Page 1


P. 2

l’alcalde

www

el xat

el dia a dia

Extracte de l’edició del mes de desembre. El proper xat serà el 13 DE GENER, a les 19 hores, al web www.wiladecans.cat 1

MARC Hola Carles, m'agradaria saber si és veritat que reobren els cinemes i quan obriran el procés de selecció per al nou Mercadona.

CARLES RUIZ

Hola Marc, si res no canvia, és possible que ben aviat puguin reobrir, ja que una empresa adquirirà els drets que tenia Lauren amb un grup de bancs que són els que han forçat la suspensió de l’activitat. Espero que aquesta bona notícia pugui ser realitat aviat. Pel que fa al nou Mercadona, com altres empreses que poden obrir properament en el municipi, totes les ofertes de treball es gestionen a través de Can Calderon.

2

3

ERIC Hace varios meses se comprometió a poner un parking de bicicletas en la escuela Germans Amat i Targa y todavía lo esperamos.

CARLES RUIZ

Hemos solicitado el Bicibox al Área Metropolitana y estamos pendientes de ubicarlo; espero que sea pronto. Gracias por tu paciencia. MIGUEL Sóc veí de la zona del Parc Tecnològic i la setmana passada ens van entrar a robar als trasters del pàrking i una de les porteries del veïnat també l’han intentat forçar. Sé de l’escassetat de pressupost i recursos, però no sé si seria molt demanar veure més presència policial al carrer.

5 de novembre · Inauguració d’espais a l’Aeroport de Barcelona-Prat 6 de novembre · Consell Metropolità de l’AMB 7 de novembre · Jornada de treball amb l’Ajuntament de Gavà 11 de novembre · Jornada de treball amb alcaldes de la comarca 12 de novembre · Consell d’Administració de les empreses municipals 13 de novembre · Roda de premsa de comiat de la marxadora María Vasco 1 14 de novembre · Trobada d’alcaldes amb la patronal empresarial PIMEC · Comissió d’Economia a la Diputació ·Reuniósobreescoladigitalamb l’empresa P.A.U. Education · Visita a empreses: Helen Doron 16 de novembre ·Visitaaempreses:HortetdelBaix 18 de novembre ·Presentaciódelaparticipacióde Viladecansal’SmartCityCongress 2 ·Trobadaambnouvinguts 19 de novembre · Inauguració de l’Smart City Congress i trobada amb alcaldes d’altres municipis participants

20 de novembre · Participació a l’Smart City Congress 21 de novembre · Comissió d’Economia a la Diputació ·PleExtraordinarialaDiputació ·Reunió del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana 23 de novembre ·Assamblea de Localret 25 de novembre ·Benvinguda al comitè mundial d’Unilever a la ciutat ·Reunió amb alcaldes de la comarca per parlar d’ocupació · Commemoració del Dia contra la violència envers les dones 26 de novembre ·Visita a noves empreses al Delta Bussiness Center ·Recepció a estudiants d’intercanvi amb l’Institut Torre Roja · Reunió amb la Plataforma en Defensa de l’Hospital · Visita a empreses: Els Nou Rals 27 de novembre ·Fòrum Delta de la Innovació 28 de novembre ·Jornada Viladecans 3D · Ple de la Diputació · Ple Municipal 29 de novembre ·Jornada sobre marentalitat · Inauguració de la 8a Fira Medieval de Viladecans 3

visites escolars

CARLES RUIZ

Miguel, els Mossos i la Policia Local col•laboren per evitar fets com els que expliques. S’està produint de manera ocasional i, pel que sé, són grups que “treballen” en una ciutat i ràpidament canvien de lloc per tal que no se’ls pugui identificar. Darrerament, s’han fet detencions i esperem que això suposi una davallada d’aquestes actuacions. Com t’he dit abans, amb Mossos i Policia estem fent dispositius conjunts per tal d’evitar-les. Consulteu totes les preguntes que es van fer al xat al web wiladecans.cat o amb Layar

COL·LEGI TEIDE

ESCOLA CAN PALMER


P.3

l’alcalde

des de l’Alcaldia

Los presupuestos de la Generalitat son insuficientes

L

os presupuestos que la Generalitat ha presentado para 2014, apoyados por Convergencia i Unió y Esquerra Republicana de Catalunya, representan para el Baix Llobregat una reducción del 40,3% respecto a la inversión realizada en 2012 (y en 2013, dado que los presupuestos se prorrogaron) y de un 70% respecto a 2010. Estas cifras demuestran que nuestra comarca, en la que vive algo más del 10 por ciento de la población catalana, no está siendo tratada como se merece, ya que la falta de inversión perjudica nuestra competitividad y dificulta la creación de actividades de valor añadido. Otras comarcas nos pasan por delante. Históricamente, la Generalitat no ha invertido lo suficienteen infraestructuras o transporte público en el Baix Llobregat. Y este año tampoco han cambiado las intenciones del Govern. Entre otros proyectos pendientes que afectan a Viladecans, los presupuestos de 2014 no contemplan, inicialmente, partidas para la ampliación del hospital ni para el emisario submarino de aguas pluviales en la depuradora de la Murtra. Tampoco destinan ni un euro a la construcción de la línea de metro Cornellà-Castelldefels o al carril bus en la comarcal C-245, proyecto pensado para mejorar el transporte público hasta que el metro se construya.

L’ALCALDE

Estamos frente a una situación de desequilibrio territorial que viene a sumarse a la cri-

facebook.com/carles.ruiznovella

sis de prioridades que parece tener el gobierno catalán, que no considera necesario anteponer la sanidad, la educación y los servicios sociales. Los presupuestos de la Generalitat castigan a los más desfavorecidos, ya no sólo en el Baix Llobregat, sino en toda Catalunya. Los recortes del Govern se han ensañado con la salud (un 22,46% menos que en 2012), la enseñanza (un 28,05% menos) y el bienestar social y la familia (un 23,89% menos). El total destinado al gasto social supone el retroceso de una década, ya que iguala lo previsto en 2004. Además, se nos anuncia que las guarderías públicas dejarán de ser subvencionadas por la Generalitat, lo que dificultará el derecho a compatibilizar trabajo y vida familiar. Viladecans, que cuenta con cuatro centros públicos municipales, sufrirá especialmente este recorte. Desde el Ayuntamiento trataremos de incrementar las aportaciones, pero, al final, el recorte repercutirá sobre todos. Tampoco han sido muy afortunadas las personas acogidas a la ley de la Dependencia. En 2014, se recortarán en casi un 20% las aportaciones de la Generalitat que corresponden a ciudadanos y ciudadanas de Viladecans. Sorprende que, cuando uno ve la televisión o lee los periódicos, parece que el único tema importante en Catalunya sea la fecha de un referéndum. ¿Y mientras tanto?

@carlosruiztwit


P. 4

a fons

VILADECANS CONVIDA A GAuDIR DE LES fESTES NADALENquES V Viladecans s’imbueix aquests dies de l’esperit nadalenc i dóna a la ciutadania l’oportunitat de gaudir amb intensitat les festes al municipi. L’oferta comercial i les propostes lúdiques promogudes per l’Ajuntament i les entitats conviden a viure el Nadal a la ciutat. D’opcions n’hi ha per a tots els gustos o possibilitats: des de comprar uns regals tan típics en aquestes dates a gaudir de la màgia de les festes sense gastar-se’n ni un cèntim.

iladecans viu de forma intensa les festes de Nadal. Al temps que carrers i comerços s’engalanen, les entitats ciutadanes, amb la col·laboració de l’Ajuntament, es bolquen en la celebració d’activitats tradicionals d’aquestes dates.

Els que tenen més propostes a l’abast són els més petits de la família, amb el Caga Tió (enguany n’hi haurà dos el dia 24 de desembre) o el Campament Reial, que aquesta vegada es concentra als jardins de Can Modolell, entre les principals activitats. Però n’hi haurà propostes per a totes les edats i els gustos. Per exemple, molta música. A Atrium Viladecans (amb gospel, rock juvenil i bandes sonores) i també en altres indrets de la ciutat, com nadales a la plaça de la Vila i un gran concert coral i de corda a l’església de Sant Joan. No hi faltaran tampoc altres tradicions, com els pessebres.

Per segon any es farà una exposició de diorames a la Torre del Baró.

I, en aquestes dates tan especials, la ciutat també dóna cabuda a la solidaritat, amb la recollida d’aliments i joguines per a les famílies més desfavorides. El comerç de barri fa Nadal Les festes nadalenques són una època de l’any en què la dinamització del teixit comercial contribueix a que la ciutat tingui un esperit festiu i de celebració. Enguany, la Xarxa Comercial promou moltes activitats al carrer, incidint en els dos darrers diumenges de desembre, quan obriran els comerços, i en els dies previs als festius per fer més entretinguda la passejada de compres. A més, per premiar la clientela sortejarà entre tots els compradors una panera de productes valorada en 3.000 euros.

L’OfERTA COMERCIAL I LES ACTIVITATS INVITEN A VIuRE EL NADAL A LA CIuTAT

EL COMERç DE bARRI ObRIRà ELS DIuMENGES 22 I 29 DE DESEMbRE


P. 5

a fons

LA CAVALCADA DELS REIS D’ORIENT AMb MéS RITME I COLOR quE MAI Les festes nadalenques culminaran el 5 de gener amb la Cavalcada dels Reis d’Orient. El retrobament amb Melcior, Gaspar i baltasar serà ben acolorit i musical. La benvinguda a Ses Majestats a les portes d’Atrium es farà amb un espectacle de llums làser que potenciarà l’emoció i la màgia d’aquestes festes. I, quan la tradicional desfilada arrenqui, ho farà en companyia de tres grups de percussió que amenitzaran el seu pas pels carrers.

E

ls Reis Mags d’Orient arribaran enguany a Viladecans no només carregats de regals i caramels, sinó també acompanyats de llums i sons per entretenir a les persones que s’atansin a rebre’ls. L’espectacle de benvinguda a Ses Majestats, que té lloc cada any davant d’Atrium Viladecans a les 18 hores, serà un muntatge de llums de colors amb tecnologia làser que endinsarà la ciutadania una mica més en l’esperit màgic d’aquella nit tan assenyalada. Raigs de colors i símbols nadalencs penetraran entre la gent per fer-la vibrar mentre espera els Reis d’Orient. Un cop arribats, i després de rebre la clau de la ciutat de mans de l’alcalde, Ses Majestats començaran la Cavalcada pels ca-

rrers, acompanyats del seu seguici.Enguany, com a novetat, la cavalcada estarà amenitzada pel so de tres bandes de percussió. Tum Tum Prat (del Prat de Llobregat), Sonaquetomba (de Gavà) i Taboo Percussió (de Vilanova i la Geltrú) acompanyaran a cadascun dels Reis d’Orient en la tradicional desfilada, que recorrerà el mateix circuit que els últims anys. Al llarg de la cavalcada, el seguici reial repartirà una tona de caramels, que seran sense gluten i, per tant, aptes per a persones celíaques.

L’OfERTA COMERCIAL I LES ACTIVITATS INVITEN A VIuRE EL NADAL A LA CIuTAT

CAMPAMENT REIAL ALS jARDINS DE CAN MODOLELL

E

l Campament Reial s’instal·la aquest any a la ciutat els dies 3 i 4 de gener als Jardins de Can Modolell, darrera de l’Ajuntament. De 17 a 20.30 hores, tothom qui vulgui podrà entregar la seva carta dirigida a Ses Majestats els Reis d’Orient a l’Ambaixador Reial. El carter tindrà un seguici de 14 patges reials, que arriben a lloms del Mamut de Viladecans, que no s’ha volgut perdre la cita. En aquest campament també s’han programat tallers infantils perquè els petits de la família gaudeixin no només de la il·lusió d’en-

tregar la seva carta en què demanen els regals més anhelats, sinó també de propostes lúdiques.

RECORREGuT DE LES CERCAVILES DE PATGES

Diferents associacions de veïns han organitzat, el dia 3 a les 16.30 hores, tres cercaviles de patges, una des de cada districte, per anar al Campament Reial i portar les car tes recollides els dies 27, 30 i 31 de de sembre i el 2 i el 3 de gener als locals de les associacions o casals. Sortiran de les places de la Diversitat i de Victoria de los Ángeles i del parc de la Mola. A l’arribada, hi haurà xaranga musical i xocolatada.

DISTRICTE 1: sortida de la plaça de la Diversitat, c. Sant Jeroni, av. Torre-roja, av. Francesc Macià, c. Indústria, rambla Modolell, pl. Europa, pl. de la Vila i arribada als jardins de Can Modolell. DISTRICTE 2: sortida del parc de la Mola, c. Doctor Reig, c. Jaume Abril i arribada als jardins de Can Modolell. DISTRICTE 3: sortida de la pl. de Victoria de los Ángeles, ptge. Victoria Kent, c. Margarida Xirgu, parc de Can Palmer, av. Mil·lenari, parc de Can Xic, c. Jaume Abril i arribada als jardins de Can Modolell.


P. 6

a fons

Tradicions

Activitats Infantils INVENTEM uN CONTE

CAGA TIÓ GEGANT

17

24 DES. 24 DES.

18 hores Biblioteca de Viladecans Taller d’animació a la lectura a càrrec del centre Kumon Viladecans. Cal inscriure’s prèviament a la sala infantil. Ho organitza: Biblioteca de Viladecans. DES.

