Page 1


INNEHÅLL

FÖRORD

VÅREN 2013

D

rivkraft - Ett ord, flera betydelser I Dream Big Magazine har vi låtit olika definitioner av drivkraft komma till uttryck. Det är svårt att inte inspireras av de historier som har samlats i magasinet som just i denna stund ligger i Dina händer. Välkommen till en värld fylld med stora drömmar, kämpaglöd och höga målsättningar. En värld där ingen eller inget kan stå i vägen för framgång.

0 6 LINDMARKS Kämpaglöd för ungt företagande 11

PETER CONNÉE

15

CAROLINE KUMMELSTEDT

Passion för projekt

Ställ Dig själv frågan: Vad är det som driver Dig framåt? Är det tanken över att få göra något Du älskar? Är det idén av att Du i denna värld ska kunna få bidra med en insats? Är det möjligheten att få testa på något nytt och spännande? Eller är det kanske drömmen om att en gång i livet få uppleva det häftigaste Du kan tänka Dig? Det är inte drömmen i sig som är det svåra att uppfylla, det är att motivera sig själv till att genomföra den och ta sig förbi de motgångar som kan kommas uppstå. Välkomna framtiden med öppna armar och ta vara på de möjligheter som ges.

Följde sina drömmar blev supertalang

2 0 ANDERS DAHLVIG IKEAS f.d. koncernchef om Star for life och välgörenhet

Första numret av Dream Big Magazine ger Dig många smakprov på drömmar och drivkrafter inom olika områden, av olika människor med olika bakgrund. Här finner Du många svar på vilka sätt det går att motivera sig själv till att nå drömmen. Du får på sida 28 reda på vad det är som ständigt driver den välkända och populära skidåkaren Jon Olsson (omslag) mot nya höjder. Jon delar även med sig av sina hetaste tips om hur Du på bästa sätt använder Dina kontakter och skapar ett stort kontaktnät. Låt Dig även inspireras av den unga entreprenören Caroline Kummelstedt och läs om hur Du som ung vuxen kan förvalta alla möjligheter som ges inför en framtida karriär. På sida 15 delar den unga modedesignern med sig av sin berättelse om hur hon redan som 22-åring hunnit med att författa en bok, starta ett klädesmärke och förvalta sina drömmar i modestaden Milano.

2 5 EMMA WIKLUND om Emma S och karriärbytet 2 8 JON OLSSON Skidproffs, bilfantast och flickfavorit ACHERON

3 5 & THE SURPRISE Med Anton Lucius om fyra män på 10 kvm

Låt inte livet styras av de krav som ställs av samhället och omgivningen. Gå Din egen väg och finn modet till att våga följa Din dröm. Anders Dahlvig och Emma Wiklund är två av många namn som dyker upp och ger sina berättelser på temat; Drömmar, drivkraft och inspiration. De nästföljande 48 sidorna är fyllda med dessa tre byggstenar för att Du ska resa dig ur soffan och ta vara på livets alla möjligheter. Din resa börjar här och låt inte livet äga Dig - se till att Du äger livet.

4 0 WEEKEND I LONDON DBM i Europas centrum 4 4 DOWNHILLDRÖMMAR Niklas Welzel berättar om Åres bästa adrenalinkickar 4 8 EN DAG PÅ PRINCETON Johanna Eriksson om en dag på ett av världens främsta universitet

04

DREAM BIG MAGAZINE

If you can dream it, you can do it. Dream Team

EMMA WIKLUND OM NYA EMMA S BILD ANDREAS VON GEGERFELT

DREAM BIG M A G A Z I N E

DREAM BIG MAGAZINE

05


FÖRST UT

E

fter att ha utfört några uppdrag som vi genom kontakter fixade i början av tiden med bolaget så började vi få in allt fler intressenter, främst vid den tidpunkten på privatsidan. Vi jobbade flitigt själva och valde att skippa utgångar, fester eller häng med vänner på helgerna för att istället vara ute och jobba så mycket vi bara kunde, något vi tror är den absolut största framgångsfaktorn för oss. Vi var helt enkelt inne i det själva, vi lärde känna branschen och vi skapade våra egna relationer, fortsätter Peter.

