Vinexpress mei 2024

Page 1

Dijkversterkers

neer bij de Twistvlietbrug

Inrichting Zwarte Waterzone opnieuw ter discussie

Het leek er een half jaar geleden even op dat de bouw van een drietal hoge appartementencomplexen langs het Zwarte Water, aan de voet van de Twistvlietbrug, was begonnen. Maar al snel werd duidelijk dat een deel van de beoogde bouwplek was ingenomen door de bouwers die met de versterking van de stadsdijken aan de slag gaan. Dat werd mogelijk toen bleek dat de Ontwikkelcombinatie Zwarte Waterzone de voornemens onder de huidige marktomstandigheden niet kon uitvoeren en toen was Zwolle terug bij af. Nu mogen de dijkversterkers de locatie drie jaar lang gebruiken als logistieke hub voor de aan- en afvoer van materialen via het Zwarte Water.

De omstreden hoogbouw had veel voeten in de aarde of liever: in het water. Bewoners van Holtenbroek verzetten zich tegen de plannen en onder deskundigen en raadsleden

heersten veel twijfels over het bouwen zo vlak aan het Zwarte Water. Immers, klimaatveranderingen leiden steeds meer tot wateroverlast en dan is buitendijks bouwen een hachelijk avontuur. Uiteindelijk stemde een grote meerderheid in de gemeenteraad toch in met de bouw van de drie hoge appartementen aan de voet van de rivier.

Geen perspectief

Op basis van gesprekken van de gemeente met de Ontwikkelcombinatie over mogelijke alternatieve ontwikkel-scenario’s

voor het gebied en de actuele ontwikkelingen, blijkt dat er geen perspectief is op een doorontwikkeling van de Zwarte Waterzone op korte termijn. Het college van burgemeester en wethouders wil de komende drie jaar benutten voor een heroriëntatie op het gehele gebied. Omwonenden en andere betrokkenen zullen hierbij betrokken worden. Het is nog maar de vraag of Holtenbroekers hoop moeten hebben op het groene perspectief dat zij bij het bestrijden van de hoogbouw voor ogen hadden.

En Hoppaaa! Daar stortte in het weekend van 19 tot 21 april alweer een korte maar felle bui zijn behoeftes neer over het Twistvlietpark. Gelukkig volgde daarna een dito opklaring. En die lokte toch nog honderden Stadshagenaren naar het Hoppaaa! Foodtruck Festival om zich smullend tegoed te doen aan exotische hapjes en fruitige wijntjes. Een twintigtal felgekleurde foodtrucks, omgeven door exotische geuren, trok de aandacht van onze wijkgenoten. Hoppaaa! was het eerste foodtruckfestival dat Stadshagen aandeed. Maar de sfeer van gezelligheid en verbinding, die het Stadshagenfestival zo kenmerkt, kwam niet echt van de grond.

Meld je nog tot 31 mei aan voor een

en

03 08 10 Wijkkrant, 22ste jaargang, mei 2024 Loslopende honden plaag voor Kakel&Co Praten op straat in Straatpraat Riëtte Nijenhuis over Atelier ZelfDoen De betrouwbare garage voor onderhoud van jouw auto! WWW.BERTWIETEN.NL www house2day nl - 038 - 460 54 30 VRAAG NU UW GRATIS WAARDEBEPALING AAN Uw Stadshagenmakelaar 038 - 3379406 Veerman Makelaardij.nl In mei voel IK mij vrij! Begeleiding
hulp voor ouder en kind Kijk op de website voor meer informatie www.iksamensterk.nl /
/ 06-16421966
info@iksamensterk.nl
of coachgesprek met 15% korting
En Hoppaaa!
workshop
strijken
De dijkversterkers mogen drie jaar lang gebruik maken van het terrein links van de Twistvlietbrug Foto: Vinexpress Foto: Linda Ligtenberg

Nieuws uit de wijk

Onthulling kunstwerk 8 juni met Event Frankhuisplein

Vernieuwde entree spoorviaduct geeft

Stadshagen meer identiteit

Initiatiefnemers Robert Jansen en Martin van den Berg gaan eindelijk het resultaat zien van hun inspanningen, om tot een meer aantrekkelijke entree van Stadshagen te komen. Op zaterdag 8 juni om 12 uur zal de onthulling plaatsvinden van de op het spoorviaduct aangebrachte kunstwerk van Anke Huizinga en Lonneke van Zutphen, aan het begin van de Frankhuizerallee. De ideeën hiervoor zijn uit de wijk opgehaald. In het kunstwerk zijn verleden, heden en toekomst van Stadshagen aan elkaar verbonden. De onthulling is tevens het startsein van het Event Frankhuisplein, dat van 10 tot 17 uur op het terrein van by Studio Eigen Stijl en Kindergarden zal worden gehouden.

Jolanda Kuiper-van der Meulen van by Studio Eigen Stijl is de initiator van het Event. Zij trekt hierin samen op met de beide initiatiefnemers. Het event Frank-

huisplein is qua locatie een mooie aanvulling op de reeds bestaande activiteiten in Stadshagen. Dit keer eens aan de Zuidelijke kant van de wijk. De Hoven, Frankhuis en Nieuw-Frankhuis hadden tot op heden geen plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten. Het idee is om drie tot vier keer per jaar een kleinschalig, leuk initiatief op het Frankhuisplein plaats te laten vinden i.s.m. de inwoners van genoemde buurtschappen. Dit kan van alles zijn, maar in dit geval dus een feestelijk event in de vorm van een markt, mede mogelijk gemaakt door lokale ondernemers, Atelier Zelfdoen, Amma KnitWear, Kindergarden, Travers etc.

Standhouders die interesse hebben om zaterdag 8 juni a.s. deel te nemen aan het Event Frankhuisplein of wie een leuk idee heeft voor een event, kan contact opnemen met Jolanda Kuiper-van der Meulen van by Studio Eigen Stijl.

Zaterdag 1 juni van 10 tot 17 uur: de jaarlijkse Ondernemersmarkt

Voorzomermarkt met workshops en muziek in Park de Stadshoeve

Op zaterdag 1 juni wordt in Park de Stadshoeve weer een bijzondere ondernemersmarkt, gecombineerd met workshops, muziek en andere activiteiten, gehouden. Maar liefst twintig ondernemers hebben al aangegeven graag op de markt te komen staan en hun aanbod is heel divers. Binnenkort wordt gestart met het aankondigen van deze ondernemers via onze sociale mediakanalen en we zullen ook op onze locatie zelf laten zien wie en wat er allemaal komt. Uiteraard is Bistro de Stadshoeve die zaterdag ook open om van lekkernijen en drankjes te genieten!

Naast de markt zal ook het Open Nederlandse Kampioenschap culinair BBQ weer plaatsvinden, georganiseerd door Serious Hot Fools. Vorig jaar streden er zes teams om de dagtitel en dit jaar hoopt de organisatie op nog meer deelnemers, afkomstig uit alle windstreken. Ben je zelf ook een serieuze BBQ’er en lijkt het je leuk om mee te doen? Iedereen mag zich aanmelden.

Kijk voor meer informatie op de website van Serious Hot Fools: https://bbqteam-shf.nl/BBQ-wedstrijd-Zwolle/

EBS maakt ambities stadsdienst niet waar

Lijn 1 Stadshagen rijdt op zaterdag half uurdienst

Sinds december 2022 verzorgt EBS het openbaar vervoer in Overijssel en dus ook de stadsdienst van Zwolle. De beloofde kwaliteit van de dienstverlening door EBS staat steeds verder onder druk. Gemiddeld valt bijna 10% van de ritten voor de stadsbus uit, terwijl dit volgens het contract minder dan 1% mag zijn. Om de problemen het hoofd te bieden, wordt de dienstregeling tijdelijk versoberd. Voor Stadshagen betekent dit dat de frequentie van lijn 1 op de zaterdag is gehalveerd van éénmaal per kwartier naar ieder half uur.

De grootste problemen waar EBS mee te kampen heeft zijn een tekort aan chauffeurs, een hoog ziekteverzuim, uitstroom van uitzendkrachten die na corona elders werk vonden en veel chauffeurs die met pensioen gaan. De bestuurlijke verantwoordelijkheid voor al het openbaar

Verhalenvertellers en muziek op 1 en 2 juni van 11 tot 16 uur

IK TOON op de Stoep komt weer naar Stadshagen

Met een trekker, platte wagen en strobalen reizen amateurartiesten zaterdag 1 juni en zondag 2 juni alle wijken van Zwolle door en laten zij hun kunsten ook zien en horen in Stadshagen. Met strobalen wordt een tribune gebouwd en de wagen wordt dan het podium. Met IK TOON op de stoep willen Stadkamer en Productiehuis De Verhalenboot amateurkunstenaars speelplekken bieden en tegelijkertijd een brede, diverse publieksgroep bereiken met kunst en cultuur. Door de kunst letterlijk op de stoep van de wijkbewoners te bezorgen, worden letterlijk alle drempels naar het ervaren en beleven van kunst weggenomen.

