Vino & Fino 17

Page 33

SUrDUk i STari SlaNkameN

Stari Slankamen vinogradi: 3 ha godišnja proizvodnja: 7 000 boca Tačno na mestu, zapravo u prostoru gde se nekada kažu odmarao, pario i banjao Sulejman veličanstveni glavom i bradom nalazi se vinarija Acumincum. Neverovatan podrum, zapravo prostor nekadašnjeg turskog kupatila, odlilčno očuvanih zidova, svodova i originalnih bazena i kanala za toplu vodu, a koje je izgrađeno odmah pošto su Turci 1526. godine osvojili slankamenačku varoš, danas služi kao vinarija. Nalazi se odmah do katoličke crkve u centru mesta, ispod zgrade nekadašnjeg župskog doma, a danas porodične kuće Milana Spasića, vlasnika vinarije. Moderni pogon za preradu nalazi se tik uz impresivni podrum koji se nastavlja na udobnu degustacionu salu. Sve je upasano, iskorišteno i sređeno do poslednjeg kvadratnog centimetra, a kamerni format celog prostora potpuno je u skladu sa filozofijom koja vodi vinariju Acumincum i koja ne dozvoljava masovnu proizvodnju, već male količine vina, ali vrhunskog kvaliteta. Milan Spasić tako i ne planira da portfolio širi ne bela, pa vinarija proizvodi samo crvena. Za sada samo u sudovima od inoksa, a uskoro stižu i velike drvene bačve.

Fragment 2013 12,5 % Kupaža gamea i frankovke, džemasto i začinsko, mirisi crvenog voća i bibera. Lagano vino, nežnih, mekih tanina.

Acumincum Cabernet sauvignon 2013 13% Karakterističnog mirisa crne ribizle i kupine, veoma sveže u ustima, umereno puno, sa izraženom taninskom strukturom i ukusom trnjina i jagodičastog voća.

Acumincum pinot noir 2013 13% Slojeviti mirisi višanja, šljiva i trešnji, elegantno i umereno puno u ustima, svilenkastih tanina i duge završnice mineralnog karaktera.

Acumincum shiraz 2013 14% voćna svežina uz note zemljanog karaktera, na jeziku sveže, ispolirano, dugog voćnog ukusa.

Vino & Fino

|

31


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.