BILD LINDMARKS SERVERING

Storyn bakom

LINDMARKS Servering

D

en fjärde maj 2010. Klockan är runt sex på kvällen och kompisarna William, Peter, Isaac och Alex är samlade runt matbordet som nyligen dukats upp med hemlagad potatissallad, grillad fläskfilé och en fantastiskt god BBQ-sås. Isaac står för värdskapet och maten hade de nyligen skapat tillsammans. Efter några glas börjar diskussionerna. Isaac, William och Alex hade träffats dagen innan på ett centralt beläget bageri i Helsingborg där de inlett tankarna om att starta ett företag. De hade kommit fram till en idé som de nu under kvällen skulle utveckla och sjösätta. Efter den där första kvällen tillsammans runt matbordet gick allting väldigt fort. Killarna började med att ordna varsin företagsskjorta för att sedan gå ut på eniro.se för att leta kunder.

06

DREAM BIG MAGAZINE

- Det var däremot inte så lätt som vi trodde och vårt första uppdrag fick vi först en månad efter den där kvällen, på Isaacs storebrors student, berättar Peter. - Det var första gången som Peter och Alex överhuvudtaget serverade. - Vi jobbade visserligen hårt och trodde att vi var duktiga men det är något vi idag har insett att vi absolut inte var, fortsätter William. Att starta upp ett företag som ung är inte helt enkelt, speciellt inte i den branschen dessa grabbar valde. - Man möter mycket motstånd från äldre personer som inte vågar öppna dörrar för unga som är hungriga och har modiga åsikter att dela med sig av. Oftast är det enbart på grund av rädsla för att göra fel, och det visar lite vad som skiljer oss från dem när det gäller företagande, säger Peter.

De hade bestämt sig för att driva företaget som ett riktigt företag och var därför tveksamt inställda till att driva det som ett UF-företag. Men efter många om och men bestämde man sig för att använda tiden man fick i skolan och rådgivningen man fick från UF till att driva bolaget. - Det gjorde att vi hela tiden drev företaget precis som om det vore ett AB eller HB och därefter hade massor att skriva om i våra tävlingsbidrag till UF, berättar William.

E

fter en tung period av både skolarbeten och jobb med företaget bestämde killarna sig för att satsa helhjärtat på att vinna tävlingarna också. De hade insett att det faktiskt var riktigt kul att tävla med företaget och att det var något som kryddade hela tillvaron med skola och företagande lite extra. Så kom dagen, den 12 maj 2011. Efter att ha kämpat med både företaget och tävlingarna inom UF stod de där, längst upp på prispallen efter åtskilliga deltävlingar och delfinaler som bästa UF-företag i hela Sverige. - Det gick inte att ta in, jag kunde inte förstå hur det var möjligt. Men vi hade gjort det och jag var övertygad om att resultatet var rättvist, för jäklar vad vi hade kämpat under hela året.

UF UNG FÖRETAGSAMHET

En företagsform för elever som under gymnasietiden vill driva ett företag under ett års tid.

DREAM BIG MAGAZINE

07


CAROLINE KUMMELSTEDT BILD STEWEN QUIGLEY

DREAM BIG MAGAZINE

15


Efter att ha publicerat sin egna bok Entreprenörskartan till framgång, blivit utsedd till årets unga Entreprenör 2009 av Anders Walls Stiftelse och till en av tolv moderookies av Svenska moderådet har Caroline Kummelstedt minst sagt lysande meriter. Nu förbereder hon en exploatering av sitt egna C.Kummelstedt, ett high-endmärke med stor potential på den internationella marknaden. Text av Jonathan Mortenlind

F

öreställ dig en värld där ingenting är omöjligt. Föreställ dig en värld där fantasi är lika med verklighet. Föreställ dig en värld där drömmar är allt.

Alla har vi varit där. Kanske har du glömt bort och saknat det likt en borttappad leksak. Ingenstans att hitta men ack så saknad. Kanske vill du fortfarande tro att du hittar vägen dit. Trots att du inte varit där på en evighet. Men vi har alla sett oss själva stående på toppen av framgångens bergstopp, och blickat ut över världen och allt som fanns inom räckhåll. Ty alla har vi varit barn. Det kunde handla om vad som helst. Från att höra 60 000 galna fotbollssupportrar skandera ens namn vid inmarschen till en final, till att starta företaget som fick Ingvar Kamprad att framstå som en småföretagare. Men tiden gick fort, och innan man visste ordet av det var det dags att växa upp. Till vårt inre barns frustration ersattes ambition av prestation. Drömmarna Blev allt mindre och mindre. Till slut fanns det ingenting kvar. Grön blev till grå. Optimism blev till realism. Framtid blev till nutid. Toppen blev till botten. Ljudlöst seglade drömmarna iväg och försvann bortom horisonten, som om de aldrig varit där. Endast en tapper skara människor 16

