Page 1

брой 3

Карлово 2009/2010 г.


1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН На 1.ХІІ. светът отбелязва Световния ден за борба със СПИН. Този ден може да бъде наречен и Ден на жертвите на болестта, както и време, в което обществото да покаже на заразените, че е съпричастно с проблемите им. В момента повече от около 40 милиона души са ХИВ позитивни, като броят на новозаразените не може да бъде контролиран. Броят на починалите от болестта надхвърля 30 милиона души. Африка е континентът, където живеят две трети от заразените с болестта в света. Много от нас живеят с погрешни разбирания за болестта и странят от болните. А те са хора като нас. Хора, с които можем свободно и спокойно да общуваме. Нормалното общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи никакъв риск от заразяване, тъй като вирусът се разпространява само по три възможни начина – полов, кръвен и от ХИВ-позитивна майка на бебе. Всичко останало е само мит. Световният ден за борба със СПИН е обявен за пръв път от Световната здравна организация и Общото събрание на Обединените нации през 1988г. в Лондон. Тази година зимната АНТИСПИН кампания ще протече под мотото : "Живей и за другите".


На 24.11.2009г. в училище поп Марко отслужи молитва за здраве и благополучие на всички – ученици, обслужващ персонал и ученици.

23.11.2009г. – тъжен ден за училището. Почина г-н П. Пунчев. За съжаление повече няма да можем да се наслаждаваме на неговата музика.

СВЕТЛА МУ ПАМЕТ !


Никулден е православен празник на свети Николай Мирликийски покровител на моряците, пътешествениците и банкерите. В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името "Николай" - Никола, Нейчо, Николина, Николета , Нина и др. Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именник. Традицията е на празничната маса да се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи Св. Никола е роден в гр. Патра . Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. В православната вяра на българите светецът Николай, чието име означава "Побеждаващ", се почита като патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, на него се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят рибите и водните демони. HU

HU

UH

UH

HU

HU

UH

UH

HU

UH

Рибата е най-употребяваният образ Господен между II и IV век, но оттогава без прекъсване традиционно присъства в украсата на храмовете. По-късно се възприело още, че рибата, която е водно създание, символизира и светото Кръщение.


ТРЯБВА ЛИ УЧИЛИЩЕТО НИ ДА ИЗГЛЕЖДА ТАКА ?!


Разгледай внимателно цветните пеперуди и открий сянката на всяка от тях

Аз съм Мики Маус – американски рисуван герой и съм символ на Disney. Моят рожден ден е на 18 ноември 1928 г С Мини се срешнахме през 1923 г. във вестник, а първото ни филмче бе пуснато на 15 май 1928 г . H

Лебед от шишарка

За да си направите този лебед имате нужда от шишарка, перца, оранжева хартия за човката и очички от стара играчка. Увийте няколко пъти единия край на пръчицата, за да се получи главата на лебеда. Другия край закрепете за задната част на шишарката, както е показано на снимката. Залепете долната част на врата за предната част на шишарката. Направете малка фунийка от оранжевата хартия и я залепете за човка. Залепете очичките от двете страни на главата. Накрая залепете перцата. Едно за опашка отзад и по едно от двете страни на шишарката за крилца.


НИАГАРСКИ ВОДОПАД Ниагара е група водопади на река Ниагара в източната част на Северна Америка, на границата между САЩ и Канада . Водопадът се състои от три части като двете са в САЩ, а едната – в Канада. HU

UH

Името Ниагара идва от ирокезка дума, означаваща „гръмотевични води“. HU

UH

Петдесет и шест метровите американски водопади са около 286 метра широки. Канадският водопад Подковата е с около 3-4 метра понисък, но пък ширината му е над 762 метра или общо водопадът е широк над километър. 283 905 тона за секунда от американския водопад и 2 555 000 литра на секунда се изливат през Подковата. Скоростта на падащата вода е 9 метра в секунда Силата на водната маса се разбива с над 2500 тона на секунда.


Bиолeта Дpаганова e завъpшила бългаpcка филология в ПУ „П. Xилeндаpcки" и eлeктpонни мeдии в CУ „Cв. Климeнт Oхpидcки". Започва pабота като жуpналиcт и водeщ пpeз 1997г. в Пловдивcка Oбщecтвeна тeлeвизия. Пpeз 2000г. cтава eдно от лицата на cутpeшния блок на БНT, а поcлe и на нощния блок „Полeт над нощта" по cатeлитния Канал TB Бългаpия. Израсва в ромско, музикално семейство – родителите й са учили в Музикалната академия /бащата – китара, а майка й - хореография/. Майката остава сама на 33 години с 3 деца, без ничия помощ, без собствен дом, но помага на дъщеря си да се образова и реализира.

„Има роми, които избират да живеят в мизерия и не се опитват да променят живота си”.

ДЖОБЧЕТА СЪС ЗЕЛЕ Необходими продукти: за тестото: •

3 ч. ч. брашно

½ ч. ч. вода

за пълнежа:

½ с.л. доматено пюре

1 кг зеле

2-3 глави лук

2 с.л. олио

1 морков

1-2 ч. л. захар

връзка магданоз

черен пипер

½ ч. л. сол • сол Приготвяне: Замесете тесто със средна гъстота и го разточете на тънък лист. Разрежете го на квадратчета с размер 5х5 см или изрежете кръгчета с помощта на чаша. За пълнежа почистете и измийте зелето, накълцайте го и го запържете в мазнината, добавете и накълцания лук и морков и също запържете, след това добавете и останалите продукти и пържете още малко. От пълнежа сложете в средата на всяко квадратче, максимум 1 ч.л. Прегънете и хубаво притиснете краищата на тестото. Варете в кипяща подсолена вода, докато са готови и изплуват на повърхността •


Домашна зимна козметика Маска за коса: Два жълтъка, мед, бадемово масло, няколко капки витамин А и съвсем малко някакъв алкохол, за да се отмие после всичко това. Така се стои 1– 2 часа / колкото издържите/.

Маски за лице: Маска от моркови: морковът (сокът или настърган) се смесва с малко нишесте. Почиства мазната кожа на лицето. Препоръчва се да престои 15 минути. Маска от картофи: един средно голям картоф се вари с обелките, разрязва се наполовина и когато изстине до приятна топлина, се слага върху отоците под очите. Желателно е, когато сте с маска, да полегнете за 30-40 минути. Идеална е за мазна кожа. Може да се направи маска и от суров настърган картоф. Такава маска особено се препоръчва за суха и лющеща се кожа, склонна към раздразнения и възпаления.

ветсник "Будилник"  

весникът се издава от ученици при ОУ "Райно Попович", Карлово

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you