Page 1

Villa Talea

VILLA TALEA LEJ ET LANDHUS PÅ KRETA

Nyhedsbrev J U N I ,

I DETTE NUMMER:

Det hemme- 1 lige kloster

Kretas kulsviere

Velsignede huse

Granatæblet

N Y H E D S B R E V

N R .

9

Det hemmelige kloster

2

Dyrere at 2 holde ferie … i Japan Lær græsk

2 0 1 1

2

3

3

Fly til Kreta Billeje på Kreta

3

Hvis du vil vide mere...

4

Om nyhedsbrevene fra Villa Talea

4

Vossakos klostret fra 1600tallet ligger ca. 25 km øst for Villa Talea. Klostret er ikke er særlig kendt og derfor heller ikke meget besøgt. Men det fortjener et besøg, for det er et smukt og fredfyldt sted, der rigeligt kan konkurrere med det langt mere kendte Arkadi kloster. Klostret var i brug fra tidligt i 1600-tallet til 1960, hvor den sidste munk døde. Derefter forfaldt det indtil man igen tog det i brug i 1990'erne og begyndte restaureringen, der stadig pågår. Idag bor der to munke på stedet. Vejen dertil er også en oplevel-

Vossakos ligger isoleret i en lille dal. se. Klostret ligger i en lille afsondret dal for enden af en lang snoet bjergvej, der er en mindre sidevej fra den gamle hovedvej mod Heraklion. Vejen bevæger sig igennem et særpræget landskab, hvor man bl.a. kan se de lagdelte bjerge af marmor og vulkanske bjergarter. de såkaldte 'Vossakos Folds'. Omtrent hvor vejen til Vossakos begynder ligger landsbyen Drossia, der er et populært mål for de lokale, fordi der her serveres spidstegt pattegris.

SENSOMMER PÅ KRETA September er en måned, der typisk byder på rigtig flot vejr - uden den tunge varme, som præger højsommeren. Og der er stadig ledige uger i Villa Talea. Så klik ind på hjemmesiden og book en billig sensommer-ferie.

Lige nu kan du leje Villa Talea med 50% rabat i september.


SIDE

2

Kretas kulsviere Vores hus ligger i et af de mest traditionelle områder af Kreta. Og hvis man besøger dalene syd for Villa Talea i området omkring Perama, kan man se hvordan man stadig producerer trækul som det er blevet gjort i århundreder.

Det er hårdt og usundt arbejde at fremstille trækul på Kreta.

Rundt omkring i landskabet kan man se de store tildækkede brændestabler, (kulmiler) hvor brændestykkerne langsomt omdannes til trækul.

Trækul produceres ved en kontrolleret forbrænding, hvor ilttilførsel kun forekommer i den centrale forbrænding, mens det omgivende træ omdannes til trækul. (Pyrolyse). Først skal træet hugges til brænde. Derefter stables det i store kegleformede bunker der kan være fra ca. 15 og helt op til 90 kubikmeter.

Tildækningen skal forhindre tilførsel af ilt under forbrændingen, så processen kan kontrolleres. Slutresultatet bliver det trækul, man kan købe i de fleste supermarkeder i omegnen. Trækul hedder κάπβοςνο (karvuno) på græsk.

Når brændet er stablet dækkes det over med jord.

Dyrere at holde ferie ... i Japan ”...grækerne gør, hvad de kan, for selv at tage skraldet…”

En ferie i f.eks. Thailand, Japan eller Australien er blevet dyrere. En analyse fra Danske Bank viser nemlig, at fordi euroen er blevet svagere, er det blevet dyrere at købe ferielandenes valuta. Men fordi den danske krone følger euroen er et ferieland som Grækenland, der som bekendt er med i euroen, ikke berørt heraf.

Til gengæld skulle man så tro, at de skrappe midler, der skal rette op på Grækenlands elendige økonomi også ville ramme turisterne. Men grækerne gør, hvad de kan, for selv at tage skraldet og lade gæsterne slippe. Selvom mange varer er blevet dyrere takket være nye momsforhøjelser, så er priserne på cafeer og restauranter stort set uændrede.

Det samme gælder mange andre forretninger, der primært har turister som kunder. Ejerne accepterer en mindre fortjeneste og håber til gengæld at fastholde omsætningen. Helt slipper man dog ikke. F.eks. koster benzin i Grækenland nu mere end 13 kr. pr. liter.

Lær græsk ”I dag tales græsk af ca. 14 til 17

Har du lyst til at lære lidt græsk inden ferien, kan du få en introduktion på vores hjemmeside. Vi har samlet 3 episoder af en BBC serie "Talk Greek", der giver dig en introduktion til nogle grundlæggende ord og fraser.

millioner mennesker.”

