Page 94

/ På omslaget/ MATILDA LEIJON

N

ÄR JAG SKA UT OCH FISKA känns det som att jag har droppat en brustablett i hjärtat, säger Matilda Leijon när vi träffar henne i Laxå för en fisketur ute på spegelblankt vatten.

Matilda Leijon föddes in i fisket med en fiskeintresserad far, stöttande mor och en bror och syster som, precis som Matilda, båda firat framgångar inom pimpelfiske med bland annat SM-guld på meritlistan. Som tvååring reagerade hon argt när brorsan fick följa med ut och fiska och inte hon. Hon berättar att hennes familj först inte förstod vad hennes skrikprotester betydde, men att allt var frid och fröjd igen nästa dag när hon fick följa med ut i kylan för att pimpla abborre. När hon var fyra år fick hon, förutom fångsten, även med sig sitt första fiskeminne.

– Det var sol, jag hade tre storlekar för stora solglasögon på mig och låg på rygg i en röd pulka med fårskinnsfäll och höll i spöt, minns Matilda Leijon.

Och fortsätter: – Jag hade en sådan där riktigt ful gammal mössa som jag knäppte under hakan och jag vred upp huvudet mot pappa och sade ”Du, pappa. det här är livet”. Där och då, i början av 2000-talet, tändes gnistan och numera är Matilda en stor profil med internationella planer. Hennes fiskeresa började dock lite segt. – Fram till att jag var 17-18 år gammal så var det i princip bara pimpelfiske som jag var intresserad

94

JAKT, FISKE & OUTDOOR

av, men sedan dess har det gått väldigt snabbt, säger Matilda. Hon berättar att hon provade på gäddfiske och att hon kort därefter kom i kontakt med YouTubekanalen KanalGratis som hon dessutom började filma för och breddade sina kunskaper. Därefter vågade hon bredda vingarna genom att exempelvis börja resa mer och det ena ledde till det andra. – Plötsligt blev jag anställd av ett av Sveriges största företag när det kommer till fiskeprylar, Catch With Care AB, där jag bland annat tog hand om deras sociala medier, säger hon.

Sociala mediers makt Och att sociala medier har stor inverkan känner Matilda till väl. Ett exempel på det är när hon i fjol hittade ett företag som hennes kompisar skulle åka på fiskeresa med, Catch Fiskeresor. Matilda kände instinktivt på sig att de hade helt rätt tänk vad gäller marknadsföring och det ena ledde till det andra. – Jag slängde iväg ett meddelande till dem, och peppade dem i deras resa. Och nu i dag så är jag delägare. Så tack sociala medier, er makt är magisk!

Catch Fiskeresor är ett företag som erbjuder paketresor till en av Norges finaste öar, Senja. En dröm, enligt Matilda.

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE

Profile for Vildmarken

Vildmarken nr 7 2019