Issuu on Google+

Portfolio Huyghe Vincent


Portfolio Huyghe Vincent

Education 31/1/07 graduated from Brussels highschool with math and sience major

Content

6/7/12 graduated from St-lucas Gent with bachelor of sience in architecture

Design projects

30/6/13 graduated from IAAC Barcelona with master of advanced architecture

Workshops

-Gravensteen

-acces for all,SMAK ghent (universal design)

-Port of Ghent

-robotic conversations, IAAC

-Entry Shindler award

-robotic sawmill, IAAC -surface active structures,IAAC

Awards

Fabrication projects

Shindler award 2012, Bern 1 place school price 4 place student price

-component surface -The wall

Exhibition Paul Klee Museum, Berne Exhibition Kornhauskeller, Berne

-Skyscrapers

-nominated projects Shindler award

Languages -Robotic treading

Software modelling -rhino -autocad -revit

-French native -Dutch native -English fluent -Spaninsh basic

procedural moddeling -grasshopper -galapgos optimization -karamba structural optimization

scripting graphic design -processing -photoshop -python -illustrator -indesign

digital fabrication -rhinocam -kuka prc -kuka krl render -cinema4D


Gravensteen

Public functions

5 0

N

event square e.g market, concerts

Toerist attractions city dweller

= it is important to

tourists

preserve the identity of the gravensteen

nal mu en m co gard inhabitants

Gentenaar

The Garvensteen is medieval castle and landmark located in the center of the city of Ghent. There 3 types of users that enter the castle; the people of Ghent, tourists and inhabitant of the new dwellings. The project tries to respond to the individual needs of these different users. Not only is an event space created, a new gate also grants access to a garden giving a welcome retreat from busy city life. The castle is a tourist hotspot as it is the only medieval castle to withstand the test of time in this region. The newly created path shows off the most picturesque parts of the castle to tourists while ensuring the privacy of its inhabitants. Finally this project required the incorporation of housing within the historical structure. Because the castle is landmark and a tourist hotspot, protecting its identity is of the utmost importance, Apart from the new gate, no changes are made to the original castle structure; the added dwellings are parasitic structures in order not to infringe on the identity of the Gravensteen.

toeriesten

bewoners

Housing


Vs 2

Vs 3

Vs 1

living

wc &

office

Vs 2

bathroom

Hs 1

Hs 2

Hs 3

kitchen

bedroom


Hs 1 Hs 2

Vs 3

Hs 3

Vs 1

Hs 1 Hs 2

Hs 3


Port of Ghent

N

g Inplantin

The port of Ghent created a competition for a new building, The programme requires a visitor center and a new facilities for the habour staff. The site is located within an industrial landscape, organised to maximise efficiency in cargo shipping. The defining elements of the harbour are the quays and the water; therefore the building is incorporated into the quay. The project is a folding organised around the circulation of both harbour staff and visitors. This provides the staff with easy-acces to their boats while letting visitors experience the habour from up close. Transparent concrete is used for the walls along the central corridor to visually connect the users of both the visitor centre and harbour facilities.

