Page 1

G-sp rt Sport voor personen met een handicap: gewoon doen!


Alles over G-sport •

Steunpunt G-Sport Vlaanderen tel. 03 240 62 97 www.gsportvlaanderen.be

Psylos vzw Vlaamse federatie voor sport en recreatie in de geestelijke gezondheidszorg tel. 016 22 04 15 www.psylos.be

Parantee vzw tel. 09 243 11 70 www.parantee.be

Recreas vzw Recreatief Aangepast Sporten tel. 02 515 02 54 www.recreas.be

Special Olympics Belgium tel. 02 779 93 13 www.specialolympics.be

Vlaamse trainersschool Bloso tel. 02 209 47 21 www.bloso.be/vts

To Walk Again tel. 014 53 95 62 www.towalkagain.be

Awel, luistert naar kinderen en jongeren tel. 102 of www.awel.be

Een uitgave van De Ambrassade, Leopoldstraat 25, 1000 Brussel


G-sp rt Sport voor personen met een handicap: gewoon doen! Ook wie een handicap heeft, kan gewoon sporten. Voor de ontspanning of het plezier, als lichaamstraining, om nieuwe vrienden te maken of om aan topsport te doen. G-sport is gewoon maar toch niet altijd vanzelfsprekend; je hebt een locatie nodig die toegankelijk is voor een rolstoel, aangepast materiaal en extra begeleiders.


Wat is G-sport? G-sport is een term die al even bestaat, maar altijd verschillende invullingen kreeg, zoals gehandicaptensport, geïntegreerd sporten of gewoon sporten. Sinds 2012 gebruiken alle organisaties G-sport als verzamelnaam voor alle soorten van gehandicaptensport, zowel voor sporters met een fysieke, een visuele, een verstandelijke, een psychische of een auditieve handicap. Ook binnen één sportdiscipline worden de activiteiten verzameld onder een benaming met de grote G: bijvoorbeeld G-voetbal, G-zwemmen, G-basketbal...


Welke sporten kan je met een handicap beoefenen? In principe kunnen mensen met een handicap alle sporttakken beoefenen. Dat kan indidueel, in een G-sportclub, of samen met anderen in een gewone sportclub. We sommen enkele sporttakken op. Atletiek: alle traditionele atletieknummers; slechtziende en blinde atleten worden bijgestaan door een gids. Badminton: staand of zittend op de grond of in een rolstoel. Het net wordt verlaagd en misschien heb je een kortere racket nodig. Verder blijft het spel hetzelfde. Basketbal: ĂŠĂŠn van de meest gekende rolstoelsporten dieover de hele wereld beoefend wordt. Een zeer spectaculaire sport om te zien en te spelen Boccia: lijkt op indoor petanque. Ook mensen met een zware motorische handicap kunnen deze sport beoefenen. Je mag de ballen onderhands, bovenhands of met behulp van een goot gooien of met de voet rollen.


Curling: spelers laten een steen over ijs glijden en trachten hem zo dicht mogelijk bij het doel te brengen. Goalbal: paralympische sport voor mensen met een visuele handicap. Op een volleybalveld worden tastbare markeringen en twee doelen aangebracht. De bal maakt geluid doordat er belletjes in zitten. Iedereen draagt een geblindeerde skibril. Daardoor zijn alle spelers, ook degenen die zien of slecht zien, aangewezen op het gehoor en de concentratie. Handboogschieten: een handboogschutter zit of staat en moet alleen zijn armen goed kunnen gebruiken. Atleten met een handicap kunnen ook aan de gewone competities deelnemen. Hockey: e-hockey is ĂŠĂŠn van de varianten en is een teamsport voor mensen in een elektronische rolstoel. Het kan ook gespeeld worden door mensen met een beperkte armfunctie. Er zijn speciale sticks die aan de rolstoel vastgemaakt kunnen worden.


Rolstoeldansen: kan in duo (twee dansers in een rolstoel) of in combi (een danser in rolstoeler en een staande partner). Schieten: personen met een motorische handicap schieten staand of zittend. Ze kunnen eventueel een hulpmiddel gebruiken. Voor mensen met een visuele handicap bestaat er een optisch miktoestel dat licht omzet in geluid. Vele gehandicapte schutters zijn aangesloten bij een gewone clubs. Tafeltennis: is een zeer dynamische sport voor personen met een fysieke beperking. Tafeltennis wordt staand of zittend gespeeld. De variant voor personen met een visuele handicap heet showdown. Tennis: rolstoelstennis is zeer attractief. De voornaamste aanpassing is dat de bal twee maal mag stuiten. Op recreatief niveau spelen tennissers in een rolstoel en zonder rolstoel samen.


Torbal: deze sport is een variant op goalbal. Het veld is kleiner en de bal is lichter. Verder zijn er meer herkenningspunten op het terrein. Zitvolleybal: bij deze volleybalvariant moet je zitvlak contact houden met de grond. Het kan dus gespeeld worden zonder benen. Zwemmen: ook hier zijn er slechts minimale aanpassingen voor zwemmers met een motorische of visuele handicap. Bij zwemmers met een auditieve handicap wordt het startsein visueel gegeven. Andere sporttakken zijn nog gewichtheffen, gymnastiek, ijshockey, judo, karate, langlaufen, paardrijden, roeien, rugby, schermen, skiĂŤn, triatlon, voetbal, wielrennen en zeilen. Kijk op de websites van de verschillende organisaties en federaties (pagina 2 van deze folder) naar het zeer ruime aanbod van G-sport.


Waar kunnen personen met een handicap gaan sporten? Er zijn sportverenigingen specifiek voor mensen met een handicap. Daarnaast zijn er ook ‘gewone’ sportverenigingen waar mensen met een handicap kunnen meesporten met de anderen, gewoon bij de andere sporters of in een aparte afdeling. Het aanbod is vrij groot, omdat verschillende organisaties en verenigingen zich inzetten voor G-sport. Met een beetje zoekwerk vind je zeker een geschikte club die aansluit bij jouw noden en interesses.


Wie helpt je verder met je zoektocht naar de juiste G-sport? Met of zonder handicap, het is altijd even zoeken naar wat je graag doet, wat je goed kan en waar je terecht kan. Verschillende organisaties houden zich bezig met de promotie van G-sport, de uitbouw van infrastructuur, begeleiding en training, wedstrijden organiseren enzovoort. Op pagina 2 vind je alle adressen van deze organisaties. Ook de Vlaamse provincies hebben aparte diensten en mensen die zich inzetten voor G-sport.


Stap eens binnen bij het JIP! In een Jongereninformatiepunt in je buurt kan je informatie opzoeken in folders of op het internet, maar je kan er ook terecht voor een gesprek. De JIP-medewerkers helpen je met je vragen en zoeken samen een oplossing voor je probleem. Binnenstappen in een JIP is helemaal gratis. Op zoek naar het JIP in je buurt? ➜ www.jips.be

Najaar 2012 • V.U.: Marjolein Haan, Leopoldstraat 25, 1000 Brussel

Jongerengids.be is de snelste weg naar alle informatie voor jongeren. Je vindt er een antwoord op al je vragen.

120177_VIP_G-sport_LR  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you