Page 1

by Bianca

LENTE 2015

’T GOOI, EEMLAND, DE VECHTSTREEK & OMGEVING


PUURbroeken | Kerkstraat 63-36 (GOOISCHE BRINK) | HILVERSUM | 035-6214229 | www.puurbroeken.nl

PUUR

BROEKEN d a m e s b r o e k e n s p e c i a l i s t

PASVORMEN & LENGTEMATEN (MAAT 34-48)


BEKIJK DE VOORJAARSCOLLECTIE IN ONZE VERNIEUWDE WINKEL ECCO STORE HILVERSUM VAN WONDEREN SCHOENMODE Leeuwenstraat 28-32 1211 EV Hilversum Tel. 035-6247628 www.ecco-schoenen.com www.grotemaatschoenen.nl


Exclusief voor:

Laanstraat 45, Baarn www.irisbrillen.nl


Vw Voorwoord

K leur Hoe bepalend een kleur is of kan zijn; dat heb ik de afgelopen weken ervaren. Na een aantal jaartjes in mijn leuke Chrysler te hebben rondgereden, was het hoog tijd voor een ander autootje.

Gelukkig heb ik er niet echt lang naar hoeven zoeken, want toen ik had vernomen dat MINI met een 5-deurs versie op de markt zou komen, was de keuze snel gemaakt. Hij was verkrijgbaar in een uitgebreid kleurenscala en ik ging voor een opvallend kleurtje oranje. Ik wilde immers nog zichtbaarder zijn in de regio. Dat mijn kleurkeuze zo'n impact zou hebben had ik zeker gehoopt, maar niet verwacht. Appjes, sms'jes en positieve opmerkingen van menigeen. Super leuk! Het voorjaar brengt weer een hoop kleur in je garderobe, huis én buitenleven. Welke kleur zorgt bij jou voor 'impact'?

Met een FRIENDS groet, Bianca Krijnen - Splint Uitgever

COLOFON VIPS & FRIENDS by Bianca ISSN 2405-6820

Advertenties Bianca Krijnen-Splint bianca@vips-friends.nl Hoofd Redactie By Bianca

Regio-Editie ‘t Gooi, Eemland, De Vechtstreek & Omgeving

Redactie Joël Pollemans, Gerda Preusting, Müriel Kleisterlee, Lutske Bonsma redactie@vips-friends.nl

Uitgever Splint Media Postbus 1015 | 1200 BA Hilversum info@splintmedia.nl

Vormgeving Maarten de Boer Splint Media Design design@vips-friends.nl

Fotografie Ton Kastermans Fotografie

Oplage 20.000 exemplaren

Distributie Koos Splint

© VIPS & FRIENDS by Bianca Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever of auteursrechthebbende worden overgenomen of vermenigvuldigd.

Druk Van der Weij BV Verspreiding Via postcodesegmentatie door de gehele regio en via alle deelnemende participanten, restaurants, golfbanen, sportscholen, Beautyen Wellnesslocaties en diverse leestafels.

by Bianca h 5


DE NIEUWE MINI.

NU MET 1-2-3-4-5 DEUREN. VANAF E 19.990,-

MEER MINI OM VAN TE GENIETEN. Een 5-deurs met pit! Extra beenruimte achterin voor al je lange vrienden en 50 liter extra ruimte in de kofferbak voor grote tassen. Wat wil je nog meer?

NU IN DE SHOWROOM BIJ JAN DE JONG MINI. KOM LANGS VOOR EEN PROEFRIT. Jan de Jong MINI Bussumergrintweg 12

1217 BP Hilversum T 035-6241156 info@jandejongmini.nl

Jan de Jong

www.jandejongmini.nl


I

INHOUD

NR. 17 - LENTE 2015

Spring/Summer Fashion V

8

Annemieke van der Togt | Het voelt niet als werk

14

Lars Kepler | Een constante creatieve flow

28

Eelko van Kooten | It all starts with good music

36

54

Brownie Dutch | Je moet je dromen altijd waar maken

46

Watersport Special

49

In elke tuin hoort een boom

60

Olaf Zwanikken | Wijn Nieuws

75

28

46

70 by Bianca h 7


S

Spring/Summer Fashion V

10Days Is een Amsterdams feel good merk met een eigenzinnig karakter, altijd one step ahead. 10DAYS is meer dan een modemerk.10DAYS is een gevoel en lifestyle dat door jong en oud omarmd wordt. Er wordt dan ook veel aandacht besteed aan de fijnste materialen en pasvormen. De zeer eigen, authentieke stijl kan het best omschreven worden als simplistisch, stoer en comfortabel met een twist. Deze kenmerkende no-nonsense stijl vind je terug in alle collecties. www.10days.nl

8 f Vips & Friends


Kyra & Ko

www.kyraenko.nl

Mos Mosh Is een Deens merk dat in 2010 werd opgericht. Deens design met kleding van hoge kwaliteit. De filosofie van Mos Mosh zijn rauwe details en uitstekende pasvorm. Het merk is vrouwelijk, maar tegelijk uitdagend. www.mosmosh.com

Articles

ByDanie

www.bydanie.nl

De nieuwe spring summer collectie van Articles die onder andere bestaat uit heerlijke jurkjes, mooie tops en de ideale jeans, ademt vrouwelijkheid uit door het gebruik van prachtige pasteltinten maar ook door zwart wit contrasten en frisse zomer kleuren. Articles staat bekend om de perfecte  pasvorm die speciaal gemaakt is voor de Nederlandse vrouw.  www.articles.nl

by Bianca h 9


Met eenvoud, kwaliteit, comfort en vertrouwen als kenmerkende eigenschappen, toont Knit-ted haar uitermate gemakkelijke draagbaarheid. Een stijlvol maar ontspannen gevoel staat centraal in deze collectie met licht katoenen stoffen, soepel vallende jerseys en luchtige, voile shirts en jurken. Poncho's en wraps zijn de onmisbare  key items  die de zomer look afmaken en je tegelijkertijd heerlijk warm houden tijdens de koele zomeravonden. www.knit-ted.nl (Fotografie: Yvette Kulkens)

Hunkydory

www.hunkydory.com

Knit-ted

Summum

www.summumwoman.com

De zomer collectie van Penn&Ink N.Y heeft een positieve, krachtige en  energieke  uitstraling. Verfijnde niemendalletjes, comfortabele materialen,  sportieve  elementen, zachte grafische vormen, subtiele belijning en oog voor detail. Draagbaar, esthetisch maar ook een tikkeltje sexy. No worries, no rules. Alles mag en alles kan gecombineerd worden met kleuren die variëren van white, sand, clay, peach, lavender, lemon, pistache en jade tot sunny blue en antic black.  www.pennandink-ny.com


Love Stories

www.lovestoriesintimates.com

by Bianca h 11


BouclĂŠ Sneakers van Nubikk in 3 kleuren De nieuwe trend dit voorjaar!

's-Gravelandseweg 12-A 1211 BS Hilversum T. 035 621 4289 www.eliasshoes.nl

Voorjaarcollectie 2015

Kom langs op onze Durea dag op 16 april a.s. 12 f Vips & Friends

Schoutenstraat 14 1211 BM Hilversum T: (035) 624 57 76


SHOPPING

nieuws

C Casual of Sporty

Van boven naar beneden: Footnotes - Maud Sneaker, voor uren loopplezier Monshoe - Sandman, echte eyecatcher Maruti - Gimlet Pony, met een laagje pony haar en metallic verfspatten Floris van Bommel - Suède sport sneaker met slangenpatroon Footnotes - Sneaker Pippa, modisch & elegant ECCO - Damara, uniek in eenvoud en veelzijdigheid

Voor verkoopadressen bij jou in de regio info@vips-friends.nl

by Bianca h 13


C Cameravrouw Annemieke van der Togt:

‘Het voelt niet als werk’ De 32-jarige Annemieke van der Togt is tien jaar werkzaam als fotograaf en cameravrouw. Tekst: Lutske Bonsma | fotografie: Annemieke van der Togt

T

ijdens haar opleiding aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht had Annemieke een bijbaan als camera-assistent. “Dat heb ik drie jaar gedaan en vervolgens vroegen ze bij DutchView of ik een cameracursus wilde doen. Sindsdien heb ik o.a. gewerkt bij: Ik hou van Holland, the Voice of Holland, De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman.”

Studiowerk

“Dat zijn onwijs leuke studioprogramma’s. Toen ik camera-assistent was, heb ik ook vaak op locatie gewerkt. Concerten in Paradiso en de Heineken Music Hall. Voor Pauw & Witteman heb ik in Kamp Holland in Afghanistan gefilmd. Dat laatste was ook in een studiosetting. Echt op locatie filmen is een andere tak van sport.”

Geen sleur

“In mijn werk is elke week anders. Er is geen sleur. Ik heb bijna tien seizoenen De Wereld Draait Door gedaan en elke week krijg je een belletje en hoor je of je één, twee of drie keer mag werken. Dat geldt voor iedereen. Daardoor werk je steeds met andere collega’s. Dat maakt het ook afwisselend. Ik vind het heel leuk om te doen. Het voelt niet als werk.”

Mannenberoep “Het is een mannenberoep”, beaamt Annemieke. “Driekwart is man, maar ik werk graag met mannen. Ik ben wel sterk, dat is handig. Televisiecamera’s hoef je niet te tillen, die staan op een dolly (wieltjes, redactie), maar de kisten www.togtstrip.nl

14 f Vips & Friends

met onderdelen wel. Lenzen zijn heel zwaar. En bij fotografie heb ik vaak een mobiele studio bij me. Koffers met statieven, een achtergrondrol, camera’s en lenzen.”

Lange dagen

“Als cameravrouw maak je lange dagen. Meestal doe je twee programma’s achter elkaar. Bijvoorbeeld De Wereld Draait Door en daarna Jinek of Pauw. Je werkt van vier uur ’s middags tot middernacht. Omdat ik niet ik Amsterdam woon, komt er bij mij minimaal twee uur reistijd bij. Sinds ik moeder ben, doe ik daarom meer fotografie. Panter is vorig jaar op 8 juli geboren en ik wil nu niet lange dagen van huis zijn.”

Theater- en televisiefotografie

Als fotograaf komt Annemieke ook vaak in studio’s, want ze is theateren televisiefotograaf. Voor de Kwis van de Vara maakte ze bijvoorbeeld de foto’s die je in de leader ziet. Met haar vriend Roy Beusker werkt ze voor Joop van den Ende en Albert Verlinde. Zo schoot ze bij de musical Billy Elliot de scènefoto’s die in het programmaboekje staan.

Eigen ding versus teamwork

“Met fotografie kan ik meer mijn eigen ding doen en creatiever zijn. Ik vertel in mijn eentje een verhaal en ik kan de foto achteraf bewerken. De Wereld Draait Door moet er vandaag hetzelfde uitzien als gisteren en morgen. En als je live op zender bent, kun je niks veranderen. Bij camerawerk ben je een onderdeel van een team. Dat is onwijs gezellig. Er wordt veel gelachen en niet onbelangrijk, er is altijd lekker eten.”


by Bianca h 15


Waar ontspanning centraal staat

Voel de lente!

Nu een VIPcheque van 25,00 euro bij besteding van minimaal 150,00

Bij Thermen La Mer komt de ontspanning aanwaaien: verstopt tussen de bomen droomt u weg in een originele Finse Kelo-sauna, ervaart u de kracht van de eerste warme zonnestralen op onze zonneweide, en geniet u van het nieuwe seizoen buiten in ons zwembad en de whirlpool of binnen in de lounge, serre of stilteruimte. Omdat de inwendige mens ook wat wil, serveert het restaurant vitamine-rijke sappen, verkwikkende smoothies en heerlijke seizoensgerechten gemaakt van dagverse ingrediënten. Dit is hèt moment om heerlijk buiten op ons terras de lente te vieren.

Slechts één cheque per klant niet i.c.m. met andere aanbiedingen geldig t / m 30 mei

50% lentekorting Op uw sauna-entree tegen inlevering van deze voucher. Geldig van ma-do t/m 28 mei 2015 op het dag- of avondtarief voor maximaal 4 personen. Niet geldig icm andere acties.

BBarbarella by Trees Kerkstraat 63-39 / Gooische Brink 1211 CL Hilversum Tel. 035-6310095 16 f Vips & Friends

Thermen La Mer - Day Spa Scoutingpad 3, 1351 GN Almere T 036-5386888 • www.thermenlamer.nl


B Beauty

Sunshine

Ja! Het is weer bijna tijd voor zon, zee en strand. De exclusieve zomercollectie Here comes the Sun van Artdeco wekt een heerlijk vakantiegevoel op. Warme aardetinten, glanzend koraal en intens oranje toveren een verleidelijke en zomerse look tevoorschijn. De producten, geven iedere vrouw het gevoel gekust te zijn door de zon! www.artdeco.com

Verleidelijk

007 for Women is de krachtige, vrouwelijke tegenhanger van de drie mannengeuren uit de 007 collectie en is geïnspireerd op de beroemde vrouwen uit de verleidelijke, uitdagende wereld van James Bond. Het parfum belichaamt de sensuele kracht van de echte Bond-vrouw. Het is een moderne interpretatie van een oriëntaalse geur, die bestaat uit een unieke mix van ingrediënten die pure vrouwelijkheid combineren met een vleugje ongrijpbare mysterie. De aantrekkingskracht van het parfum ligt in zijn rijke, krachtige karakter, die zowel natuurlijke elegantie als een sterke persoonlijkheid uitstraalt. 007 for Women neemt je mee naar een andere wereld.​

Goud? Zilver? Brons! Het glinstert en fonkelt overal. Metallic glow is DE trend 2015. In chique bronstinten komt de look net zo goed tot zijn recht op kantoor als aan het strand. Basis voor deze super natuurlijke en draagbare look is een teint als door de zon gekust. Zie de site voor the perfect look! www.babor.nl


gr

at Nu is m pr et oe fl

Instituut voor slankheid en figuurcorrectie

es

-16 kg -9,5 kg -18 kg -28 kg

-21 kg

-5 kg -8,6 kg

Zlim Huizen Plein 2000 nr. 25 1271 KK Huizen (035) 526 42 00 huizen@zlim.nl Zlim Amersfoort Hamseweg 56 3828 AE Hoogland (033) 480 01 18 amersfoort@zlim.nl

www.zlim.nl Bij Huid en Haar Clinics kunt u terecht voor behandelingen en advies op het gebied van huidtherapie, laserbehandelingen, huidverbetering en schoonheidsbehandelingen. De praktijk staat voor kwaliteit en beschikt over de allernieuwste behandelmethodes en de beste producten die er op huidgebied te vinden zijn. In de onder architectuur gebouwde en ingerichte praktijk kunt u in stijl genieten en ontspannen. Het team bestaat uit ervaren huidtherapeuten Daniëlle en Douwina. Zij beheersen als geen ander de techniek om de signalen en de conditie van uw huid te vertalen in een effectief behandelplan. Samen met u zorgen zij ervoor dat uw huid, haar gezondheid en schoonheid hervindt en behoudt. Tips in het voorjaar! • Laser ontharing - Voor gladde benen tijdens de eerste zonnestralen! • LPG Endermologie - Voor een gladdere, soepelere, stevigere en gezondere huid. • Vaatlaser - Voor het verwijderen van storende bloedvaatjes in gezicht, op de borst of de benen. Gratis parkeren op eigen terrein, centraal gelegen aan het station, behandeling op werkdagen tussen 8:30 en 21:00 uur.

www.huidenhaarclinics.nl (035) 533 01 00 | Stationsplein 64a Baarn

18 f Vips & Friends


Huid en Haar Clinics in Baarn heeft 12,5 jaar ervaring op het gebied van huidtherapie, huidverbetering, laser- en schoonheidsbehandelingen. Tekst: Lutske Bonsma

Zelfverzekerder na behandeling door huidtherapeut

P

raktijkhoudster en oprichtster Daniëlle van Schaik is A-verpleegkundige en huidtherapeute. Ze werkte o.a. in het Meander Medisch Centrum, bij de Velthuis kliniek en startte in 2003 haar eigen kliniek; een combinatie van medische en cosmetische behandelingen. Haar specialisme is laseren. Je kunt bij Huid en Haar Clinics o.a. terecht voor laserontharing en laserbehandelingen bij couperose, beenvaatjes, cherry angiomen, pigment, rimpels, huidoneffenheden, rest acne en littekens. Sinds vijf jaar is Douwina van de Peppel een vaste kracht in de kliniek. Douwina is schoonheidsspecialiste, pedicure en huidtherapeut. Ook geeft ze massages; van hot stone tot sportmassage. Deze aanvulling van beide professies zorgt voor een verbreding en verdieping in het aanbod van behandelingen.

producten en behandelingen van PCA, een medisch huid verbeteringsproduct.” Onder het motto: ‘De natuur een handje helpen’ nodigt Daniëlle regelmatig een cosmetisch arts uit. Deze arts kan een botox behandeling tegen rimpels, overmatig transpireren of migraine geven. Op de website vind je een overzicht van alle behandelingen. Huid en Haar Clinics ligt vlakbij station Baarn. Kom je met de auto, dan kun je gratis parkeren op eigen terrein. Huid en Haar Clinics is lid van de Dutch Aesthetic Laser Association (DALA), de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici. Reserveer nu een gratis 'Face Mapping', en ontdek jouw huidconditie! Bij deze grondige huidanalyse wordt de gezichtshuid ingedeeld in 14 zones. Elke zone wordt nauwkeurig bekeken, zodat de huidconditie per zone zeer helder in kaart kan worden gebracht. Hierdoor is het mogelijk om je huid zeer specifiek en effectief te behandelen met Dermalogica producten​.

H Persoonlijke aandacht

“Heel veel mensen hebben een probleemhuid”, vertelt Daniëlle. “Daar kun je echt gebukt onder gaan. Acne is één van de meest voorkomende huidaandoeningen; dit kan variëren van een actieve acne tot een rest acne met littekens. In overleg met de cliënt kijken we welke behandeling geschikt is en stellen we een effectief behandelplan op. Door de behandeling zien mensen resultaat en ik merk dat ze zelfverzekerder worden. Dat is mooi om te zien. Ik vind het heel belangrijk om mensen persoonlijke aandacht te geven. Dat miste ik soms in mijn werk als verpleegkundige. Nu heb ik daar meer tijd voor.”