ANIMACIÓ AL CARRER

22 i 29

Tot el dia Carrers del Doctor Reig DES. i de Jaume Abril El petit comerç acompanya l’obertura en diumenge amb activitats lúdiques per a petits i grans: actuacions musicals, inflables, jocs tradicionals, espectacles infantils... Ho organitza: Xarxa Comercial de Viladecans.

‘EL bOSC DE LA MÚSICA AL NADAL’

22

12 hores Atrium Viladecans Espectacle de teatre musical infantil a càrrec de Wonderful Kids. Basat en el cançoner nadalenc tradicional en català i anglès. Preu: 5,60 euros (entrada anticipada). Ho org.: Atrium Viladecans. DES.

PATGE REIAL

22 DES.

De 10 a 14 hores Casal de la Hispanitat

Un patge recollirà les cartes adreçades als Reis d’Orient. Ho organitza: AV Hispanitat.

CONTACONTES ‘EL TIÓ DE NADAL’

23 DES.

11 hores Carrer de Sant Joan (davant la Llibreria Els Nou Rals)

Contacontes sobre la tradició del tió a càrrec de Gina Martí. Ho org.: Llibreria Els Nou Rals.

D’11 a 14 hores Plaça de la Vila De 17 a 20 hores C. Doctor Reig (cantonada carrer de Federico García Lorca) Els més petits de la casa podran fer cagar el tió a cop de bastó i a ritme de la cançó tradicional. Un animador amenitzarà les activitats amb música i cançons nadalenques. També hi haurà xocolatada. Ho organitza: Ajuntament, amb la col·laboració de la Xarxa Comercial de Viladecans i l’Associació de Veïns Casc Antic.

RECOLLIDA DE CARTES

27 3

Tot el dia (excepte els dies 28, 29 i 1) Locals de les associacions GENER de veïns, Ateneu Pablo Picasso, Casal de Ponent i Casal Barri de Sales Ho organitzen: Associacions de Veïns i Veïnes Can Preciós, Casc Antic, Barri de Sales, Torre Roja, Alba-rosa, Hispanitat, Congreso, Lluís Moré, Can Palmer, La Unión i Montserratina. DES.-

CERCAVILA DE PATGES DES DELS bARRIS CAP AL CAMPAMENT REIAL

3 GENER

16.30 hores Sortida des de la plaça de la Diversitat,elparcdelaMola i la plaça de Victoria de los Ángeles

Els patges arribaran als tres districtes per portar les cartes recollides per les associacions veïnals a l’Ambaixador Reial. Una cercavila amb música i animació acompanyarà a les cartes i als nens fins al Campament Reial, als Jardins de Can Modolell. Ho organitzen: Ajuntament, associacions de veïns i veïnes, Federació d’Associacions de Veïns i AMPAs.

CAMPAMENT REIAL

3 4

De 17 a 21 hores Jardins de Can Modolell GENER (accés c. Àngel Guimerà) L’Ambaixador Reial i el seu seguici de patges arriben a Viladecans a lloms del Mamut per establir un campament on recollir les cartes adreçades als Reis d’Orient. També hi haurà tallers lúdics i animació. El dia 3, per celebrar la seva arribada, s’organitza a les sis un espec- tacle a càrrec de la xaranga Dian’Swing i una xocolatada per als més petits de la família. Ho organitza: Ajuntament, amb la col·laboració de la Colla del Mamut de Viladecans i la Xarxa Comercial de Viladecans. i

fESTA INfANTIL

4

17 hores GENER Casal Barri de Sales Màgia, tallers de castells i de ball i xocolatada. També, mercat solidari i recollida d’aliments per a Cáritas. Ho org.: AV Barri de Sales, Jubilats Barri de Sales, Grup de Dones Barri de Sales i Ass. Balls de Salo de Viladecans.

2n CONCuRS EXPOSICIÓ DE PESSEbRES DE DIORAMA

De dilluns a dissabtes, d'11 a 14 i de 17 a 20 h GENER i diumenges d'11 a 14 h. (només tanca el 25 des.) Torre del Baró Pessebres artístics de panorames tancats que recreen escenes bíbliques realitzats per artesans de la zona del Delta. Ho organitza: Associació de Pessebristes de Viladecans.

FINSEL

10DE

EXPOSICIÓ D’uN PESSEbRE TRADICIONAL

De 10 a 13 i de 16 a 19 h (excepte els festius) C. Dos de Maig, 41 Ho organitza: Associació de Veïns La Unión.

FINSEL

5DE GENER

REPRESENTACIÓ DELS PASTORETS

18 hores Centre Cultural DES. Sant Joan A càrrec de l’Agrupació Mossèn Cinto Verdaguer. Preu: 7 euros. Des d’una hora abans es podran comprar les entrades i es recolliran aliments per al Punt Solidari de Viladecans.

21-22 28-29

VINE A REbRE ELS REIS D’ORIENT!

5

18 hores Av. Josep Tarradellas Espectacle de llums làser per donar la benviguda als Reis. Ho organitza: Ajuntament.

GENER

CAVALCADA DELS REIS D’ORIENT

5

18.15 hores Itinerant El Reis d’Orient tornaran a deixar-se veure un any més pels carrers de la ciutat abans de posar-se mans a l’obra en la seva feina de repartir els regals. Ho organitza: Ajuntament.

GENER

Més informació i novetats a www.viladecans.cat, i al Facebook i Twitter municipal


P. P. 77

a fons

Solidaritat SETMANA SOLIDàRIA AL C.C. VILAMARINA

Centre Comercial Vilamarina ·EstanddeCreuRojaViladecans: - Recollida de joguines noves dins de la campanya ‘Cap Nen sense Joguina a Viladecans’. - Recollida de productes d’alimentació típics del Nadal (turrons, neules, polvorons, etc). · Estand de Viladecans Solidària: - Venda d’estels solidaris (a 1 euro) per col·laborar amb el Punt Solidari de Viladecans. · Dia de la Solidaritat: El 14 de novembre, de 10 a 22 h, activitats infantils de Mossos d’Esquadra, Castellers de Viladecans i l’ONG K9. Al matí, donacions de sang a la Unitat Mòbil del Banc de Sang. També hi haurà una xocolatada i una exposició fotogràfica de salvaments de la unitat canina, de l’ONG K9.

9-15 DES.

Música

VILLANCICOSSOLIDARIOS

CONCERT CORAL I DE MÚSICA DE CORDA

20 DES.

18 hores Atrium Viladecans Ho ogranitza: CCRA Sierra Norte. Entrada: 3 euros (el beneficis van al Punt Solidari de Viladecans).

14 DES.

19.45 hores Església de Sant Joan Entrada lliure. Apertura a càrrec de la coral infantil La Trepa, de l’Agrupament La Lira. Amb la participació de la Coral Santa Maria d'Avià, Coral Sant Bartomeu de Casserres, Coral Jove Sant Bartomeu, l’Agrupament Coral La Lira de Viladecans i l’Orquestra de Corda de Nou Barris. Ho organitza: Agrupament Coral la Lira de Viladecans.

uNA jOGuINA AL CAu!

21

D’11 a 20 hores Pl. de l’Església de Sant Joan Recollida de joguines de 2a mà. Ho organitza: Agrupament Escolta i Guia Sant Joan. DES.

PEÑA NAVIDEÑA SOLIDARIA

20 hores Ateneu Can Batllori Per accedir-hi cal portar un kg d’aliments per al Punt Solidari de Viladecans. Ho organitza: Peña Bética Gavà- Viladecans.

21

CONCERT DE NADAL

DES.

20 hores Atrium Viladecans Entrada lliure. A càrrec de la Sellarés Band.

14 DES.

GOSPEL: ‘THE fRIENDLY TRAVELERS’

22

19 hores Atrium Viladecans Dins del Festival Els Grans del Gospel. Grup de gospel de Nova Orleans caracteritzat per la fusió del gospel amb estils com el rhythm-and-blues i el Jazz. Preu: 18 euros (anticipada).

DES.

‘ROCK& NADAL’

28

21 hores Atrium Viladecans A càrrec del grup Teràpia de Shock, formació de pop-rock amb melodies vitalistes; acompanyat per la formació de pop català Amèlie i la jove banda local Bad Students. Preu: 12 euros (anticipada). DES.

‘LLEGENDESDELCINEMA’ CAP NEN SENSE jOGuINA A VILADECANS

9-13 De 17 a 20 hores 16-20 Atrium Esports DES. Recollida de joguines noves en favor de la campanya de Creu Roja de Viladecans. Ho org.: Viladecans Solidària. 9-21 Dedl.adv.(9-13hi16-22h) DES. i dissabte (16-20 h) Ateneu Pablo Picasso Recollida de joguines noves en favor de la campanya de Creu Roja de Viladecans. Ho org.: AV Can Preciós.

CONCERT bENÈfIC

‘ELS MÚSICS SÓN ELS REIS’ 3 De 20 a 24 hores GENER Centre de joves Can Xic Diversos grups musicals oferiran un concert de manera altruista per recollir joguines per als infants més desafavorits. Per poder accedir, els assistents hauran d’entregar una joguina nova i sense embolicar. Consulta el cartell a viladecans.cat. Ho organitza: Tapas&Music (La Pipa Restaurant).

11 hores Av. Segle XXI Ho organitza: Club Atletisme La Sansi. Inscripcions (11,30 euros; cursa infantil: 3,30 euros) abans del 19/12 a través del web www.lasansiviladecans.com.

22

DES.

18 hores 20 DES. Plaça de la Vila A càrrec d’alumnes de l’Escola de Música i Dansa Ramon Muro (18 h) i coral Cor&Cants (19.30 h).

bALL DE NADAL

Altres CuRSA POPuLAR ‘LA SANSI DE VILADECANS’

CANTADA DE NADALES

25

DES.

fESTIVAL DE NADAL A L’ALbA-ROSA

D’11 a 13 hores Plaça de l’Alba-rosa Ho organitza: Associació de Veïns de l’Alba-rosa. Mostra d’activitats de l’associació amb actuacions de ball i playback, i visita d’un patge reial.

22

DES.

22.30 hores Edifici Cúbic Preu: 19 euros (14 euros per a socis i 3a edat). 4 euros menys si es fa la compra anticipada, els dies 16, 19 o 23, al Casal Barri de Sales (de 19 a 20 h). Pack amb el Ball de Cap d’Any: 30 euros (20 euros per a socis i 3a edat). Més informació al 666 508 469. Ho organitza: Associació de Balls de Saló de Viladecans.

19 hores Atrium Viladecans A càrrec de l’Orquestra Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, amb la col·laboració del saxofonista Pep Poblet. Repertori de bandes sonores del cinema del segle XX i algunes peces nadalenques. Preu: 20 euros (anticipada).

29

DES.

bALL DE CAP D’ANY

31

01 hores Edifici Cúbic Preu: 24 euros (19 euros per a socis i 3a edat). 4 euros menys si es fa la compra anticipada, els dies 16, 19 o 23, al Casal Barri de Sales (de 19 a 20 h). Packamb Ball de Cap d’Any: 30 euros (20 euros per a socis i 3a edat). Més informació al 666 508 469. Ho organitza: Associació de Balls de Saló de Viladecans.

DES.


P. 8

l’entrevista

ESTEVE BLANCH President de la Xarxa Comercial de Viladecans

“Les botigues ens il·luminen i decoren els carrers tot l’any”

Aquest estiu, l’Esteve Blanch va ser escollit nou president de l’associació de botiguers de la ciutat, Xarxa Comercial, encapçalant una renovada junta directiva. Blanch té 35 anys i fa quatre que va venir a viure des de Sant Feliu de Llobregat a Viladecans, on va muntar la Pastisseria Roca amb la seva dona, la Glòria, membre d’una nissaga de xocolaters des del 1968. Fa tot just tres anys que van obrir, però el seu bagatge com a autònom (és empresari des dels 18 anys) i la seva implicació activa en la vida comercial de la ciutat l’han portat a liderar els botiguers del municipi per fer front als nous reptes. Estrena aquesta responsabilitat gairebé a la par que la de la parternitat.

EN EL COMERç DEL PObLE ES POT TRObAR EL MATEIX quE EN uN CENTRE COMERCIAL

El desembre és el mes de vendes per excel·lència. Com es presenta per al comerç de Viladecans? El 2012 va ser un mal any per a les vendes i intentarem que, ara que, teòricament, les coses comencen a canviar, la gent es quedi al poble i no marxi a les grans superfícies. En el comerç del poble es pot trobar el mateix que en un centre comercial. Com el voleu fomentar? Dinamitzarem el carrer, especialment, els dies festius que obre el comerç, perquè la gent no se’n vagi fora amb el cotxe, sinó que pugui gaudir de la seva passejada per fer les compres. I també sortejarem una panera valorada en tres mil euros amb regals aportats per tots els comerços associats, que s’emportarà un dels compradors. Quin valor afegit té el petit comerç? Els botiguers són especialistes en el seu producte, ens assessoraran millor que una persona que fa dos mesos que treballa en una botiga d’una gran superfície. I el petit comerç és el que tenim a prop per a qualsevol necessitat i el que il·lumina i decora els carrers tot l’any. A França, no hi ha vida als carrers, perquè tot es fa a les grans superfícies. També cal dir que el comerç de la ciutat s’ha ajustat al màxim a les possibilitats de les butxaques de la gent arran de la crisi.

