Page 1

”VIAŢA DE ADOLESCENT’’

IUNIE 2011

Din nou împreună Iată-ne din nou împreună, lucrând la o nouă revistă, coordonaţi tot de doamna profesoară Adriana Meşter, alături de care ne propunem să trecem peste toate barierele care ne vor ieşi în cale.

Eu împreună cu colegii mei: Camelia Cotuţ-Maxim, Bianca Drăgoi, Adrian Matica, Manuela Păltinean şi Ioana Pleş, ne propunem să vă aducem în lumea noastră, adică în lumea adolescenţei. Cu toţii ne-am pus minţile la contribuţie şi am ales 3 teme, care au să dezvăluie ceea ce simţim noi, iar acestea sunt: ,,Viaţa de adolescent’’, ,,Ştii ce

vrei de la viaţă?’’ şi ,,Timpul liber” . În cuprinsul articolelor, noi, abordăm tot felul de subteme, care să dezvăluie ceea ce simţim noi în aceste clipe ale vieţii şi cum ne vedem peste câţiva ani. Ne dorim să ajungem cât mai aproape de inimile voastre, ale cititorilor. Sperăm să ne atingem scopul şi să deveniţi cititori fideli atât ai acestei revistei, cât şi a celorlalte care vor urma, deoarece vă promitem să vă mai

îndulcim inimile şi cu alte creaţii proprii.

Cu consideraţie, redactor-şef: Raluca Stanciu

1


”VIAŢA DE ADOLESCENT’’

IUNIE 2011

De la copilărie la adolescență Copilăria este singurul moment al vieţii în care trăim totul la maximă intensitate. În care plângem şi râdem în aceeaşi zi, în care ne supărăm şi iertăm după câteva momente, în care suntem singuri şi totodată cu toată lumea. Cu toate acestea, fiecare copil își dorește să crească cât mai repede, deși trăiește pe tărâmul magic al inocenței, al candorii, al purității. Motivele diferă de la copil la copil. Fetițele doresc să crească pentru a purta pantofi cu toc sau bluze cu decolteu, iar băiețeii vor să crească pentru a conduce mașina tatălui său, pentru a ciocni cu băieții un pahar de alcool. Dar știți cum se spune... ai grijă ce îți dorești că s-ar putea îndeplini! Așadar într-un timp foarte scurt ajungem să ne uităm în oglindă și să nu mai recunoaștem nimic din ceea ce eram. Astfel observăm că ne maturizăm, că apar schimbări fizice, psihice și sociale și realizăm că visul va deveni un coșmar. Anii trec rând pe rând și începe perioada cea mai frumoasă, dar și cea mai complicată: adolescența. Aproape maturi și mult prea copii, ne gândim cum am putea defini perioada prin care trecem. Unii spun că este cea mai frumoasă perioadă din viața unui om, alții din contră, spun că este foarte greu să te înțelegi cu un adolescent. Adolescența reprezintă o perioadă inițiatică, în care fiecare începe să cunoască mai bine lumea, să-i descopere secretele, să pornească pe cărările neumblate ale vieții, să se inițieze în toate domeniile. Începe să se cunoască pe sine, descoperă laturile personalității lui şi realizează schimbările esențiale ce îi marchează existența. Așadar adolescența este drumul spre tinerețe… drum presărat cu neliniște, provocare, curiozitate, dar care odată parcurs îți oferă satisfacția de a zâmbii ori de câte ori îți readuci aminte de această perioadă specială.

Camelia Cotuț Maxim

2


”VIAŢA DE ADOLESCENT’’

IUNIE 2011

Principiul de a învăţa O a doua casă, o a doua educaţie, a doua mamă, a doua cale după ce primim viaţă, primul pas pe cărarea viitorului este şcoala. Mulţi zic: ,,nu se poate, eşti slab, eşti mic, nu ai bani, nu ai calităţi, nu ai nimic’’, te simţi inferior, dar nu vă lăsaţi, continuaţi! De la un om mic, şcoala te face să cunoşti, să simţi, să ţii seamă de propria putere, de propria persoană. Indiferent de ce zic ceilalţi, cărţile nu te insultă, nu te lovesc, nu-ţi vorbesc urât, ele au rolul de a stârni interesul, de a-ţi aduce bucurii, de a te învăţa. Mergi la şcoală şi citeşte! Școala nu este o simplă clădire, şcoala este învăţare, este viitor. Arată că poţi, arată că eşti mare, ocoleşte obstacolele şi priveşte partea bună a lucrurilor. Orice vis prin şcoală se poate realiza, mergi la şcoală, şcoala este o dorinţă, este o casă, este un vis, este o realizare, şcoala te face mare!

