Page 1

MBO-krant /dec ’11

1

Kom naar

Leeuwenborgh

óók voor bijzondere

Opleidingen

Cios

Sport- en bewegingsbegeleider Dansleider Sport- en bewegingsleider Sport- en bewegingscoördinator

Toerisme

Luchtvaartdienstverlener

Uiterlijke Verzorging

Schoonheidsspecialist Allround Schoonheidsspecialist Voetverzorger/Pedicure

Randstad TOPsport College

TOPsport College Commercieel Medewerker Sport TOPsport College Medewerker Marketing en Communicatie

Studeren en topsport: bij het

Randstad TOPsport College doe je het samen! Lees op bladzijde 5 hoe Jorginho Sahetapy en Alexander Overman studie en sport combineren.

Techniek

4 keer Open Dag bij Leeuwenborgh

Verspaner/Allround Verspaner Research Instrumentmaker Laboratoriummedewerker, Allround Laborant Analist Klinische Chemie Analist Pathologie Biotechnologisch Analist Chemisch Analist/Fysisch Analist Eerste Monteur Luchtvaarttechniek Vliegtuigonderhoudtechnicus Avionica/Mechanisch Maintenance Technician (servicemonteur) Maintenance Technician (servicetechnicus) Middenkader Engineering

Zie pagina 8 voor plaatsen en tijden

www.leeuwenborgh.nl LEEUW MBO-krant_dec2011_MstrHvl.indd 1

editie Maastricht / Heuvelland december 2011 01-12-11 12:33


Advertorial

“Een Rockwool opleiding is een investering in je toekomst”

De ambities van Sven Muys Altijd nodig

Wat is het verschil tussen een longfunctiespecialist en een procesoperator? Eén moment van bezinning. Het moment dat je denkt: ik wil eigenlijk toch iets anders gaan doen. Aangenaam: Sven Muys, 24 jaar, uit Heerlen. Eerstejaars student Vapro-B, de vervolgopleiding tot procesoperator, op de Bedrijfsschool in Roermond. Waar hij sinds afgelopen zomer bij Rockwool werkt als procesoperator. Eerst in opleiding, maar al snel als vervangend lijnoperator van ‘lijn 7’ bij het Rockwoolonderdeel Rockfibers. Hier maken Sven en zijn collega’s van balen steenwol hoogwaardige vezels. We spreken Sven op de dag van zijn tentamen ter afsluiting van het eerste van de vier studieonderdelen. “Ik heb er een goed gevoel over. Het is wel goed gegaan, denk ik. Elk studieonderdeel omvat vier dikke studiemappen, maar die informatie kun je ook met behulp van een cd-rom leren. Ik vind dat laatste fijner. Daarnaast horen er achttien taken bij, die worden afgestemd met de afdeling waar je werkt.”

Training on the job

Sven is een van de medewerkers van Rockwool die op de Bedrijfsschool een opleidingstraject voor (nieuwe) medewerkers volgt. Het bedrijfsleven is wel gedwongen om zelf te gaan opleiden, want de arbeidsmarkt wordt steeds krapper. Dit is niet alleen vanwege de vergrijzing maar ook

Een vriend maakte hem attent op de werving van procesoperators door Rockwool. “Door de vergrijzing zal er altijd werk zijn voor procesoperators. Die zijn altijd nodig.” Via uitzendbureau Adecco kwam hij op de interne opleiding van Rockwool en na een half jaar kreeg hij al een contract voor onbepaalde tijd. “Maar ik wil meer. Dus grijp ik nu de kans om de Vapro opleiding te doen. Ik hoopte ook meteen Vapro-B te kunnen doen en na een experttest kon ik, dankzij mijn B-pakket op de havo, inderdaad Vapro-A overslaan en meteen de vervolgcursus gaan doen.”

Verantwoordelijkheid

Sven Muys is blij met de kans die hem geboden wordt. omdat steeds minder jeugd kiest voor een technische opleiding. Dus gaat Rockwool nadrukkelijk zelf werven en opleiden. Op de Bedrijfsschool leidt Rockwool medewerkers van verschillende niveaus en met meer of minder werkervaring op. De Bedrijfsschool combineert werken en leren in de vorm van zogeheten BBL-trajecten. Hierin worden voor Rockwool middelbare beroepsopleidingen binnen de procestechniek, logistiek, werktuigbouwkunde en elektrotechniek, aangevuld met maatwerkmodules, persoonlijke begeleiding en ‘training on the job’ verzorgd.

Voor wat hoort wat

Ook Sven volgt zo’n leerwerktraject. Hij werkt bij Rockfibers in vijfploegendienst, wat inhoudt dat hij achtereenvolgens twee ochtend-, twee middag- en twee nacht-diensten draait, waarna hij vier dagen vrij heeft. Elke woensdag moet hij naar de Bedrijfsschool. “Wanneer ik echter de dag van tevoren nachtdienst heb, wordt deze dienst geschrapt. Maar als woensdag toevallig een van die vier vrije dagen is, moet ik wel gewoon naar school.” Voor wat hoort wat. “Natuurlijk, dit is een investering in je eigen toekomst en dat mag geen probleem zijn, want het bedrijf biedt je ook een geweldige kans op promotie. Het uiteindelijke doel is toch hoofdoperator te worden.”

Wat hem zo aanspreekt in het vak van procesoperator? “De verantwoordelijkheid die je hebt om een kwalitatief hoogwaardig product af te leveren. Soms gaat dat gemakkelijk, maar soms moet je daarvoor alles uit de kast halen. Als nieuwkomer word je daarbij goed geholpen door de mentor in de ploeg, die er oprecht in is geïnteresseerd dat jij slaagt in je vak. Als je maar uitstraalt dat je je wilt verbeteren en dat ook aangeeft. Dan neemt iedereen de tijd voor je. En hoever je dan komt, ligt grotendeels aan je eigen instelling.” En dat zit bij Sven wel goed.

Rockwool B.V. Industrieweg 15 6045 JG Roermond Postbus 1160 6040 KD Roermond Telefoon +31 (0)475 353 535

ALTIJD DE JUISTE MENSEN

U en Imtech, Samen Succesvol !

     

Elektrotechniek Werktuigbouwkunde Sprinkler Meet- & Regeltechniek Beheer & Onderhoud Beveiliging

Imtech Building Services Wiebachstraat 9 6466 NG Kerkrade Postbus 530 6460 AM Kerkrade Tel.: 045 880 70 00 Fax: 045 880 70 88

www.imtech.nl

Sinds 1995 vertolkt Continu een toonaangevende rol in werving & selectie en detachering voor de bouwsector en de industrie. Met hart en ziel staan we voor opdrachtgevers en kandidaten klaar. Hollands ondernemerschap staat met hoofdletters in ons DNA geschreven. Een gedurfde aanpak, daadkrachtige oplossingen en integriteit vormen de basis voor jouw succes. Continu. Altijd de juiste mensen Ben je een gedreven (aankomend) professional in de bouwsector of industrie? Zoek je een nieuwe uitdaging in een bouwkundige of technische functie? Maak dan een afspraak bij de vestiging van Continu in Maastricht. Onze adviseurs begeleiden je graag op weg naar een nieuwe baan. We zetten altijd in op een vast dienstverband op korte of lange termijn. Op zoek naar Hollands ondernemerschap Continu zoekt kandidaten die van aanpakken houden. Handen uit de mouwen, de schouders eronder en borst vooruit. Denk jij ook in kansen en daadkrachtige oplossingen? Heb je kortom net als Continu Hollands ondernemerschap in de genen? Dan ben je voor ons uit het juiste hout gesneden. Ben je net zo nieuwsgierig naar ons als wij naar jou? Maak dan snel een afspraak met één van onze adviseurs. Catwalk-Cosmetics is gevestigd in de gebouwen van Leeuwenborgh Opleidingen Wij verzorgen o.a. de leermiddelenpakketten van de opleidingen voor uiterlijke verzorging. Ons assortiment

en deskundig advies is dusdanig dat elke professional bij ons met plezier inkoopt. Iedereen die graag met gerenommeerde merken werkt nodigen wij graag uit voor een bezoek aan een van onze winkels.

Meer info? Kijk op www.continu.nl

Avenue Ceramique 225 | 6221 KX Maastricht | 043 711 31 00 | maastricht@continu.nl


Je MBO-diploma is een HBO-diploma waard Bedrijven stellen steeds hogere opleidingseisen. Met een mbo-diploma van Leeuwenborgh ben je voor veel functies welkom. Voor sommige functies wil men liever een hbo-opgeleide medewerker. Met een niveau 4 diploma heb je direct toegang tot het hbo. Dat is goed om te weten als je misschien niet de havo hebt afgemaakt en je om wat voor reden dan ook - bent overgestapt naar het vmbo. Via Leeuwenborgh ligt de weg naar het hbo voor je open. Een aantal opleidingen werkt zelfs nauw samen met onder andere de opleidingen van Zuyd Hogeschool, zodat je kunt profiteren van verkorte trajecten en een soepele overgang.

Alles wat met luchtvaart te maken heeft, fascineert Mitchel Gerards. Hij voelt zich dan ook als een vis in het water in de hangar van de opleiding Vliegtuigonderhoudtechniek

Zoek het hogerop met

Vliegtuigonderhoudtechniek Heb je ook wel eens verwonderd naar een straaljager gekeken, hoog in de lucht, sneller vliegend dan het geluid? Mitchel Gerards wel. Hij heeft al zijn hele leven een fascinatie voor vliegtuigen. De keuze voor de opleiding Vliegtuigonderhoudtechniek ligt dan ook voor de hand. Mitchel wil echter nog wel verder gaan dan alleen vliegtuigen onderhouden.

MBO-krant /dec ’11

3

Onderhoudsmonteur: veel gevraagd afwisselend beroep

Een veelgevraagd beroep leren, zeker zijn van werk als je je diploma hebt en de meeste studiekosten terugbetaald krijgen. Dat alles biedt de opleiding Maintenanceclass Limburg van Leeuwenborgh Joep Akman en Benoit Lamkin kiezen voor dit vak echter vooral omdat het beroep aanspreekt: “We willen afwisseling in ons werk.” En je bent als maintenance monteur onmisbaar. Een halve dag stilstand van de fabriek kost veel geld. Joep en Benoit zijn afgelopen september samen met zo’n 15 anderen aan deze nieuwe opleiding begonnen. Bijzonder is dat méér dan 30 bedrijven meewerken aan de opleiding. Deze bedrijven geven ook de baangarantie, mits je je diploma haalt. Een tweede bijzonderheid is dat je zowel alles over elektrotechniek leert als over werktuigbouwkunde. “De eerste twee jaren volg je in beide richtingen les, daarna kies je pas een specialisatie”, zegt Benoit Lamkin. Door beide vakken te leren, ben je straks breed inzetbaar.