Artiesten bekend

vervoer in Overijssel ligt bij de provincie Overijssel.

De gemeente Zwolle heeft met tegenzin ingestemd met de versobering, die ook op andere lijnen in de stad te merken zal zijn. ‘Wij hebben liever een betrouwbare versoberde dienstregeling dan een dienstregeling waarbij om de haverklap onverwacht bussen uitvallen,’ aldus het college van burgemeester en wethouders van Zwolle.

Deze artiesten treden tussen 11.00 en 16.00 uur op: De vertellende piano; verhalenvertellers van het Vertellersgilde; Joïs; zanger Hans Lorijn met Nederlandse en Ierse folkmuziek; The Craic met folk, blues en country covers; Victory Drumline met drumperformances; Spoken word en poëzie van Emma Geerts; jonge violisten en cellisten van Het Edward Jeugd Symfonie Orkest; jazz, pop en blues van Sax on the rocks onder leiding van Femke Emens; Danslab met de dansperformance Pluriform. De speellocaties en precieze speeltijden worden binnenkort bekend

gemaakt op www.deverhalenboot.nl/ iktoon.

Nog een swingende act?

Als je écht nog heel graag wilt meedoen en een leuke, enthousiaste en swingende act aan de Stadshagenaren wilt laten zien en horen, meld je dan snel aan via het aanmeldformulier op de website. Je moet dan wel op de ochtend of middag van zaterdag 1 of zondag 2 juni beschikbaar zijn voor twee optredens van maximaal 15 minuten. De optredens moeten akoestisch zijn, dus zonder versterking uitgevoerd.

02
door
Redactie Vinexpress
V.l.n.r. Robert Jansen en Martin van den Berg (initiatiefnemers), Anke Huizinga en Lonneke van Zutphen (kunstenaars) bij het spoorviaduct Frankhuizerallee
op met drumperformances Eigen foto IK Toon
De band Victory Drumline treedt Eigen foto Stadshagen Totaal

VINEXPRESS Stadshagen

Uitgever Stichting Vinexpress Stadshagen

Hoofdredacteur: Bert Kunnen

Eindredactie: Marty Kreeft, Nettie Roes

Redactie:

Bert Kunnen, Geert Jan den Hengst, Iris Maes, Marty Kreeft, Milou van Rijn

Fotografie: Hans van Eerbeek, Linda Ligtenberg, Jan Burgman

Opmaakredactie:

Marit Reezigt, Sabien Imming

Druk: BDU, Barneveld

Bezorging: Verspreidingsbureau All-in Verspreidingen www.verspreidingen.nl

Afhaalpunten:

De Vinexpress is ook af te halen bij het Cultuurhuis, Boekhandel Westerhof, Jumbo en Albert Heijn

Bestuur Stichting Vinexpress: Inez van Slooten, Mieke Pape, Nettie Roes bestuur@vinexpress.nl

Adres Bestuur Stichting Vinexpress: Werkerlaan 1, 8043 LT Zwolle

Mail redactie: redactie@vinexpress.nl

(Voorheen Twitter): VinexpressNL Website: www.vinexpress.nl

Adverteren in Vinexpress Stadshagen? telefoon 06 46065912 adverteren@vinexpress.nl

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen voor publicatie zonder toestemming van de uitgever. Ingezonden brieven kunt u alleen per e-mail aanleveren en dient u te voorzien van uw naam, adres en telefoonnummer. Het ontbreken van deze gegevens betekent: geen plaatsing. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden brieven te weigeren of in te korten.

De Vinexpress heeft een oplage van 8.500 exemplaren.

De redactie en het bestuur van deze krant bestaan uitsluitend uit vrijwilligers.

Inleverdatum kopij voor de editie van juni 2024: uiterlijk vrijdag 24 mei 2024.

Zaterdag 22 augustus 22e editie

Stadshagenfestival 2024 wordt weer een bruisend feest

door Wander Kenter, Wijkstichting Stadshagen Totaal

Sinds 2000 wordt het Stadshagen Festival georganiseerd, dat is uitgegroeid tot een van de grootste buurtevenementen van Nederland. Tijdens de 22ste editie op zaterdag 31 augustus 2024 kunnen de Stadshagenaren weer het feestterrein aan het Twistvlietpark en in het Winkelcentrum bezoeken. Het festival wordt elk jaar op de laatste zaterdag van de zomervakantie georganiseerd. Het is een feest waar buren en kennissen uit de wijk elkaar weer kunnen ontmoeten en hun zomervakantie met elkaar afsluiten. Een evenement voor jong en oud.

Het wijkfestival was afgelopen jaar met het heerlijke weer opnieuw een groot succes. Overdag kwamen veel gezinnen af op de braderie, het Jumbo Nagelmaeker Kinderplein en de foodtrucks. ’s Avonds stond niet alleen de feesttent helemaal vol, ook de silent disco trok veel bezoekers. Ook dit jaar staat er weer veel op het programma. Er wordt nog druk aan gesleuteld, maar een paar elementen zullen zeker terugkomen. Zo is de band Fantix vastgelegd voor het afsluitende feest ’s avonds in de tent en die zal worden afgewisseld met muzikale kunsten van Dizzy DJ.

Duurzaamheid

Voor de komende editie zet de organisatie nog meer in op duurzaamheid. Waar in eerdere edities al de herbruikbare bekers werden gebruikt en maatregelen zijn getroffen om minder diesel te gebruiken voor de aggregaten, wordt dit jaar nog scherper aan de

Het Stadshagenfestival is een feest van gezelligheid en verbinding tussen wijkgenoten

Vervelende incidenten nemen toe

wind gezeild. Het festival gaat zo duurzaam mogelijk door het digitaal kunnen betalen bij de bar, waardoor je niet met plastic muntjes hoeft te werken. Ook is er besloten om de ecomunt niet meer te gebruiken zoals in voorgaande jaren. Het publiek koopt bij deze editie een beker voor € 1,50 en kan hier de hele avond mee doen. Bezoekers krijgen dit bedrag niet terug. Dit is nodig om het festival financieel rond te krijgen. Daarnaast wordt het stroomverbruik en de vervuilende dieselaggregaten teruggebracht.

Voor en door Stadshagenaren Het Stadshagenfestival wordt georganiseerd door een werkgroep van zeven vrijwilligers, allen wonend in de wijk. Zij zetten zich, vaak naast hun drukke, betaalde baan, maandenlang in om alles te organiseren. Op de dagen rond het festival worden zij ondersteund door tientallen vrijwilligers. De festivalorganisatie, onder de vlag van Wijkstichting Stadshagen Totaal, zoekt actief de samenwerking op met verschillende partijen waaronder de Winkeliersvereniging Stadshagen, Jumbo Nagelmaeker, het Gezondheidshuis, Basisschool Trio Mundo en alle leveranciers. Echte sponsoring is niet eenvoudig, merkt coördinator Eelco Zomer: ‘Het is erg moeilijk om de juiste mensen te vinden die hieraan willen trekken. Daarbij is het lastig om de juiste partijen te vinden die binding hebben met de wijk en hierin willen sponsoren. Desondanks gaat de organisatie er vol voor om ook dit jaar weer een prachtige editie neer te zetten.’

Draag jij de wijk een warm hart toe en wil je helpen tijdens het Stadshagenfestival? Neem contact op met de organisatie via info.stadshagenfestival@gmail.com eigen foto Stadshagen Totaal

Loslopende honden een plaag voor dierenweide Kakel&Co

Dierenweide Kakel & Co, vlak achter de Hasselterdijk, is haar nieuwe bewoonster, kalkoen Bronzemieke, alweer kwijt. Ze raakte net wat gewend aan de kippen en haar mede-kalkoen Annemieke. Helaas keerde alleen Annemieke terug van hun dagelijkse loopje buiten het hek, samen met een vrijwilliger. Bronzemieke was gegrepen door een loslopende hond en dat werd haar fataal. Triest voor het dier en schrikken voor de vrijwilliger en de hondenbezitter. Die laatste heeft de dierenweide aangenaam verrast met een mooie donatie.

Behalve dierenleed zorgen dit soort voorvallen voor een schadepost voor Kakel&Co, dat toch al een beperkt budget heeft. Annet van der Linden, secretaris van het bestuur van Kakel&Co, doet een dringende oproep aan de wandelaars met honden: ‘Beste baasjes van viervoeters: we vinden het leuk als jullie langskomen, maar het hele terrein rond de dierenweide is géén

losloopgebied!’ Regelmatig spreken de vrijwilligers de hondenbezitter hierop aan, met veelal begrip en soms een vervelende discussie tot gevolg. ‘Hopelijk geeft deze nare gebeurtenis het juiste zetje om je hond voortaan aan de lijn te houden,’ benadrukt Annet nog maar eens.