Adrian Matica

Fiecare om are aspiraţiile lui! Nu trebuie să te dai bătut, dacă dai de greu, ci trebuie să lupţi pentru ceea ce vrei să faci în viaţă, chiar dacă îţi place sau nu. Amintirile, emoţiile trăite împreună cu memoria şi sentimentele profunde ne dau puterea de a reuşi ceea ce dorim. Tot ce percepem, interpretăm şi nu în ultimul rând, ce simţim în această viaţă, ne determină comportamentul şi stilul de viaţă. Pe om, viaţa îl pune la multe încercări, trebuie să ne zbatem ca să nu pierdem. Să ne închipuim o simplă imagine, atingerea scopului şi imaginaţia fac parte din experienţa noastră de viaţă. Dacă nu eşti bun la un lucru, nu trebuie să îl respingi din viaţa ta, luptă şi străduieşte-te, nu toţi oamenii sunt la fel, fiecare îşi are atuul lui. De te crezi urât, liniştit, ruşinos, tăcut sau mai prejos de restul, nu te ascunde în spatele celorlalţi, încearcă să treci peste obsesiile tale şi arată adevărata valoare pe care o ai. Cu cât ne trăim viaţa mai din plin, cu atât mai uşor trecem prin ea!!!

Bianca Drăgoi

3


”VIAŢA DE ADOLESCENT’’

IUNIE 2011

Adolescenţa Ce este adolescenţa? Adolescenţa este o floare deschisă, dar prea plăpândă să poată accepta puternicul sărut al soarelui, sau duritatea timpului urât. A fi adolescent înseamnă a te înălţa de la statutul de copil la statutul de visător, înseamnă a trăi cu picioarele pe pământ şi cu gândirea desprinsă de realitate spre o lume ideală. A fi adolescent înseamnă a lăsa zâmbetul să zboare spre lumea viselor şi în acelaşi timp a simţi nevoia de înţelegere, afecţiune şi de, încă, protecţie; înseamnă a dărui ca să primeşti, a iubi să fii iubit, a înţelege să fii înţeles, a ajuta să fii ajutat. A fi adolescent înseamnă a te forma, a-ţi forma o personalitate mai dezvoltată, mai complexă, ca să fii mai târziu un om matur; înseamnă să te rupi de lume şi totuşi să o trăieşti, să o simţi, să te bucuri de frumuseţe şi să suferi când o simţi gata, neagră. A fi adolescent înseamnă a fi puternic, a învăţa să prefaci dintr-o lacrimă un trandafir, a învăţa să crezi chiar dacă nu simţi şi a învăţa să fii ceea ce nu eşti. Adolescenţa este centrul de dezvoltare dintre copilărie şi maturitate, prin urmare adolescenţa este perioada în care apar sentimentele, suferinţele, lacrimile şi fericirea.

Adrian Matica

4


”VIAŢA DE ADOLESCENT’’

IUNIE 2011

În zilele noastre, suntem bombardaţi pe toate căile de oferte din ce în ce mai atractive, mai variate, mai accesibile şi mai îmbietoare. Începând cu reclamele tv şi până la pliantele împărţite cu generozitate, toate încurajează o atenţie din ce în ce mai mare asupra industriei alimentare sau a reţelelor de restaurante. Producătorii de materii prime din industria alimentară fac cu greu faţă cererii tot mai crescânde de legume, fructe, plante aromate, condimente, uleiuri etc. Un factor important în acest sens îl constituie efectul globarizării care afectează inclusiv sfera alimentară. Astfel că, aproape în fiecare regiune mai dezvoltată a lumii şi-au făcut apariţia tot felul de restaurante specifice unor zone renumite în arta culinară. Prin urmare, anumite fructe sau plante respectiv legume, condimente, care în mod natural sunt specifice unor arii restrânse au ajuns să fie cultivate oarecum forţat în cât mai multe zone de pe glob. Problema cea mai mare a acestui aspect o reprezintă pericolul utilizării unor arome sintetice în locul celor naturale pentru că obţinerea materiilor prime naturale determină costuri mari, un interval de timp mărit, pe când tehnologia modernă reuşeşte să obţină arome apropiate celor naturale. Dezavantajul înlocuitorilor de arome naturale precum şi cel al potenţiatorilor de arome îl costituie efectele nocive pe care aceste substanţe, chimice la bază, îl au asupra sănătăţii noastre. Pornind de la aceste premise, consider că organele statului ar trebui să demareze campanii tot mai vehemente atât pentru a informa populaţia despre pericolul consumării unor mâncăruri ce conţin astfel de substanţe, cât mai ales pentru a stopa astfel de practici în industria alimentară.

