Page 1

SPECIALE UITGAVE VAN KARPER

200

SLECH TS

â‚Ź 3,95

KARPERTIPS

01401

BP 9 7 8 9 0 8 5 3 7 0 8 1 9

De vier jaargetijden Herfst

Tip 117

Rijke, vette hap

Winter

Tip 171

Zacht winteraas

Tip 17

Voorjaar

Gebruik je ogen Tip 56

Zomer

Verankerde broodkorst

Voorjaar

Zomer

Herfst

Winter


EST

2014

'%640):)0 74)'-%%0>%%/ :336/%64:-77)67 &IVMRKIVWXIIR[IKFYW ,IYWHIR>SPHIV 3TIRMRKWYVIR

  

1EERHEK  (MRWHEK  ;SIRWHEK    (SRHIVHEK    :VMNHEK >EXIVHEK  >SRHEK 

YXSXY YXSXY YXSXY YXSXY YXSXY YXSXY +IWPSXIR

1))6-2*3 ;;;'%640):)0&) -2*3$'%640):)0&)
50 KARPER VOORJAARSTIPS

SPECIALE UITGAVE VAN KARPER

200

PAGIN A 4-19

SLECH TS

€ 3,95

KARPERTIPS

01401

BP 9 7 8 9 0 8 5 3 7 0 8 1 9

De vier jaargetijden Herfst

Tip 117

Rijke, vette hap

Winter

Tip 171

Zacht winteraas

Tip 17

Voorjaar

Gebruikk je ogen gen Tip 56

Zomer

Verankerde broodkorst

Voorjaar

Zomer

Herfst

Winter

Tip 4

Tip 19

Rietkragen worden regelmatig in de wintermaanden gesnoeid en dan kun je mooi, net over het riet...

Verspreid liggende, instant voerplekjes werken nu beter dan het dagenlang onderhouden van vaste voerplekken...

50 KARPER ZOMERTIPS

Beste lezer, In deze bijzondere uitgave van Karper krijgt de lezer maar liefst 200 prachtig geïllustreerde karpertips van diverse top karpervissers, waaronder Arnout Terlouw, Ernesto Kamminga, Richard Gans en Gerard Schaaf. De karper reageert en gedraagt zich in elk seizoen anders. Dat verlangt een andere aanpak per seizoen, waarbij de lezer wordt meegenomen door het vrolijke voorjaar, met alle paaiperikelen, de warme zomermaanden, de onstuimige, maar belangrijke herfst en natuurlijk de winter. Per seizoen 50 top karpertips die er toe bijdragen dat je goed geïnformeerd en gemotiveerd op jacht gaat naar mooie karpers op jouw favoriete stek.

200 karpertips is een uitgave van Voor Nederland: Vipmedia Publishing & Services Takkebijsters 57A, 4817 BL Breda, Tel. 076-5301720 Redactie Nederland: Postbus 7272, 4800 GG Breda Tel: 076-5301729, Fax: 076-5205235 Handelsregister Breda 39731 Voor België: Vipmedia Publishing & Services Bredabaan 852 - 2170 Merksem Tel.: 03 645 56 61 Fax: 03 645 05 00 Handelsregister Antwerpen 227.266 Bankrek. 414-1212581-20 Hoofdredacteur: Pierre Bronsgeest Redactie: Arnout Terlouw, Ernesto Kamminga, Richard Gans, Gerard Schaaf, Rudy van Duijnhoven, Sjoerd Beljaars, Mark Pijnappels, Stef Jansens en Lidy Verdoolaege. Bladmanager/Advertenties: John Huussen, tel.: 076 - 530 1725, E-mail: john.huussen@vipmedia.nl Commercieel binnendienstmedewerker: Alex Boom, tel: 076 - 530 1725, E-mail: alex.boom@vipmedia.nl Voor België: Rob Keersmaekers, tel: +32 (0) 475 71 85 90, E-mail: rob.keersmaekers@vipmedia.nl Marketing: Ruerd Nauta, tel: 076 - 530 1712, E-mail: ruerd.nauta@vipmedia.nl Marketing manager: Ilse Groeneveld Directie: Jan Diepenbroek (verantwoordelijk uitgever) Ed Bruijns (adjunct uitgever) Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Opname in een leesportefeuille is niet toegestaan. De redactie werkt onafhankelijk van welke organisatie dan ook. De redactie en de uitgever zijn tevens niet verantwoordelijk voor de inhoud van geplaatste advertenties. Ongevraagd aan ons toegezonden redactionele tekst en/of foto’s worden niet geretourneerd. Plaatsing van die informatie is voorbehouden aan de redactie.

PAGIN A 22-39

Tip 58

Tip 64

Een stuk brood op de hair kan ook in moeilijke tijden een vis verleiden tot een aanbeet...

Roodkleurige brokken zijn favoriet, die wil je dus graag als haakaas inzetten. Maar hoe bevestig je zo’n hard of...