Stuipen op het lijf Met de toename van het aantal honden is ook het aantal incidenten bij Kakel&Co behoorlijk toegenomen. ‘Honden rennen achter dieren aan; in de wei jagen ze de schapen de stuipen op het lijf, soms krijgen ze een kip te pakken. Het leidt regelmatig tot gewonde en gestreste dieren,’ somt Annet op. ‘Schapen die in paniek wegrennen en daarbij hun poot verstuiken, geiten die in het wilde weg op de loop gaan en keihard tegen een hek aan knallen of een eend die zich dagenlang verschuilt en niet terug durft te komen. Hondenbezitters, besef toch meer wat een loslopende hond kan aanrichten in onze dierenweide!’ geeft Annet aangeslagen aan.

De vrijwilligers zijn erg geschrokken van het incident. Annet: ‘Dit past niet bij de goede zorg die wij nastreven. We voelen nu vooral frustratie over het feit dat mensen niet kunnen of willen snappen dat je bij een dierenweide je eigen dier niet los laat lopen. We zijn een dierenweide voor de hele wijk, iedereen is welkom om langs te komen, te kijken of mee te doen. Laat die minderheid met hun loslopende hond dat niet verpesten.’

03
Deze kalkoen is het zoveelste dier dat gegrepen werd door een loslopende hond Annet van der Linden: ‘Rond het hele terrein bij Kakel&Co moeten honden aangelijnd zijn’ Eigen foto Kakel&Co Eigen foto Kakel&Co

Opleiding Politiekids

weer

van start

Samen met de politie op pad snelheidscontroles uitvoeren, mensen aanspreken omdat zij afval op straat gooien of te hard rijden in een woonstraat Dat is wat de Politiekids doen. Om een goede Politiekid te worden, starten de kinderen met een training. Hierin gaan zij aan de slag met thema’s als teambuilding, gezonde leefstijl en fysieke weerbaarheid. Zo ontwikkelen zij vaardigheden en kennis waardoor ze weerbaarder worden, gaan

ze positiever tegen politie en regels aankijken en dragen zij bij aan een veilige en leefbare wijkt. Als zij hun eindexamen positief hebben afgerond, kunnen zij doorstromen naar de Politiekids Academie. Politiekids is een samenwerkingsproject van Politie Zwolle, Travers Welzijn, de scholen, SportService Zwolle, Tabanon, Landstede, Domijn en atletiekvereniging PEC 1910.

Ervaar je onrust? Zo doorgaan gaat niet werken, maar wat wel werkt weet je ook niet?

Christelijke coach l Persoonlijke benadering l Nieuwe richting l Energie l Identiteit l Levensvragen herman@yourney.nl www.yourney.nl

Geschikt voor renovatie en nieuwbouw

• Uitstekend duurzaam alternatief voor gas

Ideaal i.c.m. zonnepanelen

• Elke ruimte afzonderlijk te bedienen

Toepasbaar onder elke vloer

• Compleet inclusief advies en installatie

Voor een afscheid dat de essentie van het leven omarmt

www.meander-uitvaartbegeleiding.nl

04
Overlijden melden: 038 - 453 63 20 24 uur per dag bereikbaar “
De warmte van morgen. De warmte van morgen. De warmte van morgen. De 1 mm
elektrische infrarood vloerverwarming die een heel huis duurzaam verwarmt! Bel voor een afspraak of meer informatie naar 038 - 8521857 of kijk op www.speedheat.nl
dunne
ZWOLLE
Als Politiekid voer je samen met de politie leuke en spannende acties uit Foto: Travers

Direct

Zeeman pakt uit met meer luxe winkelconcept

Op 18 april opende de van de Werkerlaan naar de Wade verplaatste winkel van Zeeman zijn deuren, nadat de oude winkel twee weken dicht was. Meteen al om 9 uur bleek dat de nieuwe locatie goed uitpakt. ‘Zo vol is het nog nooit geweest op de oude plek, de Stadshagenaren hebben ons gemist,’ constateert filiaalmanager en Stadshagenaar Monique Wensink. Als een goede gastvrouw staat ze met een brede glimlach klanten bij de deur te verwelkomen. Zij was vanaf het begin, bijna 20

jaar geleden, bij de kledingwinkel betrokken. ‘We zitten hier meer in de loop van het winkelend publiek en dat merken we. Zeeman heeft recent haar winkelconcept 3.0 uitgeprobeerd en dat bleek succesvol. Deze winkel is volgens dat concept vormgegeven. Met een luxere uitstraling en nu ook met veel meer ruimte.’ De kledingwinkel zag zijn kans schoon toen eerst de schoenmaker en daarna de Intertoys uit de Wade vertrokken. Met een samengevoegde winkel kreeg de Zeeman er 100 m2 bij. Er werken zeven personeelsleden.

Agenda

• Striptekenen jeugd (10+) Dinsdag 7 mei: Comic Class. Altijd al je eigen stripverhaal willen maken? Dit is je kans! Tijdens deze workshop ontdek je hoe jij je tekentalent en verhalen om kunt zetten in een strip! Onder begeleiding van een echte striptekenaar ga je werken aan je eigen verhaal! Dus ben je gek op tekenen of heb je altijd al eens willen leren hoe je een stripverhaal maakt? Meld je dan aan voor deze workshop, die plaatsvindt van 14.00-16.00 uur. Aanmelden gaat via info@parkdestadshoeve.nl. Na aanmelding ontvang je een betaallink en na betaling van €5,- is je deelname definitief. Er is plek voor maximaal 15 deelnemers.

• Digihulp i.s.m. SeniorWeb Woensdag 8, 15, 22 en 29 mei, 5 en 12 juni van 10.00-12.00 uur. Inloopspreekuur voor iedereen die hulp kan gebruiken bij digitale vragen. Vragen over apps, e-books, sociale media, smartphones en meer. Stadkamer, Werkerlaan 1. Informatie: www.stadkamer. nl/agenda.

• Informatiepunt Digitale Overheid Donderdag 9, 16, 23 en 30 mei en 6 juni van 10.00-12.00 uur en dinsdag 14, 21 en 28 mei, 4 en 11 juni van 13.00-16.00 uur. Stadkamer, Werkerlaan 1. Informatiepunt Digitale Overheid helpt graag met het vinden van informatie op internet en verwijst door naar de juiste instanties, landelijk of

Thema: ‘Zwolle, mijn stad’

Dichtwedstrijd voor jongeren moet dichtaders aanboren

Dit najaar wordt in Zwolle een dichtwedstrijd voor jongeren gehouden. Wie verliefd is geworden, verdriet heeft over een ontvallen vriend of werd geroerd door de ondergaande zon: er is dichtwerk aan de winkel. Het gaat hierbij niet alleen over geschreven gedichten. Ook multimedia-inzendingen met creatief bewerkt beeldmateriaal, korte films en animaties, sound/beeld-effecten, schilderijen en posters zijn welkom. Maar het gedicht moet centraal staan, het beeld ondersteunt. En dat alles met als thema: ‘Zwolle, mijn stad’. De gedichten moeten gaan over een plek in Zwolle waar de jonge dichter een speciale, persoonlijke band mee heeft.

‘De taal komt op de eerste plaats, het beeld ondersteunt. Maar dan wel krachtig,’ zegt mede-initiatiefnemer Hans Das, docent Nederlands van het Greijdanus College in Zwolle over de dichtwedstrijd Zwolle, mijn Stad die in het najaar van 2024 zal plaatsvinden. Verschillende instellingen sloegen de handen ineen en de voorbereidingen zijn in volle gang. Samen met het Meander College, Hogeschool Windesheim en Stadkamer Zwolle, sloot Das zich enthousiast aan bij een idee van Stichting The Catcher, om een grootschalige dichtwedstrijd voor jongeren te organiseren

Lessenreeks

De wedstrijd zal ook een blijvend karakter krijgen. Enerzijds in de vorm van een boekwerk en mediaomgeving met de ingezonden gedichten en andere bijdragen en uitingen. Anderzijds in de vorm van een speciaal te ontwerpen lessenreeks,

waarmee studenten van de lerarenopleiding Nederlands van de Hogeschool Windesheim in het volgende trimester zullen starten. De lessen zullen tijdens de Week van het Nederlands van 30 september tot en met 7 oktober gegeven worden. Dan ook kunnen de eerste inzendingen worden ingestuurd. De datum voor de feestelijke finale is vastgesteld op 8 november in de Stadkamer.

lokaal. Informatie: www.stadkamer.nl/ agenda.

• Klusochtend bij de Stadshoeve Zaterdag 11 mei van 09.00-12.00 uur. Kom jij ook helpen met de klussen op ons Park? We draaien volledig op vrijwilligers en organiseren één keer per maand een klusochtend waar je ook eenmalig kunt aanhaken om de belangrijkste klussen te doen. Samen maken we ons park nóg mooier!