Oricât de multă plăcere ne-ar putea aduce mâncarea preferată, cred că mult mai importantă este sănătatea!

Manuela Păltinean

5


”VIAŢA DE ADOLESCENT’’

IUNIE 2011

Aproape toți adolescenții sunt nehotărâți în ceea ce privește cariera lor pe viitor. Unul dintre motive ar putea fi absența persoanelor de specialitate care să îi informeze pe tineri despre acest aspect. Singurul care îi poate ajuta este internetul și resursele sale nelimitate. În perioada liceală, tinerii ajung să fie într-o stare confuză și deseori fac greșeala de a-și alege un domeniu doar de dragul părinților, prietenilor sau a unor idoli care îi pot influența. Astfel se înscriu într-un traseu pentru a ajunge la o destinaţie străină de ei înşiși. Se îndepărtează pas cu pas de casa fiinţei lor şi construiesc o alta, fără uşi şi ferestre,

fără

lumină,

o

temniţă

sentimentele vor închide ochii şi vor

muri încet, ca într-un somn.

unde

Deseori, în astfel de clipe de

cugetare își amintesc cu nostalgie de

vremurile copilăriei și vor să se

întoarcă în trecut, când nu aveau nici un

gând, nici o grijă.... Dar se trezesc și se

simt înlănțuiți într-un interval de timp

din ce în ce mai scurt în care orice

decizie contează și poate afecta viitorul

lor. Eu consider că uneori trebuie să

ne

dorim

ceva

realizabil,

să fim prudenți în luarea unor decizii și

încercăm să ne detașăm de ideea de

ideal (o să am o slujbă extrem de bine

plătită, o să conduc o mașină de ultimă

generație, etc.) și să încercăm să

descoperim ceea ce suntem cu adevărat,

ceea ce ne place cu adevărat și ceea ce

ne dorim în ceea ce privește cariera.

Într-o rațiune în care totul se limitează la a fi om, nimeni nu a putut să treacă în viitor, a rămas pe loc în trecut și prezent, nu a știut cum să treacă peste acea barieră a fericirii, care acum se ridică din ce în ce mai mult spre cer, iar cândva nu vom mai putea s-o depășim și va fi prea târziu. Treci acum peste ea, clădește-ți un viitor!

Camelia Cotuț

6


”VIAŢA DE ADOLESCENT’’

IUNIE 2011

Ştiu că... Ştiu că sunt o adolescentă răsfăţată şi obraznică, de cele mai multe ori. Ştiu că pot să devin un om mai bun, mai ascultător şi mai iubitor! Ştii că tu eşti totul pentru mine. Ştii că pentru a ta dragoste aş fi în stare să renunţ chiar şi la mine. Numai noi ştim cât de mult doare despărţirea şi cât de grea este singuratatea. Ştiu că aştept cu sufletul la gură să îţi aud vocea şi să te aud spunându-mi în şoaptă ,, te iubesc’’! Ştii că fără tine îmi este greu. Ştii că ochii mai plâng după ochii tăi, inima mea este ruptă în două când nu eşti lângă ea. Ştiu că poţi să ierţi cuvintele grele pe care ţi le-am spus, fără să mă gândesc la consecinţe, poţi să ierţi privirea nevinovată din ochii mei care te face să uiţi de tot atunci când o întâlneşti. Ştim că ne iubim şi asta e tot ce contează! Ştiu că putem să trecem peste toate clipele grele din viaţă şi să fim fericiţi, aşa cum ne dorim. Nu ştii că prima atingere a ta a produs fiori în tot corpul meu, primul sărut m-a înălţaţ până la nori, prima mângâiere a fost un vis împlinit, prima oră alături de tine a readus culoare în viaţa mea. Ştiu că mă iubeşti şi ţi-e dor de mine. Ştiu că ţi-e greu să nu mă vezi lângă tine. Ştim că avem nevoie unul de altul, mai ales când suntem supăraţi şi singuri. Numai noi ştim că atunci când nu suntem aproape secundele se transformă în minute, minutele în ore, orele în zile, zilele în luni, lunile în ani şi aşteptarea este tot mai grea. Ştim că atunci când aceste infinite clipe amare se sfârşesc suntem cei mai fericiţi. Nimeni şi nimic nu poate să ne distrugă fericirea. Nu ne mai interesează de ceilalţi, nu îi ascultăm şi cu atât mai mult nu îi vedem, cu toate că ei sunt acolo lângă noi. Vreau să ştii că ochii tăi când mă privesc pătrund adânc în inima mea, mâna ta când mă atinge mă topeşte, sărutul tău stinge focul din inima mea. Tu dai culoare vieţii mele. De când ai apărut tu în viaţa mea totul este mai frumos, mai pur şi mai bun. Îţi mulţumesc şi vreau să ştii că te iubesc!

