Page 1

& weekend

DTRT. Foto: Daniel Wester.

villa s o m m a r 2011

vILLA &

SOM MAR 20 11 SEK 49,50 EUR 5,50

wEEKEND inspirerande inredning och underbara helgupplevelser

grönskande oas trädgårdsguruns bästa tips

hus i balans arkitektur med karaktär

sitt vackert smycken för uteplatsen

svinga lugnt golf i herrgårdsmiljö

nytt kök med klassisk stil

Sommarnöjen! varberg | trosa | öland | lysekil

ANNO. Ask. Handmålad. Aska / Kol. Gå in på www.tibrokok.se för att hitta en återförsäljare nära dig.


samsung.se/smarttv

DITT DRÖMBOENDE PÅ VÄSTKUSTEN! NYPRODUKTION I LYSEKIL - SKÄRGÅRDSSTADEN ÅRET RUNT UNIKA STRANDVILLOR OCH ÄGARLÄGENHETER EXKLUSIVT LÄGE VID HAVET MED FANTASTISK HAVSUTSIKT VÄLKOMMEN TILL NORRA HAMNEN - LYSEKILS NYA FRAMSIDA!

WWW.BANSVIK.COM

Vad ska vi göra på TV ikväll?

”En fantastisk tv med superb bildkvalitet”

”Kungen av Smart-tv 2011 är Samsung”

Bilderna är illustrationer som kan avvika från verkligt utseende.

Med 3D, Internet och appar för Video On Demand, playkanaler, Facebook och YouTube bestämmer du själv vad du vill göra på TV. Även se på vanlig TV förstås. Smart va?

För mer information, kontakta våra mäklare på Ove Nilsson Fastighetsbyrå. 031-190 300. www.onfab.com. Funktioner kan variera mellan olika modeller.


samsung.se/smarttv

Funktioner kan variera mellan olika modeller.


Vakna människor sover gott Sömnen avgör hur du mår på dagen. Därför tillverkar vi sängar med en sömnupplevelse som inte liknar någon annan, där hela kroppen avlastas så att du vaknar utvilad. Med en säng från oss är det din goda sömn du kan skryta med. Finn din närmaste återförsäljare på tempur.se


SMITH


Hej, mitt namn är Pål Ross. Hej, mitt namn är Pål Ross. Jag är VD för Ross arkitektur & design. Jag är VD för Ross arkitektur & design. projekterarunika unikalivsbejakande livsbejakande boendemiljöer högsta kvalité. ViViprojekterar boendemiljöer avav högsta kvalité. Ochbara barasåsåmånga mångaatt attdet detger geross ossgott gottom omtid tidför förvarje varjekund. kund.Det Detinnebär innebärtio tio Och uppdragper perår. år.Men Mensåsåärärockså ocksåresultatet resultatetpersonligt, personligt, precis som som ska uppdrag precis som ni ni som ska leva leva där. Hittills har vi designat över 188 unika villor. Sveriges vackraste villa där. Hittills har vi designat över hundrasjuttiofem unika villor. 2009 var en av dem.

Modern Modernbyggteknik byggteknikgör gördet detmöjligt möjligtatt attanpassa anpassabyggnaderna byggnadernakostnadseffektivt kostnadseffektivttill naturen istället för tvärtom... till naturen istället för tvärtom... Våra avtal med kvalitetsledande ekonomiska Våra avtal med kvalitetsledandeleverantörer leverantörersäkerställer säkerställervillornas villornas ekonomiskavärde, långa livslängd, låga driftkostnader och godaoch andrahandsvärde. värde, långa livslängd, låga driftkostnader goda andrahandsvärde. Rossarkitektur arkitektur&&design designäräralltid alltidenenprisvärd prisvärd ochsäker säker investering, både Ross och investering, både förför ekonominoch ochlivskvalitén. livskvalitén.Vill Villninifåfåinspiration inspiration innan talar med varandra kan ekonomin innan vi vi talar med varandra kan ni gå gåwww.ross.se in på www.ross.se innipå Där hittar ni åtskilliga samtalsämnen, ett fantastiskt team, och er arkitekt. Där hittar ni åtskilliga samtalsämnen, ett fantastiskt team, och er arkitekt. Välkommen hem! Välkommen hem!

Pål PålRoss,arkitekt Ross,arkitektSAR/MSA SAR/MSA Tel:08-84 08-8484 8482 82| |E-mail:ross@ross.se E-mail:ross@ross.se | www.ross.se Tel: | www.ross.se


© LiveLive in ainWork of Art a Work of Art ©

Ross arkitektur & design erbjuder Villa & Weekends läsare en rabatt Ross arkitektur & design påerbjuder 5 % på design och ritningar. First Class läsare en rabatt på 5% Vänligen referera till denna annons. på design och ritningar. Erbjudandet Vänligen referera till denna annons. gäller till 2011.07.31 Erbjudandet gäller till 2011.05.31 ©


1968

1970

1975

1980

Länge leve originalet Vissa idéer håller bättre än andra. De sätter djupa spår och blir en signatur för sin tid. Genom generationer. Utan att ge efter för modenycker och kortlivade trender. För de är skapade av det speciella stoff som gör en klassiker. Det var precis en sådan idé som Arne Munch fick när han 1968 satte sig med millimeterpapper och ritade Danmarks första formkök. En visionär idé om en kub. Om en form. Om en ny och större flexibilitet. Om kompromisslös kvalitet. Om en enkel och tidlös linje. En form, som genom att hålla sig på toppen i mer än 40 år, är ett vackert exempel på hållbar design. Originalet. unoform.se

uno form studio Erik Dahlbergsgatan 41-43, 115 34 Stockholm, Tfn: 08 717 40 72

1985


1990

1995

2000

2005

2011


Du vet väl om att du kan köpa hela köket hos Electrolux Home? I våra butiker möts du av våra duktiga köksplanerare som visar dig runt på en inspirationsrunda. Vi hjälper dig att planera det perfekta köket, kostnadsfritt. Välkommen in för inspiration!

LJÖMÄRKT MI

3 31- 0 0 7

L AND VIT Vackert lantkök med platsbyggd känsla. Ett av många inspirerande Sentenskök som du hittar hos Electrolux Home.

Hjälp med allt från inspiration till installation. Vi ritar ditt nya kök kostnadsfritt! www.electroluxhome.se

Beställ vår 100-sidiga Sentens kökskatalog på www.electroluxhome.se eller hämta den i butik.


Barkarby Handelsplats Enköpingsvägen 33A, Tel 08-51 80 42 50. City Klarabergsgatan 33, Tel 08-411 76 87. Sickla Marcusplatsen 1F, Tel 08-640 02 40.

Sollentuna Stinsen Köpcentrum, Tel 08-92 73 55. Söder Götgatan 58, Tel 08-640 45 30. Tumba Olvonvägen 4, Tel 08-530 310 00.


www.lidhults.se


s e n ovem b er


innehåll

16

utesäsongens innemöbler

91

”Här är några av de vackraste och mest väldesignade utemöblerna, som skapar den där rätta avkopplande känslan på terrassen eller verandan.”

25

arkitekten som ser helheten

”Den solgula hotellbyggnaden rymmer mycket personlighet och, inte minst, ett varmt och familjärt bemötande.”

96

”Vi människor väljer i regel inte det fyrkantiga, våra själar är ju inte fyrkantiga, till exempel vilken bil väljer du?”

32

42

där öst möter väst

”Högst upp i huset ligger Asia Spa, en skön oas där allt som behövs för en njutbar spa-vistelse finns inom bekvämt räckhåll.” gå och bada

”Med ett pooltak finns det flera fördelar. Man får både inomhus- och utomhuspool, och man kan bada oberoende av väder.”

48

vällagrad hotelljuvel

lysande utsikter

”Det nya området kommer att bestå av sex strandvillor och elva stycken ägarlägenheter, merparten med en strålande havsutsikt.”

100

herrgårdsgolf med anor

”Här har man svingat golfklubbor sedan 1934 och Hooks GK har två omväxlande 18-hålsbanor att välja mellan.”

106

nytt läge

”Som jag ser det så finns det ingen bubbla att vara orolig för. Detta på grund av att marknaden är stabil, och har så varit ända sedan 1992.”

för badrummet i tiden

”Det är med sin säregna stil inte likt något annat badrum, det andas 60-tal som uppdaterats för framtiden.”

54

skärgårdsidyll med sekelskiftescharm

”Njut av den magiska utsikten genom panorama­fönstren, där ni kan betrakta fiskehamnen och havet.”

61

känslan av att komma hem

”Ända från start har vikten av ett gott hantverk varit ledordet och alla möbler görs fortfarande för hand i den norska möbelfabriken.”

66

ett skönare trädgårdsliv

”Grundarbetet är A och O. Gräv ur ordentligt och byt ut jorden mot ny kvalitetsjord. Det ger växterna de förutsättningar som krävs.”

72

en plats för livsnjutare

”Vi låter Kristin ta oss med på den långa resan som lett till det moderna boutiquehotell som Bomans Hotell är i dag.”

78

tidslösa köksmästerverk

”Ett klassiskt kök går aldrig ur tiden, och är ett säkert kort att satsa på när köksrenovering står på agendan.”

16


U T VA LT

utesäsongens

innemöbler

Uteplatsen ska vara ett ställe att mötas, umgås och slappna av tillsammans på. Här är några av de vackraste och mest väldesignade utemöblerna, som skapar den där rätta avkopplande känslan på terrassen eller verandan.

utemöbler i över 100 år, och sedan 1980 ritas alla deras möbler av skandinaviska formgivare. Möbelserien Scala, signerad Marit Stigsdotter och Staffan Lind, lockar till saft och bullar i grönskande berså.

b e rga for m har ti llve r kat

16

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011


U T VA LT

sätt färg på ve ran dan med de lekfulla utemöblerna från Fermob. Man smittas snabbt av den kreativitet och mångfald som skapat möblerna. Här visas serien Luxembourg och för fler smakprov rekommenderas ett besök på Posh Living i Stockholm.

och Fred Frety för sommarmys på lite högre nivå är Nestrest från Dedon, som med fördel hängs i svalkande skugga under högt träd. Tillverkad i extra stark väderbeständig syntetrotting klarar den att hänga ute i ur och skur.

d e s ig nad av dan i e l pouz et

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

17


U T VA LT

i ng e n som mar är kom plett utan många slappa och skuggiga timmar i skön hängmatta. En av de snyggaste och bekvämaste är Sambito från Skagerak, som enkelt fästes mellan två träd på behörigt avstånd från krav och måsten.

m e d s i na r e na , m i n i mali sti s ka

och tidlösa former ger Mirthe från Tribu ett lugnt och sofistikerat intryck. Möblernas mjuka kurvor gör dem väldigt bekväma och borgar för långa sommarsittningar under ljumma kvällar i goda vänners lag.

18

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011


I ett hem skapar vi våra liv och drömmar. Hemmet kan innehålla lite lyx, harmoni och stillhet. Här samlas våra vänner och familj. För oss är det viktigt att du som kund känner att varje hem förmedlas med noggrannhet. Vi strävar alltid efter långsiktiga relationer och nöjda kunder. Välkommen till Living Fastighetsmäkleri

KARLAVÄGEN 24, 114 31 STOCKHOLM, TEL 08 411 42 00 www.livingmakleri.se


U T VA LT

avspända lounger inta uteplatsen. Genom att möblera med serien Bitta från Kettal uppstår ett plötsligt begär för en lång härlig siesta under dagens hetaste timmar.

låt kän s lan från m e d e lhavets

20

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011


U T VA LT

g loste r är vär ld e n s stör sta tillverkare av exklusiva utemöbler. Deras serie Eclipse är svår att slita sig ifrån, tur då att den är lätt att gömma sig i med stora skärmar för att stänga ute oväsentligheter som gräsklippning och poolrengöring.

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

21


U T VA LT

solvag n pr e s ley från dan s ka

Cane-line passar lika bra på stranden som vid poolen. Försedd med hjul och byggd i det starka men lätta materialet Hularofiber är den lätt att flytta för att följa solens gång från öst till väst.

22

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011


FACTUM

Du vet att du vill ha mer. Upptäck skillnaden. Sanova.se

INREDNING FÖR EN ALLDELES EGEN BADRUMSVÄRLD


Trendsättande designklassiker sedan 1960.

Stockholm Göteborg Malmö København Oslo www.siematic.com/scandinavia


VILLA

ARKITEKTEN SOM SER

Foto Mikael Damkier

HELHETEN

I tider när prefabricerade kataloghus är det vanligaste valet – åtminstone för de allra flesta som går i byggtankar – är en uppstickare och nytänkare som Pål Ross en befriande motpol. Här är det skräddarsydda lösningar och miljötänkande som regerar. ­Och respekt för hederliga gamla byggnadstekniker och arkitekturtraditioner. Av Ewa Sjöholm

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

25


VILLA

P

Organiska former Rosshusen har ett tydligt signum: de runda organiska formerna. På den svenska arkitektscenen är han i det avseendet en uppstickare; i början av sin karriär var det egentligen få som trodde på att det skulle gå att rita och realisera den här typen av privata villaprojekt. Men hans koncept har gått hem. Till dags dato har arkitektkontoret ritat över 180 privathus, utspridda över hela Sverige. Och expan-

Foto Mikael Damkier

ål Ross är en sympatisk man. Och en sann idealist. I alla fall när det gäller sitt yrke som arkitekt. För en utomstående kan hans gärning snarare uppfattas som ett kall än ett yrke. En livsstilsarkitekt som verkligen brinner för sitt arbete. Ross lämnar ingenting åt slumpen; för honom bildar estetik, funktion, trivsel och miljömedvetande tillsammans den helhet som behövs för ett boende som bidrar till hög livskvalité.

26

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

sion i Norge är på gång. Som Pål själv uttrycker det: ”Vi människor väljer i regel inte det fyrkantiga, våra själar är ju inte fyrkantiga, till exempel vilken bil väljer du? Den lådliknande eller den med runda former?” Detta för honom karakteristiska formspråk utkristalliserades sig redan när han utbildades sig på Arkitekturhögskolan vid KTH i Stockholm, under tidigt 90-tal. Inspirerad av giganter som Frank Lloyd Wright,


Foto Mikael Damkier

VILLA

Frank Gehry och Alvar Aalto utvecklade han sin egen stil – idag är Rosshusen omisskännliga med sina runda former och förankring i det klassicistiska formspråket. Unique respektive Limited Design Arkitektkontoret ligger i den charmiga småstadsliknande idyllen Äppelviken, i Bromma. Här arbetar sju personer inklusive Pål själv och hustrun Deirdre. Kontoret och ateljén projekterar och realiserar i genomsnitt tio större projekt om året. Beställarna är dels kunder som har önskemål om helt unika byggnader, dels beställningar av vad arkitektkontoret kallar Limited Editions – en serie hus varav flera även lämpar sig som fritidshus och produceras i en begränsad, numrerad serie av tolv exemplar.