“Ik ben erg geïnteresseerd in voeding. Als ik merk dat een cliënt dat ook is, geef ik tips. Naast voeding is een goede huidverzorging van belang. Ik kijk altijd naar de ingrediënten van crèmes. Sinds 2006 werk ik met producten van Dermalogica en daar ben ik nog steeds heel enthousiast over. Daarnaast gaan we ons assortiment uitbreiden met

Huid en Haar Clinics | Stationsplein 64 A | 3743 KM Baarn | (035) 533 01 00 | www.huidenhaarclinics.nl

by Bianca h 19


P PASSIE VOOR DUREA: SUBLIEME

PASVORM, VAKMANSCHAP EN KWALITEIT

20 f Vips & Friends


Durea maakt al 65 jaar comfortabele damesschoenen met een modieuze uitstraling en een perfecte pasvorm. Een relatieve topprestatie. Een echt familiebedrijf met zorg en liefde voor het vak. Kwaliteit en vakmanschap voeren de boventoon. Tekst: Gerda Preusting

S

inds de oprichting in 1948 door Petrus van Drunen hebben er drie generaties aan het roer gestaan. Ook de vierde generatie werkt al binnen het bedrijf. Commercieel directeur Gerard-Jan van Blokland werkt vanaf 2007 binnen het bedrijf. Sinds vier jaar is hij mede-eigenaar, samen met enkele familieleden. De naam Durea is per toeval ontstaan. “Oprichter Petrus wilde destijds de naam Van Drunen inschrijven, maar die was al bezet. Toen heeft zijn vrouw een beetje gescrabbeld en is de naam Durea ontstaan,” vertelt Gerard-Jan. Wie Durea zegt, heeft het over ambachtelijk vakmanschap, kwaliteit en service. Die begrippen vormen de ziel van het bedrijf. Het merk heeft een hoog kwaliteitsgehalte en daar is men bij Durea trots op. Het onderscheidende zit ‘m in de aanpak bij de ontwikkeling. Aan alles is gedacht. Vier liefdes staan aan de basis: naast extra teenruimte en drie wijdtematen, een verwisselbaar voetbed en hielaansluiting. “Draagcomfort staat primair. Ieder mens heeft een unieke voet. Wij werken puur vanuit de pasvorm en van daaruit maken wij een modieus model. Elke maat schoen heeft meestal drie breedtematen en bovendien een uitneembaar voetbed. Wie een speciaal eigen zooltje heeft, kan ons standaard voetbed dus verwisselen voor het eigen exemplaar.”

Alleen echte vakmensen zijn in staat de consument te adviseren over de belangrijke aspecten van onze schoenen.” Gerard-Jan roemt daarbij schoenwinkel Van Schijndel in Hilversum. “Vakkundig personeel dat de klanten enthousiast adviseert.”

“De productie van een Durea-schoen is arbeidsintensief. Dat is tevens onze kracht.”

Vakmanschap In het Brabantse Drunen staat nog steeds de eerste fabriek van destijds, met 55 medewerkers. Nog eens tweehonderd mensen werken in de fabriek in Tunesië. “De productie van een Durea-schoen is arbeidsintensief. Dat is tevens onze kracht.” Inmiddels verlaten jaarlijks zo’n 225.000 paar damesschoenen de Durea-fabriek, op weg naar 350 verkooppunten in Nederland. “De merken worden verkocht in de betere schoenwinkels in de Benelux, in delen van Europa, in de Verenigde Staten, Japan en Australië.” De winkeliers zijn volgens Van Blokland de allerbeste klanten. “Wij verwachten van hen deskundigheid en vakbekwaamheid, zodat zij de koper met kennis van zaken te woord kunnen staan. Dat verwacht een Durea-koper ook.

Liefdevol Lianne Zegers is al 21 jaar eigenaar van Van Schijndel Schoenen B.V. Sedert elf jaar heeft ze Durea in haar collectie en daar heeft ze nog geen dag spijt van gehad. “Een prachtig merk om mee te werken,” klinkt het liefdevol. “Kwalitatief hoogwaardige schoenen en daardoor duurzaam in het gebruik. Het allerbelangrijkste vind ik de sublieme pasvorm. De schoenen zijn stevig, bieden veel steun en de meeste modellen zijn in meerdere wijdtematen verkrijgbaar. Waar vind je dat nog? En van maat 36 tot en met 43 zijn alle schoenen in hele en halve maten verkrijgbaar. Als je er op een goede manier mee omgaat, gaat een Durea-schoen heel lang mee.”

by Bianca h 21


Untitled-3 1 02-09-13 16:12

Katherina Loretta is opvallend, eigentijds, stoer maar altijd uniek en vrouwelijk. Voor het zomerseizoen 2015 bestaat de collectie uit shawl/omslagdoeken, tuniekjes en een sieradenlijn. Elke collectie, is ieder seizoen weer bijzonder en uniek, die het dragen meer dan waard is. Katherina Loretta is een Nederlands merk met internationale allure en wordt verkocht in Nederland, BelgiĂŤ, Dubai en Ibiza

Verkooppunten in de regio Pulls - Bussum (shawls) Las van Bennekom - Bussum (sieraden) Catch - Laren (shawls) Imitch - Laren (sieraden) Las Lunas - Amersfoort (complete collectie) Beverly Beethoven - Buitenveldert (complete collectie) Lodz - Hilversum (complete collectie) Volg katherinaloretta ook op:

WIN! 22 f Vips & Friends

Kans maken op een prachtige shawl/omslagdoek? Like en share https://www.facebook.com/vipsandfriends


Het contact tussen fabrikant en winkelier brengt chemie. Lianne roemt de samenwerking met het bedrijf. “Men luistert echt als het gaat om onze adviezen over de behoefte van de klant of de kwaliteit van een schoen. Er worden bij Durea ook geen concessies gedaan voor wat betreft de pasvorm. Ik heb in de elf jaren dat ik Durea ken wel de schoen eigentijdser zien worden,”aldus de winkeleigenaresse. ”Als verkoopteam hebben we enkele keren per jaar een bijeenkomst met het bedrijf. We zien dan de productie in de fabriek en dat verstevigt de onderlinge band. Op 16 april a.s. houden we een Durea dag in onze winkel, zodat de klanten ook het gezicht achter het merk, kunnen zien!”

Kwaliteitsbeleid Door de jaren heen heeft Durea het vakmanschap weten te behouden én is het bedrijf meegegaan met de tijd. Durea investeert in moderne technieken en blijft op de hoogte van de laatste modeverschijnselen en de wensen van de klanten. Het kwaliteitsbeleid speelt een grote rol in de dagelijkse werkzaamheden. Alle medewerkers besteden veel zorg, tijd en energie aan de uitvoering van hun taken en hebben geloof in eigen kunnen. Was een Durea-schoen zo’n twintig jaar geleden nog een redelijk oubollig model, daarvan is anno 2015 niets meer te merken. Het merk heeft de tand des tijds moeiteloos doorstaan. “De collectie is opgepoetst, oudere dames willen ook een vlotte schoen dragen. Onze doelgroep is 40+, klanten kiezen een schoen die lekker past, maar er ook leuk uitziet,” aldus Gerard-Jan. Sinds 2014 biedt het bedrijf ook comfortschoenen voor mannen (merk: Gijs). “Op mannengebied was er qua com-

fort weinig aanbod. Wij zagen dat als een gat in de markt. De reacties zijn positief en de mensen zijn tevreden.” En dan nog even dit: waar komt de naam Gijs vandaan? Een glimlach. “Gijs van Drunen, de vader van Peer, heeft in eerste instantie in 1913 het bedrijf opgericht. Door de oorlog kwam daar een einde aan, Peer heeft in 1948 een doorstart gemaakt. De collectie ‘Gijs’ is dus een soort ode aan de oorspronkelijke oprichter.”

by Bianca h 23


COLUMN Mijn eerste column. Spannend.

I

k neem je een beetje mee op mijn avonturen met kids. Die cadeautjes die we knuffelen, maar soms achter het behang willen plakken. En op hun verjaardag of op een feest altijd willen laten schitteren. In de afgelopen tien jaar heb ik veel zien veranderen. In het begin was ik een pionier met soms onbegrepen kinderyoga, knutsel- en kookworkshops, maar tegenwoordig willen de nieuwetijdskinderen héél graag samen iets met hun vriendjes maken. De mooiste dingen hebben ze gemaakt. En het volgend jaar willen ze weer een feestje van Tas. Daar ben ik nog altijd trots op. Ook nu ik jaren later nog steeds die blije gezichten zie, naast themafeestjes - binnen en buiten - ook op workshops en als onderdeel van horeca-, familie- en bedrijfsevenementen, zoals laatst in de Rembrandt Toren en de Amsterdam Arena. Mooi dat het begrip er intussen is dat kids blij maken een event compleet maakt. Op de pagina hiernaast zie je vier van mijn conceptjes. Twee daarvan kun je zelf ervaren. Op 18 april bij de Gooische TamTam Sail en op 29 april in de Pekingtuin in Baarn. Een eerbetoon aan de prinsessen van het Paleis Soestdijk.

Natasja Beringer schrijft columns voor VIPS & FRIENDS over de wereld van kids. Met haar bedrijf PureToddlers&Up staan kids altijd in het middelpunt op kids feestjes, workshops en events. Natasja staat op de foto met haar dochters Sterre-Luna 13 jaar & Dolce-Mare 8 jaar.

24 f Vips & Friends

Kinderfeestjes – Workshops – Verkleedkisten – Kidsclub Babyshower – Huifkartochten – Speurtochten


V Vorstelijke Prinsen & Prinsessen 1. Voor één dag een prinses zijn.

Daar dromen meisjes van. Dit is een van de leuke thema’s van de verjaardagsfeestjes van PureToddlers&Up. De jarige staat stralend in het middelpunt, maar voor de vriendinnetjes is het ook een beleving. Verkleed op de foto tot en met een compleet gedecoreerd feest; de zorg wordt de ouders uit handen genomen. Op woensdagmiddag 29 april kunnen kinderen dit thema beleven op Vorstelijk Baarn. Met prinsessenspa, fotoshoot, workshop en pannenkoekenlunch. Een mooi eerbetoon aan de prinsessen van Soestdijk.

2. Forest Fairy Tales

Ridders en jonkvrouwen vormen de inspiratie van dit themafeestje van PureToddlers&Up. Thuis of echt in het bos, met een huifkar en een speurtocht op avontuur en op zoek naar de schatkist. Stel het zelf samen.

3. Pirate Bay

Piraten; een inspiratiebron voor themafeestjes. Thuis of op locatie in een echt piratenschip. PureToddlers&Up maakt het thema helemaal op maat voor de jarige. Op zaterdag 18 april kunnen kinderen dit thema beleven in de ‘baai’ van Ottenhome tijdens de jaarlijkse Gooische Tam Tam Sail. De kinderen van deelnemende zeilers krijgen een dag vol piraten & schavuitenpret, schatkisten, stoere tattoos en vissen pimpen.

4. Evenementen

Pure Toddlers&Up verzorgt ook op een unieke en inspirerende manier de opvang voor kinderen in een Kidsclub op zakelijke- en familieevenementen. Thema’s uit de workshops en verkleedkisten worden op maat ingezet als professionele kinderopvang.

www.puretoddlers.nl Facebook Pure Toddlers &Up instagram PURE_TODDLERS_ENUP

by Bianca h 25


DE MAGIE VAN

MAX Tenten

D

Feesten en partijen, bruiloften, sportevenementen en festivals; de bijzondere overkappingen van MAX Tenten zijn overal te vinden. Max heeft met zijn heldere afspraken, scherpe prijzen en sterke service in een aantal jaren bewezen een serieuze speler te zijn. Het Amersfoortse bedrijf heeft inmiddels een groot bestand aan tevreden klanten opgebouwd.

Tekst: Gerda Preusting

M

aak van uw feest een onvergetelijke gebeurtenis. Een feest waar u en uw gasten nog lang over zullen napraten. Laat u verrassen door de veelzijdigheid van de stretchtenten! Deze tent, ook wel bedoeïenentent of flextent genoemd, onderscheidt

26 f Vips & Friends

zich door flexibiliteit en visuele aantrekkingskracht. De tent vindt zijn oorsprong in Noord-Afrika, waar hij gebruikt wordt voor beschutting tegen de weersinvloeden in de woestijn. Door de nieuwste ontwikkelingen zijn de stretchtenten verbeterd en aangepast naar de huidige veiligheidsnormen. Het materiaal is hoogwaardig,

brandveilig gecertificeerd stretchdoek volgens de norm DIN 4102B1. Stretchtenten zijn niet alleen de ideale overkapping voor een privéfeest, ze zijn ook uitermate geschikt voor bruiloften, bedrijfsfeesten, publieke evenementen en zakelijke evenementen. Met elke unieke opstelling kunt u een sfeer creëren die past bij


het moment. Organisch: een mooie zandkleur in combinatie met handgemaakte bamboepalen. Of een strak design met een zilvergrijs doek in combinatie met zwarte of aluminium palen. De stretchtenten kunnen afhankelijk van het weer open of helemaal gesloten geplaatst worden. De mogelijkheden zijn eindeloos! Naast de kleuren zand en zilver zijn de stretchtenten leverbaar in rood, wit, zwart en zelfs fuchsiaroze.

Droomtent MAX Tenten verzorgt ook de inrichting, decoratie, licht en geluid en zelfs catering. Om de klant te ontzorgen werkt het bedrijf samen met sterke partners uit de regio. U heeft één aanspreekpunt en indien u wenst regelt MAX ook de financiële afwikkeling. Laat uw fantasie op de vrije loop met een droomtent! De op maat gemaakte stretchtenten zijn uitermate geschikt voor (semi-) permanente overkapping van uw terras, oprit, balkon, zwembad enzovoorts. De tent wordt op locatie ingemeten, waarna een 3D-visualisatie wordt gemaakt, en op de millimeter exact uitgesneden. Ervaren monteurs zorgen voor plaatsing. Bij MAX koopt u ook service. Het bedrijf biedt bijvoorbeeld een full-service contract waarbij onderhoud, montage, demontage

en eventueel opslag van de tent geheel verzorgd wordt."

Stretchtenten voor zakelijke klanten Voor zakelijke klanten bestaat de mogelijkheid om de stretchtent te voorzien van

een logo of bedrukking. Een unieke exposure op evenementen of bij activaties! Laat hiermee een onuitwisbare indruk achter en versterk uw merk of bedrijf met een uniek tentconcept.

Tent Your Event: MAX Tenten blijft vernieuwen en brengt jaarlijks nieuwe concepten op de markt. Dit jaar wordt de veelzijdige Octobar™ Stretchtent geïntroduceerd. Een bijzondere achthoekige overkapping van bijna 300m², die geheel af te sluiten is en zo het hele jaar door gebruikt kan worden voor feesten en evenementen. MAX Tenten laat u zien dat het bedrijf de afgelopen jaren met succes is gegroeid tot een serieuze speler in de branche. Gegarandeerd dat men met dezelfde passie naar uw evenement kijkt. Nieuwsgierig geworden wat het bedrijf voor uw evenement kan betekenen? www.maxtenten.nl

by Bianca h 27


LARS KEPLER:

een constante creat ieve f low


L

Het Zweedse auteursechtpaar Alexandra Coelho Ahndoril en Alexander Ahndoril was enige tijd geleden in ons land om hun nieuwste boek ‘Stalker’ te promoten. In no-time waren er vijftigduizend stuks verkocht. Onder het pseudoniem Lars Kepler zijn de auteurs waanzinnig succesvol. Tekst: Gerda Preusting | Fotografie: ® Anna-Lena Ahlstr+Âhm

M

aandenlang zetten ze de gehele Zweedse pers op een dwaalspoor. Zo slim ze schrijven, zo slim zijn ze ook in het verbergen van hun ware identiteit. Maar na intensief speuren, speculeren - zelfs een speciale hotline bracht geen uitkomst - komt voor enkele journalisten de aap uit de mouw. Het raadsel is opgelost. Lars Kepler, verantwoordelijk voor de zeer succesvolle misdaadroman ‘Hypnose’, blijkt niet het pseudoniem van een man. Achter deze raadselachtige naam verschuilt zich een Zweeds echtpaar: de auteurs Alexandra en Alexander Ahndoril. Het is 2009, hun eerste gezamenlijk geschreven thriller slaat in als een bom. Een ijzersterk debuut! Het schrijversechtpaar verkrijgt internationaal een bestsellerstatus. ‘Stalker’ is Lars Keplers vijfde thriller.

Eerbetoon

Het echtpaar oogt niet echt ‘Zweeds’. Hij is geen grote blonde man, maar heeft donker haar en een slank postuur. Zij is van Zweeds-Portugese afkomst, rank en klein, met grote bruine ogen en lang krullend haar. Charmant en toegankelijk, allebei. Nee, ze vinden het helemaal niet onprettig als de vraag wordt gesteld die iedereen bezig houdt: Waar komt de naam Lars Kepler vandaan? “De voornaam is een deel van de naam Stieg Larsson,”zegt Alexandra. “Hij heeft ons enorm geïnspireerd door de atmosfeer en de breedte van zijn boeken. Lars is een subtiel eerbetoon aan hem.”De achternaam Kepler is afkomstig van de Duitse wetenschapper Johannes Kepler die enkele eeuwen geleden met de berekening van planeetbewegingen een voor die tijd groot mysterie heeft opgelost.

heim? “Het gezamenlijk schrijven begon met een gedeelde passie voor film. We kijken minimaal een film per dag en dat doen we al twintig jaar lang. De wens om samen te schrijven was er ook. Het is moeilijk te benoemen wanneer we precies gestart zijn, we wilden iets nieuws. Breken met de traditie. Meer actie in een boek. Toen kwam opeens het idee voor een pseudoniem. We bedachten Lars Kepler, hij kwam als het ware in onze hoofden tot leven. Lars Kepler zou ons boek gaan schrijven. Niet Alexander zit aan de schrijftafel, niet Alexandra, maar Lars. Met zijn eigen stijl. Een stijl die we allebei haarfijn aanvoelen. We wisten: dit is ons pad. Vanaf dat moment ging het bijna als vanzelf. Sinds we samen Lars Kepler zijn geworden zitten we in een constante creatieve flow.”