Raluca Stanciu

7


”VIAŢA DE ADOLESCENT’’

IUNIE 2011

Prieteni adevărați Prietenii sunt cele mai importante persoane din viaţa unui om, după familie. Ca să găseşti un prieten căruia să îi poţi împărtăşi tot trebuie să cauţi mult timp, sau cel puţin trebuie să ai mare noroc să dai peste o astfel de persoană. Prietenia are o mare importanţă la vârsta adolescenţei. Prin intermediul ei, adolescenţi îşi creează un mediu corespunzător, împreună cu prietenii descoperă şi împart bucuriile şi dificultăţile vieţii. Prietenia de suflet deţine un loc privilegiat în viaţa adolescenţilor, deoarece este vorba de o persoană cu care îşi pot împărtăşi toate secretele. Prietenul este o persoană care te înţelege mereu, mai ales când nu eşti înţeles de adulţi, care te ajută mereu atunci când ai nevoie, şi care este mereu alături de tine la bine şi la rău. Relaţia cu cel mai bun prieten este indestructibilă, foarte intensă şi nu permite nicio influenţă din exterior. Prietenii adevăraţi te ajută tot timpul, când ai nevoie de ceva sunt lângă tine, la bine şi la rău. Dacă îi suni la ora două noaptea, numai pentru simplu fapt că nu ai somn, îţi răspund şi vorbesc cu tine, nu se supără şi nu urlă la tine. Un adolescent şi nu numai, fără un prieten adevărat, fără un confident este trist şi fără chef de viaţă, deoarece fără prieteni nu se poate trăi. Prietenii adevăraţi nu o să te uite niciodată. O să te caute mereu oriunde ai fi, chiar şi în gaură de şarpe de ai fi un prieten adevărat tot te găseşte. Preţuiţi-vă prietenii, pentru că ei sunt a doua familie a fiecărui om.

Ioana Pleş & Raluca Stanciu

8


”VIAŢA DE ADOLESCENT’’

IUNIE 2011

10 lucruri care ne plac la un băiat Pe lângă aspectul fizic, sunt multe lucruri care ne plac la un băiat, 10 dintre ele ar putea fi:

 că ne fac mii de complimente şi ne fac să ne simţim atât de bine;  că ne însoţesc la shopping, au multă răbdare cu noi până ne găsim ceea ce ne place, iar apoi, ne duc cumpărăturile;  că întotdeauna ne surprind cu nişte gesturi la care nici nu ne aşteptăm;  că uneori nu le plac să fie romantici, dar o fac doar de dragul nostru;  că ne iau în braţe atunci când ne plângem de ceva;  că presimt ce trebuie să facă atunci când suntem triste şi găsesc exact soluţia perfectă;  că deşi nu trec nici 5 minute de când nu i-am văzut, ne trimit mesaje că deja le este dor de noi;  că atunci când ne greşesc, se pun chiar şi în genunchi pentru a ne arăta că le pare rău şi că le pasă mai mult de noi decât de propriul orgoliu sau de propria persoană;  că ne fac declaraţii de dragoste fără să fie o zi specială;  că se dau mari şi tari cu prietenii, dar când sunt cu noi îşi arată adevărata faţă şi dintr-un leu devin niste pisoiaşi plini de sensibilitate.

9


”VIAŢA DE ADOLESCENT’’

IUNIE 2011

Manuela Păltinean

Dragostea adolescentină Dragostea este cel mai frumos şi unic sentiment pe care îl poate trăi o persoană. Prima iubire apare prin adolescenţă, atunci când după un singur sărut te simţi cea mai fericită, cea mai frumoasă, dar simţi şi că ai intrat într-o lume unde nu există suferinţă numai fericire. Este minunat să fi îndrăgostită, dar mai ales să te îndrăgosteşti la o vârstă fragedă, deoarece atunci când suntem doar nişte copii, dragostea este mai pură, mai sinceră, mai puerilă şi de multe ori mai platonică, de aceea este aşa frumoasă. La vârsta adolescenţei nu prea ştim să minţim, să trădăm, nu ştim că uneori nu e bine să-ţi expui sentimentele. Facem ce simţim, doar iubim fără a gândi prea mult şi tocmai acesta este farmecul dragostei, şi de aceea se spune că prima dragoste nu se uită niciodată.