50 KARPER HERFSTTIPS PAGIN A 40 -53

Tip 111

Tip 134

Maak meerdere voerstekjes zodat je een beter beeld krijgt van de zwem/trekroute van de karper...

Najaarskarpers houden van een grote en opvallende hap en het aas is dan ook niet gauw te groot...

50 KARPER WINTERTIPS PAGIN A 56 -70

Tip 170

Tip 178

Wanneer je een stek op het oog hebt waar de karper ’s winters komt om te azen, dan kan het slim zijn om...

Het gebruik van een pva-stick is zonder twijfel een van de beste karper wintertips. Pva-sticks zijn namelijk...

3


200 karpertips

50

KARPER VOORJAARSTIPS

T EK S T & F OTO’S GERARD SCHAAF, ERNESTO KAMMINGA, RICHARD GANS & ARNOUT TERLOUW

Onder invloed van het toenemend zonlicht ontwaken karpers in maart uit hun ‘winterrust’. Bij zachte winters gebeurt het al eind februari. Traag, als dikke stroop komen de eerste vissen in beweging. Langzaam maken de karpers zich los uit hun donkere, beschutte winterholen. Hier en daar pikken de karpers wat eetbaars op. Instinctief gaan de vissen op zoek naar het licht aan de oppervlakte en naar ondiep water. Daar, waar de zonnestralen het grootste effect hebben. Voedsel is er nog nauwelijks en echt hongerig zijn de vissen niet, maar dat verandert snel met het stijgen van de (water) temperatuur en het langer worden van de dagen!

WINTERMODUS Het vissen staat in maart nog op ‘wintermodus’. In het koude maartwater worden de karpers langzaamaan wakker door het sterker wordende zonlicht. Voorzichtig en licht vissen met zacht aas en/of single hookbaits op hotspots, zoals onder overhangende ta takken, bij obstakels of bij bruggen en duikers. Wanneer br je voert in het voorjaar, maak da dan minimale voerplekjes en ma maak gebruik van klein gemale len ingrediënten en zacht aas. Ui Uitgebreid en meerdere dagen vo voeren is tijdens deze eerste lentemaand uit den boze. Absole lu luut niet doen, want de karpers vr vreten het nog niet en je verpe pest het ook voor anderen. De vissen zijn voornamelijk bezig vi te ontwaken.

1

4

2


ZACHT AAS In het vroege voorjaar is zacht aas aan te bevelen boven harde knikkers. Vis met (zelfgemaakte) zachte boilies of kneed wat boiliedeeg om een 12 mm boilie. Ook kattenbrokken uit blik en lunchworst zijn toppers. En vergeet zeker niet ‘good old’ blikmaïs. Karpers zijn en blijven er verzot op! Wordt er veel mee gevist, en reageren de vissen schrikkerig op de gele korrels, ga dan met een andere kleur aan de slag.

3

OP 50 CM WATER Jaarlijks blijft de verwondering hoe vroeg in het seizoen, te weten eind februari/begin maart, je karpers vangt met de pen en zacht aas in smalle ondiepe sloten. Het zijn uitlopers of zijtakken van groter en dieper water. De sloten zelf zijn vaak niet breder dan een paar meter en er staat vaak niet meer dan 50 cm water. De karper die je daar zo vroeg vangt, dragen diepdonkere winterkleuren, ze zitten onder de parasieten en sommige vissen zijn gedeeltelijk beschimmeld (verschijnselen van winterrust). Het kan bijna niet anders of deze karpers moeten hier overwinterd hebben…

5


200 karpertips

TUSSEN HET (OPEN) RIET Rietvelden waar behoorlijk wat ruimte is tussen de stengels zijn geliefde plekken voor veel karpers. Soms overwinteren ze daar, ook al is het er niet diep, maar zeker in het voorjaar vormen ze een ware magneet voor karpers. Helemaal als zo’n rietveld ook nog eens in de luwte en in de zon ligt! Hier vinden ze al snel het nodige natuurlijk voedsel en de actieve karpers verraden zich door schokkerig bewegende stengels. Voorzichtig een beetje voeren, pennetje laten zaken en het zou niet lang mogen duren!

5

4

LICHT VISSEN SS SEN Rietkragen worden regelmatig in de wintermaanden gesnoeid en dan kun je mooi, net over het riet een pennetje of een loodmontage laten zakken. Omdat het riet eind maart/ begin april nog maar net begint te groeien, kun je nu een stuk lichter vissen, ook al omdat de karpers nog niet zo explosief reageren wanneer ze gehaakt worden. Zeker als je met de pen vist kan, zo vroeg in het voorjaar, licht vissen veel uitmaken. Met 20/00-22/00 nylon en een lichte/soepele hengel kun je de grootste karpers de baas blijven!

