 1VIFMJNJUTFUBJJOGP!WJMMBNBSKBOJFNJGJ

,BUTPNZÚT www.villamarjaniemi.fi .BSKBOJFNFOUJF 5VSLV

VILLA

RUISSALO

Vain 10 min. keskustasta

.FJMMÊKÊSKFTUÊUNZÚTLPVMVUVLTFU  OFVWPUUFMVU UVPUFFTJUUFMZUTFLÊ FSJMBJTFUQFSIFKVIMBU FTJNIÊÊU

Virk 2/2013  

Varsinais-Suomen Viro-keskus ry:n jäsenlehti. Tässä numerossa: Markku Lehtonen, Minun Vironi -kirjan julkaisu. Joonas Simulan arvio Pyhiinva...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you