Hållbar livsstil Det är dock inte bara genom sin personliga och särpräglade estetik och de innovativa planlösningarna som Ross gjort sig ett namn på snabb frammarsch. Han är dessutom sannerligen en arkitekt i tiden, där miljötänkande och energieffektivisering väger tungt. Ross är en av de första arkitekterna som genomgående i sina projekt gjuter villorna på plats. En metod som gör att byggnaden smidigt kan följa terrängen, och på så sätt kan man även bygga på till synes omöjliga bergstomter. Ofta med fördel – platserna kan ha fantastisk utsikt! Dessutom minimerar man med den här gjutningsproceduren risken för fuktinträngning under byggprocessen. Husen är även så kallade

Lågenergihus, vilket innebär att man genom olika byggtekniker skapar energisnåla hus som stödjer en hållbar livsstil. Villa Äntligen I skrivandets stund pågår ett spännande pilotprojekt i Haninge, Villa Äntligen, en privatvilla där Ross Arkitektur & Design i samarbete med Ortogonal AB, uppför ett lågenergihus som de kallar: ”Nya generationens klimatsmarta hus”. Ambitionsnivån är hög – huset byggs så långt det är tekniskt, ekonomiskt och estetiskt försvarbart i återvinningsbara material och ska producera sin egen energi för såväl värme som varmvatten och även större delen av hushållselen. Uppvärmningen sker genom solceller och solfångare. 

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

27


VILLA

Ja, som sagt, stor omsorg om detaljer och hög kvalité på materialen är av största vikt i alla projekt. Men alltid kombinerat med moderna funktioner och planlösningar som passar dagens livsstil. Pål Ross är en ytterst konstnärlig arkitekt och det gör hans hus vackra, välregisserade och spännande att vistas i – långt från den standardiserade fyrkantiga rumsligheten vi är vana vid. Prisbelönt År 2009 utsågs Villa Victor som ligger på Frösöberget utanför Östersund, till Sveriges vackraste villa. Icke oväntat var det Pål Ross som stod bakom designen som vann svenska folkets hjärta bland de över 700 anmälda bidragen. År 2010 var det dags igen, då vann Pål Ross överraskande nog också ett byggnadsvårdspris, Heimbygdas byggnadsvårdspris, även det för Villa Victor. Överraskande i den bemärkelsen att priset brukar tilldelas hus av mer traditionell karaktär. Juryn motiverade valet med att huset inspirerar till ett fantasifullare byggande som bidrar till att utveckla den jämtländska byggnadstraditionen. Fina och uppmuntrande ord för en arkitekt som bygger för hela människan – både för det estetiska sinnet, det inre välbefinnandet och för en fungerande vardag – och dessutom i samspel med miljön och med förankring i vår historia. Helheten helt enkelt. 

Ortogonal AB/bygglov.eu

Resultat: låga eller inga energikostnader. Men, understryker Pål: ”Det är viktigt att det estetiska uttrycket inte får stryka på foten för tekniska lösningar.” Estetik, trivsel och funktion är trots allt ledorden i projekten och han strävar alltid efter att hitta en balans mellan de olika komponenterna. Till Villa Äntligens interiör har man – liksom i de flesta av Påls övriga projekt – använt sunda och beständiga material som åldras vackert och med tiden utvecklar patina och själ. Ett koncept som allt som oftast sammanfaller med traditionella, beprövade byggnadsmetoder och material. Golven är av massivt trä och alla innerdörrar är återvunna och renoverade. Fönstren är gjorda efter tidig 1900-tals förlaga, men är lågenergianpassade med modern teknik. Pål Ross filosofi lyser igenom: ”Miljön vi lever i påverkar oss mer eller mindre medvetet. Alla små detaljer bidrar till ett känsloläge. I vår fragmenterade värld kan småsaker som fönsterhaspar inge oss en känsla av trygghet och förankring.” För att utnyttja ljuset och solvärmen optimalt har man på gammalt vis begränsat fönsterytorna mot söder – det blir alldeles för hett soliga sommardagar. I stället har man vänt kök och vardagsrum mot väster för att utnyttja det ljumma eftermiddags- och kvällsljuset. Det här är inget nytt under solen, om man säger så, alla gamla fabriks- och hantverkslokaler byggdes förr med den här orienteringen för att få det trevligaste och bästa ljuset.

28

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011


Foto Mikael Damkier

VILLA

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

29


Foto: M. de Lange

Stockholm: Regeringsgatan 65, 08-214170 Öppettider: mån-fre 10.30-18.30, lör 11.00-16.00, sön 12.00-16.00 www.slettvoll.no


WEEKEND

där öst möter Avslappningen är total. Den heta sommar­dagens sista solstrålar reflekteras i­ tak­åsarna, för att sedan helt försvinna ned i havets nu varma men ändå svalkande vatten. Tankarna vandrar tillbaka till alla de tidigare njutningar som upplevts denna dag på Asia spa. Alla med inspirationen hämtad från fjärran östern där själen sedan urminnes tider varit den viktigaste och självklara vägen till ett rikt och välmående liv. Av annika Wihlborg

32

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011


WEEKEND

v채st

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

33


WEEKEND

34

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011


WEEKEND

M

itt i hjärtat av gemytliga Varberg, med havet runt knuten, ligger Varbergs stadshotell. Högst upp i huset ligger Asia spa, en skön oas där allt som behövs för en njutbar spa-vistelse finns inom bekvämt räckhåll. På Asia spa samlas guldkornen från uråldriga asiatiska spa-kulturer med rötterna i Kina, Thailand, Japan och Indien. ”Vår vision är att skapa oaser, en plats för återhämtning och vila i en miljö som vänder sig till alla sinnen. Art Garden Spa och Asia Spa ska fungera som andningshål för alla som önskar något extra under sin vistelse”, säger Lars-Olof Oskarsson, som driver Varberg Stadshotell och Asia spa. Den som är nyfiken på behandlingar, miljöer, träningsformer och badritualer som hämtar inspiration från tusenåriga och beprövade österländska filosofier som ayurveda, feng shui och de fem elementen, har kommit helt rätt. Börja vistelsen med att iklä dig badkläder och låta dig omsvepas av en yukata, en traditionell japansk morgonrock. Rocken och ett par ändamålsenliga tofflor hittar du på hotellrummet. Så snart man bytt ut sina vanliga kläder mot en yukata och ett par mjuka tofflor händer något med sinnet. Man varvar ner, börjar röra sig långsammare, andas från magen och känner sig härligt lugn och samlad. Det är med andra ord en riktigt bra början på en spa-vistelse där du kan tanka ny energi och hämta inspiration i en harmonisk och lugn miljö som läker trötta själar.

glida ner i en av de varma källorna eller i vitalitypoolen, som försetts med trettio olika massage-stationer för maximalt välbefinnande. Vid varje massage-station finns en liten skylt som talar om vilken kroppsdel som masseras. Vid vissa stationer ligger du ner, vid andra sitter du och vid några av stationerna är du stående. Efter att ha utforskat vitalitypoolen kan det passa bra att sjunka ner i bubbelpoolen. Genom det stora panoramafönstret kan du njuta av en hänförande utsikt över Varbergs hamninlopp, fästningen, strandpromenaden och Västerhavet.

B

P

örja gärna din spa-upplevelse med en stund i relaxhörnan. Ta en kopp te, läs en god bok eller bara unna dig en stunds reflektion, en möjlighet att samla dina tankar. Därefter är det dags att njuta av ett av spa-kulturens absolut viktigaste element, nämligen vattnet. Inled gärna med en traditionell japansk tvagningsritual som renar såväl kropp som sinne. Ta därefter ett par avkopplande simtag i poolen och ge blodcirkulationen en rivstart genom ett snabbt dopp i ett av de kar med kallt vatten som finns utplacerade på Asia spa. En småruggig dag är det underbart att sakta

På Asia spa finns förstås en mångsidig och bred behandlings­meny med många alternativ, ­beroende på vilken effekt du vill uppnå. Den som gillar att värma sig i en härlig bastu får garanterat sitt lystmäte på Asia spa. Här finns bland annat en 45-gradig saltbastu, vars saltfyllda inre sägs ha en gynnsam effekt på andningsvägar och luftrör. Varva med en stund i torrbastun eller i den populära ångbastun, som gör dig grundligt ren, inifrån och ut. å Asia spa finns förstås en mångsidig och bred behandlingsmeny med många alternativ, beroende på vilken effekt du vill uppnå. Ett spännande inslag på behandlingssidan är shirodara, en ”kunglig behandling” som inleds med en halvkroppsmassage av kroppens framsida. Därefter följer en varm och behaglig oljeström som sakta rinner fram och tillbaka över panna och huvud. Som pricken över i så får man ta oljan som använts i behandlingen med sig hem. Ytterligare ett intressant inslag på behandlingsmenyn är terapeutiska kurbad 

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

35


WEEKEND

med phytoplankton, marina spårämnen och aromaterapi samt frystorkade laminaria-alger. Badet balanserar kroppens naturliga energiflöden och kan anpassas efter dina behov. Om du vill höja din energinivå kan ett energigivande bad med en ljuvlig doft av kanel vara ett bra val.

O

m du hellre vill varva ner är ett pepparmintsdoftande, rogivande bad med en svalkande och avstressande verkan att föredra. Här finns också ett detoxbad med timjan och rosmarin, som rensar kroppen från slaggämnen och har en utrensande verkan. Eller varför inte prova ett balanserande bad med ylang ylang och lavendel, som tillsammans med ett speciellt utvalt te bidrar till att öka balansen i din kropp. På Asia spa finns ett spännande utbud

36

VILLA & WEEKEND

av asiatiska träningsformer att botanisera bland. Som spa-gäst har du tillgång till samtliga schemalagda aktiviteter under din vistelse, så för den som vill kan en vistelse på Asia spa bli en upptäcktsfärd i den asiatiska spa-kulturens traditionella träningsformer, som utvecklar och tränar både kropp och sinne. Många pass är yogainspirerade, här finns allt ifrån meditativa till mer fysiskt krävande pass, allt efter humör och fysiska förutsättningar. ”De fem tibetanerna”, är exempelvis ett halvtimmeslångt pass där du fokuserar på att kontrollera andningen och utföra fem yogaövningar som stimulerar energiflödet och ger liv åt inre organ.

E

tt annat pass på schemat är Hara, som inriktas på chi – livskraft. Med inspiration från pilates, yoga och kamp-

SOMMAR 2011

sport väcker du din kärna till liv genom mjuka, långa rörelser med mycket fokus på andning. Ett annorlunda pass är Do in, japansk självmassage, där du masserar din egen kropp med enkla grepp, tryck och töjningar. Ett tips för dig som vill ha en riktigt skön start på dagen är att inleda morgonen med ett yogapass, för att därefter njuta av en lång frukost i lugn och ro. ”Vi arrangerar regelbundet temahelger med inriktning mot exempelvis yoga eller pilates. I våras hade vi exempelvis en uppskattad temahelg med Ulrica Norberg, en av Sveriges mest kända yogainstruktörer. Förra sommaren erbjöd vi dessutom chigong på torget utanför hotellet. Det var mycket uppskattat, så vi planerar att erbjuda samma sak även denna sommar”, berättar Anna Nilsson, spachef på Asia spa. 


WWW.NYXBEDS.COM

02 02 01 02 03 NEW. YOU. XCELLENT.

Inspirationen kommer från naturen. Namnet från nattens gudinna. Komforten från Carpe Diem Beds. I NYX har vi tagit steget fullt ut i vår strävan att förena komfort och design. Sängen är den viktigaste möbeln i vårt hem - här vilar vi ut och samlar kraft inför morgondagen. Att få göra detta i en så inspirerande och rogivande miljö som NYX sängar har att erbjuda adderar värden som är svåra att ta på. De måste upplevas. NYX är sängdesign och komfort i en helt ny dimension. NYX har en vågad design med raka linjer och spännande materialmöten. Vår kollektion innehåller NYX 01 - en basmodell med strama linjer. NYX 02 - en kontinentalsäng med viktlös sovkomfort och NYX 03 - en stilren ställbar säng där valet av sovställning är ditt eget. Tre modeller, en medveten stilren design och med en komfort som låter dig sova tryggt och ostört i många år framöver.

BY

STOCKHOLM Kungens Kurva 08-410 230 00, Barkarby 08-410 230 01, Arninge 08-410 230 02, Sveavägen 08-410 230 03 Bromma Blocks 08-410 230 04, InfraCity 08-410 230 05, Länna (öppnar 10/2) GÖTEBORG Bäckebol 031-52 12 20, Partille 031-44 44 99, Mölndal 031-27 41 27, Vasagatan 031-778 10 33. MALMÖ 040-12 99 40. UPPSALA 018-43 05 280. LINKÖPING 013-35 20 30. VÄXJÖ 0470-34 74 50. ÖREBRO 019-500 44 00. NORRKÖPING 011-400 04 01. JÖNKÖPING 036-19 03 20. VÄSTERÅS 021-30 50 92. KRISTIANSTAD 044-12 08 40. BORÅS 033-12 49 12. HALMSTAD 035-15 82 40 HELSINGBORG 042-20 31 30. LUND 046-13 55 10. VARBERG 0340-50 19 70. SUNDSVALL 060-620 04 00. SKÖVDE 0500-400 420. YSTAD 0411-55 52 22. KALMAR 0480-36 36 90. KARLSTAD 054-400 10 01


U T VA LT

Ingen dumburk! Samsungs nya smart-tv kan göra saker ingen annan tv kunnat förut. Hyr film eller se ditt favoritprogram när du själv vill, surfa på webben direkt i tv:n, sök och spela upp musik, film eller bilder från hemmanätverket eller varför inte titta på tv och Facebook samtidigt. Via det lättanvända användargränssnittet Smart Hub är tv:ns alla möjligheter samlade på ett ställe, och genom den nätverks- och internetuppkopplade smart-tv:n förvandlas tv-soffan till hela huset multimedienav. Skräddarsydda appar från bland annat TV4, Canal Digital och SF gör det enkelt att se på tv när det passar just dig. Den inbyggda webbläsaren gör att man kan surfa direkt med tv:n utan att koppla in någon dator, man använder i stället fjärrkontrollen eller mobilen Galaxy S alternativt surfplattan Galaxy Tab som tangentbord. Nämnas bör att tv:n fungerar alldeles utmärkt även som just tv.

