Page 1

1


2


Bodite samosvoji V podjetju Lesko že vse od naših začetkov hodimo po neuhojenih poteh. Delamo korake, za katere smo prepričani, da so pravilni, pa čeprav jih pred nami še nihče ni počel na tak način. Vedno smo odprti za nove, smele ideje in nenavadne rešitve. Zdi se nam, da lahko le na tak način ustvarimo nekaj več in bolje. Enako se lotevamo tudi naročil naših naročnikov: z inovativnostjo in s ciljem, da poiščemo rešitve, ki so nekaj posebnega, boljšega. Bogata mizarska znanja, ki se v družini Erznožnik nadaljujejo že s tretjo generacijo, so svoj podjetniški okvir dobila z ustanovitvijo podjetja Lesko leta 1990. Proizvodni program smo najprej oblikovali na področju zahtevnejših vhodnih vrat, sčasoma pa se je izkazalo, da kupci veliko bolj povprašujejo po kakovostnih oknih zaobljenih in nepravilnih oblik. Prvi velik tehnološki korak smo v Lesku naredili leta 1998, ko smo proizvodnjo opremili z eno takrat najsodobnejših tehnologij za izdelavo okroglih oken oz. oken nepravilnih oblik. Kot prvi in precej časa edini v Sloveniji smo se ponašali s strojno opremo za izdelavo okroglih okvirjev. Ogromna sredstva smo vlagali v stroje, v programsko opremo in v znanje zaposlenih, saj smo se zavedali, da je orodje vredno le toliko, kolikor dobro ga znamo uporabljati. Od prvotne zamisli, da bi okrogle okvirje izdelovali za druge, večje proizvajalce, nas je kaj kmalu odvrnila tej ideji nenaklonjena poslovna realnost. Izkazalo pa se je, da je prvo razočaranje rodilo veliko več, kot smo si kdajkoli predstavljali: postali smo vrhunski specializirani izdelovalci celostnih okenskih rešitev. Pri svojem delu stremimo k temu, da na najboljši možen način združujemo tradicionalna mojstrska znanja obdelave najzahtevnejših lesenih oken z najsodobnejšimi strojnimi in programskimi rešitvami. Verjamemo v kombinacijo tradicije in sodobnosti, v dopolnjevanje stare in mlade generacije, v složno sodelovanje med bogastvom izkušenj, ki jih prinesejo leta, in zagnano prodornostjo, ki jo premore mladost. V našem proizvodnem programu danes najdete najrazličnejša okna: od najbolj zahtevnih oblik, modernih rešitev, do replik starinskih oken s sodobnimi lastnostmi tesnjenja in zvočne izolativnosti. Ne ustrašimo se nobenega, niti najbolj zahtevnega naročila, kar dokazuje tudi ena naših najbolj eminentnih referenc: Leskova okna krasijo Konstantinov dvorec v Sankt Peterburgu, najpomembnejši protokolarni objekt ruskega predsednika.

Zaupajte v svoje odločitve, zaupajte izdelavo vaših oken podjetju Lesko.

3


Lesko okna – odgovor na vaše zahteve Ustvarjanje lastnega doma je podvig, ki se ga večina med nami loteva le enkrat ali dvakrat v življenju. Ena najpomembnejših investicij od nas terja mnogo preudarnih odločitev, našega časa in ne nazadnje tudi finančnih sredstev. Izbira izvajalcev del v resnici pomeni, da z njimi izberemo tiste, ki jih bomo spustili v naše življenje in jim zaupali nekaj, kar nam je najbolj dragoceno: dobro počutje nas in naše družine.

V Lesku se zavedamo, kako odgovorno nalogo prevzemamo z vsakim naročilom naših kupcev. Kakovostna izdelava, estetika na najvišji ravni in natančna montaža so lastnosti, h katerim težimo pri vsakem svojem izdelku. Vsako Lesko okno, panoramska stena ali zunanja in notranja vrata so odgovor na najvišje zahteve vas, ki jih boste uporabljali še mnogo let.

Obiščite našo spletno stran www.lesko.si in izpolnite obrazec za ponudbo ali nas pokličite po telefonu 04/510-50-50.