Després de sis mesos a l’entitat, manté les prioritats que tenia? Vam formar una junta directiva àmplia, conscients de les dificultats que travessava el petit comerç, de que estem en una zona amb alta densitat de centres comercials i que, en breu, en tindrem un altre més aprop. Però, en conèixer cada sector, és quan te n’adones de la situació real. I una de les principals necessitats que hem trobat és que cal fer difusió de tots els sectors per igual, perquè les activitats de dinamització que es feien estaven molt orientades al sector del detall. S’han de buscar idees noves? Sí, i les pensarem els propis comerciants. Hem prescindit de la gerent, perquè, des de la pròpia junta, volem assumir aquest rol. I anem donant passos. Hem decidit amb l’Ajuntament suprimir el Firestoc, que suposava un cost i un esforç organitzatiu molt alts, en benefici de fer petites activitats com la Castanyada, el Sant Jordi, el Nadal, que pensem que tindran més impacte en el comerç. Cal repensar més esdeveniments? Igual que el Firestoc, la Fira de Sant Isidre també creiem que té un format que es pot millorar tant per a la ciutadania com per als comerciants, i ja estem treballant amb l’Ajuntament en un canvi. Tots els comerciants, associats o no, hem de debatre quina

és la manera de portar-ho a terme. Estem reiventant-nos per fer veure a la gent que no fa falta anar a buscar a un altre lloc el que pots trobar aquí: tenim botigues, restauració i, tot i que ara no tenim cinemes, potenciem les activitats familiars al carrer per recuperar l’apartat lúdic. Quants agremiats té la Xarxa? Actualment som 120, al voltant d’un 20% dels que hi ha a la ciutat. L’objectiu és que la meitat dels comerços, com a mínim, estiguem associats i anem a l’una. Ara la majoria són del centre del poble i volem integrar altres eixos comercials que s’estan formant a la Roureda, la Torreroja i el Barri Sales, per exemple, i potenciar tots els comerços amb petites campanyes. I al gener presentarem una carta de serveis renovats, reals i pràctics per als socis. A més d’estrenar junta, la Xarxa també ha estrenat nova seu. El local suposava més d’una quarta part del pressupost i hem aconseguit que l’Ajuntament ens cedeixi un espai. Així, la subvenció que ens dona la pròpia corporació local es pot destinar íntegra a dinamitzar el comerç i no a pagar un lloguer. A més, compartir espai amb el Gremi d’Hostaleria potencia les sinèrgies que volem establir, i que ja veurem si ens porten a unir-nos en una única federació local d’establiments comercials.


publicitat


P. 10

educació

L’AJUNTAMENT ESTÉN LA XARXA DE BANDA ULTRARÀPIDA ALS CENTRES EDUCATIUS DE LA CIUTAT

LA fIbRA òPTICA MuNICIPAL ARRIbA A LES AuLES PER IMPuLSAR LA INNOVACIÓ Els centres educatius de Viladecans se situen a la vanguardia en connectivitat a Internet. Aquest mes acaben les obres que permeten estendre la xarxa municipal de fibra òptica a totes les escoles bressol municipals, els centres de primària públics i concertats, els instituts i altres centres d’educació. Aquesta iniciativa de l’Ajuntament possibilitarà que el professorat pugui impulsar noves metodologies educatives basades en les tecnologies de la informació i la comunicació.

L

’escola del futur comença a prendre forma real en el present de Viladecans. El 2014, tots els centres educatius públics i els col·legis concertats tindran connexió ultraràpida a Internet. L’Ajuntament ha portat la seva xarxa de fibra òptica a tots els equipaments educatius de la ciutat i, quan la Generalitat connecti els centres a la xarxa, la nostra ciutat serà de les primeres a Espanya en tenir tots els nivells educatius amb la infraestructura tecnològica més moderna al seu servei. Aquesta tecnologia permet arribar a una velocitat de fins a 1 Gigabit per segon. En el cas dels centres educatius, això és molt important per garantir a un gran nombre d’alumnat una bona connectivitat de manera simultània. D’aquesta forma, els docents podran innovar

en les metodologies d’aprenentatge, amb nous projectes, dispositius i formes de treballar. Per exem ple, serà més fàcil treballar al núvol i fer-ho, per tant, d’una manera més col·laborativa o utilitzar recursos més variats i de major qualitat. L’alcalde Carles Ruiz explica que “Viladecans està fent una aposta no per la tecnologia en si mateixa, sinó perquè les persones puguin utilitzar-la per generar intel·ligència, per formar-se i relacionar-se d’una manera diferent” i apunta que això “ha d’ajudar a millorar l’èxit escolar, que és un dels reptes més importants que tenim”. Entorns Personals d’Aprenentatge

L’Ajuntament no només ha creat els fonaments, sinó que aposta també per donar contingut a

EL 2014, ELS CENTRES TINDRAN INTERNET AMb CONNECTIVITAT DE fINS A 1 GIGAbIT

LA CIuTAT PARTICIPA EN uN PROjECTE D’APRENENTATGE PIONER A EuROPA

ELS PROjECTES D’ESCOLA DIGITAL, PRESENTATS EN

L

’Ajuntament va presentar l’aposta de la ciutat per les tecnologies aplicades a l’escola en el Congrés Mundial de Ciutats Intel·ligents, celebrat a Barcelona del 19 al 21 de novembre.

La ciutat va ser un dels quatre municipis convidats per la Diputació de Barcelona a formar part del seu estand, en reconeixement al treball per posar les tecnologies al servei de la millora de la qualitat de vida de la ciutadania. A més de mostrar una de les pissarres digitals instal·lades a totes les aules de la ciutat des del curs 2010-2011, l’Ajunta-

ment va organitzar tres xerrades sobre els projectes d’escola digital impulsats darrerament. La Xarxa d’Innovació ja roda

Així, es va presentar la Xarxa d’Innovació Educativa, creada aquest curs juntament amb docents, famílies i empreses per estimular la innovació i la creativitat a l’aula mitjançant el desenvolupament de projectes tecnològics que incideixin en l’aprenentatge. Les persones que vulguin formar part de la Xarxa ho poden sol·licitar a l’adreça electrònica xie@viladecans.cat.

El professor universitari en tecnologia educativa Jordi Adell va explicar la importància dels entorns personals d’aprenentage a les aules


P. 11

educació

aquest canvi de paradigma del model educatiu. Ho fa a través d’un projecte impulsat per la Unió Europea per al desenvolupamet dels anomenats Entorns Personals d’Aprenentatge, una forma d’ensenyar adaptada a la societat actual, en què el coneixement està a l’abast de molts recursos gràcies a la tecnologia.

Viladecans forma part d’aquest projecte europeu juntament amb altres deu ciutats, regions, universitats i associacions educatives de sis països. L’objectiu de la iniciativa, anomenada IMAILE per les sigles del projecte en anglès, és dissenyar un software perquè els mestres de ciències, matemàtiques i tecnologia de l’escola pri-

mària i secundària puguin impulsar entorns personals d’aprenentatge que permetin als joves adquirir les competències de forma personalitzada. L’Ajuntament convidarà, a la comunitat docent dels centres públics i a expertsles properes setmanes, a participar de l’experiència, que es durà a terme durant el 2014 i el 2015.

L’arribada de les tecnologies a les aules permet impulsar noves fórmules d’aprenentatge

Mira un vídeo sobre l’arribada de la fibra

EL CONGRéS MuNDIAL DE CIuTATS INTEL·LIGENTS Precisament, el 27 de novembre es va realitzar la primera activitat de la Xarxa, una sessió de treball amb els docents de P3, P4 i P5 de les escoles de la ciutat per explicar-los el funcionament d’uns nous pupitres digitals interactius (anomenats karendons) que l’empresa local AV Data testarà als centres de primària públics i concertats. Mitjançant la lectura de codis, aquest nou dispositiu és capaç de reconèixer la forma, el color i la textura d'objectes reals de manera que els infants poden treballar, de manera autònoma, la percepció i

EXPERTS I TÈCNICS VAN EXPLICAR ALS ASSISTENTS LES INICIATIVES LOCALS

la discriminació d'estímuls auditius, visuals o textuals, així com la mobilitat i la motricitat.

tensió iniciada cap a les vivendes. A mig termini, l’objectiu és que, al 2015, el 50% de les llars de Viladecans tinguin accés a la fibra òptica.

La meitat de llars amb fibra, el 2015

L’Ajuntament també va presentar el seu model d’operador neutre de telecomunicacions per impulsar la xarxa de fibra òptica fins a les llars, empreses i equipaments de titularitat pública, tot avançant la inversió que no feien les companyies privades. El 2013, l’Ajuntament s’ha centrat en la connexió a la xarxa de tots els centres educatius i, a partir del 2014, reprendrà l’ex-

Per una altra banda, Jordi Adell, professor universitari en tecnologia educativa, i Ramon Barlam, professor d’institut a Manresa, van explicar la revolució educativa que poden suposar els entorns personals d’aprenetatge impulsats amb la banda ampla a lals centres educatius. Mira com funcionen els karendons


P. 12

educació

ONzE ESCOLES PROMOuEN EL GuST PER LA LECTuRA AMb uNA COMPETICIÓ

La dinamitzadora de la iniciativa l’explica a l’alumnat de l’Escola Enxaneta

Onze escoles de la ciutat participen aquest curs a la primera edició de la ‘Lliga dels llibres’. L’activitat s’inclou dins el Pla de Millora de l’Èxit Educatiu del municipi amb la finalitat que els estudiants de 4t de primària li agafin el gust a la lectura perquè sigui un plaer i no només una obligació. El projecte està impulsat per l’Ajuntament i la Biblioteca de Viladecans i s’hi han sumat per iniciativa pròpia els centres Àngela Roca, Can Palmer, El Garrofer, Enxaneta, Germans Amat Targa, Goar, Marta

Mata, Miquel Martí i Pol, Pau Casals, Sant Gabriel i Santo Tomás. Entre l’abril i el maig, els 22 equips participants competiran per establir quina escola té el millor grup de lectors. La final tindrà lloc el 22 de maig a la Biblioteca de Viladecans. La selecció dels deu llibres que es llegeixen l’han fet especialistes en literatura infantil. És una selecció variada i rica, tant en continguts com en nivell de dificultat i en castellà i català. L’activitat es realitza en horari lectiu.

PROP DE quARANTA ACTIVITATS AjuDEN A LES fAMíLIES EN L’EDuCACIÓ DELS fILLS

Prop de mig miler de persones van participar en el programa d’activitats del passat curs escolar

Fins al mes de maig, els equipaments educatius de la ciutat acolliran prop de quaranta xerrades i tallers destinats a ajudar a les famílies a reflexionar sobre els dubtes que sorgeixen en l'educació dels fills i filles i compartir-ne les experiències. Sota el títol ‘Reflexionem i aprenem junts’, aquest pla de formació per a mares i pares arriba a la 16a edició, dins les activitats del Pla Educatiu d'Entorn de la ciutat. Les accions formatives, que parteixen de les propostes i necessitats de les pròpies famílies, tracten temes com l'autoestima,

l'alimentació, les normes i els límits, la motivació per la lectura, el bullying, les joguines, el pas a P3, les tecnologies, l'adolescència i el diàleg en família. L’objectiu és reforçar l'acompanyament de la família en el procés educatiu dels fills i filles com a element clau per al seu èxit educatiu. El programa d'accions es pot consultar a www.viladecans.cat o sol·licitar-lo per correu electrònic a educaciofamilies@viladecans.cat. Les activitats disposaran d'un servei d'acollida per a infants, amb inscripció prèvia, com a mínim 48 hores abans de l'activitat.

LES AuLES D’ESTuDI TORNEN A LA bIbLIOTECA A PARTIR DEL 2 DE GENER

Els estudiants tenen un espai on concentrar-se per preparar els exàmens

El servei d’Aules d’Estudi nocturnes retorna a la Biblioteca de Viladecans a partir del 2 de gener. La iniciativa, impulsada pel Departament de Joventut de l’Ajuntament, torna a l’equipament cultural després de la seva estada provisional al Centre de Formació d’Adults el passat estiu. Els i les estudiants tindran, fins al 2 de febrer, un espai tranquil on poder estudar i concentrar-se en el treball sense interrup-

cions, ja que és època d’exàmens per als estudiants universitaris. A més, la connexió Wi-Fipermet fer treballs i les consultes necessàries a Internet. Les aules estaran obertes tots els dies, excepte els dies 5 i 6 de gener. L’horari serà de dilluns a divendres, de dos quarts de nou del vespre a una de la matinada, i els dissabtes i diumenges, de quatre de la tarda a una de la matinada.


publicitat

Si tens un pis buit, L’Ajuntament té una Borsa de Lloguer Social. Si poses a disposició de la borsa la teva vivenda....

...t’assegurem el cobrament de la renda mensual, de fins a 468 euros ... tindràs una subvenció del 75% de l’IBI del pis ...ajudes a una família a tenir habitatge .... l’Oficina Local d’Habitatge fa totes les gestions de forma gratuïta

ta Inffooorrma Oficina Local d’Habitatge

Guanyees Guanyes ttu, u,, y la guanya societat i t t

C/ Santiago Rusiñol, 8 Tel. 93 659 41 56

Horari: de dilluns a divendres, de 9 a 14 h, i de dilluns a dijous, de 16 a 18.30 h

SI VOLS CONTRACTAR UN ESPAI PUBLICITARI EN AQUESTA REVISTA, POTS TRUCAR-NOS AL TELÈFON 610 474 922


P. 14

empresa

80 EMPRESES ‘EXPERIMENTEN’ LA INNOVACIÓ

D

escobrir com la petita empresa pot trencar amb els falsos tòpics sobre la innovació i identificar recursos i estructures de ràpida implementació amb la finalitat de generar valor van ser els fils conductors del Fòrum Delta de la Innovació, celebrat el 27 de novembre a l’edifici Cubic. Impulsada pels ajuntaments de cinc municipis, entre ells el de Viladecans, la cita va comptar amb la participació de 80 empreses.

