Page 4

Fotoproject ‘You & I in de wijk’ succesvol afgesloten king met de drie basisscholen, waaronder De Schatkamer. Enthousiaste, leergierige kinderen. Ook de andere deelnemers en betrokkenen waren zeer enthousiast. Wel is het zo dat als we jongeren en ouderen willen koppelen, eerder met het project moeten beginnen, omdat die koppeling tijd nodig heeft. Ook hadden we veel commitment van de betrokken organisaties. Er was een groot draagvlak bij de mensen met expertise en bij de bedrijven die zich aan You & I hebben verbonden. Alle deelnemers zijn ook enorm trots dat ze met hun werk in de Grote Kerk hangen.”

Genomineerde Yvonne Waslander bij haar beeldverhaal

Door Erica Turmel-Donker Van 8 maart tot en met 3 april was de afsluitende tentoonstelling van het ‘You & I in de wijk’-project te zien in het Cultuurhuis en in de Grote Kerk in de binnenstad. Op die laatste locatie was de ‘You & I’ tentoonstelling gecombineerd met World Press Photo 2016 en Kidsrights. Initiatiefneemster Fieke van ’t Riet kijkt tevreden terug op een succesvol project. In Stadshagen zijn uiteindelijk vijf beeldverhalen ontstaan, waarvan twee zijn genomineerd voor de publieksprijs. Hiervoor zijn alle ingezonden beeldverhalen bekeken en door de vakjury beoordeeld. Er is vooral naar het fotografische verhaal gekeken: vertellen de foto’s het verhaal zonder dat een begeleidende tekst nodig is? “De fotografie was het instrument voor de deelnemers om zichzelf in de wijk neer te zetten, maar de jury wilde het project fotografisch en technisch wel op een goed niveau zetten”, zegt Fieke van ’t Riet. Ze was zelf onder de indruk van de inzendingen. “Assendorp is heel anders gefotografeerd dan Stadshagen. Daar

Foto: Erica Turmel-Donker

lag de nadruk op drukte, een volle wijk, veel steen. Het is cultureel een interessante wijk en inwoners zijn betrokken bij elkaar. In Stadshagen is juist de natuur meer benadrukt. Die wijk is ruimtelijker, met veel groen waar mensen plezier van hebben. We hebben heel bewust voor deze twee verschillende wijken gekozen en het is mooi om te zien dat de verschillen ook in de inzendingen terugkomen.” Vervolg Er zal een vervolg komen op het project. Hoe dat exact wordt vormgegeven kan Van ’t Riet nog niet zeggen, ze wil eerst ‘You & I in Assendorp & Stadshagen’ evalueren en hopelijk kan ze van de inzendingen een reizende tentoonstelling maken met bijbehorende brochure. “Uiteindelijk willen we van Zwolle de fotostad van het Oosten maken. Op de Zwolse scholen zoals het Deltion College, Landstede en Windesheim - worden al opleidingen op het vlak van fotografie en beeldtaal gegeven. Hopelijk kunnen we hier intensiever mee gaan samenwerken, of dit meer uitdragen.” Van ’t Riet kijkt positief terug op het project: “Ik ben enorm trots op de samenwer-

Andere kijk op fotografie Ton Burg was één van de vijf deelnemers uit Stadshagen die een beeldverhaal heeft aangeleverd. Bij hem stond de Meanderhof, waar hij met veel plezier woont, centraal. Zijn fotoserie bestond uit een vijftal foto’s waarbij vier uit zijn eigen archief en één recent gemaakte foto. Dit was niet volgens de regels, dus werd Burg niet genomineerd voor de publieksprijs. Desondanks heeft hij met veel plezier meegedaan, vooral de masterclasses vond hij heerlijk. Burg: “Ik heb er een heel andere kijk op de fotografie door gekregen. Al met al vond ik het een leuk project en mooi om te zien dat ook degene die niet voor de publieksprijs zijn genomineerd met hun beeldverhaal in de Grote Kerk hangen.”

ces is Waslander dik tevreden. “Ik denk nu de hele dag in plaatjes; alles wat ik zie daar maak ik in mijn hoofd een foto van. Dit had ik voor die tijd niet. Af en toe is dit wel onrustig, maar het heeft mijn fotografie wel naar een hoger niveau gebracht.” Het beeldverhaal van Karim Ezzaim ging over levensonderhoud. Hij legt uit: “Datgene wat je in het leven nodig hebt, kan spontaan op je afkomen of je moet er zelf hard voor werken. Dat heb ik willen vertellen met mijn beeldverhaal. Ik was voor het eigenlijke idee aan het fotografen, toen het uiteindelijke verhaal mij overkwam. We waren in de wijkboerderij en ineens was daar die meeuw en viel alles op zijn plek.” Ezzaim was verrast dat hij geselecteerd werd voor de publieksprijs. “Al vanaf de eerste masterclass heb ik het fotoproject als heel positief ervaren. Het was voor mij een goed leerproces. Ik had de nominatie helemaal niet verwacht en het is voor mij een goede motivatie om door te gaan.”

Nominaties publieksprijs Voor de publieksprijs waren twee Stadshagenaren genomineerd: Yvonne Waslander en Karim Ezzaim. Yvonne Waslander zegt over haar nominatie: “Ik had de nominatie totaal niet verwacht. Ik vind het heel leuk dat ik met mijn serie in de Grote Kerk hangt tussen de andere genomineerden. Het voelt voor mij echt als een stukje waardering voor mijn werk.” In haar beeldverhaal, bewust in zwart-wit uitgevoerd, staat een goede vriendin centraal. Samen hebben ze het idee verder uitgewerkt. Terugkijkend op het hele pro-

Bij het project You & I in de wijk voor ouderen zijn Yvonne Waslander en Karim Ezzaim op respectievelijk de 5e en 6e plaats terecht gekomen. Beiden met 18 stemmen van de in totaal 220 uitgebrachte stemmen. Van OBS De Schatkamer is het beeldverhaal van Eefje Spaansen en Lotus Schotsman met 49 stemmen (van de in totaal 207 stemmen) op de tweede plaats terecht gekomen. De Schatkamer-leerlingen Esmee van Tongeren en Kaitlyn Ubels hebben met hun fotoserie de 5e plaats behaald (14 stemmen). Als dank voor hun deelname zijn de vier leerlingen beloond met het boek ‘Foto!’ van Marije van der Hoeven voor de gehele klas.

Koningsdag kleedjesmarkt!

Foto: Yvonne Waslander

Foto: Yvonne Waslander

Het was geen warme en ook geen stralende dag, maar op 27 april was de handelslust van de Stadshagenaren, en dan met name de jonge, weer niet te missen op de drukbezochte kleedjesmarkt in en nabij het winkelcentrum. De wandelkade naast het water van het Twistvlietpark lag vol kleden met spulletjes en dat was een mooi gezicht, zo zag ook onze fotograaf Yvonne Waslander, die het tafereel vastlegde.

04

Foto: Yvonne Waslander

Vinexpress mei 2017  

Dé wijkkrant van de Zwolse wijk Stadshagen!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you