Page 85

Från valp till avancerad Visa hunden hur övningen går till genom att dra en godbit bakåt, över huvudet på hunden och den kommer att sätta sig. Detta är grunden till handtecknet. När hunden sätter sig på enbart handen som höjs upp över hundens huvud så går man vidare till nästa steg. När hunden sätter sig snabbt på handtecknet, lägg in kommandot sitt precis innan den ska sätta sig. Öva detta några gånger och ta sedan bort godbiten och för endast handen över huvudet. Ta därefter bort handen och hunden kommer att sätta sig på enbart kommandot sitt. Om hunden inte sätter sig, gå tillbaka till steget före. Träna sedan på olika ställen i olika miljöer. Tänk på att bibehålla snabbheten i själva sättandet. Påbörja träningen med att lämna hunden sittande. Inga störningar i början. Ta bara ett litet steg först, inte mer än en skostorlek, och öka sakta längden ungefär en skostorlek per träningstillfälle. Det är viktigt att hunden inte misslyckas. Lägg sedan på störningar i olika former med andra hundar, kast med föremål med mera.

Öka avståndet mellan dig och hunden i själva sättandet. Låt hunden vara i din närhet och kommendera sitt, först nära och sedan ökar du avståndet successivt. Återigen inga störningar i början. Stegra långsamt. Beroende på vilken typ av jakthund du har så kan du nu vidareutveckla detta så långt som det behövs.

OBS! Du måste alltid gå tillbaka till hunden och ge den frihetskommando. Den får aldrig kliva upp själv och du ska i träningen sträva efter att stegra kraven i övningen så att hunden aldrig misslyckas och kliver upp. Kravet består i svårare och svårare störningar, inte i att hunden ska misslyckas. Om hunden skulle resa sig upp säg nej, inte sitt igen. Har du tränat tillräckligt kommer hunden då att sätta sig.

Sammanfattningsvis så lär man in alla övningar på samma sätt, man visar hunden vad den ska göra, lägger sedan på kommandot följt av att hjälpa hunden utföra det man önskar och sedan när den kopplat vad kommandot betyder så minskar man hjälpen hunden behöver för att utföra momentet. All inlärning bygger på att jobba metodiskt steg för steg. Men grunden för Under inlärning av kommandot sitt ändrar du all inlärning är att du har ett bra ledarskap till ”BILDEN” så lite som möjligt varje gång men att din hund och att du kan motivera och tydligt lära du alltid ändrar bilden när du är i samma bild. din hund vad den ska göra. Så här tänker jag, Det jag menar med att ändra bild är att man till om hunden gjort rätt har också jag gjort rätt. exempel ökar avståndet lite grann varje gång. Om hunden fortfarande gör fel beror det på att Övningen ska helt enkelt vara lite annorlunda hunden inte uppfattat situationen som jag önskat, varje gång. Detta gäller alla former av träning. då är det jag som måste ändra mig. Hundar gör Hunden ska nu kunna sitta på 2,3 meters avstånd alltid så gott de kan och de vill hela tiden tjäna på direkt och snabbt i miljön hemma på gården det de gör. och på fältet, i skogen och på fjället. I dessa miljöer ska hundarna med fördel ha sett andra hundar, en katt, en människa som springer och så vidare. Men först så ska hunden alltså kunna sitta direkt och snabbt på 2,3 meter, sedan är det bara fantasin som sätter gränserna. Sätter sig hunden inte lika snabbt några meter bort som alldeles intill er? Då har du gått för fort fram! Då måste du gå tillbaka så att du har snabbheten i sittandet nära dig. Först när du har det är det någon mening att ta av kopplet!

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

85

Profile for Vildmarken

Vildmarken nr 7 2019