Page 1

BV Aquila Clubblad Seizoen 2012/2013 2e Editie


Inhoudsopgave 7 De appel valt niet ver van de boom Een column van Gerwin en Melvin Jobing 8 Seizoen 12/13 in vogelvlucht Wat gebeurde er dit seizoen allemaal=

Colofon Redactie:

Vincent Sanders Jeroen Hooijer Laura van Os

Eindredactie: Vincent Sanders

10 Aquila is dankbaar

Een dankwoord aan de ondernemers die de club steunen

Vormgeving: Vincent Sanders

13 Beste Sportvrienden

Een column van Riewert van der Maas

16 Even Voorstellen

Stukjes over de meisjesteams

21 NOVO en Aquila De start van een G-team

Contact BV. Aquila Postbus 385 9640 AJ Veendam www.bvaquila.nl bvaquila@bvaquila.nl

2

www.facebook.com/BasketballAquilaVeendam


Voorwoord van de Voorzitter missie is druk bezig met de voorbereiding van een groot feest. Maar ook blikken wij in deze uitgave terug naar de aanschaf van de nieuwe kleding, en de actie voor het Kartonnen Dooske. Tot slot: De wedstrijd tenues worden op dit moment voorzien van bedrukking, diverse commissies zijn druk bezig met activiteiten, kortom...de persen draaien.

Van de voorzitter De persen draaien Het is al weer een paar maand geleden dat ons eerste digitale clubblad uitkwam. Een leuk detail is dat het blad ontworpen is door Vincent Sanders, een speler van heren 2. Het bestuur is Vincent erg dankbaar voor zijn inzet en betrokkenheid. Sinds de laatste uitgave is er weer een boel gebeurd binnen de vereniging. We kijken met een goed gevoel terug naar het Sinterklaasfeest die de activiteitencommissie heeft georganiseerd in de kantine van de Wildervanckhal. De goedheiligman kwam maar liefst met 5 zwarte pieten de circa 30 kinderen van BV Aquila een bezoekje brengen. Maar wat te denken van het Oliebollenmix tournooi, wat een grote opkomst. Recentelijk met bijna 90 personen naar GasTerra Flames. Leuke activiteiten allemaal, maar ook de aankomende periode zit BV Aquila niet stil. In deze uitgave zullen wij bijvoorbeeld ook aandacht schenken aan het 40 jarig bestaan, dit moet een knaller worden. Een com-

BV Aquila Clubblad 2012/2013

3


BV Aquila De vereniging Basketbal vereniging Aquila is in 1972 opgericht en viert dus dit jaar zijn 40 jarige jubileum. We zijn een gezonde basketbal vereniging met een leden aantal van rond de 110, en spelen in de diverse jeugd en senioren klasses. Als basketbalverenigiging willen wij ruimte bieden aan iedere doelgroep. De thuisbasis van Aquila is de Wildervanckhal, waar doordeweeks getraind wordt en in het weekend de thuiswedstrijden plaatst vinden. De overige trainingen vinden plaats in de gymzaal in Straat Soenda en de Hoogkamp te Plannoord.

Basketbal is een teamsport Basketbal is een teamsport. Dit betekent dat je zowel traint als wedstrijden speelt in teamverband. Voor de jongste jeugd (t/m 11 jaar) zijn er gemengde teams, vanaf 12 jaar zijn er indien mogelijk aparte jongens- en meisjesteams. Ieder team traint ten minste eenmaal per week in teamverband. Per jaar zijn er 16-20 wedstrijden, meestal op zaterdag. Basketbal is een sport met per team minimaal zeven (soms acht) en maximaal 12 spelers. Het beleid van de vereniging is erop gericht om iedereen die lid wordt ook daadwerkelijk in de gelegenheid te stellen zowel te kunnen trainen als ook wedstrijden te spelen. Dat betekent echter wel dat er ook op je aanwezigheid gerekend wordt!

Basketbal word beoefend in verenigingsverband Je wordt lid van een vereniging. De doelstellingen van de vereniging zijn vastgelegd in een beleidsplan. Hierbij staan centraal: - Goed leren basketballen (individueel maar ook als teamspeler) - Plezier in het spel en in de trainingen en wedstrijden - Samen verantwoordelijk Als bestuur streven we ernaar om zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen om te leren basketballen, en steeds beter te leren basketballen. Er wordt dan ook veel aandacht besteed aan het opleiden en begeleiden van trainers, coaches en scheidsrechters. Daarnaast vinden wij het belangrijk om de onderlinge band tussen de leden te versterken. Maar wij kunnen dit niet alleen!

Procedure bij aanmelding Aanmelding tot lid Lid worden doe je door het aanmeldingsformulier volledig in te vullen en te ondertekenen. Voor leden jonger dan 18 jaar moeten de ouders of verzorgers het aanmeldingsformulier ondertekenen en samen met een recente pasfoto in leveren bij je trainer/ coach. Vanaf dat moment ben je officieel lid en kun je na aanmelding ook meedoen aan de wedstrijden.

