Page 32

/ Jakt / SIKAHJORTSJAKT PÅ IRLAND Niels vände sig mot mig – jag låg till vänster om honom – och frågade: ”Vill du skjuta den eller…?” Jag övervägde med mig själv i några sekunder, men jag hade ju precis skjutit en några timmar tidigare och detta var ett perfekt tillfälle att ta riktigt bra bilder. Jag lade mig på magen för att få stöd med min 400-millimeters lins på ryggsäcken, medan Niels gjorde sig klar till höger om mig. Cirka 200 meter bort kom hjorten emot oss. När han slutligen vände sin vänstra sida mot oss uppenbarade sig chansen. Niels släppte kulan, jag fick mina bilder och hjorten, en sextaggare, lade sig ner efter att ha spurtat nerför i ungefär 100 meter.

Magisk jakt Jakten på sikahjort sker på utkanten av den europeiska kontinenten. Det är relativt långt mellan de riktigt stora troféerna, men jakten är både krävande och extremt spännande. Och som tidigare beskrivits så är den irländska västkusen något för dem som söker mer än ”en tråkig normaltrofé”. Trots vissa defekter gällande ögontaggar och horn är de starka i kroppen och lite mystiska i sitt uppträdande, som riktiga troféhjortar. Samtidigt är många av östkustens troféer hybrider mellan sikaoch kronhjort. De flesta formerna av lockjakter är, i alla fall enligt min mening, fantastiska, men det är trots allt något speciellt med den svarta

sikahjortens mystiska framtoning och skygga uppträdande. De dyker upp från ingenstans och kan försvinna lika snabbt igen. Att locka och få respons från en hjort som är inom 100 meter utan att du knappt får chansen att se dem under flera timmars tid är både fascinerande och frustrerande, men samtidigt magiskt. Jakten på västkusten kan kombineras med vildänder och är oftast billigare än på östkusten, där troféjakten ofta är bättre – möjligen på grund av det mildare klimatet och den omtalade korsningen med större kronvilt som vår outfitter pratade om!

Outfitter och byrå: Jakten arrangerades av dansken Niels Nielsen som 2013 startade firman Irish Deer Hunting. De erbjuder jakt på sikahjort och vildänder till rimliga priser – både inkvartering och måltider är av toppklass. Du kan kontakta Niels Nielsen på irishdeerhunting@gmail.com.

32

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE

Profile for Vildmarken

Vildmarken nr 7 2019