Page 1


PINK FLOYD ANOTHER BRICK IN THE WALL We don't need no education We dont need no thought control No dark sarcasm in the classroom Teachers leave them kids alone Hey! teachers! leave them kids alone! All in all it's just another brick in the wall. All in all you're just another brick in the wall. We don't need no education We dont need no thought control No dark sarcasm in the classroom Teachers leave them kids alone Hey! teachers! leave them kids alone! All in all it's just another brick in the wall. All in all you're just another brick in the wall.

"wrong, do it again!" "if you don't eat yer meat, you can't have any pudding. how can you Have any pudding if you don't eat yer meat?" "you! yes, you behind the bikesheds, stand still laddy!"

No necesitamos ninguna educación No necesitamos que controlen nuestros pensamientos Ni sarcasmo oscuro en el salón de clases Profesores dejen a los niños en paz ¡Hey! ¡Profesores! ¡Dejen a los niños en paz! En conjunto es solo, otro ladrillo en el muro. En conjunto solo eres, otro ladrillo en el muro. No necesitamos ninguna educación No necesitamos que controlen nuestros pensamientos Ni sarcasmo oscuro en el salón de clases Profesores dejen a los niños en paz ¡Hey! ¡Profesores! ¡Dejen a los niños en paz! En conjunto es solo, otro ladrillo en el muro. En conjunto solo eres, otro ladrillo en el muro.

"¡Incorrecto, hágalo otra vez!" "Si no te comes tu carne, no podrás comer pudín. "¿Como puedes comer tu pudín si no te comes tu carne?" "¡Tu!" "¡Sí, tu detrás de las vertientes de la bici, párate derecho señora!"

http://www.youtube.com/watch?v=xpxd3pZAVHI


UNA MICA D’INTRODUCCIÓ… 

Es considera " Moviment antiautoritari " , a qualsevol corrent que anteposi la llibertat en l'educació davant les imposicions d'institucions o persones . Destaquen en educació antiautoritària els anarquistes i els no anarquistes o llibertaris .

L'anarquisme demana la llibertat de l'individu i la seva naturalesa social ; rebutja l’escola tradicional i l'Estat perquè estan al servei dels poderosos i impedeixen a les masses prendre consciència de la pròpia força i els seus drets .

A la pràctica escolar planteja una escola sense classes , sense les diferències entre mestres i alumnes i que funcioni de manera autogestionària .

ELS PRINCIPIS DEL MOVIMENT ANTIAUTORITARI 

La persona anarquista és aquella que és partidària d'un sistema polític sense govern , mentre que el llibertari és aquella persona partidària de la llibertat absoluta , de l'abolició de tota llei i tot govern . En l'àmbit educatiu , el llibertari reclama una absoluta llibertat per a l'alumne , rebutjant tota conducta autoritària .

L'ideari pedagògic llibertari exigeix: 1 .Un Racionalisme lliurepensador , que exigeix ​la fe en la raó .

2 .Positivisme . La ciència descobreix lleis . 3 .Caràcter integral de l'educació . 4 .Desenvolupament espiritual lliure i autònom i l'activitat escolar cooperativa ( semblança amb la pedagogia marxista ) . 5 .L'individu no ha d'estar sotmès a cap institució 6 .La llibertat individual . 7 .Rebuig als ordenaments escolars constituïts .


UNA MICA D’INTRODUCCIÓ… 

ECOSISTEMA D'IDEES Són els principals èxits en els quals els pedagogs antiautoritaris es van basar :  Rousseau : Va ser el primer a postular sobre sobre l' antiautoritarisme  Creença que l'alumne ha d'anar adquirint el coneixement segons les seves necessitats i no a la velocitat que el mestre imposa , a això se li denominóeducación negativa 

Els altres moviments antiautoritaris coincideixen amb els de l'anarquisme ,  Idees anarquistes : especialment en què l'ésser  Crítica al domini del poder que algunes humà no ha d'estar sotmès persones exerceixen sobre altres a forces repressives  Crítica a l'estat , església i economia externes ( l'Església i capitalista , ja que aquestes coartarían l'Estat atemptarien contra la la llibertat dels individus llibertat de cada individu ) .  Suprimir els càstigs , premis , qualificacions i altres de manera que hi hagi una participació lliure . 