Ren njutning för alla Som första tvättmaskinen någonsin har FT776 från svenska Cylinda blivit rekommenderad av Astma och Allergiförbundet. Detta tack vare dess unika tvättprogram som är utformade för att passa personer med kontaktallergi. Cirka 20 procent av Sveriges befolkning lider i dag av denna typ av allergi, som inte är medfödd utan utvecklas av direktkontakt med allergiframkallade ämne, som till exempel tvättmedel. Det är något som undviks med FT776 då den automatiskt gör en grundlig rengöring av maskinen innan kläder läggs in, samt sköljer kläderna fler gånger än andra maskiner för att få bort tvättmedelsrester i kläderna som kan framkalla kontaktallergi. Tvättmaskinen, som även är Svanenmärkt, finns i svart och vitt utförande och kommer med fem års garanti. Pris cirka 10 000 kronor.

40

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011


Ring oss på 08– 777 10 13 eller gå in på vår hemsida WWW.ARREDO3.SE

Du kan se vårt kök i big brother huset kontakta oss för mer information, peter@arredo3.se


VILLA

Gå och bada!

Med egen pool är ett svalkande bad alltid nära. En behagligt inredd poolavdelning inte bara förlänger badsäsongen, rätt utformad är den även ett smycke för trädgården. Olika sorters hus- och trädgårdsstilar kräver olika poollösningar, och det är inte alltid så lätt att hitta rätt. Här är poolförslag för tre olika tomter med mycket varierande förutsättningar.

Funkistomt

De raka linjerna går igen i poolens form och genom att använda ett sobert stenmaterial i enhetlig färg anknyter man till villans moderna känsla. Med vacker stenläggning runt den rektangulära poolen, tillsammans med effektfull belysning blir poolområdet trädgårdens naturliga medelpunkt. För att förstärka den moderna känslan kan med fördel möbler i aluminium och trä eller konstrotting garnera anrättningen tillsammans med kuddar i många olika och starka färger. Enkla växter med tydliga former och varierande bladformer och färger gör hela området levande på ett trevligt sätt, utan att det blir för strikt och präktigt.

Folkpool Classic finns i flera olika storlekar och i fyra olika konstruktionsmaterial.

42

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011


VILLA

Skogstomt Låt poolens vackra organiska former anpassa sig efter naturen och trädgårdens eget formspråk. Gör inte om i trädgården för att anpassa den till poolen, utan inspireras och låt den bli ett naturligt inslag i den kringliggande miljön. Var försiktig med intilliggande mark så den inte skada, förstärk karaktären genom att tillföra naturliga element som stenar, stockar och vilda växter. Satsa på ytor med rundslipat dekorgrus, tussar av planterade växter i gruset och några skuggande träd.

Tack vare sin robusta konstruktion är Folkpool Garden en lättmonterad pool som kan placeras både i och ovan mark, utan krav på stödmur eller återfyllning.

Bergstomt När tomten består av klippor och berghällar kan det vara svårt att få ner poolen i backen utan att spränga. Då kan man istället bygga en ovanjordspool, som med stort trädäck runtom skapar en skön skärgårdskänsla. Låt även berget komma i dagen och framhäv stenen genom att skala av och spola rent. Planteravassliknande prydnadsgräs rama in området och låt de befintliga tallarna, om de inte står alltför nära poolen, stå kvar. Ett segeltak över uteplatsen med trädgårdsmöbler med marinblå dynor och några mässingslyktor ger en snygg touch till miljön.

Med Folkpool Termoplast Kidney går att skapa den ultimata poolen för platsen, med helt fria former som du själv bestämmer.

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

43


VILLA

Säkra pooldrömmen

Med ett poolbyggande kommer även ansvaret för säkerheten, och det finns strikta regler att följa för att undvika onödiga olyckor. Som tur är finns det både snygga och praktiska lösningar för ett säkert poolägande.

E

nligt Boverkets regler måste det finnas ett särskilt skydd runt pooler och även dammar som har ett djup överstigande 20 centimeter. En lösning är ett staket som är minst 90 centimeter högt och som ett barn inte kan klättra på eller krypa under. Grinden ska vara utrustad med säkerhetsbeslag eller liknande så att små barn inte kan öppna den. En annan lösning, som blir allt vanligare, är att täcka poolen med ett poolskydd eller skyddsnät med högst 50 millimeters maskvidd och som ska vara så kraftigt att det klarar vikten av ett barn utan att ge vika. Ett poolskydd är dock inte bara bra ur säkerhetssynpunkt, det har även andra positiva egenskaper som kan spara mycket jobb och även pengar för poolägaren. För att få veta lite mer om vilka poolskydd som finns och deras egenskaper har vi kontaktat Gunnar Samuelsson, Produkt-

44

VILLA & WEEKEND

chef på Pahlén, Sveriges ledande tillverkare inom poolutrustning. Hur många olika varianter av godkända poolskydd finns det på marknaden? ”På den svenska marknaden finns det idag endast ett poolskydd som har ett godkännande hos SITAC. Det är det svensktillverkade Pool-Guard. Det finns andra poolskydd på marknaden, men de är godkända enligt andra europeiska normer. De olika typerna av skydd som finns på marknaden är helt manuella med en duk av PVC eller samma typ men automatiska. Dessutom finns automatiska poolskydd av lamelltyp. De flesta skydden är ej avsedda att vara ett vinterskydd utan måste kompletteras med så kallade vinterplåtar.” Vilka fördelar har ett poolskydd gentemot att bygga ett staket runt poolen?

SOMMAR 2011

”Den största fördelen med ett poolskydd jämfört med ett staket är att man samtidigt får en isolering av poolen. Det kan jämföras med att gå utan mössa på vintern. Det innebär att man sparar pengar vid uppvärmning av poolen och att avdunstningen av vatten från poolen minskar. Dessutom minimeras städningen av poolen, då det inte kan falla ned löv eller liknande i poolen när den inte används. Givetvis förhindrar poolskyddet att djur eller människor kan falla i poolen.” Skjutbara pooltak har blivit populärt senaste tiden, vad tror ni det beror på? ”Med ett pooltak finns det flera fördelar. Man får både inomhus- och utomhuspool. Man kan bada oberoende av väder. Vid vackert väder skjuts taket undan och man badar under bar himmel. Ett pooltak förlänger poolsäsongen och ger energibe-


VILLA

sparing vid uppvärmning av poolen. Det är ett säkert poolskydd, då de flesta pooltak på marknaden är låsbara.” Mellan tummen och pekfingret, vad kostar de olika varianterna av poolskydd? ”Ett enkelt manuellt poolskydd kostar från ca 15.000 kr och ett automatiskt från 50.000 kr. Allt givetvis beroende på poolstorlek, typ och funktion. Pooltaken varierar stort i pris beroende på materiel, låga eller höga modeller och storlek. De enklare låga modellerna kostar från 50.000 kr och de höga från 200.000 kr.” Vilken övrig utrustning anser ni att en pool bör ha för en enklare skötsel, bättre ekonomi och även för nöjes skull? ”En sak som man bör tänka på vid poolköp idag är att utrusta poolen med en pooltrappa. Det gör det enkelt att ta sig i och ur poolen samt att små barn får en

möjlighet att vara i poolen där de kan nå botten. För att förenkla skötseln av poolen bör man ha ett testinstrument som enkelt mäter pH och klorvärden i poolvattnet, så att man doserar poolkemikalier i rätt mängd. En automatisk poolstädare rengör poolen på ett enkelt och effektivt sätt. Ett automatiskt mätoch dosersystem är ännu en produkt som ger en enkel skötsel och bra vattenkvalité. För att värma poolen på ett ekonomiskt och effektivt sätt kan man koppla en värmeväxlare till sitt värmesystem i huset, t.ex. bergvärmepumpen, alternativt installera en separat poolvärmepump. För att minimera värmekostnaden är det viktigt att poolen är isolerad. För den som vill installera extra utrust-

ning i sin pool kan en Jet Swim vara ett alternativ. Jet Swim är ett motströmsaggregat för den som vill motionssimma eller leka i en stark ström. Till Jet Swim kan man även koppla ett vattenfall, som blir en upplevelse även när man inte badar. För att skapa lite färg i poolen kan man installera färgade lampor i poolen eller varför inte en undervattenshögtalare som spelar din favoritmusik. 

V id Mälaren, 1 mil norr om Eskilstuna, ca 1 timme från Stockholm.

www.sundbyholms-slott.se

F

yrstjärnigt hotell: 97 hotellrum (160 bäddar) A la carte restaurang Festlokaler: 10-280 gäster Konferenslokaler: 8-250 gäster Temamiddagar: 1700-tals maskeradbal, vikingamiddag.

016 - 42 84 00

När besökte Du ett slott senast? Planerar Du en konferens? En weekend? Kanske en fest eller ett bröllop? Låt oss hjälpa Dig! Varmt välkommen på ett besök!


FRÅGAN

vi på Anytec ställde oss för ett antal år sedan

var hur vi skulle kunna bygga världens bästa aluminiumbåtar? Vi ville bygga båtar som levererar året runt och i alla väder, för de med de allra högsta kraven. Sådana båtägare som vi själva är. Nu när vi uppnått detta, fortsätter vi ändå fråga oss hur vi ytterligare kan förbättra och förnya det som redan är marknadsledande. Svaret är detsamma som det var för snart 15 år sedan; en absolut kompromisslöshet när det kommer till material, konstruktion och detaljer.

Gå in på www.anytec.se och hitta din närmaste återförsäljare.


VILLA

Bubbel med klass för

ljumma

sommarkvällar

likväl

som för kalla vinterdagar är ett bad i utespa alltid en njutbar upplevelse. Sanova, med över 4 000 produkter på sin repertoar, samtliga från noggrant utvalda samarbetspartners, har valt ansedda Jacuzzi som leverantör för sina massagebadkar. Sanova i sin nuvarande tappning bildades 2008 när Lidköpings Handels Hus köptes upp och företaget flyttade då hela sin verksamhet till staden belägen vid Vänerns södra strand. Genom att ständigt

vara närvarande över hela världen för att söka upp de senaste trenderna och skiftningarna inom badrumsinredning kan de handplocka de bästa och mest spännande samarbetspartnerna. En av dessa är italienska Jacuzzi som 1956 uppfann hydromassagen, och är sedan dess det varumärke som anses ledande inom tekniskt avancerad lyxprodukter för bad och spa. Ett utmärkt exempel på Jacuzzis tekniska kunnande är Santorini, ett spa som passar lika bra utomhus som inne i huset

relax-avdelning. Här finns plats för sex personer, varav en liggplats, att masseras av de 31 munstyckena och låta sig omslutas av de miljontals små luftbubblor som skapas av 14 luftstrålar från spaets botten. Santorini går att använda året runt, och det tio centimeter tjocka thermo-locket bevarar värmen även när temperaturen är på fel sida noll-strecket. Mer information om Sanovas och Jacuzzis produkter finns på www.sanova.se.

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

47


VILLA

fรถr badrummet i

48

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011


VILLA

tiden

sve d b e rg s lan s e rad e sin nya möbelserie Style var det många som höjde på ögonbrynen, badrummet har nämligen en formgivning som inte tidigare funnits på marknaden. Det är med sin säregna stil inte likt något annat badrum, det andas 60-tal som uppdaterats för framtiden. De runda hörnen ger en mjuk behaglig känsla samtidigt som det formstarka stödbenet tillsammans med avsaknaden av beslag stärker inslaget av det minimalistiska och futuristiska. Designen är framtagen helt internt av Svedbergs, något som gjorts möjligt tack vare att de har all sin utveckling och produktion i Sverige. ”Med full kontroll över alla led i tillverkningsprocessen kan vi våga ta ut svängarna och prova oss fram för att nå det bästa resultatet avseende både form och funktion. Vad som överraskar många är prisnivån på Style. Man får både design, funktion och kvalitet till ett bra pris”, säger

när

Svedbergs försäljnings- och marknadschef Stefan Svensson. Möbelserien finns i tre olika färger som noga valts ut för att passa den runda och mjuka framtoningen. Färgerna är vit, teak eller grå bets, och fronterna går att byta ut om man efter ett tag skulle vilja prova en annan färgnyans i sitt badrum. Underdelar, vägg- och högskåp är vägghängda för ge ett stilrent intryck, det gör även badrummet väldigt lättstädat. Skulle väggarna ha en tvivelaktig bärighet, eller för den som bara tycker att det är snyggt, så finns det även stödben i krom som tillval. För att underlätta installation och för att minimera risken för transportskador levereras alla delar färdigmonterade. Efter att det nya Style-badrummet installerats är det bara att hoppas på en regnig sommar, för att då kunna spendera så mycket tid som möjligt i massagebadkaret njutandes av möblernas runda och härligt avslappnande former.

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

49


POSH ENOUGH

Vi på Posh Living säljer inredning av hög kvalitet och design som vi själva tycker är bättre än det mesta på marknaden. Helt enkelt för att det inte fanns någon sådan butik när vi började för nio år sedan.

SOFFA ANNABEL Finns i fler kombinationer samt tyger. PRIS: FRÅN 19.295 KR

FÅTÖLJ ACAPULCO Klassisk mexikansk fåtölj från 1950-talet. Finns i flera färger, ute/inne. PRIS: 3.795 KR

FLADDERMUS FÅTÖLJ Finns i flera färger, ute/inne. PRIS: 4.995 KR

FLOWERPOT DESIGN: Verner Panton. PRIS: 2.795 KR

S V E AV Ä G E N 4 1 - 4 3 , S T O C K H O L M

T - B A N A R Å D M A N S G ATA N

TEL: 08-23 51 55

W E B B S H O P : W W W. P O S H L I V I N G . S E


TÄV L I N G

Semesterpacka i exklusiv kabinväska från Rimowa I samarbete med Strandlins Reseeffekter tävlar vi nu ut en Rimowa Classic kabinväska till ett värde av 4 295 kronor. För att delta i tävlingen så e-postar du ditt svar på nedanstående fråga tillsammans med ditt namn och din adress till: tavling@villaweekend.se. Vi vill ha ditt svar senast den 10:e juli och märk mejlet med ”Strandlins” i ämnesraden. Var finns Strandlins två butiker i Stockholmsområdet? 1. Slottsbacken och Wennergrens Center X. St Eriksgatan 48 och Åkersberga Centrum 2. Katarinahissen och Gröna Lund Lycka till! (Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.)

Rimowa Classic är en kabinväska gjord i tåligt aluminium med måtten 55 x 40 x 20 centimeter. Mer information om väskan finns på www.strandlins.se

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

51


B ORN in the

WATER S HAPED by the

OCEAN


46 Chrono

44 World Timer

44 30ATM

Från GUL kommer en helt ny linje med klockor under samlingsnamnet ”FORCE”. Inget har sparats på specifi kationerna, alla modellerna är i rostfritt stål, har härdade mineralglas, kvalitetsurverk och integrerade länkar eller PU-band. Alla GUL´s klockor tål vattensport, Force 30ATM klarar dykning med tuber. Som brukligt med GUL fi nns modellerna med fl era tavelfärger.

