Page 1

POR TFO L I O


Matthias Bernard, Dipl. Ing. PERSONAL DATA Born in: Bolzano, South Tyrol, Italy, on 24th February 1992 Nationality: Italian

EDUCATION Science high school (Gymnasium)

2006-2011

Degree Programme in Architecture, 300 credits

2011-2018

Liceo Scientifico E. Torricelli, Bolzano, South Tyrol, Italy

TU Graz, Austria

Bachelor of Science in Architecture, 180 credits TU Graz, Austria Master of Architecture, 120 credits TU Graz, Austria

LANGUAGES Italian - native German - professional fluency (Goethe Certificate C2) English - good

June 2014 December 2018


1

Bergkapelle auf dem Schรถckel, Austria 2012, Bachelorstudium TU Graz


The project had to be developed in wood, according to the traditional vocation of the region. The chapel had also be able to accomodate 20 person, in order to be used as marriage location, and it had to provide a connection with the path below without architectural barriers.

is very minimalist, the natural light comes from a wide glazing on the northside, that is divided by a wooden cross; the structure recieves also a simbolic value. Thaks to this surface the visitors are invited to contemplate the mountains and the environment. The volume is stretched in the legh, in order to have a canopy outside the entrance and a rain protection for the glazing. Roof and walls create a continue surface, that shows a shingles skin.

The resulting project is based on the idea of the archetypal alpine house, with doublepitch roof and wood structure. The interior

Through a long wooden runway the chapel is connected with the path, in order to get the building accessibile by wheelchairs.

_ Task of this studio was to design a chatolic chapel on the top of the Schรถckl mountain near to Graz, in Austria.


2

Three Step Tower, Berlin 2016, Masterstudium TU Graz


_ The task of this Studio was to design a mixed use building between the faculty of mechanical engineering and the faculty of architecture of Berlin. The structure has to include the new faculty of mechanical engeneering, a library, student housing and start-ups. The building consists of three rectangular slabs with different heighs, 40, 72 and 136 m. The middle structure is the heigher and is shifted up 16 m, in order to create a passageway, which connects a large open space in front of the Building with a smaller green area behind it. This throughway allows also the connection of the faculty of architecture with that of mechanical engeneering and represents even the continuation of the promenade of the Park behind the tower. There are two accesses to the bulding with two large lobbys, that lead to the vertical circulation system. The left structure is the lowest (ten elevations) and includes the institutes of the faculty of mechanical engeneering and a lecture hall in the first and second floors. The right one is dedicated to the students homes and has the same heigh as the Telecom Tower, 132 m. These are connected by the central slab, wich contains in its first five levels a public learning center. In the middle structure there are consequently a rstaurant/ cafè with access to the first terrace, five levels for start-up offices, four levels for the library with the access to the second terrace, eleven levels for private apartments and a common polyfunctional hall for the owners. This one is 11 m high and has place for a regular tennis court. The common spaces, it means library and learnig center, are characterized by a particular system of stairs, that turns these spaces to living areas, with the opportunities to seat, lern and also to give a lecture to small seminars groups. The tower shows a very peculiar second- facade with several tubes like bamboos, that unify the etherogeneus aspect of the first glas facade, provides shade in the interiors and gives the building a particular identity.


Polyfunctional Hall

Apartments

Library

Start Up

Terrace

Learning Centre Hostel Terrace Institutes

Lecture Hall Lobby

Lobby


3

Milan Mega Block, City of Education 2017, Masterstudium TU Graz


_ This Masterstudio concerned the architectural developement of a „Megablock“ as compact mixed-use structure in the city centre of Milan, in order to fill a void that opens Porta Romana site to the surrounding city. Each person developed one quarter of the area with 22500 m² and with a given vocation. This individual project is also about a part of the „Megablock“ and represents the „City of Education“, a small quarter with the med-tech-school, the language school, student-housing, private housing, start-ups and shops. The main focus of the block concerns the University. Each project had to include a large public place in a specific point and

the south half of the area had tobe dedicated to a public park. The project consists of a main tower for the med-tech-faculty, two loweroffice-towers, three traditional housing blocks with inner courtyard and the compact building of the language school. The complex mantains the tipical architectural pattern of the city centre of Milan, wich is characterized by the tipical block perimeter developement and the towers as highlight, that ease the orientation. The hearth of the project is represented by a large public plaza, that is defined by the buiding and opens the „City of Education“ to the park. The stone-facades are very strict and tipical for the milan rationalist architecture.


Housing, Shops

Office Tower Office Tower

Housing, Shops

Housing, Shops

Language School

Med. tech. Uni Tower


Ground Floor


Second Floor


Ground Floor Uni Tower

Regular Floor Plan

Medialab

Seminar Rooms

Institutes


Section


4

New archaeological museum of South Tyrol 2018, Master thesis TU Graz


_ This Master Thesis is aimed at developing the new construction of the archaeological museum of South Tyrol in Bolzano. The ever-growing number of visitors and the need for a more extended exposition area for the large archaeological collection, demonstrate the necessity of a new structure. This must be in line with the rigorous preservation standards of the sensational finding of Ötzi; nonetheless it must maintain a strong connection to urban planning elements. The dilapidated prison area in the heart of the city of Bolzano has been chosen as the strategic location for the new Museum. The building shows a square form, it developes on 4 levels and is crossed by an eastwest oriented, full-high Hall, that connects the riverside with a public place on the cityside. In fact here are located the main entrances, while the main staircases and elevators can be found in the middle of the Hall. The city and the riverside are connected again through a pedestrian street on the southern side of the building, where is placed a secondary entrance. On the grondfloor there are public facilities, like café, auditorium, bookshop and infopoint. All these areas are connected with the central hall. The first elevation is dedicated to the Iceman „Ötzi”, while on the second floor is located the exhibition about archeology in South Tyrol. Both floors are based on a sequence of square showrooms, in order to ensure flexibility and to allow changes in the exhibition concept. On the third elevation the volume is divided in two separate parts: the temporary exhibition in the south and the adminitration in the north. The high of the building and its strict proportions are designed in order to integrate the new museum in the very historical context. The resulting project goals to fit the existing area and to give it back to citizens as an attractive and liveable museum corner.


Verwaltung „Wanderaustellungen“

„Archäologie Südtirols“

Ötzi

„Der Mann aus dem Eis“

Bookshop Garderobe, Tickets, Toilette

Auditorium

Café


 


First Floor, „Der Mann aus dem Eis“


Second Floor, Archäologie Sßdtirols


Third Floor, Offices and Temporary Exhibition


Undergriund, Parking


matthias.bernard.92@gmail.com

portfolio matthias bernard 2019  

architecture

portfolio matthias bernard 2019  

architecture

Advertisement