Zij aan zij

Elke lezer is benieuwd naar hun schrijfproces. Hoe gaat zoiets nou, het samen schrijven van een succesvol boek? “Eigenlijk heel gewoon,” legt Alexander uit. “We zitten ieder achter een computer, zij aan zij, hooguit een meter van elkaar. Op de muur achter ons hangt het plot, het verhaal. Dat plot bestaat uit zeker honderd briefjes, notities, grote en kleine aantekeningen. We laten ons daardoor leiden.” Alexandra vult aan: “Als ik een passage heb afgerond, mail ik die naar Alexander. Hij kijkt er naar, vult aan, wijzigt, en schrijft verder aan de passage. Dan komt de tekst weer naar mij en ik vervolg. Zo gaat dat de hele dag en tussendoor hebben we continu overleg, discussie, noem maar op. Bijstellen, overleggen, wikken en wegen, af en toe ruimte geven aan twijfel. Soms zit je als schrijver in een flow en schrijf je de woorden van je af.”

Ruzie Film kijken De auteurs zijn twintig jaar getrouwd en werken vanaf 2009 samen. Voor die tijd schreven ze ieder apart. Waarom besloten ze samen een boek te schrijven? Wat is hun ge-

Kunnen ze aangeven wat de verschillen zijn tussen alleen en samen schrijven, waar ligt de complexiteit en wat zijn de voordelen? “Er zijn alleen maar voordelen. Het grootste voordeel is dat je elkaar helpt. Iedere auteur heeft wel eens

by Bianca h 29


een bad day, geen inspiratie. In ons geval houdt de ander dan de voortgang erin en inspireert de partner weer met een nieuwe tekst of een ander licht op de zaak. Zo helpen we elkaar regelmatig en nee, we hebben nooit ruzie, wel veel discussie, maar dat hoort bij het schrijversvak,” aldus Alexandra. “Schrijven is eenzaam werk. Wanneer het lukt om dat samen te doen is dat geweldig, want je kunt een ongelooflijke snelheid bereiken en complexiteit en diepte behouden.” Er borrelen altijd wel een paar ideeën in hun hoofd. Het plot en specifieke scènes worden continu besproken. “Ook als we boodschappen doen of de kinderen van school afhalen.”

Angst De schrijfstijl van Kepler is helder en direct met veelal korte beeldende zinnen die de lezer razendsnel weten te verplaatsen in de situatie die aan de orde is. Eenmaal opgezogen in het verhaal kom je er nauwelijks meer uit los.

‘er is geen zin in het boek waaraan we niet beiden hebben geknutseld’ In Zweden bestaat een sterke traditie van schrijven en lezen van misdaadromans. Kun je daaraan ontkomen? Alexander: “Als schrijver is het onoverkomelijk dat je een onderdeel wordt van deze traditie en aan de andere kant voelen we ook de behoefte om ons daar tegen af te zetten. In principe schrijven we wat we zelf graag zouden lezen, maar we brengen ook enkele nieuwe elementen. Doordat we zo geïnspireerd worden door de film is het noodzakelijk om een constante voorwaartse beweging te forceren.”

Wap Om de politieprocessen zo goed mogelijk weer te geven bestuderen de auteurs veel wet- en regelgeving en verdiepen zij zich in vakliteratuur over forensische techniek. “Alle passages die over de werkwijze van de politie gaan leggen we ter toetsing voor aan deskundigen met de vraag: kan dit zo, is dit realiteit en zo nee, hoe moet het anders? De politie in Stockholm helpt ons daarbij op de goede weg. Daar zijn we dankbaar voor. Het verhaal moet wel kloppen.” Het schrijversduo is met een onzichtbare draad verbonden aan Lars Kepler, aan Joona Linna en aan al die criminelen die een hoofdrol spelen in een verhaal. Een nieuw plot ligt thuis in Stockholm al op de plank. Meeslepend, fascinerend, met waarschijnlijk als afsluiting weer een ijzingwekkende cliffhanger. Onmiskenbaar Lars Kepler. The sky is the limit. Het boek verschijnt in het najaar van 2015.

30 f Vips & Friends


E

en boek met de mooiste liedjes van vaders over dochters of andersom, de voordelen van het hebben van een dochter, en dingen die je liever niet wilt weten over je vader. Met handige tips voor het verwekken van een dochter, en films over vaders en dochters die je gezien moet hebben. Een boek over de relatie die wordt omschreven als de meest unieke, meest bijzondere relatie die er bestaat. Een boek, geschreven door twee ervaringsdeskundigen, van elk soort een. Een vader (Bert Wagendorp) en een dochter (Hannah Wagendorp). www.degeus.nl

tips

B BOEKEN

Vader & Dochterboek

Hoe word ik een goddelijke huisvrouw?

D

ankzij haar ontspannen, toegewijde manier van koken en vooral de verleidelijke beschrijving ervan, heeft Nigella Lawson een wereldwijde reputatie als food writer. In Hoe word ik een goddelijke huisvrouw? onthult ze de geheimen van hartige en zoete taarten, cakes, pudding, koekjes, brood en andere heerlijkheden. In een druk bezet leven kan het bakken van een taart of een schaal muffins meer voldoening geven dan het bereiden van welke maaltijd dan ook. Nigella voedt onze fantasieën en laat zien hoe aangenaam het is te bakken, voor Kerstmis, kinderfeestjes en andere gelegenheden. www.atlascontact.nl

Maar je krijgt er zoveel voor terug

V

eel is geschreven over het effect van ouders op hun kinderen. Maar wat is het effect van kinderen op hun ouders? Geïnspireerd door het onderzoeksresultaat dat mensen met kinderen niet gelukkiger zijn dan mensen zonder kinderen, stelt de Amerikaanse journalist Jennifer Senior de vraag wat moderne ouders zo ingewikkeld vinden aan hun leven. Vanuit een brede invalshoek – historisch, sociologisch, economisch, psychologisch – gaat ze in op de verwachtingen die ouders van hun kinderen hebben, de taakverdeling tussen man en vrouw, de veranderde status van het kind en de hoge druk die ouders voelen om het kind gelukkig te maken. Verhalend, leerzaam, herkenbaar en vermakelijk: Maar je krijgt er zoveel voor terug is een hart onder de riem voor bewust kinderlozen én voor ouders wier leven is verrijkt en ontspoord doordat ze kinderen hebben. www.atlascontact.nl

De eerste foute man

D

e nerveuze, kwetsbare en alleenstaande Cheryl heeft twee obsessies: een baby met wie ze zich als kind bijzonder verbonden voelde en die ze soms terug denkt te zien in andermans zoontjes, en Phillip, een bestuurslid van de zelfverdediging-voor-vrouwenstichting waarvoor ze werkt. Ze is ervan overtuigd dat zij en Phillip in vorige levens vaak het bed hebben gedeeld, al is dat in hun huidige bestaan nog niet gebeurd. Als Cheryls werkgevers haar vragen of hun excentrieke eenentwintigjarige dochter Clee een tijdje bij haar mag komen wonen, wordt haar geordende wereldje overhoopgehaald. Toch slaagt uitgerekend de egoïstische, wrede en sexy Clee erin Cheryl met haar neus op de feiten te drukken en haar onverwacht de liefde van haar leven te bezorgen. www.debezigebij.nl

by Bianca h 31


Blue Industry www.blue-industry.nl

Â

Spring/Summer Fashion M


Citizens of Humanity www.citizensofhumanity.com

S 10Days | www.10days.nl

GoodPeople

is een Nederlands fashion label voor heren dat is opgericht in 2007. GoodPeople benadrukt het karakter van de man in het complete aanbod van moderne authentieke items, door de mooie Italiaanse kwaliteiten, verrassende detailleringen en vernieuwende contrasten. Dankzij de levendige ontwerpen komen stoer en chique samen en zo wordt het leven van de moderne zelfbewuste man vertaald naar unieke kledingstukken. www.thegoodpeople.nl

by Bianca h 33


William Lockie | www.williamlockie.com

John Miller Stijlvol. Kwaliteit. John Miller  overhemden. Vanuit vakmanschap, passie voor design en feeling voor mode worden prachtige overhemden aangeboden. Ook verkrijgbaar in luxe two ply uitvoering, strijkvrij en extra lange mouw.  Je eigen maatwerk overhemd ontwerpen? Bij de John  Miller  dealer kan dat eenvoudig met de John Miller Personal Made service. www.johnmillershirts.com

Gant | www.gant.nl

Save The Duck heeft zoals de naam al doet vermoeden geen dons in het jack zitten. Ze maken gebruik van Plumtech, dit is synthetisch dons maar met dezelfde eigenschappen als dons. Lichtgewicht en warm. Het voordeel van deze jacks is dat je dit 9 maanden per jaar kunt dragen. www.savetheduck.it

34 f Vips & Friends


Fortezza De nieuwe zomer collectie kent 2 kleurgroepen, waarin naast blauwtinten, modisch groen een belangrijke rol spelen. Vernieuwende elementen zijn onder andere prints, waaronder een Fortezza logo print, grote ruiten, en een twee-kleurige jersey. Jacks die gedeeltelijk zijn gestept en gedeeltelijk glad zijn verwerkt, blijven belangrijk, evenals materiaal mix. Italiaans design, mooie stoffen en hoge kwaliteit. www.fortezza-outerwear.eu


SPINNIN’ RECORDS:

“IT ALL STARTS WITH GOOD MUSIC”


E

Eelko van Kooten is onder andere eigenaar van Spinnin’ Records, het grootste platenlabel op het gebied van dancemuziek ter wereld. Zijn bedrijf groeide in vijftien jaar tijd tot absoluut marktleider en wordt omarmd door Radio 538. Volgende stap is de introductie van Spinnin’ Sessions in het buitenland. Tekst: Gerda Preusting Fotografie: William Rutten

N

ee, Eelko van Kooten (44) heeft geen voor- en geen nadeel gehad van het feit dat hij zoon was van niemand minder dan Willem van Kooten. Zijn vader, voormalig radiopersoonlijkheid onder het pseudoniem Joost den Draaijer, is vooral bekend onder het oudere publiek, zegt Eelko. “Het heeft mij echt niet in de weg gezeten en voor mijn werk is het totaal niet relevant.” Hoe dan ook, het ondernemerschap zat Eelko al vanaf jongs af aan in het bloed. Eigenlijk niet zo vreemd, met zo’n inspirerende vader toch? “Dat klopt, als je jong bent neem je vaak de passie over van je ouders. Mijn vader was ondernemer en dat nam ik mee in mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik vond het hartstikke leuk, dat vak. Ondernemen en veel contact met mensen.” Na de middelbare school volgde Eelko eerst een makelaarsopleiding, voordat hij besloot in de voetsporen van zijn vader te treden. Vreemd? “Nee, ik liep voor mijn studie stage op een makelaarskantoor en ik kwam daar facetten tegen die ik ook zag bij het ondernemerschap. Veel contact met mensen, economische aspecten. Ik heb nog steeds profijt van datgene wat ik tijdens mijn makelaarsperiode heb geleerd. Ik zie parallellen met mijn huidige werk: serviceverlening, succes boeken, of dat nu de aankoop is van een huis of het optreden van een dj. Hele tastbare dingen.”

Groei zonder luchtbellen In 1998 startte de succesvolle ondernemer zijn eigen muziekuitgeverij: MusicAllStars Publishing. Een jaar later volgde Spinnin' Records en twee jaar geleden MusicAllStars Management. Wat was zijn belangrijkste doel – of liever gezegd – ambitie met Spinnin’ Records? Had je behoefte aan groei, wilde je een eigen label? “Onze muziek werd uitgegeven door andere labels. Ik vond dat het beter kon, anders kon en met een beter resultaat. En dan heb ik het over promotie en exploitatie. Daarom ben ik gestart met Spinnin’ Records in de hoop dat mijn idee daarover bewaarheid werd.” En daarover hoeft Eelko van Kooten zich anno 2015 geen zorgen te maken, zijn onderneming blijkt een groei zonder luchtbellen.

Enkele cijfers: In vijftien jaar groeide Spinnin’ Records uit tot grootste platenlabel op het gebied van dancemuziek ter wereld. Het YouTube-kanaal van Spinnin' Records had anno 2014 bijna vier miljard videoweergaven en meer dan acht miljoen abonnees. Met wereldwijde clubhits, radio hits en extreme aantallen op sociale media als Facebook, Twitter, Instagram en YouTube. De Loosdrechtse ondernemer is tevreden over het resultaat.

Ibiza

In september van het vorig jaar vloog Eelko met zijn team van veertig medewerkers naar Ibiza om daar het vijftienjarig bestaan van Spinnin’ Records te vieren. “Een uitgelezen locatie. Ibiza is een muziekeiland bij uitstek en in ons vak draait het alleen maar om muziek.” Spinnin’ Records is goed voor de helft van alle 538 Dance Smashes. Dat zijn niet de minste resultaten. Is het succes overweldigend of was het te verwachten? “Dat is al jaren zo. Radio 538 omarmt onze muziek. Wij zijn toonaangevend en onderscheidend. Het draait allemaal om kwalitatief goede muziek. Muziek die vernieuwend is en uitdagingen biedt en dat is wat Radio 538 ook wil, dus draaien ze onze muziek veelvuldig.”

Ambitie Spinnin’ Sessions in de Heineken Music Hall (capaciteit 5.500) vorig jaar oktober tijdens het Amsterdam Dance Event was een blikvanger van jewelste. De ambitie van Eelko is om dit event in meerdere landen te gaan organiseren en o ja, hij heeft nog een andere persoonlijke ambitie. “Voortdurend aandacht besteden aan bestaande carrières. Dj Martin Garrix is daar een goed voorbeeld van. Heel snel populair geworden. Wij hebben hem ontdekt en vormen zijn management. En met succes. In 2012 had hij 1000 Facebook-volgers, nu meer dan tien miljoen! Het is de kunst om dat aankomend talent te zoeken en na ontdekking te polijsten als een ruwe diamant.” Het draait bij Spinnin’ Records allemaal om muzikaal talent. Inderdaad! “It all starts with good music”

www.spinninrecords.com

by Bianca h 37


Gc 1 Class Het Zwitserse horlogemerk Gc presenteert met trots de Gc-1 Class. Dit horloge blinkt uit door uiterst precieze technologie en zijn opvallende vormgeving vol geraffineerde details. Cool en elegant tegelijk: Een horloge voor de stijlvolle man. De Gc-1 Class heeft een 44mm stalen kast en met de hand aangebrachte indices bekleed met Super-LumiNova. De lederen band heeft een croco reliëf en wordt gesloten doormiddel van een veiligheidsgesp. Het saffierglas is volledig krasbestendig en waterdicht tot een diepte van 100 meter. www.gcwatches.com | 649,- Euro

Frédérique Constant Slimeline Moonphase De vijf varianten uit de Slimline Moonphase Manufacture collectie hebben prachtig saffierglas aan de voor- en achterzijde van het horloge. De datumweergave en maanstand bevinden zich op de 6 uur positie. Een nieuwe technologie, die bekend staat als "laser ablation", is gebruikt om een prachtig gedetailleerd en nauwkeurig beeld van de maan te maken. De nieuwe Slimline Moonphase-modellen hebben een ‘26-jewel movement’, een indrukwekkende 42-uur ‘power-reserve’ en een Perlage en Circular Côtes de Genève decoratie op de ‘movement’. www.frederique-constant.nl | 3.195,- Euro

Fromanteel Tulip 62 Chrono Het Tulip 62 Chrono is het nieuwste gelimiteerde editie horloge dat het Amsterdamse horlogehuis Fromanteel uitbrengt. Fromanteel vervaardigde dit collectors item ter ere van de 62ste editie van de Nederlandse oudste klassieke auto rally; De Tulpenrallye. Met een exclusieve limitering van slechts 500 stuks geldt dit horloge als een blijvende herinnering en investering voor menig horloge liefhebber. www.fromanteeltulip.nl

GUESS Ice Blue Met de nieuwe ICE BLUE collectie van GUESS Watches kun je alle kanten op: van strak in het pak tot casual in jeans. De DNA-kleur van GUESS is voor komend seizoen in een verfrissend ijsblauw jasje gestoken. Deze trendy kleur gecombineerd met charmant roségoud of rijk chocoladebruin resulteert in een prachtige spring/summer herencollectie van GUESS Watches. Verfris je garderobe dit seizoen met deze horloges van Guess Watches voor een instant lentegevoel. www.guesswatches.com | 199,- Euro


K

Klok voor- of achteruit?

Het is weer zomertijd!

Vergeet je ook altijd of je de klok een uur vooruit of achteruit moet zetten als de zomertijd ingaat?

Tekst: Lutske Bonsma

V

anaf nu kun je dat onthouden door het volgende ezelsbruggetje: in het vóórjaar gaat de klok vóóruit. Gemakkelijk, toch? De zomertijd begint altijd in het laatste weekend van maart en eindigt altijd in het laatste weekend van oktober. Dit jaar moet je het dus in de nacht van 28 op 29 maart met een uurtje minder slaap doen. Om twee uur ‘s nachts gaat de klok een uur vooruit.

Waarom zomertijd?

Zonder zomertijd zou het hartje zomer al om half vier ’s ochtends licht worden en ’s avonds om half tien 's donker zijn. Door de zomertijd profiteren we ‘s avonds langer van natuurlijk licht en besparen we energie op verlichting. Zo redeneerde men tijdens de oliecrisis in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen de zomertijd in veel Europese landen (opnieuw) werd ingesteld.

Tegenstanders Tegenstanders vinden het argument van energiebesparing -vooral in warme landen- onzin. Doordat de dag langer is, staat de airco langer aan, zeggen zij. Anderen vinden de aanpassing voor mens, plant en dier te groot. Zo gaat de biologische klok van een koe natuurlijk niet over op zomertijd, maar ze moet wel een uur eerder melk produceren.

Andere landen Alle Europese landen, op IJsland, Wit-Rusland en Rusland na, hanteren zomer- en wintertijd. In landen rond de evenaar heeft het geen zin, want daar gaat de zon het hele jaar rond dezelfde tijd op en onder. Ook de Noord- en Zuidpool doen niet mee; in de zomer wordt het daar niet donker en in de winter niet licht.

