Page 118

/ Pryltest / STRIKE PRO GUPPIE JR

SEDAN 2002 HAR TRUEGLIDES klassiska Guppie Jr varit den gyllene standarden för handgjorda gliders och den har under årens lopp blivit en favorit för många. En av de första sakerna man lägger märke till med Guppie Jr är detaljrikedomen i färgmönstret. Fram tills nu har dessa färger endast varit tillgängliga på de handmålade träbetena av amerikanen Joe Peterson, även känd som ”TrueGlide”.

Joe Peterson har länge klassats som en mästare när det gäller betesbyggnad och ni som tidigare har sett hans verk i butik eller på mässa kan konstatera att de visas upp likt konstverk. Det som gör TrueGlides beten så unika, förutom gången, är deras utseende. Signumet är stora, utstående ögon som bokstavligen tycks vara iögonfallande för gäddan. Då Joes beten var handgjorda och handmålade så har hans beten tidigare år varit en exklusivitet med X hundratal beten tillverkade per år. Men sedan en tid tillbaka har Strike Pro/CWC och Joe Peterson genom ett omfattande samarbete tagit fram unika färger som är tillgängliga för hela marknaden. Färgschemat innehåller en kombination av färg och glitter på insidan av betets transparenta kropp, vilket är en unik process, i kombination med traditionell färgsättning på utsidan. Detta imiterar Petersons teknik, att lägga färg i olika lager för att åstadkomma en ”3D-effekt”. Strike Pro har dessutom lyckats återskapat de karakteristiska 3D-ögonen som TrueGlide-beten är kända för.

”Kom och ät mig!” Det som får testbetet att sticka ut är dess för året nya färgkombination, Kemijoki

118

JAKT, FISKE & OUTDOOR

(som är det finländska namnet på Kemi älv) är Finlands längsta älv med sina cirka 500 kilometer. Älven börjar vid statsgränsen mot Ryssland cirka 100 km söder om Enare träsk och rinner ut i den nordligaste delen av Bottenviken vid staden Kemi, endast cirka 3 mil från Torneälvens utlopp. Om fiskarnas färger i den finska älven satt färgerna för detta bete låter vi vara osagt, men onekligen är det ett bedårande tillskott i beteshinken. ”Ge det 30 minuter”, sade Matilda till mig, innan jag begav mig till en av de små sjöarna intill våra hemmamarker i Värmland. Hennes ord kittlade såklart lite extra när jag hakade på betet väl på plats i båten.

Tillsammans med mina kollegor Daniel och Stefan fann vi en plats intill en välvuxen vass på den lätt vindklädda sjön. Guppie Jr är ett rejält bete till sin storlek, större än vad jag själv brukar föredra att kasta med. När man vevar in betet i en konstant långsam rörelse så att det glider från sida till sida känns det verkligen som att betet formligen skriker ”kom och ät mig!”.

Och BAM – där sitter den! Efter knappt 20 minuter är den första gäddan krokad, måhända en liten en, men ändå. Jag blir alltid lika förvånad över att så små gäddor väljer att hugga på så stora beten, men de kan väl helt enkelt inte motstå frestelsen.

Kvällen fortsatte och vi ackompanjerades av den rosafärgade himlen. Jag hade ytterligare tre rejäla hugg, varav två fick syna båtsidan. Guppie Jr är ett relativt grundgående bete som passar utmärkt vid gäddfiske intill vegetation och här briljerade betet verkligen.

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE

Profile for Vildmarken

Vildmarken nr 7 2019