4


Als lid ben je zowel speler als vrijwilliger Basketbal is een sport die draait op (veel) vrijwilligers. Voor ieder team is er een trainer/coach nodig. Voor iedere wedstrijd zijn er twee scheidsrechters nodig en twee of drie mensen die gedurende de wedstrijd het scoreformulier en de wedstrijdklok bijhouden. Daarnaast is er tijdens wedstrijden een zaaldienst die ervoor zorg draagt dat wedstrijden op tijd beginnen en eindigen en die tevens aanspreekpunt in de zaal is. Om de trainingen en wedstrijden goed te laten verlopen zal ieder lid zijn of haar steentje moeten bijdragen. Vanaf 12 jaar worden de leden ingezet bij het schrijven en klokken bij de wedstrijden van andere teams. Vanaf 14 jaar ook als scheidsrechter. Ook wordt het nodige van de ouders verwacht; het vervoer naar uitwedstrijden, als wel het aanmoedigen van zoon of dochter bij de thuiswedstrijden. Voor de scheidsrechters is er een meerdaagse cursus die afgesloten wordt met een examen en waar na het goed afleggen hiervan een scheidsrechtersdiploma wordt verstrekt. Ook is het mogelijk je aan te melden om opgeleid te worden tot basketbaltrainer.

Ledenvergadering Eenmaal per jaar is er een algemene ledenvergadering waarin het beleid van de vereniging besproken wordt. Ook de begroting en de hoogte van de contributies worden door de ledenvergadering vastgesteld. Ieder lid is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn en mee te praten, en zijn/haar stem te laten horen.

Wildervanckhal Het is niet toegestaan om de sporthal te betreden met buiten schoenen. Graag gepaste sportschoenen dragen. In de hal is het nuttigen van (zoete) sportdrank niet toegestaan. Tijdens wedstrijden/ trainingen graag water drinken. (Woortmanslaan 1, 9648 AA, Wildervank)

BV Aquila Clubblad 2012/2013

5


Sportkleding en dergelijke Veilig sporten vind wij erg belangrijk, daarom verwachten wij van onze leden gepaste basketbal schoenen en kleding tijdens trainingen en wedstrijden. Het dragen van sieraden is tijdens het sporten niet toegestaan. Sieraden die niet afkunnen dienen worden afgetapet. Dit alles voor eigen veiligheid evenals die van je teamgenoten of tegenstanders. Verder voorziet Aquila al haar leden van wedstrijdkleding, en kan in overleg met de club ook trainingskleding worden aangeschaft.

HygiĂŤne Als vereniging adviseren wij onze leden te douchen na het sporten, dit in verband met de hygiĂŤne en gezondheid. Diverse trainers en coachen leggen dit hun spelers op, in verband met de gezondheid van de spelers. Een douche na het sporten is goed voor de spieren.

Toekomstambities Als vereniging willen wij ons aankomend seizoen inzetten voor: Ledengroei, G-basketbal, Rolstoelbasketbal, Basketbal clinics voor diverse leeftijdsgroepen. Aquila bestaat dit seizoen 40 jaar, tijd voor een feestje.

Basketbalkamp Dit jaar staat op de planning om als vereniging met diverse teams 3 dagen en 2 nachten op basketbalkamp te gaan ergens in Nederland. De locatie van dit kamp is nog niet bekend, maar dit komt verder in dit seizoen wel ter sprake.

6


Column Tijd “De appel valt niet ver van de boom” Ik herinner me de eerste keer nog, de eerste training. Met een vriendje samen een keer meedoen met een basketbaltraining. Een jaar of 13, misschien 14, zoekend naar een leuke sport, voor het eerst in teamverband. De eerste wedstrijd, met vlinders in de buik, ongemakkelijk, maar vooral enthousiast. Van een oude houten trap, een houten plaat en een oud fietswiel, waar ik de spaken uitgesloopt had, maakte ik een basket, die ik boven op het dak van de garage legde. Ik oefende elke dag! Schieten, dribbelen en dunken (op een lage basket lukte dat wel). Vanaf dat moment stonden mijn zaterdagen in het teken van basketball. Kijken bij alle thuisspelende teams, waarbij vooral de heren grote indruk op mij maakten. Ook het jaar dat ik getraind / gecoacht werd door Lambros, een echte Amerikaan! Dat was het summum voor elke jeugdige basketballer. Met een korte tussenpoos toen ik voor het CIOS naar Heerenveen verhuisde, heb ik altijd gebasketbald. Het vervulde mij dan ook met trots toen mijn zoon, Melvin, ook voor dit fantastische spelletje koos. Nadat hij enkele jaren als voetballer en keeper bij de voetbalvereniging in Wildervank had rondgelopen, z’n ouders en zusje koude voeten bezorgend, vond Melvin het tijd voor wat “anders”. Als baby kwam hij al regelmatig bij papa kijken en nadat hij enkele keren had meegetraind via het “Hart voor sport”, was het duidelijk. Melvin ging ook basketballen! Hij had natuurlijk wel eens geoefend op de basket die ik voor het huis heb staan en daarbij was wel te zien dat hij een uitstekend balgevoel had. Dribbelen en schieten leerde hij dan ook zeer snel. Zo deed Melvin alle aanwezigen met de ogen knipperen toen hij tijdens een wedstrijd in de Wildervanckhal, zijn directe tegenstander volledig het bos in stuurde door de bal achter zijn rug langs te dribbelen om vervolgens de aanval af te maken met een lay up. Voor een 2e jaars heeft Melvin zich in mijn, enigszins gekleurde, visie zeer goed ontwikkeld. Onder de bezielende leiding van zijn trainer Sander Dijkstra, maakt Melvin nog wekelijks stappen, zodat hij goed voorbereid de volgende stap zal kunnen maken naar U14 volgend seizoen. Een talent voor de toekomst, dat over een jaar of 10 de pointguard van heren 1 moet worden, in de voetsporen van z’n trotse vader tredend. “De appel valt niet ver van de boom” een uitdrukking die als het uitkomt, een vader vervult met trots!