Delva AB Tel:046-12 42 20 E-MAIL: gul@delva.se www.gulwatches.com


WEEKEND

Skärgårdsidyll med På toppen av en granitklippa, med Grisslehamns mysiga by på bekvämt gångavstånd, ligger Hotell Havsbaden. En perfekt utgångspunkt för upptäcktsfärder i Roslagens skärgård för den som känner för att aktivera sig och se sig omkring. Andra väljer hellre att stanna på hotellet och bara njuta av dess rogivande miljö, måsarnas skri och vågorna som skvalpar mot klipporna.

R

edan 1903 slog Hotell Havsbaden upp sina portar. Sedan dess har otaliga gäster njutit av livets goda här i form av bad, skärgårdsnatur, god mat, spa-behandlingar och, inte minst, känslan av att komma bort och njuta av att bli omhändertagen i ett par dagar. Hotell Havsbaden har verkligen lyckats bevara den småskaliga skärgårdskänslan under årens lopp. På Hotell Havsbaden kan man njuta av Roslagens mest natursköna miljö, präglad av hav och klippor och bo på ett hotell med en välbevarad sekelskiftscharm. Njut av en avkopplande behandling i spa-avdelningen, promenera längs med klippstränderna eller besök Albert Engströmsmuséet under en weekend på skärgårdens vackraste läge. Författaren, konstnären och tecknaren Albert Engström är den mest kände av de kulturpersonligheter som genom åren sökt sig till Grisslehamn för att vistas i en härlig skärgårdsmiljö och få inspiration till sina verk. Det hus som Albert Engström flyttade in i 1902 är idag ett museum över hans liv. Mest välkänd är kanske hans ateljé som är belägen på havsklipporna vid Engströmsviken, någon minuts promenad från Alberts gamla bostad. I ateljén på klippan skapade Albert Engström många av sina mest kända konstverk

54

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011


WEEKEND

sekelskiftescharm

och böcker. Till hans hem och ateljé kom många av hans vänner på besök ur dåtidens kulturella toppskikt, däribland Carl Larsson, Anders Zorn, August Strindberg och Evert Taube. Efter ett besök i Albert Engströms ateljé kan det passa bra med en promenad längs med Grisslehamns gator. Betrakta skärgårdsinspirerad konst på galleri Hamnplan eller Holmströms konst och njut av charmen i det välbevarade fiskeläget. Från hotellets spa-avdelning kan man spana ut mot öppet hav och drömma sig

bort en stund i någon av de varma poolerna. Här finns ångbastu, bubbelpooler, en avsvalkningspool samt en traditionell bastu med plats för uppemot tjugo personer. Som upplagt för långa pratstunder och kvalitetsumgänge med andra ord. Efter en lång havspromenad och kanske en stunds reflektion på klipporna är det härligt att sjunka ner i en av poolerna, låta kroppen svalkas och friskas upp och samtidigt drömma sig bort en stund. Ta med en god bok och vila i en av däckstolarna på terrassen, dit solens strå-

lar allt som oftast hittar. Blicka ut över skärgårdslandskapet, lyssna till vågorna, båtarna och havet, ta några djupa andetag av den friska havsluften och känn lugnet sänka sig över hela kroppen. Ett par timmar i Havsbadens spa är en lisa för själen, en plats där man kan hämta kraft inför intensiva arbetsdagar och fullbokade veckor i högt tempo.

D

u behöver definitivt inte äta choklad för att din hud och ditt sinne ska kunna ta del av dess rogivande och 

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

55


WEEKEND

56

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011


WEEKEND

lugnande egenskaper. Choklad tillför kroppen massor av nyttiga vitaminer, mineraler och antioxidanter. En av profilbehandlingarna på Hotell Havsbaden är en lyxig nittiominutersbehandling i chokladens tecken. Behandlingen inleds med en chokladmassage och en ansiktskur med choklad. Kakao sägs ha en lugnande effekt på hud och sinne och tillför ett välbehag i huden. Du blir inbäddad i en värmefilt och masserad med varm chokladolja, som appliceras med en speciell teknik. I kuren ingår en ansiktsrengöring, ansiktspeeling med mikrofina chiliextraktpartiklar, som gör att hyn blir klar och får en fin lyster. Denna stund av renodlad lyx avslutas med några bitar lokalproducerad kvalitetschoklad. ­

Y

tterligare en signaturbehandling är Havsbadens aromatiska kroppsinpackningar, som skräddarsys utifrån behov. I behandlingen ingår peeling, massage med aromatiskt balsam, kroppsmask som verkar under värmefilt och en himmelsk skalpmassage. Låt din kropp omsvepas av en cirkulationsökande peeling med aprikos, ingefära och kanel. Välj mellan avstressande, cirkulationsökande, slankande eller anti-age behandling, helt utifrån preferens och dina behov för dagen. Efter behandlingen känner du dig förmodligen härligt avslappnad till kropp och själ. Passa på att ta en kopp te, slå dig ner i en solstol på däck eller ta ett dopp i en av poolerna för att låta effekten av behandlingen sjunka in i ditt sinne.

D

en som vill njuta av en golfrunda under sin vistelse på Hotell Havsbaden har två riktigt bra golfklubbar att välja mellan. En kort bilfärd från hotellet finns två utmanande 18-hålsbanor, Hallstaviks GK och Väddö GK. Hallstavik erbjuder en omväxlande park- och skogsbana, lätt kuperad och med lagom många inslag av vatten. Väddö GK:s 18-hålsbana ligger mellan Väddö kanal och Roslagens ängar. Banan har byggts i två etapper och består därför av en ny och en äldre del. Det är en kombinerad skogs- och parkbana med berg, vattenhinder och stora greener på

den nya delen. På den äldre delen dominerar kanalen och småbåtstrafiken. Här finns även ett fräscht och nyrenoverat klubbhusområde som ytterligare höjer trivselfaktorn.

G

olf har en förmåga att stimulera aptiten och efter en avkopplande golfrunda passar det förstås bra att återvända till Hotell Havsbaden för att njuta av deras fisk- och skaldjursspecialitéer. Restaurangen serverar naturligtvis rikligt med nyfångad fisk och skaldjur och an-

vänder i största möjliga mån lokalproducerade råvaror från bland annat Muskö rökeri, Väddö gårdsmejeri, Fogdö lax och Senneby trädgård. Njut av den magiska utsikten genom panoramafönstren, där ni kan betrakta fiskehamnen och havet. Sitt kvar länge med ett glas vin i handen och summer dagens upplevelser. En vistelse på Hotell Havsbaden är helt enkelt ett koncentrat av livets goda, ett miljöombyte som ger utrymme för nya tankar, reflektion, återhämtning och, inte minst, olika dimensioner av njutning. 

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

57


So

Malibu Lounge 2-sits soffa, 2 fåtöljer och bord 6.995:Benvit eller svart klädsel

H

NYHET Newport modulserie Newport Combination handtillverkad i ”väderbiten” konstrotting 3-sits soffa med bord/divan & fåtölj 14.445:-

ute är inne!

C

Palma Combination modulserie: 3-sits hörnsoffa med bord/divan & Fåtölj 11.970:Finns även i XL utförande 14.275:-


Soho 3-sits soffa med kappa finns med vit, beige eller grafitgrå klädsel (finns även 2-sits) 6.995:-

Hilarious byrå med sex lådor 3.995:-

Pisa matgrupp, bord & 4 stolar 2.395:-

Corbetta fåtölj med fotpall 2.995:-

Lugano Lounge bord & 4 fåtöljer 5.495:-

Newport vintage fåtölj 9.995:-

New England sidetable 4.995:-

Colore matstolar 1.195:-

Klassisk howard fåtölj

LA 3-sits divansoffa välj mellan mörkgrå, mörkbrun eller beige 9.995:-

Riverhead stativlampa golvmodell 1.495:-

Palma Combination moduler fr 795:-

3.995:-

Fantasy handtuftad ullmatta 1.895:-

Fisher Island badhandduk (2-pack) 545:-

Gå in på www.thehome.se och hitta dina nya utemöbler online. På vår hemsida hittar du även allt annat du behöver för att skapa ditt drömhem. Vintage, klassisk eller modernt – det är din smak som avgör. Vi levererar designmöbler och heminredningsprodukter av hög kvalitet till oslagbara priser över hela Sverige!

affordable good design at www.thehome.se


VILLA

känslan av att komma hem

Att kunna slappna av i en miljö, oavsett var man befinner sig, som är välkomnande och uttrycker en personlig stil, den känslan vill Slettvoll förmedla med sina möbler. Den trygga och speciella känslan av att komma hem ska finnas i varje möbelkollektion.

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

61


VILLA

A

llt började hemma på gården hos makarna Slettvoll för 60 år sedan. Hans Slettvoll band korgmöbler för hand hemma på fritiden, de så kallade manillamöblerna,

62

VILLA & WEEKEND

och en önskan om att bli ett större möbelföretag fanns tidigt. Sedan dess har familjeföretaget utvecklats till ett internationellt möbel- och interiörkoncept. Ända från start har vikten av ett gott hantverk varit

SOMMAR 2011

ledordet och alla möbler görs fortfarande för hand i den norska möbelfabriken.

H

elene Hennie, Norges mest välkända inredningsdesigner som bland annt


VILLA

Slettvoll är ett stilrent och tydligt möbel – och interiörkoncept i höjd med de världsledande aktörerna i den klassiska och moderna stilen.

säsongerna som miljön runtomkring erbjuder har varit en stark inspirationskälla. Alla Slettvolls möbler tillverkas i fabriken belägen i Stranda kommun på Sunnmøre som ligger vid Geirangefloden, utsett till ett av världens vackraste områden av UNESCO Heritage list. Slettvoll är ett stilrent och tydligt möbel – och interiörkoncept i höjd med de världsledande aktörerna i den klassiska och moderna stilen. Möblerna som Slettvoll producerar har en avslappnad elegans, hög kvalitet och komfort vilket präglar hela kollektionen som känns skandinavisk, men samtidigt lite franskt och italienskt. Önskan är att inreda hem man alltid längtar hem till.

I

vunnit “The Andrew Martin Interior Designer of the Year”, är designern bakom Slettvolls kollektioner. Helene kom in i bilden när dottern Torill Slettvoll tog över familjeföretaget. Tillsammans med Helene,

som också har haft den stora förmånen att ha havet utanför sitt hus, kreerade de fram interiörkoncept som passade lika bra i sommarhuset som i stan. Det är ingen tvekan om att närheten till havet och de olika

Sverige finns Slettvoll representerat i Stockholm och Göteborg. Butiken på Regeringsgatan i Stockholm är under ständig förändring med unika “one of a kind” möbler och accessoarer från när och fjärran. Studio Slettvoll är ett butikskoncept som låter kunden komma direkt in i en miljö, ett hem, ett liv. Tanken är att bygga upp miljöer som gör att betraktaren direkt kan se möblerna i de olika rummen i sina liv, i stan, vid havet, på fjället. Förutom Slettvolls egna kollektioner samarbetar man med noga utvalda leverantörer av mattor, lampor och inredningsdetaljer för att skapa en känsla av den helhet och personlighet som ett hem innehåller. 

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

63


För dig som är medveten Antracithus har skapat en helt unik serie exklusiva stenhus – Tornhus-serien. Tornhusen symboliserar elegans, medvetenhet, kvalitet och nyskapande arkitektur med attityd! Vi vill inte göra avkall på något när vi skapar ditt nya hus. Därför är vi samtidigt din personliga rådgivare hela vägen fram till det färdiga huset. Ett boende för dig som vet vad du är värd! // Anders Lundgren, VD Antracithus AB


Tornrummet med vy över köket, matsalen och loungen.

Köksö och skafferi i köket.

Matsal med utgång till loungen.

KOMPLUS KOMMUNIKATIONSBYRÅ

FOTOGRAF BRITA NORDHOLM ©

2-plan | 7 rum och kök | 256 m² inkl. garage/allrum + altan/lounge 39 m².

Antracithus AB | Box 2145 | 600 02 NORRKÖPING Telefon/fax: 011-18 03 30 | info@antracithus.se Besöksadress: Kattfotsvägen 3, 603 66 NORRKÖPING Besöksadress: Rörstrandsgatan 58, 113 33 STOCKHOLM www.antracithus.se


Miljövänligt för köket

Enamello Kitchen Front Dags att renovera köket? Skapa ett snyggt och funktionellt kök med Enamello, det nya alternativet till kakel och glas. Enamello är magnetbärande, går att skriva på och skräddarsys i unika storlekar upp till 1200 x 5000 mm utan skarv. Dessutom är det miljövänligt. I samband med Stockholm Furniture Fair den 13 februari har vi specialöppet i vårt nya showroom på Hantverkargatan 22 i Stockholm. Kom mellan kl.13-18, vi bjuder på kaffe och hembakta bullar. Varmt välkomna!

Återförsäljare Stockholm

Göteborg

Sundsvall

Söderhamn

Apparat - Åsögatan 176 Tibrokök Alvik - Gustavslundsvägen 171 HTH Köksforum - Odengatan 56 multiform STHLM - Erik Dahlbergsgatan 37 Nordebergs Snickeri & Bygg - Gräsåkersvägen 23 A Vabene - Månskärsvägen 10 B Åkersberga Bygg - Norrövägen 1 UNO Form - Erik Dahlbergsgatan 41-43 Tibrokök Livsrum - Sturegatan 31 Triokök - Rödabergsgatan 8 HTH Köksforum Länna - Truckvägen 9 Kvik Värmdö Marknad - Gustavsbergsvägen 24 Väsby Mattaffär - Truckvägen 16 Kungsäter Kök - Rådmansgatan 35 Electrolux Home Stinsen - Glimmervägen 10 Ballingslöv Bromma - Ulvsundavägen 134 KP Köksinredning - Lignell väg 3 Electrolux Home Barkaby - Enköpingsvägen 33A DN Bygg & Inredning - St. Eriksgatan 19 Bygg-Ole - Skavltansvägen 15 Nolte Kutchen - Regeringsgatan 109

HTH Köksforum Sisjön - Jolengatan 21 A Kök och Bad i Askim - Hantverksvägen 12 Rebol Köksdesign - Ågatan 32 Kök & Interiör - Victor Hasselbladsgatan 11 Rum & Snickeri Uddevalla - Bräckevägen 6

Beijer Byggmaterial - Norra Kajen 1 Kvänum Kök - Gistavägen 4 HTH Sundsvall - Viktoriaesplanaden 1 FRESKS XL BYGG - Murarvägen 8

Wernerson Interiör - Norrmyravägen 2

Uppsala

HTH Köksforum Umeå - Formvägen 8F Hermansons Kök - Björnvägen 5-7

Electrolux Home - Vaksalagatan 19-21 Salléns Elektriska - Fyrisborgsgatan 2 Vabene Uppsala - Fyrislundsgatan 68

Umeå Östersund

Karlstad

Beijer Byggmaterial - Hagavägen 35 Kök 1 - Ställverksvägen 1

Beijer Byggmaterial - Husbyggaregatan 2 Richardson´s AB - Ramgatan 5

Falun

Skövde HTH - Södra Metallvägen 2, Stallsiken

Gävle Kakeldesign - Södra Kungsgatan 59 Kök & Bad - Växelgatan 1

Jönköping Kök & Tvättexperten - Sjöhultsvägen 9

Växjö Fellessons Bygghandel - Smedjegatan 9

Malmö UNO Form - Östergatan 21

Ängelholm Crown Kitchen - Transportgatan 7

Electrolux Home Falun - Åsgatan 8

Piteå Ballingslöv Piteå - Ångsågen, Batterigatan 1 C

Sälen Ingmar Eriksson Rör - Vörderås 4

Huvudkontor & showroom

Hantverkargatan 22, 112 21 Stockholm 08 - 551 11 625, kontakt@enamello.se

www.enamello.se


VILLA

ett skönare trädgårdsliv En snygg och välordnad trädgård ger ett trevligt första intryck av villan. Dock kan det vara ett både tidskrävande och ansträngande arbete att hålla buskar, träd och planteringar i ett gott skick. För att få de bästa tipsen och knepen för att på ett enkelt och smidigt sätt sköta sina ägor har vi kontaktat landskapsdesignern Susanne Lundgren. Susanne är grundare och ägare av Blad by Lundgren, som i över åtta år hjälpt sina kunder med att planera och anlägga trädgårdar.