4


Prijazni do narave in energetskih virov Z izbiro oken LESKO se boste odločili za zdrav, varen in varčen dom, saj sodobna izdelava lesenega stavbnega pohištva zagotavlja odlične rezultate in je primerna tudi za vgradnjo v energijsko varčne pasivne hiše. Okna Lesko, ki nastajajo v skladu s strogimi ekološkimi standardi, dosegajo minimalne toplotne izgube in so prijazna tako do ljudi, kot do narave in energetskih virov.

Uživajte v bivalnem udobju in trajnosti Okna LESKO so kombinacija sodobne tehnologije in najboljšega lesa, kar kupcu zagotavlja varnost in mu omogoča, da uživa v naravnem ambientu. Bogate izkušnje in znanja smo si v Lesku pridobili z več kot 20-letnim izdelovanjem stavbnega pohištva. Da bi zadovoljili najvišje potrebe svoje kupcev, za svoje izdelke uporabljamo najboljše materiale in preverjeno okovje visoke kakovosti. Doslednost pri izdelavi in natančnost pri vgradnji našim kupcem zagotavljata kar največje bivalno udobje in trajnost za dolgo vrsto let.

5


6


Prednosti lesenih oken V Lesku že desetletja gojimo posebno predanost lesu. Les je material, ki človeka spremlja dobesedno od zibelke do groba. Narava nam ga podarja v obilnih količinah in z optimalnimi lastnostmi tako za bivanje, kot za obdelovanje. Les nam je blizu, je lep in topel na dotik, omogoča izjemne možnosti obdelave, je varnejši od umetnih materialov, bolj prijazen do narave in je obnovljiv. Lesena okna niso le lepša na pogled, ampak so tudi bolj funkcionalna, les diha in v bivalnih prostorih zagotavlja ustrezno mikroklimo, saj vpija odvečno vlago in jo v prostor oddaja, ko je to potrebno. Odlično funkcionalnost lesenih oken z izredno nizkimi faktorji toplotne in zvočne prevodnosti dosegamo z najnovejšimi konstrukcijskimi in zasteklitvenimi rešitvami, zato Leskova okna ustrezajo tudi vgradnji za nizkoenergijske in pasivne hiše. Neobičajne oblike oken je skorajda nemogoče izdelati iz drugega materiala, kot iz lesa. Izjemna prilagodljivost, ki jo ponuja tako univerzalen material, kot je les, za naročnika pomeni, da si lahko zamisli okna v skorajda vsakršni obliki ali dimenziji.

Čas za zamenjavo oken Vsakdo, ki ima nekaj desetletij staro hišo, se slej ko prej sreča z vprašanjem zamenjave starih oken z novimi. Prve misli o zamenjavi nas največkrat prešinejo tedaj, ko opazimo, da je račun za ogrevanje iz leta v leto večji in ko pod nogami čutimo neprijetno pihanje, čeprav so vsa okna in vrata zaprta. Morda opazimo, da se strese cela dnevna soba, ko mimo hiše pelje tovornjak, ali da precej razločno slišimo kričanje otrok, ki se igrajo na dvorišču. Ko se naštetemu pridruži še težko zapiranje, zviti okvirji ter že na pogled dotrajana in grda okna, tedaj ni več časa za razmišljanje, ampak za konkretna dejanja.

Subvencije “EKO sklad“ NEPOVRATNE SUBVENCIJE so na voljo za: • zamenjavo starih oken • nizkoenergijske novogradnje, ki ustrezajo razpisu Razpise objavljaja EKO SKLAD in se običajno nanašajo na tekoče leto. Več o aktualnih razpisih najdete na strani www.eko-okna.si

7


8


Izberite po svoji meri Izberite okna glede na vaše potrebe, okus in glede na tip objekta. Izbirate lahko med naslednjimi možnostmi:

Lesena okna

Alu-les okna

Steklo-les Okna

Škatlasta okna

9


Lesena okna »Lesko 68« Klasična lesena okna z dvoslojno zasteklitvijo nudijo bivalno udobje za vsakdanjo rabo. Izdelana so iz smrekovega ali macesnovega lesa s 4-slojnim nanosom barve. Uporabnikom zagotavljajo popolno funkcionalnost ob nizkem faktorju toplotne prevodnosti, saj v primerjavi s starimi okni zagotavljajo do 5-krat manjše toplotne izgube. pri izdelavi uporabljamo kakovostne materiale, izbran les in preverjene dobavitelje stavbnega okovja. Okna LESKO 68 bodo dobro tesnila in se mehko zapirala tudi po številnih odpiranjih in zapiranjih.