DREAM BIG MAGAZINE

höll ännu sina drömmar inom räckhåll när vuxenvärlden intagit deras liv. DBM har pratat med Caroline Kummelstedt. Hon är en av de som redan har kommit en bra bit på vägen mot toppen, trots sin unga ålder. Varför har just hennes drömmar inte seglat iväg? Vad är receptet för framgång? Hur viktigt är passion? Och viktigast av allt, vem är hon? Framgången har sitt pris sägs det och Caroline är inget undantag. Hennes vardag som ung företagare är hektisk. Som 22-åring har Caroline redan kämpat sig in i den hårda modevärlden och jobbar i ett av världens tuffaste finrum, nämligen Milano. Om hårt arbete och långa nätter inte är vad du förknippar med modemetropolen så är det hög tid det att tänka om. Caroline är inte rädd för att kombinera sitt goda öga för mode med hårt arbete. Hennes filosofi tycks vara i enlighet med uttrycket ”Om man inte är beredd att ge allt, så vet man aldrig hur långt man någonsin kan gå”. ”Det finns ingenting jag brinner mer för. Jag har hittat min passion, både i företagandet och klädskapandet, som jag har potential att hålla livet ut. Företagandet och kreativiteten i designarbetet ger mig enorm inspiration, motivation och drivkraft.”, börjar Caroline. Engagemanget sprudlar passionerat genom orden, men hon får hålla inne med känslorna för ett slag. Vi vet att hon hunnit med mycket, men hur mycket? ”Jag driver sedan 2011 mitt eget klädmärke C Kummelstedt, under Caroline Kummelstedt AB där jag även driver ett eget bokförlag som gav ut min bok, Entreprenörskartan till framgång, under november förra året. Idag bor jag i Milano och studerar, parallellt med att jag driver mitt klädmärke, på Istituto Marangoni till en kandidatexamen i kläddesign.”, förklarar Caroline. Ha då hennes unga ålder i åtanke, även om den inte hindrar Caroline från att fortsätta. iden går lika fort för oss alla. Frågan

T

är vad man fyller sin tid med. På drygt två år har Caroline lyckats skapa ett eget klädmärke, eget bokförlag samt publicerat en bok och som pricken över i:et studerar hon också. Caroline är ingen magiker och även hennes tid är begränsad. Arbetet lämnar föga tid över till fina restaurangbesök och spatserande i den vackra staden. Men det är ingenting som bekymrar Caroline. Hon tycks tillhöra den del av människosläktet vars inre låga brinner även om det regnar. Att driva ett företag är inte en dans på rosor, sannerligen inte i den stentuffa modebranschen. Trots det tycks alltid ett glatt leende lysa upp Carolines ansikte. Men är det bara en fasad för allmänheten eller ett bevis för hennes passion? ”Hinder är en stor del av företagande... eller ska jag säga, ’saker som inte går som man tänkt sig’. Jag tror väldigt starkt på att vara öppen, du ska ha en stark vision men vara öppen för förändring på vägen dit. Så fort någonting inte går som jag tänkt mig att det ska göra omvärderar jag tillvägagångssättet och letar efter nya möjligheter att komma till slutdestinationen istället. Att inte se problem som problem är det bästa sättet att ta sig vidare och utvecklas”. Kanske är det här man finner vägen till utveckling och framgång. Att inte se världen som en ondskefull plats full av problem och misär. Att se hinder eller ”problem” ur ett kreativt och lärande perspektiv. Man blir trots allt starkare av att lyfta lite tyngre vikter ibland även om det kan kännas tungt i början. Vi människor har den fantastiska förmågan att utvecklas och lära oss av erfarenheter. När vi väl kommit ur stormen, har vi mer erfarenhet och kompetens. Ur det perspektivet borde vi vara tacksamma för hinder, då de kan bli våra största läromästare om man är villig att lära.

Kreationer från SS 2013 för C.Kummelstedt, fotograferat på Piazza Helsingborg

BILD VIKTOR NILSSON

DREAM BIG MAGAZINE

17


”FÖRSTA DAGEN PÅ KURSEN VISSTE JAG ATT DET VAR MODE JAG VILLE PYSSLA MED I FRAMTIDEN”