• Voorleesuurtje voor peuters en kleuters

Zondag 12 mei van 10.00-11.00 uur. Op de eerste zondag van de maand is er een heerlijk en gezellig voorleesuurtje speciaal voor peuters en kleuters bij Park en Bistro de Stadshoeve. Na het voorlezen is er tijd om lekker te knutselen! Kom jij ook een keer langs? Een gezellig uurtje in de ruimte achter de bistro. Vaders, moeders, opa’s en oma’s kunnen naar eigen inzicht lekker genieten van bijvoorbeeld een (h)eerlijk kopje koffie bij de Bistro. We vertellen een leuk verhaal aan de kinderen en daarna kunnen ze nog even knutselen. We vragen €0,50 per kind. Ben je Vriend van de Stadshoeve, dan mag je gratis aansluiten.

• DIY workshop - maak je eigen vazenplateau

Dinsdag 14 mei van 19.30-21.30 uur.

Na groot succes herhalen we deze workshop. Ook klaar met die ene vaas

op tafel, of moeite met het stylen van je tafel? Wij halen het voorjaar weer in huis en maken een decoratief en origineel vazenplateau. Kom gezellig bij de Stadshoeve onder het genot van koffie/thee en iets lekkers je eigen vazenplateau maken. Wij hebben alle materialen beschikbaar, maar mocht je zelf nog flesjes, vaasjes of potjes hebben staan die je wilt (her)gebruiken, neem deze dan zeker mee.

De kosten voor deze workshop zijn €15,- p.p. Je kunt je aanmelden via

info@parkdestadshoeve.nl en ontvangt dan een betaallink. Na betaling is je deelname definitief. De workshop gaat door bij minimaal 8 deelnemers.

• Repair-Café

Zaterdag 25 mei van 10.00-14.00 uur. Cultuurhuis, Werkerlaan 1, begane grond.

• GRIP-wagen ROVA Zaterdag 11 en 25 mei. Winkelcentrum Belvédèrelaan van 13.00-16.00 uur. Informatie: www.rova.nl.

Wat mag er in de GRIP-wagen?

05
Het nieuwe winkelconcept van Zeeman geeft een meer luxe uitstraling Foto: Linda Ligtenberg
na opening al een drukte van belang

Gemeente Zwolle verkoopt 6 kavels in het Wassinkhof in De Tippe

In het noorden van de nieuwe buurt De Tippe, dichtbij de uitvalsroutes voor fietsers en wandelaars naar de Mastenbroekenpolder, komt het Wassinkhof. In het Wassinkhof is ruimte voor zes landelijke woningen met een kap, omgeven door groen. De gemeente Zwolle verkoopt deze kavels, naar verwachting start de verkoop in de loop van mei. Het gaat om twee kavels voor vrijstaande woningen en vier kavels voor twee-onder-één-kapwoningen. De oppervlakte van de kavels varieert in grootte van ongeveer 300 tot 450 m2.

Wonen in De Tippe

De Tippe ligt vlakbij het station van Stadshagen, tussen het weidse IJssellandschap en de bestaande buurten van Stadshagen en Westenholte in. De Tippe wordt een groene buurt met veel ruimte om te wonen, werken en recreëren. Met dorpse gezelligheid en de stadse reuring op fietsafstand. In De Tippe komen in totaal ruim 1.300 woningen te staan, verspreid over drie buurschappen. Het Wassinkhof ligt in Het Poldergrid: het meest landelijke buurschap, in het noorden van De Tippe. In Het Poldergrid is elk erf anders.

Landelijk en groen

In het Wassinkhof is ruimte voor zes landelijke woningen met een kap, die zich in een groene omgeving bevinden

en aansluiten op de duurzame ambities voor De Tippe. In het hof ligt een gezamenlijke erfoprit. Het hof ligt aan de Wassinkstraat en aan het Tippepad, een fiets- en wandelpad dat de verschillende buurschappen in De Tippe met elkaar en het buitengebied verbindt.

Levensloopbestendig

In het Wassinkhof kun je zelf invulling geven aan de opzet en uitwerking van je woning, zolang dit past binnen het gezamenlijk beeld van het hof. Ook is er ruimte voor het ontwikkelen van een levensloopbestendige woning, met een slaapvertrek op de begane grond. Aan de zuidzijde van het hof liggen vier kavels die iets smaller en compacter zijn, geschikt voor het realiseren van de twee-onder-één-kapwoningen. De twee noordelijke kavels – be-

Denk mee over een nieuw Zwols oud en nieuw

De gemeente vraagt Zwollenaren om de komende maanden mee te denken over nieuwe ideeën voor de viering van de decembermaand en de jaarwisseling. Het gaat om initiatieven die ervoor zorgen dat iedereen in Zwolle van de jaarwisseling en de decembermaand kan genieten op een manier die vriendelijk is voor mensen, dieren en het milieu.

Gelukkig nieuwjaar.nl

Op gelukkignieuwjaar.zwolle.nl kunnen Zwollenaren en Zwolse organisaties tot 15 juni initiatieven indienen die ze graag willen organiseren; zelf of met hulp van anderen, zoals de gemeente of andere organisaties in de stad. Op deze website kunnen indieners ook initiatieven van anderen bekijken en daarop reageren als ze bijvoorbeeld enthousiast zijn of willen

doeld voor de vrijstaande woningen – zijn wat breder en royaler. Alle woningen hebben een verplichte kap en een lage goot. Kenmerkend is de toepassing van hout in de architectuur.

Interesse?

Heb je interesse om hier straks je nieuwe (t)huis te bouwen? Of heb je familie, vrienden of bekenden die mogelijk geïnteresseerd zijn? Naar verwachting gaan

Succesvolle opruimactie

Op zaterdag 6 april, de eerste warme dag van 2024, is het al vroeg druk bij de ‘Zwartewatertuintjes’. De halfjaarlijkse tuinwerkochtend wordt deze keer gecombineerd met het opruimen van plastic en ander afval in de wijk. Tien man/vrouw sterk gaan met prikker en zak op pad om plastic en ander zwerfafval op te ruimen. Van de tuinen, via Kakel&Co en de aangrenzende straten naar de Twistvlietbrug. De uiterwaarden van het Zwarte Water tot voorbij de Mastenbroekerbrug en de andere kant van de dijk, alles wordt door de vrijwilligers grondig geïnspecteerd op zwerfafval. Het afval is verzameld bij de Zwartewatertuintjes en door de gemeen-

Zwolse partners

meehelpen met de organisatie ervan. Alle ideeën zijn welkom! Het kan gaan om een kleiner initiatief op straatniveau of een groter initiatief op bijvoorbeeld wijk- of stadsniveau. Zo ontstaan er mooie samenwerkingen en nieuwe herinneringen. Denk en doe mee! Mensen die hun initiatief niet zelf op gelukkignieuwjaar.zwolle. nl kunnen zetten, kunnen voor hulp terecht bij het Wijkservicepunt in hun wijk.

Veilig voor mens en dier

Om ervoor te zorgen dat alle Zwollenaren van de jaarwisseling kunnen genieten, zijn er een paar simpele voorwaarden: het initiatief is leuk en toegankelijk voor alle Zwollenaren, het is veilig voor mens en dier en het initiatief is milieuvriendelijk. Op deze manier kunnen alle Zwollenaren naar de jaarwisseling uitkijken.

De gemeente vindt het belangrijk dat Zwollenaren met elkaar komen tot een ‘nieuw oud en nieuw’. Daarom heeft de gemeente ook een begeleidingsgroep van Zwolse partners in het leven geroepen. Denk aan de Participatieraad, de jongerenraad, het Zwolle Fonds en het kindercollege. De begeleidingsgroep moedigt zoveel mogelijk Zwollenaren van alle leeftijden aan om mee te denken over een nieuw oud en nieuw. Na 15 juni checkt de groep alle ingediende initiatieven op onder andere de haalbaarheid en probeert de initiatiefnemers of organisatoren met elkaar te verbinden. Zwolse organisaties die nog niet meedoen aan de begeleidingsgroep, maar dat wel willen, kunnen zich aanmelden via gelukkignieuwjaar@ zwolle.nl.

Vuurwerkvrij

De gemeente is op zoek naar een nieuw oud en nieuw, omdat de gemeenteraad wil dat de jaarwisseling in Zwolle voortaan wordt gevierd zonder vuurwerk dat inwo-

deze kavels in de verkoop in de loop van mei.

Voor dit aanbod en meer informatie over de kavelverkoop van de gemeente Zwolle kun je het beste de website in de gaten houden: www.zwolle.nl/kavels. Op deze website kun je je ook aanmelden voor de kavel-alert, zodat je op de hoogte wordt gehouden van de verkoop van kavels door de gemeente.

‘Zwartewatertuintjes’

te opgehaald en afgevoerd. Als wijkteam stadsdeel West van de gemeente Zwolle zijn wij erg blij met dit geweldige initiatief van het bestuur van de Zwartewatertuintjes. Op deze manier maken we samen een stukje van Zwolle weer mooier en schoner!

Wil je ook bijdragen aan een schonere (woon)wijk?