200m2 Harbour 4500000m2 Site

Quay 27km


5

Vs 10

Vs 9

Vs 8

Vs 7

Vs 10

Vs 9

Vs 8

Vs 7

Vs 10

Vs 9

Vs 8

Vs 7

0

office

Vs 5

Vs 5

refectory briefing room radio room sanitair

Vs 4

Vs 4

kitchen

entrance vestaire sanitair

t

lif

t

lif

expo

t

lif

auditorium

Vs 2

Vs 2

Vs 3

Vs 3

catering

storage dressing rooms & ehbo

Inplanting

Hs 3

Hs 2

Vs 1

Hs 1

Vs 1

Vs 6

Vs 6

auditorium


Vs 8

Vs 9

Vs 10

Vs 11

Vs 1

Vs 2

Vs 3 0

5


Entry Shindler award Bern 2011/2012 Challenge Mastering the urban challenge of the Schützenmatt would require an all encompassing overhaul of the area - some of the existing conditions however can’t be changed or will be influenced by the envisioned massive expansion of the Bern railway station. Our competition therefore shall concentrate on the following interventions: Urban Renewal Concept A new master plan including new and existing facilities shall rectify the urban shortcomings mentioned in chapter 4 and allow for a more attractive use of the area now dominated by extensive traffic infrastructure. We challenge you to: • Propose a new utilization concept with the focus on urban repair and quality of public space • Find the balance between maximal sustainable density and protection of the nearby cultural heritage • Propose a mix of functions optimized to achieve an attractive day and night-time use for a wide variety of users, visitors and passers-by • Propose an adequate urban answer to define the north-west corner of the Neustadt, the south-western bridgehead of the Lorraine Bridge and the entrance to the city from Tiefenaustrasse at Eilgut • Propose an adequate link from the Altenberg residential area and the river path up to the city and up to the Alpenegg - Länggass residential area • Strengthen the link between the Reitschule cultural center and the cultural institutions south-east of Schützenmatt • Chose the traffic concept best suited to your master plan River Valley Access. The splendid valley of the Aare River, the wooded slope and the historic city wall are now inaccessible to all but the fittest. You are challenged to: • Connect the river path with the higher city levels of Schützenmatt and Alpenegg in order to improve access between the city, the recreational areas along both sides of the river and the residential area Altenberg • Redefine the slope of the Aare Valley as the start or end point of the attractive excursion trails that lead around the peninsula.

Aare river accessable

steep valley slope 30%

reducing slope to 15%

path 5%


From the beginning of the design process the centrality of universal design has shaped decisions on an urban scale. The main circulation is easy to understand. The first of two slopes starts from Alpenegg and ends at the level of the Reitschule; using an urban elevator or a path running from the highest point around the community center using the building as a guideline. The second slope starts at the Reitschule and ends at the Aare river, like the first slope both elevator and path can be used. The two elevator entrances are located in front of each other, creating an easy connection between the two. The street in front of the community center is lowered creating a safe pedestrian crossover immediately guiding you to the square in front of Reitschule. Similarly pedestrian circulation is lowered here avoiding dangerous interaction with the motorized traffic. Lowering the square puts Reitschule on a base that can be used as the guideline to the circulation. On the site paths are used as orientation tools, they are clearly defined by three types of guidelines: continuous handrails, gutters and natural guidelines such as contrasting materials (grass vs wooden paths). Different materials are also used to distinguish between the main circulation routes and the different type of users (pedestrians, cyclists, motorised traffic). In large open areas it is urban furniture and/or gutters that provide additional orientation. The dark concrete path connects the old city with Neubruckstrasse, it is interrupted by a wooden path which connects Altenberg to Alpenegg. To mark intersections there is a stroke of dotted tiles on the floor which let you know to be carefully till you pass the next stroke of dotted tiles. A gutter and urban furniture indicate the entrance of the community center. Inside the Community Center big symbols in contrasting colours are used to indicate the functions. The circulation is organised in a continuos path with handrails around the main program. Markings in handrails indicate when a specific junction is reached. To conclude, to achieve good universal design it has to be implemented in every scale and on every aspect of the design.

5%

br端 Neu

slo

ul ch its

Re

e

ul ch its

Re

s tras

pe

cks

Co sse

Gro

e

e

ting c e nn

er e riv Aar

Th e v

alley

e anz

Sch

Boll rk we

Connecting The main challenge was to make the Aare river accessible with Grosse Schanze and to redesign the link between Neubruckstraase and Bolwerk

The valley To accommodate for the height difference a valley was designed. This also adds social control because of the principle of overlooking the complete site.


Masterplan Schi

base reishule +35

c its

Re

d ize or ot m

hu le

c ffi tra

m o to

c

ffi

c raffi

or ot

d

ize

tra

m

traffic

c ed traffi toriz mo

d orize mot

dt ize tor mo

c raffi dt ize or ot m

c raffi dt rize

Aare river 0

c

ffi

or ot

d ize

tra

square +31

square +33.8

m

Reitschule To revalue Reitschule it needed more breathing room. To achieve this the road is moved .