M

en Caroline avslöjar att det inte bara är stark karaktär som lett till hennes framgång i design och entreprenörskap. ”Design har alltid varit ett intresse, företagande likaså”. ”Efter studenten var jag väldigt tudelad om jag skulle satsa på att renodlat utvecklas som företagare - till exempel på Handelshögskolan i Stockholm eller om jag skulle våga bryta mig loss och följa mitt hjärta som pekade starkt på designen. Efter att jag utsetts till Sveriges Unga Entreprenör 2010 av Anders Walls Stiftelser bestämde jag mig för att åka till Florens i Italien och studera en sommarkurs i mode efter stipendieutdelningen. Första dagen på kursen visste jag att det var mode jag ville pyssla med i framtiden. Det fanns ingenting annat.”. Caroline tog ett stort steg ut i världen, ledd av sin inre övertygelse och sitt hjärta. Det krävs trots allt en stor tro på sin egen förmåga, men även en öppenhet för misstag, för att våga kasta sig ut i det okända. Vi lever bara en gång och vår tid på jorden är knapp. Mycket av vägen till framgång handlar om att leva i nuet, men framför allt att ta vara på nuet. En öppenhet för att våga testa lyckan oavsett konsekvenserna och att 18

DREAM BIG MAGAZINE

våga misslyckas är väsentligt för att nå framgång. Om vägen till framgång varit enkel skulle vi alla varit framgångsrika. Oavsett om det handlar om att lyckas i relationer eller företagande finns det alltid en risk att misslyckas, men viktigast, det finns också alltid en chans att lyckas. Caroline får själv sätta ord på vad som varit hennes hjälpande hand och nyckel till framgång. ”Mitt starka intresse för det jag gör, en stark och målinriktad vision och framför allt nyckelpersoner runt mig som hjälpt mig till att växa och ta vara på mina möjligheter.” Vad vore vi utan våra medmänniskor? Våra familjer och riktiga vänner är en minst lika viktig resurs som ett kreativt sinne eller talang. Våra medmänniskor är trots allt det viktigaste vi har. Vad vore vi utan dem? Väldigt lite. Det är lätt att glömma bort att andra människor ibland får betala priset för andras framgång, även om det är svårt att nå framgång utan att trampa någon på tårna. Därför är det viktigt att se sig om över axeln ibland. Vad kan jag göra för mina medmänniskor och vad kan de göra för mig? Om svaret är ”inget”, så är det dags att öppna ögonen och se livet ur ett nytt perspektiv. För ett kreativt sinne är ingenting omöjligt. Är detta drömjobbet? ”För mig, abso-

lut. Att få utlopp för min kreativitet och hela tiden omges av det jag älskar mest ger mig allt jag behöver! Må låta som en kliché men för mig känns det jag gör inte som ett jobb eller arbete, det är en del av den jag är”. Orden tycks gå hand i hand med vad Konfucius en gång sa, som fritt översatt till svenska blir ”välj ett jobb du älskar så behöver du inte jobba en dag i ditt liv.” Frågan är om det är så lätt att man väljer ett jobb, speciellt i tider av lågkonjunktur och stor arbetslöshet. Men genom stark karaktär, kreativitet, passion samt öppenhet är det du själv som sätter gränserna för vad som är möjligt, vilket genomsyrar Caroline. Trots sina meriter törstar hon fortfarande efter att utvecklas på sitt alldeles egna sätt. ”Nu håller vi på att ta in investerare i företaget - nästa steg är showroom och kontor i Milano, därefter lansering i fler modemetropoler i Europa samt Kina. Inom 5-7 år ser jag C Kummelstedt som ett ledande first-line label med flagship stores i London, Paris, Milano, New York samt på den Asiatiska marknaden Peking, Shanghai, Hong Kong”, säger Caroline. Det låter föga förvånande. Varför nöja sig med bergstoppar, när man kan flyga över bergen? BILD VIKTOR NILSSON

DREAM BIG MAGAZINE

19


Fr책n modell till businesswoman BILD ANDREAS VON GEGERFELT

DREAM BIG MAGAZINE

25


barn och unga till att förverkliga sina drömmar. utbildade pedagoger och coacher som åker runt till hundra olika skolor, med allt från 800 – 1600 elever. Syftet är att människor ska få grepp om sin framtid, få hjälp med att blicka framåt och våga tro på att det kommer något bättre längre fram, att det finns hopp.

ANDERS DAHLVIG

– Det handlar nog främst om psykologi. Att hjälpa människor att formulera sina mål och ambitioner. Det tycker jag är ett bra koncept eftersom det är dessa beståndsdelar som är motorerna i människors liv, säger Anders.

Frontfigur i svenskt näringsliv, f.d. Koncernchef för IKEA och numera styrelseledamot i bland annat H&M. Anders Dahlvig har länge varit framgångsrik. DBM talar med Anders om välgörenhet och passion.

