Page 1

VIOLET WHITNEY

ARCHITECTURE PORTFOLIO


0-1 RESUME 2-9 THE APIARY

a park about stewardship | finalist from 300+ entries

10-15 TIME SQUARE HEART

augmented reality| with SOFTlab

16-19 TALL TOWER

a tower to space | recognition on BBC

20-27 WE ARE FLOWERS

parametric flower ceiling | with SOFTlab

28-35 CONSIDERING THE QUAKE

kinetic sculpture / earthquake exhibition | with SOFTlab

36-45 OPEN HOUSE

prefab/flat pack house | undergraduate

46-51 LIGHT CONE

parametric icons | with SOFTlab

52-57 CLOUD

of a unique construction method | won competition

58-61 TAIWAN FACADE

parametric facade | with SOFTlab

62-67 TEEN CENTER

flexibility through abstract unprescribed forms | undergraduate

68-75 TEACHER EARTH

school for a “plugged in” generation | undergraduate


AWARDS 6970 THE SPACES IN BETWEEN - Salt Lake City and the LDS Church, 2013 finalist selected from over 300 international entries SCULPTURE AWARD - Regatta Point Condominiums, 2011 won competition and built permanent sculpture DESIGN EXCELLENCE AWARD - ASU College of Design, 2011-2008 top 3 studio projects DEAN’S LIST - Arizona State University, 2011-2008 (every semester) academic achievement AIA MILESTONE SCHOLARSHIP - AIAS & College of Design, 2009 Top student (400+ students) - Architecture and Landscape Architecture Program

SKILLS Rhino, Grasshopper, V-Ray, CAD, SketchUp, Revit, Word, Outlook, Excel, Adobe, Photoshop, Illustrator, InDesign, Hablo Español

EDUCATION BSD IN ARCHITECTURAL STUDIES, Arizona State University, Herberger Institute for Design and the Arts, May 2011, Magna Cum-Laude LEED AP BD+C, US Green Building Council, Jan 2009

EXPERIENCE PROJECT MANAGER/DESIGNER, SOFTlab, New York, NY, Present-Sept 2013 Develop design, fabricate, and install projects ranging from architecture, sculpture to digital media. Oversee office workflowDirect graphic standards for the office (teaching rendering techniques, scripting in grasshopper, and representation methods).

VIOLET WHITNEY LEED AP BD+C .505.412.9150. 28 LEFFERTS PLACE #3 . BROOKLYN, NY 11238


Projects managed: We Are Flowers - a mylar and translucent film parametric ceiling at a retail store in Soho. (15 person team) Considering the Quake - an earthquake exhibition including a 2 story kinetic sculpture at the Center for Architecture in NYC. (15 person team) Archtober - an interactive calendar exhibition using 31 surface pros at the Center for Architecture in New York (3 person team) Hatchhub - a complexly shaped 10’ osb display booth for an online hub of independent product and jewelry designers. (8 person team) Haulien Facade - a parametric facade on an existing building in Taiwan. (3 person team) Melissa Lights - sculpture of 200 lights in a high-end retail shoe store in Soho. 3D MODELING INSTRUCTOR, SARAH LAWRENCE COLLEGE, Bronxville, NY, Fall 2013 Taught a SketchUp and representation class for a first year architecture studio for Tishan Hsu. FREELANCE GRAPHIC/ WEB DESIGN, Global, Present-Apr 2013 Designed packaging, apparel, web sites and web user interface for various companies. ARCHITECT 1, SMITHGROUPJJR INC, Phoenix AZ, Apr 2013-Oct 2006 Saw $52,000,000 national laboratory through from interview to100% construction documents. Developed a cost benefit analysis and LEED toolkit excel program for nation-wide SmithGroupJJR (800 person firm). Performed design development, master planning and zoning. COMMISSIONED ARTIST, REGATTA POINT, Tempe, AZ Nov 2011-Aug 2011 Designed, built, and installed a resin and fiberglass sculpture.


COLLABORATIVE NETWORKS

THE APIARY | TIME SQUARE HEART| TALL TOWER


THE APIARY spring 2013 | competition finalist | violet whitney, liam mahoney sixtynineseventy.<<hyperlink

“The hive and honey bees form our communal coat of arms…. It is a significant representation of the industry, harmony, order and frugality of the people, and of the sweet results of their toil, union and intelligent cooperation.” - The Deseret News Utah on the beehive symbolism (Oct. 11, 1881). The Apiary seeks to refresh

2

an old identity for Salt Lake City by introducing a collaborative nursery that is entirely run and operated by the citizens of the city. By introducing a playful nursery as a machine of kinetic parts visitors to the site are encouraged to participate in the procurement and propagation of The Apiary’s plants.