Half miljoen euro Dat maakt de opleiding wel pittig. Joep, die hiervoor elektrotechniek niveau 3 heeft gevolgd: “De speeltijd is voorbij. Niet alleen hebben we veel lesuren, 34 in de week en dat worden er meer; ze zijn ook streng. Als je voor een tentamen de tweede keer een vier haalt, moet je stoppen.” Benoit heeft het vmbo als vooropleiding gedaan. Hij merkt dat hij daardoor met de theorievakken, zoals wiskunde, een extra tandje moet bijzetten. “Met de theorie liggen wij achter, maar de praktijk compenseert dat.” De twee vinden de strenge aanpak niet erg. Als je straks als maintenance technician bij een fabriek gaat werken, ligt er ook een hele verantwoording op je schouders. “Je kunt het superdruk hebben als er iets mis gaat. De kleinste fabriek op Chemelot kost al een half miljoen euro per dag als die stilstaat.” Met die stress leren ze tijdens de opleiding al omgaan.

Persoonlijke opleiding

Verder studeren

Benoit en Joep denken dat, als je gemotiveerd bent, de opleiding goed te doen is. “Ook voor meisjes”, zegt Benoit. “Er zijn genoeg hulpmiddelen om het werk te verlichten.” En vies is het onderhoudswerk niet. “Ik heb gezien hoe ze bepaalde kleppen vervingen, daar mocht geen stofdeeltje bij komen. Alles was heel clean”, zegt Joep. Maar als het niet anders kan, moet je niet bang zijn van een beetje olie aan je handen. Hoewel de opleiding pittig is, vinden Joep en Benoit dat ze goed ondersteund worden door de leraren. “Als er iets is, lossen ze het op. En de kleine opleiding heeft als voordeel dat de leraren je allemaal persoonlijk kennen. Het is een heel persoonlijke opleiding.”

Met dit diploma kunnen ze bij een van de 31 bedrijven aan de slag. Maar de 4-jarige mbo-opleiding geeft ook toegang tot een hbostudie die je dan in drie jaar kunt afronden. Joep denkt daar aan. “Ik vind het leuk om leiding te geven, mensen aan te sturen, met het team een probleem oplossen. Misschien ga ik wel voor het hbo-diploma, maar eerst dit diploma halen. ” Want, zo zegt Benoit: “Je kunt je ook in het bedrijf waar je gaat werken verder op-werken. En dan verdien je al meteen.”

Joep Akman

“Ik wil graag iets met mijn handen doen en vliegtuigen boeien me al mijn hele leven. Mooi om te zien hoe ze in de lucht blijven hangen en de hele wereld over vliegen”, zegt Mitchel, die dit jaar aan zijn opleiding Vliegtuigonderhoudtechniek bij Leeuwenborgh is begonnen. Natuurlijk had hij ook automonteur kunnen worden. “Maar vliegtuigen onderhouden is wel wat uitdagender”, reageert hij. En moeilijker. “Dat heb ik er graag voor over.”

een hele omschakeling. Op het vmbo heb ik alles vier jaar lang met de rekenmachine gedaan; nu moet je uit je hoofd rekenen.” De leraren leggen het echter goed uit, merkt hij, ook als je iets niet meteen snapt. Mitchel heeft wel op aanraden van de leraren voor zichzelf een strak studieschema opgesteld. Door de week duikt hij thuis elke avond van half zeven tot negen nog in de boeken. “Het tempo ligt hoog. Als je het niet bijhoudt, wordt het lastig.”

Goede uitleg

Sleutelen aan AWACS

Het valt hem tot nu toe nog mee, zegt Mitchel, die hiervoor vmbo-tl heeft gedaan. “Alleen wiskunde is

Want vliegtuigen onderhouden is niet gemakkelijk. Naast de theorie komt er ook de nodige praktijk bij kijken.

Mitchel Gerards: geen gemakkelijke opleiding, wel een uitdagende LEEUW MBO-krant_dec2011_MstrHvl.indd 2

en Benoit Lamkin

Verder studeren In het eerste jaar is dat nog eenvoudig. “Volgend jaar gaan we sleutelen aan de F16 die op school in de hangar staat. En aan het AWACS-toestel dat in december binnenkomt. Wij zijn straks de eerste lichting die hieraan mag sleutelen.” Dat spreekt hem aan. Want later zal hij in zijn werk ook allerlei vliegtuigen moeten gaan onderhouden. Die toekomstige werkplek is waarschijnlijk niet in Limburg. “Daar heb ik me al op ingesteld. Ik wil wel het avontuur opzoeken in een land ver weg, met mooi weer”, lacht Mitchel. “Daar heb ik geen moeite mee.”

Maar misschien gaat hij uiteindelijk helemaal niet het onderhoud van vliegtuigen in. Mitchel denkt er namelijk aan om hierna aan het hbo verder te studeren. Of om misschien zelfs een pilotenopleiding te doen. “Even afwachten wat het wordt”, zegt hij. “Misschien wordt het toch vliegtuigen onderhouden. Ook heel mooi werk.” Twee richtingen Mitchel heeft gekozen voor de mechanische richting. Je kunt bij deze opleiding ook kiezen voor de avionische richting. Dan houd je je vooral bezig met de elektronische systemen aan boord. Mitchel leert juist hoe hij de mechanische onderdelen en de romp luchtwaardig moet houden. 01-12-11 12:34


Binnenvaart: Voor een andere

kijk op de wereld Kies derwijs: blauw on gen opleidin voor de art! binnenva

1 Blauw onderwijs vind je in: Ken je dat gevoel? Dat de wereld er vanaf het water heel anders uitziet? Misschien, maar voor de meeste mensen is de wereld van de binnenvaart onbekend terrein. Vreemd eigenlijk, want bijna alles dat je eet of gebruikt is wel eens aan boord geweest. Als olie voor kunststoffen of granen voor brood, maar ook cacaoen koffiebonen, ertsen, hout, auto’s, elektronica, meubelen, kleding, veevoer en wijn. Uit zeeschepen overgeladen in binnenvaartschepen voor verder transport door heel Europa over kanalen en rivieren. Binnenvaart is ’s nachts over drukke rivieren varen en met mist je lading op tijd afleveren. Een sluis in gaan met maar centimeters speling en je weg vinden in de havens. Maar binnenvaart

is ook een huizenhoog zeeschip de haven in slepen, met passagiers door smalle grachten manoeuvreren, een oliescherm leggen, betonning plaatsen, vaarwegen controleren of met een cruiseschip naar Bazel varen. Werken in de Binnenvaart is laden en lossen, schuren en schilderen, olie verversen, brandstof bunkeren, de sluis in varen. Het schip afmeren, navigeren op radar, dekspoelen, sturen en communicatie met collega’s, havendiensten en verkeersposten.Werken met de modernste technieken, stevig aanpakken en de handen uit de mouwen. Leven in de binnenvaart is werken met vakkundige collega’s. Aan boord wonen met

Coördinator Binnenvaart | Postbus 23133, 3001 KC Rotterdam | T (010) 206 06 09

de schipper en zijn gezin of met een ploeg varen in regelmatige diensten. Weken achtereen weg of elke dag thuis. De haven op je duimpje kennen of nieuwe omgevingen. Met verantwoordelijkheden en verplichtingen, maar vooral met veel afwisseling en een gevoel van vrijheid. Blauw onderwijs is het Binnenvaart Onderwijs waar jonge mensen worden opgeleid voor werken in de wereld van de binnenvaart. Je kunt je papieren halen voor matroos, stuurman, kapitein, zetschipper of schipper/eigenaar en ook nog doorstromen naar aansluitend HBO-onderwijs. De binnenvaart groeit en is een wereld waar altijd werk is en je uitstekend je brood kunt verdienen.

1 Maritieme Academie Harlingen - VMBO-MBO T (0517) 41 23 00 | W www.maritiemeacademieharlingen.nl

4 5

2 Scheepvaart en Transport College, Rotterdam - VMBO-MBO T (010) 448 60 00 | W www.stc-r.nl 3 Maritiem Instituut De Ruyter, Vlissingen - MBO T (0118) 55 87 00 | W www.roczeeland.nl

2

6

3

4 Maritiem College Velsen - VMBO school voor Rijn-, binnen- en kustvaart T (0255) 54 69 13 | W www.maritiemcollegevelsen.nl 5 Maritieme Academie IJmuiden - MBO T (0255) 54 72 00 | W www.novacollege.nl

Meer weten?

6 Mondial College, Nijmegen - VMBO T (024) 34 35 120 | W www.maaswaalcollege.nl

Surf naar de websites van de opleidingen of bezoek www.onderwijs-binnenvaart.nl


Diploma

MBO-krant /dec ’11

voor na je sportsuccessen Jorginho Sahetapy weet wat hij wil: zich via Jong Oranje in de kijker spelen van de profzaalvoetbalteams in België en Spanje, om daar zijn loopbaan in deze sport voort te zetten. Profzaalvoetballer worden. Ondertussen werkt hij ook aan een andere toekomst. Bij het Randstad TOPsport College volgt hij de studie Marketing, Communicatie en Evenementenorganisatie niveau 4. “Ik vind het leuk om te leren hoe je een product in de markt zet. Daar zie ik veel toekomst in. Misschien vind ik straks wel een baan in de sportwereld”, zegt Jorginho, die zijn opleiding bij dit specifieke onderdeel van Leeuwenborgh Opleidingen combineert met het zaalvoetballen op het hoogste niveau. Hij speelt in de Nederlandse eredivisie en in Jong Oranje onder de 20 jaar. “In Nederland kun je van zaalvoetbal op dit niveau niet leven. Ik moet daarom iets achter de hand hebben. En bij het Randstad TOPsport College kun je topsport goed combineren met studie.”

