Page 1

Informatiekrant voor onderwijs en beroep in Limburg www.kiesjeberoepLIMBURG.nl 

derde uitgave // maart 2012

LIMBURG

Goed kiezen begint bij www.kiesjeberoeplimburg.nl Goed kiezen is de eerste stap naar je mbo-diploma. www.kiesjeberoeplimburg.nl helpt je daarbij. Dat ontdekken steeds meer Limburgse jongeren. Zij vinden op de site informatie over boeiende beroepen en welke opleidingen daarvoor nodig zijn. En ze doen online de beroepentest. Meer dan 600 opleidingen Het Nederlandse middelbaar beroepsonderwijs telt ruim 600 verschillende opleidingen. Dan is het niet gek dat kiezen lastig is. Dit gaat de meeste jongeren - en hun ouders steeds beter af. Het aantal schoolverlaters dat zonder diploma de brui eraan geeft, daalt. Maar kiezen uit honderden beroepsopleidingen blijft een hele uitdaging. Niet voor niets schrijft staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt in het actieplan Focus op Vakmanschap dat ze een impuls wil geven aan loopbaanoriĂŤntatie en beroepskeuzevoorlichting. Het beperken van het aantal jongeren dat verkeerd kiest, draagt bij aan het verkorten van de studieduur en het verminderen van de groep voortijdige schoolverlaters.

samen met ouders De staatssecretaris benadrukt verder nog de rol van ouders. Zij wil hen nadrukkelijker betrekken bij de beroepskeuze van hun kinderen. Precies daar biedt www.kiesjeberoeplimburg.nl een handig hulpmiddel voor. Online kunnen ouders en hun kinderen een quick scan beroepentest doen, zich oriĂŤnteren op de beroepen die hier uit rollen en dan meteen zien welke opleidingen daarvoor nodig zijn. Een betere voorbereiding op een middelbare beroepsopleiding is er niet. Lees snel verder in deze krant en ontdek hoe www.kiesjeberoeplimburg.nl je op weg helpt naar een toekomst als vakman. Of vakvrouw.

Vincent van Gogh voor Geestelijke gezondheidszorg Stationsweg 46 5803 AC Venray T: 0478 - 52 75 27 E: info@vvgi.nl W: www.vvgi.nl

samenwerkingspartners


GRIJP JE KANS , WORD OPERATOR LABORANT OF MAINTENANCE TECHNICIAN !

Topopleidingen met baanzekerheid voor vmbo’ers en havisten: ■ leidt op tot operator A,B of C (MBO OperatorClass Limburg) ■ leidt op tot laborant niveau 3 of 4 (MBO Laboratoriumtechniek) ■ leidt op tot maintenance technician niveau 3 of 4 (MBO MaintenanceClass Limburg) ■ biedt baanzekerheid bij bedrijven in de buurt ■ opleidingslocaties in geheel Limburg ■ vereist: vakkenpakket met wiskunde en natuurkunde/scheikunde Aanmelden voor een informatiegesprek over de Topopleidingen via www.procestechnieklimburg.nl of bel (045) 560 90 76 of mail secr@procestechnieklimburg.nl

PROCESTECHNIEK LIMBURG EEN WERELDBAAN, ALTIJD DICHTBIJ EEN INITIATIEF INIT TIATIEF VAN

IN SAMENW WERKING M MET

arcusMBO260x193.indd 1

06-01-2012 10:00:59


www.kiesjeberoepLIMBURG.nl

3

Eén muisklik verwijderd van je droomberoep www.kiesjeberoeplimburg.nl helpt jongeren kiezen voor een opleiding tot vakman www.kiesjeberoeplimburg.nl is de enige website die beroepen op mbo-niveau koppelt aan filmpjes, praktische voorbeelden uit het bedrijfsleven én opleidingsinformatie van Limburgse roc’s. Vakmanschap begint bij www.kiesjeberoeplimburg.nl

maak je account Je kunt anoniem alle informatie raadplegen. Handiger is het om een account aan te maken. Dan kun je namelijk informatie op de website bewaren, zoals de uitslag van je beroepentest of de pagina’s over beroepen die je wel iets lijken. Zo kun je naderhand nog eens alles rustig met je ouders bekijken.