Mycket människor – liten kostnad

Text av Jessica Emgård

Innan du påbörjade din karriär, vad hade du då för mål och framtidsdrömmar? Drivkraft att göra skillnad - nyckeln till välgörenhet Att alla människor har drömmar och visioner är en självklarhet som följt med ända sedan barnsben. Framtidsplaner som man drömt om att genomföra när man ”blir stor”. För oss i Sverige har det varit en enkel och smärtfri resa att göra. I andra delar av världen är det en utmaning att bara skaffa mat på bordet och kläder i garderoben, och då hamnar drömmarna i skymundan. Medan människor på fattiga kontinenter som Afrika kämpar sig igenom vardagen så tittar vi på från avstånd och är tacksamma för att vi har det bättre. Vi ser lidande människor på nyheterna och är väl medvetna om det. Trots det stänger vi ögonen för att slippa se misären som finns. Men som tur är så finns det människor som öppnar ögonen, som ser problemen och som gör skillnad. Anders Dahlvig, tidigare VD för IKEA är en engagerad entreprenör som jobbar inom välgörenhetsorganisationen Star For Life där han, tillsammans med andra, hjälper till att forma unga människors drömmar och visioner. 20

DREAM BIG MAGAZINE

– Jag hade inte några speciella planer utan det blev som det blev kan man säga. Jag läste först Ekonomiprogrammet i Lund och tog ett studieår i Kalifornien. Jag visste inte riktigt vad jag ville göra efter det, men jag insåg sedan att jag ville jobba internationellt så jag sökte mig till IKEA. Där växte intresset för miljö och välgörenhetsfrågor fram. Star For Life griper in i ett AIDS-drabbat land i svår misär Star For Life startades av Dan Olofsson som är en känd entreprenör i Sverige. Han köpte en stor fastighet i AIDS-drabbade Sydafrika och sedan byggde man ett Safari Camp med djur. Dessvärre dog många av de anställda eftersom smittan låg som ett grått moln över landet. Många barn och ungdomar i Sydafrika har inställningen att de kommer dö innan de hunnit fylla trettio och att deras liv inte spelar någon roll. De lever i en hopplös situation och har sedan länge förlorat sin livsvilja och tro på framtiden. Mitt i Sydafrikas ofattbara misär griper Star For Life in och uppmuntrar främst

PRESSBILD KINGFISHER

STAR FOR LIFE Star for life är en välgörenhetsorganisation som föddes och grundades år 2005 av den svenska entreprenöreren Dan Olofsson och hans hustru Christine. De förödande konsekvenserna av de AIDS- och HIV drabbade människorna och inte minst barnen fick Dan och Christine Olofsson att inleda ett projekt på en lokal skola. Idag har programmet utökats till ca 100 skolor i Sydafrika, ca 100 000 studenter och 3000 lärare och deras familjer i närområdet där skolorna ligger. Star for life programmet utgår från tanken att förbyggande information skall spridas i ett arbete där målet är att stärka elevens självkänsla. Man vill med hjälp av programmet även stärka individens drömmar och förhoppningar om en ljus framtid.

Konceptet och själva idén kring organisationen är alltså inte att bygga skolor för flera miljoner eller göra andra stora satsningar och investeringar. – Vi har sponsorer som bidrar med pengarna vi behöver och vi når många människor till en liten kostnad. Star For Life har istället riktat in sig på att anställa coacher som får kontakt med skolor och som jobbar individuellt med eleverna genom ett visst system och pedagogik. Det är också viktigt att se till att människor uppnår sina mål och kommer vidare. Hjälper människor framåt Coacherna på organisationen arbetar i en skola i tre år, sen lämnar de skolorna i hopp om att barnen har fått tillräckligt med uppmuntran, livsglädje och stöd för att gå vidare. Problemet är att barnen lätt faller tillbaka i den position de befann sig i förut. Så istället för att bygga nya skolor så väljer Star For Life att satsa på de skolor de redan har och göra dem självgående. I framtiden vill de förlänga arbetet på skolorna till sju-åtta år och sedan ha ett utfasningsprogram där de successivt lägger över ansvaret på lärarna. – Andra steget är sedan att försöka