En de wintertijd? De zomertijd duurt zeven maanden. In het laatste weekend van oktober start de wintertijd. In de nacht van 24 op 25 oktober moet je de klok van drie uur naar twee uur terugzetten en kun je dus een uurtje extra slapen. Ezelsbruggetje: als het weer achteruit gaat, gaat de klok ook achteruit. Máár dat duurt nog even. Eerst genieten van een uurtje langer daglicht!

by Bianca h 39


40 f Vips & Friends


nieuws

Auto

BMW heeft twee nieuwe M modellen, namelijk de M3 en de M4. Een nieuwe M3 betekent altijd weer dat de lat een stukje hoger wordt gelegd, is dat ook nu zo..? Tekst: Floris Wyers | Fotografie: Alwin Kroon

BMW

M3 & M4 by Bianca h 41


COLUMN Iedereen met een M3 of M4 voor de deur pakt dat ding waar die ‘m voor pakken kan. Ook al moet je een blok verderop zijn bij het gemeentehuis om je te verdedigen tegen je te hoog groeiende huttentutten (ja die bestaan!) op je balkon. Dat doe je dan, mocht je beschikken over zo’n ‘Duitse doordrammer’, met 431pk en sprint 0-100 in 4,1 seconden. Als je het mij vraagt, en dat is mij gevraagd, mag Calvin Harris qua muziek dan niet ontbreken. Aangezien deze DJ net zo’n machine is qua hits als een 3.0 liter 6-in-lijn in een M3 is het alleen lastig kiezen wélke. Ik zou Outside kiezen als de ochtenddauw nog over je lak druppelt en Blame als je de N201 voor jezelf hebt in de avond. Als je dan na Outside nog meer Ellie Goulding wil, dan is daar Love Me Like You Do, soundtrack van de film ‘Fifty Shades Of Grey’. Ideaal voor alles wat met stress te maken heeft even te vergeten. Deze hits al genoeg gehoord? Probeer Alex Clare eens van een paar jaar terug met Too Close. Je tovert je stuur om in een ware drumkit. Of Johnny Cash met The Man Comes Around van 13 jaar geleden. Uit de tijd dat de M3 beschikte over, jawel, een elektrohydraulische manuele versnellingsbak zonder koppelingspedaal.

Veel rijplezier!

Mark Labrand | DJ Radio 538

42 f Vips & Friends


B

B

MW gebruikt voor de voormalige ´3 Serie Coupé´ nu de naam ´4 Serie Coupé.´ En daarmee is een icoon, de M3 Coupé, nu van naam veranderd. De M3 bestaat echter nog wel, dat is nu alleen nog de sedan, de gewone versie van de sedan heet immers nog gewoon 3 Serie.

Een liter minder

Er is meer veranderd dan alleen de naam. Het belangrijkst is de motor, in het vorige model was dit een 4.0 liter V8, nu is dit een 3.0 liter 6-in-lijn. Dit betekent echter niet dat de auto langzamer is. Deze nieuwe M3 en M4 doen de sprint van 0 naar 100 in 4,1 seconden, de oude M3 had een halve seconde meer nodig. En ook op de paardenkrachten wordt niet ingeleverd, er is 11 pk bijgekomen, de nieuwe modellen produceren 431 PK. Dat alles dus met een liter minder!

Comfort

Het onderstel is naar wens in te stellen, dus als je geen zin hebt om sportief te rijden in de sportstand, zet je de auto gewoon op comfort. Binnenin de auto kom je niets te kort, aan het goed werkende multimediasysteem zit een eveneens heerlijk geluidssysteem gekoppeld. Dat maakt de M3 en de M4 ook comfortabele auto´s voor de langere afstanden.

Cabrio

Naast deze twee modellen, is de M4 ook nog verkrijgbaar als cabriolet. Voor net een stukje extra beleving! Het geluid van de zescilinder hoor je immers beter met de kap open.

De lat weer hoger

BMW heeft de lat inderdaad weer hoger gelegd op ieder vlak, de auto is een stuk sneller dan het vorige model, en tegelijkertijd zuiniger. Ten opzichte van de vorige M3 is er wel een stukje beleving weg, de oude V8 maakte simpelweg meer herrie, en het rijden voelde nog een stukje ´puurder´. De M3 is verkrijgbaar vanaf €110.400,-. Voor de M4 betaal je €1.000,- meer. De M4 Cabrio is er vanaf €123.000,-.

Nihil De verschillen tussen de rijeigenschappen van M3 en de M4 zijn nihil, de auto´s zijn uitgerust met hetzelfde blok, en staan op hetzelfde onderstel. Ik merkte met rijden dan ook nauwelijks een verschil. Natuurlijk zijn het wel twee andere auto´s, de M4 doet met zijn mooie coupélijnen wat dikker aan. De M3 is echter weer wat praktischer met de extra deuren. Kiezen tussen deze twee auto´s is een kwestie van smaak.

by Bianca h 43


Deep Lounge

dé locatie voor je evenement!

Herenstraat 45 | 1211 CA | Hilversum tel: 035 77 32 085 | www.deeplounge.nl openingstijden:

zondag t/m donderdag 1600-0100 uur | vrijdag en zaterdag 1600-0300 uur

FEEST

Graag verwelkomen wij u op woensdag 27 mei 2015 op de grasbaan van Hilversum!

Iets te vieren? De Deep Lounge is af te huren voor je eigen gezelschap. De luxe locatie leent zich uitstekend voor zowel bedrijfsevenementen als privéfeesten. Of het nu een ingetogen productpresentatie betreft of een uitbundig dansfeest, wij kunnen het allemaal regelen, organiseren en faciliteren.

Wil je meer weten over de mogelijkheden die de Deep Lounge kan bieden voor je privéevent, neem dan contact op of kom even langs. Ons ervaren en uiterst vriendelijke personeel vertelt je graag meer.

Hilversumse Meent, Melkmeent 9

www.grasbaanhilversum.nl 44 f Vips & Friends

Herenstraat 45, Hilversum (035) 7732085 www.deeplounge.nl


S

STIJLVOLLE FOTOSHOOT FRANK DE BRUYN Tekst: Gerda Preusting | Styling: Maria Andreas en Ida Bakhuizen Fotografie: John Glantz van Glantz Media Productions

F

rank de Bruyn ex-gigolo was in januari van dit jaar te gast in het KRO-programma ‘De Reünie’. Onder het pseudoniem Ramon schreef hij jaren een column in het weekblad Viva. Frank verkreeg daarmee (inter)nationale bekendheid. Dat zegt Maria Andreas. Zij had een veelzijdige rol in het project. “De inspiratie voor het idee vloeide voort uit de bioscoopfilm: Vijftig tinten grijs. Ik heb een groot netwerk en heb onder andere enkele sponsors gevonden voor de shoot en een prachtige locatie in het Hampshire hotel Newport in Huizen.” Het is uiteindelijk een groots project geworden met een geweldige crew, waar ik echt super trots op ben, zegt Maria. “Ook hebben gelijktijdig de opname voor de video-

met medewerking van:

Hampshire hotel Newport Huizen www.hampshire-hotels.com/hampshire-hotel-newport-huizen OGER Amsterdam www.oger.nl The Perfect Dress www.perfect-dress.nl

Remco Lobbes van de AUDI R8 Living Pearls www.livingpearls.nl Modellen: Frank de Bruyn, Siri Sompornpisut, Lisa Stehouwer

clip van een speciaal geschreven nummer voor 50 tinten grijs plaatsgevonden. De clip hoort bij 't nummer Is this the way van Germaine Verderosa.” Deze is inmiddels te zien op YouTube (https://www.youtube.com/ watch?v=dQr160tBJoc) en te downloaden op Beatport. Een sensueel nummer dat Frank met de zangeres opnam en is geproduceerd door Michael Harris van Paradise Deep “Een zwoele clip,” zegt Germaine. "En de passie als we elkaar kussen is echt.” Frank de Bruyn heeft in Germaine de liefde van zijn leven gevonden. Frank is de persoon die de zelfkant van het leven heeft gezien, maar ook een persoon die ongelooflijk gemotiveerd is om nog alles uit het leven te halen. Hij wil een nieuw leven opbouwen, onder meer als motivatiespreker. “Bovendien,” schrijft Frank artikelen en columns en is hij bezig met het schrijven van een boek met als titel: Echte gigolo’s huilen niet. Een autobiografisch verhaal.”

by Bianca h 45


P

Producer en zanger Brownie Dutch houdt van soul en horloges

‘Je moet je dromen altijd waarmaken’ Als kleuter zong Brownie Dutch al zelf bedachte liedjes. Op zijn zestiende wist hij het zeker: hij wilde de muziek in. Nadat Ali B hem aantrok voor zijn tvprogramma, kwam zijn carrière in een stroomversnelling. In mei verschijnt zijn eerste album. Tekst: Muriël Kleisterlee | Fotografie: Carola Doornbos

B

rownie Dutch (artiestennaam voor Renaldo van Tuil, 1986) zegt geen muzikale familie te hebben. “Ik ben de enige professionele muzikant. Mijn moeder had wel altijd muziek op staan, Michael Jackson en allerlei andere dingen. Mijn oma speelde gitaar en daarbij zong ik liedjes. Mijn moeder zei al vanaf mijn vierde jaar dat ik moest gaan zingen. Toen zong ik al mijn eigen liedjes.” Zijn echte interesse voor muziek begon op zijn dertiende. “Op school heb ik met een paar vrienden voor de grap een paar raps gemaakt. Rap was toen aan het opkomen. Ik dacht: het is makkelijk, dat kan ik ook. We hebben de nummers bij mij thuis opgenomen met een mini-disc.” Ze mochten optreden op het schoolfeest. En dat smaakte naar meer. Brownie ging meer muziek maken. “Ik had een DJ-set thuis: twee cd-spelers en een mixer. Ik pakte twee nummers en mixte de intro’s door elkaar, zo maakten we onze eigen beat. Die zette ik in een loop en daar schreven we onze nummers op.” Internet had hij nog niet, dus Brownie ging met zijn vrienden op straat rappen en cd’tjes uitdelen. “Door mond-totmondreclame werden we in Almere steeds wat bekender. Op mijn vijftiende ben ik van school afgegaan, omdat ik het niet meer interessant vond. Ik wilde voor de muziek gaan. Op mijn zestiende wist ik het zeker: dit is wat ik wil, we moeten doorpakken. Ik nam toen ook het initiatief om muziekles te nemen. Ik zat thuis en had geen werk.” Zijn moeder vond het vervelend dat hij zijn school niet wilde afmaken, maar steunde hem door gitaar-, pianoles en zangles voor hem te betalen.

46 f Vips & Friends

Toen Brownie 19 was werd hij aangenomen op de Herman Brood Academie, eigenlijk voor zang, maar na aandringen mocht hij de produceropleiding doen. Zijn stage liep hij in de studio van de muziekschool waar hij zelf muziekles had gehad. Daar leerde hij de kneepjes van het vak.

Samenwerking met Ali B

Op een dag belde Ali B naar de muziekschool, omdat hij een geluidstechnicus zocht. “Waarom hij die nou precies daar zocht, weet ik niet, maar hij komt ook uit Almere en ik denk dat hij via via had gehoord dat er een talentvolle gozer zat”, zegt Brownie verlegen lachend. “Hij nodigde me uit in zijn studio, waar ik hem wat van mijn muziek moest laten horen. En hij testte me door me wat te laten maken. Ik gaf aan dat ik ook wilde zingen en hij vond het allemaal wel tof. Zo is de samenwerking begonnen. We gingen steeds meer nummers maken, hebben aan zijn album gewerkt en hij heeft me ook laten werken met andere artiesten. Dat ging allemaal goed. In 2011 zijn we begonnen met het tvprogramma Ali B op volle toeren.” Daarna ging het snel. Aan Ali’s tv-programma deed hij al drie seizoenen als producer en zanger mee, in 2013 presenteerde hij zelf het tv-programma De invasie. Ook ging hij mee als muzikant en zanger op Ali B’s theatertour en werkte met steeds meer artiesten samen, waarvan die met Willeke Alberti het hoogtepunt voor hem was. Afgelopen najaar verscheen zijn single ‘Stupid kind of lover’. Een autobiografisch nummer, zoals al zijn songs dat zijn, vertelt Brownie. “Ik ben ondernemer en dus gewoon druk met mijn werk. Daardoor gaf ik niet genoeg aandacht aan het meisje met wie ik toen een relatie had. Het was wel


by Bianca h 47


“Hij nodigde me uit in zijn studio, waar ik hem wat van mijn muziek moest laten horen." leuk tussen ons, maar je maakt bepaalde keuzes in het leven. Ik vind dat je altijd je dromen waar moet maken. Daar heb ik dus voor gekozen, de andere kant heb ik verwaarloosd, dus ik ben een stupid kind of lover.” In mei verschijnt zijn album met allemaal soulnummers, de muziek waarvan hij het meest houdt, vanwege “de warmte van de sound en de live-muzikanten die echt met hart en ziel spelen”. Het album verschijnt alleen op plaat. “Ik wil een statement maken. Vroeger had je ook geen cd’s en vinyl klinkt veel warmer. Ik wil alles in de belevenis van de sixties en seventies houden.” In de zomer gaat hij met zijn band The Muffins op festivals optreden en in het najaar volgt een clubtour. Hij heeft ook plannen voor een eigen tv-programma over soulmuziek en wil meer artiesten voor zijn eigen platenlabel contracteren.

Voorliefde voor exclusieve materialen Naast de muziek heeft Brownie nog een aantal passies: zonnebrillen, stropdassen en horloges. “Ik ga dit jaar naar een fabriek in China om mijn eigen stropdassen en zonnebrillen te ontwerpen. Ik heb bepaalde dingen die ik graag zou hebben, maar niet kan krijgen. Daar ga ik ideeën voor uitwerken. Stropdassen van aparte materialen, bijvoorbeeld met gouden studs erop of met dierenprints, of leren stropdassen met bepaalde motieven erin.”

48 f Vips & Friends

Ook met een horloge kun je wat uitstralen, vindt Brownie. “Ik koop eerder een nieuw klokje dan een auto. Ik vind het gewoon vet hoe het is gemaakt, met precisiehandwerk. Het is iets moois, iets persoonlijks voor jezelf, dat zijn geld wel waard blijft.” Hij draagt nu een Casio MTG, maar er zijn nog twee horloges die hij graag zou willen hebben. “De Rolex Yachtmaster II is een horloge voor zeilers, helemaal van goud met een blauwe rand en een vet uurwerk.’ Ook de Cartier Santos staat op zijn lijstje. ‘De Santos vind ik een heel chique horloge. Je kunt het bij een pak dragen, maar ook bij vrijetijdskleding. Dit zijn wel allemaal heel dure horloges waarvoor ik moet sparen. Ik wil nu vooral investeren in mijn bedrijf. Beter bij mijn budget van dit moment past het Oris duikershorloge of de meer klassieke horloges van Frédérique Constant, die een open achterkant hebben waardoor je het uurwerk ziet.” Brownie shopt het liefst in de PC Hooftstraat of de wat apartere winkeltjes in Amsterdam, maar omdat het interview in Hilversum plaatsvindt, loopt hij erna nog even langs juwelier Strego om de Oris te bewonderen. Wil je de release party of een concert van Brownie Dutch bijwonen, kijk dan op www.browniedutch.com.


Watersport Special

by Bianca h 49


AW, HOE MOOI KAN HET ZIJN?

AW24 ONE OFF EDITION - AW16 ONE OFF EDITION

Lengte: 7.25 m

- AW20 ONE OFF EDITION

Breedte: 2.50 m

- AW21 ONE OFF EDITION

Diepgang: 0.65 m

- AW24 ONE OFF EDITION

Doorvaarthoogte: 1.30 m

- AW25 ONE OFF EDITION

Gewicht: ca. 1775 kilo

- AW26 ONE OFF EDITION

CE categorie: C

Scheendijk 6 3621 VB Breukelen [NLD]

09-03-15 04:49

weet Voor je het arr.. aa jja rj r or vo t he is st va al enk nu De D - en ot bo uw n a aa a ens. loungekuss

Oud Loosdrechtsedijk 61a 1231 LP Loosdrecht 035-5255416 E-mail: info@beekesstoffeeratelier.nl www.beekesstoffeeratelier.nl

Openingstijden: zaterdag 10.00-16.00 uur maandag t/m vrijdag 09.00-17.00 uur

2

50 f Vips & Friends

+31 [0] 346-26 15 74 ® info@wiegmans.nl

www.wiegmans.nl

aw_ adv. 180 x126 mm.indd 1

Beekes Stoffeer Atelier

Nieuw in de AW lijn, een ruime tendersloep die met zijn complete uitrusting, perfecte vaareigenschappen en robuuste verschijning veel respect afdwingt. Deze sloep is ook zeer geschikt voor het leveren van sportieve prestaties, zodat u uw vaargebied aanmerkelijk kunt vergroten.

u vindt ons ook op

Beekes Stoffeer Atelier uit Loosdrecht mag sinds een jaar het kwaliteitslogo 5-Sterrenspecialist voeren. Het logo (toegekend door WonenWonen.nl) wordt toegekend aan bedrijven die garant staan voor goed advies, vakmanschap, kwaliteit, service en garantie. Stuk voor stuk zaken de Beekes Stofeer Atelier als vanzelfsprekend beschouwen. Bij binnenkomst in het atelier heeft u al snel in de gaten dat u hier te maken heeft met echte meubelliefhebbers. Er hangt een prettige geur van nieuw leer en op diverse plaatsen wordt hard gewerkt aan de bekleding van stoelen en kussens. Na vele jaren in een meubelstoffeerderij te hebben gewerkt, zijn Annemieke Beekes en Alina Lagerweij in 2001 in Loosdrecht begonnen onder de naam Beekes Stoffeer Atelier. Zij richten zich op het compleet herstofferen van uw huis, tuin, boot of caravan. U moet hierbij denken aan banken, stoelen, gordijnen, kussens en headboards. Zij zijn vooral gespecialiseerd in merken zoals Artifort, Gelderland, Rolf Benz, Leolux, Montis, Schuitema e.a. Er is keuze uit meer dan 3000 verschillende stoffen en leer voor binnen en buiten. Het voorjaar is weer in aantocht en dat is duidelijk te merken bij Beekes Stoffeer Atelier. Mevrouw Lagerweij: “We hebben het extra druk op het gebied van kussens voor boten en sloepen. Daarnaast hebben we onze handen vol aan alle stoffering voor in de tuin. U moet hierbij denken aan lounge kussens en steigerhouten banken op maat.” Het atelier kent één van de grootste collecties stoffen speciaal voor buiten en boten; stoffen die tegen een regenbui kunnen. Ook leveren zij schapenhuiden en kleden in iedere maat. Een nieuwe trend is volgens mevrouw Beekes dat steeds meer Nederlanders aandacht besteden aan hun slaapkamer en daarom is Beekes Stoffeer Atelier ook gespecialiseerd in het maken van headboards op maat en het bekleden van box-springs.


