Page 1

S M A K AV M E DE L H AV E T V I N E R F R Å N A L E N T E JO

P O R T U G A L


Vinerna fr책n Alentejo 채r portugisernas egna favoriter.

2


De mäktiga korkekarna är en vanlig syn på Alentejos vidsträckta slätter.

PORTUGA LS SUPERSTJÄ RNA Portugal är känt för sin traditionella, genuina gastronomi och sina mångfasetterade viner. Dessutom är landet sedan länge älskat av alla de turister som kommer hit för att sola, bada och spela golf. Men hur många känner egentligen till Alentejo och allt fantastiskt som finns att uppleva där? Den region där portugisernas egna favoritviner odlas. Med ett landskap som sträcker sig över öppna, vida slätter med böljande kullar av gyllene sädesfält och grönskande vinodlingar. Här hittar du också olivlundar med uråldriga, knotiga träd och mäktiga korkekar som skänker skön skugga och skyddar mot solens gassande hetta.

Alentejo är en viktig vinregion för Portugal med sina drygt 22.000 hektar vinodlingar. Det utgör 9% av landets totala yta av vinodlingar. Sett till volym så görs 17% av Portugals viner här, varav ca 80% är röda viner. Praktiskt taget varannan flaska vin som konsumeras i Portugal har producerats i Alentejo. Vinerna härifrån är omtyckta för sin fruktiga, fylliga och smakrika stil. Regionens soliga och varma klimat med svala nätter och torra vindar ger fantastiska förutsättningar att göra viner på ett naturligt sätt och i en stil som är lätt att tycka om. Inom Alentejo finns det dessutom flera klimatzoner med helt olika förutsättningar.

3


EN VINHISTORIA ÖVER 3000 ÅR

P

HISTO

recis som regionen Alentejo har dess viner en lång och händelserik historia bakom sig. De första vintegarna planterades troligtvis 900 f k under Tartessian-perioden, den tidiga antika eran på den södra iberiska halvön. När grekerna så småningom började dominera i regionen så introducerades stora lerkrukor, så kallade amforas, som man använde att jäsa och lagra vin i. Den mest betydelsefulla utvecklingen kom dock med romarna som förbättrade både vinodlingen och vinifieringen och dessutom tog med sig de första ”ädla” druvsorterna till Portugal och Alentejo.

1988

DEN FÖRSTA SKYDDADE URSPRUNGSBETECKNINGEN I ALENTEJO SKAPADES. DOC (DENOMINAÇÃO DE ORIGEM PROTEGIDA).

1989

CVRA GRUNDADES (COMISSÃO VITIVINICOLA REGIONAL ALENTEJANA), EN KOMMISSION SOM CERTIFIERAR ALLA KVALITETSVINER SOM PRODUCERAS I ALENTEJO.

4


OR I A 1997

PROVA GRUNDADES (PROJECTO DE VITICULTURA DO ALENTEJO) FÖR ATT ETABLERA ETT KVALITETSSYSTEM FÖR REGIONENS VINER.

1983

ATEVA (ASSOCIAÇÃO TÉCNICA DOS VITICULTORES DO ALENTEJO) BILDADES, MED MÅLET ATT FRÄMJA VINODLING I ALENTEJOS OLIKA DISTRIKT.

Iberiska halvön ockuperades av morer i början av 700-talet och då minskade den lokala vinkulturen dramatiskt. Det var inte förrän ”Reconquista” – återerövringen – på 1400-talet som vinodlingen fick nytt liv och 1500-talet blev en gyllene period för Alentejos viner. De senaste århundradena har Alentejos vinproduktion fått genomgå både höjdpunkter och svårigheter, t ex så utvecklades vinodlingarna betydligt under Salazars regeringsperiod på 1900-talet.

Än idag kan man hitta spår av de tidiga civilisationerna i Alentejo, mer än 2000 år senare. T ex använder man än idag ”talhas de barro” – amforor – i vinifikationen. En del rymmer upp till 2000 liter och är nära två meter höga.