De gemeente Zwolle stelt prikkers, (handschoenen) en vuilniszakken beschikbaar. Deze zijn af te halen bij het wijkservicepunt in het Cultuurhuis aan de Werkerlaan 1, of neem contact op via wijkservicepuntwest@zwolle.nl

ners zelf afsteken. Dit omdat de roep om een alternatieve jaarwisseling in de samenleving steeds groter wordt. Vuurwerk levert namelijk schade aan de omgeving en het milieu en zorgt voor overlast bij mensen en dieren. Dit speelt overigens niet alleen in Zwolle maar in steeds meer Nederlandse gemeenten. De gemeenteraad vindt het wel belangrijk dat er in plaats van het vuurwerk nieuwe Zwolse tradities ontstaan voor de viering van de decembermaand en vooral de jaarwisseling. Vandaar deze zoektocht naar ideeën voor een nieuw oud en nieuw in Zwolle.

06

Naam:

Geboortejaar:

Geboorteplaats:

Beroep:

Burgerlijke

status:

Hans Mulckhuyse 1958

Amsterdam Netwerksysteembeheerder, Facilitair coördinator

Getrouwd en kinderen

Was het toeval of had het gewoon zo moeten zijn? Zeg het maar. Dat hij bij de dierenweide zou gaan werken was eigenlijk niet het plan. Hans Mulckhuyse is sinds ruim anderhalf jaar voorzitter van Kakel & Co.

Hans werkt bij een software-ontwikkelbedrijf in Emmeloord. ‘Daar ben ik netwerksysteembeheerder. Ook coördineer ik diverse facilitaire zaken.’ Omdat hij niet meer zo lang hoeft te werken en zich wilde voorbereiding op de periode daarna, ging hij zich alvast oriënteren op groene mogelijkheden in Stadshagen. ‘Van jongs af aan heb ik interesse gehad in groen, dieren en landbouw. Als kind was ik veel te vinden bij een boer in de buurt waar ik destijds woonde. Daar deed ik allerlei klusjes. Vervolgens heb ik een groene opleiding gedaan en ook een tijd lang in die branche gewerkt. Hoewel ik nu heel ander werk doe, is de voorliefde voor natuur en groen er nog steeds.’

Bouwen

Hans wandelt met hond Tessa vrijwel dagelijks langs de moestuintjes onder aan de Hasselterdijk. Een volkstuintje, dat leek hem wel wat. Helaas bleek er destijds een wachtlijst te zijn. Wel heeft hij zich toen alvast ingeschreven. ‘Ook liep ik vaak langs de dierenweide daar vlakbij en ook hier informeerde ik naar mogelijkheden. Na een kennismakingsgesprek ben ik in januari 2022 begonnen met de voerdiensten op de zaterdagmiddag. Omdat ik deze vrijwilligerswerkzaamheden heel erg leuk vond en nog steeds vind, heb ik mij weer uitgeschreven bij de volkstuintjes, zodat daar weer een plekje vrijkwam voor iemand anders.‘

‘Ik had niet de ambitie om voorzitter te worden. Maar gaandeweg voelde ik mij wel betrokken bij organisatorische zaken. Dus toen ik na een paar maanden de vraag kreeg of ik er iets voor voelde om voorzitter te worden, besloot ik daarover na te denken.

Na enkele gesprekken met Bert Kamerman, mijn voorganger die dit ruim 20 jaar met enorm veel inzet heeft gedaan, heb ik op 1 oktober 2022 het stokje overgenomen. Bert is nu lid van het klusteam en heeft veel kennis en ervaring in huis. Het is mooi dat we daar ook nu nog af en toe gebruik van mogen maken.’ Samen met het bestuur ging Hans verder ‘bouwen’ aan Kakel & Co. Als voorzitter focust hij natuurlijk op het dierenwelzijn en alles wat daarbij komt kijken. Het belang van de bijna 30 vrijwilligers speelt dan ook een minstens zo grote rol. ‘Zij moeten hier veilig en met plezier kunnen werken.’

Volksmond

Graag wil Hans een vaak gemaakt misverstand rechtzetten. ‘We zijn geen wijk- of kinderboerderij, maar een dierenweide.

‘Ik

ben trots op hoe Kakel & Co draait’

Dat is kleinschaliger, maar zeker niet minder leuk. Wat ons kenmerkt, zijn de dieren met een hoge aaibaarheidsfactor.

Officieel heten we Stichting Dierenweide Stadshagen, maar na een verkiezing voor een naam voor de stal is dit Kakel & Co geworden. Zeer toepasselijk, want er lopen heel wat kakelende dieren rond, aangevuld met blatende, mekkerende, piepende en knorrende exemplaren. In de volksmond is Kakel & Co het bekendst.’

Samenwerking

Natuurlijk is er contact en samenwerking met verschillende partijen, zoals Stichting Flappus, De Stadshoeve, wijkstichting Stadshagen Totaal, de gemeente en de collega’s van andere dierenweides in de stad. Maar Stichting Dierenweide Stadshagen is een zelfstandige stichting en wil dat in de toekomst ook graag blijven.

’Het

Microvarkens

Bij de dierenweide zijn al allerlei dieren te vinden. Naast een tiental Kameroen-schapen en drie geiten zijn er ook verschillende kleinere dieren: konijnen, cavia’s, kippen, eenden en een kalkoen. De twee microvarkens Bob en Guus wonen sinds enkele maanden bij de dierenweide. Ook wordt er onderdak geboden aan groepen duiven en een aantal zwermen bijen. Deze worden door de eigenaren zelf verzorgd. Maar welke ontbreken er nog volgens de voorzitter?

Drassige grond

‘Er zijn zoveel leuke diersoorten die ik graag een plekje wil geven, maar dat beslis ik niet alleen. Dat bespreken we als bestuur. Met name de relatief drassige grond laat het niet toe dat we bijvoorbeeld een pony, koeien of alpaca’s kunnen houden, ondanks dat dit aantrekkelijk is voor bezoekers én onze eigen vrijwilligers.

is fijn om een afgestaan of zelfs gedumpt dier een nieuwe plek te kunnen bieden‘

Overigens, als we ruimte hebben voor nieuwe dieren proberen we in eerste instantie een dier uit de opvang te adopteren. Via Stichting Flappus zijn we aan onze cavia’s, geit Henna en de twee varkens gekomen. Het is fijn om een afgestaan of zelfs gedumpt dier een nieuwe plek te kunnen bieden. Daar zetten we ons graag voor in.’

Trots

‘Er zit ook zeker een uitdagende kant aan dit vrijwilligerswerk. Dan heb ik het over zaken naast het verzorgen van de dieren,’ vertelt Hans. ‘Wij zijn bijvoorbeeld grotendeels afhankelijk van donaties en giften. Alleen voor het noodzakelijke onderhoud aan hekwerk of gebouwen ontvangen we steun van de gemeente. Voer, dierenartskosten, activiteiten en vele andere zaken betalen we allemaal uit eigen middelen. Zo kost een baal hooi € 6,95 en gaan er in de winter maandelijks ongeveer 20 balen doorheen. Financiële steun is dus meer dan welkom. Dat kan door een eenmalige gift of door Dierenvriend te worden vanaf €15 per jaar. Met die steun kunnen wij goed zorgen voor onze dieren en ons terrein netjes houden.’

Hoe de dierenweide er uitziet en draait, dat maakt Hans trots. En dat het allemaal uitsluitend door vrijwilligers in stand gehouden wordt, is een compliment naar hun toe waard.

‘Vrijwilligers zijn onbetaalbaar’

‘Door activiteiten als een borrel, barbecue of een klusdag proberen we het groepsgevoel en de motivatie te versterken. Het is mooi om te zien dat tijdens voerbeurten collega-vrijwilligers regelmatig even komen buurten bij elkaar. Vrijwilligers zijn onbetaalbaar!

Overigens zijn nieuwe vrijwilligers altijd welkom. Of je nu wilt voeren, een handige klusser bent of zin hebt om een activiteit op te pakken; in overleg bepalen we wat past. Hiervoor kan je een mail sturen naar kakelenco@gmail.com of langskomen. Je vindt ons onderaan de Hasselterdijk (nummer 42b).’

07
Hans Mulckhuyse is voorzitter van dierenweide Kakel&Co Foto: Hans van Eerbeek Eigen foto Kakel & Co

Het is niet altijd even makkelijk om kandidaten voor Straatpraat te vinden. De meeste jongere mensen hebben haast. Oudere mensen hebben vaak wat meer tijd. Dat bleek ook voor de Straatpraat van mei weer. Henk Mussche (77) wilde mij graag te woord staan.

Woont u in Stadshagen of bent u hier met een andere reden?

‘Nee, ik woon in de binnenstad, op het Eiland. Naast Waanders. Ik ben hier omdat ik van vrienden uit Stadshagen had gehoord dat de viswinkel in Stadshagen zo goed is, dus ik besloot daar eens te gaan kijken.’