Een inspirerende omgeving voor uw zakelijke bijeenkomst, maar ook een ideale uitvalsbasis voor diverse toeristische uitstapjes. Het Princess hotel aan de Oud Loosdrechtsedijk in Loosdrecht. Wees er vooral welkom! Tekst: Gerda Preusting

E

en blik in het sfeervolle restaurant van het hotel zegt voldoende. Een 100% ‘wauw-gevoel’. Via de royale serre ziet de gast van het Princesshotel al waar het hier om gaat. Watersport in al zijn facetten. De Loosdrechtse Plassen liggen aan de voeten van het terras. “De haven is ons eigendom, maar wordt gerund door Cooper Yachts,” zegt hotelmanager Stach Aarts. “Onze gasten kunnen vanuit de haven een sloepvaart maken. Een uur, een dagdeel of langer, zowel in budgetbootjes als in echte Cooper Sloepen. Met of zonder schipper. Wij verzorgen ook de catering aan boord zoals goed gevulde picknickmanden of zelfs een diner. Alles is mogelijk.”

E

relaxmoment op het nieuwe loungeterras. Met een weids uitzicht over de Plassen en genietend van een heerlijk glas wijn, bekruipt u langzaam maar zeker een gelukzalig gevoel. Puur mediterraan. Het Princess hotel schenkt, buiten de huiswijn, maar liefst zes rode en zes witte wijnen per glas, plus een rosé. Het Smaakmakers restaurant serveert een drie-gangen-diner á la carte met focus op seizoen- en streekproducten.

Onze slogan luidt ook niet voor niets: Home Sweet Hotel.” Maar ook ons product is vernieuwd. Stach Aarts noemt daarbij als voorbeeld een all-in arrangement. “Een overnachting in het hotel plus een vaartocht met een sloep.” De omgeving van het hotel leent zich uitstekend voor fietsen en wandelen. Bij het hotel zijn fietsen te huur en in de lobby toont een levensgroot spandoek de landkaart van het prachtige natuurgebied met alle fietsknooppunten.

All-in arrangement

Puur mediterraan

En vaart u met uw eigen boot over de Plassen? Let dan op het grote spandoek met de naam van het hotel. U meert aan en zoekt een plek op het zonnige terras met honderd zitplaatsen. Of u neemt een heerlijk

Tot 1 juli 2014 voerden we nog onder de naam Golden Tulip, zegt Stach. “Het verschil zit vooral in onze service en vernieuwende concepten zoals insecten op de menukaart, de Collectiviteitskorting op hotelarrangementen en de huiselijke sfeer in onze hotels

Het hotel telt maar liefst elf volledige vergaderzalen voorzien van alle moderne technische faciliteiten. Of, doe eens iets unieks, zoals vergaderen op het water. De sfeer en de stilte zullen uw gezelschap op een bijzondere manier inspireren. Het Princess hotel telt in totaal 67 kamers in vier varianten. Elke laatste vrijdag van de maand is er vanaf 17.00 uur een gezellige muzikale omlijsting. “Het drie gangen diner kost dan € 25,- en een glas bubbels is voor onze rekening.” En ook in de zomer kunt u bij Princess rekenen op gezellige beats op het lounge terras aan het water. www.princesshotelcollection.com

by Bianca h 51


Heerlijk achteroverleunen in een sloep, op het kabbelende water genieten van het mooiste en meest unieke watergebied dat Nederland rijk is: de Vecht en de Loosdrechtse Plassen. Een must voor de watersportliefhebber, de cultuurkenner, de BourgondiĂŤr en iedereen die ultieme schoonheid kan waarderen en wil ontspannen.

Sloepvaren door de Watertuin van Nederland

52 f Vips & Friends


V

anuit Utrecht kronkelt de Vecht 44 kilometer lang noordwaarts door historische dorpjes en een afwisselend landschap om bij Muiden in het IJmeer te stromen. Bijzonder is dat elementen van ruim 1000 jaar geschiedenis nog langs de rivier terug te vinden zijn. Het zuidelijk deel van de Vecht (Herenvecht) dankt zijn naam aan de vele kastelen en forten die destijds gebouwd zijn, in het noordelijk deel (Boerenvecht) zie je hoofdzakelijk boerderijen en weilanden. En vergeet onderweg niet een bezoek te brengen aan de mooie vestingstadjes Weesp en Muiden. Vanaf eind jaren 1920 vormen de Loosdrechtse Plassen een belangrijk recreatiegebied in een prachtige natuuromgeving van maar liefst 3600 ha water waar je heerlijk kunt varen, zeilen en zwemmen. Bij de vele jachthavens, restaurants en bootverhuurbedrijven kun je aanmeren om op het strand uit te rusten of een terrasje te pakken. Je kunt zelf een sloep huren of meevaren met een van de vele rondvaartboten in de regio. De snelst groeiende watersport van Nederland is stand up paddling (suppen). Al peddelend verken je de prachtige omgeving, met je collega’s, tijdens een kinderfeestje of alleen. Bij www.topsup.nl vaar je eerst naar een leuke bestemming en ga je daarna zelf aan de slag.

S

zienswaardigheden. De kaarten tonen je waar je exact bent op dat moment. Maar ook informatie over vaarregels en aanlegplaatsen kun je hier vinden. Download ook de Watersport Layer App voor nog meer informatie onderweg. Hiervoor dien je eerst via de Appstore de gratis ‘Layer app’ te installeren en zoek daarbinnen op ‘Watersport’.

Gooi & Vecht Tour App

Wil je de historie van dit watergebied nog meer op je laten inwerken, download dan de Gooi & Vecht Tour App via www.gooivecht. mobi . Leun achterover en hoor en zie de verhalen over de Vecht en de Loosdrechtse Plassen van weleer op jouw scherm verschijnen. In deze gratis te downloaden app staan nog meer audio- en beeldtours voor wandel-, fiets- of (mee)vaarroutes door de schitterende Gooi & Vecht regio.

Meerdaags verblijf

Prachtige sloepenroutes

In Gooi & Vecht hebben we een prachtige digitale brochure met een drietal historische sloepenroutes, die je meevoeren langs de leukste aanmeerplekjes, fraaiste buitenplaatsen, kastelen en forten, historische dorpjes en door de prachtige natuur en eeuwenoude sluisjes. Door de diverse afstapmogelijkheden kun je zelf bepalen wanneer je wilt varen, wandelen of uitrusten. En natuurlijk zijn er altijd talrijke zonnige terrasjes, goede restaurants, snoeperige winkeltjes of leuke galeries in de buurt om te bezoeken. Je vindt deze digitale brochure en andere vaarroutes in de webshop via www.vvvgooivecht.nl. De meeste vaarroutes zijn ook in print verkrijgbaar via de VVV’s en VVV-informatiepunten in de regio.

Mobiele beleving op het water

Op de minisite www.vareningooivecht.nl vind je alle informatie die je tijdens de tocht nodig hebt, zoals de route, vaarkaarten en bewww.vvvgooivecht.nl

Een aanrader: beleef Gooi & Vecht in meerdere dagen en overnacht in een van de bijzonder gastvrije B&Bs en hotels in de regio. Zo heb je alle tijd om regelmatig af te stappen, dorpjes te bezoeken, een wandeling over een landgoed of rond een fort te maken. Of vertoef je liever op een terrasje na een frisse duik in de plassen, dit prachtige gebied heeft iedereen iets te bieden. Voor alle toeristische mogelijkheden kijk je op www.vvvgooivecht.nl Een paar dagen in de Watertuin van Nederland voelt als een week vakantie!


K

“ZEILEN VERBREEDT JE HORIZON” Karel van Hellemond (41) is Nederlands beste zeiler. “Zeilen is voor mij het summum, het is als een hoge berg. Het verbreedt je horizon.” Tekst: Gerda Preusting | Fotografie: Jasper van Staveren - www.jaspervanstaveren.com

M

et zijn fitte uitstraling lijkt hij inderdaad meer op een sportman dan op een drukbezet ondernemer. Karel van Hellemond (41) is casual gekleed, T-shirt, spijkerbroek en sportschoenen. Ver weg hoor je een Hilversums accent. Nederlands beste zeiler voelt zich het beste thuis tussen zijn eigen sporters. Samen met zijn zus Pascale is Karel eigenaar van twee sportscholen in Hilversum en van een derde onderneming in Naarden. We treffen hem in de sportschool die ooit door zijn opa werd opgericht. De eerste steen van het pand aan de Johan de Wittstraat 40 in Hilversum werd in 1966 gelegd. Hij was al jong goed in de sport, als zesjarig jongetje al op een zeilboot te vinden. “Af en toe kreeg ik les van mijn vader,” vertelt hij. “Maar meestal liet hij mij mijn eigen gang gaan. Ik heb nog even gevoetbald, ben begonnen met zwemmen en later judo en karate, maar zeilen was echt ‘mijn ding’.” Zei-

54 f Vips & Friends

len doet hij op dit moment niet zo veel. Wel in de aanloop naar een Nederlands Kampioenschap, dan maakt hij meer trainingsuren. De Hilversummer zet dan koers naar de Loosdrechtse Plassen of het Ijsselmeer, soms naar de Noordzee. “Dan zeil ik met mijn eigen Finnjolboot. Deze zomer doe ik mee aan een wedstrijd in Griekenland, dan zeilen we ook op open zee.” Meestal zeilt Karel alleen, soms in een groep of als duo. “Op een grotere boot staat meestal de eigenaar aan het roer en vervul ik de rol van adviseur.”

Kernploeg Karel van Hellemond maakte in het verleden deel uit van de kernploeg voor de Olympische Spelen, maar haalde de selectie uiteindelijk niet. “Ik had toen al mijn eigen bedrijf en een topsporter moet gewoon fulltime in dienst zijn van de sport. Het Olympisch niveau is heel hoog en legt ook de nodige mentale druk op je.” Zeilen is een complex spel,


2005 winnaar BMW CUP Duitsland 2007 winnaar Open Nederlandse Kamp 2009 winnaar Open Deens Kamp 2009 winnaar Open Zweeds Kamp 2012 winnaar Open Deens Kamp 2014 winnaar Open Nederlands Kamp

zegt hij. “Een Finnjolboot heeft slechts tien vierkante meter zeiloppervlak en daarop moet alles gebeuren. Het is een sport waarbij je lekker in je vel moet zitten. En je boot moet in orde zijn, het materiaal zoals mast en zeilen, is heel belangrijk. Een goede zeiler dient tussen de 85 en 95 kilo te wegen en voldoende spiermassa hebben.” Wat is er zo leuk aan zeilen? “Het begint al bij de voorbereiding, preventief maatregelen nemen. Je moet fysiek hard werken om je spieren sterk te houden. Verder is het een heerlijke buitensport. Het afstellen van de boot is iedere keer weer een uitdaging. Je ziet de golven en voelt de wind, dat is een machtig gevoel.” Hoe dan ook, saai is het nooit!

Handdruk Regels zijn er ook in de zeilerswereld. Geschreven en ongeschreven wetten. “Als door storm de mast breekt van een

andere boot heb je de plicht die zeiler te helpen. En met iemand die niet correct handelt en de voorrangsregels niet in acht neemt, wordt dat meestal na afloop met een handdruk beslecht. Een soort gentleman’s agreement.” Van Hellemond is een echte familiesportschool. Van jong tot oud, iedereen kan er op zijn eigen manier bewegen. De onderneming kent ruim vijfduizend leden, die minimaal eens, maar ook vaak twee keer per week, de sportschoolbezoeken. Ruim achthonderd kinderen krijgen er wekelijks zwemles. “Onze oudste bezoeker is een mevrouw van 94 jaar die twee keer per week een wandeling maakt op de loopband en aansluitend krachttraining en spierversterkende oefeningen doet. Mooi toch?” Aan de wand hangt een leuke foto van drie zeer jonge prinsjes die van Karel's vader judoles krijgen. Met een trotse moeder Beatrix die kwam kijken.

by Bianca h 55


Voor elke doelgroep de juiste sloep

V

Ruim vijftig jaar geleden startte Arie Wiegmans met de bouw van klassieke sloepen. Inmiddels worden er ook sportieve en stoere sloepen gebouwd.

Tekst: Lutske Bonsma

A

W-sloepen zijn een vertrouwd gezicht in grachten, op meren en rivieren. Ze staan bekend om hun kwaliteit, koersvastheid en stabiliteit. AW-sloepen zijn er voor elke doelgroep: kleine en grote gezelschappen, in een klassieke of sportieve uitvoering.

Klassiek of sportief

Alle sloepen beschikken over roestvrijstalen relingen op de voor- en achterplecht, roestvrijstalen dekbeslag, houten accenten die zorgen voor een chique uiterlijk, de karakteristieke kabelaring en een luxe stuurconsole in polyester of massief teakhout. Het interieur kan naar wens klassiek of sportief worden uitgevoerd.

Eigen beheer

Ontwerp, productie, aftimmeren en montage doen we op onze eigen werf in Breukelen. Doordat wij gebruikmaken

56 f Vips & Friends

van hoogwaardige materialen en onderdelen van gerenommeerde merken koopt u een kwalitatief hoogstaand product.

Stoere DOCK STEEL Voor veel mensen begint het vaarseizoen met schilderen en lakken van de boot. Zoniet met een DOCK STEEL boot. Hier is het motto: geen afdekzeil, geen hout en dus ook geen onderhoud. Een DOCK STEEL is een sterke, stoere en praktische boot van aluminium.

Instappen en wegwezen Een DOCK STEEL hoef je niet gereed te maken voor vertrek. Het is instappen, starten en wegwezen. Door zijn geringe diepgang, zijn alle vaargebieden toegankelijk. Deze nononsense boot is een ideale vis- of picknickboot, perfect voor waterskiĂŤn en duiken of voor industriĂŤle doeleinden. Alle modellen van dit stoere type zijn gemaakt van vier millimeter zeewaardig aluminium. Afhankelijk van de hoe-


veelheid gas die u geeft, is een DOCK een fluisterboot of een boot waarmee u hoge snelheden kunt bereiken.

Onderhoudsvrij Wij ontwerpen en produceren DOCK STEEL boten ook in eigen beheer. Voor deze boten geldt dat ze zeer stabiel zijn, doordat de onderkant van de romp bestaat uit een V-bodem met aan beide zijden een sprayrail. DOCK’s zijn ruim, ze beschikken over een anti-slipvloer, de open achterkant is ideaal voor laden en lossen en door de geringe diepgang zijn ze gemakkelijk trailerbaar. Bovendien zijn ze onderhoudsvrij.

Proefvaart In onze ruime showroom kunt u alle AW-sloepen en DOCK STEEL modellen bezichtigen. Op onze website vindt u ook alle uitvoeringen met een beschrijving en foto’s. Als u interesse heeft in één van onze boten, nodigen wij u van harte uit voor een proefvaart.

Stalling en onderhoud Bij onze werf in Breukelen hebben wij een ruime jachthaven. Die biedt in de zomer met 250 ligplaatsen plek aan evenzoveel sloepen. De jachthaven ligt direct aan de Loosdrechtse Plassen, op korte afstand van onder meer de Vecht; twee van de mooiste en populairste watersportgebieden van ons land! Mocht u komende winter een stallingsplek nodig hebben? Wij beschikken over 300 plaatsen; zowel in het water als op de wal. Voor onderhoud en reparaties kunt u ook bij ons terecht. Graag tot ziens in Breukelen!

Jachtwerf Arie Wiegmans B.V. | Scheendijk 6 | 3621 VB Breukelen | (0346) 26 15 74 | www.wiegmans.nl

by Bianca h 57


“Ik heb hier mijn plek gevonden”

I

Leo Oor, sluiswachter van de Mijndense sluis bij Loosdrecht, is een begrip voor varend Stichtse Vecht en omgeving. Alles bij elkaar loopt hij al ruim veertig jaar rond op de sluis. “Ik heb hier mijn plek gevonden.” Tekst: Gerda Preusting

D

e Mijndense sluis vormt de belangrijkste toegang tot de Loosdrechtse Plassen. Van het vroege voorjaar tot de late herfst is het er een drukke boel. In 1974 werd Leo Oor sluiswachterhulp. Geleidelijk aan kwam hij elk jaar terug als vakantiehulp. “Iedere keer vond ik het weer fantastisch. Ik heb veel andere dingen in mijn leven gedaan, maar uiteindelijk wilde ik altijd weer hierheen.” In 1987 werd Leo vaste sluiswachter. Hij kwam er om nooit meer weg te gaan.

Makkie

Vanaf 1 april tot 1 november is de sluis zeven maanden lang zeven dagen per week geopend van 9.00 tot 21.00 uur, met twee sluiswachters extra. In de wintertijd opent de sluis alleen op afroep. En dat is voor Leo een makkie, want hij woont naast de sluis. Na 21.00 uur is de sluis definitief dicht. “Dan heb ik geen zin meer, dat kan toch als je hier de hele dag heb gestaan? Er zijn mensen die tot middernacht op een terras in Amsterdam blijven hangen en dan terug willen. Dat heb ik afgeleerd in de jaren dat ik hier werk, dicht is dicht.” Natuurlijk zijn er wel eens problemen. Mensen die voordringen. Leo lost dat op zijn eigen manier op. “Het moet geen puinhoop worden, dus probeer ik een beetje te schipperen. Wachten is voor iedereen vervelend, maar soms is het niet anders. Het is de kunst om dat zo goed mogelijk op te lossen.” Vaarregels? Nee, veel schippers kennen die niet. “Mensen die op pad zijn met een boot en een fles wijn, weten weinig van regels.”

Vaarparade Meestal is het gewoon gezellig rondom de Mijndense sluis. “Iedereen die langs komt heeft goeie zin.” Leo zet klapstoelen uit zodat ook de niet-vaarders kunnen genieten. “Een mooi plekje om te kijken, alle rangen en standen komen

58 f Vips & Friends

hier voorbij. Een prachtige vaarparade, de hele dag door. Trouwerijen, stiekeme BN’ers of een boot met een orkestje. Je verveelt je geen moment.” Gezelligheid is troef bij de Mijndense Sluis. De sluiswachter heeft er een ijshandeltje bij, vertelt hij en een malle Pietjes-nering. “Een winkel in tweedehands spullen, herintredend goed noem ik dat.” Nooit overwogen om iets anders te gaan doen? Even is het stil en dan: “Nee, ik wil niks anders en ik kan ook niks anders.” Voor de liefhebbers: Leo Oor vaart ook partijtjes op zijn eigen partyboot. “Voor de afwisseling, een leuke mix met het sluiswachterswerk.” En hij besluit: “Maak er maar een vrolijk verhaal van!”