Els petits empresaris van treballar i compartir en grup experiències i opinions sobre com impregnar l’organització empresarial d’un caràcter innovador que, per a l’alcalde Carles Ruiz, és “clau per sortir de la crisi”. També, va apuntar que “no es tracta només de crear nous productes, o noves maneres de produir, sinó també de crear relacions amb altres empreses o persones que obrin noves oportunitats i l’Ajuntament està treballant molt per potenciar-les”.

A la cita també es van presen- tar els primers resultats d’un projecte pilot impulsat per la Fundació Ciutat de Viladecans i la Universitat Politècnica per crear una metodologia que permeti aplicar un ecosistema d’innovació en qualsevol empresa per tal d’assolir un nou producte o servei d’èxit. La iniciativa, finançada per la Generalitat i el Fons Social Europeu, s’està treballant amb un grup d’empreses del Baix, entre elles les locals Fructusweb, ASCIL, Audiovisuales Data i Disgroup.

Els participants van compartir en grup les experiències i oportunitats relacionades amb la innovació

EL DELTA buSINESS CENTER SEGuEIX CREIXENT

E

l centre de negocis Delta Business Center ha estat escollit per les firmes Horizon Lab Experience, Sistemas KERN i CONNATURA per a instal·lar-se a Viladecans. La primera empresa (www.horizon-lab.com) té Europa com a mercat natural i es dedica a instal·lacions elèctriques en general, i també de xarxes telegràfiques, telefòniques i de televisió. La se-

gona (www.kern.es), amb seus a Madrid i Barcelona i que va iniciar la seva activitat fa onze anys, aporta programari i solucions adients per al tractament d’alts volums de documents. I la tercera firma (www.connatura.es), amb experiència de més de vint anys, és especialista en paisatgisme. A Viladecans ja han treballat en la definició del parc de la Marina, el Camí del Mar i el futur tanatori municipal.

El 26 de novembre van visitar les tres empreses l’alcalde Carles Ruiz i María Salmerón, tinenta d’alcalde d’Empreses, Innovació i Ocupació. El centre de negocis Delta Business Center (deltabusinesscenter.com) ofereix a les persones emprenedores espais de treball polivalents i serveis per facilitar la seva activitat en un entorn professional.

L’alcalde es va trobar amb els responsables de tres noves empreses instal·lades al centre

EL PRODuCTE DE L’HORT, DE VILADECANS A LES TAuLES

L

’empresa de comerç on line de fruites i verdures fresques L’Hortet del Baix, que va néixer de la unió de dues famílies de la localitat veïna de Sant Climent, ha instal·lat a Viladecans el seu magatzem de distribució, que va inaugurar el 16 de novembre amb la presència de l’alcalde Carles Ruiz, i les regidores d’Empreses i de Comerç, María Salmerón i Carme Gimeno.

Jaume Torras i Marc Mas, dos emprenedors, van començar servint, a domicili i en cistelles, productes d'agricultura ecològica i tradicional a la zona del Delta i a les muntanyes de Sant Climent per complementar el servei d’una Agrobotiga a Sant Climent. La voluntat de fer créixer el seu negoci per ampliar la tipologia de clients, des dels particulars a empreses de restauració i hostaleria, els ha fet ampliar les instal·lacions.

L’alcalde Carles Ruiz continua visitant les noves empreses a la ciutat per donar-les la benvinguda i explicar-les els recursos municipals al seu servei. El 14 de novembre ho va fer a una nova acadèmia d’anglès, Helen Doron, que basa l’aprenentatge en la capacitat innata dels infants per a l’adquisició natural del llenguatge parlat en el seu entorn.

El gerent, Jaume Torras, explica a l’alcalde l’organització de les noves instal·lacions


P. 15

educació

L’AJUNTAMENT SUBVENCIONARÀ EMPRESES QUE FACIN CONTRACTES PER UN MÍNIM DE SIS MESOS

DuES INICIATIVES fOMENTEN LA CONTRACTACIÓ DE jOVES EN ATuR El centre municipal Can Calderon preveu iniciar les properes setmanes dos programes que, des de diferents vessants, busquen afavorir la inserció laboral de persones joves en situació d’atur incentivant a les empreses amb una subvenció per contratar-les per un mínim de sis mesos. Ambdues iniciatives inclouen una formació professionalitzadora que permeti ampliar els coneixements per ajudar a construir una trajectòria professional. Totes dues accions estan subvencionades per la Generalitat de Catalunya i cofinançades pel Ministeri de Treball i Seguretat Social i el fons Social Europeu.

Daniel Cáliz, participant en l’anterior edició del Joves per l’Ocupació, treballant a l’empresa AB Servicios Selecta

PRIMERA EXPERIÈNCIA

AMPLIAR L’EXPERIÈNCIA

La iniciativa ‘Joves per l’Ocupació’ està adreçada als nois i noies de 16 a 25 anys que no tenen el graduat d’ESO i a aquells que l’han obtingut però han abandonat els estudis secundaris postobligatoris. El programa ofereix formació en el perfil d’auxiliar de serveis administratius, o bé en el d’auxiliar de magatzem, durant més de 300 hores. També s’oferirà una orientació i seguiment individualitzat perquè els participants reprenguin els estudis per a l'obtenció del graduat en ESO si no el tenen, ja que aquesta és una titulació bàsica en el món laboral.

L’altre programa, anomenat ‘Fem ocupació per a joves’, aborda la inserció laboral de persones d’entre 18 i 30 anys en funció de les necessitats detectades en empreses de la ciutat. Per a això, es realitzarà un estudi de camp previ, que vol aflorar llocs de feina que no s’estan cobrint en el món empresarial en qualsevol camp per manca de recursos econòmics.

En paral·lel al procés formatiu, es buscarà a empreses que contractin els joves per tal que aquests adquireixin també una experiència professional desenvolupant les competències un cop apreses. L’acció oferirà una subvenció durant els primers sis mesos del contracte equivalent al Salari Mínim Interprofessional.

Una vegada detectats, es donarà suport a les empreses per dur a terme la contractació amb una subvenció durant els primers sis mesos del contracte. Per tant, la selecció de participants es durà a terme el segon trimestre del 2014 cercant, entre els joves inscrits a l’atur de la ciutat, els que s’adaptin als perfils necessaris. Es donarà prioritat a joves que ja tinguin una experiència laboral prèvia i que comptin amb estudis de Cicles Formatius de Grau Mig, Batxillerat o, com a mínim, el graduat d’ESO.

Aquesta acció compta amb 30 places i els i les joves interessats a participarhi han de contactar amb Can Calderon (c. Andorra, 64; telèfon 93 635 18 04).

Les empreses interessades a participar en aquest programa també es poden posar en contacte amb Can Calderon (c. Andorra, 64; telèfon 93 635 18 04).

CONSELLS EXPERTS PER CERCAR fEINA Els empresaris de Viladecans no només poden donar feina, sinó també ajudar a que les persones en atur en trobin. Un grup d’empresaris ha aportat opinions i propostes als participants en dos programes formatius de Can Calderon, per a aturats de llarga durada i joves sense experiència laboral, sobre com fer front al procés de recerca de feina en l’actual conjuntura laboral.

L’empresariat, participant en la iniciativa municipal V!Líders, de lideratge creatiu en la gestió, va destacar la importància de la constància i d’una actitut proactiva i el valor de diferenciarse d’altres candidats, adaptant el currículum a cada empresa i preparant les entrevistes de feina buscant informació sobre l’empresa. A més, van poder desmuntar tòpics sobre les relacions laborals fruit de la seva experiència.

Empresaris i futurs treballadors van compartir idees i experiències sobre el difícil procés d’inserció laboral


P. 16

medi ambient

Atrium és dels equipaments que més ha estalviat

ES REDuEIX uN 8% EL CONSuM ENERGÈTIC EN ELS EquIPAMENTS

L

’Ajuntament ha disminuït un 8% el consum d’electricitat i gas en els equipaments municipals en els nou primers mesos de l’any, conseqüent estalvi econòmic i d'emissions de gasos efecte hivernacle.

mació de les calefaccions i aires condicionats, en la reducció del nombre de bombetes enceses així com del temps que estan en funcionament i en l’aturada dels aparells informàtics quan no s’estan utilitzant.

En el marc del Pla Municipal d’Acció per l’Energia Sostenible, s’ha treballat amb les persones responsables d’equipaments en la promoció d’hàbits i pautes d’actuació sostenibles entre el personal i en petits canvis tecnològics per ser més eficients. Les millors oportunitats d’estalvi s’han trobat en la progra-

Els equipaments que han assolit una major reducció són la Biblioteca municipal, Atrium Esports, l’Ateneu d'Entitats Pablo Picasso, l’Escola Can Palmer, les escoles bressol La Marina, La Ginesta i La Muntanyeta, els casals de l’Alba-rosa i del Barri de Sales i els edificis de Can Calderon, Can Modolell i la Policia Local.

MODERNISTA... I SOSTENIbLE La casa de Pilar Moragues, Ca la Pilar, construïda el 1917 a la Pineda del Remolar i projectada per un dels arquitectes més importants del modernisme català, Josep Puig i Cadafalch, ha estat escollida per participar en un singular estudi sobre eficiència energètica en edificis històrics. La iniciativa de la Comissió de Patrimoni del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya estudia l’aïllament, davant les oscil·lacions de la temperatura exterior, en sis importants edificis del patrimoni arquitectònic i històric català de diverses èpoques. Les primeres dades obtingudes pels sensors apunten que, a Ca la Pilar, tant la temperatura del mur com la de l’interior de l’edifici es mantenen constants, tot i que a l’exterior la temperatura pugi molt. Per tant, l’arquitectura modernista, a més de ser preciosa, té molt de sostenible. Ca la Pilar ha estat parcialment recuperada per l’Ajuntament, encara QUE no és oberta a l’ús del públic perquè es troba dins dels terrenys dels antics càmpings del litoral. Ca la Pilar

ESTALVIAR ENERGIA A CASA L’Ajuntament ha encetat un programa de tallers per promoure l’estalvi energètic a les llars. L’objectiu és donar claus a la ciutadania per reduir els consums d’electricitat i gas a casa i explorar les opcions per millorar la contractació elèctrica. A més, es converteix en un espai per posar en comú idees per buscar un major estalvi energètic i econòmic a les llars. Així va passar en l’últim taller, celebrat a l’Ateneu Can Batllori dins del programa de tallers de la Xarxa d’Equipaments Culturals, amb 15 participants. La propera edició del taller és farà en dues sessions, el 21 de gener i el 4 de març, a les 16.30 hores a l’Escola Marta Mata, dins del programa de formació de mares i pares.

MILLOR bOSC DE CAN MENuT

La persistent pluja no va evitar que prop de mig centenar de persones participessin en la Reparató organitzada el 16 de novembre per l’Ajuntament, per la Setmana de Prevenció del Residus. Tècnics especialistes van reparar cinc electrodomèstics, un ordinador i tres bicicletes portades per la gent.

L’Ajuntament ha realitzat els dos darrers mesos una actuació a l'espai forestal de Can Menut, un dels boscos més ben conservats a la falda de la muntanya coronada per l’ermita de Sant Ramon. En aquest espai amb pins bastant joves que han crescut densament, alguns roures i unes poques noves alzines, s’hi ha fet una aclarida dels pins morts o deformats i la poda de branques seques de la resta, en una superfície de 2,5 hectàrees, per crear una línia de defensa davant d’incendis. L’actuació també ajuda a millorar la biodiversitat i el desenvolupament natural del bosc.


P. 17

ciutadania

EL AYUNTAMIENTO PROMUEVE UN BANCO DEL TIEMPO

NACE uNA RED DE INTERCAMbIOS SOLIDARIOS ENTREGA DE LAS fIRMAS EN DEfENSA DEL HOSPITAL

L

a Plataforma en Defensa del Hospital de Viladecans entregó, el 27 de noviembre en el Palau de la Generalitat, las 28.152 firmas recogidas en favor del centro sanitario. La concejala de Servicios Personales, Gisela Navarro, estuvo junto a más de medio centenar de personas que se reunieron para hacer la simbólica entrega y destacó que las firmas son la representación de que hay mucha gente que quiere que su hospital sea más grande y con más servicios”. Tres miembros de la plataforma pudieron mantener una breve reunión con el jefe de Gabinete de la consellería de Salut, Jaime Tort, para trasladarle que la ciudadanía reclama la ampliación del hospital, el mantenimiento de su nivel de referencia y la recuperación del presupuesto del centro a los niveles del año 2010. Uno de estos tres representantes, Adolfo Corbacho, dirigente vecinal viladecanense, explicaba que "la Generalitat se aviene a mantener el nivel de referencia del hospital y nos dicen que, en la medida que los presupuestos de la conselleria, se ampliarían también lo harán los del hospital”.