5


TRADITION OCH INNOVATION KOMPLETTERAR VARANDRA PERFEKT I ALENTEJO

6


Alentejoviner som mognar p책 ekfat.

7


Några få floder flyter fridsamt fram genom Alentejos böljande landskap.

ALENTEJO, MED TUNGVRICK ANDE DRU VNAMN

8

P

å Alentejos vinfält möter man en överväldigande mångfald – över 260 olika druvsorter odlas här och de allra flesta av dem är inhemska. Några exempel kanske? De viktigaste vitvinsdruvorna är Antão Vaz, Arinto, Roupeiro och Fernão Pires och de mest betydelsefulla rödvinsdruvorna i Alentejo är Aragonez, Trincadeira, Alicante Bouschet, Castelão, Alfrocheiro och Touriga Nacional.

DRU VSORT


RTER

Vinodlingar och vetefält bildar tillsammans ett biologiskt lapptäcke.

Varje sorts vinplanta har så klart sin egen karaktäristiska bladstruktur och utmärkande form och storlek på sina druvor och klasar. Ett vins stil, dess arom och smak bestäms till stor del av smakegenskaperna hos de druvsorter som används. Regionens stora urval av inhemska druvsorter är en av anledningarna till den omisskännliga stil som karaktäriserar Alentejos viner. Till dessa kan man dessutom under de senare åren lägga till de internationella druvsorter som har planterats och utvecklats här.

9


URSPRUNG Det finns två olika ursprungsmärkningar för Alentejos viner. • Denominação de Origem Protegida (DOP) eller Denominação de Origem Controlada (DOC). I Portugal används den nyare europeiska DOP-beteckningen parallellt med den äldre DOC. Viner med denna skyddade ursprungsbeteckning kan endast odlas inom 8 vindistrikt (Borba, Évora, Granja-Amareleja, Moura, Portalegre, Redondo, Reguengos och Vidigueira). Dessutom finns det regler för skördeuttag och tillåtna druvsorter. Vinerna genomgår också sensoriska prövningar enligt specifika protokoll.

Vatten är nödvändigt för Alentejos växt- och djurliv.

10

• Indicação Geogràfica Protegida (IGP) eller det engelska Protected Geographical Indication (PGI). Hela Portugal är indelat i 14 vinregioner. De kallades tidigare Vinho Regional, men de nya europeiska direktiven vill tydligare visa på ett skyddat geografiskt ursprung. Båda beteckningarna används parallellt i Portugal (precis som DOC och DOP). Reglerna för IGP är inte fullt så strikta som för DOP/DOC, vilket ger vinmakarna större utrymme att prova fler druvsorter eller att experimentera på andra sätt. Flera av landets bästa viner har ursprungsbeteckning IGP. Det finns dock regler och rekommendationer för både druvsorter, alkoholhalt m m även inom denna ursprungsmärkning.


Alentejo är en av världens viktigaste regioner för korkodling.

VARJE VIN HAR ETT URSPRUNG: DOC OCH PGI

11


ALL A VATTENK ÄLLOR, VARE SIG DE ÄR STOR A RESERVOARER ELLER SMÅ DAMMAR, BIDR AR TILL ALENTEJOS BIOLOGISK A MÅNGFALD.


K A RTA A

lentejos relativt platta landskap och läget intill den spanska gränsen gör att Atlantens fuktiga vindar inte påverkar klimatet i någon större utsträckning. De berg och kullar som finns spelar ändå en stor roll för klimatet, jordmånen och vinernas karaktär i de olika distrikten.