Studie afstemmen op de sport

Hogerop komen

Dat heeft Jorginho, die nu in het laatste jaar van de opleiding zit, nodig. Hij traint namelijk veel voor het zaalvoetbal. Voor de eigen club is dat meestal eind van de dag of ‘s avonds. De flankspeler van Zuid 2 gaat daarnaast geregeld op trainingskamp voor een oefeninterland met het nationale elftal voor spelers onder de 20. “Dan ben ik al gauw vier, vijf dagen van huis. Dan moet ik de opdrachten weliswaar inhalen, maar ik kan dat thuis doen. De leraren zijn dan per e-mail bereikbaar. En we pingen als studenten onderling veel. We helpen elkaar goed.” Want in de klas zitten alleen topsporters. Jongeren met ambities op sportief vlak, maar met oog voor de realiteit. Het onderwijs wordt afgestemd op hun sportagenda.

Jorginho zit nu in het laatste jaar. Hij wil zowel met het zaalvoetbal als met zijn studie nog verder komen. “Via Jong Oranje onder de 20 kan ik telkens een trapje hoger: Jong Oranje boven de 20 en dan het echte Oranje. Als ik voor Oranje

5

Jorginho Sahetapy combineert zaalvoetbal met studie speel, komen buitenlandse clubs kijken. In België en Spanje kun je wel leven van het zaalvoetbal. Dat hoop ik te bereiken.” Ondertussen wil hij met zijn diploma op zak doorstromen naar het hbo. “Ik wil opnieuw een studie met topsport combineren.”

Jorginho Sahetapy: zaalvoetbal en leren gaan goed samen bij het Randstad TOPsport College.

Alexander Overman slaat zich naar de top Het Limburgs karatetalent Alexander Overman is aardig op weg naar de wereldtop. Ook buiten de karatemat wil Alexander hogerop. Daarom studeert hij Marketing, Communicatie en Evenementenorganisatie niveau 4 bij het Randstad TOPsport College van Leeuwenborgh.

Alexander Overman staat op de karatemat zijn mannetje. Hij zoekt ook buiten de sport zekerheid en studeert daarom aan het Randstad TOPsport College bij Leeuwenborgh.

“Het is heel moeilijk om met karate geld te verdienen. Het is nog geen Olympische sport. Het staat wel op de shortlist, maar pas in 2013 valt de beslissing. Ik vind het daarom fijn een diploma achter de hand te hebben”, zo steekt Alexander Overman van wal. De Limburgse karatespeler is net terug van het WK voor jongeren in Maleisië. Zijn eerste wereldkampioenschap. “Ik was wel zenuwachtig. Jammer dat ik in de eerste ronde op een knullige manier verloor. Maar het toernooi is een goede leerschool geweest.”

Sport en school combineren

Dankzij het Randstad TOPsport College ook buiten de karatemat hogerop

LEEUW MBO-krant_dec2011_MstrHvl.indd 3

Alexander vindt ook het Randstad TOPsport College een goede leerschool. Het verschil met het vmbo is groot. “Iedere leraar voelt zich betrokken, dat is leuk. Ook de klas leeft mee. Topsporters zijn vaak ego’s, iedereen vindt zichzelf de beste, maar het is wel een leuke klas. We tonen allemaal interesse

voor elkaars sportieve prestaties.” In de klas van Alexander zitten immers alleen jongeren die talentvol zijn in een sportdiscipline. Doordat de school rekening houdt met hun drukke trainingsschema’s, kunnen ze sport en studie goed met elkaar combineren. “Als je weg bent in een toetsweek, mag je deze toetsen vroeger of later maken.”

Werken in de sport “Voor zo’n WK ben ik bijvoorbeeld twee weken van huis geweest. School regelt dat met mijn stageplek”, legt Alexander uit. Hij loopt momenteel stage bij Medi-Sport in Geleen. Binnenkort organiseert hij daar samen met een collega een squashtoernooi. “Evenementen organiseren, public

relations en communicatie, dat ligt me wel. Het is wel lastig, daarom volg ik deze opleiding. Het lijkt me super om straks hiermee binnen de sport aan de slag te gaan. Dan kan ik mijn eigen ervaring als sporter gebruiken.”

Niet voor niks Dat zal nog wel een poosje duren. Want Alexander wil na deze opleiding verder studeren aan het hbo of de Johan Cruyff University. Op de eerste plaats komt echter karate. Minstens tien uur in de week traint hij, afgezien van de trainingen met de nationale jeugdselectie. Alles staat bij Alexander in het teken van de sport. Want de komende tijd moet hij zijn EK-ticket verdienen. Succes komt niet vanzelf, noch in de topsport noch bij het Randstad TOPsport College.

01-12-11 12:36


6

Lloyd danst naar de top

MBO-krant /dec ’11

Lloyd Russel heeft er alles voor over om zijn droom waar te maken: musicalartiest worden. De opleiding MBO Dans bij Leeuwenborgh brengt hem een stap dichter bij dit doel. “Tegelijkertijd heb ik een back up, want met dit diploma mag ik straks dansles geven.” De musicalwereld is geen onbekend terrein voor Lloyd, opgegroeid in Landgraaf. Al sinds hij vijf jaar oud is, staat hij op de planken. Lloyd heeft bijvoorbeeld in de musical Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen gespeeld. In Pietje Bel vertolkte hij een van de hoofdrollen. Gaandeweg heeft hij ontdekt hoe leuk dansen is. En omdat hij graag naar de muziektheateropleiding van het Tilburgse conservatorium wil, is één plus één dan twee. Lloyd: “Als opstap naar het conservatorium heb ik dit mbo-diploma nodig. Maar ik heb nu ook ontdekt hoe leuk lesgeven is. Een combinatie van in een musical spelen en lesgeven lijkt me het leukste.”

Hard werken Lloyd waarschuwt iedereen die zichzelf al op de Nederlandse podia ziet staan, de dansopleiding niet te onderschatten. Het is hard werken. “Ik denk wel 40 tot 50 uur in de week met de opleiding bezig te zijn.” Daar voegt hij dan op zaterdag nog een dagje les aan de Musicall factory van het Factorium in Tilburg bij. “Het is pittig. Er wordt veel van je verlangd. Je zult dingen moeten

Voor Lloyd Russel is MBO Dansopleiding back up en opstap naar conservatoriumstudie Als je de MBO Dansopleiding doet, moet je hard werken, zegt Lloyd Russel. “Maar het is wel ontzettend leuk en we hebben een heel hechte groep. Ik heb het naar mijn zin.”

Schoonheid kent voor Amber weinig geheimen meer Amber Kock moet nog 25 worden. Toch heeft ze al een hele carrière in de beauty-industrie achter de rug. “Op mijn elfde ben ik op Aruba mijn eerste zaak gestart. Toen ik oud genoeg was om te gaan studeren, ben ik naar Leeuwenborgh gekomen”, zegt Amber, die voor de zomervakantie haar niveau 3 diploma haalde en nu op niveau 4 de opleiding Allround Schoonheidsspecialiste volgt. Ze heeft altijd het vak van schoonheidsspecialiste voor ogen gehad. Gewoon omdat het een leuk, afwisselend beroep is, waarin je veel verschillende dingen doet en altijd met mensen bezig bent. Je moet de opleiding echter niet onderschatten, waarschuwt Amber, die het warme Aruba verliet om in Maastricht te kunnen studeren. “De opleiding is pittig, zeker de theorie. Voor een deel komt dat door de Nederlandse taal die ik niet gewend ben. Maar je moet echt goed plannen om door de opleiding heen te komen, want het is erg veel.”

Schoonheidsspecialiste: afwisselend werk, altijd met mensen bezig LEEUW MBO-krant_dec2011_MstrHvl.indd 4

Afwisselend werk Zo loopt Amber momenteel een aantal dagen in de week ‘s ochtends stage, waarna ze ‘s middags op school les heeft. “Ik ben bijna elke dag van ‘s morgensvroeg tot ‘s avonds laat bezig.” Dat geeft niet, vindt ze. Want dit is het werk dat ze graag doet. Ze loopt stage in het wellnesscentrum van Club Pellikaan in Maastricht. “Het is niet groot, maar wel luxe en modern met IPLapparatuur en vacuümtherapie”, legt Amber uit. Hier mag ze al lichaamsmassage geven, gezichtsbehandelingen doen en nog veel meer.

“Eerst wilde ik vooral leren hoe je massages geeft, maar nu heb ik ontdekt hoe leuk en afwisselend het werk van de schoonheidsspecialiste is. Van manicure en pedicure tot visagie. Je doet hier nooit twee keer hetzelfde na elkaar.”

Eigen zaak

afzeggen, dat is de keuze die je maakt.” Maar als je het leuk vindt en je wilt echt ervoor gaan om je ambities waar te maken, dan is er geen betere opleiding denkbaar, vindt de jonge danser uit Landgraaf, die elke werkdag om half zes naast zijn bed staat om op tijd op school te zijn.

Dansen en theorie De eerste twee jaar staan in het teken van dans: jazz, modern en klassiek. Naast dansen vormt didactiek een wezenlijk onderdeel van de studie. “Je leert namelijk voor jazzdansleider”, legt Lloyd uit. “Er wordt van je gevraagd dat je kunt uitleggen waarom je een bepaalde beweging doet en hoe je die doet. Ook moet je dansbewegingen op papier kunnen zetten. Er komt veel theorie bij de opleiding kijken. En je moet natuurlijk de techniek beheersen.” Deze zit bij de klassieke en moderne dans in de praktijkles verweven; bij de jazzdans wordt de praktijk altijd gevolgd door een paar uur theorieles. En dan zijn er nog de stages. Lloyd loopt nu stage bij de musicalafdeling van Kumulus in Maastricht.

Back up Lloyd kan anderen die ambities in de dans- en musicalwereld hebben alleen maar aanraden audities te doen voor de MBO Dansopleiding. “Wie niet waagt wie niet wint”, zegt hij. En denk niet dat het alleen iets is voor meisjes. “Ik ben een van de weinige jongens, maar als dansen je passie is, moet je ervoor gaan.” Het is Lloyds droom door te breken als musicalster. “Musical is echter een on- zeker vak. Daarom ben ik blij met de dansopleiding. Ik zie regelmatig vacatures voor dansdocenten. Met deze opleiding heb ik straks een goede back up.”

Amber Kock: straks een eigen beautysalon? “Ik wil eerst nog even verder leren, dan ervaring opdoen en dan open ik een eigen zaak. Liefst een grote.”

Amber is dan ook vastberaden nog even door te studeren. Eerst het diploma van niveau 4 halen, dan nog aanvullende studies voor pedicure, misschien wel kapster. “Want later wil ik mijn eigen salon openen. Hier of op Aruba, dat hangt van de economie af. Dan wil ik echt een grote zaak.”