Gerwin / Melvin Jobing

BV Aquila Clubblad 2012/2013

7


Seizoen 2012/2013 in vogelvlucht Sinterklaasfeest BV Aquila groot succes Zoals de meesten wel hebben opgemerkt is onze vereniging afgelopen jaar erg gegroeid. Twee meisjes teams erbij, maar wat te denken van de doelgroep 6 tot een jaar of 12. Ook voor deze doelgroep wilde de activiteitencommissie wat extra’s doen. Er werd de laatste jaren ook aandacht besteed aan sinterklaas, maar dat gebeurde meestal met bezoek van twee pieten op de training. Dit jaar pakte de activiteitencommissie goed uit. De kantine van de Wildervanckhal werd geregeld. Onair Event Support zorgde ervoor dat Sint Nicolaas een bezoek bracht aan Aquila met maar liefst 5 pieten. Na afloop werd er nog een patatje gegeten en gezellig nagepraat door ouders en leden.

Kartonnen dooske Rond de kerst was er een actie opgezet door Radio Parkstad en het Autorama Centrum. De actie was een reactie op het Glazenhuis van radio 3FM. Als basketbalvereniging hadden we bedacht geld op te halen voor deze landelijke maar toch lokale actie. Een sponsorloop was het eerste wat bij ons op kwam, maar ja wat heeft dat met basketbal te maken. Maar als we er nou eens sponsor basketbal van maken. Een idee was geboren. Trainers werden gevraagd om mee te werken en leden gingen op sponsorjacht. Maar ook waren er leden die een bedrag doneerde. Tijdens 1 van de trainingen basketbalden de leden hun sponsorgeld bijelkaar. Het was leuk om te zien hoe iedereen op zijn manier een steentje bijdroeg voor een ander. Zo kon men tijdens een thuiswedstrijd schieten vanaf de middenlijn voor €1,- met een basketbalshirt als prijs, de opbrengst hier alleen van was €67,-. Het uiteindelijke resultaat was ruim €700,-- voor het Kartonnen Dooske. Het bedrag werd door een aantal leden van ons overhandigd aan de DJ’s van het Kartonnen Dooske. Wij zijn als vereniging supertrots op het behaalde resultaat.

8


Geslaagd uit naar GasTerra Flames Vorig jaar is BV Aquila begonnen met een gezellig uitje naar The GasTerra Flames in Groningen. Dat uitje werd een groot succes en al snel werd besloten dat we hier een traditie van moesten maken. Zo gezegd zo gedaan. Ook dit jaar dus een bezoek naar The GasTerra Flames. Nu niet met 60 personen maar bijna 90. De middag begon met een heerlijk snackbuffet gevolgd door een wedstrijd tegen Stepco Weert. De wedstrijd werd gewonnen door de Trots van het Noorden. Een speciale dank gaat uit naar de ouders die hebben gereden, de activiteitencommissie, SAB Accountants en GasTerra Flames.

BV Aquila Clubblad 2012/2013

9


Aquila is dankbaar voor support van ondernemers

Vorig jaar had het bestuur al de conclusie getrokken dat de vereniging moest gaan werken aan de uitstraling van de club. Het digitale magazine is daar een goed voorbeeld van, de reclame banners, maar vooral de kleding. De kosten die deze in onze beleving noodzakelijke actie met zich mee zou brengen was voor onze vereniging niet op te brengen. En toch wilden wij graag gaan werken aan nieuwe kleding, ballen e.d. We zijn met een commissie sponsoren gaan benaderen. Binnen de vereniging waren ouders van leden die de vereniging een warm hart toe dragen en waren bereid mee te doen in een sponsorplan. Bedrijven als, Schildersbedrijf Krater, Recopyshop, Meertens Meubelen, Borca Consult, Golden City, Giezen Metaal, Nonix Webdesign Vegter Waterbouw, Mark Klimaattechniek en Gizom maar ook Gerechtsdeurwaarders Heijkoop & Partners uit Groningen had sympathie met onze vereniging en ging een partnerschap met BV Aquila aan. Wij zijn er trots op dat juist in deze zware tijden er toch bedrijven zijn die maatschappelijk betrokken zijn. Sponsors nogmaals dank voor uw betrokkenheid.

Jeffrey vs Thom Hallo, ik ben Thom Feddes, ik ben 10 jaar en ik speel bij U12. Ik ben een keer bij basketbal gaan kijken omdat mijn vriend Mark er ook bij speelt. Toen vond ik het leuk en ben ik mee gaan doen. Ik zit nu ongeveer 1 jaar op basketbal. Ook mijn broer Ruben speelt samen met mij in U12.

Mijn naam is Jeffrey Scholtens. Ik ben 9 jaar en ik woon Borgercompagnie. Ik zit in groep 6 op o.d.b.s. De Butte in Borgercompagnie. Sinds 2010 (ik was toen 7 jaar) zit ik al op basketbal bij Aquila. Dit vind ik heel leuk. Ik ben op basketbal gegaan, omdat ik na het behalen van mijn zwemdiploma’s nog een sport mocht uitkiezen. Ik speel nu in U12. Mijn eerste trainer was John Gijben. Later kwam daar Bauke Buwalda bij. Ik speelde toen met de jongens, die nu in U14 zitten. Daar heb ik veel van geleerd. Het tweede seizoen waren Jeroen Bustin en Jeroen Hooijer mijn trainers. We speelden toen niet zoveel wedstrijden, omdat er niet zoveel kinderen waren, dat vond ik heel jammer. Dit seizoen is dat gelukkig anders. Nu zijn we meestal met 18 jongens. En we spelen heel veel wedstrijden. We worden getraind door Sander Dijkstra en Erik Nienhuis. Dat is altijd heel leuk. We trainen 2x per week, op woensdag- en donderdagavond. Ondanks dat ik ook nog op voetbal zit, probeer ik altijd te trainen en de wedstrijden te spelen. Wat ik wil later graag bij Gasterra Flames spelen.