komma fram till hur vi ska kunna hjälpa dem in i arbetslivet efter skolan. Om du går ut skolan med drömmar och mål och det då inte finns några jobb där ute så landar förhoppningarna i besvikelse och allt blir som tidigare. Vi har sagt att vi inte vill väcka förhoppningar om vi inte kan göra något för att förverkliga dem. – Vi har en idé som vi jobbar med, att få våra sponsorer, som har verksamhet i Sydafrika, att ta in trainees från dessa skolor så att ungdomar kan komma in i arbetslivet den vägen, säger Anders. Varför valde du att engagera dig i Star For Life från början? – Jag tyckte att det var spännande. Jag har ju jobbat med denna typ av frågor på IKEA tidigare och jag gillar den här idén, jag tycker att det är ett bra projekt helt enkelt. Det känns bra att jobba på den kontinent som är värst drabbad. Afrika har ju varit en bortglömd världsdel och alltid betraktats som ett hopplöst fall, så därför tycker jag att det är mycket angeläget att ta tag i dessa länder. I Afrika bor det ungefär 1 miljard människor i 55 länder – en sjundedel av jordens befolkning. Afrika är den fattigaste kontinenten i världen och därför är behovet av hjälp mycket stort. Därför lägger organisationer mycket krut på att hjälpa till i Afrika. Det behövs hjälp på många områden, men speciellt sjukhus och skolor ligger långt efter i utvecklingen. Har ni projekt i andra länder förutom Sydafrika? Ja, vi har ett i Namibia också och ett försöksprojekt på Sri Lanka just nu. Men jag tycker det är bättre att lägga fokus på de platser vi har än att jobba överallt samtidigt. Star For Life har också ett samarbete med organisationen ”Hand in hand”, som hjälper hundratals kastlösa kvin-

nor i Indien att starta egen verksamhet. Organisationen utbildar och tränar människor i entreprenörskap. Om det går bra med utvecklingen av nya entreprenörer, hade du då velat fortsätta att gå in i fler länder? – Ja, det skulle vi mycket väl kunna göra. Det är en resursfråga. Detta är bara början, det finns mycket att göra fortfarande. Hur känner du personligen att du gör skillnad i Star For Life? – Jag bidrar så gott jag kan med mina tidigare erfarenheter i beslutsprocesser och sådant. En av mina huvuduppgifter är att välja nätverk för att få in mer pengar till organisationen. Att leta upp sponsorer, både företag och privatpersoner, att jobba med marknadsföring och anordna välgörenhetskonserter. Hur kan man som privatperson göra skillnad i organisationen utan att engagera sig ekonomiskt? – Vi har inga speciella program för privatpersoner på det sättet, men man kan göra ett skolutbyte. Man kanske inte kan göra så mycket skillnad väl på plats, men man kan få en förståelse för hur förhållandena ser ut i landet och få inspiration till att försöka hjälpa till. Det som man ser på TV blir konkret när man ser det med egna ögon. Att se dessa fattiga människors verklighet varje dag gör att man får en förändrad inställning till livet och man upptäcker hur bra man har det. Att besöka fattiga länder är en nyttig utmaning och erfarenhet och många studenter ger sig iväg på volontärarbeten för att hjälpa till på olika sätt. Misären nere i Afrika kan inte jämföras med Sveriges I-lands problem och de svenska problemen framstår som mindre viktiga i jämförelse. Om man brinner för att ge sig ut i världen, göra skillnad och hjälpa andra människor DREAM BIG MAGAZINE

21


S

om frontfigur i den internationella skidvärlden, niofaldig medaljör i X-Games, innovatören bakom tricks som The Olsson Flip, bilfantast och med siktet inställt på vinter-OS 2014, viner JON OLSSON förbi den stillastående vardagliga Dalmasen. Text av Elin Dahl & Cassandra Kivisaar

JON OLSSON 20 80

DREAM BIG MAGAZINE

DREAM BIG MAGAZINE

BILD OSKAR BAKKE

29


BILD OSKAR BAKKE

Att vara en framgångsrik freestyleskidåkare är inte nog för Jon Olsson, tvärtom är han uttrycket ”många bollar i luften” personifierat. Han är ett levande bevis på att det är möjligt att vara världskänd sportstjärna och entreprenör på samma gång.

J

on Olsson föddes i Mora 1982 och var enormt driven redan som liten. - Det visade sig till och med när vi var ute och plockade blåbär, berättar han. Det kunde gå en hel dag utan att jag pausade för att äta, bara för att jag skulle hinna plocka så många som möjligt! Då hela familjen är skidintresserad föll sig intresset för skidåkning natur-

30

DREAM BIG MAGAZINE

ligt och han vann junior-SM i slalom 1999. Men så på skidgymnasiet i Malung fick Jon upp ögonen för något helt annat än det trista skidspåret. På skolan fanns också snowboardåkare och Jon visste med ens att han ville göra vad de gjorde, hoppa och trixa. Dock med en liten skillnad, han ville göra det på sina skidor.