01-12-11 12:38


Resultaat stage Fijnmechanica: twee weken werk nu in één dag klaar

MBO-krant /dec ’11

7

Nog geen 18? Zolang je nog geen 18 bent, krijg je geen studenten OV-kaart. Om te voorkomen dat het reizen van huis naar school je veel geld gaat kosten, betaalt de Provincie Limburg roc-leerlingen een tegemoetkoming in de reiskosten. Je krijgt dus een vergoeding als je besluit een van de opleidingen van Leeuwenborgh te volgen en je met het OV gaat reizen. Vraag bij de medewerkers van het loopbaanportaal hoe je dit kunt regelen.

Bart Beckers: slimme machine ontwikkeld

Fijnmechanica Wat kun je nu met een diploma Fijnmechanische techniek? Bijvoorbeeld slimme oplossingen bedenken en bouwen, zodat anderen hun werk gemakkelijker kunnen doen. Bart Beckers heeft in zijn derde jaar stage gelopen bij Fortimedix in Nuth. Dat bedrijf maakt stents. Dat zijn superkleine buisjes die in de bloedvaten van patiënten worden gezet, zodat deze open blijven. Je snapt wel dat deze stents heel schoon moeten zijn. Er mag geen enkel braampje aan zitten. Om die stents schoon te krijgen, werden ze schoongemaakt en om te zorgen dat ze mooi recht bleven, zaten ze op een schijf met heel veel pinnetjes. Deze pinnetjes moesten met de hand worden gemaakt. De medewerkers van Fortimedix deden ze tot voor kort met de hand bewerken. Elk pinnetje moest handmatig geslepen worden. 4.000 pinnen van elk 0,8 mm dik. “Geen leuk werk”, zegt Bart.

Apparaat ontwikkeld Hij heeft als stage-opdracht een apparaat ontwikkeld en gebouwd om dit werk automatisch te doen. Daartoe heeft hij een kniptang op een klem gezet. Daar zit een persluchtcilinder boven die de kniptang bedient. Daarnaast heeft Bart ook nog een apparaat gemaakt dat deze pinnetjes mooi slijpt. “Met een voet-pedaal kun je de hele knipinstallatie bedienen. Bij de slijpmachine heb ik zelfs een timer ingebouwd die ervoor zorgt dat elke pin precies lang genoeg geslepen wordt. Waar ze vroeger twee weken mee bezig waren, is nu op een à twee dagen klaar”, zegt Bart Beckers.

Metaal bewerken Dit engineeren is een voorbeeld van het werk dat je met het diploma Fijnmechanica kunt doen. Uiteraard leer je ook alles over frezen, draaien en slijpen, de metaalbewerkingen die je nodig hebt om allerlei producten te maken. En het 3D-Inventor tekenen, de eerste stap naar een product. Voor de praktijkervaring biedt zo’n stage natuurlijk de ideale kans.

Sportopleidingen van het CIOS: opstap naar leuke job of hbo-studie Met het CIOS-diploma sport- en bewegingsleider / coördinator op zak, kan Liko Meuwis een leuke baan zoeken in de fitnesswereld of een hbo-opleiding gaan volgen. En met een andere keuze in het derde jaar, had hij nog veel andere kanten op kunnen gaan. De eerste twee jaren van de opleiding sport- en bewegingsleider / coördinator zijn breed. Je sport veel en intensief. Liko kon zelfs snowboarden - zijn favoriete sport - als keuzevak nemen in het tweede jaar. In dat jaar heeft hij ook les gegeven op een basisschool. LEEUW MBO-krant_dec2011_MstrHvl.indd 5

“Ik wist niet dat lesgeven zo leuk kan zijn.” Na twee jaar breed opgeleid te worden, zijn het derde en vierde jaar van deze opleiding de specialisatiejaren. Liko heeft voor fitness gekozen. “Dat is toch nog een vrij brede richting. Omdat ik alles over de spieren in het menselijk lichaam leer, kan ik straks bijvoorbeeld fysiotherapie gaan studeren; of ergotherapie. Of ik kan naar de pabo doorstromen.” De weg naar het hbo ligt dus weer helemaal voor hem open, ook zonder havodiploma.

Leuke banen Liko kan met het CIOS-diploma ook besluiten om werk te zoeken. Of werk combineren met een hboopleiding. “Na mijn derde jaar mag ik al als fitnessinstructeur werken, na het vierde ook als coördinator. Maar je kunt ook voor andere richtingen kiezen zoals voetbal, tennis, golf, wildwater instructeur, gymleraar op een basisschool of sportlessen voor moeilijk opvoedbare kinderen.”

Kelly Simons Studeren bij het CIOS, voetballen in de Bundesliga Het leven van Kelly Simons draait om sport. Ze voetbalt in het dameselftal van Borussia Mönchengladbach, dat in de Duitse Bundesliga speelt, en volgt bij het CIOS de opleiding sport- en bewegingsbegeleider. “Ik wil later ofwel docent worden of sportevenementen in hotels organiseren”, zegt het voetbal-talent.

De CIOS-opleiding die Kelly volgt, is op niveau 2. “Twee jaar, dan kan ik doorstromen naar niveau 3-4”, schetst Kelly de mogelijkheden die deze opleiding biedt. Met het niveau 2 diploma kan ze ook al aan de slag als begeleider bij sportclubs. “We leren veel over allerlei sporten. Je hoeft er zelf niet goed in te zijn, maar je moet de sport wel kunnen uitleggen aan anderen. Voor het tentamen moet je bijvoorbeeld lesgeven in een bepaalde sport.” Dat leert Kelly zowel praktisch als in de theorielessen. De praktijklessen hebben de overhand. De lesuren sluiten min of meer aan op haar drukke trainingsschema bij Borussia Mönchengladbach, waar ze bijna elke dag op het voetbalveld te vinden is. “Het leuke aan deze opleiding vind ik dat je veel met sport bezig bent en dat je met allemaal sporters bij elkaar zit. Er is een leuke sfeer. We helpen elkaar zoveel als het kan. En de begeleiding door de docenten is goed.” Een prima opstap dus voor wie een sportieve carrière wil. 01-12-11 12:39


8

MBO-krant /dec ’11

4x

OPEN DAG bij

Leeuwenborgh Luchtvaartmaatschappijen zoeken personalities met pit

Is the sky jouw limit? Het lijkt de baan waarin je elke dag met een vakantiegevoel naar je werk gaat: flight attendant of ground service agent bij een luchtvaartmaatschappij. Maar is het dat ook? Leuk werk is het beslist, maar je moet van aanpakken weten. De luchtvaartbedrijven zoeken niet voor niets jonge mensen met pit voor dit werk. Met het diploma luchtvaartdienstverlener van Leeuwenborgh kun je twee functies in de luchtvaart uitoefenen: passagiersmedewerker op de grond, de ground service agent, of steward(ess) aan boord, de cabin crew. Twee functies waar veel vraag naar is, vooral in het buitenland. “Als je zo’n baan wilt, moet je niet vastgebakken zitten aan Zuid-Limburg”, zegt Huub Monod de Froideville, docent aan deze bijzondere opleiding. “Je moet internationaal zijn ingesteld.”

“Je moet de juiste attitude hebben: dienstverlenend zijn ingesteld, het leuk vinden om het anderen naar hun zin te maken, zorgen dat de passagiers zich prettig en veilig aan boord voelen.” Dat lijkt allemaal eenvoudig, maar het betekent wel dat je geen verlegen typetje mag zijn; je moet op vreemden durven af te stappen. “Je moet stevig in je schoenen staan, stressbestendig zijn en snel een oplossing kunnen bedenken”, vat de docent het samen.

Opstap naar meer Juiste attitude Dat is niet het enige. De Nederlandse luchtvaartmaatschappijen kijken mee bij de jaarlijkse examens. Ze letten er vooral op of je uit het juiste luchtvaarthout gesneden bent. Huub Monod de Froideville:

Niet voor niets is de opleiding luchtvaartdienstverlener een niveau 4 opleiding, het hoogste niveau van alle mbo-opleidingen. Dat niveau biedt je een opstap naar méér. Met het diploma kun je ofwel bij een luchtvaartmaatschappij

gaan werken of je kunt verder studeren in het hbo. Bij een luchtvaartmaatschappij kun je dan weer kiezen tussen een functie op de grond of in de lucht. Je verwacht het misschien niet, maar de functies op de grond zijn veel spannender dan hoog in de lucht. “Als bijvoorbeeld zo’n vulkaanuitbarsting plaatsvindt en alle vliegtuigen blijven aan de grond, is het voor het grondpersoneel topdrukte. Op de grond heb je dan ook de meeste mogelijkheden om door te groeien.” Ook bij het cabinepersoneel zijn er carrièrekansen. Je kunt bijvoorbeeld doorgroeien naar een purserfunctie, de teamleider van het cabinepersoneel.

Fabrieken laten bewegen van achter je laptop Izabella Zaat in de elektropraktijkruimte op school: industriële automatisering is fascinerend. Izabella volgt de opleiding middenkader Engineering bij Leeuwenborgh. Een vervolg op haar opleiding Elektrotechniek. “Wij doen minder aan huishoudelijke installaties maar werken vooral aan meeten regeltechniek, printplaten en een stukje industriële automatisering. ” Vooral dat laatste spreekt haar aan. Haar eerste stageplek was bij Rockwell Automation. Daar worden besturingssystemen voor fabrieken gebouwd. “Ik heb er veel geleerd over automatiseringstechnieken”, zegt Izabella. LEEUW MBO-krant_dec2011_MstrHvl.indd 6

Als je volgend jaar de loopings van de Python in De Efteling maakt, ga je er vanzelfsprekend van uit dat de karretjes veilig zijn. Daar zorgen de elektronica en besturing voor. En dat is het werkterrein van Izabella Zaat. Als stagiair test ze bij Vekoma de nieuwe Python-karretjes. “Ik moest bijvoorbeeld twee motoren die met verschillende snelheden draaien zo programmeren, dat de lijnen op het einde goed bij elkaar komen.” Denk bijvoorbeeld aan een snoepjes-fabriek, legt ze uit. De ene lijn is langer dan de andere, maar aan het eind moeten ze wel bij elkaar komen om de snoepjes te verpakken. “Dat regel je dan met de besturing van de motoren.” Nu loopt Izabella stage bij Vekoma. Dit Limburgs bedrijf bouwt voor pretparken over de hele wereld achtbanen.