10


Dit seizoen bestaat Basketbalvereniging Aquila 40 jaar. Dit willen we graag met jullie vieren! Kom naar het Aquila jubileumfeest op: Zaterdag 27 april 2013 van 19.30 tot 24.00 uur in de Wildervanckhal Je ouders, broer(s) en zus(sen) zijn natuurlijk ook van harte welkom! De toegangsprijs is â‚Ź5,00 per persoon incl. 2 consumpties. Geen verkoop aan de deur. Geef je op via de website www.bvaquila.nl. Klik op de button Kaartverkoop. Na ontvangst van de betaling, krijg je via de trainer het aantal kaarten dat je besteld hebt uitgereikt. Het wordt een fantastisch feest, dus wacht niet te lang met opgave! Heb je vragen? Stel je vraag gerust via 40jaar@bvaquila.nl We zien jullie graag op 27 april! De activiteitencommissie De trainers Het bestuur

BV Aquila Clubblad 2012/2013

11


Sponsoren

12


Column Tijd Beste sportvrienden. Na 40 jaar basketbal in Veendam sta ik even stil bij het begin van onze vereniging. In februari 1972 kom ik met mijn gezin in Veendam wonen en ontdek kort daarna dat er geen basketbalvereniging is. Goede raad is dan duur en je gaat opzoek naar mogelijkheden. Een advertentie in de Veendammer met een uitnodiging om op zaterdagmorgen in het gymlokaal Kleine Vaartlaan te komen om kennis te maken met basketbal. En jawel er was belangstelling. Enkele oud-studenten met enige balvaardigheid waaronder Bert Mulder, Wim Gerdes, zonen Arend en Jos en zelfs tandarts Deelstra gaven acte de présence. Plannen werden er gemaakt om te komen tot een vereniging en een tijdelijk bestuur werd gevormd door ondergetekende, Wim Gerdes en Jos. De naam werd basketbalvereniging Veendam met als afkorting BV Veendam. De zonen, studenten aan de Winkler Prins, zorgden voor ledenaanwas van junioren meisjes en jongens. In 1973 werd voor het eerst aan de competitie deelgenomen met een herenteam en een team jongens en meisjes junioren. Met de hulp 1976: nr. 5 Jan Lutterop, nr. 13 Jur Roelfvan gymnastiekleraren werd de animo voor het basketbal in sema, nr. 16 Rieuwert vd Maas, nr. 2 Wim Veendam groter en groeide de vereniging in het derde jaar IJsenbrand. naar meer dan 50 leden. De wedstrijden werden gespeeld in de oude Sporthal Jan Salwaplein op een ruwe asfaltvloer. Problemen staken de kop op. Verzorging van trainingen, vervoer naar wedstrijden en het leveren van scheidsrechters leverden vele hoofdbrekens op die soms met kunst en vliegwerk werden opgelost. Ik kan veel vertellen wat er allemaal in die tijd de revue passeerde, maar dan wordt het een heel lang verhaal. Nog één ding: de naam BV Veendam was in de voetbalstad Veendam niet herkenbaar. Aan de leden werd gevraagd om een nieuwe naam te bedenken. Vele inzendingen kwamen binnen met als winnaar Jan Hummel met Aquila als nieuwe naam. Ik spreek de hoop uit dat het met uw vereniging tot in lengte van jaren goed zal gaan.

-

Uw erelid Rieuwert van der Maas

Nieuw lid: Glenn Meijering, speelt bij U14: 1. Hoe heet je, hoe oud ben je en in welke plaats woon je ? ik ben Glenn Meijering, ik ben 13 jaar en ik woon in Veendam. 2. Heb je broers of zussen? op welke sporten zitten zij? mijn broer doet voetbal en mijn 2 broertjes ook en mijn zus doet geen sport. 3. Naar welke school ga je en in welke klas? Winkler Prins klas c2c 4. Hoe ben je er op gekomen om op basketbal te gaan? vond ik leuk en ik ging kijken of er in de buurt ook een club was. 5. Heb je hier voor andere sporten gedaan, zo ja welke? ik heb op voetbal gezeten en ik doe nog freerunning.

