Page 1

ag e Programma’s op maat Gehele schooljaar

2011 – 2012

Bouwwereld 1 juli t/m 27 november 2011

Een bezoek aan een tentoonstelling in Villa Zebra vormt een prima aanleiding voor een project op school. Wanneer alle groepen van een bouw een bezoek boeken, helpen de medewerkers van Villa Zebra graag met het ontwikkelen van een voorbereidings- of verwerkingsproject op school. Villa Zebra op school Gehele schooljaar Met de tentoonstellingen als inspiratiebron, bijvoorbeeld dit jaar Bouwwereld en De Kannibaal, verzorgt Villa Zebra ook series lessen op school, in brede school verband, binnen een dag- of wijkarrangement. Informeer telefonisch: 010 – 241 17 17 of per mail: post@villazebra.nl. Villa Zebra voor volwassenen Villa Zebra verzorgt op verzoek en helemaal op maat op school of in Villa Zebra workshops voor ouders en/of leerkrachten. Na een inspirerende inleiding zelf actief aan de gang. Bel vrijblijvend: 010 – 241 17 17.

Kinderboekenweek 5 oktober t/m 6 november 2011 programma basisonderwijs 2011 – 2012

Villa Zebra bestaat 10 jaar 10 jaar tentoonstellingen en workshops met kunst voor kinderen. Elk jaar een paar honderd schoolgroepen en tussen de 5.000 en 10.000 schoolkinderen. Villa Zebra kijkt met vertrouwen naar de toekomst en heeft daarom dit jubileumjaar verbonden met het thema duurzaamheid en recycling. Tentoonstellingen als Bouwwereld en De Kannibaal zijn daar voorbeelden van. En omdat we jarig zijn delen we ook cadeautjes uit!

Kijk, een Gibra! De leukste workshops van 10 jaar Villa Zebra zijn in dit boek verzameld. Eenvoudig te gebruiken en toe te passen op school. Prijs € 14,95, inclusief starterspakket.

Prijzen Alle programma’s kosten € 2,50 per kind. Begeleiders zijn gratis. Boekt u voor 15 oktober a.s. met 3 groepen tegelijk dan ontvangt u het jublileumboek ‘Kijk, een Gibra!’ helemaal voor niets! OPENINGSTIJDEN Dinsdag t/m vrijdag zijn onderwijsgroepen welkom vanaf 9:00 tot 15:30 uur. Villa Zebra is voor publiek geopend van dinsdag t/m zondag van 12:00 tot 17:00 uur. CONTACT Villa Zebra Stieltjesstraat 21 3071 JV Rotterdam 010 – 241 17 17 post@villazebra.nl www.villazebra.nl

fotografie: Paul v/d Blom, Pim Top en Mathilde Karrer en Villa Zebra

n da

tot sn el!

In het nieuwe Rotterdamse onderwijsbeleid gaat het vooral over taal en rekenen. Natuurlijk is dat belangrijk voor de score van de Citotoets, maar voor de ontwikkeling van kinderen zijn kunst en cultuur minstens zo belangrijk. Kom dus bijvoorbeeld naar Villa Zebra. Sowieso doen wij veel aan taal omdat we kinderen volop uitdagen zich te uiten en met elkaar van gedachten te wisselen: ze filosoferen voortdurend. En in De Kannibaal wordt wel op een heel bijzondere manier gerekend. Benieuwd? Kom kijken vanaf januari, maar boek nu alvast!

Kunsthelden van Hofplein Rotterdam 11 november t/m 9 december 2011 De Kannibaal 18 december 2011 t/m 17 juni 2012 KNUTS (werktitel) vanaf januari 2012 Villa Zebra i.s.m. LantarenVenster Gehele schooljaar Villa Zebra programma’s op maat Gehele schooljaar Villa Zebra op school Gehele schooljaar Villa Zebra voor volwassenen Gehele schooljaar leerkrachten/ouders


Villa Zebra i.s.m. LantarenVenster Gehele schooljaar

a m m ra og r en p p e gro – 2012 2011 Kinderboekenweek Helden – over dapper durven zijn 5 oktober t/m 6 november 2011