Momenteel test ze de nieuwe stoeltjes voor de Python, de reuze achtbaan in De Efteling. “We testen of alles functioneert zoals dat bedoeld is. Of dat we sommige zaken iets anders moeten afstellen.”

Ook voor meiden In de opleiding middenkader Engineering zit slechts een handvol meiden zoals Izabella. Zij vindt dat spijtig. “Zowel de elektrorichting die ik volg alsook de

Leeuwenborgh Opleidingen geeft je dit keer alle kansen om uitgebreid kennis te maken met het opleidingenaanbod. Begin 2012 vinden er namelijk vier Open Dagen plaats. De eerste is zaterdag 21 januari. Dan is er een Open Dag bij de CIOS-opleiding in Venlo. De tweede wordt gehouden op zaterdag 28 januari in Maastricht, aan de Sibemaweg. Op zaterdag 4 februari kun je terecht bij de Leeuwenborgh locaties aan de Arendstraat in Sittard en de Sportcentrumlaan 2, 5 en 6. Tot slot zet op zaterdag 11 februari de opleiding Vliegtuigonderhoudtechniek op Maastricht-Aachen Airport de deuren open. De nieuwe schoollocatie ligt aan de Horsterweg. Pal aan de landingsbaan. Dus als je met het vliegtuig wilt komen.... Alle Open Dagen zijn van 10.00 tot 14.00 uur. Kijk op de website (www.leeuwenborgh.nl) voor het complete opleidingenaanbod op elke locatie.

fijnmechanische richting zijn heel geschikt voor meisjes. Meiden kunnen net zo goed in de techniek hun werk doen als de mannen.” Je moet wel van wis- en natuurkunde houden, zegt Izabella. Dat zijn de belangrijkste vakken. Door tot de universiteit Met het diploma kun je veel kanten op. Izabella is vastberaden nog verder te gaan leren. “Ik wil verder gaan in industriële automatisering. Ofwel eerst naar het hbo en dan naar de universiteit in Aken of direct naar Aken.” En dan wil ze als software engineer van de ene naar de andere fabriek gaan om storingen te verhelpen, productielijnen te programmeren of, zoals nu bij Vekoma, nieuwe dingen testen. Izabella: “Toen ik klein was, heeft mijn vader me een keer mee naar de fabriek genomen, waar een storing was. Hij ging aan de slag achter zijn computer en opeens begon alles in de fabriek te bewegen. Dat vond ik zo fascinerend.” 01-12-11 12:40


MBO- opleidingen arcus

Opleiding:servicemonteur servicemonteur installatietechniek installatieOpleiding:

“Dankzij ons zitten mensen er lekker warm bij”

21 janu ari a.s . .

OPEN DAG

10.00 15.00 u ur

Jammer dat steeds meer jonge mensen niet met hun handen willen werken, vindt Robin Smeets. In eerste instantie koos hij zelf ook voor een kantoorberoep: boekhoudkunde. Het paste niet bij hem. Want Robin is iemand die wél graag met zijn handen werkt. Een vriend bracht hem op het idee installatietechniek te gaan doen. “Het is mooi werk dat veel voldoening geeft”, kan Robin inmiddels uit eigen ervaring melden. “Wij zorgen ervoor dat een installatie draait, zodat het in een gebouw lekker warm of juist heerlijk koel is.” Grote installaties Robin is begonnen met de opleiding tot assistent installatiemonteur (niveau 2). Daarna behaalde hij de monteursopleiding woningbouw en nu is hij bezig met de BBL-opleiding tot installatiemonteur utiliteitsbouw (beide niveau 3). “Vier dagen in de week werk ik bij Burgers Ergon in Geleen, een bedrijf dat vooral actief is in de utiliteitsbouw (bedrijven, scholen, ziekenhuizen e.d.). Daar heb je te maken met veel grotere installaties dan in de woningbouw. Dat varieert van verwarmingsinstallaties tot luchtbehandeling en koeling. Wij komen op plekken waar dat soort installaties samen een hele verdieping in beslag nemen.” Vooral het bouwen van installaties

vindt Robin leuk: “Laatst hebben we in een school een nieuw ketelhuis gemaakt, met twee nieuwe CV-ketels. Zo’n klus doe ik samen met een ervaren collega. Ook omdat ik nog niet zo goed kan lassen. Dat leer je alleen in de praktijk, door het heel vaak te doen. Pijpfitten en leidingen leggen kan ik wel. Mijn collega hoeft dan alleen nog maar af te lassen.

Belangrijk in de installatietechniek is dat je werkt volgens de richtlijnen. “Een rookafvoer mag bijvoorbeeld niet zomaar ergens in het dak uitkomen. In verband met o.a. de veiligheid zijn daar allemaal regels voor.” Regelmatig wordt Robin gevraagd om een storing in een CV-ketel op te sporen. “Dat geeft méér voldoening dan onderhoudswerk”, vindt hij. “Want

als de ketel gemaakt is, doet de verwarming het weer. Je ziet en voelt meteen het resultaat.” Loop jij warm voor dit mooie vak? Kom naar de Open Dag van het Arcus College, op 21 januari 2012, Unit techniek en je hoort er alles over. Op www.arcuscolllege.nl vind je meer informatie.

Opleiding: KTM, richting Evenementenorganisatie

Producer bij ‘Ik hou van Holland’ Wayne Kenter roept zijn hele leven al dat hij ‘iets met tv’ wil. De opleiding Evenementenorganisatie binnen de richting Kunst, Theater en Media (KTM) van het Arcus College bleek het juiste opstapje naar de gedroomde tv-carrière. Wayne is nog steeds stagiair. Maar bij Talpa wordt hij gezien als jong, creatief talent. Samen met een drietal andere producers regelt hij alles rond de populaire show ‘Ik Hou Van Holland’, met Linda de Mol.

Producties op school “Tijdens je schoolperiode bij KTM ben je bezig met de werkelijkheid, niet met verzonnen evenementen”, noemt Wayne als één van de grote pluspunten van de opleiding. “Er worden mooie producties afgeleverd. Veel dingen die ik geleerd heb, zoals draaiboeken maken, kan ik bij Talpa uitstekend gebruiken.” Les van John de Mol Wayne mocht als stage de interne opleiding bij Veronica volgen, de zogenaamde ‘V-Academy’. “Ik kreeg les van allemaal Talpa-mensen, onder wie John de Mol zelf. De opleiding is gericht op het maken van formats voor nieuwe programma’s. Hoogtepunt voor mij was het moment dat ik twee zelfverzonnen programma’s mocht presenteren aan John de Mol. Nee, ik kan niet vertellen of ze ook op tv komen. Dat is nog geheim.” Uitzendingen vol eigen teksten Na de opleiding kan Wayne aan de slag in de redactie van het programma Echt Waar, met Jack Spijkerman. “Ik bedacht vragen, ware en niet-ware verhalen. Sommige uitzendingen zaten vol teksten van mij. Geweldig

om terug te zien! Op het laatst mocht ik invallen voor een zieke producer. Ook dat deed ik blijkbaar goed, want ik werd gevraagd of ik productiewerk bij Ik hou van Holland wilde doen. Tegen zo’n afstudeerstage zeg je natuurlijk geen nee!” Creatief meedenken en organiseren Het is keihard werken, Wayne had niet anders verwacht. “Met vier mensen regelen we alles. Straks heb ik een meeting om de styling door te nemen. We regelen het decor, de bn-ers die komen, het publiek, de prijzen en sponsoring. In anderhalve week wordt een heel seizoen opgenomen. Na afloop ben je blij dat je nog leeft. Maar dit is wat ik wil: creatief meedenken en organiseren. Ik maak dagelijks bijzondere dingen mee en ontmoet heel veel mensen. Ja, ik denk dat mijn toekomst wel bij de tv ligt. Creative director zou heel cool zijn…” De KTM-opleidingen van Arcus leiden ook op tot popartiest, acteur, audiovisueel producent of podiumtechnicus. Kom naar de Open Dag op 21 januari 2012, unit Horeca en Toerisme, voor alle informatie. Of kijk op: www.arcuscollege.nl.

8


MBO- opleidingen arcus 7

Opleiding: Procesoperator

“Wij zorgen voor alle dagelijkse levensbehoeften”

21 janu ari a.s . .

OPEN DAG

10.00 15.00 u ur

heb ik tijdens mijn opleiding ook een VCA-veiligheidscertificaat behaald. Stagebedrijven vinden dat echt een pluspunt.” Aan de basis van allerlei producten Zijn eerste stage liep Glenn bij Solvay Pharmaceuticals in Weert. “Daar maakten we griepvaccins: een heel interessant proces”, vertelt hij enthousiast. “Biologische en chemische processen zijn wat moeilijker te begrijpen dan mechanische. Er komt veel wiskunde, natuurkunde en scheikunde bij kijken. Maar ik vind ze ook boeiender. Vaak begin je in de chemische industrie bij het allereerste begin: de basis van producten. Van olie worden bijvoorbeeld plastics gemaakt, waarvan je weer behuizingen voor tv’s kunt maken. Of iets heel anders.”

Stel je eens voor wat er zou gebeuren als niemand de processen in de fabriek zou sturen. Dan hadden we geen goede producten. Geen tv, geen auto, geen medicijnen of wasmiddelen. Het is wat Glenn Sweelssen zo boeit aan het vak operator: “Wij zorgen voor alle producten die iedereen nodig heeft.” Proces binnenstebuiten Glenn leerde het beroep kennen tijdens een Open Dag van Sabic. “Mijn vader leidt daar een ploeg van operators.” Nu zit Glenn in het laatste leerjaar van de opleiding tot Operator C. “Die opleiding is gericht op het

regelen en sturen van het proces in een fabriek. Daarvoor moet je het proces van binnen en van buiten kennen. Je verdiept je bijvoorbeeld in het sturingsprogramma van een vloeistofklep, zodat je precies weet wat er bij een bepaalde regelactie gebeurt.”