4 april Vechten op de Vecht www.vodv.nl​ ​

27, 28, 29 augustus Sluis-en-Bruggenfeest Weesp www.sbfeest.nl​

6 april Vlaggetjesdag Muiden www.zeilvlootmuiden.nl/ vlaggetjesdag-in-muiden

29 augustus Loosdrecht Gondelvaart & Avondmarkt www.stichtingsloep.nl

25 april Open botterdagen in Huizen www.huizer-botters.nl/openbotterdagen

5 september Kortenhoef Gondelvaart www.stichtingblok.nl

30 mei Weesp watersport festival www.facebook.com/ weesperwatersportfestival 20 juni Open botterdagen in Huizen www.huizer-botters.nl/openbotterdagen

12 september Kortenhoef Wijdegatconcert www.wijdegatconcert.nl 19 september Open botterdagen in Huizen www.huizer-botters.nl/openbotterdagen

Besser Geht´s Nicht...

COLUMN

agenda

Watersport

SNS maakt bankieren normaal

S

NS Winkel Hilversum is al vele jaren gevestigd aan de ‘s-Gravelandseweg 25. De bank vindt dat bankieren anders, beter en normaler kan en vaart sinds kort een nieuwe koers met het motto ‘Heel normaal SNS’. Edwin Offerhaus, Manager Klantgebied in Hilversum, is trots op zijn bank. “SNS is er voor de gewone Nederlander waar je terecht kunt voor je dagelijkse geldzaken. Wij geven mensen goed financieel advies en bieden eenvoudige producten en diensten aan die de klant een duidelijk voordeel opleveren. Zo bieden wij bijvoorbeeld rente op een betaalrekening.” De bank richt zich op particulieren en klein zakelijke klanten. Klanten kunnen gewoon binnen lopen voor advies over betalen, sparen, verzekeren en hypotheken. “We vinden dat onze klanten altijd en overal hun geldzaken moeten kunnen regelen; thuis of in de winkel. Veel klanten vinden het fijn om in de winkel terecht te kunnen voor een goed adviesgesprek.” Sinds kort zijn er ook uitlegfilms te bekijken op de website waarop medewerkers van SNS klantenservice uitleggen hoe je bepaalde bankzaken gemakkelijk thuis kunt uitvoeren. Zoals het openen van een spaarrekening of het terugboeken van een incasso. Klanten kunnen zes dagen per week terecht bij de SNS Winkel in Hilversum, ook op donderdagavond en zaterdag. Loop eens binnen voor advies of gewoon voor een kop koffie.

+492828902111 www.eltenerfahrradproo.nl

Edwin Offerhaus | Manager Klantgebied in Hilversum 's-Gravelandseweg 25, 1211 BN Hilversum SNSBank.Hilversum@sns.nl

by Bianca h 59


S

Samenwerking tuinontwerper en hovenier

In elke tuin hoort een boom

Tekst: Lutske Bonsma | Fotografie: Gijs Dijkgraaf

E

en mooie tuin begint met een goed ontwerp, om daarna de tuin door middel van duurzame en kwalitatieve materialen te realiseren naar de wens van de klant. Matthijs Koster van Studio DURF en Arjan van Arjan van Woudenberg Hoveniers werken hiertoe intensief samen. De twee bedrijven versterken elkaar door gebruik te maken van elkaars individuele kwaliteiten. In 2013 voerden Matthijs en Arjan hun eerste gezamenlijke tuinproject uit. Inmiddels hebben ze meerdere mooie projecten mogen realiseren. Het combineren van hun vakkennis en creativiteit zorgt voor zeer tevreden klanten en dat is waar ze voor staan!

Arjan van Woudenberg Hoveniers Arjan van Woudenberg startte zijn hoveniersbedrijf in 2000. “Tuinen aanleggen is niet alleen zijn werk, het is zijn passie”, zegt Matthijs over Arjan. “Als hij iets aanpakt, pakt hij het professioneel aan. Hij is perfectionistisch en de klant is koning.” Dat klanten het werk van Arjan ook waarderen, blijkt wel uit het feit dat het gros van zijn klanten via via komt.

Studio DURF Studio Durf staat voor creativiteit en een goed ontwerp. Matthijs studeerde in 2000 af aan de Hbo-opleiding Tuinen Landschapsinrichting, richting particuliere tuinen. Sindsdien tekent hij voor gemeenten en hoveniers. In 2012 begon hij zijn tuinontwerpbureau Studio DURF. “Mijn passies zijn tekenen, ontwerpen en mensen inspireren”, vertelt hij enthousiast.

60 f Vips & Friends

Arjan over Matthijs: “Hij is creatief en perfectionistisch in zijn ontwerpen. Hij doet niks zomaar. Hij heeft overal over nagedacht en iedere tuin vertelt zijn eigen verhaal, waar alles op elkaar is afgestemd.”

Ontwerp en advies “Tijdens een intakegesprek met de klant vragen we naar de gezinssamenstelling en hoe de klant de tuin wil gebruiken en beleven”, legt Matthijs uit. “We kijken ook altijd naar het interieur. Daar kun je veel van de identiteit van de klant uithalen, zodat we dat mee kunnen nemen in de uitstraling van de tuin. In een tuin moet balans zijn tussen functionaliteit, natuur en comfort. Mijn tuinen kenmerken zich door een krachtig lijnenspel, ademen rust en eenvoud uit maar met een intieme en warme uitstraling. Het moet een prettig buitenverblijf zijn. Na de intake maak ik een schetsontwerp met 3D-tekeningen. Hierdoor krijgt de klant een goed beeld van hoe de tuin kan worden.”


tuin vele malen groter doen lijken. Hoe groot of klein de tuin ook is, hij moet wel een groen karakter hebben als het aan het tweetal ligt.

Vogels “Wij zijn groenmensen”, zegt Arjan. “Bij buiten denk je aan groen; dan moet je niet alles dichtstraten. Wij vinden dat in elke tuin een boom hoort. Een boom geeft hoogte aan de tuin en is een rustplek voor vogels.” “Een boom geeft leven en karakter aan de tuin”, beaamt Matthijs. “Het is een markant punt, een boom geeft natuurlijke schaduw aan mensen en planten.”

Realisatie Op basis van het ontwerp en de klantgesprekken gaat Arjan in de tuin aan de slag. Behalve het grondwerk, verzorgt hij de beplanting, de bestrating en desgewenst legt hij tuinverlichting, beregeningssystemen en vijvers aan. Ook overkappingen, schuttingen en zelfs tuinmeubels en bankjes van duurzame en natuurlijke materialen worden in het ontwerp meegenomen en voor de klant op maat gemaakt.

Droomtuin Het resultaat van één van de gezamenlijke projecten die door Arjan van Woudenberg Hoveniers en Studio DURF gerealiseerd zijn, zie je op de foto’s bij dit artikel. Deze droomtuin is aangelegd in Loosdrecht bij een nieuwbouwproject in 2014. Het ontwerp, een goed doordacht beplantingsplan en de samenwerking tussen de ontwerper en de hovenier bij de aanleg heeft ervoor gezorgd dat de tuin de kenmerkende rust en warmte uitstraalt. Alsof hij al jaren in gebruik is.

Onderhoud “Mensen vragen altijd om een onderhoudsvrije tuin”, gaat Arjan verder. “Als je de juiste plant op de juiste plaats zet, hoef je zelf niet veel te doen. Met een goed beplantingsplan en juiste opbouw van de borders volgt de bloei van verschillende planten, bomen en struiken elkaar op. Dan is je tuin zonder veel onderhoud in elk seizoen mooi.” Bij veel tuinen die Arjan van Woudenberg Hoveniers aanlegt, verzorgt hij ook het onderhoud. Een tuin groeit immers. Op deze wijze zorgt hij ervoor dat de klant echt de tuin krijgt zoals die bedacht is.

Groen karakter Niet alleen grote tuinen vragen om een goed ontwerp. Ook bij een bestaande voortuin of achtertuin van een rijtjeshuis laat een goed ontwerp zien dat er vaak meer mogelijk is dan de klant denkt. De keuze van het juiste type bestrating, de invulling en opbouw van het groen en de juiste verhoudingen, maatvoering en indeling kan een kleinere

Meer info? Arjan van Woudenberg Hoveniers 06 - 290 412 57 www.arjanvanwoudenberg.nl info@arjanvanwoudenberg.nl Studio DURF 06 - 402 322 40 www.studiodurf.nl info@studiodurf.nl

by Bianca h 61


Tafels en kasten op maat gemaakt naar eigen of gezamenlijk ontwerp Mogelijkheden in vele houtsoorten of in kleur gespoten Kom naar onze showroom voor een vrijblijvend advies!

Verkoop, reparatie en onderhoud van alle tuinmachines. (bedrijventerrein ’t Plaveen) (035) 523 50 00 www.baard-groep.nl DE VAKHANDELAAR, STERK IN STEVIG WERK

Larenseweg 136, Hilversum (035) 6420614 Geheel op afspraak.

Fricoweg 35, Wergea (058) 2553474 maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00

www.dedis.nl

't Gooisch Vloerenhuys Hilversum

Lekker genieten in de tuin van uw eigen zwembad met strandinloop! ontwerp - nieuwbouw - renovatie onderhoud - verwarming - overkappingen

www.zwembadenmetstijl.nl • 035-6090374 • Soest 62 f Vips & Friends

Kom langs in onze showroom in Hilversum of neem contact met ons op.

Gijsbrecht van Amstelstraat 198 | 1214 BE Hilversum | 035 - 624 59 38

www.gooischvloerenhuys.nl


VINGA Vinga is de naam van het meest exclusieve bed van Carpe Diem met vijf onafhankelijke instelbare segmenten, ontwikkeld met het oog op drukontlasting en functionaliteit. De Vinga is uitgerust met het unieke gepatenteerde contour pocket system van Carpe Diem Beds voor maximale drukontlasting en slaapcomfort. De extra instelmogelijkheden van dit bed, zoals voor nek- en voeteneinde, creĂŤren nieuwe mogelijkheden en vormen, alles gericht op uw welbevinden en uw lichaam. De Vinga is voorzien van trillingsmassage, een lendesteun voor uitstekend zitcomfort en een prettige nachtverlichting die naar behoefte kan worden ingeschakeld. De stijlvolle elegante vorm en uitvoering maken dit bed even uniek als het eiland Vinga waaraan het zijn naam ontleent.


m e r ke n o . a .

Lifestyle Ptmd I ls e J ac o b s e n Camps&Camps De ko can dle Auskin C o s ta N o v a Erfurt Blan c d'Ivo i r e Pomax Buckle up

BRINK 25, 1251 KS LAREN (NH) | (06) 53867124 Facebook: DAEN-LAREN

Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag 10:00 - 17:30 uur | Zaterdag 10:00 - 17:00 uur

Weten of je nog goed zit met je hypotheek? Kom naar de SNS Winkel en doe de gratis SNS Hypotheektest s-Gravelandseweg 25, Hilversum Gijsbrecht van Amstelstraat 182c, Hilversum * Vraag in de winkel naar de actievoorwaarden

64 f Vips & Friends

Nu met SNS Kluspakket*


‘t Gooisch Vloerenhuys Hilversum: Keuze voor kwaliteit en kundigheid!

‘We laten een klant pas los als hij/zij tevreden is’ ‘t Gooisch Vloerenhuys Hilversum biedt zijn klanten een grenzeloze service als meerwaarde. De keuze om te gaan voor kwaliteit en kundigheid werpt zijn vruchten af. Steeds meer mensen weten de filosofie en het vakmanschap van Peter Post en Eric Ruijter te waarderen.

‘T

Gooisch Vloerenhuys Hilversum heeft zijn wortels in ’t Parket Huys dat bijna veertig jaar geleden is gestart. “In 2004 hebben wij deze zaak van mijn vader en compagnon overgenomen”, vertelt Peter, “en na een naamswijziging in 2013 blaken we iedere dag van ambitie om onze klanten meer dan tevreden te houden.”

T

Peter vervolgt: “Ik heb het vak de laatste jaren geen ingrijpende veranderingen zien ondergaan. De producten zijn wel veranderd. Nu gebruiken we o.a. oplosmiddelvrije lijmen. Dat vind ik uit het oogpunt van milieu een goede ontwikkeling. Ook signaleer ik een verschuiving in de houtkeuze. Nu kiezen consumenten meer en meer voor eiken in plaats van tropische houtsoorten. Dit heeft natuurlijk alles te maken met een verantwoorde houtkap.”

Keuze

Peter komt echt op dreef als hij uitlegt waarom klanten voor ‘t Gooisch Vloerenhuys in Hilversum kiezen: “Wij bieden niet de laagste prijs, maar wel een topkwaliteit vloeren en een dito serviceniveau. We hebben een gratis bezorgservice. We brengen het hout voor de vloer netjes naar binnen en eventueel naar boven bij de klant, ook als dat op een flat is! Wij hebben verstand van zaken. Wij weten waar we op moeten letten als er vloerverwarming in de woning aanwezig is. En we zijn op de hoogte van de normen voor geluid. Dat is belangrijk bij de keuze voor een juiste ondervloer!”

Advies

Eric benadrukt dat ’t Gooisch Vloerenhuys veel waarde hecht aan het geven van een goed advies: “Wij vragen altijd goed door om uit te filteren wat een klant echt wil.

Vaak merk je dat klanten heel breed denken en dat het na een aantal gerichte vragen al snel uitdraait op maatadvies. Een advies dat het meest praktisch is voor de klant. Mooi meegenomen is onze CBW-erkenning. Dit geeft onze klanten net dat stukje extra garantie bij onze dienstverlening.”

Trends

‘t Gooisch Vloerenhuys Hilversum is op de hoogte van de laatste trends op het gebied van vloeren. Peter legt uit: “Tot voor kort zag je een trend in brede planken. Nu zie je een beetje een ommezwaai naar wat smallere plankdelen. Bij het leggen van een visgraatmotief zien we vooral lang en breed, dus een grote maat aan visgraat. Qua kleurgebruik zie je een verschuiving naar grijstinten. Een houten vloer in een dergelijke tint is mooi te combineren met kleurrijke woonaccessoires.”

Gijsbrecht van Amstelstraat 198 | 1214 BE Hilversum | 035 - 624 59 38 | www.gooischvloerenhuys.nl

by Bianca h 65


Vanaf het moment dat Tinello in oktober 2013 haar deuren opende, gaat het Martin en Mischa de Winter voor de wind. Achttien maanden jong is het Keuken- en Interieurbedrijf en klanten hebben sinds die tijd de prachtige meubels ontdekt in het design pand aan de Tweede Loswal 1 in Hilversum. Tekst: Gerda Preusting

TINELLO:

GRANDEUR IN OPTIMA FORMA

“W

e zijn anderhalf jaar geleden klein begonnen in het vertrouwen met dit fantastische Tinello een mooie omzet te kunnen maken,” vertelt eigenaar Martin de Winter. “En dat vertrouwen is meer dan bewaarheid.” Belangrijkste basis van het succes is volgens Martin de groei op de huizenmarkt. “De woningmarkt is uit het dal geklommen, is weer booming. Dat is duidelijk merkbaar. We zien dat mensen gemakkelijker beslissen. Men ziet en doet verhuizen. Een verhuizing levert vier á vijf keukens en/of badkamers op. Het afgelopen jaar is een flow ontstaan, zowel in bestaande als nieuwbouw. En veel mensen hebben de keuze laten vallen op Tinello Keukens en Interieur.”

66 f Vips & Friends

Louter maatwerk Het is duidelijk, hier is een tevreden ondernemer aan het woord. Tinello heeft ook een landelijke functie, vooral boven de grote rivieren,”zegt partner Mischa de Winter. “Mensen laten zich inspireren door Tinello, zien de prachtige reportages in stijlvolle bladen zoals Stijlvol Wonen en Landleven. Vorig jaar hebben we in diverse landelijke magazines gestaan, waaronder zelfs in Duitsland.” Het succes van Tinello was niet vanzelfsprekend en kwam hen ook niet aanwaaien. Samen met de ruim twintig werknemers werkt het tweetal keihard om alle verwachtingen waar te maken. Waarom kiest iemand voor Tinello? “Het merk straalt een bepaalde stijl en sfeer uit. Het betere segment onder de


T keukens waarbij we dieper ingaan op details, op de keuze van het materiaal en de maatvoering. We leveren louter maatwerk en samen met de klant streven we naar een ultiem resultaat.” Met Martin als zeer vakkundig adviseur, al ruim 25 jaar in het vak. Dat is ook de kracht van het succes, iemand die als geen ander weet waar het over gaat. Hij staat, behalve Tinello, ook aan de leiding van zijn eigen aannemersbedrijf W-Interstyle Group b.v., en werkt samen met professionele medewerkers die hun vak goed verstaan.

Eikenhouten eettafel cadeau

In het Brabantse Kaatsheuvel is nog een vestiging van Tinello te vinden, die dit jaar haar 25ste verjaardag viert. En dat feestje willen Mischa en Martin de Winter delen met hun klanten. “Iedereen die in 2015 een keuken bij ons bestelt krijgt een massief eikenhouten eettafel cadeau. Helemaal op maat gemaakt in de stijl en kleur van de eigen keuken. En degene die op de laatste zaterdag van de maand als eerste beslist krijgt de montage gratis. Een tevreden klant tot slot die een nieuwe koper aanbrengt, kan rekenen op een fraaie tegoedbon. Die aanbiedingen gelden voor het hele jaar 2015.”

