Page 1

VILLREINEN 1990

Reiffiala I

Ca. 250 gram indrefil6t, ytrefilet eller entrec6te av rein pr. person. Til 4 personer varmer du 3 spiseskjeer smØr og ditto olivenolje på sterk varme i en jerngryte. Krydre kjøttet med salt og pepper. Bruk to treskjeer og vend kjøttet mens det brunes i den varme jerngryten. Sett i steketermometer, fortsett stekingen på svak/ middels varme i gryten eller i stekeovnen på 200 'C. Ta ut kjøttet når steketermometeret viser 58-60 'C (opptil 65 dersom du ønsker det mer stekt). Leggkjøttet på en trefjel og la det hvile i 10 minutter slik at saften

ikke renner ut av kjøttet når du skjærer i det. Legg eventuelt over en folie

for å holde varmen (dette gir litt "ettersteking"). Ved servering skjæres kjøttet i 1 cm tykke skiver. Klart for "øyet og magen", servert med økologisk dyrkede poteter og grønnsaker.

Saus

personer: dl olivenolje 4 middels store løk 1 boks (ca. 200 gram) hele cham4

1/2

ptgnon eller ferske, eller plukket matsopp 2/3 I seterrømme

2 buljongterninger eller

egen

I dl god

kraft

100 gram blåskimleost

(f.eks.

normanna eller norzola) Sherry eller annen hetvin, eventuelt god mateddik Litt maisennamel eller hvetemel utrørt i vann salt og pepper (nykvernet)

Sausen under forberedelse

Varm oljen i en jerngryte. Fres champignon til den er gyllen. Bruk tresleiv til årøremed. Hai tynne løkskiver og rør jevnlig til løken er mØr og lys gyllen. Hai rømmen ogbuljong. La sausen koke inn over svak varme til den får en passe tykk konsistens, eller hvis du har det travelt - rør i maisenna- eller meljevning for raskere å få riktig konsistens. Ha i hakket blåskimleost. Når denne er løst opp, smak til med nykvernet salt og pep-

110

per. Bry't smaken (dvs. noen spise-

skjeer) med sherry (eller eddik). Husk at smaken bare skal brytes og ikke overdøves av vinsmak. Da sausen ikke akkurat er slankekost, smaker det godt med kokte poteter og grØnnsaker til, gierne rosenkåI, ny rørtetyltebær og en frisk salat. Til dette passer en litt tung rødvin.

Lykke til! Anders Kiær

Villreinen 1990 s 110  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you