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

67


VILLA Behagligt tillbakalutade i en hammock låter vi Susanne dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Till att börja med, vilka är dina bästa tips vad gäller plantor och buskar om man vill ha en lättskött men ändå vacker trädgård? ”Grundarbetet är A och O. Gräv ur ordentligt och byt ut jorden mot ny kvalitetsjord. Det ger växterna de förutsättningar som krävs för att de skall etablera sig och blir frodiga. Därefter gäller det att vattna. Växterna kräver rikligt med vatten för att etablera sig bra och få kraft att stå emot våra kalla vintrar.” Växter behöver alltid en viss skötsel och omvårdnad, finns det några andra attribut som inte behöver hållas efter men som ändå ger grönområdet en skön och behaglig känsla? ”Att blanda material skapar liv och spänning in en trädgård. Låt sten möta trä. Sten blandat med grus bryter upp stora stenläggningar. Belysning rekommenderar jag alltid. Det flyttar bort mörkret från fönstret och gör att rummet inomhus känns mycket större. Särskilt på vintern. Jag är själv mest förtjust i att se effekten av ljuset, inte själva armaturen. Har man en väldigt plan tomt är kan man att satsa på upphöjda rabatter eller portaler för att ge en bättre rumskänsla.”

På vissa delar av sin tomt vill man vara utom syhåll för grannar och förbipasserande, finns det något enkelt men snyggt sätt att skapa en insynsskyddad oas? ”En häck eller buskar är mysigast. Satsa på en uppvuxen häck. En häck växer, under goda förutsättningar mellan 10–20 centimeter per år. Oftast har man hunnit flytta innan en liten häck har hunnit bli så stor att man får någon glädje av den. En spaljé med klätterväxter är också en lösning. Eller en pergola, ibland är det inte väggar man behöver för att skapa rumskänsla utan ett tak. På en pergola är det klätterväxterna som skapar taket.” Om man känner att man vill ta in experthjälp för planeringen av sin trädgård är ni ju bara ett telefonsamtal bort. Hur går det till när ni tar er an ett nytt objekt?

Susanne Lundgren, landskapsarkitekt.

68

VILLA & WEEKEND

”Jag bokar alltid in ett första kort besök för att kunden skall få träffa mig och bilda sig en uppfattning om det är mig de vill

SOMMAR 2011

arbeta med och för att jag skall få en bild av kundens behov. Blir vi sedan ense om arvodet för uppdraget så träffas vi en gång till för ett längre möte där vi går igenom kundens önskemål, tycke och smak. Därefter mäter jag upp och inventerar trädgården noggrant. Vi gör bara skalenliga ritningar. Skisser kommer inte kunden så långt med om det är fråga om större anläggningar. Det kan bli väldigt trista och dyra överraskningar när det visar sig att det faktiskt krävs en stödmur eller flera trappsteg för att få trädgården att fungera.” Hur lång tid tar det att anlägga en ”standard” trädgård och hur ser arbetsgången ut? ”Det är väldigt svårt att säga men mellan tre till fem veckor får man räkna med om det är nyanläggning det är frågan om.” Hjälper ni till även med skötseln av trädgården efter det att designen är klar och allt är anlagt? ”Självklart gör vi det. Vi kan komma ut


VILLA

varannan vecka eller bara en gång på våren, sommaren och hösten. Är trädgården nyanlagd rekommenderar vi kunden att åtminstone ta hjälp med vårskötsel och höstskötsel. Återkommande trädgårdsskötsel omfattas också av RUT, vilket är glädjande.”

funkis hus som byggs. Belysning är nästan standard nu för tiden och så fortsätter trenden med naturmaterial som skiffer, granit och sandsten.”

Finns det trender inom trädgårdsdesign, och hur ser dessa i så fall ut för tillfället?

”Vatten i någon form. En bäck, en damm eller bara ett vattenporl ger så mycket liv och trivsel. Vatten fungerar också som en bra ljudridå om man har problem med buller och stök.” 

”Den strama och minimalistiska håller i sig. Inte så konstigt med tanke på alla

Om du slutligen får välja ut en enda sak som en trädgård enligt dig inte kan vara utan, vad skulle det vara?

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

69


Mora Shower System Ett sommarregn i ditt badrum moraarmatur.se


WEEKEND

En plats fรถr livsnjutare

72

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011


WEEKEND

Det är liv och rörelse på Bomans när jag kliver in i den välkomnande salen där hotellets gäster och en del av Trosas invånare ska dinera framåt den ljuva vårkvällens slut. Jag finner ägarinnan Kristin Boman, som jag sedan länge sett fram emot att träffa, botaniserandes bland påskris och blommor som skall pryda middagssalen. Av Christine Deckert

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

73


WEEKEND

K

ristin är den fjärde generationen Boman som driver Bomans Hotell, beläget nära hamnen i Trosa. Allt började med Kristins gammelmormor, Stina Boman, som hade en krog med namnet Bomans Matsalar i Nyköping under 1930- och 40-talen. Vi låter Kristin ta oss med på den långa resan som lett till det moderna boutiquehotell som Bomans Hotell är i dag. ”Från den allra första början hade min gammelmormor en krog i Nyköping som hette Bomans Matsalar. Där spenderade min mamma väldigt mycket av sin ungdomstid, hon tyckte att det verkade vara så romantiskt med krogverksamhet att hon drömde om att ha ett hotell och restaurang. Även jag följde i gammelmormors fotspår, och när jag var 18 år började jag arbeta på Café Opera i Stockholm och flyttade sedan så småningom till New York, där jag först arbetade som hovmästare och sedan som restaurangchef. Efter ett par år längtade jag dock hem till Sverige. Då ringde jag till mamma och föreslog att vi skulle köpa ett hotell och driva det tillsammans.

74

VILLA & WEEKEND

Sagt och gjort! Den 1 juni 1988 köpte vi upp hotellet Strömsborg, ett väldigt nedgånget konferenshotell, bytte namn till Bomans Hotell och påbörjade en omfattande upprustning. Vi hade dock inte så gott om pengar så vi gjorda i stort sett allting själva och med god hjälp av vänner och bekanta så målade vi, klädde om möbler med mera, med mera. Då höll vi hotellet stängt under helgerna, men sedan dess har marknaden för weekends bara växt och nu står weekendgästerna för en stor del av vår omsättning.” En bit i vårt samtal kommer en kvinna in med en stolsdyna i högsta hugg, hon tittar på våra vattenglas och undrar med glimten i ögat om det inte är lite tidigt på dagen för en gin och tonic. Sedan sätter hon sig ner och diskuterar omsorgsfullt hur de på bästa sätt skall klä om dynorna. Det känns familjärt, och det är något man verkligen upplever på Bomans. Omsorg, humor, och känslan av att vara hemma hos en livsnjutare. ”Min amerikanske man, som jag träffade under min tid i New York, trivdes dock inte i lilla Trosa utan längtade tillbaka till

SOMMAR 2011

storstaden. Därför sålde jag min del av Bomans till mamma och min styvfar efter drygt ett år, och vi flyttade tillbaka till New York. Men vårt äktenskap tog dessvärre slut bara ett halvår senare, och något stukad återvände jag till Trosa igen. Men inget ont som inte för något gott med sig. En vacker dag kom en gammal bekant till mig på besök på hotellet. Han hette Benson och vi hade sommarjobbat på samma krog när vi var i 15-årsåldern. Vi fattade tycke för varandra ganska omgående och började träffas regelbundet. Efter två år föddes vår dotter Amanda, som nu fyller 18 år, och ett par år senare föddes vår son Gustaf som fyller 15 snart. Tillsamman började vi med att 1998 arrendera driften av mina föräldrar för att 2005 ha köpt hela driftsbolaget och även fastigheten. Nu började mitt livs roligaste projekt. Att få vara med och bestämma varenda liten pryl, allt från eluttag till möbler. Det var först nu som jag fick utlopp för min kreativitet ordentligt, och jag insåg att jag har känslan för att skapa miljöer som människor trivs i. I februari 2008 kom sedan den stora


WEEKEND

katastrofen i mitt och barnens liv. Benson dog hastigt vid 43 års ålder och jag stod själv med två barn och hotellet. Min första tanke var att jag skulle sälja hotellet och flytta från Trosa. Jag insåg dock snabbt att jag inte var i stånd att ta ett så livsavgörande steg just då och bodde kvar i vårt hem och behöll hotellet. Nu tre år senare, med lite perspektiv på tillvaron inser jag att mitt beslut var rätt. Vi har en god vän i familjen som heter Harriet Öholm. Hon klev på som konsult och tillförordad VD för Bomans under en period. Tack vare henne och alla mina fantastiska medarbetare kunde Bomans fortsätta vidare och blomstra. Numera är det jag själv som är VD och jag driver hotellet tillsammans med min Platschef, Jonas Svanberg. Jag arbetar till nittio procent med magen och hjärtat, tack och lov har jag duktiga människor omkring mig som arbetar med hjärnan.

Som du förstår har min resa med Bomans varit en berg och dalbana. Men det är som The Beatles sjöng; ”I’ ll get by with a little help from my friends”, mitt tillägg måste dock bli; family and staff.” Innan jag lämnar Kristin Boman för att ställa i ordning matsalen inför kvällens gäster hinner jag avsluta vårt intressanta samtal med tre stycken korta snabba frågor; Vad inspirerar dig? ”Vi har alltid rest mycket och då har jag hämtat det mesta av min inspiration. Jag väljer resmål efter hotell och inte plats. Jag tror också att jag köper varenda internationell inredningstidning som finns att tillgå. Jag hittar olika idéer och sedan gör jag om dem på mitt sätt, för att de ska passa på Bomans.” Varje rum har sin helt egen stil, vilket är ditt favorit-rum?

”La Dolce Vita-rummet står för en flärd som jag personligen tycker mycket om. Egentligen ville jag ha en bild på Brigitte Bardot eftersom Benson tyckte att hon var så fantastisk. I stället blev det Anita Ekberg (jag hittade helt enkelt ingen riktigt bra bild på Bardot). Jag har alltid haft en faiblesse för gammaldags vampiga kvinnor med stor (äkta) byst.” Vad är avkoppling för dig? ”I arbetssammanhang trivs jag allra bäst när jag får måla, klä om möbler eller skapa nya härliga miljöer. Privat är det mina barn, min familj och mina vänner som får mig att må allra bäst. Jag njuter lika mycket på en klippa i Trosa som jag gör på Club 55 i St Tropez. En tidig morgonkaffe i min trädgård när solen gassar gör mig glad. Jag försöker njuta i stunden och jag tar inte längre något för givet. Man vet aldrig när livet förändras.” 

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

75


Ditt självklara val av kvalitetsprodukter för din swimmingpool

www.pahlen.se ledande inom utrustning för pooler


Två sätt att äga pool.

Fix-och-don-systemet.

Pahlén Pool System.

Antingen satsar du på att alla hantverkare kommer när de lovar, att de olika delarna i poolpaketet passar ihop, och att du själv kan hoppa in och fixa saker när det strular till sig. Eller så väljer du ett Pahlén-system från en certifierad återförsäljare. Ett komplett paket av svenskutvecklad kvalitetsutrustning med installation, service och underhåll. Och så en garanti ovanpå det. Det vill säga: Det bekymmersfria sättet att äga pool.

PA H L É N

M3 3X6M

Pahlén Pool System levereras som kompletta cirkulationssystem med rening, uppvärmning och belysning för de vanligaste poolstorlekarna. De säljs i bas- eller premiumutförande, med eller utan extra tillval. Kontakta närmaste certifierade Pahlén återförsäljare.

w w w.p ahl en. se


VILLA

78

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011


VILLA

tidlösa

köksmästerverk Ett klassiskt kök går aldrig ur tiden, och är ett ­säkert kort när köksrenovering står på agendan. Att de sedan är de absolut vackraste köken gör ju valet av stil än lättare. Här är fyra stycken moderna klassiker som passar in i alla hus, oavsett stil eller ålder.

lidhults kök, newport

Finns det en vacker kakelugn i köket bör tillfället tas i akt och lyfta fram den med hjälp av den övriga inredningen.

En äkta svensk klassiker är småländska Lidhultskök, som i över 50 år försett nöjda kunder med ett kökshantverk av högsta klass. Med inspirationen hämtad från den amerikanska södern är Newport-serien ett levande och rofyllt kök, med många smarta detaljer och funktioner. Det är ett traditionellt kök som har gott om ytor, förvaring och svängrum, helt enkelt ett kök att umgås i oavsett om det bara är familjen eller ett större sällskap. Som i alla kök från Lidhults är mate-

rialen genomgående massiva och äkta, detaljerna genomtänkta och allt gjort med stolt småländsk hantverksmässighet. De antikvitmålade luckorna ger tillsammans med det handgjorda kaklet och tallriksskåpet köket en känsla från flydda tider. Då köket var huset hjärta och det var här man umgicks både till vardags och när det vankades festligheter. Kontrasterna mellan det svarta och det vita gör sitt för att stärka den klassiska atmosfären, samtidigt som det tillför den nutida kopplingen till dagens moderna kök.