a civilian-run cause and effect place making-machine

3

40.9%

OF U.S. OF UTAH RESIDENTS RESIDENTS VOLUNTEER

25%

1

UTAH IS NUMBER ONE IN THE US FOR VOLUNTEERING


a citizen to city machine fabricates landscape for all of Salt Lake City

4


40.9%

OF U.S. OF UTAH RESIDENTS RESIDENTS VOLUNTEER VOLUNTEER

25%

1

UTAH IS NUMBER ONE IN THE US FOR VOLUNTEERING

powered through playful impromptu stewardship

a nursery for all of Salt Lake City

save space, go vertical 5


water pump

tree planter with watering wheel

lights and showers

rented agriculture plots

potted plants on vertical conveyor 6

merry-go-round (controls plant conveyor rotation)

power generation

kiosk

large lounge bench

raised platforms

seating with power and Wi-Fi for lap top and cell


existing blocks 69 and 70

6

1 Jessie E. Quinney Center for Dance

A Plaza

2 Orpheum Theatre (Capitol Theatre)

B Horizontal Connection

3 Gallivan Center Outdoor Performance Stage

C Exhibition

Farmers Market Nursery Plants for Sale Light Rail, Vehicle, and Bike Image Projections on Street

4 Retail Core 5 Utah Performing Arts Center (UPAC)

increase sidewalk space

D Solace Space

6 Utah Film and Media Arts

Lounging Benches Nursery Plants for Sale

7 Rocky Mountain Power Substation

new theatre spaces

8 Convention Center 4

4

circulation A 5

vertical gardens in interstitial space

B 5

7 6 8 1

7

2

6

C D

cause/effect machine is hung in topography of local mountain


detail view of rotating plants

8

aerial view of main street

main street view during holdiay season


gears to rotate plants

lights and watering structure

potted plants on vertical conveyer

farmer’s market promotes the work of the city’s individuals

an

60’

tri

9’

pe de s

9’

ra il

p

11’

ra il

e ed

10’ 10’

bi c

st

20’ n a ri

yc l ga e rd ve en hi cu la r

interactive lights follow movement below, highlighting the nursery’s most kinetic element: the people

main street section 9


SWEET HEART fall 2013 | invited competition | violet whitney, SOFTlab http://www.timessquarenyc.org/events/valentines-day/ index.aspx#.UpkzsZWqxUQ <<hyperlink

The Time Square Heart is a new tradition every Valentineâ&#x20AC;&#x2122;s Day in Time Square to reinterpret the heart. Inspired by the Sweet Heart Candy, hidden Valentineâ&#x20AC;&#x2122;s messages twinkle on and off around a crystal heart. The irregular shaped heart acts as a register for a custom based photo

10

platform that uses technology similar to facial recognition to reveal different hidden messages as you move your camera around the heart. The heart is made of 126 cells of aluminum frames which will be flat packed and sent to backers who have funded the project to be reassembled into unique lamps.


a heart of many

11


a crowd-funded interactive sculpture is deconstructed into flat-pack lights

12


flickering at night 13

mirrored during the day


Visitors can go to a custom website to take photos with their mobile device

The Web based photo application will register specific points on the irregular heart

As visitors move around the messages change base on pre-mapped perspectives of the heart

plan inspiration from kitschy Valentineâ&#x20AC;&#x2122;s candy

14

front elevation

side elevation


A prototype for the water jet cut aluminum frame.

The heart is clad in one-way mirrored acrylic which is transparent when backlit

Messages are revealed as lights within the heart pulse on and off

1 X 126 = <3 126 CELLS

mirrored acrylic 126 cells assembled of flat cut aluminum parts aluminum frame foam base structural plate 15

To help fund the piece, there will be a kickstarter campaign. Each fo the 126 cells will have a detail to receive a standard hanging light fixture. These cells will be offered as individual cells or clusters to those who pledge to the project. Once the installation is taken down, each cell will be flat packed and shipped to the corresponding contributor. Contributors would also be able to sponsor various messages throughout the heart.


3

O TALL TOWER spring 2013 | competition | violet whitney, utkarsh kumar, vineet bhosle http://www.bbc.co.uk/news/technology-24116925 <<hyperlink

The O3 Tall Tower is a tower to combat ozone depletion by sending O3 via elevator to the ozone layer. The tower produces, and collects O3 at the Earthâ&#x20AC;&#x2122;s ozone to keep the ozone balanced and the Earth safe. The

16

tower operates as a permanent space elevator for space exploration and astronauts and also holds entire cities and ecologies, leaving the most of the world as a natural refuge.


a super-tall-tower to the ozone to regulate ozone holes

17


the tallest tower the world has ever seen will turn collaborative neglect of global warming into a collective solution