4/16/4 Ug=1.1 g=62% 4/16/4 Ug=1.0 g=53%

Lesena okna »Lesko 78« Debelejši okvir omogoča energetsko učinkovitejšo troslojno zasteklitev, ki močno izboljša toplotne lastnosti okna. Prostor med stekli je polnjen z ustreznimi plini (argon ali kripton), distančni profili med stekli so iz visoko-izolativnih umetnih mas, vgrajena so stekla z nizko-emisivnim nanosom, zaradi česar se poviša temperatura notranjega stekla, to pa pomeni, da preprečimo kondenziranje vlage na steklih in da bivalni prostori ohranjajo toploto tudi ob nizkih zunanjih temperaturah.

4/12Ar/4/12Ar/4 Ug=0.7 g=50% 4/14Ar/4/14Ar/4 Ug=0.6 g=50% 4/14Ar/4/14Ar/4 Ug=0.7 g=61% 4/12Kr/4/12Kr/4 Ug=0.5 g=50% 4/12Kr/4/12Kr/4 Ug=0.6 g=61% 4/12Kr/4/12Kr/4 Ug=0.4 g=37%

Izračun faktorja Uw za različne kombinacije lesa, stekla in medstekelnih distančnikov najdete na strani 35.

10


11


Lesena okna z aluminijasto oblogo »Lesko S4« Okna, ki v vaš dom prinašajo vse pozitivne lastnosti lesenih oken, a so zaradi zunanje aluminijaste obloge bolj preprosta za vzdrževanje. Aluminij zaščiti lesen okvir, zagotavlja dolgotrajno trpežnost in ne potrebuje posebne nege. Vsa okna z aluminijasto oblogo imajo troslojno zasteklitev in zagotavljajo najnižje faktorje toplotne prevodnosti.

12


Lesena okna z aluminijasto oblogo »Lesko S5« Okna, za tiste, ki želijo najboljše za svoj dom: optimalna kombinacija dveh naravnih in obnovljivih materialov – lesa in aluminija. Največja trpežnost, odlična toplotna in zvočna izolacija, zaradi stekel z nizko-emisivnim nanosom pa je preprečeno tudi neprijetno kondenziranje vodnih kapljic na notranjih steklih.

13


14


Lesena okna s stekleno oblogo »Lesko Trend« Okna za prefinjen okus, za moderne hiše in za vse, ki zaupajo načelu manj je več. Njihova glavna lastnost so tanki zunanji okvirji, brez vidnega lesa, preprosto vzdrževanje in steklo od roba do roba, brez zasteklitvenih letvic. Zunanji videz v steklu dopolnjujejo notranji leseni okvirji modernih oblik. Okna, ki so odgovor na sodoben, minimalističen dizajn, vendar z vsemi funkcionalnimi lastnostmi, pomembnimi za moderen način življenja: nizka toplotna prevodnost, dobro zvočno tesnjenje, preprosto vzdrževanje …

15


16


Panoramska, drsna okna Okna, ki vam zagotavljajo odprte razglede, od stopa, do tal … Troslojna zasteklitev zagotavlja čim manjše toplotne izgube, nizki pragovi omogočajo neovirano gibanje brez spotikanja, skriti okviri in izvedbe v steklu pa poudarjajo sodobne trende v oblikovanju prostora. Mogoče so izvedbe v vseh kombinacijah: les – les; aluminij – les; steklo – les; steklo – steklo.

Nizki pragi za drsne stene

ThermoStep

TimberStep

17


18


Sodobna nizkoenergijska okna s starinskim videzom Koliko zgodb bi lahko povedala okna v sto in več let starih hišah, ki se jih njihovi lastniki lotijo obnoviti s posebno predanostjo. Pogosto je odločitev za prenovo oken povezana z racionalnimi razlogi, a pri prenovi starih hiš in meščanskih vil se ne moremo izogniti kančku nostalgije. Pri Lesku izdelujemo okna, s katerimi lahko ohranite dušo stare hiše nedotaknjeno, hkrati pa jo opremite tako, da boste v njej bivali z vsem modernim udobjem. Tovrstna okna kljub starinskemu videzu ustrezajo vsem najsodobnejšim nizkoenergijskim kriterijem, hkrati pa s posebnim, patiniranim barvanjem dosegamo videz starinskosti, ki se v največji možni meri približuje prvotnemu videzu starih oken. Notranja pripirna letev omogoča izvedbo simetričnih dvokrilnih oken, ki zagotavljajo odlično tesnjenje, z ožjimi profili, na račun katerih je okno izdelano z večjo površino stekel, pa v prostor vstopa več svetlobe.