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

79


VILLA

siematic, beaux arts Ett klassiskt kök behöver inte betyda att moderna trender ej är tillåtna. Det visar SieMatic tydligt med sitt kök Beaux Arts. Inspirationen är hämtad från den arkitektoniska stilen med samma namn, som kännetecknas av en blandning av influenser från olika tider. Genom att blanda de typiska detaljerna från ett klassiskt kök

80

VILLA & WEEKEND

som pilastrar och spegeldörrar med moderna bänkskivor och rostfritt stål skapar SieMatic sin egen moderna tolkning av det klassiska köket. SieMatic har gjort sig kända för att leverera kvalitetskök med prisbelönt design och suverän teknik, något som såklart även gäller för Beaux Arts. Kökets perfekta symmetri och klassiska proportioner gör att blandningen av

SOMMAR 2011

de olika stilarna känns naturlig och ger köket en helhet. För den som vill sätta sin egen personliga prägel på sitt kök så är Beux Arts ett utmärkt val. Här ges en unik möjlighet att kombinera till synes kontrasterande designelement i en elegant och harmonisk helhet med en stor palett av färger, former och ädla material som verktyg.


VILLA

Med inspiration från olika kulturer och tidsepoker bryter Beaux Arts mot invanda stilregler och ger utrymme för en personlig köksdesign.

Inspirationen är hämtad från den arkitektoniska stilen med samma namn, som kännetecknas av en blandning av influenser från olika tider.

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

81


VILLA

myresjöhus, djursholm Det är nu över 60 år sedan Myresjökök tillverkade sitt första kök i den lilla byn Älmhult, där fabriken ligger än i dag, och man har sedan dess etablerat sig som en av Sveriges största kökstillverkare. Deras kök Djursholm är ett utmärkt alternativ för den som vill ta den klassiska sekelskiftesvillan in i 2000-talet. Köket är vitt från golv till tak vilket skapar en rymd och inger en härligt ljus och trevlig känsla. Stänkskyddet och sockeln med mässingsklädda ytor gör sitt för att förstärka den klassiska känslan och tillsamman med de spröjsade vitrinskåpen påminns man om svunna tider, utan att det för den sakens skull känns för gammaldags. Förutom vitt finns köket även i kulörerna cappucino och maräng. Djursholm är ett kök där man kan göra så mycket mer än att bara laga mat och äta. I stället skapas känslan av ett sorts allrum, som man varken vill eller för den delen behöver lämna särskilt ofta.

Sekelskiftesstilen märks i köksskåpens profilerade speglar och de höga skåp som på ett praktiskt sätt utnyttjar takhöjden.

Djursholm är ett kök där man kan göra så mycket mer än att bara laga mat och äta.

82

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011


VILLA

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

83


VILLA

Uno Forms vackra och mest sålda kök Classic, med de utmärkande lamellfronterna.

84

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011


VILLA

uno form, classic Kökstillverkaren Uno Form är ett lysande exempel på allt det som gjort dansk design så älskad och framgångsrik världen över. Deras Classic-serie skapar med sina harmoniska former och väl avvägda dimensioner ett ljust och minimalistiskt intryck. De rena linjerna och de naturliga materialvalen ger köket ett lugn och en beständighet som gör att det höjer sig

över alla de trender som kommer och går, och har så gjort allt sedan det ritades av Arne Munch redan 1968. Han inspirerades av de originella skåp och möbler som var typiska för den danska designen under den tidsperioden, och av en irritation att de kök som tillverkades var så stela, tunga och klumpiga. I ett flertal artiklar kritiserade han kökstillverkarnas fantasilöshet och tog till sist saken i egna händer.

Det kök som Arne då utvecklade bygger på idén om en fyrkantig modul med måtten 60 gånger 60 gånger 60 centimeter, som ska passa in i alla kök oavsett storlek och utformning. Köket, med dess karakteristiska lamellfronter, är sedan dess en dansk designklassiker som behållit sin originalitet i över 40 år. Och frågar du oss kommer den att hålla i minst 40 år till.

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

85


RETRO DESIGN Designhistoria som inte kostar skjortan

Du ser dem oftast bara i exklusivare miljöer. Den nyss avslutade Filmfestivalen i Cannes, socitetens nattklubbar, överallt där man vill skapa ett intryck lyx och flärd. Men på senare år har designklassiker som Ägget,Svanen och Barcelona stolen även setts i vardagligare etablisemang. Mycket tack vare den ledande aktören Infurn (Inspirerande Möbler) som erbjuder designermöbler till fabrikspriser.

Det är nästan omöjligt att se skillnad från orginalen. I onlinebutiken erbjuder INFURN trofasta reproduktioner från kända möbeldesigners.

Den legendariska Ball Chair, finns just nu Infurns lager för snabbutskick. Upp till 70% billigare hos INFURN jämfört med orginalpriset från 60-talet.

Bauhaus-Eran är oundvikligen den mest tongivande epoken om vi pratar inredning. Designers som Charles Eames, Arne Jacobsen, Ludwig Miles van der Rohe och Charles Le Corbusier började experimentera med form och funktion och tog möbeldesign till en ny nivå. Om du är ägare till en av de ursprungliga möblerna från dessa designers så hör du till en liten skara, eftersom vi inte längre är så lyckligt lottade att ha dessa legendariska formgivare fortfarande i livet. Detta tillsammans med den stora efterfrågan som har skapats kring exklusiva designermöbler har det gjort att de har blivit allt svårare att hitta. INFURN’s ambition är att sprida detta arv vidare och erbjuda sina kunder en möjlighet att äga en bit av designhistoria utan behöva besöka Bukowski’s auktioner. Det finns två typer av bauhausmöbler på marknaden när det gäller nya produktioner av dessa kända formgivare. Du kan köpa ett så kallat orginal eller en reproduktion. Visst låter det som skillnaden mellan

Couture och och HM, om du pratade mode, men inom detta område är det inte så stor skillnad. Sanningen är att patentet på den ursprungliga designen faller efter tjugofem år, och andra får producera dem, och beroende på lokala lagar, även använda designerns namn. Den enda skillnaden är vissa företag betalar en “licensavgift” för att ha rätt att kalla det ett original, och andra som inte är bundna av nationella lagar kallar det en reproduktion, trots att många av dem är tillverkade i samma fabrik och har sin titel bara på grund av vem som säljer det till dig. Nu finns bra och dåliga versioner men termen “orginalet” är inte en garanti för att det är en bättre version, bara en garanti för att du får en tunnare plånbok. INFURN introducerades på Frankfurtbörsen tidigare i år och skördar nu frukterna av den kraftiga ökningen av kapital i koncernen. De är sedan länge marknadsledande i Europa och har satt en standard med tonvikt hög kvalitet, brett utbud och lågt pris, en standard som få konkurenter kommer i närheten av. INFURN har 22 fabriker som skräddarsyer sina möbler efter kundens önskemål, vilket ger ett oändligt antal alternativ i form, tyg och färg i deras online shop www.infurn.com. Låt inte ordet fabrik vilseleda Inte bara stolar och fåtöljer! INFURN erbjuder mer än 300 produkter i onlinebutiken.

Ser bra ut i varje kök. Stapelbara fiberglas stolar inspirerad av Verner Panton.

dig produkterna är antingen helt eller delvis handgjorda med varje tillverkare specialiserad på endast ett fåtal av dessa exklusiva möbler. Du kan beställa online, eller kontakta Infurns skandinaviska försäljningsavdelning och få möbler levererat direkt hem till ditt vardagsrum och spara upp till 92% på vad de så kallade ursprungliga exemplaren skulle kosta. De har också ett „köp två få en gratis“ erbjudande på hela sin samling av möbler, belysning och accessoarer. INFURN har även fått den tyska ”Gütesiegel” (kvalitetsmärkning) från det tyska Konsumentverket efter att ha passerat noggranna tester på kvalitet av produkter och tjänster i Europas största och tuffaste marknad. Lätt att se hur detta företag nu också tar den amerikanska marknaden med storm. Även om det är hårda tider ekonomiskt vill de flesta ha ett vackert och trendigt hem, INFURN är därför ett utomordentligt bra alternativ eftersom sanningen är den att alla nygjorda möbler är i verkligheten en reproduktion. Varför inte få bästa kvalitet till bästa pris? Oavsett om du vill ha ett elegant vardagsrum, det exklusivaste kontoret, eller bara leva som en rockstjärna, så finns ingen skam i att göra det på en budget.

För mer information ring +46 852500726 (Mån - Fre: 09 - 18) eller besök INFURNs onlinebutik - www.infurn.com


U T VA LT F Ö R D I G

Sommar på slottet Det är något speciellt med somrarna på Örenäs Slott. Lämna vardagen bakom er och koppla av i vacker slottsmiljö och upplev närheten till havet och naturen. Det finns massor utav intressanta guldkorn längs den skånska kusten och vi hjälper dig gärna planera en dagsutflykt. Varför inte en mysig tur till den blomstrande ön Ven i Öresund eller kanske en shoppingtur till någon av storstäderna i närheten? Fördriver ni hellre tiden med en golfklubba i handen finner ni inte mindre än 26 stycken 18-hålsbanor inom en femmilsradie från slottet. Planera din semester i ett grönt område vid havet mellan Helsingborg och Landskrona.

Under perioden 27 juni till 14 augusti gäller sommarpriser och i vårt sommarpaket ingår trerätters middag, kaffe i slottets salonger, logi och stor frukostbuffé. välkomna till örenäs slott!

Pris: Från 1 000:-

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

87


Alla har rätt till 15 veckors badsemester. På Folkpool tycker vi att 5-6 veckors semester är på tok för lite. Därför har vi i över 40 år erbjudit svenskarna en badsäsong som sträcker sig från mitten av maj till slutet av augusti. I våra badbutiker längs hela landet hittar du allt du behöver för att göra ditt hem till din egen semesterort. Borta bra, men hemma bäst!

logen a t a k l l poo Bestäl olkpool.se på f

Folkpool Kungens Kurva Geometrivägen 3, Kungens Kurva Tel 08-530 600 84 Öppet vard 11-18 lör 11-15

Folkpool Stock

Försäljningskont Kungsängen Tel 08-581 718 00 www.folkpoolsto


kholm

tor

0 ockholm.se

Folkpool Arninge

Hantverkarvägen 2 (Arninge Centrum) Tel 08-630 06 20 Öppet vard 11-18 lör 11-15

Folkpool Upplands Väsby

Kranvägen 4, (InfraCity Västra) Upplands Väsby Tel 08-590 365 21 Öppet vard 11-18, lör 11-15

Folkpool Järna

Ullängsvägen 1, Järna Tel 08-551 715 33 Öppet vard 11-17, lör 11-15 www.folkpooljarna.se


Den första tvättmaskinen som rekommenderas av Astma & Allergiförbundet Cylinda tvättmaskin FT 776 är den första tvättmaskinen som rekommenderas av Astma & Allergiförbundet. Effektiva tvättoch sköljprogram samt ett unikt program för rengöring av trumman hjälper personer med kontaktallergi eller känslig hud. Dessutom är den miljömärkt med Svanen och har hela fem års garanti. Läs mer på www.cylinda.se


WEEKEND

vällagrad hotelljuvel

Öland kallas ofta för solen och vindarnas ö, inte minst eftersom ön har ovanligt många soltimmar och är ett populärt sommarresmål. Golfbanor i världsklass, Borgholms mysiga gator och gränder, de långa sandstränderna och det solsäkra läget bidrar till att befästa Ölands roll som en av Sveriges populäraste sommardestinationer.

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

91


WEEKEND

E

fter att ha färdats över den sex kilometer långa Ölandsbron är det inte långt till Färjestaden och ett av öns äldsta och mest hemtrevliga hotell, Hotell Skansen. Hotellet, som sedan 1984 drivs av familjen Norén, är ett perfekt alternativ för den som vill passa

på att njuta av livets goda i ett par dagar. Den solgula hotellbyggnaden rymmer mycket personlighet och, inte minst, ett varmt och familjärt bemötande. Familjen Norén är whiskyfantaster av stora mått, vilket hotellets verksamhet skvallrar om. Hotel Skansen är ett aktat namn i whis-

Den solgula hotellbyggnaden rymmer mycket personlighet och, inte minst, ett varmt och familjärt ­bemötande. kykretsar och har ibland annat fått utmärkelsen ”The Great Whisky Bars of the World”, en slags whiskykrogarnas motsvarighet till de åtråvärda stjärnorna i Guide Michelin. Här kan du dessutom buteljera din egen whisky. Den som vill fördjupa sina whiskykunskaper kan välja att gå på en whiskyprovning. På Hotel Skansen erbjuds bland annat en uppskattad basprovning, då man får prova fyra sorters whisky från olika områden. Här finns inte bara ett av Sveriges största whiskyutbud med över 1100 sorter från världens alla hörn. Från och med nästa år kan man även lagra sin egen whisky här. ”I höst bygger vi ett whisky warehouse i traditionell skotsk stil. Det fungerar som en lagerbyggnad där vi planerar att lagra whisky på fat. Huset kommer även inrymma en liten shop och en utställning, där man kan lära sig mer om hur ett whiskydestilleri fungerar och hur whisky tillverkas. Huset invigs under våren 2012”, säger Fredrik Norén, platschef på Hotel Skansen.

H

otel Skansen har, liksom resten av Öland, en rik och spännande historia, som bland annat involverar fientliga danskar, ett förödande blixtnedslag och en hel del brännvin. Marken som omgärdar Hotel Skansen är ett gammalt befästningsverk, kallat ”Kråkerskärs Skans”, därav namnet ”Hotel Skansen”. Befästningen uppfördes 1643 för att försvara oss mot danskarna, som ansåg sig behöva denna plats för att oberoende av väder och vind kunna anfalla handelsstaden Kalmar. Villan som ligger bredvid Skansen, som idag används som hotellannex och konferensbyggnad, är från 1700-talet och var Färjestadens handels och brännvinsbod under

92

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011


WEEKEND

många år. Här har många krögare passerat revy sedan hotellets invigning 1796. På sommaren blommar Hotel Skansen upp och fylls med gäster som vill njuta av sol och bad, nöje och Ölands härliga stränder. I princip varje kväll bjuds det på musikalisk underhållning på hotellets uteservering och på restaurangens meny finns bland annat populära storsäljare som öländska kroppkakor och moule marine. En nyhet för i år är den färjelinje som trafikerar sträckan Kalmar- Färjestaden. Turen tar drygt tjugo minuter och färjorna går med relativt täta turer, även en bit in på natten. Biljetterna är minst sagt överkomliga, en enkel resa kostar ungefär 20 kronor. Färjelinjen invigs den 18 juni och kör därefter hela sommaren. ”Den nya färjelinjen gör det enkelt och smidigt att ta sig in till Kalmar över dagen eller för att äta middag på kvällen. Med färjan tar man snabbt in till hjärtat av Kalmar, vilket gör att man kan njuta av det mysiga kroglivet och sevärdheter som Kalmar slott, för att därefter återvända till oss på Hotel Skansen”, säger Fredrik Norén. I år firar hotellet 200 års jubileum. I hela två sekel har hotell- och restaurangverksamhet bedrivits på den här platsen, vilket bland annat firas med en specialkomponerad jubileumsmeny. Köksmästaren har komponerat en fyrarättersmeny som erbjuder rikligt med öländska smaksensationer.