Jornada de formación para los gestores del futuro Banco del Tiempo

Primer paso para iniciar una red estable de solidaridad entre la ciudadanía de Viladecans. Los días 21 y 22 de noviembre, el Ayuntamiento hizo la formación con asociaciones vecinales y consellers y conselleres de los Distritos para la creación en 2014 de un banco del Tiempo. Se trata de un proyecto de ciudad que pretende que la gente intercambie ayuda en función de sus capacidades y de su disposición de tiempo sin la intermediación del dinero.

E

AMPLIA EXPECTACIÓN SObRE LAS PREfERENTES Cerca de dos centenares de personas llenaron el 12 de noviembre el auditorio del Ateneu d’Entitats Pablo Picasso para conocer de primera mano las últimas novedades sobre las participaciones preferentes y la deuda subordinada comercializada por entidades financieras con prácticas abusivas y opacas. Alex Daudén, de la Asociación de Usuarios de Banca (ADICAE), apuntó que "el 97% de las demandas judiciales resueltas lo han sido a favor de los estafados, porque se ha evidenciado que no eran inversores, sino pequeños ahorradores no aptos para estos productos de riesgo". Por ello, anima a las personas afectadas a ponerse en contacto con ADICAE. La charla fue organizada por el Ayuntamiento en respuesta al elevado número de consultas sobre el tema que atiende la Oficina Municipal de Información al Consumidor.

l tiempo se ha convertido, en la sociedad actual, en un valor de cambio, tanto para los que tienen poco como para aquellos que, por circunstancias personales, disponen de tiempo sobrante. Y la crisis pone aún más de relieve su importancia y su potencial. Es por ello que el Ayuntamiento está impulsando la creación, desde el compromiso cívico de la ciudadanía, de un Banco del Tiempo: una red de ayuda mutua para intercambiar servicios, conocimientos o habilidades entre personas para resolver necesidades cotidianas. La principal premisa de este espacio es la reciprocidad, pues la persona que invierta su tiempo en una actividad no tendrá un beneficio económico, sino la posibilidad de recibir el tiempo de otra

persona que le pueda ofrecer algo. Además de mejorar la calidad de vida de las personas, la iniciativa permite incrementar los vínculos comunitarios y promover las relaciones intergeneracionales. Formación para la gestión Un total de 25 miembros de entidades vecinales y de los Consejos de Distrito participaron en el curso de formación organizado por el Ayuntamiento, a cargo de la entidad Salut i Família, para capacitar a la ciudadanía que puede encargarse de la gestión del Banco del Tiempo de Viladecans. Estas personas promoverán la relación entre las personas participantes, que se podrán sumar a partir de primavera, y velarán por el equilibrio entre los servicios prestados y recibidos.


P. 18

ciutadania

EL CENTRO OCUPACIONAL CAVIGA CUMPLIRÁ EN 2014 UNA DÉCADA MEJORANDO LA CALIDAD DE VIDA DEL COLECTIVO

uN REfERENTE PARA LAS PERSONAS CON DISCAPACIDAD INTELECTuAL El 3 de diciembre se conmemoró el Día Internacional de las personas con discapacidad. En Viladecans, este colectivo y sus famílias tiene un referente en el Centro Ocupacional CAVIGA, que proporciona dignidad y autonomía a 90 personas, 38 de ellas de Viladecans en la actualidad. Esta fundación pública, promovida por los municipios de Castelldefels, Gavà y Viladecans y el Consell Comarcal, atiende durante el día a personas mayores de 18 años. En 2014 cumplirá diez años desde su creación.

E

l Centro Ocupacional CAVIGA “tiene como objetivo mejorar la calidad de vida de las personas que atiende", explica su directora, Isabel Ortuño. Un objetivo alcanzado y superado día tras día con la atención individualizada y las actividades grupales que se desarrollan en el centro y que estimulan el aprendizaje creativo, la autoestima, el esfuerzo y el trabajo en equipo. Muestras de ello hay muchas: la representación de la obra ‘Teatre per un forat’ en Atrium, la grabación de un cortometraje que ganó un concurso organizado por el Ayuntamiento o el caso de un chico que ha ganado con sus dibujos un concurso de calendarios para 2014. Tambien el trabajo en el huerto ecológico del centro y los productos de artesanía que se venden en ferias o las colaboraciones con los centros educativos Miquel Martí i Pol, Doctor Trueta, Mediterrània y Sagrada Família, o con la entidad Asdivi, que

también atiende las necesidades de este colectivo. La mayoría de las plazas de que dispone el centro, un total de 76, ofrecen un servicio de terapia ocupacional. Las otras 14 personas usuarias forman parte del servicio prelaboral de Inserción (SOI), es decir, están en proceso de aprendizaje de hábitos laborales para trabajar en el futuro en un centro especial de trabajo. Además, a través de un programa especial de orientación laboral, llamado TAS, se apoya para la búsqueda de empleo a otras 22 personas, 15 de la cuales realizan prácticas en empresas ordinarias este año. Reivindicación de plazas La concejala de Servicios Sociales y Políticas de Inclusión, Idoia Baixench, destaca que, desde hace dos años, “no se puede contar con la subvención de la Generalitat en el TAS y los ayuntamientos cubri-

mos los gastos con 10.000 euros anuales cada uno”. La Generalitat tampoco da facilidades para ampliar plazas. Ahora hay 14 personas en lista de espera de los tres municipios y la preocupación de la regidora es “qué salida les das si no hay perspectiva de cobertura”. Baixench, como representante de la Fundació CAVIGA, se reunió con el Departament de Benestar i Família de la Generalitat para exponerle la problemática y su disconformidad con el criterio “discriminatorio” que, desde 2012, obliga a que los usuarios procedan sólo de un centro educativo, dejando fuera las que lleven años en sus casas. Otra reivindicación, compartida por Baixench y Ortuño, es la creación de un hogar residencial, necesario para el colectivo de personas discapacitadas e inexistente en la zona Delta por ahora, aunque la regidora asegura que “el Ayuntamiento ha pedido a la Generalitat que tenga en cuenta esta necesidad”.

La concejala de Servicios Sociales, Idoia Baixench, visita CAVIGA, acompañada por la directora del centro, Isabel Ortuño

fIESTA DE LA DISCAPACIDAD El 14 de diciembre, con motivo del Día Internacional de las personas con discapacidad, la Asociación para la integración de personas con discapacidad de Viladecans (Asdivi) celebra su fiesta anual en Can Xic, de 17 a 20.30 horas y abierta a la ciudadanía. Habrá un recital de villancicos a cargo de Jordi Lligadas, actuaciones musicales, de Juanjo Lombardo y de la Academia Melomaniak’s, y de danza; la realización de un lipdub y la proyección de cortometrajes hechos en CAVIGA.


publicitat


P. 20

ciutat

Las placas de la calle se cambiarán en las próximas semanas

CAMbIO DE NOMbRE DE LA AVENIDA LLuíS MORé

L

a eliminación de los espacios y equipamientos públicos de nombres relacionados con la dictadura franquista ha comportado el cambio de denominación de la avenida de Lluís Moré, que ha pasado a denominarse avenida del Mil·lenari. La decisión se aprobó en el Pleno Municipal en verano y ya es efectiva, aunque las placas de la calle se sustituirán a finales de diciembre. El cambio ha sido comunicado al vecindario mayor de edad que vive en la calle y a las entidades de la zona, así como a los organismos y empresas pertinentes (suministradoras de servicios, emergencias, órganos judiciales, registro de la Propiedad, etc.).

La nueva denominación se ha escogido a raíz de la propuesta realizada por el Plenario creado en 2011 con motivo del Milenario de Viladecans de dedicarle a la efeméride el nombre de un espacio público, que la comisión vecinal impulsada por el Ayuntamiento para el cambio de nombre recogió. Lluís Moré fue alcalde y jefe local de la Falange en los primeros años del franquismo e influyó en los Consejos de Guerra contra dos antiguos concejales republicanos. Recientementeel Ayuntamiento ha retirado otros nombres de personajes de la dictadura: en 2008, la calle de Bertran i Musitu pasó a ser de Catalunya y, en 2010, la escuela Doctor Vicente Ferro cambió su nombre por El Garrofer.

REPARADAS DOS áREAS DE juEGOS INfANTILES

E

Parc de Can Palmer

n noviembre se llevaron a cabo los trabajos de reparación y mejora de dos áreas de juegos infantiles en el espacio público, en las cuales el pavimento de seguridad de caucho estaba muy deteriorado. Se trata de los espacios de juego situados en la calle de Salvador Espriu, en que se ha repuesto la totalidad del suelo del área, y el parque de Can Palmer, donde se han repuesto las zonas de mayor desgaste del pavimento.

LES NOVETATS SObRE EL 3D S’EXPOSEN A VILADECANS La Fundació Ciutat de Viladecans va organitzar, el 28 de novembre, la primera jornada professional Viladecans 3D Meeting, que va permetre a una seixantena de participants conèixer les darreres novetats del món del 3D. Es van fer diverses xerrades sobre el funcionament d’impressores 3D per a la construcció de pròtesis i altres que es poden fer servir per a l’educació, així com de les ecografies en tres dimensions, de la possibilitat de visualització en 3D a les sales d’operacions i del futur de les projeccions audiovisuals anb aquesta tecnologia sense ulleres, entre d’altres. A la cita van participar especialistes dels diversos àmbits com el doctor Manuel Samaranch, pioner de l’ús el 3D en la medicina; Ludger Pfanz, professor de la Universitat de Kalsruhe (Alemanya), i Enrique Criado, supervisor estereos- còpic del film en 3D de ‘La Guerra de las Galaxias’. La jornada dóna continuïtat a la relació de Viladecans amb la tecnologia 3D, que es va iniciar amb la creació, el 2011, d’un certamen de curtmetratges en tres dimensions.

Una seixantena de persones van assistir a la jornada, en la qual van participar expertos en diferents àmbits

VILADECANS EXPLICA ELS SEuS ‘TRESORS’ ANTICS Representants del Museu de Viladecans, l'Arxiu Municipal i el Grup Tres Torres de Viladecans van participar, el 16 de novembre, en la 6a Trobada d’Estudiosos i Centres d’Estudi d’Eramprunyà, en què van parlar de les pintures gòtiques trobades a l'ermita de Santa Maria de Sales, els jaciments arqueològics de Viladecans, la toponímia antiga i els pergamins custodiats a l'Arxiu. La jornada va reunir, a Sant Boi de Llobregat, estudiosos de la història lo- cal de l'àmbit de l'antiga Baronia d'Eramprunyà –Begues, Castelldefels, Gavà, Sant Climent de Llobregat i Viladecans– i també de les veïnes del Prat i Sant Boi, per compartir les darreres investigacions històriques.


publicitat


P. 22

esport

MARCHA, SuDOR Y LáGRIMAS Tras casi dos décadas haciendo vibrar y emocionando a todos aquellos que han seguido sus gestas en la élite del atletismo, María Vasco ponía punto y final a su carrera profesional emocionándose ella misma. Arropada por amigos y familiares, por el alcalde Carles Ruiz y por el secretario general del Deporte de la Generalitat, Iván Tibau, la marchadora viladecanense anunciaba el 13 de noviembre que colgaba las zapatillas. “Ha llegado la hora de cerrar esta puerta, esta etapa de mi vida en la que me he sentido una privilegiada por hacer algo que me apasionaba y por ser reconocida por ello”, explicaba entre lágrimas, pero contenta porque es ella quien toma la decisión “y no las lesiones o las críticas”, y lo hace porque le “pueden más las ilusiones por otras cosas”. Ya dijo Napoleón bonaparte que una retirada a tiempo es una victoria. Y María Vasco ha logrado la última victoria en una brillante carrera que la ha convertido en la mejor marchadora española de la historia.

D

esde que, a los 10 años, decidió que quería marchar, fue confirmando que su sueño de ser una de las mejores marchadoras del mundo no era una utopía. Tras 27 años entregrada a unos entrenamientos “muy intensos y con mucha soledad”, María frena su carrera. “Un día, corriendo entre los campos agrícolas, me paré y me dije que había llegado el momento porque, desde que murió mi madre, ya no sentía la motivación que me hacía luchar”, reconocía.

1996

Por contra, su peor momento fue en 2010, con “el abandono en el Europeo de Barcelona, porque era la única gran competición donde no he logrado una medalla y corría en casa, ante los míos”. Llegaba de ganar el oro en la Copa del Mundo, pero una contractura la apartó de su objetivo. No obstante, ha seguido luchando hasta ahora, cuando a sus 37 años dice basta.

2000

Una carrera de éxito Pero la mochila no sólo está llena de sacrificios, sino también de éxitos: 14 títulos de campeona de España y siete medallas en grandes competiciones internacionales. La más emotiva, quizás, la primera de todas, el bronce en los Juegos Olímpicos de Sydney 2000. Simbólica no sólo por ser la primera sino porque es la única medalla olímpica que, aún a día de hoy, ha logrado una atleta española. María la recuerda como “el mejor momento” de su carrera, junto al bronce logrado en el Campeonato del Mundo de Atletismo de Osaka en 2007, “donde renacía una nueva María” tras el duro golpe del fallecimiento de su padre. “Él creía que

hacía un gran esfuerzo poco recompensado, pero siempre me apoyó porque sabía que llevaba la marcha en la sangre”, recuerda María en su despedida.