Komt u wel vaker in Stadshagen?

‘Vroeger wel. Dan kwam ik bij die vrienden, maar die zijn verhuisd naar Dalfsen, dus ik kom eigenlijk nooit meer in Stadshagen.’

Wat vindt u van de wijk? Zou u er willen wonen?

‘Nee. Ik ben blij dat ik in de binnenstad woon. Ik vind die knip hier bijvoorbeeld rampzalig. Je moet vaak ontzettend omrijden om van A naar B te komen. Die knip is ooit door de VVD verzonnen en helaas een feit geworden en gebleven. En Stadshagen is best ver van de binnenstad voor iemand van mijn leeftijd.’

Hebt u hobby’s?

‘Ik ga graag naar het café of naar het terras. Ik ben alleen - mijn vrouw is overle-

?straat

Straatpraat

den helaas - dus dat is voor mij een fijne manier om mensen te ontmoeten. En ik zat tot voor kort in het Smartlappenkoor in Assendorp. Omdat het koor zo groot werd (60 man/vrouw) dat ik het wat onpersoonlijk vond worden, ben ik eruit gestapt.’

Wat vindt u van de wereld zoals die nu is?

‘Vreselijk. Ik ben bang voor de dingen die mogelijk staan te gebeuren (WO III, herverkiezing Trump, klimaatverandering) en ik voel me eigenlijk niet meer zo gelukkig. Niet alleen omdat ik mijn vrouw mis, maar omdat het zo’n rare tijd is. Ik vind de mensen zo onverdraagzaam ook. Dat zie je op heel veel fronten. En de coronatijd heeft dat mijns inziens extra getriggerd of blootgelegd. De sociale media dragen daar ook in grote mate aan bij, denk ik. Mensen maken elkaar gek met allerlei desinformatie die continu rondgepompt wordt.

Ik vind mezelf ook onverdraagzaam trouwens… Een vriendin van mij is veganist en ik verdraag het niet goed als we daar een gesprek over voeren. Ik ben het eigenlijk volledig met haar eens dat de massaveeteelt wreed en dus ethisch onverantwoord is, maar ik sta nu aan het eind van mijn leven en ik wil gewoon alles kunnen eten wat ik wil, zonder moeilijk te hoeven doen. Maar dat neem ik mezelf wel kwalijk dus.’

Straatnaam belicht

E U N O N S E N O N Z E D I E R EN

W O R D D I E R E N V R I E N D

H e l p m e e m e t e e n j a a r l i j k s e v a s t e

d o n a t i e v a n a f € 1 5

M E L D J E V E I L I G O N L I N E A A N

meer weten? volg ons op facebook of mail naar kakelenco@gmail.com

Door Marty Kreeft

Benieuwd naar de betekenis van een straatnaam? Iedere maand wordt in de Vinexpress de herkomst van een andere straatnaam in Stadshagen belicht. Deze keer is de Standerdmolen aan de beurt. De standerdmolen of standaardmolen is een zogenaamde richtbare (in de juiste positie t.o.v. de wind draaibare) windmolen en het oudste houten type windmolen in de Lage Landen.

Hij dankt zijn naam aan de zware verticale houten spil, de standerd of standaard, waarop het rechthoekige molenhuis, de kast, rust. Zware, dubbele steunen houden deze spil in zijn verticale stand. Het molenhuis kan om deze standerd draaien. Dat is nodig om de molen te kunnen ‘kruien’ (op de wind te zetten). Aan de ene kant van de molen hangt het

wiekenkruis en aan de andere kant de staart, trap en kruihaspel.

De standerdmolen was geen Hollandse uitvinding. Hij is ontworpen in Vlaanderen, Noordwest-Frankrijk of Engeland. Het kan zijn dat ook middeleeuwse kloosterorden hebben bijgedragen aan de verspreiding van de windmolen, maar dat is niet zeker.

In de dertiende eeuw duikt hij ook in Nederland op en na 1300 verspreidt hij zich in Nederland over de gehele plattelandssamenleving en over de steden. Op historische prenten en tekeningen zie je ook vaak standerdmolens. Nog geen vijf procent van het huidige molenbestand in Nederland wordt gevormd door standerdmolens. Er zijn er nog 46. In de provincies Gelderland 10, in Noord-Brabant 21, in Limburg 7, in Zeeland 4 en in Overijssel 1.

08
K a k e l & o
ST
doe mee(r)
Henk Mussche: ‘Ik ga graag naar het café of het terras’ Foto: Marty Kreeft

Hoppaaa! Food festival streek voor het eerst neer in Stadshagen

Van vrijdag 19 tot en met 21 april vond in het Twistvlietpark het Hoppaaa! Foodtruck Festival plaats. Hierbij een fotoimpressie, zie ook pagina 1

Gezondheid is meer dan niet-ziekzijn

Hoe beleef je je gezondheid?

Door Bert Kunnen

In Stadshagen is de stichting Hof van Welbevinden actief. Deze stichting wil een verbindende schakel zijn tussen de bewoners in de wijk, sociaal-maatschappelijke organisaties en faciliterende organisaties, met als doel het gevoel van welbevinden binnen de wijk te stimuleren en te versterken. Men wil inwoners, organisaties en overheden helpen en ondersteunen bij een gezonde leefstijl, een veilige leefomgeving en meer welbevinden. Meerdere malen besteedden wij aandacht aan de inzet van deze groep enthousiaste wijkbewoners.

Hof van Welbevinden werkt vanuit het begrip Positieve Gezondheid, waarvan Machteld Huber de grondlegger is. Uit onderzoek van deze arts en onderzoeker blijkt dat wij als mensen vooral een betekenisvol leven belangrijk vinden. We willen mee kunnen doen en ons energiek

voelen. Het gaat niet alleen om lichamelijke gezondheid, maar over wat ons veerkracht geeft. Positieve Gezondheid is een bredere kijk op gezondheid, uitgewerkt in zes dimensies. Met die bredere benadering draag je bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Én om zo veel mogelijk eigen regie te voeren. En dat is per persoon verschillend. Daarom focust Positieve Gezondheid niet op ziekte, maar op wat voor ons belangrijk is.

Zes dimensies van Positieve Gezondheid

Om meer inzicht te krijgen in de beleving van je eigen Positieve Gezondheid ontwikkelde Huber een test, met diverse vragen omtrent zes dimensies, zoals die zijn weergegeven in bijgaande afbeelding. Wil je weten in welke mate deze dimensies op je leven van toepassing zijn? Doe dan de test met het zogeheten Web van Machteld Huber door bijgaande QR-code te scannen en de diverse aspecten te doorlopen op grond van je eigen waarneming. De uitkomsten kunnen je helpen om met zorgverleners met die uitkomsten een heel ander gesprek te voeren. Wat is voor jou echt belangrijk? Wat zou jij willen veranderen?

09
Foto’s: Linda Ligtenberg

Bedrijven in actie

Riëtte Nijenhuis, eigenaar van Atelier ZelfDoen:

‘Unieke kans om dit avontuur te mogen beginnen’

Elke maand presenteert zich in deze rubriek een ondernemer uit Stadshagen. Deze keer is dat Riëtte Nijenhuis (37), eigenaar van Atelier ZelfDoen. Zij woont in buurt Breecamp, samen met haar man en drie dochters in de leeftijd van 6 tot en met 9 jaar. Haar atelier is gevestigd op het terrein van Studio Eigen Stijl en Kindergarden aan de Frankhuizerallee 1a. Ongeveer dertien jaar geleden is zij afgestudeerd als vernieuwingsleerkracht aan de Pabo. Daarna werkte zij in het basisonderwijs en (speciaal) voortgezet onderwijs. Haar passie voor lesgeven en enthousiasme voor het vak beeldende vorming gaven haar de expertise om een eigen atelier te starten.

Hoe kwam je op het idee om met ZelfDoen te beginnen? Is dit een droom die uitkomt?

‘Tijdens mijn werk als leerkracht heb ik altijd een voorliefde gehad voor het vak beeldende vorming. Het idee om mijn eigen pad te volgen en me volledig te wijden aan dit vak speelde al jaren in mijn

Riëtte Nijenhuis: ‘Mijn kracht is dat ik actief blijf op creatief gebied’

gedachten. Toen de mogelijkheid zich voordeed om met het atelier te starten, heb ik die kans met beide handen aangegrepen. Het is absoluut een droom die uitkomt en het voelt als een unieke kans om dit avontuur te mogen beginnen in

een levendige wijk zoals Stadshagen.’

Wat voor diensten biedt je atelier zoal aan?

‘We staan voornamelijk bekend om de van het begin tot het eind verzorgde kinderfeestjes. Naast creatieve workshops ook spelletjes, speeltijd in het atelier en activiteiten buiten. Daarnaast organiseren we workshops voor kinderen, gericht op creatieve expressie. Ook kunnen volwassenen bij Atelier ZelfDoen workshops volgen voor vrijgezellenfeesten of babyshowers. Nieuw zijn de slaaptentjes, waarmee je ook thuis je feestje met ons kunt vieren!’