De website is nu twee jaar in de lucht. Honderden schoolverlaters maken maandelijks de beroepentest; duizenden oriënteren zich op de vele beroepen en bijbehorende opleidingen. Cijfers die Fons van Dosselaar van Vinda Media, die het initiatief voor www.kiesjeberoeplimburg.nl heeft genomen, positief stemmen. Want noch de jongeren zelf noch het bedrijfsleven kunnen zich permitteren verkeerd te kiezen. “Niemand in Limburg kan om de vergrijzing en ontgroening heen. We hebben vakmensen nodig. Daarom mag niemand uit de boot vallen door een verkeerde keuze.” De website, waar deze krant bij hoort, helpt je goed te kiezen. Zo kies je je beroep Hoe kies je op de website? De eerste stap is dat je een aantal vragen

Onderschat niet de rol van ouders bij beroepskeuze Ouders spelen onmiskenbaar een belangrijke rol in de beroepskeuze van hun kinderen. Maar dit vergt wel balanceren op een dun koord. Je moet als ouder niet jouw keuze aan je kind opdringen, maar een beetje sturen kan geen kwaad. Studie- en loopbaanadviseurs en schooldecanen benadrukken het keer op keer. Ouders moeten hun kinderen ondersteunen als die gaan kiezen wat ze later willen worden. Laat je kind in eerste instantie zelf snuffelen tussen al die honderden beroepen en opleidingen. Ga vervolgens wel in discussie over deze keuze. Is deze realistisch? Kan je kind dit aan? Wijs je kind op de studie die voor dit beroep nog nodig is. En past dit wel bij het karakter van je kind? Zet samen alle pro’s en contra’s van een beroep op een rijtje. Durf ook de negatieve zaken te benoemen. Zeg niet: elke keuze is goed als je maar gelukkig bent.

Anderzijds: zet niet te hoog in omdat je vindt dat een bepaald beroep niet bij je maatschappelijke status zou passen. Zonder vakmensen kunnen de manager en de professor hun werk niet doen. En een goede vakman verdient helemaal niet slecht. En een beroepsopleiding is een prima opstap naar een hogere baan. Pubers hebben vaak een grote mond maar een klein hartje. Ze kunnen zelf wel kiezen, roepen ze. Maar diep in hun hart zoeken ze vooral een luisterend oor en iemand die samen met hen de alternatieven op een rijtje kan zetten. Dat is de rol van de ouders. www.kiesjeberoeplimburg.nl helpt daarbij met eerlijke informatie.

beantwoordt over jezelf. Dat doe je door op de knop Doe de beroepentest te klikken. Wat voor type ben je? Neem je graag de leiding op je? Kun je anderen enthousiast maken? Ben je een ‘einzelgänger’ of werk je graag in een team. Neem er even de tijd voor, beantwoord ze eerlijk, bij voorkeur met iemand die jou goed kent, en je krijgt een goede selectie van beroepen die bij jou passen. Door op zo’n beroep te klikken, krijg je meer informatie. Je kunt dan allerlei informatie over dat beroep lezen, maar nog leuker is naar het filmpje te kijken. Daarin vertellen vakmensen over hun beroep en hun werk, zodat je meteen een goed beeld hiervan krijgt. Uiteraard kun je op de homepage ook meteen in de beroepeninformatie

snuffelen en een van de meer dan 200 filmpjes bekijken. Opleidingsinformatie Met één muisklik kom je altijd van de informatiepagina over een beroep op een pagina terecht met opleidingsinformatie. Je ziet direct welk Limburgs roc deze opleiding aanbiedt en je kunt direct doorklikken naar de website van dit roc.

Zorgtopper bij Leeuwenborgh Opleidingen Kylie Mentjens van Leeuwenborgh Opleidingen is doorgedrongen tot de finales van Calibris ZorgTopper 2012. Dit is de beroepenwedstrijd voor leerlingen in de verpleging. Kylie won de regionale voorronde, die plaatsvindt tijdens de open dag bij Leeuwenborgh Opleidingen. Ze moest toen een aantal controles doen bij een simulatiepatiënt en deze daarna de juist zorg bieden, alles onder het strenge oog van de jury.