VOOR EVEN NAÏEF

Het lijkt dat na de winter de overbeviste en overspannen geraakte karpers uit de zogenaamde circuitwateren van hun stress zijn bekomen, hun achterdocht zijn kwijtgeraakt. De vissen rollen een tikkeltje naïef het voorjaar in. Doe daar in maart/april je voordeel mee! De geleidelijk wakker wordende karpers staan binnen no time weer op scherp. De vissen krijgen geen kans om te vergeten. De lijnen in het water en over de bodem, de montages, het voeren, de systematische trillingen die vissers altijd veroorzaken, de dril van een karper, etc, etc. Alles waarvan karpers geleerd hebben dat het gevaarlijk is, is meteen weer in hun buurt. De vissen glijden daardoor al weer heel snel in hun superalert-modus.

IN DE LUWTE Zolang het koud is bevindt de karper zich voornamelijk in de luwtegebieden van het water, dus uit de wind. De door bomen, struiken, bouwwerken, hoge rietkragen beschutte gebieden genieten duidelijk de voorkeur. Liggen deze plekken ook nog eens in het zonnetje en is het er niet te diep, dan is het hier bingo. Daar zal het water sneller opwarmen en is de kans heel groot dat zich hier meer karpers bevinden dan op een stek waar de wind vol op staat. Zodra de watertemperatuur stijgt wordt het vissen aan lager wal, op de wind weer lucratiever. De stuwing van zwevend natuurlijk voedsel, zuurstof en troebeler water trekt de karpers aan.

6

6

7


VROEG UIT DE VEREN

8

Langzaam worden de temperaturen hoger, het blijft langer licht en de natuur is volop in beweging. Een goede periode om de camera te pakken en wat plaatjes te schieten. Ga eens vroeg, voor zonsopkomst naar de waterkant met je camera, zodat je het begin van de dag vast kunt leggen. Zoveel mensen missen dit mooie schouwspel, en dat is zonde, want vroeg in de ochtend is alles op zijn mooist. Het levert niet alleen mooie foto’s op, maar de kans om karper tegen te komen wordt ook een stuk groter. Alles is veel rustiger en de karper zal er als eerste bij zijn om de zonnestralen te ontvangen. Je zult verbaasd zijn hoeveel je zult ontdekken!

DIEP WATER

9

Diepe wateren, zoals zandafgravingen, kun je in het vroege voorjaar beter nog even met rust laten. Het water is daar koud en vanwege de grote dieptes warmt het maar langzaam op. De in verbinding staande, ondiepe zijwateren zijn daarentegen des te interessanter. In het ondiepe warmt het water juist wel op en is voedsel voorradig. Het laat zich raden waar de vissen uit de diepe plas naartoe trekken‌ Betreft het een afgesloten plas, zoek dan naar ondiepe plateaus die een groot deel van de dag in de zon liggen.

MET DE DAG ACTIEVER In april scharrelen en zwemmen de karpers beduidend meer. Ze beginnen nu meer energie te verbruiken en tonen een hogere bijtlust. De vis gaat meer en meer op scharrel naar voedsel, natuurlijk voedsel dat nu ook door het zonlicht tot ontwikkeling komt (plankton, watervlooien). Het sneeuwbaleffect van de hoger geklommen zon, hogere watertemperatuur en voedselaanbod laat zich niet onbetuigd in de activiteit onder de vissen. Bij voorkeur zoeken karpers het ondiepe, snel opwarmende water in slootjes, zijvaarten, ondiepe overlopen en begroeide zijtakken. Voorjaarskarpers zoeken en volgen het zonlicht. Ingegeven door de eerste prikkels van paaidrang worden de vissen met de dag actiever.

11

ZONNEBANK

10

GRASKARPER 12

Niet alleen karpers worden actiever met de eerste warme lentedagen, ook graskarpers. Graskarpers zijn echte warmteminnende vissen, die pas vrij laat op gang komen. Maar heb je eind april/begin mei al een paar hele mooie, warme dagen, dan zijn graskarpers prima vangbaar. Veel begroeiing/wier is er dan meestal nog niet dus zijn ze hongerig en kun je op plekken vissen die later soms volledig dichtgegroeid zijn.

De bovenste lagen van het water zullen door de toenemende zonnestralen steeds sneller opwarmen. De karper ervaart dit als prettig en zal zich in deze tijd van het jaar steeds meer laten zien in deze bovenlaag. Zorg dus dat je altijd een zak drijvende hondenbrokken, brood of kattenbrokken bij je hebt. Voer de karpers, haast je naar huis en haal je visspullen. Het zal niet zelden voorkomen dat de karpers al vol aan het azen zijn wanneer je terug komt. Altijd lekker om een karpertje mee te pikken en je adrenaline weer een boost te geven. Een prachtige, spannende, visuele visserij.

7

200 karpertips  

Bestel 'm nu: www.beetshop.nl/200-karpertips Ieder seizoen verlangt zoals je waarschijnlijk weet net weer een andere aanpak. Met deze speci...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you