BV Aquila Clubblad 2012/2013

13


Even voorstellen Laura van Os Het leek mij nu wel tijd mij eens aan jullie voor te stellen. Mijn naam is Laura van Os, 42 jaar, moeder van Maurice Borchers (spelende in U14). Vorig jaar bezocht ik een informatie avond van Aquila, waarin naar voren kwam dat er behoefte is aan inzet en betrokkenheid van ouders, ouders die het leuk vinden mee te denken over de ontwikkeling van Aquila of ook willen helpen bij activiteiten of een stukje administratie willen doen. Zo gezegd zo gedaan, ik vul een formulier met mijn gegevens in en een inmiddels half jaar later ben ik betrokken bij allerlei activiteiten die momenteel gaande zijn en ben ik mede bestuurslid. Karin Oving doet al jaren het wedstrijdsecretariaat, notuleren bij vergaderingen , van zaalindeling tot en met verwerken van wedstrijdresultaten naar de Basketbalbond. Een klein deel hiervan heb ik van haar overgenomen. Daarnaast ben ik nauw betrokken bij het organiseren van het 40 jarig jubileumfeest en heb ik samen met Edwin en Jeroen gezorgd dat er leuke stukjes geschreven werden met leuke foto’s erbij voor deze uitgave van het digitale clubblad. Dat ik zo snel geïntegreerd ben binnen deze club (terwijl ik alleen wat ouders kende), heeft te maken met de huidige groep van trainers, activiteitencommissie en bestuursleden die de club een warm hart toedragen en een stukje enthousiasme op mij hebben overgebracht. Ik was voorheen zelf altijd een fanatiek voetbalster. Ik speelde bij diverse clubs in het Westen des lands en later nog een aantal jaar in het Noorden. Helaas ben ik meerdere malen ernstig geblesseerd geraakt aan mijn knieën (gescheurde kruisbanden), waardoor ik nu niet veel sporten kan doen. Als ik toen had geweten dat basketbal zo’n leuke sport was……

14


Special Heroes start sportproject in Veendam

VEENDAM – Op de Margaretha Hardenbergschool in Veendam begint in maart een project in samenwerking met gemeente Veendam, BV Aquila en Special Heroes, met als doel leerlingen in het speciaal onderwijs kennis te laten maken met basketbal.

Special Heroes

Special Heroes is een landelijk sportstimuleringsproject om leerlingen binnen het speciaal onderwijs te laten ervaren hoe leuk sport en bewegen kan zijn. Hierbij staat de leerling en zijn sportwensen centraal. Ook ouders worden actief bij de sport betrokken. Het programma wordt in nauwe samenwerking met scholen en lokale sportaanbieders uitgevoerd.

Oproep clubblad Commissie Wij zijn op zoek naar enthousiaste mensen die het leuk vinden deel te nemen aan de clubblad commissie. Als het je aanspreekt om mee te denken hoe we invulling kunnen geven aan het Aquila clubblad meld je dan direct aan!! Dit kan via bvaquila@bvaquila.nl

BV Aquila Clubblad 2012/2013

15


Even voorstellen‌‌

staand: Ilse, Anna, Melissa en Anna zittend: Carlice, Emma, Ilse en Merel. Sinds september 2012 vertegenwoordigen deze meiden Aquila U14 en met succes. Een groep meiden die op een hele positieve manier met elkaar om gaan. Die zowel op de training als tijdens wedstrijden voor elkaar klaar staan en elkaar helpen. Ze basketballen, op een enkeling na, nog niet lang. Maar met behulp van trainer/coach Bauke zijn ze erin geslaagd om in korte tijd al veel basisvaardigheden toe te passen in de zeer fanatieke wedstrijden. Wie naar wedstrijden komt kijken, zal kunnen zien dat ze elke keer weer beter worden. En dat ze, zelfs als ze achter staan, door knokken. Elkaar niet afvallen, maar er juist een schepje boven op doen. Je merkt: plezier staat voorop! Misschien toevallig, maar op 1 meisje na, heeft elk meisje ook een broer of zus die op basketball zit. Kennelijk zit het ze ook een beetje in het bloed. Dat moet haast wel want zowel bij thuis wedstrijden als uit wedstrijden zitten er geregeld veel ouders op de tribunes (of banken). En ook dat is mooi. De meiden trainen 2 keer in de week, in de Wildervanckhal en in de Hoogkamp. Kijk in het programma wanneer Meiden U14 weer een wedstrijd heeft en kom ze aanmoedigen. Of als er nog meiden zijn, die het ook leuk lijkt om te basketballen en bij een super gezellig en fanatiek team willen horen , kunnen ze altijd langs komen. (zie de site)

16


Hoe het allemaal begon…

We waren met een paar meiden, we vonden allemaal basketbal erg leuk maar er was geen meiden team. Via Annet Gorter zijn we bij Aquila binnen gerold, omdat Joey Gorter ook op basketbal zit. Annet had gevraagd of er een meiden team bij zou kunnen komen. Dat wou wel, ze hadden een trainer ter beschikking die ons dan wel zou willen trainen, maar dan moesten we wel minimaal 5 meiden verzamelen. Het was even zoeken, maar uiteindelijk hadden we genoeg meiden en konden we beginnen. Midden in het seizoen begonnen we, begin januari 2012, beetje laat natuurlijk voor serieuze wedstrijden, dus werd het gewoon lekker trainen. In deze periode hadden we Jeroen Hooier en Erik Nienhuis als trainers. In die korte periode kwamen er steeds meer meiden bij. Aan het eind van het seizoen kregen we te horen dat we het volgend seizoen wel wedstrijden gingen spelen. Leuk natuurlijk! Helaas kwam er ook wat minder leuk nieuws achteraan. Omdat we al met redelijk veel meiden waren van verschillende leeftijden, werd ons team gesplitst: meiden U14 en meiden U16/U18. Daarnaast kregen wij, meiden van U16/u18, te horen dat we ook een nieuwe trainer werd toegewezen: Bennie Oving. Dit vonden we allemaal eigenlijk wel jammer, want we kenden Bennie Oving totaal niet en het was altijd heel gezellig met Jeroen en Erik. In de zomervakantie gingen een paar van de meiden in Borgerswold basketballen. Wij zijn dan natuurlijk niet de enige. Daardoor hebben we veel meer mensen leren kennen, onder andere ook Bennie. Het klikte goed met hem, en tussen de meiden. Als we vragen hadden konden we ze aan hem vragen en ja je kon ook wel met hem lachen. Na de “scheiding” bestond het meidenteam uit zeven meiden: Kimberley Gorter, Jessica Nijboer, Maaike van de Woude, Fleur Nonnekes, Sharlina Poelstra, Paulien Dekens en Juliette krijgsveld. En later kwam er nog een nieuwe meid bij ons: Juliette Bergman. In totaal zijn we nu met acht personen. We hopen nog steeds dat er meer meiden bij komen. We hebben op dit moment echt een superteam, onder de training wordt altijd veel gelachen, maar we moeten ook serieus zijn. Hij kan goed tegen een grapje, je kunt goed met hem lachen maar, maar je moet ook echt wel luisteren en inzet tonen. Het is gewoon een geweldig team daar is geen twijfel aan mogelijk. We zijn niet alleen maar teamgenoten maar ook gewoon een hechte groep. Ik hoop dat we je er van kunnen overtuigen om het te proberen. Groetjes van ons hele team! (geschreven door Juliette Krijgsveld)