Bakkersleerlingen van Gilde Opleidingen succesvol Bij de Jeugdvakwedstrijden voor het rayon Zuid-Oost voor de bakkerij zijn zes bakkersleerlingen van Gilde Opleidingen in de prijzen gevallen. Lotte Voesten en Roy Korthagen werden de winnaar in hun categorie en doen in april mee aan het Nederlands Kampioenschap. Roy is nu al de beste leerling broodbakker op niveau 3; Lotte ging aan de haal met de eerste plek in de categorie brood en banket niveau 2. Ze maakte indruk met haar ‘appelgabbers’, kleine gebakjes van zanddeeg, en koffiebroodjes gevuld met amandelspijs.

Colofon Kiesjeberoeplimburg.nl is een project van Vinda Media. Deze Informatiekrant over onderwijs en beroep in Limburg hoort bij de website: www.kiesjeberoeplimburg.nl. Deze geeft informatie over meer dan 600 beroepen en beroepsopleidingen, waarvan een groot deel in Limburg kan worden gevolgd.

Uitgever Vinda Media, Maasbracht Telefoon: 0475-463465 E-mail: info@vindamedia.nl Internet: www.vindamedia.nl

Accountmanagement Fons van Dosselaar Vera Durahim

De editie Noord- en MiddenLimburg van deze krant wordt huis aan huis verspreid in de regio’s Venlo-Venray, Roermond en Weert.

Opmaak Weijmans Studio, Helmond

Redactie VOF Franc Coenen Publiciteit

Druk Printpower, Melick

Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd of gebruikt zonder toestemming van de uitgever.


4www.kiesjeberoep.nl

www.kiesjeberoepLIMBURG.nl www.kiesjeberoepliMbUrG.nl 1

Career energized by LANXESS Zoek je een baan die toekomstproof is en je kansen biedt om je te ontwikkelen, dan ben je bij de procesindustrie aan het juiste adres. LANXESS zoekt procesoperators om het succes van de onderneming verder uit te bouwen.

vakantiedagen zijn niet te versmaden”, lacht hij. Maar bovenal vindt hij de werkzekerheid die LANXESS biedt, de goede arbeidsvoorwaarden en het loopbaanperspectief aantrekkelijk aan zijn job als procesoperator. “En dat allemaal op een werkplek die ook nog dichtbij huis ligt.”

“LANXESS biedt mij als procesoperator een zeer aantrekkelijke, professionele omgeving met uitstekende mogelijkheden voor mijn eigen ontwikkeling”, zegt Maarten Derissen, een van de procesoperators. Maarten (26) heeft zijn draai bij de Limburgse vestiging van deze multinational (7,1 miljard euro omzet in 2010) gevonden. De onderneming ontwikkelt en produceert hoogwaardige speciaalchemische producten, zoals de EPDM-rubbers. Auto’s en ramen EPDM klinkt je misschien onbekend in de oren, maar, zo legt Maarten uit, bijna iedereen komt in aanraking met dergelijke rubbers. Denk maar eens aan autodeuren, raamprofielen of de rubberen afdichting van onze wasmachines. “EPDM is een wezenlijk onderdeel van ons

LANXESS Elastomers BV is in Geleen gevestigd op Chemelot. De 260 medewerkers zijn dagelijks bezig met de productie van EPDM rubber, dat onder de naam Keltan© op de markt wordt gebracht. LANXESS is een toonaangevend bedrijf op het gebied van speciaalchemie.

Maarten Derissen werkt als procesoperator bij LANXESS in Geleen. dagelijks leven en dat fascineert me”, zegt Maarten. Plezierig werk Zijn werk als procesoperator houdt in dat hij samen met zijn collega’s ervoor zorgt dat de fabriek in Geleen optimaal produceert. Veel van het

werk speelt zich af in de meet- en regelkamer, de cockpit van de fabriek. Maarten steekt natuurlijk ook regelmatig de handen uit de mouwen in de fabriek zelf. Zo’n installatie draait continu. Dat is eigen aan de procesindustrie. Maarten vindt de wisselende diensten een pluspunt. “De vele

Werk en opleiding Wil je binnenkort - of in de toekomst - een collega van Maarten worden, meld je dan alvast aan voor een rondleiding bij LANXESS. Heb je nog niet het juiste diploma, informeer dan naar de opleidingsmogelijkheden voor de procesindustrie die de Limburgse roc’s bieden. Wil je meer weten? Kijk op www.lanxess.nl/nl/jobs of stuur een e-mail naar HR-support. keltan@lanxess.com

Chemie

heb jij het in je?