Alpenegg 57 streetlevel +43

street level +35

le

u ch

its

Re le

u ch

its

Re

yx Pn

Aare

Alpenneg

yx Pn

Base In order to give Reitschule back its identity and recognition, the surroundings where lowered, this creates a guideline around the building. The same strategy was used on pnyx on the other side of the road.

center

Square The railway bridge is a scar in the urban fabric which disconnects Reitschule from its surroundings. A square which lies in the middle of the pedestrian circulation connecting Alpenegg and the Aare river was designed. The new square heals the urban scar buy stimulating circulation underneath the bridge.

dler


base Reitschule

Masterplan connections

un ty

e ul ch its Re

rsi

ive Schutzenm

atte <> Alt en

yx Pn

Aplenegg <

> Schutze

berg

lowerd Sch端tzenmattstrasse

nmatte

City <> Aare river valley

social control

base Community centre


Masterplan activities Hotspots daytime Hotspots nightime

Green zone. - Green escape in a busy part of the city - Experience the natural environment - Start point Aare-river promenade - Start point The Valley - Separation of the path from the steep and inaccessible slope, creates a higher level of social control Reitschule. - Lowering the public square creates a base for the Reitschule, which ensures itâ&#x20AC;&#x2122;s revaluated - The base creates an event space around the Reitschule - Gathering- and meeting place - Vantage point under the bridge overlooks promenade and public square

Public Square. First part of the square - Lowering ground level creates an overview from street level and increase social control - Lowering ground level ensures that the Reitschule is placed on a base. - Commercial functions and the student lounge are two definable elements for an interactive use of the public square. - Urban markets, street performances and urban street art are possible. - The public square is used as a transition from the city center to the Aare-river - The square is an integral part of the circulation Second part of the square. - The public transit area creates a visually and physically link between the Reitschule and Community Center - Defined by the base the Reitschule and the Community center - The shape is a visual and tactile guideline to connect the first part of the square with the Community Center and the urban elevator

Public transit area. - Schutzenmatstrasse lowered and separate the traffic streams - Public transit area - Area dedicated to pedestrian and bicycle traffic, connects NeubrĂźckstrasse and Bolwerk

Community Center. - Located as node between the Reitschule, universities, Unesco heritage site and residential areas - Main program: Pnyx - Space of democracy: indoor public space - meeting, discussing, gathering, debating, interacting, educating - Communication device: expressing the voice of the community - Secondary program: multi-purpose eventspace -lectures, performances, parties, music, sport, ...


Masterplan circulation

Neubr端ckstrasse - Bolwerk

Alpenegg - Altenberg


Masterplan guidelines

gutter and handrails

tactile pavment at intersection

See over See over

See through See through

See through

See through

110cm

110cm

handrails natural guidelines gutter 20cm

20cm


Community center top view (no roof)

Vs_4

press room administration

Vs_2 Vs_1 pnyx

dler

Schi

Schi

Vs_3

dler

outdoor circulation indoor circulation fast circulation


Vs_4

Vs_3

Community center Vs_1 Vs_1

Vs_2

Community center Vs_3


Component surface lasercutting

The brief asked to design a surface comprised of components, the perforations had to guide the view to focal point.


The wall CNC-milling

Rhinocam was used to generate the toolpathâ&#x20AC;&#x2122;s for the cnc-milling of the molds, which were used to cast the bricks afterwards

Toolpaths mold


Skyskrapers

The brief asked to design 2 sections of skyscraper based on given points were the loads transfer from one section to the next.

Additve manufacturing 3d printing


Robotic protocols I am currently researching hemp fiber and its possible application in architecture, during the fabricating ecologies studio at iaac. For this purpose i designed my tool to mount on the kuka 6 axis robot. Its purpose is to able to lay out the fibber in a very precise and quick way.


Smart waffle script Pyhton in collaboration with karamba (FEM software) to develop the smart waffle. The input is a panelized surface, then the edges are translated to beams. Here the user can specify beam thickness, and material. The scripts then uses the valueâ&#x20AC;&#x2122;s from karamba to scale the height of beam corresponded to the bending moment in each point. The scripts allows to work the materials in a more economic way as they is no redundant material structurally. Further it gives the possibility to play with different materials and thickness within the waffle.

MX

BENDING IN BEAMS

NX

BENDING MOMENTS IN COMPONENTS MY

DEFORMATION


Portfolio