Samtidig bringer filmene

NYHEDSBREV

dig rundt på Kreta og andre steder i Grækenland. Med sine 4.000 år på bagen er det græske sprog formentlig det ældste i Europa og græske ord udgør en væsentlig del af et hvilket som helst indoeuropæisk sprog. Mange videnskabelige fagudtryk udspringer af græske ord og

fraser. I dag tales græsk af ca. 14 til 17 millioner mennesker. Hovedsageligt i Grækenland og på Cypern, men også i immigrantbefolkninger i mange andre af verdens lande. Se filmene og læse mere om det græske sprog her.


JUNI,

2011

SIDE

Velsignede huse Se en lille film, hvor et af husene i Exantis bliver velsignet Det er en udbredt tradition indenfor den græsk-ortodokse kirke at velsigne sit hus. Mange får deres hus velsignet hvert år på Helligtrekongers-dag, men ellers er det også almindeligt at velsigne et hyt hus man lige er flyttet ind i.

Velsignelsen foregår ved at den lokale præst møder op i huset til en lille ceremoni.

Blandt andet går præsten fra rum til rum og sprinkler med vievand mens der fremsiges bønner for husets beboere.

”Den lokale præst møder op i huset til en lille

Typisk møder hele landsbyen op til ceremonien, der afsluttes med at alle inviteres på mad og drikke.

ceremoni.”

Billederne er fra en husvelsignelse, vi deltog i, i 2009.

Granatæblet Her og der i dalen under Villa Talea kan man støde på nogle lysegrønne buske med smukke røde blomster eller - senere på året - med frugter. Det er granatæbler (Punicum Granatum). En løvfældende busk eller et lille træ, der kan blive mellem fem og otte meter højt. Granatæblet er oprindeligt hjemmehørende fra Iran til Himalaya. Det har været dyrket siden oldtiden, og i dag

dyrkes det bl.a. over store dele af middelhavsområdet. Frugten modnes typisk fra september til februar. Granatæblet er en meget gammel nyttefrugt. I den græske mytologi kaldes granatæblet for underverdenens frugt og i Odysseen, nævner Homer det som et af træerne i Alkinoos' have. Der er også dem, der mener, at det var frugten på 'livets træ' i Edens have.

Fly til Kreta ≈ Billeje på Kreta Brug vores hjemmeside når du skal købe flybilletter eller leje bil på Kreta. På hjemmesiden har vi altid opdaterede informationer om alle relevante flyselskaber og søgemaskiner. I sæsonen flyver Cimber-Sterling og Norwegian direkte fra Kastrup og Billund til Kreta. Men det kan

også betale sig at kigge indenfor hos rejsearrangører som f.eks. Apollo og Star Tour. Her kan man også sommetider finde billige flybilletter.

Gælder det leje af bil på Kreta kan man også med fordel bruge vores hjemmeside. Vi har links til en af de billigste biludlejere (som vi selv bruger) samt flere andre. Og man kan se de aktuelle priser på de forskellige biltyper. Vi er også gerne behjælpelige med at arrangere billejen for gæster i Villa Talea.

3


Mere information Udlejning og ledige tider, seværdigheder, natur, kultur, vejr og klima, og meget mere...

Villa Talea, Εξάντηρ, 74 057 Δ. Μςλοποτάμος, N. Ρεθύμνηρ , Κπήτη

Læs tidligere nyhedsbreve fra Villa Talea.

Se hvornår huset er ledigt og book online.

”Klik på ikonerne til venstre, hvis

Læs om seværdigheder på Kreta.

du vil vide mere”

Hvordan er vejret - lige nu og året rundt på Kreta.

Rejsebøger, romaner, kort og opslagsbøger om Kreta.

Kontakt os, hvis du har kommentarer eller spørgsmål.

Villa Talea's nyhedsbreve 3-4 gange om året udsender vi et lille nyhedsbrev (som dette) via mails til dem, der måtte være interesserede. I nyhedsbrevene vil vi f.eks. introducere særlige tilbud - eller fortælle om andet spændende fra huset, Kreta eller Grækenland i almindelighed. Man kan tilmelde sig fremtidige nyhedsbreve fra Villa Talea ved at klikke her. Er man helst fri, kan man naturligvis også afmelde nyhedsbrevet.

Villa Talea nyhedsbrev nr. 9, juni 2011  

Nyhedsbrev fra Villa Talea. Lej et landhus på Kreta

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you