I want a brighter world. Jij zoekt een inspirerende plek om te werken. Een uitdagende baan, de ruimte om echt iets te kunnen ondernemen. Dat komt goed uit !

Wij zoeken namelijk MBO-ers, net afgestudeerd, met een paar jaar werkervaring of op zoek naar een interessante stage. Mensen die met verstand van zaken ergens voor willen gaan. Die betrokken zijn, het heft graag in handen nemen en vooruit willen.

Interesse? Maak kennis met DSM: www.dsm.nl/werken

Chemie is voor nieuwsgierige mensen. Houd je van cijfers, machines, electronica of computers? Dan is een opleiding in chemie iets voor jou. Wij kunnen op alle niveaus slimme mensen gebruiken. Met een baan in de chemie zit je altijd goed! Chemie is overal. In je shampoo, de coating van je jas, je mobiele telefoon en je computer. Chemie helpt planten groeien en voedsel te beschermen. OCI Nitrogen is marktleider in de productie van minerale meststoffen. Deze zijn noodzakelijk om de wereldbevolking van voedsel te voorzien. Daarnaast maken wij melamine. Dat wordt gebruikt in meubelplaten, laminaat, coatings, verven en kunststof. Ons hoofdkantoor is gevestigd in Geleen. De productielocaties zijn in Nederland (Geleen), Indonesië, China en de Verenigde Staten. Ben jij geïnteresseerd in een aantrekkelijke opleiding met uitzicht op werk? Kijk dan op www.procesoperator.nu Zoek je een uitdagende baan in de chemische sector? Ga dan naar www.ocinitrogen.com


www.kiesjeberoepLIMBURG.nl

5

Goede vakmensen onmisbaar Veranderingen in het middelbaar beroepsonderwijs stellen vakmanschap weer centraal

Het middelbaar beroepsonderwijs verandert de komende jaren. Vanaf 2013 gaan de mbo-leerlingen de effecten van het

600 lesuren zijn er fors meer dan nu. Met deze aanscherping komt de overheid tegemoet aan de veel gehoorde kritiek van ouders en leerlingen, namelijk dat ze te weinig contacturen hebben. Ook de begeleiding en coaching van de leerlingen moet verbeteren. Bijkomend voordeel van het groter aantal onderwijsuren is dat je voortaan sneller je diploma krijgt. De meeste mbo 4 opleidingen duren vanaf 2013 nog maar drie jaar in plaats van nu vier jaar. Om de kwaliteit verder te verhogen, moet de kwaliteit van de examens beter worden. Per sector komen er examenprofielen: waaraan moet je voldoen om je in deze sector een vakman te mogen noemen? De exa-

actieplan Focus op Vakmanschap merken. Tegen eind 2015

Want Nederland kan het niet alleen hebben van managers en wetenschappers; goede vakmensen zijn onmisbaar. De Nederlandse economie heeft goed opgeleide vakmensen nodig. In alle sectoren, op alle niveaus. Om als Nederland economisch voorop te blijven lopen, zijn de vakmensen onmisbaar. Van procesoperators, installateurs en onderhoudstechnici tot verpleegkundigen, secretaresses en opticiens: wat moeten we zonder deze vakmensen? Dat besef moet terugkomen en zowel ouders als leerlingen moeten de route naar dit vakmanschap, een mbo-opleiding, meer gaan waarderen. Daarvoor is een flinke verbeterslag in het middelbaar beroepsonderwijs nodig. Daar richt het actieplan Focus op Vakmanschap zich op. Het plan, opgesteld door het ministerie in overleg met de sector en werk­

gevers, moet zorgen voor minder voortijdige schoolverlaters, voldoende lesuren door professionele docenten en degelijke onderwijs­ programma’s en examens. Méér lesuren in het mbo Hoe wil men dit bereiken? Aller­­­eerst door meer lesuren in de beroepsopleidende leerweg, de bbl-opleidingen. In het eerste leerjaar gaat het aantal lesuren omhoog naar 1000 klokuren. Minstens 750 uren hiervan moeten door een docent actief worden begeleid. In de latere leerjaren krijgen leerlingen minstens 850 klokuren onderwijs per jaar, waarvan minstens 600 begeleid en gemiddeld 250 uren praktijkvorming, stage dus. Deze