Proeffabriek Het duurt een tijd voordat je een echt proces zó goed begrijpt dat je er zelfstandig sturing aan kunt geven. “Het is fijn dat wij gebruik kunnen maken van de proeffabriek in de Hogeschool Zuyd”, vertelt Glenn. “Daar zie je precies wat er in een chemisch proces gebeurt als je een bepaalde actie uitvoert.” Veiligheid is heel belangrijk, weet Glenn. “Daarom

Opleiding: Dokters/Tandarts/Apothekersassistente

Optimaal In de toekomst wil Glenn zich gaan bezighouden met procesoptimalisatie. “Dat is eigenlijk iets voor procestechnologen (hbo’ers) maar tijdens onze laatste stage mogen we er al mee kennismaken”, vertelt hij. “De opleiding bereidt ons voor op doorleren.” En laat dat nou precies zijn wat Glenn voor ogen heeft… Ontdek jouw mogelijkheden in de procestechniek tijdens de Open Dag van het Arcus College op 21 januari 2012, unit Techniek. Meer info vind je op: www.arcuscollege.nl.

Laat het gerust over aan de assistent! Waar zouden dokter, tandarts en apotheker zijn zonder assistentes? De assistente regelt, helpt, stelt gerust, ondersteunt, geeft voorlichting, verzorgt de administratie en is het visitekaartje van de praktijk of apotheek. Een uitdagende baan met veel verantwoordelijkheid. “Als assistent heb je een heel sociaal en afwisselend beroep”, vindt Daniëlle Canisius. Topbaan bij de tandarts Daniëlle is 22 jaar en bezig met haar tweede studie. Ze heeft heel bewust gekozen voor de opleiding tot tandartsassistent bij Arcus. “Ik wilde meer contact met mensen, het liefst één op één”, vertelt ze. “Tandartsassistent is een heel breed beroep. Het is zo jammer dat weinig mensen ervoor kiezen. Met deze opleiding kun je aan het werk bij een tandarts, maar ook bij een orthodontist of kaakchirurg in het ziekenhuis. Voor goede assistenten zijn er banen genoeg. Maar dat heeft voor mij niet de doorslag gegeven. Ik vind het werk gewoon heel erg leuk.” Op school is haar favoriete vak anatomie. “Je leert over het gebit, maar ook over de rest van het lichaam”, vertelt ze. “Die kennis maakt het werk interessanter. Samen met de tandarts doe je de behandelingen. Jij zorgt ervoor dat de instrumenten steriel zijn en geeft ze aan. Je assisteert

door bijvoorbeeld speeksel af te zuigen. Soms maak je ook röntgenfoto’s. Iedere behandeling en iedere patiënt is anders. Sommige patiënten zijn bang en moet je gerust stellen. Het is belangrijk dat je je kunt inleven.” Veelzijdig vak Maar je moet ook stressbestendig zijn. Jij bent ook degene die patiënten aan de balie ontvangt. “Je maakt afspraken, beantwoordt vragen, neemt de telefoon op en voert alle handelingen in voor de verzekering”, legt Daniëlle uit. “En wat ik heel leuk vind, is dat je zelfstandig dingen mag doen. Zoals een poetsinstructie geven. De tandarts heeft het meestal druk. Hij laat graag werkzaamheden over aan zijn assistente.” Meer weten over de assisterende beroepen? Kom naar de Open Dag unit GDW op 21 januari 2012. Of kijk op: www.arcuscollege.nl.


MBO- opleidingen arcus

Opleiding: signmaker

Van reclameauto tot kiosk met madeliefjes

21 janu ari a.s . .

OPEN DAG

10.00 15.00 u ur

Het ‘werk’ van Rob Duijf stond zelfs in de krant: een kiosk met fleurige madeliefjes erop. “Het reclamebedrijf waar ik stage loop had opdracht de donkere kiosk met een grote fullcolour te beplakken”, legt Rob uit. “Het resultaat is opvallend: heel mooi en kleurrijk. Ik kom er regelmatig langs. Het is erg leuk om te kunnen zeggen: daar heb ik aan meegewerkt.” Signmaker: geen standaardwerk Rob volgt de opleiding tot signmaker bij het Arcus College. In dat vak gaat het om het ontwerpen en maken van belettering en reclame op allerlei producten: reclameborden, beursstands, lichtbakken, gevels, ruiten, bussen, noem maar op. Vaak is het werk van Rob en zijn collega’s goed zichtbaar. “Ik heb al verschillende auto’s met reclame beplakt, maar ook een keer een scooter en laatst zelfs een trom”, vertelt Rob enthousiast. “Het is geen standaardwerk, iedere opdracht is anders.” Ontwerp en uitvoering Rob werkt graag met zijn handen, maar vindt ook het ontwerpen op de computer erg leuk. “Daar kan ik al mijn creativiteit in kwijt”, zegt hij. “Je maakt bijvoorbeeld een logo, op basis van de wensen van de klant. Als het ontwerp goedgekeurd is, print of plot

je het uit. Op school leren we omgaan met printers, en plotters, maar ook met graveer- en fullcolour apparaten. Bij het bedrijf waar ik nu stage loop, Van den Ham Reklame, mag ik bijna alles doen. Ontwerpen, beplakken en bevestigen. In veel andere bedrijven

zijn daar aparte afdelingen voor. Hier zit ik de ene keer achter de computer, de andere keer sta ik op een ladder een lichtbak te bevestigen of ben ik aan het beplakken. Het is heel leuk om ook de uitvoering te doen en het resultaat te zien.”

Bij Arcus kun je signmaker en allround signmaker worden. Meer weten? Kom naar de Open Dag op 21 januari 2012, locatie Dacapo College. Of kijk op: www.arcuscollege.nl.

Opleiding: Manager/Ondernemer Horeca

Happy in het hotelrestaurant In het restaurant van het luxueuze Maastrichtse Kruisherenhotel komen gasten die een hoog serviceniveau gewend zijn. Naast klantgericht moet de bediening ook goed op de hoogte zijn van de geserveerde gerechten en wijnen. “Bij ieder arrangement

horen passende wijnen”, vertelt Arcus-stagiaire Anika Pastoor. “Aan tafel vertel je welke wijn je schenkt en waarom deze geselecteerd is. Daar helpen ze me bij. Het is iedere keer weer een kick als het goed gaat. Als een klant niet tevreden is, moet

je zorgen voor een goede oplossing. Dat vind ik een uitdaging. Ik ga graag met mensen om. Als de gasten positief zijn, ben ik zelf ook happy.” Band met de gast Anika volgt de opleiding tot Manager/

Ondernemer Horeca. Ze heeft het erg naar haar zin bij het Kruisherenhotel. “Ik heb gezellige collega’s, mensen van wie ik veel kan leren. Het leuke van het werk in een hotel is dat je gasten vaak de volgende dag weer tegenkomt. Als iemand je dan vriendelijk gedag zegt, weet je dat je het goed gedaan hebt.” Van lopen met borden naar leiding geven Hierna wil Anika naar de Hogere Hotelschool. “Mijn doel is een leidinggevende functie, maar ik ben pas 17. Op school zijn we begonnen bij de basis: lopen met borden en een dienblad, kooklessen, product- en wijnkennis. Daarnaast zijn personeelsmanagement, bedrijfseconomie, rechten en marketing belangrijke vakken. In het vierde jaar schrijf je een ondernemersplan. Volgend jaar, in het derde leerjaar, ga ik mijn eerste ervaringen opdoen met leiding geven. In het schoolrestaurant mag ik dan de eerste- en tweedejaars aansturen. Best moeilijk, lijkt me. Maar het gaat vast lukken.” Zit gastvrijheid ook in jouw bloed? Mis dan niet de Open Dag van het Arcus College: 21 januari 2012, unit Horeca en Toerisme. Meer weten? www.arcuscollege.nl.

6


MBO- opleidingen arcus 5

Opleiding: Mediavormgeving

Droomberoep voor creatieve mensen “De opleiding Mediavormgeving (niveau 4) is echt iets voor dromers”, kreeg Rowena van der Velden tijdens de intake te horen. “Je moet buiten de lijntjes kunnen denken, ideeën hebben en heel creatief zijn.” Daar herkent ze zichzelf wel in. “In dit vak kan ik al mijn creativiteit kwijt.” Rowena zit in het eerste jaar van de opleiding. Toen ze zich aanmeldde voor het intakegesprek dacht ze nog dat mediavormgeving vooral handwerk was. “Maar je doet vrijwel alles met de computer. Je leert omgaan met grafische programma’s, zodat je ontwerpen kunt maken voor bijvoorbeeld posters, dvd-hoesjes, verkeersborden of websites. Eigenlijk alles is mogelijk, van klein tot groot. De opleiding is een stuk breder dan ik dacht. Het beviel meteen. Met de computer kun je hele mooie dingen ontwerpen. En hoe je dat doet, wordt heel goed uitgelegd.” Iedere keer iets nieuws Naast grafisch vormgeven leert Rowena omgaan met klanten en krijgt ze les in Nederlands, Engels en rekenen. “Dat laatste is belangrijk om je ontwerp de juiste afmetingen mee te geven”, legt ze uit. “Laatst moesten we bijvoor-

beeld een etiket ontwerpen voor een frisdrankfles. Dan zoek je zelf uit hoe groot dat precies moet zijn.” Minstens zo uitdagend vond ze de opdracht een logo te ontwerpen voor een (echte) stichting. “Daar moet je goed over nadenken: hoe zorg je voor de gewenste uitstraling? De klant verwacht dat we onze creativiteit laten zien. Het is iedere keer weer heel spannend en leuk om iets nieuws te creëren. Ja, ik ben heel blij dat ik hiervoor gekozen heb. Straks kan ik bijvoorbeeld aan de slag bij een reclamebureau, grafisch bureau of drukker. Maar ook een eigen bedrijf starten is mogelijk.” Voel jij ook iets voor mediavormgeving? Kom dan naar Sittard – waar je ook de opleiding volgt - tijdens de Open Dag van het Arcus College: 21 januari 2012, locatie Dacapo College. Of kijk op: www.arcuscollege.nl.

21 janu ari a.s . .