Ioana Pleș 

Paul vine acasă îngheţat de frig, fară ciorapi pe picioare şi În data de 27 mai 2011, cu ocazia aniversăriifără a 50palton. de Toate astea se datorează faptului că el a ani de la înfiinţarea teatrului, la Casa de Cultură umblat asingur, în luna Februarie, desculţ în parc. Sindicatelor a avut loc reprezentarea piesei ,, Desculţ Cei în doi rămân împreună, în camera lor de apartament, parc’’, sub regia lui Sebastian Lupu. care mai care mai avea şi o gaură în tavan, prin care Corrie Bratter, interpretată de Mirela Lupu zăpada şi Paul intră cum vroia în cameră. Bratter, interpretat de Adrian Locovei au fost deliciul piesei. Povestea de iubire dintre cei doi era una frumoasă, până la un moment dat, când Paul se supără pe soţia sa şi pleacă de acasă. Corrie nu mai ştie nimic de mama sa, Ethel Banks, interpretată de Ileana Iurciuc, şi nici de domnul Victor Velasco, interpretat de Ion Abrudan, deoarece cei doi au ,,mers’’ împreună acasă la Ethel. Ethel merge la Corrie şi îi dă explicaţii, după care o convinge pe aceasta să meargă să îşi caute soţul.

10


”VIAŢA DE ADOLESCENT’’

IUNIE 2011

Printre spectatorii s-au numărat şi actorii Richard Spectacolul a fost minunat, iar noi, spectatorii, Balint şi Petre Ghimbăşan, care au fost încântaţi aşteptăm de cu nerăbdare să intrăm în noua sală de teatru, reprezentarea colegilor lor. Presa nu a lipsit nici ea.aşa cum ne-a promis directorul şi să revedem această La sfârşitul reprezentării Lucian Silaghi, directorul minunată piesă. general al teatrului de stat din Oradea, a rugat spectatorii să îi cânte la mulţi ani domnului Ion Abrudan, deoarece pe data de 29 mai avea să împlinească frumoasa vârstă de 72 de ani.

Raluca Stanciu

Cele mai des întâlnite stări ale adolescentului de azi În ziua de azi, apar tot mai multe cazuri dificile în viaţă, cele mai multe sunt în viaţa adolescenţilor. Ele apar datorită plecării părinţilor din ţară, unde copiii rămân în grija bunicilor sau a unei rude, aceştia fiind bătrâni nu-i pot controla permanent şi se întovărăşesc cu adolescenţi dependenţi de alcool, droguri, tutun şi devin şi ei dependenţi de acestea. O altă problemă care domină frecvent este depresia, aceasta constă în descurajarea, retragerea, dezolarea, mâhnirea, întristarea adolescentului. Pentru a putea trece peste acestea, ei, au nevoie de sprijinul părinţilor, chiar şi de sprijinul prietenilor. Însă cea mai gravă problemă a depresiei este dorinţa sinuciderii. Ceea ce aduce un tânăr în starea de depresie sau de descurajare este drama sufletului rănit, dezamăgirea prietenilor pe care aceştia îi credea adevăraţi sau în unele cazuri chiar pierderea persoanei dragi. Mulţi tineri când ajung în asemenea momente uită că părinţii au făcut totul numai pentru a le fi lor bine şi recurg la gesturi de neiertat. Nu se gândesc la absolut nimic, acţionează din impuls sau uneori chiar din gelozie. Tot ceea ce trebuie să faci în această perioadă a adolescenţei, pentru a trece cu bine aceste greutăţi, este să ierţi şi să uiţi deoarece ,, am învăţat că oricum ai tăia, fiecare lucru are 2 feţe", afirmaţie care este valabilă şi în cazul persoanelor dragi, deoarece şi acestea te dezamăgesc uneori, însă trebuie să dai totul uitării, pentru că până şi cei care te iubesc şi îţi vor binele, te mai dezamăgesc. Alegeţi prietenii cu atenţie, pentru că nu ştii niciodată de unde vine răul.

11


”VIAŢA DE ADOLESCENT’’

IUNIE 2011

Nu uita izolarea NU este cea mai bună soluţie! Prin acest mod laşi să treacă cei mai frumoşi ani din viaţă!