19


20


Okna posebnih oblik Okna posebnih oblik so paradni konj Leskove proizvodnje, saj smo prav po njihovi zaslugi postali prepoznavni med najbolj zahtevnimi kupci v tujini. Odlična tehnološka opremljenost in poglobljeno poznavanje programskih zmožnosti nam omogočata, da izdelamo lesena okna skorajda v kateri koli zaobljeni obliki: okrogla, elipsasta, valovita, v obliki listov, z okroglinami in vijugami, skratka zaobljena »na vse načine«. Dodaten vtis razkošja ponujajo najrazličnejše oblike nalepljenih križev, s katerimi lahko oknom, predvsem pa celostni podobi stavbe, dodamo svojevrsten, povsem unikaten pečat. Tudi oblike nalepljenih križev tako rekoč nimajo omejitev; drzne vitice nepravilnih oblik, bogate razvejane drevesne oblike ali enakomerni križi umirjenih, klasičnih oblik.

Različne oblike osnovnega profila

Lesko “Soft“

Lesko ostroroba letvica

Lesko “Stil“

Lesko “Klasik“

Lesko “Exklusiv“

Lesko “Monaco“

21


22


Škatlasta okna Obnove spomeniško zaščitenih objektov pogosto vključujejo zahtevno izdelavo replik obstoječih oken. Številne reference potrjujejo, da se pri Lesku izdelave teh oken lotevamo strokovno in z visoko natančnostjo. Pogosto z inovativnimi pristopi, bogatim znanjem in izkušnjami, odlično tehnologijo ter trmastim vztrajanjem iščemo najboljše rešitve za izdelke, da kljub starinskemu videzu dosežemo odlične funkcionalnosti sodobnih oken.

Mnenje stroke »Rekonstrukcija prvotnih lesenih oken bistveno vpliva na vizualno celovitost objekta kulturne dediščine. Upoštevanje historičnih izhodišč izdelave oken tako pri ohranjanju proporcev, oblike in okrasja oken, kot tudi profilacije, je pri novih oknih ključnega pomena, saj se z uporabo sodobnih oziroma poenostavljenih oblik oken, ki ne ustrezajo prvotni podobi, vrednost kulturne dediščine lahko bistveno zmanjša. V podjetju Lesko Žiri izdelujejo lesena okna, ki v vseh omenjenih značilnostih ustrezajo rekonstrukciji starih oken ter hkrati upoštevajo sodobne standarde zasteklitve in vgradnje. Mizarski mojstri podjetja Lesko razvijajo svojo dejavnost na visokem strokovnem nivoju in z izjemno natančnostjo in preciznostjo poustvarjajo vrhunsko stavbno pohištvo iz preteklosti na najpomembnejših kulturnih spomenikih, kot je med drugimi npr. secesijska palača Urbanc v Ljubljani.« Tatjana Adamič, konservatorska svetovalka Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije

23


24


Lesena vhodna vrata Prvi stik s hišo doživljamo na vhodu. S trenutkom, ko se dotaknemo kljuke in odpremo vhodna vrata, se pred nami odpre drug svet. Kadar vstopamo v svoj dom, je to trenutek, ko nas objame toplina in ko pred vhodom odložimo vsa bremena vsakdanjika. Kadar vstopamo v bivališče drugih, se z vhodnimi vrati začne potovanje po svetu, v katerega smo povabljeni. Ljudje si želimo skladnosti in harmonije, zato je hkratno opremljanje (ali zamenjava) oken in vrat pogosta in smotrna odločitev. Lesena vhodna vrata Lesko poleg estetskih elementov prinašajo v vaš dom tudi varnost in funkcionalnost, po zaslugi 100-odstotne strojne obdelave pa tudi brezkompromisno kakovost.

www.lesko-vrata.si

25


Masivna okvirna konstrukcija Modeli »Lesko M« Vrata, ki jih izdelujemo iz masivnih lepljenih elementov v dveh izvedbah, glede na obliko profila: klasična s profili v klasičnih, nevpadljivih oblikah in rustikalna, s profili poljubnih oblik in stilnih dodatkov. Modeli se lahko poljubno oblikujejo z dodajanjem vmesnih elementov (prečk) ter izbiro različnih stekel, polnil in dodatkov.