Opleiding: Facilitair Leidinggevende

O Studenten Management Team 10.PEN DAG 00

haalt het maximale eruit Samen met drie andere studenten – twee mbo’ers en één hbo’er geeft Demi van Tussenbroek leiding aan een facilitair bedrijfje binnen het Arcus College. Als ‘Studenten Management Team’ sturen ze derdejaars studenten aan, die weer leiding geven aan eerstejaars. “We hebben verschillende afdelingen onder onze hoede, op drie locaties: frontoffice, backoffice, catering, schoonmaak, evenementen en een magazijn”, vertelt de vierdejaars studente Facilitair Leidinggevende enthousiast. “Het is onze taak om ervoor te zorgen dat de dienstverlening professioneel is en dat we het maximale eruit halen.” Serieus werk, met de docent als klant Voor Demi is het een leerzame stage. “Binnen het Studenten Management Team (SMT) ben ik verantwoordelijk voor de vestiging Klompstraat. Daar geef ik leiding aan vier ‘kerntaken’: frontoffice, backoffice, catering en schoonmaak. Bij onze frontoffice kunnen leraren – de klanten - bijvoorbeeld beamers en laptops bestellen. De catering zorgt voor broodjes en een schoonmaakploegje zorgt dat het gebouw er netjes uitziet. Vooraf hebben we samen op papier gezet wat wij, als SMT, belangrijk vinden. Dingen als: op tijd komen, respect hebben en initiatief tonen. We willen dat er duidelijkheid is en dat er serieus gewerkt wordt.” Over het algemeen is Demi heel tevreden over haar ‘medewerkers’. “Iedere ochtend loop ik even binnen bij mijn derdejaars. Is er nog iets gebeurd?

Hoe loopt het? Hoe kunnen we het werk of de dienstverlening nog verder verbeteren? Aan iedereen probeer ik een uurtje te besteden. Soms heb ik zelf ook ideeën voor verbeteringen. Zo hebben we een koffieservice bedacht: via een formulier kunnen docenten voor vergaderingen koffie bestellen. Wij zorgen dan voor een mooie tafelopstelling, netjes neergezette kopjes

en zelfs een roomstelletje, zodat het er professioneel en verzorgd uitziet.” Mensen helpen en ondersteunen Het leiding geven bevalt goed. “Je helpt en ondersteunt mensen om een doel te bereiken. Als de derdejaars tevreden over me zijn, ben ik wel trots. Van mezelf ben ik heel direct. Maar ik heb geleerd dat een rustige aanpak vaak beter werkt. Je leert met

- 15.00 uur

veel verschillende mensen omgaan. De opleiding is heel breed en biedt daardoor veel uitdaging en afwisseling. Helemaal in mijn straatje.” Ook zin in zo’n dynamische functie? Kom naar Facilitaire Dienstverlening tijdens de Open Dag van het Arcus College op 21 januari 2012, unit GDW. Meer info op: www.arcuscollege.nl.


Advertorial

4

Apple-reseller ivizi ondersteunt Limburgse onderwijsinstellingen

Makkelijker en beter leren met Apple Apple is vooral sinds de iPod en de iPhone bekend geworden bij het grote publiek. Het bedrijf is echter al meer dan dertig jaar actief in het onderwijs. “Als je vanuit een goede onderwijsvisie onze producten toepast, stimuleer je de creativiteit van studenten en maak je kennis op een aantrekkelijke manier toegankelijk”, zegt Mark Pluijmakers, accountmanager onderwijs bij ivizi, de Limburgse Apple-dealer.

in die van een begeleider, die de studenten coacht kennis te verwerven.” De Apple aanpak heeft volgens Mark Pluijmakers het meeste weg van probleemgestuurd onderwijs.

Ondersteuning

ivizi ondersteunt als onderwijsspecialist de scholen op dit vlak. Dat begint bij het meeontwikkelen van de visie en het vertalen hiervan naar de rol die de Apple producten in de klas spelen en loopt door tot de inrichting van leslokalen en eventueel het opleiden van systeembeheerders. “Belangrijk is de samenhang tussen techniek en onderwijsvisie”, benadrukt de onderwijsspecialist van ivizi. “Leren zit in onze genen. Alleen: niet alles wat op school verteld wordt, interesseert jongeren. Met onze automatisering prikkelen we de leergierigheid en maken we leren interessanter.” Kijk voor meer informatie op www.ivizi.nl of mail naar: onderwijsivizi.nl

ivizi is met winkels in Maastricht, Heerlen en Venlo de grootste verkoper van Apple producten in Limburg. “We zijn eveneens solution expert education”, voegt Mark Pluijmakers eraan toe. ivizi is de gecertificeerde onderwijsspecialist voor Apple producten in Limburg. In het voortgezet onderwijs heeft ivizi verschillende pilotklassen ingericht, waarbij de iPad in het onderwijs geïntegreerd wordt. “De leerlingen gebruiken dan bijna alleen nog digitale boeken.” Een voorbeeld waar aan een pilot wordt gewerkt, is het SinterMeerten College in Heerlen. Bij het Arcus College heeft ivizi een leslokaal voor de opleiding Mediavormgeving ingericht met Apple beeldschermen. De studenten kopen privé een Apple notebook die ze dan op school en thuis kunnen gebruiken.

ICT vanuit onderwijsvisie

Mark Pluijmakers denkt dat onderwijsinstellingen veel meer uit de Apple producten kunnen halen dan ze nu doen. Dat vergt wel een omslag in het denken over ICT in het onderwijs. “Veel scholen zien ICT nog als iets op zichzelf staand. Hun ICT-aanpak is vaak vanuit de techniek gedreven, terwijl wij juist de nadruk leggen op ICT vanuit je visie op onderwijs.” Dat is de aanpak

waar Apple al meer dan dertig jaar voor ijvert, samengevat in het concept Apple classroom of tomorrow today. Mark: “Uit jarenlang onderzoek blijkt dat de betrokkenheid van de leerling groter wordt als je ICT vanuit je onderwijsvisie toepast. De Apple producten lenen zich daar als geen ander voor, omdat ze door de jaren heen heel stabiel zijn en de studenten vrijheid geven

om hun leren creatief in te vullen. Deze manier van leren staat veel dichterbij de belevingswereld van jongeren.” De iPad is daar misschien zelfs het meest extreme voorbeeld van. Hiermee krijgen studenten in de klas direct toegang tot de digitaal opgeslagen kennis. Ze leren in hun eigen tempo, aangepast aan wat zij nodig hebben. “De rol van de docent verandert daardoor

een leerzame en veelzijdige stageplek

• • • • •

gegarandeerd!

voor nu aan iding je ld e le ..m rige op een 2-ja ngarantie! a met ba

een diversiteit aan cliëntsituaties dankbaarheid vanuit de cliënten het werken vanuit een klein en vertrouwd team het delen van kennis en vaardigheden voldoende ruimte om toe te werken naar je rol als professional • de mogelijkheid tot het inzetten van gezonde nieuwsgierigheid

ivizi geeft alle studenten en onderwijsmedewerkers een aantrekkelijke korting op de Apple producten. Vraag naar de korting in een van de drie ivizi-winkels in Maastricht, Heerlen of Venlo.

Werkt...

De Thuiszorg:

Bij GroenekruisDomicura kun je je ‘persoonlijke rugzak’ vullen met:

Korting voor studenten en onderwijsmedewerkers

• bbl opleidingen • cursussen • carrière advies • personeelsadvies www.bouwopleidingenzuid.nl T: 045 - 524 50 60

Ook bij ons kun je werken en leren! Ben jij de collega die wij zoeken?

Wijbo bieden oproepcontracten techniek.nl uwen www.dit

MosaeFlex. Er staan regelmatig Kortom, een stage bij GroenekruisDomicura laat je niet alleen openstaande vacatures op onze groeien als professional, zeker ook als mens. website. Interesse? Neem dan snel verzorgen wij opleidingen op: Gossens, Business Park SteinOok 214, Heb je interesse? Neem dan contact opcontact met Miriam (BBL) en stage in de zorg (BOL). 6181 MB Elsloo (T) (0)46-4230990 hoofd Opleidingen, voor een oriënterend gesprek. Geïnteresseerd? Bel 043-354 91 12 of surf naar m.gossens@gkdzorg.nl • tel. (043) 3 690 641 www.mosaezorggroep.nl

Ook bij ons kun je werken en leren! l www.ditbouwentechniek.n

www.groenekruisdomicura.nl

mensen hebben mensen nodig

Interesse? Neem dan snel contact op: Business Park Stein 214, 6181 MB Elsloo (T) (0)46-4230990


3

“Wat ik op school leer, kan ik bij Stork meteen in de praktijk brengen. Mooi toch?”

“Werken en leren in de techniek dat kan ik ideaal combineren bij Stork Technical Services”

“Ik hield niet van school. Maar sinds ik werkervaring opdoe, wordt leren ineens een stuk leuker.”

Leren & werken bij Stork, gewoon doen! Stork is een echt leerbedrijf, erop gericht om jongeren met gevoel voor techniek verder op te leiden en te begeleiden bij het werken in de praktijk. We hebben daarvoor twee lerenen-werken trajecten inclusief goede coaching en begeleiding: • het BBL (= beroepsbegeleidende leerweg); • het BOL (= beroepsopleidende leerweg).

Jouw perfecte start Tijdens je opleiding werk of loop je stage bij Stork, maar daarna is het wat ons betreft niet over. We bieden je alle mogelijkheden om verder te leren, een perfecte start dus om door te groeien als vakman of vakvrouw in het boeiende en afwisselende vakgebied van onderhoudstechnicus.

ceerde coaches, praktijkopleiders en werkplekbegeleiders tot je beschikking. Samen met jou doen ze er alles aan om jouw traject succesvol af te sluiten.

Meer informatie? Mail dan naar ronald.wetzels@stork.com of bel 046-426 88 71 en vraag naar HR.

www.werkenbijstork.nl

Thinking and Doing

CSU Schoonmaak Geusseltweg 45b 6225 XS Maastricht T: (043) 363 31 11 F: (043) 362 66 06 betrokken, enthousiaste medewerkers gezocht in heel Limburg

E: schoonmaakzuid@csu.nl I: www.csuschoonmaak.nl

Mensen met aandacht BLOEMSIERKUNST ED HEUVELMANS Weltertuynstraat 80 6419 XD Welten-Heerlen Tel. 045 - 571 85 33 Fax 045 - 574 06 65 internet www.edheuvelmans.nl e-mail info@edheuvelmans.nl

Onze creativiteit bepaalt úw kwaliteit! Redactie, ontwerp en productie van uw communicatiemiddelen

Meander en jij? Wij zoeken verzorgenden en verpleegkundigen voor onze thuiszorgteams in Parkstad en de Westelijke Mijnstreek. Voor meer info bel naar 045 561 61 30, mail naar meanderwerk@mgzl.nl of kijk op meandergroep.com/werken-bij-meander/vacatures Mensen met aandacht.