Waarin onderscheid je je op een bepaalde manier van vakgenoten?

‘Mijn onderscheidende factor ligt in mijn persoonlijke aanpak. Ik hecht veel waarde aan het leren kennen van mijn klanten en hun specifieke behoeften, waardoor ik indien nodig op maat kan werken. Tijdens workshops en feestjes zorg ik voor professionele begeleiding en differentiatie op basis van de behoeften die op dat moment spelen. Dit persoonlijke en flexibele aspect is wat mij onderscheidt en wat mijn klanten waarderen.’

Voor dit werk moet je wel creatieve gaven hebben lijkt me, wat is jouw sterkste kant?

‘Mijn grootste kracht is dat ik zelf actief blijf op creatief gebied. Hierdoor ben ik veelzijdig en dat zie je terug in de diversiteit van de activiteiten die we aanbieden in het atelier.’

Op je website geef je aan: ’Mijn visie is dat iedereen op welk niveau dan ook iets kan op creatief gebied’. Hoe boor je dat bij kinderen aan? Hoe krijg je die creativiteit bij hen los?

‘In het atelier zorg ik altijd voor een diverse selectie materialen, die vrij beschikbaar zijn. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en gaan graag op ontdekkingstocht, waardoor ze vaak snel hun creatieve flow vinden. Als ik merk dat een kind moeite heeft om zijn of haar weg te vinden, dan ga ik het gesprek aan en vraag waar de interesse ligt. Samen zoeken we naar geschikte materialen en brainstormen we over mogelijke creatieve projecten. Vaak hebben kinderen al hun eigen ideeën en op deze manier wordt het creatieve proces vanzelf gestimuleerd. En voor volwassenen geldt eigenlijk hetzelfde. Door een open en ondersteunende omgeving te bieden, moedig ik hen aan om hun eigen creatieve potentieel te ontdekken en te ontwikkelen.’

Waar wil je over vijf jaar staan? Heb je grootse plannen?

‘Mijn wensbeeld is dat Atelier ZelfDoen over vijf jaar een gevestigde naam is op het gebied van creativiteit in Zwolle. Momenteel zijn er al mooie samenwerkingen gaande met andere partijen en ik hoop deze in de toekomst verder uit te breiden. Daarnaast wil ik het aanbod voor thuisfeestjes nog verder ontwikkelen, zodat mensen ook thuis de leukste creatieve ervaringen kunnen beleven.’

Hoe bevalt het wonen in Stadshagen? Wat vind je aantrekkelijk aan onze wijk?

‘Ik woon in de Breecamp, een sociale en aangename buurt om in te wonen. Wij wonen nu negen jaar in Stadshagen en ik kan zeggen dat het me uitstekend bevalt. We genieten regelmatig van uitstapjes naar de Milligerplas bij mooi weer en voor de kinderen zijn er volop speelgelegenheden. Bovendien is alles gemakkelijk per fiets bereikbaar en biedt Stadshagen de meeste faciliteiten die we nodig hebben.’

10
VOOR ZOMER MARKT met Open NK BBQ wedstrijd ZATERDAG 1 JUNI
10-17u
Foto: Linda Ligtenberg

MeWe Stadshagen streeft

naar verbinding

Door Geert Jan den Hengst

Het interactieve Zwolse vrouwennetwerk MeWe organiseert maandelijks activiteiten, waaronder workshops. Het gaat om evenementen voor vrouwen door vrouwen.

MeWe staat voor Me time We time, waarbij vrouwen de ruimte krijgen voor zowel individuele als gezamenlijke tijd. MeWe Stadshagen creëert een veilige plek voor alle vrouwen.

‘Ik miste de mogelijkheid om samen te zijn met vrouwen, niet alleen voor de gezelligheid, maar ook om elkaar positief te beïnvloeden. Dat kom je veel tegen in verschillende culturen. Dit gemis inspireerde de start van MeWe Stadshagen,’ aldus initiatiefneemster en oprichter Kirty Mahabiersing.

‘Het idee ontstond tijdens een drukke dag vol bezigheden. Halverwege had ik een zen-pauze. Wat had ik op dat moment behoefte aan vrouwen om mij heen, om te praten, te steunen en te helpen.’

Talenten delen

Tijdens de bijeenkomsten delen vrouwen hun kennis, talenten en ervaringen met elkaar. Dit resulteert in een ontmoeting van diverse culturen en wijsheden. Daarnaast wordt er genoten van de heerlijkste gerechten die de deelneemsters elkaar voorzetten.

‘Het doel is om vrouwen met elkaar te verbinden, waarbij wij onze individuele krachten en kwaliteiten bundelen. Ieder stukje van de puzzel is hierbij onmisbaar om tot een mooi eindresultaat te komen. Elke bijdrage is essentieel voor het grotere geheel.’

Positief

‘Dit samenzijn draagt zowel sociaal als mentaal bij aan onze gezondheid en zal resulteren in een grotere betrokkenheid van vrouwen in Zwolle. Het heeft een positieve impact op alle vrouwen en het creëert een positieve sfeer. Deze evenementen bieden ons de mogelijkheid om onze gemeenschap te versterken en te genieten van een positieve en constructieve atmosfeer. Bereid je voor om plezier te hebben, nieuwe mensen te ontmoeten en te genieten van een prachtige multiculturele bijeenkomst.’

Vrijwillig

Alle betrokkenen dragen vrijwillig bij aan dit initiatief. Momenteel is er nog geen website beschikbaar vanwege beperkte financiële middelen, maar MeWe Stadshagen is wel actief op Instagram en Facebook: MeWe Stadshagen. ‘Ik ben dankbaar voor de steun van bijzondere vrouwen, zoals Hayat el Mahjoubi–Ezzerolli en Valeria Vangelista. Hayat was altijd positief over mijn ideeën en heeft me gestimuleerd er wat mee te doen. Dankzij deze stimulans en kracht van vrouwen ben ik MeWe Stadshagen opgestart.

Ook al bruiste ik van de ideeën, er waren ook dingen waar ik tegen aanliep. Ik ben blij dat wat eerst een idee was tot leven is gekomen. Zonder hen en vele andere bijzondere vrouwen zouden er geen workshops en activiteiten zijn.’

Ben je vrouw en kom je uit Zwolle of omgeving, dan ben je van harte welkom! Binnenkort zullen er weer activiteiten plaatsvinden, georganiseerd door en voor vrouwen.

Start op 16 mei
Training ‘Leer te durven!’ voor kinderen die regelmatig angstig zijn

Impluz Preventie ontwikkelt programma’s en geeft trainingen en cursussen om positieve gezondheid en welzijn in brede zin te bevorderen. Zo start binnenkort de training ‘Leer te durven!’ voor kinderen uit de groepen 5 tot en met 8 die graag meer willen durven en zich zelfverzekerder willen voelen. Voor kinderen die angstig zijn of net wat meer en vaker last hebben van zenuwen en onzekerheden. Bijvoorbeeld bij voor jezelf opkomen en je mening geven, bij voor groepen praten (spreekbeurt geven), bij toetsen of bij contact maken met andere kinderen.

gaan met angstige, boze of verdrietige gevoelens.

Bang of zenuwachtig?

Iedereen is wel eens bang of zenuwachtig. En dat is maar goed ook, want angst is gezond en beschermt ons tegen gevaar. Als je echter heel vaak of heel erg bang of zenuwachtig bent, heeft dat invloed op je sociaal-emotionele ontwikkeling. Sommige kinderen die weinig zelfvertrouwen hebben, trekken zich terug en hebben daardoor minder positieve ervaringen met bijvoorbeeld leren en vrienden maken. Dit is niet goed voor hun zelfbeeld.

Is een multicultureel interactief vrouwennetwerk

Door en voor vrouwen die ervaringen, talenten, kennis, cultuur, wijsheden en gerechten met elkaar willen uitwisselen. MeWe Stadshagen geeft stem aan alle vrouwen in de buurt die willen netwerken en zich verbonden voelen met de maatschappij.

Samen willen wij onze krachten bijeenbrengen en verbinden. Wij zijn als een puzzel: elk stuk is belangrijk om verbinding te realiseren.

FB & Insta: MeWe Stadshagen Contact: mewezwolle@gmail.com

In ‘Leer te Durven!’ zien kinderen dat zij niet de enige zijn die soms dingen spannend vinden of niet goed durven. Samen met leeftijdsgenoten oefenen de kinderen (spelenderwijs) om meer helpende gedachten te bedenken en zich sterker en dapperder te voelen. Ze leren ook om-

Praktische informatie:

Informatie opvragen en aanmelden kan via de website www.impluz.nl. Zoek daar op ‘durven’. Of ga direct naar www.impluz. nl/training/leer-te-durven

Voor vragen bel: 0570-604900 of mail: info@impluz.nl

Wanneer: Donderdag 16, 23, 30 mei, 6, 13, 20, 27 juni en 4 juli 2024

Hoe laat: 15:15 - 16:45 uur

Waar: Impluz, Burgemeester Roelenweg 9, Zwolle

Kosten: Gratis voor kinderen uit de gemeente Zwolle

Voor de ouders is er een ouderbijeenkomst. Vooraf vindt een kennismakingsgesprek plaats.