Bianca Drăgoi

Ce frumoasă e viaţa când fluturii zboară prin stomacul tău! Când ai cu cine să îţi împarţi visele şi dorinţele. Iubirea e cel mai frumos sentiment pe care îl poţi simţi faţă de o persoană de sex opus. Aştepţi cu nerăbdare să îl vezi şi să îl stângi în braţe, să îi spui cât de mult îl iubeşti şi cât de fericită te simţi atunci când eşti cu el. Nu te mai gândeşti la nimic altceva decât la el, iar fiecare clipă petrecută alături de el este cea mai specială. Zi şi noapte te gândeşti numai la el şi la momentul când o să fii cu el. Se spune că adolescenţii atunci când se îndrăgostesc sunt cu capul în nori, deoarece chiar şi atunci când părinţi se ceartă prin casă ele nu aud nimic şi nu sunt interesate de nimic din ceea ce se petrece în jurul lor. Singura persoană de care sunt interesaţi este iubitul şi pentru el sunt în stare să facă orice, multe dintre ele fug de acasă, altele ajung chiar să se omoare fiind dezamăgite de persoana în care şi-au pus toată încrederea şi pe care o iubeau cel mai mult în această lume, sau pentru că părinţi nu sunt de accord cu relaţia pe care o au. Dragostea este un sentiment pe care oricine ar dori să îl trăiască, te face să te simţi în al nouălea cer şi te face să vezi cea mai frumoasă parte a vieţii.

12


”VIAŢA DE ADOLESCENT’’

IUNIE 2011

Ioana Pleş

Distracţie A avea timp liber înseamnă a te desprinde de grijile de zi cu zi şi a păşi în lumea viselor şi a relaxării, a face ce îţi place mai mult fără să fii nevoit să faci acel lucru. Eu, în timpul liber mă odihnesc, dar nu uit niciodată de ceilalţi, sunt conştient că au nevoie de ajutorul meu şi îmi place să ajut, deoarece nu se ştie niciodată ce va fi mâine, poate că eu o să am nevoie de ajutor. A ajuta înseamnă a dărui o parte din tine celuilalt pentru a nu se simţi singură, să simtă inima ta lângă a ei, să nu se simtă respinsă, să nu îi rămână tot greul numai ei. Timpul liber nu este o obligaţie, dar poate fi o satisfacţie atât pentru tine cât şi pentru ceilalţi . Nu ezita să dai o mână de ajutor, prefaceţi ura în iubire şi stresul în relaxare, faceţi-vă timp liber atât pentru voi, dar mai ales pentru ceilalţi. Timpul e valoros, învaţă să îi cunoşti valoarea!

Adrian Matica

O amintire plăcută Excursiile sunt unele dintre cele mai așteptate momente ale anului școlar. Un mod favorabil de a lega prietenii și de a petrece un timp plăcut cu prietenii și colegii. Cea mai recentă excursie organizată de clasa noastră a fost de ziua școlii la Gradina Botanică „ Vasile Fati” din Jibou, județul Sălaj. Cu toții am rămas plăcuți impresionați de arhitectura grădinii, de spațiile mari și verzi și de acvariile cu diverse specii de pești. După mai bine de două ore de vizită, ne-am îndreptat spre Cetatea Porolissum care se află la granița dintre satele Jac şi Moigrad. Porolissum-ul roman, capitală a provinciei Dacia Porolissensis, reprezintă cel mai nordic bastion roman în această parte de nord a imperiului. Important centru militar, economic și cultural, Porolissumul a reprezentat un important centru de cultură și civilizație română în această parte de lume. Personal m-a impresionat strategia așezării castrului, vasta lor istorie dar și spațiul de mari proporții din acea zonă sublimă.

13


”VIAŢA DE ADOLESCENT’’

IUNIE 2011

Au fost nelipsite buna dispoziție și muzica din această drumeție care, din fericire, s-a încheiat fără incidente. Așadar, am rămas cu toții marcaţi de o amintire plăcută, cu nevoia de recuperare și odihnă dar și cu dorința de a merge în viitorul apropiat intr-o altă excursie mai lungă de o zi.

Camelia Cotuț

Raluca Stanciu Ionel Cacuci este profesor în Liceul Teoretic ,, Lucian Blaga’’ şi dirigintele clasei VII B. Din cei 34 de ani de profesie 17 şi i-a dedicat liceului nostru. Este un profesor minunat. Este unul dintre cei mai iubiţi profesori, deoarece nu numai că este acolo când elevii au nevoie de el, dar îi ajută şi le dă sfaturi. Se implică în multe activităţi şcolare şi extraşcolare. Ca orice om are şi dumnealui probleme personale, dar niciodată nu şi le exprimă, tot timpul este bine dispus. În continuare veţi afla mai multe despre omul, profesorul şi dirigintele Ionel Cacuci din interviul de mai jos. Raluca Stanciu: Cine sunteţi dumneavoastră Ionel Cacuci? Cum v-aţi descrie sintetic? Ionel Cacuci: Sunt un om obişnuit cu un ridicat simţ al datoriei. Lucrez de 34 de ani în învăţământ. Am fost crescut şi educat în spiritul valorilor morale: cinste, corectitudine şi cultul muncii. Când făceam practică pedagogică la facultate îndrumătoarea de grupă mi-a spus că am vocaţie de dascăl, pe parcursul carierei miau mai spus-o şi alţii. R.S.: Ce iubiţi dumneavoastră pe lumea aceasta? I.C.: Îmi iubesc familia, meseria şi florile. R.S.: Ce filme, cărţi v-au plăcut sau marcat în viaţă? Ne puteţi dezvălui câteva? I.C.: Nu pot afirma că m-au marcat, dar mi-au plăcut şi îmi plac cărţile şi filmele cu conţinut istoric. Top 3 cărţi: 1. N. Şolohov - ,, Pe Domul liniştit’’ 2. Henryk Sienkiewiez - ,, Prin foc şi apă’’ 3. Irving Stene - ,, Agonie şi extaz’’ Top 3 filme:

14


”VIAŢA DE ADOLESCENT’’

IUNIE 2011

1. ,, Război şi pace’’ 2. ,, Nord şi sud’’ 3. ,, Mihai Viteazul’’. R.S.: Ce altceva este definitoriu pentru dumneavoastră? I.C.: Pentru mine este definitoriu să îmi fac cât mai bine meseria, sunt un perfecţionist. R.S: Cum ajunge un elev la sufletul dumneavoastră? I.C.: Un elev ajunge la sufletul meu dacă constat că are bunăvoinţa de a munci şi dă dovadă de bun simţ. R.S.: Ce reprezintă pentru dumneavoastră predatul? I.C.: Predatul reprezintă pentru mine să-i fac pe elevi să înţeleagă mesajul transmis şi nu să memoreze mecanic, să-şi formeze o cultură generală care să le folosească în viaţă. R.S: Cum l-aţi putea descrie, în câteva cuvinte, pe Ionel Cacuci profesorul, dirigintele? Dar pe tatăl, soţul, colegul, omul? I.C: Caut să fiu apropiat elevilor, să le înţeleg atât bucuriile, cât şi necazurile, am capacitatea de a relaţiona foarte bine atât cu elevii, cât şi cu colegii şi cu atât mai mult cu familia. R.S.: De unde pasiunea pentru istorie? I.C.: Pasiunea pentru istorie o am încă din gimnaziu şi apoi liceu când citeam destul de mult şi cu multă plăcere tot ce îmi dădea în mână: ziare, reviste şi cărţi istorice. R.S.: Ce sfaturi le-aţi putea da adolescenţilor, elevilor din ziua de astăzi, având în vedere că aveţi doi băieţi mari? I.C.: I-aş sfătui să nu renunţe la citit în favoarea internetului şi nici la munca cinstită în favoarea unor speculaţii riscante şi să se comporte cu demnitate în orice împrejurare. R.S.: Care este cea mai frumoasă experienţă trăită până în prezent? Povestiţini-o dacă nu este prea intim. I.C.: Mă bucur când foştii elevi, indiferent din ce promoţie, mă opresc şi mă salută cu respect. R.S.: Dar cea mai dureroasă? I.C.: Depărţirea de cei dragi din familie: bunici şi mamă. R.S.: Ce detestaţi? I.C.: Detest: lenea, minciuna şi parvenirea. R.S.: Cum vă vedeţi peste 10 ani?

15


”VIAŢA DE ADOLESCENT’’

IUNIE 2011

I.C.: Biologic mai învârstă, deoarece timpul este neiertător, dar cu sufletul tânăr. R.S.: Dacă aţi putea, aţi schimba ceva în viaţă dumneavoastră? Ne puteţi spune ce? I.C: Nu aş schimba foarte multe, îmi place ceea ce fac. Poate că aş fi mai pragmatic în unele acţiuni şi mai ferm în unele decizii.