MBO- opleidingen arcus

Opleiding: Interieuradviseur Opleiding: Interieuradviseur

Stadsvilla gerestyled Stel: je hebt een leegstaande stadsvilla. Een modern, ruim huis met een bijzondere indeling. Een ouder echtpaar gaat er wonen. Hij houdt van Afrikaanse kunst, zij van de Cobra-stijl. Hoe richt je de villa in, zodat allebei zich er thuis voelen en de kleinkinderen veilig over de vloer kunnen komen? Het is de praktijkopdracht waar Britt Houkes, tweedejaars Interieuradviseur, op dit moment aan werkt. Op verzoek van architect Erol Öztan, bekend van o.a. de woonprogramma’s op L1 en TV Limburg. In de voetsporen van Erol Ötzan Om te beginnen zijn Britt en haar klasgenoten gaan kijken in de stadsvilla, samen met Erol. “Een man waar je veel van kunt leren”, vindt Britt. “We hebben hem allemaal meteen toegevoegd op Twitter.” Alle studenten hebben een plattegrond van de woning gekregen en achtergrondinformatie over hun ‘klanten’. Britt: “Ons groepje richt de woning in voor een ouder echtpaar, een ander groepje voor een pasgetrouwd stel en weer een ander groepje voor een gezin. Die mensen bestaan niet echt. Maar het kan wel zijn dat onze ideeën straks echt in de woning worden toegepast.” Modern met Afrikaans en Cobra Britt is begonnen met het opstellen van een programma van eisen en wensen: “Daarin werk je uit wie de klant is, wat hij of zij verlangt, hoe je het gaat aanpakken en waarom je bepaalde keuzes maakt. Ik ben een

21 janu ari a.s . .

OPEN DAG

10.00 15.00 u ur

echte stylingfreak, dingen veranderen in huis vind ik heel erg leuk. Op mijn vorige stageadres, Trendhopper, vonden ze dat ik daar ook gevoel voor heb. Als interieuradviseur is het belangrijk dat je creatief bent, maar ook dat je rekening houdt met wat de klant wil. Op Google heb ik opgezocht wat Cobra is. Een heel aparte stijl, die ik in de slaapkamer wil gaan toepassen. De woonkamer en keuken houd ik strak, met warme kleuren op de muur, zoals beige en bruin. Daar komt de Afrikaanse kunst en sfeer naar voren. Ik hoop dat ze mijn plan mooi en apart vinden. En mocht het uitgevoerd worden: ik zou heel trots zijn als er mensen wonen en gelukkig zijn in mijn werk.” Geef jij ook graag advies over inrichting? Kom dan naar de Open Dag van het Arcus College op 21 januari 2012, unit Administratie en Handel. Op www.arcuscollege.nl lees je meer.

Opleiding: Middenkaderfunctionaris bouw en infra

Van ontwerp tot en met beheer en onderhoud Tijdens de opleiding Midden-kaderfunctionaris Bouw en Infra draait alles – projecten en stages - om vier kerntaken: ontwerp, werkvoorbereiding, uitvoering en beheer & onderhoud. Met andere woorden: iedere fase in een bouwproject komt aan bod. Vierdejaars student David Keulen: “Daardoor kun je met deze opleiding alle kanten op. Je kunt aan de slag als (assistent) uitvoerder bij een aannemersbedrijf, maar ook als tekenaar bij een architectenof ontwerpbureau of als werkvoorbereider.”

Zelf heeft David gekozen voor de afstudeerrichting Infra: grond-, weg- en waterbouwkunde. “In die sector ontstaan mooie, aansprekende werken”, vindt hij. Hij liep verschillende keren stage in de wegenbouw. “Ik hielp de uitvoerder, onder andere met de

administratie. De uitvoerder is degene die op de bouwplaats zorgt dat het allemaal loopt en blijft lopen. Zijn de juiste materialen besteld en aanwezig? Wordt de planning gehaald? Doet iedereen wat hij moet doen? Daar hoort natuurlijk ook de nodige administratie bij. Alles wat geleverd wordt, moet ingeboekt worden.” Stage bij Rijkswaterstaat “Om leiding te kunnen geven op de bouwplaats is het belangrijk dat je weet wat het werk daar inhoudt”, vindt David. “Daarom leren wij van alles over bijvoorbeeld riolering, grondwerken en asfaltering. Ook het maken van de benodigde tekeningen, berekeningen en planningen komt aan bod.” Na zijn mbo-studie wil David hbo Bouwkunde gaan doen. “Mijn interesse gaat vooral uit naar ontwerpen en werkvoorbereiding. Met een hbo-diploma heb ik in die richting waarschijnlijk meer mogelijkheden.” Maar het kan ook anders lopen. Binnenkort begint David namelijk met zijn afstudeerstage op de milieuafdeling van Rijkswaterstaat. “Zij houden zich bezig met het onderhoud van de Maasvlakte. Dat lijkt me ook heel erg interessant.” Via een verkort traject is het mogelijk om zowel je mbo- als hbo-diploma in zes jaar te halen. Kom naar de Open Dag van het Arcus College, unit Techniek, op 21 januari 2012 voor alle informatie. Of kijk op: www.arcuscollege.nl.

2


informatieblad van het Arcus College | jaargang 10, december 2011, nummer 3

MBO-krant Opleidingen die werk opleveren

Opleiding: Autospuiter

21 janu ari a.s . .

OPEN DAG

10.00 15.00 u ur

nieuwe auto’s vragen om perfect spuitwerk De dagelijkse praktijk van leerling- spuiter Jean-Paul Strijthagen is anders dan die van zijn meeste klasgenoten. Hij spuit gloednieuwe auto’s af, bij Nedcar. Het ideale leerbedrijf voor een BBL-leerling, wat Jean-Paul betreft. “Maar de lat ligt wel heel hoog. Want een nieuwe auto moet perfect in de lak zitten.” De nieuwe Mitsubishi Colts en Outlanders worden grotendeels gespoten door robots. “Maar voor de controle en afwerking is er nog altijd een mannetje nodig”, vertelt Jean-Paul. “Ook een aantal kunststof onderdelen moet met de hand gespoten worden. Dat doe je echt niet na een avondje flink stappen. Daar is het veel te lastig voor. Een bekwame spuiter heeft een goede oog-hand coördinatie. Maar zelfs als je die van nature hebt, is spuiten nog niet iets dat je op routine kunt doen. Je moet steeds goed de kwaliteit bewaken. Als je iets verkeerd monteert, kun je het losdraaien en opnieuw beginnen. Bij spuiten ligt dat anders. Een fout is bijna niet meer te herstellen. Daardoor is iedere deur die ik afspuit een nieuwe uitdaging.” In zijn vrije tijd sleutelt Jean-Paul aan zijn eigen circuitauto. “Dat is en blijft hobby. Daarnaast zocht ik een beroep waarin ik de lat voor mezelf steeds een stukje hoger kan leggen. Auto’s spuiten is moeilijk, zeker in het begin. Je leert het vak met vallen en opstaan.

Naast kennis van ondergronden en lakken heb je ook doorzettingsvermogen en probleemoplossend vermogen nodig. De meeste autospuiters komen in een schadeherstelbedrijf terecht, waar ze ook veel tijd besteden aan de voorbewerking: schuren en plamuren. Zelf vind ik het helemaal niet erg om de hele dag met een spuitmasker op in de spuitcabine te staan. Integendeel. Wat ik zie, ziet de klant uiteindelijk ook. Het eindresultaat. En dat moet perfect zijn. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor Nedcar. Want mijn grote ambitie is een bijdrage leveren aan de toekomstige ontwikkeling van dat bedrijf. Ik zou er heel graag blijven. Iedere keer als ik een Colt of Outlander zie rijden, denk ik: misschien heb ik daar wel aan gewerkt.” Bezoek op zaterdag 21 januari 2012 de Open Dag van het Arcus College, unit Techniek. Jean-Paul staat dan met studiegenoten en docenten klaar om je alles over zijn vak te vertellen. Meer info op: www.arcuscollege.nl.

Opleiding: Brood en Banket

Annieke zorgt voor het toefje op de taart De eerste bruidstaart met toefje van Annieke is al aangesneden. Maar als het aan Annieke ligt, volgen er nog veel méér. Het lijkt haar geweldig om later een eigen taartenzaak te runnen. “Ik heb altijd al iets met eten willen doen. Vooral het decoreren vind ik leuk.” Geen toeval dus dat Annieke nu de opleiding Brood en Banket bij het Arcus College volgt en stage loopt bij banketbakkerij Lamers in Venlo. “Een ander vak kan ik me niet voorstellen.” Het is duidelijk dat Annieke het uitstekend naar haar zin heeft bij bakkerij Lamers. “We starten ’s ochtends rond een uur of zeven”, vertelt ze. “Banketbakkers hoeven niet zo vroeg uit de veren als broodbakkers. Tijdens mijn vorige stage, bij een brood- en banketbakker, moest ik soms om twee uur ’s nachts beginnen. Ik heb voor brood en banket gekozen omdat het

handig is om een wat bredere basis te hebben. Volgend jaar wil ik de bakkersopleiding op niveau 3 gaan doen. Dan kies ik alleen voor banket.” Creatief met taart Vooral de ambachtelijke kant van dat vak spreekt haar aan. “Het is grotendeels handwerk, zeker het opmaken. Je moet een beetje creatief zijn. Op mijn stageadres worden bijzondere taarten gemaakt, zoals bruidstaarten met vuurwerk en mooi gegarneerde feesttaarten. Meestal help ik bij het vullen en dichtmaken van vlaaien, af en toe mag ik ook marsepeinen roosjes maken of een taart opspuiten. Eén keer mocht ik zelfs helpen bij het opmaken van een bruidstaart. Heel spannend, ik was bang dat ik de hele taart zou verpesten. Het resultaat was wat oneffen, maar helemaal niet slecht. Ontzettend leuk om iets te maken waar mensen blij mee zijn.”

Zie jij ook wel wat in het ambachtelijke bakkersvak? Kom dan op 21 januari 2012 naar de

Open Dag van het Arcus College, naar de unit Horeca en Toerisme. We vertellen je er alles over!

Kick Off - Leeuwenborgh december 2011  
Kick Off - Leeuwenborgh december 2011  

Kick Off is het informatiemagazine over studie, opleiding en beroep van Leeuwenborgh Opleidingen. Het magazine belicht het actuele opleiding...

Advertisement