PORTUGA L

A LENTEJO

14

Portalegre Borba Évora Redondo Reguengos Vidigueira Granja-Amareleja Moura


ALENTEJO

DET ÄR NÅGOT UPPFRISK ANDE OCH BEFRIANDE ÖVER ALENTEJOS LANDSK AP: DEN TILL SYNES ÄNDLÖSA LANDSBYGDEN, DE BÖLJANDE FÄLTEN, DEN KLARBLÅ HIMLEN OCH FJÄRR AN HORISONTEN. SLUTTNINGARNA MED VINODLINGAR OCH SÄDESFÄLT BILDAR EN MÅLARDUK SOM SKIFTAR I FÄRG MED ÅRSTIDERNA. INTENSIVT GRÖNT UNDER VÅRENS FÖRSTA SOLSTR ÅLAR FÖR ATT ÖVERGÅ MOT MJUK ARE HALMFÄRG MOT SLUTET AV VÅREN OCH I DJUP OCKR A UNDER DE HETASTE SOMMARMÅNADERNA.

15


BIOLOGISK BIOLOGISK MÅNGFALD, HÅLLBARHET OCH OMTANKE OM MILJÖN ÄR EN NATURLIG DEL AV VINPRODUKTIONEN I ALENTEJO. Alentejos soliga och varma medelhavsklimat ger perfekta förutsättningar för vinproduktion: nätterna är svala och vindarna är torra, solen skiner nästan konstant och regn är ett undantag. I denna del av Portugal har man över 3000 timmar solsken per år, vilket gör Alentejo till en av Europas soligaste regioner. Solen och värmen gör att druvorna mognar i lagom takt, utan att några större hjälpinsatser behöver göras av odlarna. En bred och varierande flora blomstrar mellan vinrankorna på fälten och hjälper till att bevara ett värdefullt ekosystem även till kommande generationer.

16

Sammantaget ger detta optimala förutsättningar för ekologiska och hållbara vinodlingar. Den vanligaste typen av vinodling här är ”Integrerad produktion” vilket innebär att vinerna tillverkas med respekt för naturen. Man begränsar användningen av kemiska bekämpningsmedel så långt det är möjligt och prioriterar ekologiska och hälsosamma metoder i allt arbete man gör. Allt fler vingårdar blir också ekologiskt certifierade.


M Å NGFA L D H

är, i Portugals största vinregion, har man genom århundradena fått fram en mångfald av inhemska druvsorter som passar perfekt till den jordmån och det klimat som råder. De växer sida vid sida med de nyare, internationella druvsorterna på lerjord, skiffer, granit, kvarsit och ger härligt mångfasetterade viner.

Alentejos vidsträckta ytor av orörd mark ger skydd åt vilt, såsom vildsvin och hjortar.

De rena vattendragen och sjöarna har bidragit till en stor stam av uttrar i Alentejo.

17


8

355

EGENDISTRIKT DOMAR

FINNS DET INOM DOC ALENTEJO: BORBA, ÉVORA, GRANJA- AMARELEJA, MOURA, PORTALEGRE, REDONDO, REGUENGOS AND VIDIGUEIRA.

PRODUCERAR VIN I ALENTEJO.

FA K T A &

18


ALL A ALENTEJOVINER HAR NÅGOT GEMENSAMT: DE ÄR FYLLIGA, RUNDA OCH HÄRLIGT SMAKRIK A.

21,970

HEKTAR

DEN TOTALA YTAN MED VINODLINGAR I ALENTEJO, VILKEN HAR ÖKAT BETYDLIGT DE SENASTE 25 ÅREN.

5,500 KG

ÄR DET GENOMSNITTLIGA SKÖRDEUTTAGET PER HEKTAR I ALENTEJO.

SI F F ROR 19


Print

Id-No. 1548068 www.druckmedien.at

compensated

www.tasting-mediterranean.eu

CAMPAIGN FINANCED WITH THE CONTRIBUTION OF THE EUROPEAN UNION AND PORTUGAL

Fรถr mer information: Comissรฃo Vitivinicola Regional Alentejana: www.vinhosdoalentejo.pt

Smak av Medelhavet - Viner fran Alentejo (SWE)  
Smak av Medelhavet - Viner fran Alentejo (SWE)  
Advertisement