Bouwwereld 1 juli t/m 27 november 2011 Bouwwereld is een tentoonstelling over architectuur en hergebruik en is mede ontwikkeld door 2012Architecten. In Bouwwereld bouwen kinderen met misdrukken, eindjes elektriciteitsdraad, cd-doosjes, kartonnen kokers, tapijttegels en met knuffels. Kunstwerken en foto’s van bijzondere bouwwerken brengen kinderen op interessante ideeën. Rondleiding en workshop Wolkendorpje Kinderen fantaseren over bewoners van een bijzonder dorp en bouwen met lichte en doorzichtige materialen. Rondleiding en workshop DoorKijkToren Met doorzichtig materiaal bouwen kinderen een toren die hen prikkelt tot nadenken over stevigheid. Rondleiding en workshop Wereld op z’n kop Kinderen denken na over een andere verdeling van de werelddelen, de bergen, rivieren, steden, woestijnen en richten een nieuwe wereld in.

In de Galerie staan twee kinderboeken centraal. Het prentenboek Keepvogel en Kijkvogel van Wouter van Reek gaat over kunstheld Mondriaan die dapper de toekomst in kijkt. En in Mister Orange van Truus Matti bezoekt hoofdpersoon Linus het atelier van Mondriaan waar alles anders is. Tijdens de workshop wordt op een Mondriaanse manier gekleid. Kunsthelden van Hofplein Rotterdam 11 november t/m 9 december 2011 Leerlingen van de vormgevingsklas van Hofplein Rotterdam presenteren hun persoonlijke kunst- en cultuurhelden. Van Lady Gaga tot Paul Gauguin. Tijdens de workshop verbeelden kinderen hun eigen idool. Daarna doen ze iets wat alleen een kunstenaar durft!

De Kannibaal Atelier van Lieshout in Villa Zebra 18 december 2011 t/m 17 juni 2012 Raakt het water, de energie en de lucht een keer op? Zijn we met teveel mensen? Zoals wij leven verbruiken wij op den duur de aarde. Welke keuzes kunnen we maken en welke gevolgen hebben deze? Minder consumeren en produceren? Volgens kunstenaar Joep van Lieshout kunnen we onszelf recyclen. Dat is even schrikken, maar zijn kunstwerken zetten wel aan het denken. Kinderen volgen na een bezoek aan de tentoonstelling een van de workshops waarin zij hun ideeën verbeelden. Iedere groep ontvangt gratis het speciale Villa Zebra doe-boek van De Kannibaal. Rondleiding en workshop Menu van de straat Kinderen bedenken en verbeelden een driegangen menu waarvoor je geen boodschappen hoeft te doen. Zij denken na over hun consumptiegedrag en waar hun voedsel vandaan komt. Rondleiding en workshop De hergebruiker De leerlingen realiseren zich wat en hoeveel zij consumeren en wat er aan productie aan vooraf gaat. Zij denken na over andere mogelijkheden en creëren vanuit die gedachte een machine om afval om te zetten in iets nieuws.

Knuts (werktitel) vanaf januari 2012 Met trots presenteren wij KNUTS! Veranderen, prikkelen, zelf doen, uitdagen en verbijzonderen staan centraal in deze nieuwe ruimte speciaal voor peuters en kleuters. We stimuleren hun taalgevoel, sociale gedrag en verbeeldingskracht in de verschillende interactieve plekken, ingericht door kunstenaars. In de aansluitende workshops zetten we de kinderen aan tot een creatief proces. Kinderen maken hun eigen verhalen ‘Bij de Dokter’, denken na over verschillende culturen wanneer zij kijken ‘Bij de Buren’ en worden zelf bewegende kunstwerken in het ‘Blacklight Circus’. Er is nog veel meer te zien, te ontdekken en te doen, deze tentoonstelling is zeer geschikt om meerdere keren naar toe te komen.

Bent u op zoek naar een leuk, educatief en afwisselend schoolreisje? Dan is dit programma iets voor u. De kinderen volgen in de ochtend een rondleiding en workshop in Villa Zebra, lunchen hier en wandelen naar bioscoop LantarenVenster. Daar bekijken ze een bijzondere kinderfilm over het onderwerp van de tentoonstelling die op dat moment in Villa Zebra staat.

Villa Zebra programmering onderwijs 2011-2012  
Villa Zebra programmering onderwijs 2011-2012  

Brochure onderwijs 2011-2012 Villa Zebra maakt tentoonstellingen en workshops met beeldende kunst voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar.

Advertisement