(Cronică de film) Thrillerul / Drama „The Roommante”, cu Sara Matthews (Minka Kelly) şi Rebecca Woods (Leighton Meester) în rolurile principale, a fost lansat în România pe marile ecrane în data de 22 aprilie 2011. El fiind realizat de către Christian E. Christiansen împreună cu scenaristul Sonny Mallhi şi producătorul Screen Gems care dezbat viaţa adolescenţilor. Comportamentul Sarei Matthews se schimbă radical atunci când este repartizată într-o cameră de cămin alături de colega sa, Rebecca Woods, o studentă din anul I cu grave probleme psihice, care îşi pierde contactul cu realitatea şi devine violentă, atunci când nu îşi administrează cu regularitate tratamentul. Cele două devin bune prietene, petrecându-şi timpul liber împreună, oferindu-şi toate plăcerile şi distracţiile din cadrul vieţii de cămin, însă Rebecca ulterior are o fascinaţie faţă de colega ei de cameră, dorind să o păstreze doar pentru ea. Ele merg în vizită la părinţii Rebeccăi, unde Sara află de la mama sa de problema pe care o are aceasta; chiar şi ei sunt speriaţi de comportamentul fiicei lor. Sara este prevenită de comportamentul ciudat al Rebeccăi de către iubitul său, Stephen Morterelli care observă că boboaca este singuratică, descoperind pe pagina ei de socializare că Sara este singura ei prietenă din listă. Rebecca fiind obsedată de colega ei de cameră îi alungă pe toţi prietenii acesteia cu care se înţelege bine, încercând să-i ameninţe şi chiar să-i omoare. Filmul are un final fericit. Sara şi Stephen rămân împreună, fericiţi cu ceilalţi prieteni ai lor, iar Rebecca obsedată şi tulburată are un sfârşit tragic: se omoară chiar ea singură. Efectele şi sonorizarea au fost bine gândite şi alese pentru secvenţele din thriller. După părerea mea, acest film este foarte bun, vi-l recomand şi vouă, dar aceasta este doar părerea mea şi vă las pe voi să aflaţi mai multe.

16


”VIAŢA DE ADOLESCENT’’

IUNIE 2011

Bianca Drăgoi

DOR DE TINE… DOR DE NOI… Număr… Încă mai număr… Oare cât va mai dura până să-ţi văd privirea dulce, gingaşă şi suavă care îmi înviora inima? Oare cât mai durează până să-ţi revăd din nou zâmbetul şmecheraş care mereu mă fermeca şi-mi aducea atâta fericire? Câte zile vor mai trece fără să-ţi simt dulcea ta mângâiere care înlătura fiecare strop de tristeţe şi de nesiguranţă? Cât timp voi mai privi în gol gândindu-mă la tine? Cât va mai dura până să-ţi simt din nou buzele tale moi şi catifelate sărutându-mi-le pe-ale mele? Parcă timpul nu mai e ca altădată, de partea mea. Însă, totuşi, ştiu că cel mai frumos vis al meu e pe cale să se întâmple. Mai ştiu şi că, deşi distanţa este atât de mare, iubirea mea faţă de tine continuă să crească pe zi ce trece, de asemenea şi dorul după tine. La început, o simplă privire a doi ochi căprui a ajuns să mă urmărească oriunde m-aş fi dus. Daaaa! Acei doi ochi frumoşi au ajuns să-mi fie lumină în întuneric, au ajuns să-mi prefacă tristeţea în fericire, îngrijorarea în linişte, lacrimile în zâmbete, îndoiala în siguranţă. Mă gândesc… Nu demult nici nu ştiam că două cuvinte atât de simple, banale şi comune pot ocupa un spaţiu atât de mare în suflet. Nici nu-mi imaginam că doar două cuvinte pot aduce atâta dor când nu eşti lângă mine, atâta nelinişte când privirea mea nu o întâlneşte pe-a ta, atâtea lacrimi când mi-aş fi dorit doar un singur lucru… prezenţa ta. Oare

17


”VIAŢA DE ADOLESCENT’’

IUNIE 2011

asta să însemne dragostea? Desigur că nu! Este doar dorul ce-mi străpunge sufletul, ce-mi înroşeşte faţa de la atâta plâns şi lacrimi, ce-mi stinge viaţa din trupul meu şi mă rupe de atâtea ori de realitate. Dar totuşi… Ce înseamnă oare dragostea? Este acel sentiment care înalţă şi coboară, care ucide şi naşte în acelaşi timp. Dragostea e în stare să mute munţii din loc şi să despartă apele, acel „lucru” care îţi dă aripi, care împlineşte lumea făcându-ne pe toţi să ne simţim egali. De aceea, oricât de grea ar fi distanţa, voi continua să te iubesc, să dau tot ce e mai bun pentru acea persoană unică din viaţa mea, căruia îi datorez fiecare zâmbet, fiecare mulţumire, fiecare clipă. Şi acea persoană eşti TU! Nu uita că te iubesc şi 660 de km nu mă va înstrăina, îndepărta şi despărţi de tine.

Manuela Păltinean

● Raluca Stanciu - redactor şef ● Camelia Cotuţ-Maxim - redactor adjunct ● Ioana Pleş ● Adrian Matica ● Manuela Păltinean ● Bianca Drăgoi Profesor coordonator: Adriana Meşter.

18


”VIAŢA DE ADOLESCENT’’

IUNIE 2011

19

Viata de adolescent  

Revista scolara

Advertisement