Steeds minder schoolverlaters zonder diploma Door het middelbaar beroepsonderwijs op de schop te nemen, willen de onderwijs­ instellingen ook de schooluitval verder omlaag brengen. De Limburgse roc’s zijn hier al flink mee op weg. Landelijk is in tien jaar tijd het aantal leerlingen dat zonder startkwalificatie het vo- en beroepsonderwijs verlaat, afgenomen van 71.000 in 2002 tot 38.600 in het schooljaar 2010-11. Daardoor is de jeugdwerkloosheid in Nederland veel minder opgelopen dan in andere landen. De Zuid-Limburgse onderwijsinstellingen zijn erin geslaagd om het aantal voortijdige schoolverlaters met 27 procent te verminderen tot 3,7 procent van het aantal leerlingen. Vorig schooljaar waren dat er nog slechts 1611. In Noord- en Midden-Limburg is de groep ook geslonken, tot 1347 oftewel 3,5 procent van het aantal deelnemers. Wil je meer weten? Kijk dan op www.aanvalopschooluitval.nl

Havo? Mbo is prima vervolgopleiding Veel ouders willen dat hun kind na de havo naar het hbo gaat. En heel wat ouders van basisschoolleerlingen zien hun kind liever niet naar het vmbo gaan. Maar als iedereen direct naar het hoger onderwijs gaat, waar halen we dan de vakmensen vandaan? Het mbo is een prima alternatief voor het algemeen vormend onderwijs. En met het vmbo is niks mis, want via het mbo kun je naderhand alsnog doorstromen naar het hoger onderwijs. Daarom wordt de samenwerking tussen vmbo en mbo enerzijds en mbo en hbo anderzijds, versterkt. Je kunt straks gemakkelijker doorstromen van de

Meer waardering voor route naar vakmanschap via een mbo-opleiding

moeten alle maatregelen ertoe hebben geleid dat jongeren en ouders het beroepsonderwijs beter waarderen.

De roc’s moeten samen met het regionale bedrijfsleven beslissen welke opleidingen belangrijk zijn en welke instelling die aanbiedt. Er wordt een eind gemaakt aan concurrentie tussen de instellingen.

mens moeten gaan voldoen aan deze landelijke keurmerken. Vanaf 2014 komen er ook verplichte examens Nederlandse taal en rekenen. Voor niveau 4 leerlingen wordt Engels een verplicht vak. Minder richtingen Focus op Vakmanschap pakt ook de wildgroei in het aantal mbo-diploma’s aan. Hou je vast: op dit moment kent Nederland liefst 627 verschillende mbo-diploma’s. Veel te veel om nog efficiënt te organiseren. Daarom gaan de onderwijsinstellingen samen met het bedrijfsleven diploma’s clusteren. Dat klinkt misschien onaantrekkelijk, maar het tegendeel is waar. Omdat waarschijnlijk opleidingen rond bepaalde thema’s worden samengevoegd, hoef je niet meteen exact een richting te kiezen. Hiermee wil men ook het aantal voortijdige schoolverlaters terugdringen.

ene naar de andere onderwijssoort. Door de goede samenwerking moet het mogelijk worden om binnen tien jaar de hele route van vmbo, mbo tot en met hbo te doorlopen. Het beroepsonderwijs is dus een aantrekkelijke en snelle opstap naar de top.

Entreeopleiding en vavo Focus op Vakmanschap heeft ook gevolgen voor de niveau 1 opleidingen en het vavo-onderwijs, waar je nu je deelcertificaten kunt halen. De mbo niveau 1 opleiding wordt de nieuwe entree­opleiding. Heb je dit diploma, dan kun je door naar een niveau 2 opleiding. De entree­opleiding zelf blijft toegankelijk voor leerlingen zonder diploma. Het vavo blijkt bij veel jongeren in de smaak te vallen. Hier halen ze alsnog hun diploma vmbo, havo of vwo. Dit blijft mogelijk, alhoewel de leeftijdsgrens wel naar 30 jaar gaat. Wacht dus niet te lang als je alsnog je diploma wilt behalen.