BV Aquila Clubblad 2012/2013

17


Column Tijd BV Aquila timmert goed aan de weg... Geschreven door Hein Gerd Triemstra (voorheen speler en assistent coach van Donar/Gasterra Flames) Reden genoeg om speciaal voor het 40-jarig jubileum een andere veertiger te vragen een basketballclinic te komen verzorgen op 27 april. Hein Gerd Triemstra wil als ex-speler en ex-assistent coach van GasTerra Flames graag een bijdrage leveren aan het jubileumfeest van deze mooie vereniging en heeft meer binding met Aquila dan verwacht... Heel vaak is hij niet in de Wildervanckhal geweest, maar alle 4 de keren weet hij nog heel goed. De laatste 2 keren was met GasTerra Flames tijdens de oefencampagne in de succesvolle seizoenen 2009-2010 en 2010-2011 waarin een kampioenschap en een bekerfinale werden gewonnen. Toen was al voor Hein Gerd duidelijk dat deze oefenwedstrijden erg goed paste bij het vernieuwde enthousiasme, waarmee Aquila bezig was. Het succes van de vele jeugdteams is een welhaast logisch gevolg van de investeringen in de jeugd met diverse activiteiten en zichtbaarheid. Het eerste bezoek aan Veendam van de ex-international was in 1992. Hij speelde toen het eerste van zijn totaal 9 jaren voor “Donar” en kwam kijken hoe de junioren van Aquila voor de beker een spannende wedstrijd tegen DAS uit Delft speelden. DAS stond onder leiding van Toon van Helfteren en had de latere internationals Vincent Krieger en Peter van Paassen in de gelederen. DAS was ook de club waar Triemstra mocht debuteren in de eredivisie-speler onder Van Helfteren. Naast deze link met Delft was er nog een belangrijke reden om te komen kijken. Rick Janssen, oom van vriendin Esther was de coach van Aquila. Hij was tussen 1984 en 1997 actief in Veendam en heeft daar meer dan verdienstelijk werk afgeleverd. Het hoogtepunt was het behalen van een 3e plaats op het Nederlands kampioenschap met dezelfde juniorenploeg, nadat ze kampioen van Rayon Noord waren geworden. Enkele spelers uit dit team hebben later nog in promotiedivisie en eredivisie gespeeld. Triemstra, een meer dan verdienstelijk schutter, werd in diezelfde periode tijdens het Oliebollenmixtoernooi bij de driepuntswedstrijd door Werner verslagen. Ook dit 2e bezoekje aan de Wildervanckhal werd niet meer vergeten. Er staat hem zelfs nog bij dat hij de driepuntsfinale met 17-19 heeft verloren. Hein Gerd Triemstra doet nog steeds veel in het basketball. Hij is betrokken bij Basketball RTC Noord en geeft trainingen aan de jongste groep en bij de Basketballschool. Daarnaast werkt hij bij het Noorderpoort, waar hij Topsportcoördinator is en sportstimulering voor MBO studenten organiseert. Zijn ervaringen en passie deelt hij graag met anderen. Bij deze enkele adviezen en tips: Nu Aquila zoveel werk heeft gemaakt van het investeren in jeugd en sportstimulering, is het zaak de jeugd nog meer te binden en te behouden. We weten dat dit niet makkelijk is, maar Aquila heeft al bewezen dat dit nu erg goed gaat met veel nieuwe leden en teams. Het lastigste voor een club in de regio is spelers te behouden na de middelbare school periode, wanneer sommige spelers richting de stad gaan voor studie, werk en op zichzelf wonen. Dit is vaak te merken aan het geringe aantal senioren teams. Wat je dan kunt hopen is dat ze graag heen en weer reizen of na enkele jaren weer terug komen samen met partner en hopelijk zelfs kinderen. Investeren in de jeugd levert veel op voor de korte termijn, maar vooral voor de lange termijn. Als een kind zich veilig, prettig en uitgedaagd voelt bij een club, dan wordt en blijft de binding heel sterk. Vriendjes en vriendinnetjes haken dan ook aan en ouders zijn zover te krijgen dat ze ondersteunende activiteiten voor hun rekening willen nemen als vrijwilliger. De rol van de trainer/coach is erg groot in het gevoel van welbevinden van jonge spelers en soms zelfs