Idees freudo - marxistes : 

Critica principalment a l'opressió , es busca trobar un programa d'alliberament que inhibeixi la prohibició , la censura i la repressió sexual .


A.S NEILL

La llibertat “lluitem per aconseguir que els infants siguin lliures al seu interior, lliures de la por, de la hipocresia, de l’odi, de la intolerància”.


UNA MICA D’INTRODUCCIÓ…  Biografia…

Alexander Sutherland Neill  1883 – 1973  Va nèixer en Forfar (terres baixes d’Escocia)  Fill de dos mestres rurals.  Pateix la segona guerra mundial  Després de buscar i d’estar en diferents treballs, acaba com a professor 

Finalment munta la seva pròpia escola.


NEILL: EL MODEL ANTIAUTORITARI Neill defineix un model educatiu amb les característiques següents:  Intentar lluitar contra la repressió que ens fa infeliços.  Promou la llibertat i la participació de les persones, capaces d’autorregular-se sense que ningú no els digui que han de pensar o que han de fer.  Educar els infants per a que es puguin adaptar al món en que viuen però de manera crítica.


TEORIA: 

Principis pedagògics del model de Neill són els següents: Bondat en la naturalesa humana. Creia en la bondat de totes les persones. Cal confiar en els infants i tenir en compte que la causa última de la mala conducta dels nens i nenes és la manca d’afecte.  La felicitat és possible mitjançant l’amor i la llibertat. Pedagogia optimista i vital que rebutja el càstig, la por i tota imposició de l’adult sobre l’infant. El càstig només serveix per alimentar l’odi. 

Acceptació de la sexualitat infantil. Cal entendre i no reprimir.  Rebuig de la repressió. Educar en llibertat, sense imposicions i fer-ho d’una manera real i autèntica. 


TEORIA: 

Pràctica educativa: Vida comunitària. Hi ha una hora per llevar-se i esmorzar, per dinar i sopar, per pendre el te i començar les classes… no es pot veure la televisió durant els àpats o les hores de classe. També hi ha una hora d’anar a dormir.  Vida en comunitat millor mestra dels infants. 

Autogovern i rebuig del dirigisme. 

Vida de l’escola

És decidia cada dissabte en assemblees.

Presidides per un No era obligatori infant escogit entre la assistir-hi, encara que resta. (igual que el la majoria dels infants secretari) hi anava. LLIBERTAT

LLIBERTINATGE


 Llibertat

per assistir o no a classe.

 Llibertat

de jugar.

 Importància

de les festes.

 Importància

de les activitats manuals de

tallers.  Orientació

moral permissiva.


TEORIA PORTADA A LA PRÀCTICA: SUMMERHILL 

L'escola Summerhill és un internat situat al sud d'Anglaterra en el qual conviuen nois i noies dels cinc als setze anys. Després de molts avatars ha sobreviscut fins ara amb una fama que va arribar al seu cim als anys 60 i 70 del segle XX.

Legalment, funciona com a escola privada en la qual els nens poden escolaritzar-se, però en moltes ocasions les seves peculiaritats l'han exposat al tancament després de les inspeccions que porta a terme el govern britànic

El fonamental, per Neill és l'equilibri emocional, com a factor clau perquè els nens es facin persones felices, objectiu últim de l'educació.


PER ENTENDRE-HO UNA MICA MILLOR… 

Principis educatius que rexeixen summerhill: 1.

2. 3. 4.

Bondat natural dels éssers humans. La felicitat com a màxima aspiració de l’educació. L’amor i el respecte com a base de la convivència. L’importància de la corporalitat i el sexe.

Una educació diferent a les demés: 1. 2. 3. 4. 5.

L’assistència a classe no és obligatòria. No hi han exàmens ni qualificacions. Tracte igualitari entre adults i nens. No hi han sermons. Les assamblees com a òrgan de gestió de tots els assumptes de l’escola.


Aspectes positius:  Necessitat d'amor: a través de l'amor, es pot realitzar l'organització, el creixement i desplegament d'oportunitats per tornar-se humà.  La llibertat és una gran responsabilitat: desenvolupa la seva personalitat.  Enriquir la singularitat i la creativitat, al contrari que l'educació tradicional.  La finalitat de l'escola Summerhill, és crear persones felices i satisfetes, treballant amb alegria i arribant així a la felicitat. No pretenen crear persones inadaptades culturals, dedicats a la guerra, la bogeria i el coneixement enllaunat.