18


O3

OZONE HOLE GROWTH

2006

emission pipe

2010 ozone layer

20 km

zone III: emission

liquid oxygen storage

landing zone

emission | city plate

AT RISK INDIVIDUALS FROM OZONE DEPLETION

Indonesia Vietnam China 59k 89k 684k Bangledesh 15k India Nigeria 814k Pakistan 84k 91k

city connectors oxygen transfer

zone II: production tropopause

10 km

farm

oxygen collection plants production | city plate

city connectors city

farm/green space

habitat | city plate 19

zone I: habitat


DIY FABRICATION EFFICIENCY

OPEN HOUSE| LIGHT CONE | CLOUD | FACADE | VISUALIZED EARTHQUAKES


WE ARE FLOWERS may 2014 | built work | violet whitney, SOFTlab

The “We Are Flowers” Installation was designed specifically for the New York flagship Melissa Shoe store and inspired by the company moto: “We are flowers”. We wanted to carry the fun and organic forms of the shoe collection into the design. It was a technological and engineering challenge to design something that would be light and natural from the large scale of the store down to a

20

single pedal. The installation was made by laser cutting 20,000 flowers and an engineered mylar net that is made of over 4,000 unique pieces. We used Grasshopper to break down the parametric surface into individual parts small enough to be flat cut on a laser cutter and 15 volunteers and employees to assemble and erect the entire surface.


21


an organically formed ceiling of 20,000 flowers

22


23


24


25


26

view from inside the installation


27


CONSIDERING THE QUAKE winter 2013 | built work | violet whitney, SOFTlab

Considering The Quake: Seismic Design on Edge was an exhibition hosted by the American Institute of Architects at the CFA in New York. Along with deigning the overall exhibition we also produced an interactive installation in collaboration with ARUP. This installation was a center piece of the exhibition that visualized the effects of an earthquake and some of the considerations that are taken into account while designing buildings in seismic regions. The two story sculpture invites visitors to create and adjust their own seismic

28

wave that wiggles the entire sculpture, tuning the installation to see various zones of resonance within a grid of pipes. Each pipe had a weight that was calibrated at various heights in a graph throughout the grid. These weights alter the natural period of the pipes so that as visitors adjusted the wave zones of wiggling pipes would move or dissipate as you find periods coincident with the various pipes. As with buildings during an earthquake, each pipe resonated at specific frequencies depending on the height of the weight.


29


an interactive two story kinetic sculpture that emulates buildings during earthquakes

30


31


32


podiums: hot wire cut water resistant foam pvc pipe, cnc-milled osb wall display/projection: paint, vinyl, projection poster display (below): aluminum waterjet cut

33


34


sculpture from upstairs

35

fabricating the sculpture

sculpture from downstairs

interactive touch screen


THE OPEN HOUSE fall 2011 | studio III |instructor wendell burnette

The Open House is single-family dwelling designed specifically for a low income Harmon Neighborhood in south Phoenix. The project is a new residential prototype for modern transient culture on a budget. It is a shell of essential infrastructure,

36

leaving flexible space to morph gradually with its occupant. The house is made affordable by condensing the most expensive construction into small prefabricated modules, and prefabricating flat packed walls which can be quickly assembled on site.


usual model move houses or build on

37

open house invest in place, use furniture to adapt


mass manufacturing packs customization, flexibility, and affordability into a shippable box

38


potential infill of vacant lots plan

39


order the kit

banos

limpieza

cocina

fixtures, finishes, and plumbing included

the laundry

the kitchen

weâ&#x20AC;&#x2122;ll fabricate it off-site

40


glass bracing

glass & doors

flat pack walls

flat pack furniture

top to bottom: 2’x8’ windows fit in between framing, weather-proofing, MDF, 2’ o.c. wood framing, insulation, gypsum board

Just your standard PAX unit from Ikea will separate as many or as few spaces as you desire. Use a book shelf, an entertainment system, a curtain or whatever! we’ll install the 3 modules

41


42


43

the big family

the young family

the our side/ kidsâ&#x20AC;&#x2122; side

the entertainers

the studio

the duplex

the home office

the dorm

the granny flat

the neighborhood salon


44


Phoenix, AZ, Harmon Neighborhood Demographics

45

Customization for the Demographics


LIGHT CONE nov 2013 | installation | violet whitney, SOFTlab

In a high end retail space in SOHO, a cone of randomly scattered lights brings color and contrast to a polished white space. Using Rhino and Grasshopper to facilitate fabrication, unique shapes were milled out of aluminum and cords for lights were cut to specific lengths and spliced. I project managed a team of four for its

46

design and installation. Fabrication of the aluminum frame was done through Tietz-Baccon. Special circumstances for the project included, managing electrical power loads, assembly of sculpture with scaffolding in a tight location, and organizing the assembly and placement of 120 uniquely coordinated lights.


