Page 58

Hilversumse Markt gewoon gezellig! Langzaam maar zeker worden de contouren van het nieuwe marktplein in het centrum van Hilversum zichtbaar. Af en toe moeten de marktkooplui nog door de zure appel heen bijten, maar zij slaan zich kranig door de herinrichting heen. Nog een paar maanden en 'de mooiste markt van Nederland' is een feit.

Tekst: Hans van Sunder | Fotografie: Ton Kastermans

A

H

ls alles volgens plan verloopt, moet op 1 november dit jaar 95 procent van de markt beschikbaar zijn en gaat de markt ook met de nieuwe opstelling werken. Voor de Kerst moet dan alles af zijn en wacht de Hilversumse markt een veelbelovende toekomst. Zonder verleden echter geen toekomst. De historie van de Hilversumse markt gaat ver terug en wel tot 1745, toen Hilversum een vergunning kreeg om een paar keer per jaar een paarden- en beestenmarkt te houden. Pas in 1823 kreeg de omroepstad een wekelijkse markt. Eerst op de Kerkbrink, later verhuisde die naar de Groest, om in 1931 (85 jaar geleden!), overigens niet zonder slag of stoot, naar de Langgewenst verplaatst te worden.

Paradepaardje

Het marktplein moet het paradepaardje van Hilversum worden. Het hele gebied en niet alleen de markt onder-

58 f Vips & Friends

gaat een metamorfose. Het zal het bruisende hart van de omroepstad worden. De markt, die in de nieuwe situatie in principe van alle kanten bereikbaar is, krijgt op woensdag en zaterdag 180 plekken, een logischer routing en indeling, en wordt daardoor niet alleen beter, maar ook veel mooier. Hopelijk wordt dat volgend jaar direct bekroond met de uitverkiezing tot 'Mooiste markt van Nederland'.

Hip

Gingen mensen vroeger vooral naar de markt omdat het er goedkoop was (de ouderen onder ons zullen zich ongetwijfeld de reclameslogan ' Op de markt is je gulden een daalder waard' nog herinneren). Nu is de markt hip, veel internationaler, nog steeds heel betaalbaar en misschien nog wel veel meer dan vroeger een ontmoetingsplaats. Vraag het maar aan de flamboyante Monica Tijdink. Zij is de perfecte persoon om (bijna letterlijk aan de hand) de markt mee over te drentelen. Sinds kort is zij hĂŠt nieuwe

Vips & Friends Zomer 2016  

Vips & Friends is hét regionale magazine ('t Gooi, Eemland, De Vechtstreek, Almere, e.o.) voor iedereen die op de hoogte wil blijven van all...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you