18


bepalend. De pedagogische taak staat in deze rol voorop en de aanvullende technische en tactische kennis en ervaring zijn hier aanvullend op. Dit valt niet mee in de sport waar het willen winnen vaak voorop staat. Juist deze essentie van sport kan van grote invloed zijn op de ontwikkeling van jonge mensen. Het winnen ten kostte van de belangrijke waarden van direct betrokkenen ligt voortdurend op de loer. Speelminuten verdelen, omgaan met fouten, spelers en ouders tevreden houden. Allemaal wedstrijdspecifieke problemen die veel invloed kunnen hebben op de lange termijn. Spelen, leren en samenwerken in een veilige en vertrouwde situatie werken als pokon voor een jonge plant. Door veel aandacht te besteden aan de ontwikkeling van trainers is de ontwikkeling van spelers beter te waarborgen. Het volgen van trainersopleidingen, workshops en mee laten lopen met ervaren coaches zijn belangrijke mogelijkheden. Het ontwikkelen van meerdere trainers voor de lange termijn is goed te sturen door al bij de jongere jeugd onder de 16 jaar tafelcursussen, scheidsrechterscursussen en trainerscursussen aan te bieden. Niet alleen krijgen ze hierdoor meer kennis van het leuke basketballspel. Ook het vaardigheden en zelfvertrouwen nemen zodanig toe, dat ze na een tijdje een meer ervaren trainer kunnen en durven te assisteren bij het trainen en coachen. Ze leren dan ook dat een technisch goede basis een levenlang speelplezier oplevert. Niet alleen de spelers raken meer betrokken bij de vereniging en hun ontwikkeling, ook ouders zijn hierdoor makkelijker te verleiden van deze ontwikkelmogelijkheden gebruik te maken. En het scheelt veel spanning rondom de wedstrijden als ouders meer kennis hebben van sport... Als Aquila in staat is met de enorme energie die betrokkenen nu leveren nog meer te investeren in de ontwikkeling van de volgende generatie, dan blijven de huidige leden beter behouden en dan wil straks iedereen in Veendam en omstreken wel lid zijn.

Hein Gerd Triemstra

BV Aquila Clubblad 2012/2013

19


Instroomgroep U6/U8

Sinds dit seizoen hebben we bij Aquila een instroomgroep vanaf de leeftijd 6 jaar. We zijn begonnen met een groepje van 4 kinderen maar zijn inmiddels al met 9. Tijdens de trainingen maken we gebruik van een lesmethode van de Nederlands Basketbal Bond, “Be a basketball Start�. Start staat voor Sportiviteit, Teamwork, Acceptatie en Respect. Vier elementen die belangrijk zijn tijdens het sporten. Iedere speler heeft zijn eigen paspoort die ze moeten vullen met sticker. De stickers kunnen ze verdienen door diverse oefeningen en opdrachten goed te doen. Aan het einde van iedere training kijken we samen wel deel van de sticker in het paspoort bijgeplakt kan worden. Het is een erg leuke manier van training geven zo zeggen de trainers Erik Nienhuis en Jeroen Hooijer. Je merkt dat de spelers goed hun best doen om nog een deel van de sticker te kunnen bemachtigen. De methode laat kinderen om een leuke en speelse manier kennis maken met basketbal. Wij vinden dat lol en plezier op deze leeftijd het belangrijkste is. Daarom hebben we voor deze methode gekozen.

20


NOVO en Aquila

Binnen Aquila heeft een groepje enthousiastelingen het idee opgevat om een G-team op te starten. Een G-team is een team van gehandicapte sporters; sporters met een verstandelijke beperking. Tot nu toe bestaat zo’n basketbalteam alleen nog in Groningen. Om te kijken of dit in Veendam ook van de grond kan komen is in samenwerking met NOVO in Veendam een basketbalclinic opgezet. De cliënten van NOVO kunnen door middel van vier trainingen kennismaken met de sport basketbal. Bij voldoende animo wordt gekeken of de trainingen een structureel vervolg kunnen krijgen. En dat lijkt er wel op, want de cliënten zijn erg enthousiast! De G-atleten van NOVO die meedoen aan de clinic zijn mensen in de leeftijd van 18 tot 60 jaar met een lichte tot matige verstandelijke beperking. Tijdens de basketbaltraining leren zij de eerste beginselen van het spelletje, zoals dribbelen, passen, samenspelen en schieten. Voor hen is het een hele leuke manier om kennis te maken met een sport waar ze anders waarschijnlijk nooit mee in aanraking waren gekomen. Marlies Krikke van de NOVO gaat als begeleider mee naar de clinic. Zij is begeleider met aandachtsgebied ‘Voeding en Beweging’ binnen Centrum voor Dagbesteding Het Poortgebouw in Veendam. Op deze locatie van NOVO draait al sinds 2007 het programma ‘Voeding en Beweging’. Het doel van dit programma is dat de cliënten een gezondere leefstijl ontwikkelen. De samenwerking met Aquila sluit heel goed aan bij deze doelstelling. De cliënten krijgen hiermee een nieuwe activiteit aangeboden en de mogelijkheid om, midden in de samenleving, bij een gewone sportvereniging mee te draaien. Dit is voor hen niet vanzelfsprekend. Ze zijn actief bezig en voelen zich daarnaast een volwaardig lid van de samenleving. Dat is heel belangrijk voor hen. Via onderstaande link kun je het krantenartikel lezen over dit onderwerp. Zie link: http://parkstadveendam.nl/index.php?pagina=sport&id=13963