Una referencia para todos 2007

2010

Ivan Tibau destacaba que "el deporte catalán de alto nivel pierde un referente deportivo y una embajadora del país en todo el mundo". Por su parte, el alcalde Carles Ruiz remarcaba la "tenacidad" de María" para conseguir su sueño" y la enaltecía como "un ejemplo de valores, que son muy importantes en el momento en que vivimos". Además, destacaba el gran afecto entre la ciudadanía de Viladecans, “que siempre la ha sentido como un orgullo”. María echa la vista atrás y hace un balance positivo: “Quién me lo

Mira el vídeo del comiat de l’atleta iba a decir cuando a los 10 años, en lugar de ver Barrio Sésamo, estaba viendo en televisión cómo competía en una prueba de marcha una vecina de Viladecans, Mari Cruz Díaz, y tuve un flechazo con este deporte”. Díaz, al igual que otros marchadores viladecanenses como Reyes Sobrino o Valentín Massana, fueron un ejemplo para María. Como ella lo ha sido para otras generaciones que han venido detrás: Beatriz Pascual, Sandra Troyano, Lorena Pedrero han seguido sus pasos con éxito. De la mano de entrenadores como a los que María quiso dar las gracias en su despedida, porque “sin ellos no habría llegado” donde lo ha hecho. De hecho, ella misma entrena ahora a una pequeña de Viladecans de 9 años, Érika Duro, que espera que siga sus pasos. Y es que María no quiere alejarse del deporte. “Seguiré vinculada a la marcha enseñando y me gustaría provar a competir de manera amateur el duatlón y la maratón”, explica. Otros retos para ella son “la maternidad y entrar en el mundo laboral”. Marcha hacia otras ilusiones, pero en el imaginario colectivo siempre quedarán sus zancadas deportivas, su esfuerzo, su tenacidad, su valor.


P. 23

esport

EL PALMARéS DE LA MEjOR MARCHADORA ESPAÑOLA juEGOS OLíMPICOS

CICLISME Juan Carlos Medina va recollir el 27 d’octubre, a Santa Susanna, el trofeu com a campió de la Challenge Catalana de Veterans de Ciclisme en la categoria de majors de 40 anys. El campionat ha constat de 16 proves i el corredor viladecanenc de l’equip Galvesport ha demostrat una gran regularitat, quedant sempre entre els vuit millors, incloses tres victòries a Olot, Torelló i LA Cellera de Ter. És el segon any consectiu que Medina guanya la Challenge en categoria M40.

CAMPEONATO DEL MuNDO BÀSQUET

COPA DEL MuNDO

COPA DE EuROPA

Atrium Esports va acollir, el 16 de novembre, la presentació dels 18 equips que, amb 260 jugadors i jugadores en les seves files, conformen el Bàsquet Femení Viladecans-Escola de Bàsquet aquesta temporada. L’acte també va tenir un toc emotiu, perquè el club va anunciar que organitzarà diverses accions per recaptar fons per ajudar a una viladecanenca de 9 anys, Itziar, que pateix una malaltia degenerativa, la distròfia muscular.

ATLETISME

juEGOS MEDITERRáNEOS

CAMPEONATO DE ESPAÑA

CAMPEONATO DE CATALuNYA

El alcalde Carles Ruiz y el secretario general del Deporte de la Generalitat, Iván Tibau, acompañaron a la atleta en su despedida

L'atleta Carlos Castillejo es va proclamar campió d’Espanya de marató en imposar-se a la prova celebrada a Sant Sebastià, el 24 de novembre, amb un temps de 2h12'42", obtenint també la mínima per disputar l'Europeu de Zurich. El viladecanenc repetia el títol assolit el 2011 en la seva primera carrera en aquesta mítica distància. Així, es treia l'espina clavada per l'abandó al marató de Castelló una setmana abans, quan buscava la millor marca de la història d'un atleta español en una marató a Espanya.

Castillejo arriba a la meta. (blogstillejo.blogspot.com)

Fins al 19 de desembre estan obertes les inscripcions a la tercera edició de la cursa popular ‘La Sansi de Viladecans’, que se celebra el dia 22 a les 11 del matí. El recorregut, de 5 quilòmetres, tindrà sortida a l’avinguda del Segle XXI. Les inscripcions, a un preu d’11 euros, s’han de realitzar a través del web www.lasansiviladecans.com. La cita, organitzada pel Club d’Atletisme La Sansi amb la col·laboració de l’Ajuntament, també comptarà amb una cursa infantil per a infants nascuts a partir de l’any 2000.

BEISBOL El Club Beisbol Viladecans va pujar al tercer esglaó del podi de la Copa Catalunya en categoria sènior. El conjunt viladecanenc va imposar-se a domicili a l’Hèrcules de l’Hospitalet (12-7) en el partit pel tercer i quart lloc. El títol se’l va emportar el CB Barcelona ‘Blau’.

i

Cada dilluns, els resultats dels equips sènior dels clubs esportius de Viladecans a www.viladecans.cat


P. 24

safareig

Recepta saludable Cada mes, un bar o restaurant de la ciutat, distingit amb el segell AMED [ ] per promoure la dieta mediterrània, ens proposa una recepta saludable, amb productes de proximitat i de temporada. Aquesta vegada, amb les dates nadalenques properes, la recepta es va fer d’una manera ben especial: en directe al Mercat Municipal el 30 de novembre i per part de dos restauradors, Domingo Morillas, de Cal Mingo i Lluís zafra, de 'A la Cazuela'.

CREMA DE CARbASSA Ingredients (4 pers.):

Preparació:

250 gr. de carbassa neta i trocejada 1 porro mitjà ½ ceba 100 gr. de patates 1/2 l. de bull de verdures Oli d’oliva Sal i pebre Guarnicions possibles:

Xips de bacó o pernil 4 torrades fines de pa Crema de formatge Remenat de panses i pinyons

En una cassola sofregim a foc lent el porro i la ceba amb l'oli , fins que estiguin daurats Afegim la carbassa i les patates tallades en escates fines, les donem unes voltes i les cobrim amb el brou de verdures. Portem a ebullició i deixem coure fins al moment que les patates comencen a desfer-se. Triturem, colem i posem a punt de sal i pebre al gust. Per a la presentació, posarem al fons del recipent escollit la crema i sobre aquesta, qualsevol de les guarnicions aquí recomanades, que donin al plat un toc de festa.

La carbassa és una hortalisa nutritivament molt rica, especialment en vitamina A –bona per a la visió, la pell, el cabell, els ossos–, en zinc –bo per al sistema immunològic– i en potassi –que evita la retenció de líquids i preveu la hipertensió i alguns trastorns renals–. També en destaca la seva digestibilitat, gràcies als mucílags, que suavitzen i protegeixen les mucoses gastrointestinals, essent així molt recomanada per a les persones que pateixen acidesa d’estò- mac o fan digestions pesades. En ser tant nutritiva es recomana el consum en infants i dones embarassades i per dietes baixes en grasses.

a càrrec de la Biblioteca de Viladecans

bibliorecomanacions

CÓMO SER MujER

NO SOY SIDNEY POITIER

jAPONISME: fASCINACIÓ PER L’ART jAPONÈS

CANADá

CALENDARI DE fESTES AMb fOC

Moran, Caitlin.

Preston, Paul.

Bru i Turull, Ricard

BCN: Blackie Books, 2012.

Barcelona: Edicions 62, 2013

354 pàgines. [ 30.055.2 Mor]

287 pàgines. [N Eve]

235 pàgines [ 7.03 Jap]

Ford, Richard. Barcelona: Anagrama, 2013. 510 pàgines. [N For]

Carrera i Escué, Manel.

Barcelona: Anagrama, 2013.

IRÒNICA I FRANCA REFLEXIÓ DE LA CONDICIÓ FEMENINA GUARDONADA AL REGNE UNIT

SURREALISTA NOVEL·LA QUE PARODIA LA HISTÒRIA DE L’HOME NEGRE

CATÀLEG DE L’EXPOSICIÓ CELEBRADA A L’ESTIU AL CAIXAFORUM DE BARCELONA

UN NOI VEU ALTERADA LA SEVA TRANQUIL·LA VIDA QUAN ELS SEUS PARES ATRAQUEN UN BANC

FESTES POPULARS CATALANES DURANT TOT L’ANY AMB EL FOC COM A ELEMENT DESTACAT

Barcelona: Botagarda 2012.

253 pàgs. [398.3 (46.71) Car]


P. 25

safareig

a càrrec de l’Arxiu Municipal

El més vist a Viladecans TV

El Rebost de la Memòria Quadre escènic del naixement, realitzat durant la representació del Pessebre Vivent realitzada als jardins de Can Modolell, l’any 1983. / Fotografia d’Antoni Pator Pérez. AMVA, Fons Ajuntament de Viladecans

1

699 visualitzacions

Nens i nenes recorden el poeta Miquel Martí i Pol amb un recital

2

EL PESSEbRE VIVENT DE VILADECANS

A

l gener farà vint anys que un article al Butlletí de Viladecans es feia ressò del Pessebre Vivent que s’acabava d’escenificar als jardins de Can Modolell, durant les festes nadalenques. L’article assenyalava que el pessebre vivent havia arribat a les setze edicions, que havia aconseguit diversos premis i que, fins i tot, s’havia col·locat en segona posició a la comarca del Baix Llobregat, pel que fa a vistositat i nombre de figurants participants, darrere del pessebre que s’hi feia –i encara avui dia se segueix fent– a Corbera de Llobregat.

El Pessebre Vivent de Viladecans va néixer l’any 1969 a partir d’una iniciativa de la Sección Femenina; una organització de caire formatiu i cultural nascut a partir dels intents de la dictadura franquista d’enquadrar les dones de l’Estat dins dels paràmetres ideològics del règim. Al marge d’aquests interessos, el cert és que la Sección Femenina de Viladecans es-

devingué, durant bona part de la dècada dels seixanta i inicis dels setanta, un pal de paller on es van aixoplugar alguns joves que cercaven espais d’esbarjo i sociabilitat.

ENTRE 1969 I 1987, LA PARTICIPACIÓ VEïNAL VA fER bEN fAMOSA LA REPRESENTACIÓ, fETA ALS jARDINS DE CAN MODOLELL Amb el retrobament de la democràcia, la Sección Femenina va desaparèixer i el nou Ajuntament va passar a impulsar moltes de les activitats culturals, entre elles el Pessebre Vivent. En pocs anys, però, l’organització de l’activitat va recaure en l’entitat local Amics del Pessebre. En especial, en un reduït nombre de persones, algunes de les quals ja havien participat de nens en les escenificacions dels diversos quadres que s’hi havien

anat representant: el quadre de la casa d’Herodes, el quadre del poble jueu, l’anunciació, la visitació de Maria, el quadre de la fusteria, el de l’empadronament que es realitzava al voltant d’un pou, l’anunciació dels pastors, el quadre central del naixement i un quadre final on es feia una explicació als assistents de com es desenvolupaven les celebracions de Nadal a altres pobles i cultures. Els organitzadors tenien molta feina en els dies anteriors a les representacions, amb la finalitat de subministrar el vestuari adequat a tots els participants, així com per reclutar els cinquanta veïns. Actors i actrius eventuals d’edats compreses entre un i trenta anys, que haurien d’intervenir en les representacions que es farien, íntegrament, en els jardins de Can Modolell. Les dificultats per sumar el veïnat van ser precisament la causa de la desaparició del Pessebre Vivent, que es representà per darrera vegada el 1987.

601 visualitzacions

5.000 persones es manifesten en defensa de l’Hospital de Viladecans

3

309 visualitzacions

Entrevista amb Richard Calle, campió d’Espanya de triatló

4

285 visualitzacions

El fitxatge estrella del Cbf Viladecans es diu Itziar

Informació cada dia a www.viladecanstv.tv


P. 26

safareig

¿Sabies que... ... 55 gossos van ser abandonats a Viladecans en els deu primers mesos del 2013. La decisió d’adoptar sense reflexionar sobre la responsabilitat que comporten, per exemple, l’elecció de la raça o el cost econòmic que suposa tenir un animal de companyia, està darrere de la majoria d’abandonaments. Aquests són un delicte i estan castigats amb multes econòmiques. Animals Sense Sostre, l’associació protectora sense ànim de lucre que recull i cuida els gossos a l’espera que algú els adopti, recorda que fer-se’n càrrec és un compromís a llarg termini –de 10 a 15 anys–, durant el qual les circumstàncies personals poden canviar molt i, per tant, ha de ser una decisió consensuada per tota la família, i no duta per la il·lusió. La majoria de gossos abandonats són adults, el que des de l’entitat ho consideren un avantatge per a l’adopció, ja que es coneix el seu caràcter i tamany. Es pot contactar amb Animals Sense Sostre (www.animalssensesostre.org) al telèfon 656 834 105.

Nadons

?

... la Manuela Romero, veïna de Viladecans, ha complert ? cent anys. L’alcalde Carles Ruiz la va felicitar, el 6 de novembre, amb motiu del seu 100è aniversari (a la foto). Del seu poble natal, Santa María de Nava la Zapatera (Cáceres), la Manuela va viatjar primer a Lora del Río (Sevilla) i, després, el 1966, es va traslladar a Viladecans. Amb quatre fills, deu néts, nou besnéts i dos rebesnéts, Manuela compta amb bona salut i un caràcter ferm, va treballar en la recollida de l’oliva i, quan tenia bona vista, li agradava fer peces de ganxet.