Han sökte reda på information om freestyleåkning och blev fast. Han var fast besluten om att lyckas och blev till slut först i Sverige med att fristilsåka. Numera står han som ägare till nio Winter X-Games-medaljer (Winter X-Games är en årlig tävling inom extremsport), över 40 andra och dessutom till titeln ”flest tredje-

platser inom alla skidsporter”. Inte illa för en kille på dryga trettio år. Talang inom skidsport verkar onekligen ligga i generna, även Jon Olssons yngre bror Hans Olsson är en framgångsrik skidåkare. Men självklart handlar framgång inte bara om medfödda egenskaper eller talang, utan också om uppfostran, vilket Jon påpekar. - Jag tror att mina föräldrar var bra på det sätt att de alltid gav möjligheter men såg till att vi var tvungna att jobba för det vi ville ha. Och jobbat, det har han. Galna idéer som att böja sina gamla skidor med värmepistol och flyga till Australien för att träna hopp över ett träsk är det som fört honom dit han står idag. Han äger en drivkraft och en

BILD OSKAR BAKKE

påhittighet som är få förunnat. Tack vare sin påhittighet har Jon också blivit känd för att vara skapare till ett flertal trick med kreativa namn, såsom ”Kangaroo Flip” och ”The Tornado”.

T

rots att det var många år sedan Jon intresserade sig för slalom har han nu bara siktet inställt på en enda sak – OS guld i storslalom! - Om jag fick en enda önskan att göra till verklighet, så hade jag valt just det! säger han. Han är fast besluten om att ta sig till OS i ryska Sotji 2014, efter ett vad värt 50 000 kr mellan honom och Jens Byggmark, svensk alpinskidåkare. Under en utekväll utmanade Jens honom och Jon var inte sen att acceptera vadet och anta utmaningen.

Just nu är Jon bosatt i Monaco och varvar sin skidåkning med dyra bilar, bloggande och arbete med hans egna företag. Gemensamt för allt han tar sig för är hans perfektionism. Hans egendesignade goggles och solglasögon är av högsta kvalitet och säljs via sitt företag Yniq. Han bloggar nästan dagligen för tusentals läsare på sin egen hemsida. Och att glida runt i tokdyra bilar är för Jon vardagsmat.

Lamborghini Murciélago, Nissan GTR, Lamborghini Gallardo och en Audi R8, är alla bilar som funnits i Jons ägo, bilar som kanske inte vanligtvis ses som typiska vinterbilar. Men det stoppar inte Jon som mer än gärna sladdar runt i snön i sina vrålåk. Självklart

med hans signum uppe på, den specialdesignade takboxen, oberoende av märke och modell på bilen. Hans stora intresse för bilar och bilsport fick också sig en ordentlig putt i rätt riktning när hans egendesignade Ultima Rebellion R1k blev klar. Han berättar att han för en gångs skull kände sig helt nöjd med något han åstadkommit. För att kunna vara involverad i så många saker samtidigt krävs inte bara intresse utan också mod att våga ta tag i saker och kontakta människor för att bygga upp ett starkt kontaktnät. - Dock bör man tänka på att när man kontaktar någon måste man se till att ha gjort sin ”homework”. Att börja fråga om saker som tar två mi-

DREAM BIG MAGAZINE

31


nuter att leta upp på Google ger inget bra intryck och det kan leda till att ens kontakt får motsatt effekt, säger Jon. Det gäller också att ta vara på varje möjlighet som ges. Att ständigt visa att man är villig att jobba hårt och att dessutom lära sig att lägga folk man träffar på minnet är nödvändigt för att bygga ett större nätverk. Man vet aldrig när just deras hjälp kan komma till nytta. Därefter är det bara ens eget mod som kan sätta stopp! - Man ska också att komma ihåg att man bara har en chans, berättar Jon. Jag har enormt mycket vänner med pengar som skulle kunna hjälpa mig med företag jag vill starta upp, men man måste se till att ha en väldigt bra plan innan man tar till vara på den chansen, annars kanske den går förlorad!

A

tt som Jon vara på resande fot över 300 dagar om året och ha så många projekt på gång samtidigt skulle kunna knäcka de flesta. Så vad är det som får honom att orka? Jon förklarar på sin blogg. - Jag känner mig aldrig nöjd till hundra procent. Men som tur är så blir jag mer sporrad än nedtryckt av nederlag, vilket gör att jag alltid kämpar vidare. Just nu står hans sikte inställt på att starta ett eget supersportbilsmärke, bygga ett flott hus och att ta sig in på topp 30-rankingen i storslalom. Och att ta OS-guld såklart! Lyckligtvis infinner sig eventuella dippar alltid ”off-hill” och när det väl är dags att sätta fart nerför backen finns det bara en sak i hans huvud – ren njutning!

