Page 1

seizoensblad voor boeiend buitenleven

Melk & honing

winter 2011

17

Cherchez la femme

n ee mm gra ij tis m ee !

Boomkweekster Joske Cox Het plattelandsgevoel van

Bartel Van Riet Binnenkijken

Michaelhoeve Van veld tot bord

Filet van haas met Wase raapjes

Weekendje weg

Het Waasland Surf & win een luxeweekend op het platteland www.melkenhoning.be


Binnen kijken

Michaelhoeve

WIN

Slapen in de tijd van toen

De vierkantshoeve dateert van 1749, maar werd deels heropgebouwd in 1909.

De vloertegels in de ontbijtkamer zijn 100 jaar oud.

Wanneer je de vierkantshoeve van Diane en Philippe in het Limburgse Haspengouw betreedt, word je teruggeworpen in ‘de tijd van toen’. Elke steen en elk potje, van generatie op generatie zorgvuldig bewaard, ademt geschiedenis. “In 1749 kwam de familie van Philippe hier voor het eerst wonen”, legt Diane uit. “Sindsdien is de hoeve meermaals gemoderniseerd, maar telkens met respect voor het originele karakter en met behoud van de authentieke elementen. Volgens mij heeft dat te maken met de vele familieherinneringen die aan de hoeve kleven. Niemand van Philippe ’s voorouders heeft ooit drastisch durven te verbouwen, omdat elk hoekje en elk boogje wel herinnert aan één of ander mooi familiemoment.” De zorg voor het verleden die de hoeve uitstraalt, wordt tevens gehanteerd in de maaltijden die Diane serveert. Alles is huisbereid, vaak op basis van oude streekrecepten en met zo veel mogelijk verse ingrediënten uit de eigen stal of tuin. Aan de appelbomen in de hoogstamboomgaard groeien trouwens geen bekende rassen zoals Jonagold, maar oude variëteiten zoals Karmijn en Bellefleur. “Twintig jaar geleden besloten we hoevelogies uit te baten, maar we wilden het alleen op deze manier doen: geen massaproductie, noch in meubelen noch in voeding, alles kleinschalig en bovenal écht. Blijkbaar is dat bijzonder, want onze gasten reageren altijd verwonderd. ‘Het is hier ‘anders’ mooi’, zeggen ze dan, ‘charmant, op een niet-alledaagse manier’. Ik zou het niet weten (lacht), ik heb het nooit anders gekend.”

In de ontvangstruimte staat een verzameling oude gezelschapsspelen. In de boomgaard groeien allerlei oude fruitsoorten. Een deel van de appels wordt verwerkt tot sap.

16  Melk & honing winter 2011

Familie: Diane Boussu (53) en Philippe Moiës (54) wonen samen met hun zoon Michel (23) in het private gedeelte van de hoeve. Hoeve: vierkantshoeve uit 1749, deels heropgebouwd in 1909 Activiteiten: akkerbouw en vleesvee, hoevelogies Logies: De voormalige paardenstal en schuur werden omgebouwd tot twee gastenkamers en één vakantiewoning, met kitchenette/keuken en badkamer, zithoek en terras. Ontbijt : zelfgebakken brood, huisbereide confituur van vruchten uit de eigen boomgaard, Loonse stroop, zelfgebakken wafeltjes, vers geperst appelsap, plattekaas met verse vruchten, eitjes naar wens, charcuterie en kaas, warme en koude dranken Extra’s: halfpension mogelijk (driegangenmenu); gemeenschappelijke ruimte met oude gezelschapsspelen Arrangement: ‘Wandel- of fietsarrangement’: streekproductenpakket met wandel- of fietskaarten Adres: Opheersstraat 31, 3870 Heers-Opheers, Tel. 011/48 41 23 Website: www.michaelhoeve.be Voor meer hoevelogies: www.logereninvlaanderen.be

seizoensblad voor boeiend buitenleven

Tekst: Nele Jacobs. Beeld: Mine Dalemans.

De bewoners

Melk & honing Winter 2011  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you