... durant el Gran Recapte es van recollir a Viladecans prop de 25.000 quilos d’aliments bàsics. La iniciativa del Banc dels Aliments es va dur a terme el 29 i el 30 de novembre en diversos supermercats i va estar coordinada a nivell local per Cáritas, que, a través de la seva responsable, Alicia Hernández, va voler “agrair la participació dels voluntaris i de la ciutadania que ha fet la seva aportació solidària”.

?

... 500 alumnes de primer curs de primària de nou escoles participen en un programa de foment del raspallat de dents impulsat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament. L’alumnat rep un un estoig amb un raspallet petit per arribar als llocs de difícil accés i amb filaments suaus, i un tub de pasta dental fluorada. La càries és una de les malalties més freqüents a Catalunya, i afecta a la meitat dels infants. La seva formació és deu principalment a la manca d’higiene, que facilita la presència de bacteris, a l’excés de dolços a la dieta o a la predisposició de les dents. La higiene correcta implica raspallar les dents no menys de 2 minuts, preferiblement després de cada àpat, i si no és possible, un mínim de 2 cops al dia, amb una quantitat de pasta de la mida d’un pèsol.

?

Joel Sánchez del Rey 02/08

Adrià i Abril Caride Fernádez 03/08

Valeria Ortuño Jerez 07/08

Ainhoa Pujante Méndez 21/08

Helena Gálvez Ávila 30/08

Naia Llonch López 20/09

Marco Abad Zafra 23/09

Cloe Fernández 23/09 García

Ainara Guerrero Rubio 26/09

Hugo Moreno Jensen 28/09

Elena Quirós Méndes 15/10

Zoe Campos Ruiz 15/10

Vera Liñán Blanco 20/10

Valentina Inglés Sorger 22/10

Si heu tingut un fill o filla entre l’octubre i el desembre del 2013, podeu presentar-lo en societat a la revista. Envieu-nos la seva fotografia a l’adreça electrònica protocol@viladecans.cat Unai López Cuevas 24/10


P. 27

política

NO SE MANIfIESTEN En alguna ocasión, el PSC de Viladecans ha animado desde estas líneas a los ciudadanos y las ciudadanas a ejercer su derecho a la protesta. Perdónennos. Les pedimos sinceras disculpas, puesto que con nuestra actitud les hemos incitado al ejercicio de los derechos democráticos.

l’opinió dels grups polítics municipals

El ministro del Interior, Jorge Fernández Díaz, ha venido a poner fin a esta situación de confusión. Nos aclara en la nueva Ley de Seguridad Ciudadana que hay que limitar el derecho a manifestación, reprimirlo a través de multas muy importantes para evitar la expresión del pueblo. Y esta deriva autoritaria lleva camino de convertirse en otra ley apoyada por nadie. Ya van unas cuantas, en un intento de acortar los días para que la serie “Cuéntame” y la realidad sean una misma cosa. Hasta ahora éramos de la opinión que se han soportado recortes y rebajas en nuestro estado del bienestar desde la ejemplaridad y con altas dosis de pacifismo. Pero no hemos sido capaces de ver cómo nuestra actitud ofendía y ultrajaba a España. Y es que a España la ofende lo que es ofensivo, según el ministro. Es decir, a España la ofende lo que él diga, que para eso es ministro. Y así, hemos venido a descubrir que como pensamos diferente y creemos en el ejercicio de los derechos democráticos, ofendemos. Y ofender es ser antiespañol. Que unido al hecho de que somos anticatalanes porque no somos independentistas, nos deja un poco fuera de esta historia en blanco y negro que se esfuerzan en explicarnos una y otra vez. ¡Mira que somos raros!

MARíA SALMERÓN

NO SALIMOS DE NuESTRO ASOMbRO En el último Pleno se aprobaron las Ordenanzas Municipales, las que regulan los impuestos y tasas que pagaremos en 2014. Una vez más sube el IBI, las tasas de las paradas de Mercados, y el impuesto de vehículos no sube porque está al máximo. Como cada año este Gobierno de Izquierdas consigue que seamos una de las ciudades que más impuestos paga en toda España. Por esto y el rechazo a nuestras alegaciones nuestro voto fue NO. Explicaré dos de las alegaciones que el PP presentó y fueron rechazadas por este gobierno de Izquierdas. En una, solicitamos la bonificación del 50% de la tasa de terrazas a bares y restaurantes que contraten a una persona durante el año 2013-2014, quiero recalcar que esto supone ayudar al pequeño comercio y creación de empleo. Otra de nuestras alegaciones fue que los cajeros automáticos que ocupan la vía pública paguen una tasa especial, hasta ahora, “NO PAGABAN”, solo les cobraban a las máquinas expendedoras de bebidas, videos o los cochecitos infantiles. Sin embargo, el Gobierno Socialista e Iniciativa consideran, que bueno, que paguen, pero lo mismo que las máquinas de patatas o videoclubs. ¡¡Aún no salimos de nuestro asombro!! Estamos perplejos con las políticas de izquierdas que consideran que a los Bancos hay que equipararles a las máquinas expendedoras de bolitas de chicles para niños. Así que recuérdenlo cuando vayan a utilizar un cajero y les cobren esas comisiones, porque el Equipo de Gobierno de Viladecans a pesar de ocupar la via pública, igual que las maquinitas de bolitas infantiles considera que los bancos “no se merecen una tasa especial”.

El PPC Viladecans les desea unas Buenas Fiestas.

SERGIO GARCíA


P. 28

política

L’IbI PujA TAMbé EL 2014

uN TEMPS, uN PAíS

SEGuIMOS EN EL CAMINO

La continuïtat i millora de l’Hospital de Viladecans ha estat ratificada una vegada més, amb la addició al Pressupostos de la Generalitat d’una partida per redactar el Pla Funcional de l’Hospital de Viladecans abans de l’estiu del 2014, i adaptar el projecte executiu d’ampliació que es va aprovar el 2008. Aquest compromís s’ha incorporat per una esmena conjunta de CiU i ERC, i és una demostració més del compromís del Govern de la Generalitat amb la nostra ciutat, en la qual també s’impulsen l’explotació de Ca n’Alemany i el futur augment de freqüències de parades del trens de Rodalies a la nostra estació. Pel que fa als Pressuposts de Viladecans, la Contribució Urbana (l’IBI) puja un any més, s’ha apujat tots els anys des que va començar la crisi; aquest any l’alça serà de l’1,49 per cent. Els regidors de CiU hem votat contra els impostos locals del 2014, per aquesta pujada de l’IBI i perquè s’han rebutjat les nostres propostes de baixar la taxa de recollida d’escombraries (recordem que el contracte amb l’empresa que presta el servei es va modificar, i algunes recollides es fan el 50% del que es feien el 2012), així com diverses bonificacions a l’IBI; per exemple, des de CiU proposem més bonificacions als lloguers de pisos o a les famílies amb nens amb llarga hospitalització o malalties cròniques. Només s’ha acceptat una esmena de CiU, gràcies a la qual els comerciants que tinguin família nombrosa tindran la mateixa bonificació que la resta de famílies nombroses. Observeu la diferència entre la Generalitat, que s’ha compromès a no fer noves retallades i està augmentant els ingressos amb nous impostos “imaginatius” (dipòsits bancaris, transport internacional,…) i l’Ajuntament socialista, que ha optat, com sempre, per pujar l’IBI. Per últim, aprofito per desitjar-vos a tots els viladecanencs un Feliç any 2014 que esperem que sigui més pròsper i profitós que l’any que deixem enrere. Serà l’any en que els catalans decidirem, l’any que milers de nosaltres veiem amb il·lusió com l’inici d’una nova etapa per al nostre país. Però, d’això, en parlarem en un altre article. Bon Nadal. ciu@ciu-viladecans.cat

Me gustaría vivir en un país que respetase a sus mayores. Está bien eso de dejarles sentar en el autobús, de permitir que puedan jugar al dominó en el casal de la gent gran, o hacer tai chi para armonizar músculos y movimiento, pero me pediría que los respetasen desde el gobierno de España, desde los presupuestos del Estado. No hay peor falta de respeto, peor que escupirles en la cara o pegarles una patada al bastón, que congelarles las pensiones, que rebajarles la paga de cada mes. Si fa vint anys haguessin fet el que faran ara, pujar un 0,25% cada any, els que avui cobren 700 euros, la pensió mitjana, cobrarien 424 euros al mes. M’agradaria viure en un país on els nostres pensionistes no deixessin que el BOE els fiqués mà a la cartera. M’agradaria viure en un país on els joves no creguessin que tota la vida seran joves i que no deixessin a les Corts pintar de negre el seu futur. M’agradaria viure en un país capaç d’indignar-se, i després posar la seva indignació a treballar per canviar les coses. Me gustaría vivir en un país que hiciera un homenaje a los pensionistas que han ayudado y ayudan a que no se revienten las costuras que todavía nos cosen socialmente, que reconociese que nuestra generación de pensionistas ha sostenido primero a los padres, después a los hijos, y ahora vuelve a ser el único ingreso familiar de muchos hijos y nietos que han vuelto a casa, y no solo por Navidad. M’agradaria viure en un país on viure molts anys no fos un problema sinó una benedicció, sense enganys al present ni trampes al futur. M’agradaria viure en un país que no rebaixés les pensions als pobres per pagar els deutes dels bancs. Me gustaría vivir en un país así. Que no es éste. Ni tampoco el otro.

Algo más de dos años hace que nuestra formación consiguió representación en este consistorio, fue durante las elecciones del año 2011, yo como único regidor, pero comenzó un camino de política identitaria en Viladecans. PxC Viladecans ha trabajado en diversos proyectos a lo largo de estos dos años, hemos colaborado con asociaciones vecinales y sociales, seguimos trabajando a pie de calle para hacerle llegar a todos nuestros ciudadanos nuestro mensaje, un mensaje de unidad contra la independencia, un mensaje de identidad apoyando a la gente de casa, de honradez y coraje frente a la corrupción y las malas artes en la política, en definitiva, un mensaje de sentido común y de lucha contra todo lo que enturbia nuestras instituciones. Hemos presentado diversas mociones, como, por ejemplo, una moción contra la corrupción y los corruptos que solicitaba endurecer las medidas contra esta lacra. También presentamos mociones contra "Eurovegas" que, por suerte, no se instalará en nuestro Delta, así como también hemos sido los únicos en rechazar el proyecto "Outlet", que sin duda acabará por arruinar a nuestro pequeño comerciante. También hemos sido el único partido en presentar una moción condenando el terrorismo de ETA y homenajear a sus victimas después del fallo emitido por el TEDH; ejemplo claro de lo malo que es pertenecer a una Europa burocrática y que anula la soberanía de un país, todo esto teniendo claro que los grandes partidos de este país no han movido un dedo para detener el fallo anteriormente mencionado. Me gustaría, por último, agradecer a todos aquellos que siguen confiando en nosotros y que hacen cada día mas grande a nuestro partido y, por lo tanto, a nuestros proyectos. Felices fiestas a todos los ciudadanos. pxc@viladecans.cat

CARLES LOzANO

jOSé LuIS ATIENzA

ALbERTO DELGADO


P. 29

V!imatges

Un ball solidari organitzat per l’Associació Balls de Saló va recollir 105 kg. de menjar i 1.207 euros per al Punt Solidari de Viladecans el 16 de novembre.

El 8è Homenatge poètic i de compromís social amb Viladecans va reconèixer l’escriptor Enrique Carrillo (dreta) i el restaurador José Jiménez (esq.).

L’alumnat de l’Escola Miquel Martí i Pol va recitar al carrer poemes del poeta que dóna nom al centre el dia del 10è aniversari de la seva mort.

El Dia Internacional contra la violència envers les doneses va commemorar amb una activitat a Atrium, on es va llegir el manifest revindicatiu.

La 1a Fira Artesana de Viladecans va tenir una bona acollida de públic el 23 de novembre a l’edifici Cúbic.

Més d’un centenar de nens i nenes van participar el 10 de novembre en una festa infantil organitzada per l’Assocació de Veïns Barri de Sales.

El Festival Músic Coral de Santa Cecília va arribar a la seva 15a edició el 24 de novembre. El Cor Som i Serem l’organitza per reivindicar la música.

El festival solidari de patinatge, dansa i rítmica va tornar a ser un èxit de públic i d’altruisme en favor del Punt Solidari de Viladecans.

L’editorial local Playa de ákaba va celebrar el primer aniversari a la Biblioteca amb la presentació del llibre ‘Nómadas’, de relats de viatges.

La Fira Medieval va tornar a transformar durant tres dies els carrers del Barri Antic i va treure el comerç local al carrer.


P. 30 agenda

Novetats a www.viladecans.cat, Twitter i facebook

agenda d’activitats

activitats per a joves

activitats per a infants

DESEMBRE Del 9 al 15 de desembre

ACCIONS EN SUPORT DE LA MARATÓ DE TV3

DIMECRES

11 DISSABTE

14 DIJOUS

19 DISSABTE

21

Del dia 9 al 13, a la Residència Albarrosa Mercat de venda de labors realitzades per residents. Ho organitza: Residència Albarrosa.

A les 18.30 hores Club de Lectura: ‘El arte de volar’, de Antonio Altarriba Accés lliure. Biblioteca de Viladecans

Dissabte 14, a les 9 h, al Poliesp. Montserratina Caminata solidària. Preu: 10 euros. Inscripcions a www.runnering.com Ho org.: Base Castelló.