axonometric view

47


fabricating â&#x20AC;&#x153;randomâ&#x20AC;? placement on a grid

48

plan


V beam A1 V beam A2

8’-2”

8’-0”

aluminum frame fabrication diagram

49


50

grasshopper scripting logic

a glowing beacon from the street


51

street view

view from basement


CLOUD

fall 2012 | competition winner | solo artist | budget:$3000 The Cloud project is a commissioned sculpture that explored a new and construction process. Beach balls were hung by pencils while the balls were coated in fiberglass and resin, and then layered in bondo for their amorphic geometries. Located in a plain atrium of a luxury apartment complex, The Cloud softens and

52

brightens a bland space which is the communal front door for many residents surrounding the atrium. The organically shaped sculptures sway freely, giving resident relief from the rigidity of the atriumâ&#x20AC;&#x2122;s flat stucco walls. This was my first permanent public art piece.


aircraft cable swage sleeve loop screw tall bolt washer threaded rod

fiberglass epoxy beach ball bondo

washer capped bolt

53


a new construction process explored

54


55


inflate beach ball

mix 2 parts resin with 1 part hardener

dip entire leaf in resin (use gloves)

cover ball completely in bondo

let dry 2 days in full sun

paint with power sprayer 56

shove pencil into inflater

drill holes at opposite ends

duct tape air gaps between pencil and hole

form fiberglass leaves to hanging ball

hang ball by taping top of pencil branch or ledge

let dry 2 days in full sun

cut leaf shapes out of fiberglass

detatch ball

cut fins into each fiberglass leaf

remove pencil and duct tape

sand ball

bondo for further unique shaping

let dry 2 days in full sun

sand ball

thread rod through holes

cut rod to size

fasten hardware

hang with aircraft cable


a.

a.

section

b.

c.

plan a. atrium b. public corridor c. private residence

57

b.

c.


TAIWAN FACADE spring 2013 | interactive facade concepts | violet whitney, SOFTlab, and Pentagram

SOFTlab was asked to design a facade for an existing building in Taiwan. The client hoped to engage the monumental scale of the car and create something dynamic. I worked on the concept, design and graphics for three of the facade schemes. The idea was to create something that

58

could be constructed in a simple and standard way yet produce a result that is complex and unique. The scheme was broken into smaller section modules of the building to look at constructability.


module fabrication

59


a dancing skeletal structure turns a flat facade into soft waves in Taiwan

60


61


FREE WILL

T.E.T.O. PARK| TEACHER EARTH


TETO PARK spring 2010 | architecture.studio IV | instructor.milagros.zingoni

TETO Park is a park for downtown Avondale, Arizona. Originally an underused park ridden with crime, the site is shared with an existing Boys & Girls Club, and is in much need of facilities that can be shared by the diverse community demographics as well be designed to minimize crime at the park. By using cubism to abstract sounds prevalent at the site, sculptural forms

62

are created which allow for flexibility and imagination to the people of Avondale. The un-prescriptive park allows for more impromptu activities, and allows the park to become what the people want it to be. A Teen Center sits behind the existing Boys & Girls Club, allowing for more security and creating transparency of activities of Avondaleâ&#x20AC;&#x2122;s teenagers.


63


abstract forms create space of non-prescribed flexibility

64


65


66


67


TEACHER EARTH spring 2011| architecture studio IV | instructor . marlene.imirzian | collaboration | kersten.harfst

In a rural suburb outside of Tucson, Arizona, the common youngster walks past manicured golf courses and stucco tract homes to reach school. Here they will spend another 7 hours in a room with hardly any windows listening to a federal lesson plan. At the end of class, most students return home, wait indoors playing video games and watching television until their parents return home around 6:00 p.m.

68

The new elementary school is about using the natural desert landscape, currently ignored by the town, as an opportunity to engage students in a non-prescriptive lifestyle. Rather than waiting docilely for more lessons to force-fed, students are encouraged to figure things out through exploration, listening and questioning nature for answers.


the current education model plugs students into a prescriptive shove information down your throat type of learning

69


in an arizona suburb, an elementary school immerses a tech-crazed generation in nature to teach them to think for themselves sans wikipedia

70


71


The library and observatory afford panoramic views of the desert and connect students with the sky and the greater universe.

72


The school runs parallel with a natural riparian, which leads to the Ocotillo Mountain Preserve.

courtyards (by grade) dentity for each class and ual connection with the ment.

73


classrooms have large windows into shared courtyards inspiring learning from the earth

74

A net of white polypropylene balls creates a comfortable connecting spine through the outdoors


75

architecture portfolio violet whitney  

architecture portfolio MArch Portfolio BArch Portfolio BSArch Portfolio design portfolio architecture rendering

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you