SUMMERHILL 

Aspectes negatius: 

Poca relació amb les families ja que no els poden visitar.

Cop cultural al deixar l’escola i trobar-se amb una societat que no està ordenada de la mateixa forma.


PERFIL DE L’ESTUDIANT DE SUMMERHILL

Formador Humanista

Laboriós

Intel·lectual

Desenvolupament integral

Proactiu

Artístic

Audaç Sociable


FERRER I GUÀRDIA


FERRER I GUÀRDIA 

Va fer de l'educació la seva aposta personal per a la transformació d'una societat que reprodueix les desigualtats, les situacions de domini i d'exclusió.

El seu plantejament pedagògic, sorgeix de la racionalització del procés educatiu, posant a l'infant en el centre d'aquesta acció, promovent ciutadans i ciutadanes compromeses amb el seu entorn social. En el seu llibre “la Escuela Moderna” on exposa els trets que vol desenvolupar en el seu projecte educatiu podem enumerar alguns d'ells i intentar contextualitzar en l'actualitat que suposen avui aquests plantejaments i si estan o no assolits o assumits (el veiem en la diapositiva següent).


 Coeducació

de sexes

 Coeducació

de classes socials

 Higiene  El

escolar

professorat, la formació continuada i

l'atenció a les seves pràctiques educatives i la

seva motivació  Ni

premi ni càstig

 Laïcitat

 Conferències  Educació

dominicals a l'escola

a l'entorn natural


FERRER I GUÀRDIA  Aquests eixos

conformen tots junts un projecte molt ambiciós, tant ambiciós que va suposar una amenaça per al monopoli que l'església Catòlica tenia en l'educació i va ser el motiu del seu assassinat al Castell de Montjuïc .

L'ambició de Ferrer i  Amb aquest objectiu Guàrdia no només Ferrer i Guàrdia va consistia en crear una reflexionar sobre la escola amb model conveniència o no de pedagògic renovat, renovar l'escola des racionalista, promotor de dins o crear noves de l'emancipació i del escoles. compromís social, sinó en transformar d'arrel la societat a partir de renovar Construcció d'un nou l'educació del país i sistema d'ensenyament. per fer-ho va començar amb una escola, amb una editorial i trenant aliances amb d'altres escoles i educadors.


Així, tenint en compte els eixos o principis del projecte pedagògic de Ferrer i Guàrdia i el nostre posicionament sobre l'ensenyament públic, alguns dels objectius que ens podem plantejar en aquest àmbit de treball són: 

Promoure una reflexió permanent als sectors de l'educació formal, en el lleure i d'adults sobre la capacitat d'incorporar en els seus projectes educatius els valors i eixos que Ferrer i Guàrdia va exposar amb tanta claredat.

Facilitar i impulsar xarxes d'aliança entre persones i entitats a l'entorn d'aquests objectius i de les iniciatives que poden ajudar a concretar-los.

Recolzar les entitats i persones que així ho desitgin en la incorporació dels valors defensats per Ferrer i Guàrdia en el seu projecte educatiu, creant eines i instruments per fer-ho i avaluant-ne els resultats,

Investigar de forma permanent les capacitats del sistema educatiu del nostre país per assumir aquests plantejaments i les conseqüències positives i negatives d'aquestes capacitats en la construcció d'una societat més lliure.


Freedomhill


BIBLIOGRAFIA http://movimientosrenovacionpedagogica.wikispace s.com/Neill+y+la+escuela+de+Summerhill  http://ca.wikipedia.org/wiki/Francesc_Ferrer_i_Gu% C3%A0rdia  http://summerhillspa.blogspot.com.es/2009/03/frase s.html  http://www.summerhillschool.co.uk/ 


VIDEOS 

NEILL:  

http://www.youtube.com/watch?v=C_stNaj-iYI http://www.youtube.com/watch?v=xpxd3pZAVHI

Ferrer i Guàrdia; 

http://www.youtube.com/watch?v=CxnYq31zgfA


La pedagogia antiautoritària: A.S. Neill i Francesc Ferrer i Guàrdia  

Presentació realitzada per Berenice Bastidas, Sara Casas, Paqui Puig i Patricia Martín.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you