Alleen al het rondkijken in de stijlvolle Tinello showroom is de moeite waard. Even sfeer proeven, de diverse modellen op je laten inwerken, chemie voelen met het merk. Als dat gevoel er eenmaal is, nemen Mischa of Martin na afspraak ruim de tijd om met de klant alle wensen, materialen en maatvoeringen te bespreken. Daarna bezoekt Martin altijd de klant thuis. “Sfeer proeven, kijken naar de inrichting en mijn advies afronden. Daarbij neem ik de deuren, wanden en de vloer onder de loupe. Soms kan een kleine aanpassing van grote waarde zijn en iets toevoegen aan het geheel.” En moet er iets snel gebeuren? De Hilversumse ondernemer kan snel, heel snel schakelen. Zijn eigen vakmensen van het aannemersbedrijf zijn al net zo enthousiast als hij zelf. “Als er haast achter een opdracht zit, is het voor ons een uitdaging om de klus op tijd te klaren. Ik heb niet voor niets het afgelopen jaar extra personeel in dienst genomen en meer transportmiddelen aangeschaft.” Vakmanschap, deskundigheid en gezond ondernemerschap gaan bij Tinello hand in hand. Absoluut geen doorsnee merk, het hoogwaardige en duurzame materiaal geeft een stijlvolle toevoeging aan uw interieur. Grandeur in optima forma.

Tinello Keuken & Interieur | 2e Loswal 1, Hilversum | (035) 628 41 42 | www.tinello.nl

by Bianca h 67


Woonideetjes bij DAEN Laren Gezellig Maak je huis gezellig met deze heerlijke loungebank van Blanc d'Ivoire, gedecoreerd met verschillende kussens. De kleuren koraal, turquoise, petrol en diverse blauwtinten zijn de trends voor dit voorjaar. De kussens op de bank zijn vanaf 19,- tot 49,- Euro per stuk.

W Lekker warm

Haal de zee in huis

Op zoek naar leuke accessoires? Stijl met waxinehouders, kommen van porselein, leuke onderzetters, schelpen en potten allemaal gedecoreerd met kleine details van de zee. De porselein serie is verkrijgbaar in diverse kleur tinten. De mooie glazen waxinehouders met zeepaardje, zeester of vis afbeelding staan leuk op een schaal, vensterbank of salontafel. (Klein model 7,95 - groot model 8,95 Euro).

Al deze items vind je bij DAEN LAREN, een gezellige winkel waar je naast een keur aan diverse woonaccessoires en decoraties ook terecht kan voor mooie en unieke (klein)meubels. Een mooie mix van oude natuurlijke materialen gecombineerd met eigentijdse items!

In het voorjaar kan het soms nog behoorlijk fris zijn. Kleed je fauteuil aan met een heerlijk zacht schapenvacht of leuke kelim kussens. De schapenvacht is verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren voorzien van een officieel wol-keurmerk (vanaf 79,-Euro). De kelim kussens zijn met mooie patronen beschikbaar (vanaf 35,- Euro).

Kleurrijk! Een echte eye-catcher in huis? Papua hoofdtooi, handgemaakt met de originele materialen. Mooi als decoratief stuk in je huis.

DAEN LAREN | Brink 25 | 1251 KS Laren (NH) | 06 53867124 | Facebook: DAEN LAREN

by Bianca h 69


A

Als de lente komt, dan stuur ik jou… TULPEN uit Amsterdam Wist je dat die o zo Hollandse tulp eigenlijk helemaal niet zo Hollands is? Tekst: Lutske Bonsma

I

n de zestiende eeuw werden tulpenbollen uit het Ottomaanse rijk, het huidige Turkije, meegenomen naar West-Europa. Hier werd de exotische, kleurrijke bloem meteen populair. Tulpen werden afgebeeld op schilderijen en aan het Franse hof was het chique als vrouwen tijdens een gala een tulp in hun decolleté droegen. Er werden speciale vazen ontworpen, waarin je een aantal losse tulpen kon zetten. Een bosje tulpen was veel te duur!

Tulpengekte

In de zeventiende eeuw, de Gouden Eeuw, stegen de prijzen verder. In 1635 werd één tulpenbol verkocht voor 6000 gulden (ruim 2700 euro). Er werd ook flink gespeculeerd

70 f Vips & Friends

met tulpen. Kopers betaalden (vaak met geleend geld) voor de toekomstige levering van tulpen die nog in de grond zaten. Aankoopcontracten werden voor grof geld doorverkocht. De prijzen stegen tot recordhoogte. Er heerste een ware tulpengekte.

Tulpen kaartenhuis

Vervolgens werd de handel in goederen die mensen niet in hun bezit hadden, verboden. De publieke opinie keerde zich tegen speculatieve handel, want dit werd gezien als gokken. In 1673 bleef een handelaar met een grote partij tulpen zitten. Ook bleek dat veel kopers de tulpen die nog aan hen geleverd zouden worden, niet konden betalen. Hierdoor stortte het kaartenhuis in.


Bloembollen in de regio Van 17 t/m 19 april is het tiende bloembollenfestijn in de theetuin van Weesp. Theetuin | Ossenmarkt 34 | 1381 LX WEESP www.theetuin.nl

Zeven miljoen bloeiende bloembollen Wil je hĂŠĂŠl veel bloeiende tulpen zien? Ga dan naar de Keukenhof in Lisse. Dit jaar is er speciale aandacht voor Vincent van Gogh. De wereldberoemde schilder overleed 125 jaar geleden en er is o.a. een 250 vierkante meter grootte afbeelding van hem gemaakt van tienduizend bloeiende tulpen. Daarnaast kun je duizenden krokussen, narcissen, hyacinten en andere bloembollen bewonderen in de grootste voorjaarstuin van Nederland. www.keukenhof.nl

Win toegangskaarten Van 20 maart t/m 17 mei is de Keukenhof dagelijks geopend van 8.00 tot 19.30 uur. VIPS & FRIENDS mag drie maal twee toegangskaarten weggeven. Beantwoord de vraag: Waar komen tulpen oorspronkelijk vandaan? Mail het antwoord naar info@vips-friends.nl en wij verloten de kaarten onder de goede inzendingen.

by Bianca h 71


Op een toplocatie aan de Gooimeerdijk aan het Echobos ligt deze bijzondere woning, onderdeel van vijf landschapsappartementen genaamd

“De Villa van Vijven” Echobos 30, Almere Overgooi € 650.000,-- k.k. Een ideaal appartement -met de uitstraling van een villavoor liefhebbers van wonen met tuin én wonen met dakterras plus riant uitzicht. De vijf-in-een-villa is ontwikkeld door een bewonerscollectief bestaande uit vijf particulieren. Op een kavel van 5175 m2 zijn vijf woningen ontwikkeld met de uitstraling van één villa. Een uitzonderlijk project dat in 2008 genomineerd werd voor de Gouden Piramide.

Korte omschrijving: Begane grond > overdekte entree > hal met garderobe > toegang tot inpandige berging > vaste trap 1e verdieping > riante 25 m lange leefruimte met een half gesloten en een open indeling > grote werkkamer vrij in te delen met 1 of 2 slaapkamers > bibliotheek > douche > toilet > bijkeuken > open keuken > woonkamer met schuifpui naar terras en tuin 2e verdieping > slaapetage met masterbedroom > inloopdouche > apart toilet > open badkamer met vrijstaand ligbad > study/slaapkamer is uitzichtkamer > grote schuifpui naar dakterras met weids uitzicht over Gooimeer Tuin > gezamenlijke tuin met bos en houtwal ligt ruime tuinschuur > 100 m2 grote privé tuin > Twee eigen parkeerplaatsen: één voor en één onder het gebouw Ligging > in villawijk Overgooi aan de rand van Almere nabij Almere Haven en stadslandgoed “De Kemphaan” > uitvalswegen Waterlandseweg richting A27/A6 > Schiphol 45 km

A

Van der Avoort Makelaardij

Van der Avoort Makelaardij (036) 7676000 www.avoort.nl


O

Overgooi de parel van Almere Een bijzonder woongebied aan het Gooimeer in een groen polderlandschap

Omringd door groen en natuur

Brede en rustige lanen met royale vrijstaande villa’s

Hoogwaardige architectuur

Grenzend aan het Waterlandse Bos, Cirkelbos, Weteringpark, Groene Kathedraal en Stadslandgoed De Kemphaan

Centraal gelegen

Met de auto in 10 á 15 minuten in Almere Stad en het Gooi

In Almere Stad een groot winkelaanbod, in Almere Haven ambachtelijke winkels met een dorps karakter

Golfbaan Almeerderhout en Golfbaan Zeewolde in de directe omgeving

De Villa van Vijven Op een kavel van ruim 5000m2​zijn in 2008 vijf woningen ontwikkeld met de uitstraling van één villa. Iedere woning is zo ontworpen dat het dezelfde kwaliteiten heeft van een vrijstaande woning, namelijk uitzicht in vier richtingen. De villa is opgetild, zodat iedere woning een uitzicht heeft op de tweede verdieping over de dijk op het Gooimeer. Daar heeft iedere woning dan ook een uitzichtkamer. De verdieping er onder is een kwartslag gedraaid waardoor iedere woning zowel gericht is op de straatkant als de tuin op het zuid westen. De tuin is opgehoogd zodat iedereen vanuit zijn woonkamer op de eerste verdieping via het terras direct de tuin in kan. Onder het gebouw is een plein aangelegd waar alle voordeuren van de woningen op uit komen.

BIJZONDER WOONKWALITEITEN Iedere woning afzonderlijk heeft zijn eigen karakteristieke woonkwaliteiten gekregen doordat ze specifiek op de locatie zijn ontworpen. De kwartslag die de verdiepingen ten opzichte van elkaar maken, levert een enorme ruimtelijkheid op. Door daklichten en vides valt het licht tot onder in de woningen. Het heeft alle kwaliteiten van een vrijstaande woning doordat iedere woning zich een andere kant richt en er zo voldoende privacy is tussen de woningen. Voor het geheel is gekozen voor een opvallende kleur van het gebouw die zich voegt naar de groene omgeving. Meer weten over deze fantastische locatie? Neem contact op met Van der Avoort Makelaardij. Bron: NEXT architects

by Bianca h 73


Hotel Ernst Sillem Hoeve is een sfeervolle locatie voor een scala aan bijeenkomsten voor zowel zakelijke als particuliere gasten. Denk aan (meerdaagse) trainingen, vergaderingen en presentaties, maar ook aan bruiloften, (bedrijfs)evenementen of gewoon een weekendje weg. • Historische locatie • Centraal gelegen • Groepen van 4 tot 250 personen

• Persoonlijk en verrassend • Vele culinaire mogelijkheden • 20 zalen en 86 hotelkamers

Soestdijkerweg 10b | Lage Vuursche | 3734 MH Den Dolder | T. +31 (0) 35 666 85 41 | F. +31 (0) 35 666 84 43 | E. sales@esh.nl | www.esh.nl K I J K O P O N Z E W E B S I T E VO O R A A N T R E K K E LI J K E V E R G A D E R - E N H OT E L A R R A N G E M E N T E N .

Restaurant Lounge THE RED SUN Modern Asian Cuisine Huizerweg 3 1261 AR Blaricum T: (035) 5336996 Olympiaplein 176 1076 AM Amsterdam T: (020) 4707521 www.theredsun.nl

74 f Vips & Friends


nieuws

WIJN Bourgogne pinot noir, Marc Colin, Saint Aubin

Chique lenterood uit chique gebied, van zeer toonaangevende wijnboer. Serveer deze wijn ietsje koel, zet er een stukje epoisses bij en ga in uw lekkerste stoel in de tuin zitten. Schenk de wijn in een royaal glas, en ruik en ruik, en luister naar de wijn en de merels. Veel mensen doen aan yoga tegenwoordig, ik kies voor deze meditatie. Een glas vol rood fruit, iets ouder vaak met aardse geuren en truffel. Betoverend. Een Chambolle-Musigny of Vosne-Romanee (van dezelfde druif ) is natuurlijk nog mooier, maar ook drie keer zo duur. We zijn nu in de Bourgogne, waar het o zo belangrijk is om niet naar de kwalificatie te kijken, maar naar de naam van de wijnboer. Pinot noir wordt er door velen gemaakt, maar let op, niet alle boeren zijn goed! En wat hebben deze boeren veel pech gehad de laatste jaren, ze maken al zo weinig, en de laatste jaren zorgde hagel voor nog kleinere opbrengsten. Vaak kwamen er maar een paar vaatjes uit de wijngaard. Dit is voor liefhebbers. Van deze wijn mocht ik 48 flesjes kopen! Per fles €16,95. Volgende keer schrijf ik over Pierre-Yves, de zoon van Marc, goed voor waanzinnig wit!

W D

omaine Guillaman was ooit de huiswijn van een bekend drie sterren restaurant en nu al jaren een van de meest geliefde wijnen in het Gooi. De doosjes vliegen mijn winkel uit. Domaine Guillaman is een familiebedrijf uit het gebiedje de Gascogne, net even ten zuidoosten van Bordeaux. De wijn is gemaakt van ugni-blanc, de meest aangeplante druif van Frankrijk, en colombard. Het zijn de twee lokale druiven die aldaar ook gebruikt worden om de Armagnac te maken. Ugni-blanc zie je ook veel in Italië, daar heet het druifje trebbiano. Het resultaat in het glas is aromatisch met geuren van exotisch fruit, in de afdronk een vleugje citrus. Droog, maar niet te…. Inzetbaar bij lichte gerechten, of gewoon om de hele avond mee te borrelen met een leuk gezelschap. De witte wijn voor alledag, betaalbaar en met plezier! Per fles €5,95 en zes flessen voor €32,50.

Le Serre Nuove dell Ornellaia

We bevinden ons nu in het wereldberoemde en kleine dorpje Bolgheri, Toscane, Italië. Een dorpje een half uur zuidelijk van Pisa aan de kust, te bereiken via een lange laan met aan beide zijde cipressen. Het mekka voor de Italiaanse wijnliefhebber, want hier komen de twee grote wijnen, Sassicaia en Ornellaia vandaan. Grote wijnen á la Bordeaux, ook van Bordeauxdruifjes, schaars en zeer kostbaar! Die twee grote wijnen maken nu ook een tweede wijn, beter betaalbaar, dezelfde stijl, en die van Ornellaia is in z’n jeugd al zo lekker! Je ruikt rijpe Bordeaux met mediterrane geuren. Je proeft een glas vol donker fruit, met zijdezachte tannine, en een afdronk waar je heel blij van wordt. Compleet is het met een bistecca Fiorentina of een plateau dun gesneden Parmaham: €42,50.

Olaf Zwanikken | Eigenaar de Kaasschuur

www.dekaasschuur.nl

by Bianca h 75


Het is lente. De kersenbomen van de kersenhoeve in Soest staan in bloei. Over een tijdje hangen de bomen vol met rijpe vruchten. Tekst: Lutske Bonsma

Vier jaar wachten op de eerste kilo kersen

76 f Vips & Friends


V S

jaak Gresnigt kocht zijn eerste kersenbomen in 2004. “Ik werkte toen in de groenteteelt, in de tomaten. Een collega vertelde dat hij kersen in de kas ging telen. Ik bedacht me dat er in Soest en omgeving geen kersen werden gekweekt. Dat bracht me op het idee om zelf een boomgaard te beginnen. Als hobby”, vertelt Gresnigt.

Snoeien, voeding geven

Na een aantal jaren hobbyen, kocht hij vijf jaar geleden 250 kersenbomen. “Je moet ze snoeien en bemesten en vervolgens vier jaar wachten op de eerste kilo kersen. Na vijf jaar komen er -als het goed is- veel kersen aan. Hoeveel kilo kersen ik verwacht? Dat zeg ik niet, want dan gaan mensen rekenen. Daarbij vergeten ze dat het jaren duurt, voordat je kunt oogsten.”

Netten en plastic

Om de vruchten tegen hongerige vogels te beschermen, bedekt Gresnigt de bomen met netten. Plastic doek moet ervoor zorgen dat de kersen tijdens de rijping niet teveel water krijgen. Dan gaan ze scheuren.

Ook in de kas

“Sinds vorig jaar kweek ik niet alleen kersen in de boomgaard, maar ook in een kas. Die bloeien eerder en de kersen zijn eerder rijp. Ook heb ik verschillende kersenrassen; vroege, middelvroege en late. Daardoor wordt het oogstseizoen langer. Als ik één soort kersen zou kweken, zijn we na acht dagen uitgeplukt.”

Plukken en verkoop

Kersen plukken gebeurt handmatig, want ze zijn heel kwetsbaar. Dit jaar is het oogstseizoen van ongeveer 20 mei tot half augustus. In die periode kun je dagelijks van elf uur ’s ochtends tot zeven uur ’s avonds kersen kopen bij de Kersenhoeve. Ook kersenjam, kersensap, kersenwijn, kersenbier en kersenijs zijn verkrijgbaar.

Lekker!

“Kersen kweken is mooi werk”, vindt Gresnigt. “Tijdens de bloei zijn de bomen mooi. Als de vruchten eraan hangen, zijn ze prachtig. En de kersen zijn nog lekker ook.”

Kersenhoeve | Wieksloterweg Westzijde 21 | 3763 LJ Soest

by Bianca h 77


10%

korting in de maanden april en mei 2015* * uitsluitend op reservering en op vertoon van deze advertentie; niet geldig i.c.m. aanbiedingen, op aktiemenu’s en dranken.

Er wordt klasse gekookt in Almere! Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

Mooie producten, bijzondere internationale smaken en een innovatieve keuken; daar staat restaurant het Veerhuys en chefkok Jonathan Zandbergen voor. En dat er op hoog niveau gekookt wordt, dat is zeker. Niet voor niets is het Veerhuys nu regelmatig in het nieuws. Recensenten van o.a. De Volkskrant en Telegraaf hebben dit restaurant al gevonden. En ze komen zeker terug. Tel de culinaire kunsten van Jonathan Zandbergen, het enthousiasme van maître-sommelier Ferdi Dol en het prachtige uitzicht over het Gooimeer bij elkaar op en uw avondje uit wordt een avondje extra genieten. Speciaal voor de V&F lezers hebben we een kennismakingsaanbieding van 10 % in de maanden April en Mei 2015*.


E Expositie over honderd jaar animatiekunst

Van

dinosauris

Loekien

tot

ASingleLife

Je redt het niet; in één bezoek alle animatiefilmpjes van de expositie Move on! kijken. In kunsthal KAdE in Amersfoort is ruim zeventien uur film te zien. Films van een uur, maar ook heel veel korte filmpjes.