BV Aquila Clubblad 2012/2013

21


Vrijwilligers van Aquila Van links naar rechts, Jeroen Hooijer: Hoofd technische zaken Karin Paalman: Bestuurslid Edwin Boomstra: Voorzitter Karin Oving: Secretariaat Wedstrijd Secretariaat (Niet aanwezig op de foto) Gea Haak: Penningmeester Laura van Os: Wedstrijd Secretariaat

22


Trainers & Coaches Erik Nienhuis, nienhuiserik@gmail.com

Ondersteunend trainer coach, Instroomgroep, Vader & Moeder

Sander Dijkstra sander@europe.com

Onder 12

Bauke Buwalda brbuwalda@hotmail.com

Meiden Onder 14

Bennie Oving bennieoving@hotmail.com

Meiden Onder 16/18

Werner Puister swingman1981@hotmail.com

Jongens Onder 14

John Gijben jgijben@hotmail.com

Jongens Onder 16

Joel Oving carp_adventure@hotmail.com

Jongens Onder 16

Gerwin Jobing sandra.gerwin@netvisit.nl

Heren 1

Jeroen Hooijer Jeroenhooijer01@hotmail.com

Instroomgroep, Recreanten, Dames, Heren 2

<-- Zie foto

Activiteitencommissie Jolanda Klok Dames 1 Jennifer Nitters Dames 1 Miranda Tjeerdsma Dames 1 Leanie Wind Dames 1 Contact: bvaquila@bvaquila.nl

Wedstrijdplanning Jolanda Klok Jennifer Nitters

BV Aquila Clubblad 2012/2013

23


Trainingstijden Trainingstijden seizoen 2012-2013 Wildervankhal Dinsdag 17:45 – 19.00 19.00 – 20.00 20.00 – 21.15 21.15 – 22.30 Hele hal

Jongens U14 Meiden U14 Meiden U16/18 Heren 2

Woensdag 17.00 – 18.00 18.00 - 19.00 18.00 - 19.00 20.30 – 22.00 20.30 – 22.00

Veld 1 Veld 2 Veld 2 Veld 1

Instroomgroep U6 &U8 U12-1 U12-2 Dames Vader & Moeder basketbal (nieuw dit seizoen)

Donderdag 18.00 – 19.00 18.00 – 19.00 19.00 – 20.15 20.15 – 21.15 21.15 – 22.30

Veld 1 Veld 2 Veld 2 Veld 2 Veld 2

U12-2 U12-1 Jongens U16 Heren 2 Heren 1

Hoogkamp (plan-noord) Dinsdag 19.45-21.00

Jongens U16

woensdag 20.00 – 21.15

Meiden U16/18

Donderdag 18.45 – 20.00

Meiden U14

Gymzaal Straat Soenda Maandag 17:45 - 19.00

Jongens U14

Kleedkamer Indeling Kleedkamer 1 & 2 Kleedkamer 3& 4

24

Vrouwen Mannen


De Teams Instroomgroep

Luc Bustin, Manon Steen, Wesely van Brug, Daan Rosies, Kim Visser, Zeynep Ucar, Eysan Kaya.

Jongens U 12-1

Thom Feddes, Ruben Feddes, Beau Gijben, Jeffrey Scholtens, Hijlke Wierts, Melvin Jobing, Wesley Illing, Brendan Daanje, Nick Alders, Justin Mulder.

Jongens U 12-2

Guus Klop, Daan Schomaker, Luuk Swiers, Evander van Eldijk, Thomas Klamer, Mark Roorda, Rob Arends, Justin Mulder, Addy de Korte.

Meiden U 14

Merel Nonnekes, Ilse Buwalda, Anika Steen, Nilay Bayram, Ilse Mulder, Emma Giezen, Carlice Poelstra, Anne Boswijk.

Jongens U 14

Michael Mastebroek, Tayyip Ozden, Thom Wilts, Lorenzo Hensema, Maurice Borchers, Joey Gorter, Duncan Westerbaan, Tobias Feikens, Alex Visser, Damian Boonstra, Jasper van der Horst, Mikail Uzuner. Glenn Meijering.

Meiden U 16/18

Maaike van der Woude, Juliette Krijgsveld, Jessica Nijboer, Kimberley Gorter, Paulien Dekens, Fleur Nonnekes, Sharlina Poelstra, Juliette Bergman.

Jongens U 16

Rik Vegter, Jacco Mulder, Jesper Kok, Richard Borchers, Bosco Chen, Nick Borchers, Birger Ijsenbrand, Marc Huisman, RD Boersema, Delan Caglar, Rik Giezen, Ernesto Theedens, Vince Johnson, Djuliano Halilovic.

Heren 1

Mark Hofkamp, Willem-Jan Bos, Henk-Jan Eiten, Gerwin Jobing, Jeroen de Wit, Jan Willem Tijmes, AlbertJan Kootstra, Roelof van de Woude, Nico Nanninga, Michiel Thomas, Mario Smit, Bart Luining.

Heren 2

Chris Hollander, JoĂŤl Oving, Dennis Kraan, Bennie Oving, Han Stiekema, Vincent Sanders, Jeroen Hooijer, Bart Vos, Jorden Molema, Pepijn Meijer, Patrick Paalman, Daan Meijer, Paul Drenth, Jens Feiken, Frans Nieborg.

Dames

Cherryl Dijkstra, JosĂŠ Klein, Rilana Korenromp, Jennifer Nitters, Caroline Hut, Marjon Balkema, Leonie Wind, Miranda Tjeerdsma, Jolanda Klok.

BV Aquila Clubblad 2012/2013

25


Aquila Clubblad v2  
Aquila Clubblad v2  

De 2e editie van het Aquila Clubblad

Advertisement