Finale beroepenwedstrijd op Floriade Waar anders dan op de Floriade in Venlo kunnen de finales van de Nationale Beroepenwedstrijd Tuinaanleg het beste plaatsvinden? Nergens, dus kun je van 30 mei tot en met 2 juni op de Floriade getuige zijn van de finales van de Skills Masters. Heb je interesse voor een beroepsopleiding in de groene sector, dan kun je hier in de praktijk zien wat de beroepen inhouden. Er doet één team van CITAVERDE College Roermond en GOA Groen mee en een tweede Limburgse team van CITAVERDE College Horst. De Limburgse leerlingen hebben onlangs de voorronde gewonnen en zijn dus zeker van een plek in de finale. In zo’n beroepenwedstrijd moeten de leerlingen aantonen dat ze over de vaardigheden van een vakman beschikken. Alle disciplines van het hoveniersvak komen aan bod in de aanleg van een complete tuin van 5 bij 5 meter in vier dagen tijd: van het aanleggen van de beplanting tot bestrating, van de aanleg van vijvers tot en met het plaatsen van de afrastering.


open dag gemist ?

Kijk voor de volgende op www.zuyd.nl

Doorstroomprogramma mbo-hbo maakt overstap gemakkelijker Met je mbo-diploma heb je toegang tot het hbo. Zuyd Hogeschool doet er alles aan om deze doorstroom zo soepel mogelijk te laten verlopen, zodat je de meeste kans hebt te slagen voor het hbo-diploma. Voor de zogenaamde verwante opleidingen, hebben Zuyd en de roc’s in Limburg aansluitprogramma’s ontwikkeld. Mariëlle Diederen van Zuyd Hogeschool: “In deze programma’s bereiden we de mbo-leerlingen voor op de hbo-studie. Ze maken kennis met het beroepenveld maar ook met de manier van studeren in het hbo, de onderwijsvormen en de normen die wij stellen, de werkhouding die we verwachten enzovoort.” Social Work biedt bijvoorbeeld de leerlingen SPH de kans om een semester lang elke vrijdagmiddag bij Zuyd het doorstroomprogramma te volgen. “De leerlingen krijgen dan een goed beeld van wat ze mogen verwachten van het hbo. Ze beginnen dan veel beter voorbereid aan de hbo-studie”, zegt Mariëlle Diederen.

Korter traject Met een mbo-diploma krijg je niet meer automatisch een verkort programma in het hbo. Dat wordt in het eerste studiejaar individueel bekeken, waarbij meetelt welke praktijk­ ervaring je in stages al hebt opgedaan, welke punten je hebt gehaald et cetera.

Associate degree Zuyd is dit studiejaar ook gestart met de zogenaamde associate degree opleidingen: tweejarige studietrajecten speciaal voor mbo’ers op een niveau tussen het mbo en hbo in. Op dit moment biedt Commercieel Management dit AD-traject aan, in samenwerking met de Retail & Business Academy in Roermond. Dit nieuwe type hbo-studie is zowel aantrekkelijk voor mbo niveau 4 leerlingen als voor mensen die al werken in de retail, bijvoorbeeld als assistent filiaalmanager, en hogerop willen. Kijk voor meer informatie op www.zuyd.nl

iPad Nu met iOS 5 en iCloud is het nog moeilijker om ‘m neer te leggen. Nu vanaf € 399,95

ivizi Venlo Vleesstraat 75

Kunst en techniek in het basisonderwijs Basisschool ’t Breerke in Maasbracht is al een aantal jaren een school waar wetenschap en techniek verankerd is in het onderwijs. Sinds vorig schooljaar werken de leerlingen naast projecten met de techniekkasten ook met Mindstorms van Lego. De leerlingen bouwen robots en besturen die door middel van een laptop of de mobiele telefoon. Daarnaast staan er jaarlijks een paar projecten op het programma. Verder bezoeken de leerlingen bedrijven en zijn er educatieve schoolreizen, zoals een bezoek aan Nemo en het Continium. Mad Science voert op ’t Breerke ook het programma van de wetenschapsclub uit. Wetenschap en techniek kunnen in iedere les geïntegreerd worden. In de afgelopen periode heeft de school daarom techniek en kunst samengebracht in één project. Onder leiding van enkele kunstenaressen werden kunsttechnieken in het platte vlak toegepast.