Den nya färjelinjen gör det enkelt och smidigt att ta sig in till Kalmar över dagen eller för att äta middag på kvällen. Med färjan tar man snabbt in till hjärtat av Kalmar, vilket gör att man kan njuta av det mysiga kroglivet och sevärdheter som Kalmar slott, för att därefter återvända till oss på Hotel Skansen.

P

å Öland finns det mycket att hitta på, oavsett om man föredrar en aktiv eller lite mer tillbakalutad semester. Upplev ön från cykelsadeln, åk på en guidad tur på det unika naturområdet Alvaret eller besök någon av öns berömda fyrar. Den karakteristiska naturen på alvaret kännetecknar verkligen Öland. På alvarets karga mark möts flera olika naturtyper. Torra och kala hällmarker avlöses av praktfulla

orkidéängar och grunda sjöar. Här finns en mängd växter som trivs i den unika naturen. Den som hellre går en golfrunda mellan mötena kan välja mellan flera fina och välskötta banor i och i anslutning till Färjestaden. På Öland finns sju golfklubbar, från norr till söder. Närmast från Hotel Skansen ligger Saxnäs GK, som tillhandahåller utmanande och omväxlande golfupplevelser på en bana kantad

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

93


WEEKEND

av blandad löv- och barrskog. Här samsas nylagda sandbunkrar med historiska stenmurar, nutid och historia vävs samman. Saxnäs GK bjuder på mycket variation, med omväxlande skogsområden och en förtrollande utsikt mot Ölandsbron och Kalmarsund från fairway. Smala utslag varvas med breda fairways. Variera spelet genom att testa Ekerum Golf & Resort, med två riktigt bra 18-hålsbanor, restaurang, pub, golfshop, spa och konsthall. Här kan man stanna hela dagen och bara njuta av god mat, golf, kultur och natur. De två banorna Långe Jan och Långe Erik är hedoch parkbanor som sträcker sig genom den karakteristiska öländska naturen.

Den som vill koppla av både fysiskt och mentalt kan söka sig till Hotel Skansens spa-­avdelning, där man kan njuta av en ljuvlig massage med varma s­ tenar, stärkande kurbad, ansiktsbehandlingar eller v­ årdande inpackningar och behandlingar.

D

en som vill koppla av både fysiskt och mentalt kan söka sig till Hotel Skansens spa-avdelning, där man kan njuta av en ljuvlig massage med varma stenar, stärkande kurbad, ansiktsbehandlingar eller vårdande inpackningar och behandlingar. Här finns även yoga, chigong, pilates och gym för den som vill kombinera spa-njutandet med fysisk aktivitet. Unna dig en aromatisk kroppsinpackning och välj mellan fyra olika teman; relax, flow, detox och tonic. Relax har en avkopplande, avstressande och balanserande effekt. Flow verkar cirkulationsstärkande och energigivande och lämpar sig särskilt väl för stela muskler och leder.

P

å senare år har även choklad och kaffe letat sig in i spa-sortimentet. På Hotel Skansen kan man njuta av en härlig chokladmassage, som gör att den härliga och avslappnande kakaodoften sprider sig i hela rummet. En annan garanterat revitaliserande upplevelse är en body coffee behandling. Behandlingen inleds med en skön kaffe- och havssaltsscrub som får fart på cirkulationen och avlägsnar döda hudceller. Därefter väntar en inpackning med kaffe och välgörande oljor samt en härlig skalpmassage som ökar cirkulationen i hårbotten. Behandlingen avslutas med en body-coffee lotion som gör huden silkeslen.

94

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011


Varje trädgård är unik

Klassiskt formklippt, charmigt och vildvuxet eller modernt stramt? Vi planerar Din trädgård så att den passar Dig och den omgivande miljön. Vi ser till att Du slipper ytor som inte går att använda och rabatter som fylls av ogräs. Vi formger och anlägger din trädgård så att den blir en plats för njutning och ögonfröjd.

Från ritning till blomma susanne@bladbylundgren.se c www.bladbylundgren.se c tel 070-345 60 01


VILLA

96

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011


VILLA

lysande utsikter Ingen annan svensk stad är väl så nära förknippad med salta klippbad och krabbfiske som västkustens pärla, Lysekil. Den romantiska bilden av trångliggande fiskehus och gamla träbyggnader kompletteras nu med lyxiga strandvillor och lägenheter bara ett stenkast från Gullmarsfjordens glimrande vatten. Av Karin Thomasson

D

et är mycket som är unikt med Lysekil, till exempel finns här Sveriges enda fjord med Nordeuropas bästa dykvatten och Gamlestadens välbevarade trähus. Den gemytliga småstaden, belägen längst ut på Stångenäset mitt i Bohuslän, är en av Sveriges mest omtyckta och välbesökta semesterorter, och har så varit i många år. Den genuina stadskärnan med trevliga restauranger, med väldigt färska skaldjur på menyn, och ett flertal hotell gör att besökare kan äta gott och bo bra under tiden de utforskar det digra utbud av aktiviteter som den kringliggande marina miljön har att erbjuda. För den som inte bara vill 

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

97


VILLA

njuta av lata dagar på de soldränkta klipporna finns sälsafarin, kajakturer, makrilloch krabbfiske och självklart dykkurser och expeditioner för den mer äventyrlige. Vill man veta mer om livet under havsytan rekommenderas ett besök på Havets Hus där över 100 fiskarter, alla från Gullmarsfjorden och Västerhavet, samsas i det stora saltvattensakvariumet. Även på torra land finns mycket att göra och uppleva med golfbanor, spa-anläggningar, guidade turer, hästridning och kultur. Lysekils historia är nära kopplad till havet. Fiske, handel och sjöfart etablerade sig i tidigt i Norra Hamnen och det var även där som stadens äldsta del etablerades redan i början av 1800-talet, det som i dag kallas Gamlestaden. Dess välbevarade träbyggnader ackompanjerade av prunkande

98

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011


VILLA

trädgårdar och små intima torg utgör en unik del av inte bara Lysekil, utan av Sverige. Så småningom expanderade staden i och med byggandet av Södra Hamnen till det som idag utgör Lysekil. Lysekil är dock fortfarande en stad i förändring och allt fler inser att det är en mycket bra plats inte bara för semestern, utan även för året runt boende. Just nu uppförs strandvillor och ägarlägenheter med unikt läge alldeles invid Västerhavets vatten. ”Vi fortsätter nu med etapp tre i utvecklingen av ett nytt bostadsområde i Norra Hamnen. De två tidigare projekten har varit en framgång och sålts slut relativt omgående. Nu har vi nya drömbostäder tillgängliga i Södra Bansvik där vi kan erbjuda ett unikt vattennära boende i ostört läge, men med promenadavstånd in till centrala Lysekil med hela dess utbud. Det nya området kommer att bestå av sex strandvillor och elva stycken ägarlägenheter, de flesta med en strålande havsutsikt från uteplatsen eller terrassen”, berättar Per Mangelus, VD för byggherren PM Fastigheter AB. Norra Hamnen har tidigare varit ett område dominerat av industri, men görs

nu om till ett attraktivt bostadsområde med utrymme för barnfamiljer såväl som seniorboende. ”Strandvillorna bygger vi för ett bredare användningsområde. De passar både som sommarbostad och som året runt boende för familjer. Fyra av villorna är i nyfunkisstil och har tre våningar, där den stora takterrassen utrustats med jacuzzi och en bedårande utsikt över Västerhavet. De andra två är inspirerade av de för Bohuslän så typiska kaptenshusen. De är i två

plan med stora altaner mot söder där man både får utsikten mot havet såväl som mot badhusberget i öster. Vad gäller ägarlägenheterna så har samtliga terrasser, flertalet med havsutsikt, och intressanta planlösningar. Alla bostäder i projektet håller hög standard för såväl funktion som material, och vi ger även alla köpare möjlighet till sin egen båtplats bara några meter från sin bostad. Mer information om projektet finns på vår hemsida www.bansvik.com”, säger Per avslutningsvis. 

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

99


WEEKEND

herrgårdsgolf

med anor Tre mil söder om Jönköping, inbäddat i de vackra småländska skogarna, ligger Hooks herrgård. Hooks har med åren gjort sig känd för extraordinära golfupplevelser, fina vandringsleder och en njutbar herrgårdstillvaro med allt vad det innebär av god mat och en familjär känsla.

100

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011


WEEKEND

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

101


WEEKEND

H

ooks herrgård har anor från 1300-talet, den förste kände ägaren var Herger Joarsson, en föregångare till den riksbekanta ätten Oxenstierna. Herrgårdens huvudbyggnad och flyglar byggdes redan på 1700-talet. Redan då insåg man att läget intill Hokasjöns glittrande vattenspegel, var något alldeles extra. Runt herrgården finns två golfbanor och fina vandringsleder. ”En av våra allra största tillgångar är definitivt sjön och den vackra skogen som omger oss. Här möter man naturen, tystnaden och det rogivande lugnet så snart man stiger ut genom dörren. Att inleda dagen med ett morgondopp i Hokasjön eller en rask promenad i skogen är sann livskvalitet”, säger Hans Edberg, vd på Hooks herrgård. Hooks Herrgård är belägen bara ett par

102

VILLA & WEEKEND

mil söder om Jönköping, och det är lätt att ta sig hit oavsett vilket håll du kommer ifrån. Den som planerar att samla ett kompisgäng eller några kollegor från olika delar av landet till en golfhelg eller turnering gör därför ett strategiskt klokt val genom att mötas och golfa just här.

H

ooks herrgård har med åren gjort sig känd som en utpräglad ”golfherrgård”. Här har man svingat golfklubbor sedan 1934 och Hooks GK har två omväxlande 18-hålsbanor med olika karaktärer och personligheter att välja mellan; parkbanan och skogsbanan. Skogsbanan har skapats av den namnkunnige arkitekttrion Bruce, Edberg och Sederholm. Här finns dessutom övningsgreener, bunkerträning samt två driving ranges, allt inbäddat i grönskan från de kringliggande skogsområdena.

SOMMAR 2011


WEEKEND

På Hooks GK och Hooks Herrgård sätter man en ära i att bevara gamla traditioner. En av dem är whiskygolfen, som äger rum två gånger per år, nästa gång i oktober 2011. Herrgården arrangerade sin första Whiskygolf för tre år sedan, satsningen blev en så stor framgång att man bestämde sig för att göra det till ett återkommande evenemang. Whiskygolfen förenar två av livets främsta njutningar, i två dagar varvas sköna golfrundor med whiskyprovningar som vidgar vyerna och öppnar upp för nya smaksensationer.

E

n nyhet för i år är Hooks egen golfskola. Många gäster efterfrågar en möjlighet att få lära sig grunderna i golf i form av en intensivkurs, alternativt att förbättra svingen och tekniken för att kunna bli ännu vassare på banan. ”I sommar erbjuder vi en intensivkurs för nybörjare som förhoppningsvis leder fram till grönt kort, samt en utvecklingskurs, där man under ledning av ett erfaret pro, får lära sig tips och tricks som gör att man får ut mer av golfspelandet och kanske också sänker sitt handicap”, säger Therese Edberg, marknadskoordinator på Hooks Herrgård. Intensivkursen är fem dagar lång och förenar avslappnat herrgårdsliv med golfundervisning. Utvecklingskursen, som fått namnet ”Hemligheten till lägre score”, vänder sig till spelare med högst 15 i handicap. En av Sveriges bästa golfinstruktörer, Peter Grimfjord, är en av de golfprofiler som medverkar på kurserna, som arrangeras vid flera tillfällen under sommaren.

Y

tterligare en nyhet, eller åtminstone en efterlängtad relansering, är Hook Pro Am, en klassiker som var populär när den arrangerades på sjuttiotalet. I augusti gör den populära tävlingen comeback. Tre amatörer och ett pro utgör ett lag som möter andra taggade golfspelare. Totalt deltar 32 lag i tävlingen och stämningen brukar vara mycket god, såväl på som utanför golfbanan. Goda middagar, avslappnat umgänge, en möjlighet att utmana sig själv genom att spela mot proffsen väntar

de deltagande lagen. I år arrangerar Hooks även midsommargolf, en årlig tradition som brukar vara mycket populär, både för golfare och icke-golfare. ”Vår midsommargolf är ett bra alternativ för den som vill slippa planera inför midsommar. Det är bara att komma hit och njuta av vårt program, som bland annat innefattar en traditionell midsommar-

lunch och dans kring midsommarstången, men också rikligt med golf i alla dess former. Men vi har mycket att erbjuda, även för den som inte spelar golf utan bara vill komma hit och njuta av herrgårdslivet. Det är ett annorlunda sätt att fira midsommar på, i klassisk herrgårdsmiljö”, säger Hans Edberg. Granne med herrgården och de två förstklassiga golfbanorna har Hooks 

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

103


WEEKEND

herrgård styckat av tomter där man uppför villor av dansk langehustyp, hus med en modern och öppen planlösning som inbjuder till livskvalitet. Här bor man med den glittrande Hokasjön, golfbanorna och ett avkopplande skogsområde som närmsta granne. Här bygger prisbelönta Gärahovs bygg, i samarbete med arkitekten Sussie Tollbo, sex danska langehus som ger ägaren rikliga möjligheter att skräddarsy allt ifrån materialval till inredning. Langehusen kännetecknas av rektangulära byggnader med en enkel, modern och stilren arkitektur. Från verandan har man utsikt över Hokasjön och samtidigt full överblick över parkbanans sextonde hål. För närvarande finns två tomter kvar till försäljning. ”Vi bestämde oss för att stycka av tomterna intill golfbanan eftersom vi ville ta

104

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

vara på det magnifika läget med naturen inpå knuten. Trots att läget är både lugnt och naturskönt tar det inte mer än tjugo minuter med bil in till centrala Jönköping, så här kan man verkligen kombinera det bästa från två världar”, säger Hans Edberg Enplansvillorna har olika planlösning och boytan varierar mellan 120 och 200 kvadratmeter. Planlösningen är öppen och påkostade naturmaterial dominerar invändigt. För att verkligen bli ett med den omgivande naturen har husen utrustats med stora panoramafönster som vetter mot golfbanan. Här kan man inleda dagen med en lång frukost i solen på den generösa verandan med utsikt mot sjön, för att därefter greppa golfbagen och bege sig ut på en runda. Den som investerar i ett av husen erbjuds naturligtvis ett årskort på golfbanorna till ett förmånligt pris. 


dynor* på köpet till våra loungegrupper

*

dynväv

Den bästa textilen för utomhusmiljö, uv-resistent , vatten-, salt-, fett- och smutsavv isande. TÄBY: Hantverkarvägen 9, Arninge, 08-732 00 20. Mån–Fre 11–18, Lör–Sön 11–16 VÄRMDÖ: Minos väg 25, Mölnvik (bakom helikopterpl.) 08-570 31 570. Mån–Fre 11–18, Lör–Sön 11–16


WEEKEND

Nytt läge Hur ser det egentligen ut på bostadsmarknaden i dag? Det talas om lånetak, bubblor och ett ovisst ränteläge. För att reda ut begreppen har vi kontaktat Andreas Mühlich, marknadschef på Skandiamäklarna, ett av Sveriges största fastighetsmäklariföretag.

och för tillfället har vi nästan ett för stort utbud av objekt på marknaden, betydligt större än det brukar vara den här tiden på året. Men priserna ligger ändå fortsatt på en bra nivå, även om det tar lite längre tid att genomföra försäljningarna”, berättar Andreas Mühlich från Skandiamäklarna. Du nämner det lånetak som införts, vilket innebär att man max får belåna 85 procent av marknadsvärdet. Vilka effekter har detta gett och vad kan det innebära framöver? ”Inom branschen är känslan att vi så här långt ännu inte har påverkats, men det kommer att ha en viss genomslagskraft framöver. Då gäller det till största del för de som ska köpa sin första bostad, det är inte längre så lätt att träda in på bostadsmarknaden vilket i sin tur leder till en något minskad efterfrågan på objekten.” Det talas ofta om en ”bostadsbubbla”, och oron är stor för att den ska spricka. Vad är dina tankar runt det?