Izdelava po naročilu V Lesku smo odprti za najbolj zahtevne zamisli. Izdelamo kakršna koli vrata po vaših skicah; vrata z bogatimi okraski, izrezljanimi detajli in najbolj zahtevnimi reliefi. Pri obnovi starih hiš izdelamo replike originalnih starinskih vrat z lastnostmi modernega stavbnega pohištva. Za izdelavo zadošča že fotografija ali izrezek iz revije.

Gladka sendvič konstrukcija Standardna lesena vhodna vrata v dizajnih po vaši izbiri. Vrata, ki jim dajejo poudarek stekleni, leseni ali inox vložki, so trpežna, lepa na pogled in kakovostno izdelana. Pri izdelavi uporabljamo visokokakovostne sendvič plošče nemškega proizvajalca, ki imajo vgrajene stabilizatorje proti krivljenju ter parne zapore za preprečitev vdora vlage v izolacijsko jedro vrat.

Modeli, glede na material, ki obroblja stekla:

»Lesko G«

• modeli z lesenimi okvirčki

»Lesko R«

• modeli z INOX okvirčki

»Lesko T«

• modeli imajo steklo z emajliranim robom

Izvedbe glede na toplotno prehodnost: Standard

(debelina 68 mm)

Ud,vgrajeno = 1,12 W/m2K (Ukrila = 0,99 W/m2K)

Nizkoenergijska

(debelina 85 mm)

Ud,vgrajeno = 0,89 W/m2K (Ukrila = 0,77 W/m2K)

Pasivna*

(debelina 100 mm)

Ud,vgrajeno = 0,77 W/m2K (Ukrila = 0,62 W/m2K)

*certifikat Passivhaus Instituta iz Darmstadta

Modeli G-7, G-15, G-16 in T-5 so dobavljivi tudi v dvobarvni izvedbi krila. Vsi modeli so dobavljivi tudi v izvedbi z vodoravno teksturo lesa.

26


M-1

M-2

M-3

M-4

M-5

M-6

M-7

M-8

M-9

M-10

M-11

M-12

M-13

M-14

M-15

M-16

27


28

G-1

G-2

G-3

G-4

G5

G-6

G-7

G-8

G-9

G-10

G-11

G-12

G-13

G-14

G-15

G-16


R-1

R-2

R-3

R-4

R-5

R-6

R-7

R-8

T-1

T-2

T-3

T-4

T-5

T-6

T-7

T-8

29


Les Izberite les po svojem okusu. Poleg oken iz smrekovega lesa in lesa sibirskega macesna, ki so med ponudniki oken v Sloveniji najpogosteje zastopana, v Lesku izdelujemo tudi okna iz drugih avtohtonih ali tropskih vrst lesa. Želite notranji videz oken uskladiti z videzom parketa ali masivnega pohištva? Okna izdelamo tudi iz hrasta ali oreha, na posebno željo pa tudi iz drugih, bolj eksotičnih vrst.

smreka

macesen

Barve Okna barvamo s 4-slojnim premazom v enem od 14 standardnih barvnih tonov po barvni lestvici Lesko, vendar pa so barvne možnosti veliko bolj bogate, kadar upoštevamo več različnih barvnih lestvic. Več kot 2.000 barvnih odtenkov vam je na voljo v barvnih lestvicah RAL in NCS, ki jih lahko uporabimo pri izdelavi vaših izbranih oken. Starinska okna obarvamo na način, ki posnema preprosto starinsko barvo, ali pa s posebno tehniko (t. im. patiniranjem) ustvarimo videz starinskih oken, kjer v ospredje stopa učinek barvanja s čopičem. Tudi barvno lahko okna izdelamo v skladu z vzorcem, ki ga k nam prinese naročnik.