11
Kirty Mahabiersing is initiatiefneemster van MeWe Eigen foto MeWe

SAMENOUDEREN

ACTIVITEITENKALENDER VOOR SENIOREN

Deze agenda verschijnt maandelijks en bevat activiteiten in de wijken Stadshagen, Westenholte & Spoolde.

VOORJAAR

Walking football

Sportpark de Verbinding

Sportlaan 4 CSV '28 038-4531633

Line dance Cultuurhuis Werkerlaan 1 WijZ Welzijn 038-8515700

Klaverjassen

Het Anker

Voorsterweg 36 Ann Huizing - O'donnell 038-4211651

Ko eochtend

Het Anker

Voorsterweg 36 Het Anker 038-4212366

Biljarten Het Anker

Voorsterweg 36

Senioren Biljartclub 06-24826657

Buurtkamer Cultuurhuis Werkerlaan 1 WijZ Welzijn 038-8515700

Beweegmakelaar

Het Anker

Voorsterweg 36 SportService Zwolle 06-12754750

Koersbal Cultuurhuis Werkerlaan 1 WijZ Welzijn 038-8515700

Sport en Spel

Het Anker

Voorsterweg 36 WerV - Dimence 038-8515799

Inloopspreekuur

Cultuurhuis Werkerlaan 1 Sociaal Wijkteam 038-4989980

Naaigroep Level-Z Klokkengieterlaan 1 Travers Welzijn c.duran@travers.nl

Taalcafé Cultuurhuis Werkerlaan 1 Stichting Gilde Taalcafe@gildezwolle.nl

Dit is een greep uit de vele activiteiten die bij u in de buurt worden georganiseerd. Kijk op www.samenouderen.nl voor het volledige aanbod of bel naar 038-7508387 voor advies over uw gewenste activiteit. Organiseert u zelf een activiteit voor ouderen? Meld deze dan snel bij ons aan!

UITGELICHT!

Diabetes Challenge

Bij De Nationale Diabetes Challenge gaat u 20 weken wandelen onder begeleiding van zorg-, sport- en/of welzijnsprofessionals in een groep met gezellige mensen. Iedereen kan meedoen op zijn eigen niveau. In september is er een feestelijke afsluiting.

Vanaf 14 mei

15.00 - 16.30

Het Anker, Westenholte 06-12754790

Klusochtend

Park & Bistro De Stadshoeve organiseert elke maand een klusochtend waar u kunt aanhaken om de belangrijkste klussen te doen. Het park draait volledig op vrijwilligers. Tijdens de klusochtend wordt u getrakteerd op koffie/thee en wat lekkers!

Zondag 12 mei

09.00 - 12.00

De Stadshoeve, Stadshagen 038-4579877

Tai Chi

Cultuurhuis Werkerlaan 1

WijZ Welzijn 038-8515700

DANSAVOND

Trek uw dansschoenen aan, want op 7 juni is het weer zover: de Dansavond voor senioren in het Cultuurhuis! Van wals tot twist en moderne dans, voor ieder wat wils. De deuren gaan open om 19:00 uur en tickets koopt u bij aankomst. Trek uw mooiste outfit aan en beleef een swingende avond vol gezelligheid!

www.samenzwolle.nl/ dansavond

Weekendbuurtkamer

Elke eerste zaterdag van de maand bent u van harte welkom bij de weekendbuurtkamer van WijZ Welzijn in het Cultuurhuis. Een gezellige plek om elkaar op een laagdrempelige manier te ontmoeten! De weekendbuurtkamer is inclusief lunch.

Elke eerste zaterdag 11.30 - 14.30

Cultuurhuis, Stadshagen 038-8515700

Wilt u iets betekenen voor andere wijkbewoners? We bespreken graag de mogelijkheden met u. Neem contact met ons op door een mail te sturen naar info@samenzwolle.nl .

12
WIJ ZOEKEN MAATJES!
WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG
MAANDAG DINSDAG
10.00 – 11.00 uur 09.00 - 10.00 uur 09.00 – 17.00 uur 09:00 - 12:00 09.30 – 10.30 uur 11.00 – 12.00 uur 13.00 - 16.00 uur 09.45 – 10.45 uur 09.00 – 11:00 uur 13.00 – 16.00 uur 14.00 – 16.00 uur 11.00 – 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur
www.samenouderen.nl

De gouden Babboe-koets

‘Kinderen worden overal met de bakfiets naartoe gebracht, wat leren ze dan nog!’ verzuchtte onlangs een politieagent, met een priemende vinger naar de ouders. Stadshagen heeft vast de grootste bakfietsdichtheid van Zwolle. Het is een mooi gezicht als de slagboom van de Twistvlietbrug omhooggaat en de Babboe’s, Urban Arrows, Cangoos en Keewees in groten getale de wijk in zoeven. Ik raak vertederd als prinsjes en prinsesjes uit onze wijk in hun eigen gouden koetsje, spatvast en winddicht, zo de boze buitenwereld met een geluksgevoel kunnen ervaren. Maar toch.

Winkelcentrum Stadshagen

VACATURES

De winkeliersvereniging Stadshagen heeft in het afgelopen jaar met diverse partijen gesprekken gevoerd. Er wordt gekeken of de kwaliteit van het beheer van het winkelcentrum breder kan worden geborgd en een extra impuls kan krijgen door nieuwe innovatieve samenwerkingsvormen te ontwikkelen

- Onderhoudsmedewerkers

- Bezorgers voor bestellingen

bloembakken watergeven, schoffelen en m.b.v. bladblazers perken schoonhouden - Schilders

- Electrisch reinigen van de per fiets of auto

winkelstraat m b.v machine ma-di-do en vrij, 2 5 uur per dag

NEEM CON TA CT MET O N S OP !

De verzuchting van de agent kent een bredere context. Hij was aanwezig bij de sluiting van het zoveelste jeugdverkeers-park, een soort verkeerskundig opvoedingspark. Hoewel het DDR-achtig klinkt, heb ik bijzonder positieve herinneringen aan het Jeugdverkeerspark in Assen, mijn geboorteplaats. In het midden stond een markante verkeerstoren met een echte politieagent en dito megafoon. ‘Dat blonde jongetje in autonummer 25, je hebt je hand niet uitgestoken, wil je daar in het vervolg om denken?’

De trapauto’s in Assen zijn in 2014 tot stilstand gekomen, te weinig bezoekers, niet cool genoeg. Educatieve parkjes zijn uit. De autootjes en de toren zijn

verhuisd naar Appelscha, Attractiepark Duinen Zathe. In de toegangsprijs zit onbeperkt gratis eten en drinken. Iets voor in de zomervakantie? Bakfietsen worden geweerd. Hier moet je kind zelf trappen, uitkijken en remmen. En zo zijn ze weer koetsier op de bok van hun eigen stalen koets. Wedden dat Noah en Julia dan spontaan Daniël Lohues inzetten: ‘Wie döt mij wat vandage, heb de banden vol met wind, nee ik heb ja niks te klagen’. En de Babboe? Vraag es wat de fietsenmaker ervoor wil geven, als je toch gaat voor de terugroepactie.

Wilfred Spijkerman

Beheerder winkelcentrum Stadshagen

+3

beheerder@winkelcentrumstadshagen nl

ons: redactie@vinexpress.nl

13 WINKELCENTRUMSTADSHAGEN.NL
7
1 6 4 9
5 3 5 2 1
 Mail
Ook iets gezien of gehoord in Stadshagen?

IN STADSHAGEN

Zwolsche brouwers

Vrijdag 14 juni 2024

organiseren wij een Bierproefavond. Een avond waar wij samen met twee Zwolsche brouwers jullie mee willen nemen in de wereld van het bier. Wij serveren die avond kleine proefglaasjes met 8 van van de lekkerste lokale biertjes. We combineren de bieren met enkele (h)eerlijke versnaperingen. Een leuk avondvullend programma voor de familie en/of vrienden. Natuurlijk mogen er ook andere drankjes tussendoor besteld worden.

Inloop start 20:00 uur

Bierproefavond start 20:30 uur

Prijs: €17,50 per persoon

14 WI N KEL C E NT RU M S TA DSH A GEN. N L MOEDERDAG
Samen voor(of met) jouw moeder op de foto! afdruk incl. GRATIS VAN 11.00 T/M 15.00 uur
/bistrodestadshoeve 038 45 79 877 info@bistrodestadshoeve.nl Arendshorstlaan 23 8043 VE Zwolle (Stadshagen) /bistrodestadshoeve bistrodestadshoeve.nl
bierproefavond
Reserveer hier!
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.