DIVENDRES

13

A les 21 hores Teatre: ‘Que vaya bonito’ A càrrec de TeatrodeCerca. Preu: 12 euros*. Atrium Viladecans

A les 19 hores Taller: ‘Fotografiar el crepuscle al Delta’ Preu: 5 €. Informació i inscripcions al 93 479 32 01. Espai Natural del Remolar

De 17 a 20.30 hores Commemoració del Dia de la Discapacitat Activitats lúdiques i musicals. Ho org.: Asdivi. Centre de joves Can Xic

A les 10.30 hores Taller de fusteria ‘Millor que nou reparat!’ Inscripció a www.viladecans.cat. Ho org.: Ajuntament i AMB. Deixalleria Municipal

9.30-14 i 16.30-21 h Campanya de donació de sang Ho org.: Banc de Sang i Teixits de Catalunya. Pg. Marina, 2 (davant ABS1)

Dissabte 14, de 10 a 13 hores, al Poliesportiu de Montserratina Diverses actuacions i tres sortejos. Tiquet: 5 euros. Ho org.: Associació de Veïns Alba-rosa, Club de Jubilats d’Alba-rosa i Tres Magnolias.

A les 17.30 hores Xerrada-taller: ‘Les dones parlem de sexualitat’ Ho org.: Ajuntament. Cal fer inscripció al 936373322. Masia Can Palmer

A les 22.30 hores Nit de Ball de Saló Ho org.: Associació de Balls de Saló de Viladecans. Preu: 7,5 euros. Cúbic

A les 18.30 hores Xerrada: ‘Etiquetatges. Què estem llegint?’ Ho org.: Ajuntament. No cal inscripció prèvia. Col·legi Goar

DIUMENGE

22

Dissabte 14, de 10 a 13 h, a l’Escola Mediterrània Cercavila, futbol7, cant coral, castellers i xocolatada (1 €). Inscripcions (1 €) per pujar diumenge plegats a Sant Ramon. Ho org.: AMPA Escola Mediterrània.

A les 22 hores Concerts a Can Xic: Efecto Doppler+Juche Ho org.: Centre de Recursos per a joves Can Xic. Centre de joves Can Xic

A les 21 hores Humor: ‘Impro-Show’ Humor improvisat per Planeta Impro. Preu: 12 euros*. Atrium Viladecans

Del 14 de desembre al 5 de gener

VIU EL NADAL A VILADECANS Consulta a la pàgina 5 d’aquesta revista totes les activitats organitzades durant les festes nadalenques per part d’entitats i Ajuntament en diferents indrets del municipi.

A les 21 hores Concert de Wyoming y Los Insolventes Versions de rock. Preu: 16 euros*. Atrium Viladecans

DIVENDRES

20 A les 11 hores Cursa atlètica popular ‘La Sansi de Viladecans’ Més informació a la pàg. 23. Ho org.: Club Atl. La Sansi. Av. Segle XXI

GENER De 10 a 14 hores Mercat d’Art i trobada de cotxes clàssics Ho org.: Assoc. Art i Oficis i Classic Club Viladecans. Parc de la Marina

DIUMENGE

5 DISSABTE

11 EXPOSICIONS

A les 10.30 hores Taller de Drap Art, joieria amb material reciclat Ho org.: Ajuntament i AMB. Inscripció a www.viladecans.cat. Deixalleria Municipal

DIUMENGE

5

A les 18.30 i a les 21.30 h Dansa Urbana: ‘Cuerdas’ El grup D’Block presenta la darrera creació escènica. Preu: 12 euros. Atrium Viladecans

Fins al 20 de desembre ‘El Delta del Llobregat, excepcional i desconegut’ Ho org.: Plataforma Delta Viu. Biblioteca de Viladecans

Exposició permanent ‘Pagesos i vilatans. Viladecans al segle XIX’ Objectes i fotografies. Torre del Baró

De 10 a 14 hores Monòleg d’humor: ‘Yo soy’, amb Álvaro Carmona Preu: 12 euros*. Atrium Viladecans

DIUMENGE

12 Exposició permanent ‘Viladecans, una mirada al passat’ Exposició del Mil·lenari. Torre-roja

De 10 a 14 hores Mercat d’Art Ho org.: Associació d’Art i Oficis de Viladecans i Fundación Espejo. Rambla Modolell

*

Preus d’Atrium Viladecans amb descompte inclòs del 20% per compra anticipada (tarifa oberta fins a 48 hores abans de l’espectacle)


P. 31 serveis

més informació i novetats a www.viladecans.cat

agenda de serveis TELÈfONS D’INTERÈS Ajuntament-Centraleta 93 635 18 00 Viladecans Informació 93 635 19 00 Policia Local 092 / 93 659 40 24 Mossos/Bombers 112 Emergències mèdiques 061 Comissaria del DNI 902 24 73 64 Hospital de Viladecans 93 659 01 11 CAP Maria Bernades 93 647 41 55 CAP Mas Font 93 647 21 77 Sociosanitari Frederica M. 93 647 35 25 Serveis Socials (Sant Jordi) 93 658 15 62 Serveis Socials (Montserratina) 93 658 02 31 Serveis Socials (Can Palmer) 93 637 33 22 Serveis Socials (Sales) 93 637 39 52 Serveis Socials Generalitat 93 637 44 10 Can Calderon 93 635 18 04 Oficina de Treball (OTG) 93 647 35 10 Síndic Municipal de Greuges 93 635 18 17 OMIC (oficina del consumidor) 93 658 99 08 Oficina Local d’Habitatge 93 659 41 56 Oficina del Pla de Ponent 93 659 23 83 Centre Municipal de Mediació 93 659 34 96 Arxiu Municipal 93 635 29 85 Poliesportiu del Centre 93 637 83 70 Centre per a Joves Can Xic 93 647 00 24 Centre Mpal. Edelia Hernández 93 647 43 87 Fundació Ciutat de Viladecans 93 647 00 55 Deixalleria 93 659 02 98 Servei Local de Català 93 659 33 28 Cementiri 93 637 77 85 Serveis Funeraris 902 230 238 Tanatori de Ponent 93 633 34 10 Atrium Viladecans 93 659 41 60 Ateneu Pablo Picasso 93 659 14 56 Ateneu can Batllori 93 637 61 68 Biblioteca de Viladecans 93 637 40 90 Casal Barri de Sales 93 637 94 04 Casal de l’Alba-rosa 93 637 53 90 Casal de Montserratina 93 659 30 87 Casal de Can Pastera 93 637 79 85 Casal de Torre-roja 93 659 40 39 Oficina d’escolarització 93 647 23 58 Escola Bressol La Ginesta 93 658 66 76 Escola Bressol La Marina 93 659 18 83 Escola Bressol La Muntanyeta 93 659 15 48 Escola Bressol La Pineda 93 637 96 00 Escola Àngela Roca I 93 658 06 93 Escola Àngela Roca II 93 637 12 75 Escola Can Palmer 93 658 19 81 Escola El Garrofer 93 658 09 34 Escola Doctor Trueta 93 658 26 38 Escola Germans A. Targa 93 658 96 53 Escola Marta Mata 93 658 83 77 Escola Mediterrània 93 637 57 37 Escola Montserratina 93 658 85 11 Escola Miquel Martí i Pol 93 635 76 60 Escola Pau Casals 93 658 25 12 Escola Viladecans IV 93 637 89 52 Col·legi Goar 93 658 25 38 Col·legi Sagrada Família 93 658 08 99 Col·legi Sant Gabriel 93 658 17 50 Col·legi Santo Tomás 93 658 07 87 93 658 19 53 Col·legi Teide Institut Josep Mestres 93 658 08 84 Institut Miramar 93 647 43 35 Institut Sales 93 658 20 12 Institut Torre Roja 93 637 37 00 Academia Frandaser 93 637 06 43 Escola Oficial d’Idiomes 93 635 74 22 Centre Formació d’Adults 93 658 64 51 Aigües de Viladecans 900 71 07 10 Correus Viladecans 93 659 17 01 Gas Butà 93 662 06 98 Jutjat 93 658 12 84 Notaria 93 659 02 00 Registre de la Propietat 93 658 61 19 93 647 42 44 Viladecans Televisió

fARMàCIES HORARIS 9-13.30 h DV DS DG DL DT DC DJ DV DS DG DL DT DC DJ DV DS DG DL DT DC DJ DV DS DG DL DT DC DJ DV DS DG DL DT DC

13 des 14 des 15 des 16 des 17 des 18 des 19 des 20 des 21 des 22 des 23 des 24 des 25 des 26 des 27 des 28 des 29 des 30 des 31 des 1 gen 2 gen 3 gen 4 gen 5 gen 6 gen 7 gen 8 gen 9 gen 10 gen 11 gen 12 gen 13 gen 14 gen 15 gen

13.30-16.30 h

TOTES Farmàcia Rocabeyera i Vilà Farmàcies Macián Farmàcia Artola TOTES TOTES TOTES TOTES Farmàcia B. del Romero i Monge Farmàcia Uriz TOTES TOTES Farmàcia Macián Farmàcia Vilà TOTES Farmàcies Rocabeyera i Culleré Farmàcia Vilà TOTES Farmàcia Monge Farmàcia Badia TOTES TOTES Farmàcies Montes i B. del Romero Farmàcia Monge Farmàcia B. del Romero TOTES TOTES TOTES TOTES Farmàcies Uriarte i Culleré Farmàcia Rocabeyera TOTES TOTES TOTES

Farmàcia Rocabeyera Farmàcia Vilà Farmàcia Macián Farmàcia Artola Farmàcia Berga Farmàcia Sala Farmàcia Montes Farmàcia B. del Romero Farmàcia Monge Farmàcia Uriz Farmàcia Badia Farmàcia Artola Farmàcia Macián Farmàcia Vilà Farmàcia Culleré Farmàcia Rocabeyera Farmàcia Vilà Farmàcia Macián Farmàcia Monge Farmàcia Badia Farmàcia Sala Farmàcia Montes Farmàcia B. del Romero Farmàcia Monge Farmàcia B. del Romero Farmàcia Berga Farmàcia Artola Farmàcia Rotllan Farmàcia Uriarte Farmàcia Culleré Farmàcia Rocabeyera Farmàcia Vilà Farmàcia Macián Farmàcia Altés

16.30-20 h

20 h-9 del matí següent

TOTES Farmàcia Rocabeyera Farmàcia Vilà Farmàcia Vilà Farmàcia Macián Farmàcia Macián Farmàcia Artola Farmàcia Artola TOTES Farmàcia Berga TOTES Farmàcia Sala TOTES Farmàcia Montes TOTES Farmàcia B. del Romero Farmàcia Monge Farmàcia Monge Farmàcia Uriz Farmàcia Uriz TOTES Farmàcia Badia TOTES Farmàcia Artola Farmàcia Macián Farmàcia Macián Farmàcia Vilà Farmàcia Vilà TOTES Farmàcia Culleré Farmàcia Rocabeyera Farmàcia Rocabeyera Farmàcia Vilà Farmàcia Vilà TOTES Farmàcia Macián Farmàcia Monge Farmàcia Monge Farmàcia Badia Farmàcia Badia TOTES Farmàcia Sala TOTES Farmàcia Montes Farmàcia B. del Romero Farmàcia B. del Romero Farmàcia Monge Farmàcia Monge Farmàcia B. del Romero Farmàcia B. del Romero TOTES Farmàcia Berga TOTES Farmàcia Artola TOTES Farmàcia Rotllan TOTES Farmàcia Uriarte Farmàcia Culleré Farmàcia Culleré Farmàcia Rocabeyera Farmàcia Rocabeyera TOTES Farmàcia Vilà TOTES Farmàcia Macián TOTES Farmàcia Altés

LLISTAT DE fARMàCIES Farmàcia Altés Av. Ballester, 10

Farmàcia Badia C. Sol, 67

Farmàcia Culleré Av. Generalitat, 28

Farmàcia Rocabeyera C. Josep Irla, 15

Farmàcia Uriarte C. Doctor Reig, 67

Farmàcia Artola C. Guifré el Pelós, 36

Farmàcia Berga C. Jaume Abril, 23

Farmàcia Monge Av. Gavà, 13

Farmàcia Rotllan C. Prat de la Riba,66

Farmàcia Uriz Av. Miramar, 7

Farm. B. del Romero C. Pere Sala, 60

Farmàcia Macián Pl. Arqueb. Modrego, 11

Farmàcia Montes Pl. Hispanitat, 4 A

Farmàcia Sala C. Sant Marià, 99

Farmàcia Vilà Av. Molí, 37

Localitza amb el teu mòbil on està la farmàcia de guàrdia del dia

REVISTA DE VILADECANS C/ Jaume Abril, 2 Tel. 93 635 18 17 Horari: de dilluns a dimecres, de 10 a 13 hores, i dimarts i dijous de 17 a 19 h) http://sindicatura.viladecans.cat sindicatura@viladecans.cat

Edita: Ajuntament de Viladecans. 24.500 exemplars. Fotomecànica i impressió: Litografia Rosés, S.A. Impresa en paper 100% reciclat. Dipòsit Legal: B-28726/87. Fotografia:Cristina Diestro, Pepa Álvarez, Ajuntament. Publicitat: Fabiola Romero. Tel. 93 519 11 92 / 610 47 49 22. frpublifires@gmail.com La revista no es fa responsable del contingut dels articles d’opinió.


Revista de Viladecans - Desembre de 2013  

Revista mensual editada per l'Ajuntament de Viladecans (Barcelona)

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you