”JAG HAR ENORMT MYCKET VÄNNER MED PENGAR SOM SKULLE KUNNA HJÄLPA MIG MED FÖRETAG JAG VILL STARTA UPP, MEN MAN MÅSTE SE TILL ATT HA EN VÄLDIGT BRA PLAN INNAN MAN TAR TILL VARA PÅ DEN CHANSEN, ANNARS KANSKE DEN GÅR FÖRLORAD”

32

DREAM BIG MAGAZINE

BILD OSKAR BAKKE

DREAM BIG MAGAZINE

33


FULLT SCHEMA EN DAG PÅ PRINCETON

GYMNASIUM Samhällsprogrammet på ProCivitas Privata Gymnasium i Helsingborg STUDIER Internationell politik och diplomati på Princeton University i USA UTBYTESÅR På University of Oxford i Stor-

Johanna Eriksson tog studenten 2010 och läser nu på Princeton University i USA. Universitetet ingår i världsberömda Ivy League och erbjuder både ett roligt studentliv och studier på högsta nivå. Här berättar Johanna om sin vardag på Princeton som innehåller allt från Nobelpristagare till vilda collegefester.

britannien AKTIVITETER Tävlar för Princeton Sailing Team,

Medlem i Princeton International Relations Council, Vicepresident för Princeton Scandinavian Association. KARRIÄRPLANER Jag skulle vilja representera Sveri-

ge utomlands, kanske som ambassadör. I våras praktiserade jag hos den svenska ambassadören i Etiopien och hans jobb var riktigt coolt! I jul ska jag praktisera på den svenska EU-representationen i Bryssel.

text: Johanna Eriksson

BILD MARTIN HEJDESTEN, MHDO

0630

V

äckarklockan ringer dags för morgonjogg!

Jag börjar morgonen med att jogga runt Lake Carnegie, universitetets egen sjö. Industrikungen Andrew Carnegie fick frågan om han ville donera pengar till ett nytt bibliotek på Princeton, men han bestämde sig för att bygga en sjö till roddlaget i stället. Medan jag springer hejar jag på mina rodd-kompisar susar förbi över vattnet. Det ser lovande ut inför helgens tävling mot Yale!

0815 Morgonmöte

med Princeton Scandinavian Association

Det blir ett kort och effektivt veckomöte med skandinaverna. Vi är mitt uppe i planeringen av årets Nobelmiddag på Princeton. Vi bjuder in alla Princetons tidigare Nobelpristagare, serverar klassiska skandinavisk mat och visar direktsändning från den riktiga Nobelmiddagen på storbildsskärm. 48

DREAM BIG MAGAZINE

BILD MARTIN HEJDESTEN, MHDO

0900 Lektion Idag består mina lektioner av två föreläsningar och ett seminarium. Föreläsningarna är en timme långa och hålls i en stor och gammaldags föreläsningssal där Albert Einstein brukade undervisa en gång i tiden. Jag lär mig om olika förhandlingstekniker i internationella konflikter. Mitt seminarium varar i två timmar och består av åtta elever och vår professor. Tillsammans diskuterar vi några frågor om internationell handel som kom upp under klassens besök på FN-högkvarteret i New York veckan innan. Min klasskompis Alex och jag hamnar i en het debatt om Kinas handel med afrikanska länder.

1230 Obamas medhjälpare på besök

Princeton får ofta besök av kända personer som håller föreläsningar. På lunchen passar jag på att gå och lyssna på Alan Kruger som är Obamas närmaste ekonomiska rådgivare. Han råkar

också vara pappa till min kompis Sydney och tillsammans sitter vi och mumsar på våra burritos medan vi lär oss om den amerikanska regeringens nästa drag i kampen mot statsskulden. Men det känner Sydney förstås redan till!

1345 Springer på en Nobelpristagare

Jag svänger förbi ekonomibyggnaden för att lämna in veckans läxa. Halvvägs genom korridoren ligger kontoret som tillhör Christopher Sims, fjolårets Nobelpristagare i ekonomi. Dörren står på vid gavel och där inne står Chris och förklarar en ekonomisk modell för min klasskompis. Jag slår mig ner en stund bara för att lyssna. Närheten till världens främsta professorer är en av sakerna som gör Princeton så häftigt!

Föreläsningarna är en timme långa och hålls i en stor och gammaldags föreläsningssal där Einstein brukade undervisa DREAM BIG MAGAZINE

49

Dream big magazine issuu preview  
Dream big magazine issuu preview  

Preview of Dream Big Magazine #1. The preview includes shortened down stories featuring the entrepreneurs behind Lindmarks Servering, fashi...

Advertisement