Tekst: Lutske Bonsma | Fotografie: Mike Bink

Z

oals de ultrakorte animaties van Loeki de Leeuw. Wie kent hem niet? Van 1972 tot 2004 dook Loeki dagelijks op tussen de televisiereclames. Loeki is een voorbeeld van de stop-motion filmtechniek, die kenmerkend is voor animatiefilms. Voor elke opname zet de regisseur de pop Loeki in een andere houding. Elke pose wordt afzonderlijk gefilmd. Door alle losse shots achterelkaar te zetten, ontstaat beweging.

Vijftig animatiefilmpjes

Animatiespecialisten Mette Peters en Erik van Drunen maakten voor de expositie een selectie uit honderd jaar animatiefilmpjes. Ze kozen vijftig filmpjes. Sommige onbekend, andere een feest van herkenning. Een greep uit de selectie: de Fabeltjeskrant, Pink Panther, Betty Boop, Who Framed Roger Rabbit, Yellow Submarine met the Beatles en de pubers Beavis and Butt-head.

Karakter

In animatiefilms hebben niet-bestaande figuurtjes menselijke karaktertrekken. Het eerste voorbeeld hiervan is het karakter Zaaloverzicht Grote Zaal, 100 jaar karakters in animatie. Installatie: Superset. Foto: Mike Bink

Gertie the Dinosaur, in 1914. De regisseur ging tijdens een museumbezoek met vrienden een weddenschap aan. Staand naast het skelet van een dino, zei hij: “Ik wed dat ik dit dier op het witte doek tot leven kan wekken.” Dat dit gelukt is, zie je in de expositie.

Dansende lapjes vlees

Animatiefilmpjes kun je maken met een pop als Loeki, met klei, zand en natuurlijk tekeningen, maar eigenlijk met elk materiaal. Dat blijkt uit het Tsjechische filmpje Meat Love (1989), waarin twee lapjes van een homp vlees worden gesneden en een stelletje worden. Ze flirten, dansen en vrijen… totdat het prille geluk eindigt in een pan met sissende boter.

by Bianca h 79


Muziek Muziek vormt een belangrijk onderdeel van animatie. Om te voorkomen dat de expositiezaal een kakafonie van geluiden wordt, hangen er oortelefoons. Staand voor een monitor kun je de filmpjes zien en naar de karakters en de muziek luisteren. Langere films kun je kijken door lekker in een zitzak te hangen. Dat laat een aantal tieners zich geen tweemaal zeggen.

And the Oscar goes to De animatie Vader en Dochter van regisseur Michael Dudok de Wit won in 2001 een Oscar voor beste korte animatiefilm. Het ontroerende filmpje over een dochter die haar hele leven naar haar verdwenen vader zoekt, wordt begeleid door walsmuziek. Afwisselend vrolijk en droevig.

Animatie en beeldende kunst Animatie wordt ook in de beeldende kunst gebruikt. Een aantal beeldend kunstenaars heeft daarom een installatie gemaakt, die geĂŻnspireerd is door animatiefilms. Dat levert leuke en originele creaties op. Bijvoorbeeld een geprinte 3D-installatie door Job, Joris en Marieke. Het Utrechtse drietal was dit jaar met hun korte animatiefilm A Single Life genomineerd voor de Oscar voor beste korte animatiefilm. Loeki de Leeuw, animatie filmset (1972-2004). Copyright: Geesink Studio

Job, Joris & Marieke, Freeze, an installation in 100 frames, 2014-2015. Courtesy: de kunstenaars. Foto: Went & Navarro

'Mastering Bambi', Persijn Broersen & Margit LukĂĄcs, 2014, still from animation. Courtesy: Galerie Akinci, Amsterdam

80 f Vips & Friends


'Oh Willy...', an animated short film by Marc James Roels and Emma De Swaef. Co-produced by Beast Animation/Vivement Lundi!/ Polaris Film Productions/ il Luster Films, 2012

Ruim zeventien uur Als je alle filmpjes wilt bekijken, ben je meer dan zeventien uur zoet. Dat lukt dus niet tijdens ĂŠĂŠn bezoek. Vandaar dat je bij de uitgang een voucher kunt vragen, die de volgende keer gratis toegang geeft. Met een Museumkaart kun je sowieso gratis naar binnen en dat geldt ook voor kinderen/jongeren tot achttien jaar.

The making of In de educatiezaal zie je aan de hand van schetsen, storyboards, animatiepoppen en andere productiematerialen hoe films worden ontwikkeld en geproduceerd. Met behulp van een draaitafel of een app die je kunt downloaden kun je je eigen animatiefilmpje maken.

Job, Joris & Marieke, A Single Life, NL, 2014, still from animation. Courtesy: Job, Joris & Marieke

Kunsthal KAdE De expositie Move on! 100 jaar animatiekunst is t/m 10 mei te zien in Kunsthal KAdE, Eemplein 77 in Amersfoort. Geopend op dinsdag t/m vrijdag van 11 tot 17 uur, donderdag van 11 tot 21 uur en zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur. Maandag gesloten. Wil je meer weten over animatie en een lezing bijwonen? Kijk voor data op de website.

VIPS & FRIENDS mag tien maal twee toegangskaarten weggeven. Like www.facebook.com/ vipsandfriends en maak kans op twee toegangskaarten! Gertie the Dinosaur, Winsor McCay, 1914, animatie. Courtesy of Milestone Films and John Canemaker

www.kunsthalkade.nl

by Bianca h 81


T

voor

Tijd Theater

Ook dit voorjaar is het volop genieten in de theaters van de Gooi en Vechtstreek. Een kleine greep uit het enorme aanbod. Voor het totale programmaoverzicht verwijzen wij u graag naar de theaters, die werkelijk voor élk wat wils hebben te bieden!

‘Ali Baba en de 40 rovers’

Theater Terra, bekend van ‘Koning van Katoren’ en ‘Dolfje Weerwolfje’, brengt dit seizoen de familiemusical ‘Ali Baba en de 40 rovers’. Ali Baba ziet toevallig hoe een groep rovers een grot met schatten opent met de toverspreuk “Sesam, open u”. Zodra ze wegrijden, sluipt Ali Baba naar binnen en pakt wat goud. Als de rovers dit ontdekken, gaan ze op zoek... ‘Ali Baba en de 40 rovers’ is een van de bekendste en meest vertelde sprookjes ter wereld. Laat je betoveren door de sprookjesachtige wereld van 1001 nacht! De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf acht jaar.

Foto: Boy Hazes

Tekst: Joël Pollemans

Foto: Thomas Mayer

‘Attacca’

Foto: Roy Beusker

‘Attacca’ van Hans Liberg staat garant voor een avond vol bruisende energie, grote muzikaliteit en onverwachte associaties, waarbij Hans en zijn muzikanten de tranen over uw wangen zullen doen biggelen van het lachen. De Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw blijft maar groeien als performer en trakteert zijn publiek ook in ‘Attacca’ weer op “een onstuitbare lawine van muzikale grappen”, aldus het Dagblad van het Noorden. “Flitsend, gevarieerd en overdonderend.”

‘The Sound of Music’

‘The Sound of Music’ verscheen precies vijftig jaar geleden voor het eerst in de bioscoop. Om dat te vieren, speelt een ware droomcast een geheel nieuwe theaterversie. Deze mierzoete musical vertelt het verhaal van de eeuwig optimistische Maria, die van Moeder Overste de opdracht krijgt om als gouvernante te werken bij de familie Von Trapp. Wanneer de veel te strenge kapitein Von Trapp een tijd van huis is, laat Maria de kinderen weer opbloeien. Het hartverwarmende verhaal en liedjes als ‘Do Re Mi’, ‘My Favorite Things’ en ‘Edelweiss’ maken deze musical tot een tijdloze klassieker voor het hele gezin!

82 f Vips & Friends


‘Heerlijk Duurt Het Langst’

Foto: Roy Beusker

Humor, nostalgie en prachtige liedjes zijn de ingrediënten voor dit heerlijke muzikale verhaal over de dagelijkse beslommeringen van het echtpaar Marian en Ido en hun dochter Pinkie. Hij gaat vreemd met zijn secretaresse. Zij zet hem het huis uit en zoekt haar heil bij buurman Ton. Totdat Pinkie vertelt dat ze met haar vriend Ali naar Turkije wil emigreren. Het in onmin levende echtpaar doet verwoede pogingen om dochterlief in Nederland te houden. ‘Heerlijk Duurt Het Langst’ is een origineel verhaal met sprankelende, komische en scherpe evergreens en teksten, gesitueerd in de jaren zestig, een van de meest opmerkelijk decennia uit de afgelopen eeuw.

‘Vive la France’

Foto: Roy Beusker

In ‘Vive la France’ maken Philippe Elan, Renée van Wegberg en Job Bovelander een muzikale reis door la douce France. Van Charles Aznavour, Gilbert Becaud en Edith Piaf, via Jacques Brel, Adamo en Juliette Greco naar Francoise Hardy, Julien Clerq en Patrick Bruel. En natuurlijk komen ook Charles Trenet, France Gall, Dalida, Johnny Halliday, Frida Boccara en de nieuwste ‘sensatie’ Stromae aan bod. In ‘Vive la France’ zullen uw lievelingschansons allemaal de revue passeren. Soms precies zoals u ze kent, soms in een verrassend nieuwe uitvoering.

‘Powervrouwen - Een Revue Van Nu 2’

Foto: Raymond van Olphen

In deze revue anno nu brengen steengoede actrices en cabaretières herkenbare sketches en liedjes van bekende tekstschrijvers als Ko van den Bosch, Peter Heerschop, Bodil de la Parra en Margôt Ros verfrissend op de planken. Alles draait om ‘damesdingen’, uiteraard wel met een gezonde dosis zelfspot. Van relaties en carrière tot lichamelijk verval… Komische, pijnlijke en ontroerende onderwerpen die het leven van een vrouw verrijken. maar soms ook verarmen. Onvoorspelbaar en toch herkenbaar. En altijd met een lach als resultaat!

‘Boer wil betere vrouw’

Foto: Paul Posse

‘Boer wil betere vrouw’ is de eerste productie van De Troupe van Joep, een nieuw gezelschap rondom Joep Onderdelinden, dat komische toneelvoorstellingen maakt met een scherp kantje, zang en af en toe een dansje. De voorstelling gaat over Ties; een lieve, goeiige boer, die niet veel meer kent dan het dorp en zijn boerderij. Het contact met de buitenwereld bestaat uit een bakelieten telefoon en een tv. Ties is zó gek op het tv-programma ‘Boer zoekt vrouw’, dat hij al zijn 81 koeien de naam Yvon heeft gegeven. In zijn enthousiasme heeft hij zich opgegeven als kandidaat. Er is alleen één probleempje: Ties hééft al een vrouw… Een hilarische voorstelling!

by Bianca h 83


A AGENDA Kunst Cultuur &

30 jaar Tussen Kunst en Kitsch in 101 ontdekkingen

Wie kent niet het  AVROTROS-programma Tussen Kunst en Kitsch?  Het populaire tvprogramma bestaat dertig jaar en om dat te vieren is er de tentoonstelling  in Museum Flehite in Amersfoort.   De expositie is samengesteld door de veertien experts van Tussen Kunst en Kitsch. Zij selecteerden samen ruim 100 bijzondere  (kunst) voorwerpen die zij de afgelopen jaren taxeerden tijdens de opnamedagen van het tv-programma. De tentoonstelling toont onder andere 17e-eeuws glas, art deco-voorwerpen en werk van grote namen zoals Escher, Picasso en Pieter Breughel de Jonge. Er zijn juwelen, meubels, archeologische vondsten en Delfts aardewerk te zien. Elke expert selecteerde zeven pareltjes uit het eigen expertisegebied.  Museum Flehite | www.museumflehite.nl  

Turquoise glazen fles, gegraveerd door Willem van Heemskerk (1886).

Zinnebeeld, minnebeeld, fotobeeld Muiderslot: Schrijvershuis P.C. Hooft

Fototentoonstelling Het Muiderslot heeft fotograaf des vaderlands Koen Hauser en animator Ingeborg van den Enden gevraagd nieuwe beelden te maken bij P.C. Hoofts teksten uit de Emblemata amatoria. Deze bundel uit 1611 was een verzameling minnebeelden, kleine afbeeldingen met daarbij een korte, kernachtige spreuk. Van 28 maart t/m 28 juni zullen in de tentoonstelling ‘Zinnebeeld, Minnebeeld, Fotobeeld’ de hedendaagse verbeeldingen van deze korte gedichten op het Muiderslot te zien zijn. 28 maart t/m 28 juni | www.muiderslot.nl

Leo Gestel

De mooiste modernist

In het Singer Laren is de eerste overzichtstentoonstelling van kunstenaar Leo Gestel in 20 jaar tijd te zien. Samen met Piet Mondriaan en Jan Sluijters was Gestel dé vernieuwer van de Nederlandse schilderkunst aan het begin van de 20ste eeuw. De selectie van ruim 100 werken bevat intieme vrouwenportretten, felgekleurde landschappen, provocerende naakten, dynamische bloemstillevens en monumentale figuurstukken. t/m 25 mei 2015 | www.singerlaren.nl

84 f Vips & Friends


Tussen Vrede en Oorlog

COLUMN

De tentoonstelling vertelt het verhaal van Hilversum in de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in de Gaza door de lens van conflictfotograaf Marielle van Uitert. We moeten blijven herinneren en mogen niet vergeten hoe waardevol vrede is! Het nodigt uit onze eigen herinneringen te plaatsen in een internationale context van oorlog en vrede. Voor iedereen die meer wil weten over het Hilversumse verhaal en houdt van fotografie. 28 t/m 10 mei 2015. | www.museumhilversum.nl

Do I dream sushi?

J

iro is een Japanse sushichef die, toe hij zeventig jaar was, stelde: “Ik heb de perfecte sushi nog niet gemaakt!” Wat is het geheim van goede sushi?

De oorsprong van sushi ligt waarschijnlijk ergens in de vierde eeuw, in de Mekong Delta van Vietnam. Om te voorkomen dat vis snel bedierf werd deze in rijst bewaard. In de zeventiende eeuw is men in Japan vis in combinatie met rijst gaan eten. De vis werd bedekt met rijst om bederf te voorkomen. Toen men later vis beter kon conserveren werd azijn aan de rijst toegevoegd om de wat zurige smaak te kunnen nabootsen.

Bron: SAGV’

Rococo – in intieme sferen Een opmerkelijke inkijk in het leven, de intriges, en andere spanningen die in huizen van weleer speelden. De expositie is een initiatief van actrice en producent Elles van Velzen die geschiedenis als haar grootste hobby heeft. Haar idee om scènes in de sfeer van de 18de (en deels 19de) eeuw vast te leggen met twee visies, vanuit een cinematografisch oogpunt door fotograaf Stephan Brenninkmeijer (tevens regisseur) én als historische schilderijen door fotograaf Jeroen Wagner, komt met deze tentoonstelling tot uiting. Door te werken met acteurs in plaats van met modellen is een spannende verhaallijn ontstaan door de tentoonstelling heen. Het beeldmateriaal geeft het contrast tussen twee visies weer met een opmerkelijke inkijk in het leven, de intriges, en andere spanningen die in huizen als Kasteel Groeneveld speelden. Deze expositie laat een greep zien uit het beeldmateriaal dat gecreëerd is in Museum Geelvinck Hinlopen Huis te Amsterdam en in Kasteel Groeneveld. t/m 24 mei 2015 | www.kasteelgroeneveld.nl​

Hoewel veel mensen denken dat vis het belangrijkste ingrediënt is voor sushi, is dat feitelijk niet juist. Met de vulling kun je namelijk eindeloos variëren. De rijst is het belangrijkste ingrediënt van de sushi. Als de rijst mislukt, kun je de sushi wel vergeten. Die moet precies lang genoeg gekookt zijn, niet teveel aan elkaar plakken (maar wel genoeg om niet uit elkaar te vallen) én de juiste temperatuur hebben. Bovendien moet de smaak ook nog eens goed zijn. Het maken van goede sushirijst is een behoorlijk tijdrovende klus. Houd er rekening mee dat je al snel ongeveer twee uur verder bent voordat je de rijst kunt gaan gebruiken om te rollen. Voor het maken van sushi gebruik je altijd sushirijst; geen andere soorten rijst. Wat is nu het geheim van THE RED SUN sushi? Het begint met streven naar perfectie. Wij willen en moeten iedere dag voor onze gast streven naar perfectie. Iedereen, keuken en bediening, moet maximaal presteren om dit te realiseren. Uiteraard hoort daar ook bij dat onze ingrediënten aan hoge kwaliteitseisen dienen te voldoen. Iedere dag controleer ik hierop.

F.C. Chan is bijna tien jaar geleden als General Chef begonnen bij THE RED SUN omdat het zijn passie is die perfectie te realiseren. www.theredsun.nl​

by Bianca h 85


Wat is kennis zonder Passie? Bij Strego Juwelier wordt u begroet door mensen die vĂŠĂŠl weten. Van horloges en horlogetechnieken tot sieraden en juwelen. Bovendien verdiepen wij ons graag in de specifieke verlangens en wensen van iedere klant. Onze vakkennis is ontstaan door ervaring en voortdurende (bij)scholing. Maar het fundament bij alles wat wij bij Strego Juwelier doen is passie. Want als we niet met hart en ziel met ons vak bezig zouden zijn, zouden we onze kennis ook niet kunnen gebruiken om u ĂŠcht te helpen. We verwelkomen u graag in onze winkel, waar we regelmatig activiteiten organiseren. Maar u vindt ons ook op events en natuurlijk op onze website www.strego.nl.


Het nieuwe Strego Magazine is nu verkrijgbaar in alle Strego vestigingen. www.stregomagazine.nl


Martin de Winter, ondernemer Grando Hilversum

“Wij helpen u graag met een advies op maat.� Grando. Koken. Baden. Genieten.

Grando Hilversum Verlengde Zuiderloswal 36 (boven Gamma, bereikbaar via de oprit van het parkeerdek), tel.: 035-6219129. grando.nl/hilversum

Profile for Vips & Friends

Vips & Friends Lente 2015  

VIPS & FRIENDS is hét regionale magazine ('t Gooi, Eemland, De Vechtstreek, Almere, e.o.) voor iedereen die op de hoogte wil blijven van all...

Vips & Friends Lente 2015  

VIPS & FRIENDS is hét regionale magazine ('t Gooi, Eemland, De Vechtstreek, Almere, e.o.) voor iedereen die op de hoogte wil blijven van all...

Advertisement