Een beeldhouwer leerde de kinderen het werken met mergel in sculpturen. Doordat mergel erg zacht is konden ook de leerlingen van de groepen 1-2-3 creatief aan de slag gaan. Er werd erg enthousiast door de leerlingen gewerkt. Gebruik van vijl, beitel, zaag, hamer, rasp, grote spijkers enz. leidde tot prachtige werkstukken. Deze waren in de expositie tijdens de open dag te bewonderen. Voor geïnteresseerden bekijk omroep 3ML, www. 3ml.nl en kies uitzending gemist. De uitzending van het weekjournaal van 5 maart. Ook op de site van onze school zijn de projecten te bekijken. In de komende periode staat mechanica, constructiebouw en werken met tandwielen op het programma. De interesse in het vak wetenschap en techniek is erg groot zowel bij jongens als bij meisjes. Dit is erg belangrijk want het dagelijkse leven is doordrongen met techniek.

Basisschool ’t Breerke Ankerstraat 1 6051 GG Maasbracht Tel. 0475-463197


www.laprovidence.nl

Wij zoeken: vakantiekrachten in de zorg!

IK

ZORG!

? ij j e o d t a w n E

Als erkend leerbedrijf is Zorgcentrum La Providence een breed geörienteerd zorgcentrum, dat zorg biedt aan ruim 100 cliënten in een woonzorg-appartement, verpleeghuis, revalidatie-hotel en dagverzorging. Verder beschikt La Providence over een eerstelijns behandel- en adviescentrum. Wij bieden onze werknemers een prettige werk- en leeromgeving, waarbij klantgerichtheid, respect, kleinschaligheid en een goede werksfeer centraal staan. Is dit wat jij zoekt in de zorg? Neem dan contact met ons op!

Kom jij ons tea m versterken?

Ursulinenweide 5 | 5971 ED GRUBBENVORST | Tel.: 077-355 56 56 | www.laprovidence.nl

teniek

Intertek Polychemlab, marktleider op het gebied van laboratorium services.

Roermond Geleen bpvnl.com

Regelmatig zijn er binnen onze organisatie mogelijkheden voor startende Bachelors. We bieden een uitdagende loopbaan met goede carrière perspectieven. Interesse? Neem dan contact met ons op via het telefoonnummer 088 - 1268800.

kap ersacademie DE sChOOl waar u slaagt... Dagopleiding Junior Kapper/Kapper in slechts 2 jaar. Particuliere opleiding met de mogelijkheid tot studiefinanciering en OV Chipkaart. Veel praktijk ervaring door opleidingen in onze eigen salon. Maximaal 20 leerlingen voor optimale aandacht. Ook verzorgen wij verschillende avond opleidingen kapper. O.a. - Basis opleiding Kapper - Vervolg opleiding Kapper - Cursus Masterclass - Cursus knippen/föhnen dame - Cursus knippen heer Dag of avondopleiding Visagie met fotograaf en portofolio Dag of avondopleiding nagelstyliste Eendaagse cursus extensions zetten

www.kappersacademie.info | Hendriklaan 54, Roermond| T 0475 - 31 52 12


‘Ik heb bij Nuon echt het beste van mezelf naar boven kunnen halen.’

Erik-Jan Kok (24) Werktuigkundige Van jongs af aan wist ik al dat ik de techniek in wilde. Op de HAVO vond ik de exacte vakken het leukst en daarom koos ik voor een natuur en techniek profiel. Bij het zoeken naar een vervolgopleiding kwam ik al snel bij werktuigbouwkunde een brede opleiding met veel mogelijkheden. De uitdaging van een nieuw project met enthousiaste mensen uit verschillende achtergronden spreekt me erg aan, daarom ben ik na mijn afstuderen bij Nuon in dienst gekomen, als werktuigkundige. Mijn opleiding

was erg theoretisch. Ik heb er daarom voor gekozen om eerst een jaar praktijkervaring op te doen bij de centrale regelwacht. Ik zou zeker Nuon aanraden als stagebedrijf. In een elektriciteitscentrale is alles te vinden op het gebied van techniek, dus als je daar iets mee hebt voel je je hier écht thuis! Wil jij ook een stage of afstuderen bij NUON? Kijk voor de mogelijkheden en meer informatie op onze website www.nuon.nl/ stage

Kiesjeberoep Krant maart 2012  

Informatiekrant over onderwijs en beroep in Limburg De huis-aan-huis krant Kiesjeberoep informeert zowel ouders met kinderen tussen de 11 en...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you