Okovje Večina današnjih oken je opremljena z okovjem za kombinirano odpiranje, ki nam omogoča, da lahko okno odpremo na stežaj in na zračenje. Pri Lesku standardno uporabljamo kakovostna in trpežna okovja proizvajalca ROTO (tip NT E5), pri katerih je večji del mehanizma skrit v brazdi med okvirjem in krilom, vidni so zgolj ležaj zgoraj in spodaj. Okovje ROTO NT E5 uporabljamo za okna s težo krila do 150 kg. Za okna večjih dimenzij in mase (npr. velika balkonska in panoramska okna ali vrata s težo krila do 300 kg) vgrajujemo okovje ROTO NT PowerHinge. Nudimo tudi vgradnjo okovja ROTO NT DESIGNIO II, ki ni vidno in je popolnoma skrito v okvir. Montaža je mogoča v okna s težo krila do 150 kg. Starinska in škatlasta okna opremimo s posebnimi stilnimi nasadili, ki so replika starinskih nasadil.

30


Pololive za okna Standardno vgrajujemo v okna pololive Hoppe BREST, za boljšo usklajenost z opremo ambienta ali glede na estetske preference pa nudimo izbiro več vrst pololiv in oliv: TOKYO, AMSTERDAM, VERONA, PHOENIX. Za večjo varnost so na voljo posebne varnostne izvedbe z varovalnim gumbom ali ključem. BREST

TOKYO AMSTERDAM VERONA PHOENIX

HOPPE barve: ALU F1

ALU F4

ALU F9

ALU bela

medenina

Inox F69

Varnostna izvedba: ključ ali gumb

Olive in pololive za dvokrilna oz. starinska okna Že res, da se oken običajno »dotikamo« z očmi, pa vendar so olive in pololive tisti okenski element, ki se ga dotikamo tudi z rokami in je zato še prav posebej pomemben. Ne le, da je zlasti pri starinskih oknih zelo pomemben videz okenskih kljuk, ampak je dodatna pozornost namenjena tudi varnosti, zanesljivosti in kakovosti oprijema in mehanizma. Najpogostejši modeli pri uporabi za starinska in škatlasta okna so starinske olive in olive v kovanih izvedbah, med katerimi pogosto uporabljamo modele AltWien in Elegant.

Kljuke za vhodna vrata Izberite kljuko za vhodna vrata glede na dizajn, ki vam je najbolj všeč. Izbirate lahko med izvedbami kljuka-kljuka; kljuka-gumb in kljuka-ročaj.

Najpogosteje uporabljani modeli: TOKYO

VERONA

PARIS

HOPPE

LONDON

AMSTERDAM

URBAN

LIENBACHER

31


Steklo Ornamentna stekla

32

Altdeutch beli

Altdeutch rjavi

Bronze

Chinchilla

Gotik

Katedral

Mastercarre

Masterligne

Masterpoint

Ornament rosa

Pave

Prozorna

Satinato

Silwit

Siva

Uadi


Senčila Vsi imamo radi svetle prostore, a včasih je sončnih žarkov vseeno preveč. Pri opremi novogradenj svetujemo uporabo zunanjih podometnih sistemov rolet ali KRPAN žaluzij. Sodelujemo z dobavitelji Tehrol, Senčila Bled in Wo&Wo. Pri prenovah ali zamenjavi starih oken se najpogosteje srečujemo z nadokenskimi roletami, ki pa s stališča toplotne in zvočne izolacije niso najbolj primerne. Naročnikom, ki bi želeli take rolete obdržati, vgradimo novejše, izolacijsko bolj učinkovite roletne omarice (tip KLASIK), ki jih na naročnikovo željo zakrijemo z mavčno-kartonskimi ploščami. Ob obnovi fasade lahko nadokenski sistem nadomestimo z zunanjim podometnim sistemom. Lesena polkna so še vedno pogosta želja med kupci, saj hiši dajejo svojevrsten estetki pečat. Poskrbimo tudi za montažo notranjih senčil; notranjih žaluzij (klasične, diplomat, zatemnitvene) ali plise senčil.

Barve za plašč rolet:

Rolete

Zunanje žaluzije

Lesena polkna

Plise senčila

Notranje žaluzije

Avtomatika za senčila

BELA

ELUX LESNA TEMNA

SIVA BRON

SREBRNA OREH

RAL 9007 ČOKO

LIMONA

ZELENA

BEIGE

RUMENA

BEIGE TEMNA RDEČA

ZLATI HRAST

MODRA

LESNA SVETLA

GRAFITNO SIVA

33


Vgradnja in servis Pri Lesku se zavedamo, da je naše okno le toliko kakovostno, kolikor je kakovostna njegova vgradnja, zato okna vgrajujejo naši lastni stalni monterji, ki strokovno obvladujejo več različnih načinov vgradnje. Po montaži lahko v priporočenih časovnih intervalih poskrbimo tudi za servis, nastavitve... Vgradnja po RAL smernicah je mogoča na več načinov, ki pa morajo vsi zagotoviti naslednje: zrakotesnost rege med oknom in zidom, odpornost proti nalivu, izolacijski sloj ne sme vpijati vlage iz stene ali iz prostora. V Lesku namesto purpena in dodatnih trakov zunaj in znotraj (vgradnja, običajna za slovenski trgu) priporočamo vgradnjo z zaprtocelično peno LESKO flex 7v1. Sistem LESKO flex 7v1 ustreza vsem predpisanim kriterijem in omogoča kakovostno vgradnjo novih oken in hitro menjavo starih oken brez zidarskih del.

fasadna izolacija

zid (opeka) tesnenje LESKO flex 7v1 izolacija notranje špalete omet

Lastnosti zaprtocelične pene »LESKO flex 7v1« 1 zrakotesnost (>600Pa) 2 toplotna izolacija (0,04 W/mK) 3 tesnenje pred nalivom dežja (>600Pa) 4 ne vpija vlage (zaprtocelična struktura pene) 5 trajna prožnost (fleksibilna pena) 6 dober oprijem na različne površine 7 enostavna in zanesljiva vgradnja Ob zamenjavi starih oken z novimi lahko naši monterji opravijo tudi demontažo in odvoz na deponijo, poskrbijo za dodatno izoliranje notranjih špalet ter zakrivanje roletnih omaric z mavčnimi ploščami. Poskrbimo za vse, od A do Ž, brez odvečnih skrbi, prevozov in dodatnih del.

In hiša zažarI v novem sijaju.

34


TOPLOTNI FAKTORJI OKEN »LESKO« debelina lesa 68mm Nazivni faktor Uw (glede na vgrajeni distančnik med stekli) steklo Ug=1,1 Ug=1,0 Ug=0,9

ALU

Nirotec

TGI

SSV

vrsta lesa

Uf

0,068

0,053

0,041

0,032

smreka

1,25

1,32

1,28

1,25

1,23

macesen

1,39

1,36

1,32

1,29

1,27

smreka

1,25

1,25

1,21

1,18

1,16

macesen

1,39

1,29

1,26

1,23

1,20

smreka

1,25

1,18

1,14

1,11

1,09

macesen

1,39

1,22

1,19

1,16

1,14

debelina lesa 78mm Nazivni faktor Uw (glede na vgrajeni distančnik med stekli) steklo Ug=0,8 Ug=0,7 Ug=0,6 Ug=0,5 Ug=0,4

ALU

Nirotec

TGI

SSV

vrsta lesa

Uf

0,074

0,053

0,040

0,031

smreka

1,13

1,09

1,04

1,00

0,98

macesen

1,26

1,13

1,08

1,05

1,02

smreka

1,13

1,02

0,97

0,94

0,91

macesen

1,26

1,06

1,01

0,98

0,96

smreka

1,13

0,95

0,90

0,87

0,85

macesen

1,26

0,99

0,94

0,91

0,89

smreka

1,13

0,88

0,83

0,80

0,78

macesen

1,26

0,93

0,87

0,84

0,82

smreka

1,13

0,82

0,76

0,73

0,71

macesen

1,26

0,86

0,81

0,77

0,75

Stekla z višjo prepustnostjo sončne energije Za doseganje boljše energijske bilance se vse pogosteje uporabljajo stekla, ki v prostor prepuščajo več sončne energije (koeficient g). Pri običajnih troslojnih steklih je g = 50 %, pri omenjenih steklih pa je prepustnost sončne energije g = 61 %. To omogoča boljši izkoristek sončne toplote zlasti v zimskem času.

35


MURSKA SOBOTA

A

H

MARIBOR JESENICE ŠKOFJA LOKA

I

ŽIRI NOVA GORICA

KRANJ

CELJE

LJUBLJANA KRŠKO

VRHNIKA LOGATEC

HR

NOVO MESTO

LESKO® Žiri d.o.o. Pot v Skale 10 SI - 4226 Žiri Slovenija

36

T: 04 / 510-50-50 F: 04 / 510-50-51 www.lesko.si info@lesko.si

November 2012

KOPER

LESKO - katalog  

Brošura LESKO Žiri d.o.o. lesena okna in vhodna vrata izdaja: oktober 2012