Bostadsmarknaden är något som påverkar oss alla, och skapar ständiga rubriker på löpsedlarna. Den senaste tiden har dessa präglats av en oro och ord som kris och bubbla har varit återkommande. Vad är det som händer på marknaden för tillfället?

106

VILLA & WEEKEND

”Under den första delen av 2011 har jag upplevt bostadsmarknaden som lite småtrög. Det är många som väntat med försäljningar för att följa ränteutvecklingen och för att se hur stor påverkan det nyligen införda lånetaket kommer att ha för priserna. Denna försiktighet har nu avtagit

SOMMAR 2011

”Som jag ser det så finns det ingen bubbla att vara orolig för. Detta på grund av att marknaden är stabil, och har så varit ända sedan 1992. Det har varit en kontinuerlig utveckling utan vare sig höga toppar eller djupa dalar. Vi har en permanent bostadsbrist i våra storstäder, och så länge efterfrågan är större än utbudet kommer det inte att bli någon kris och därmed existerar ingen bubbla som kan komma att spricka.”


WEEKEND Hur tror du då att det kommer att se ut under resterande del av 2011? ”Visserligen har vi nu en stigande ränta, men nya räntenivåer är något som hushållen relativt snabbt brukar vänja sig vid och har egentligen ingen större inverkan på bostadsmarknaden. Jag tror att vi kommer att se en återhämtning efter det något passivare första halvåret, något som vi redan ser tecken på då antalet objekt har ökat under den senaste tiden. Aktiviteten kommer dock att öka ytterligare och jag känner tillförsikt inför nästkommande halvår.” Vad är, enligt dig, det viktigaste att tänka på om man ska sälja sin bostad?

”Det som är av största betydelse vid en kommande försäljning är att hitta rätt mäklare. Mitt råd är att boka tid med två eller tre stycken olika mäklare för att sedan gå vidare med den som ingett störst förtroende och där man känner att personkemin stämmer. Utöver det bör mäklaren ha en god lokalkännedom och bra referensförsäljningar.” Hur jobbar ni på Skandiamäklarna för att på bästa sätt lyckas med en bostadsförsäljning? ”Vi försöker att ständigt utveckla vår tjänst och våra mäklare. Vår fokus ligger på att leverera kvalitet till våra kunder,

och se till att göra vad som krävs för att de ska känna sig nöjda och tillfreds under hela processen. Det gäller för såväl säljare som köpare. Därför ser vi till att samtliga medarbetare på våra 75 franchisekontor runt om i landet får löpande utbildning så att de ständigt blir bättre och har den senaste kunskapen. Allt för att vi ska kunna erbjuda en så bra och kvalitativ tjänst som möjligt. Och vi vet faktiskt att vi lyckats eftersom vi regelbundet gör omfattande mätningar för att ta reda på våra kunders omdömen. Där får vi i dagsläget väldigt goda betyg, men det gäller att jobba hårt framöver så att vi bibehåller våra kunders förtroende.”

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

107


WEEKEND

lugnande oas för

stressade själar

Alltsedan Axelsons Gymnastiska Institut grundades av Hans Axelson under tidigt 60-tal har det varit ledande inom utvecklingen av modern svensk massage och kroppsterapier i Skandinavien. År 2005 öppnade de sitt behandlingscenter mitt i Stockholm, och här är vår utsändes rapport från en av Sveriges bästa spa-anläggningar. Av Christine Deckert

110

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011


WEEKEND

J

ag är något uppe i varv när jag kliver in genom Axelsons dörrar, men finner snart att här inte finns plats för storstadens hets och som i ett trollslag känns alla problem som bortblåsta. I den stilfullt inredda lobbyn finns lektyr, hälsoberikande snacks och dryck. Det dröjer inte lång stund innan Nora Forsberg, Spachef på Axelson, hälsar mig välkommen och börjar berätta om deras breda utbud av behandlingar. Axelsons SPA De Luxe är, enligt Nora deras mest bokade paket och efter en snabb titt på vad som ingår, vilket var allt man kan önska sig och lite till, så är valet lätt. Iförd en tjock frottérock och mjuka tofflor existerar inga bekymmer längre och jag finner mig själv i ett rogivande rum, med behaglig musik som för tankarna till fjärran.

J

ag börjar med en kroppspeeling, som följs av en spirulina alginpackning med ansiktskur. Spirulina är det vetenskapliga namnet på den blå-gröna algen, i folkmun även kallad ”mirakelalgen” som tillhör cyanobakterierna. Den innehåller antibiotika, och andra bakteriehämmande ämnen som stärker kroppens immunförsvar. Den skall

N

verka som en utrensande inpackning och hjälpa kroppen att bli av med toxiner. Först känns det märkligt att bli inpackad i plast, men det övergår till något helt fantastiskt mysigt när jag blir vidare inpackad i ett tjockt duntäcke. Samtidigt läggs en lugnande kudde med doft av lavendel över mina ögonlock. Här skulle jag kunna ligga kvar där hur länge som helst!

ästa punkt på spa-programmet är Spa-Massage och en klassisk ansiktsbehandling. Där ingår det även en hudanalys då du får precisa rekommendationer om vilka produkter som passar just din hy. Axelsons jobbar nästan uteslutande med Kerstin Florian som är ett både prisbelönt och ledande varumärke inom spa-industrin. Märket finns endast att tillgå på utvalda spa-salonger och spaanläggningar. Kerstin Florians koncept för kroppsbehandlingar ingår även i Axelsons skola där man utbildar morgondagens spaterapeuter.

E

fter att ha avnjutit hela det fantastiska Spa De Luxe paketet har energin kommit tillbaka och jag känner mig som en ny människa, redo att åter möta storstadens dynamik. Jag lämnar Axelsons Spa med en varm rekommendation till den som vill skämma bort sig för en dag.

VILLA & WEEKEND

SOMMAR 2011

111


vILLA& wEEKEND

VAD GÖR ETT GOLV SJÄLFULLT? 300 MM BRED Ek nATUROLJAD

omslagsbild: Dania strandstol från skagerak denmark

Chefredaktör/Ansvarig utgivare Christian Bohman christian@villaweekend.se Medarbetare i detta nummer: Annika Wihlborg, Karin Thomasson, Tomas Sävö, Susanna Andersson och Ewa Sjöholm Formgivning/Art Director Robert Ringström robert@villaweekend.se Annonsförsäljning Christine Deckert christine@villaweekend.se Postadress Villa & Weekend Svärdvägen 21 182 33 Danderyd E-post red@villaweekend.se Telefon 08-410 102 15

www.rappgo.se

Villa & Weekend är ett gratisdistribuerat magasin, exklusivt för alla villahushåll i Danderyd, Djursholm, Stocksund, Saltsjöbaden och Lidingö. Magasinet delas ut som oadresserad direktreklam och når samtliga villaägare i ovanstående områden som inte har avsagt sig reklam.

I mer än 40 år har vi levererat själfulla och noggrant utvalda flerskiktsgolv världen över. Varje tilja som skapas i vårt småländska familjeföretag i Mörkaskog har en egen personlighet. Varje tilja berättar sin egen historia som vi för vidare till dig.

Villa & Weekend ges ut av Westside Publishing AB.

Vill du veta mer? Ta kontakt med oss så skickar vi en broschyr! Rappgo AB, 360 42 Braås. Telefon 0474-553 00. Telefax 0474-553 10. info@rappgo.se

ISSN 2000-5970

Westside Publishing AB Furuvägen 9 269 40 Båstad

Finns även i 300 mm bred ask och furu


En hundraårig historia

ÖSTRA TOMMARPS SKOLA Utsirat och resligt. Höga småspröjsade fönster med stickbågade valv. Mönstermurad, rikt utsmyckad fasad. Byggt för att hålla generation efter generation, väl bevarat av sentida invånare minner huset än i idag om en tid då hantverkskunnande och yrkesstolthet var honnörsord. Jag leker med tanken; Vad skulle det egentligen kosta att låta bygga ett sådant hus idag? Och vore det ens möjligt att i vår typhusdominerade tid att uppföra något som av eftervärlden skulle uppfattas som en ”Värdefull byggnad av sådan kulturhistorisk betydelse att den inte utan tvingande skäl bör rivas eller väsentligen förändras”? Rivas? Förändras? Ingen skulle väl ens komma på tanken! Även inomhus är sekelskiftesstämningen påtaglig. Handgjorda byggnadsdetaljer torde glädja den med passion för svunna tiders byggnadskonst! Husets nuvarande härskarinna har fullföljt den omfattande restaureringen huset genomgått på senare år.

Rymd, ljus och yta är nyckelord. Det stora huset andas ivrig kreativitet. Ändå finns en känsla av lugn. Stilsäkert

och genomtänkt. Andlöst vackert. Att hon är professionell och mångfaldigt prisbelönt designer är måhända förklaringen? Utsikten över omgivande åkrar är vid. Att följa grödorna från sådd till skörd ger året självklar rytm. Ägarinnan vittnar om vänlig och engagerad bygemenskap. Om än i en liten by, ligger skolhuset lantligt, med gårdar och djur nära. En liten bit mot öster finns huvudstaden Simrishamn, med ett trivsamt utbud

av allt livets goda. Mot sydväst ringlar Tommarpsån i täta kurvor mot havet och stränderna. Du som nu tar det gamla skolhuset i besittning har de bästa av förutsättningar för ett aktivt och, innehållsrikt liv. Bostad. Showroom. B&B. Före detta småskola och folkskola. Uppförd år 1911 och 1914. Genomgripande renoverad från 2006 och framåt. Utvändigt mått är 30x10 meter. Såväl nedresom övre plan är inredda. Tomt, 2.040 kvm. 5.700.000:- eller bästa bud

Gabrielle Malmberg Andreas Johansson Visningar & foto Fastighetsmäklare & VD Auktoriserad ledamot Mäklarsamfundet Text & foto

Ingrid Fredriksson Lotta Nordstedt Grafisk form, foto & web Skisser & ritningar Fastighetsmäklarstuderande


TÄV L I N G

Vinn kvalitetscykel från välkända Skeppshult!

Skeppshult Natur Bas är 7-växlad och har navgenerator med halogenbelysning, fast monterad korg, lågt insteg och godkänt bygellås. Mer information om cykeln och Skeppshult finns på www.skeppshult.se.

100 års jubileum som cykeltillverkare, och för att fira det lite extra ger de nu våra läsare chansen att vinna en 7-växlad Natur Bas till ett värde av 6 995 kronor.

I vilket landskap ligger Skeppshult?

Allt du behöver göra för delta i tävlingen är att e-posta in ditt namn och din adress, tillsammans med svar på nedanstående fråga, till: tavling@villaweekend.se senast den 15:e juli.

2. Småland

s ke pps h u lt fi rad e nylig e n

114

VILLA & WEEKEND

VÅ R E N 2 0 1 1

1. Halland X. Uppland

Lycka till! (Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.)


samsung.se/smarttv

DITT DRÖMBOENDE PÅ VÄSTKUSTEN! NYPRODUKTION I LYSEKIL - SKÄRGÅRDSSTADEN ÅRET RUNT UNIKA STRANDVILLOR OCH ÄGARLÄGENHETER EXKLUSIVT LÄGE VID HAVET MED FANTASTISK HAVSUTSIKT VÄLKOMMEN TILL NORRA HAMNEN - LYSEKILS NYA FRAMSIDA!

WWW.BANSVIK.COM

Vad ska vi göra på TV ikväll?

”En fantastisk tv med superb bildkvalitet”

”Kungen av Smart-tv 2011 är Samsung”

Bilderna är illustrationer som kan avvika från verkligt utseende.

Med 3D, Internet och appar för Video On Demand, playkanaler, Facebook och YouTube bestämmer du själv vad du vill göra på TV. Även se på vanlig TV förstås. Smart va?

För mer information, kontakta våra mäklare på Ove Nilsson Fastighetsbyrå. 031-190 300. www.onfab.com. Funktioner kan variera mellan olika modeller.


& weekend

DTRT. Foto: Daniel Wester.

villa s o m m a r 2011

vILLA &

SOM MAR 20 11 SEK 49,50 EUR 5,50

wEEKEND inspirerande inredning och underbara helgupplevelser

grönskande oas trädgårdsguruns bästa tips

hus i balans arkitektur med karaktär

sitt vackert smycken för uteplatsen

svinga lugnt golf i herrgårdsmiljö

nytt kök med klassisk stil

Sommarnöjen! varberg | trosa | öland | lysekil

ANNO. Ask. Handmålad. Aska / Kol. Gå in på www.tibrokok.se för att hitta en återförsäljare nära dig.

Villa & Weekend Sommar 2011  

Inspirerande inredning och härliga helgupplevelser.

Advertisement