Page 1

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

VIKINGSTIDNINGEN

NYBRO VIKINGS

1

SÄSONGEN 2013/2014

Nybro Vikings IF presenterar:

Av: DAniel Eriksson

Med: Viktor ALM, Sebastian ANDERSSON, Pelle KARLSSON, Calle ACKERED, Rickard FERNHOLM, Marcus KVILLNER, Tobias GYLLENHAMMAR, Jesper ERIKSEN, Erik LINDSTRÖM, Johan PERSSON, David ALGULIN, Chris NYBECK, Martin OLSSON, Sebastian BENKER, Robin LARSSON, Emanuel ÅSTRÖM, Jonny ÅGREN, Robin WENGDAHL, Patrik FRANSSON, Johan TORUDD, Kristian FRISK, Rickard PALMBERG och Marcus MELLSTRÖM.

Premiär 11 september


2

VIKINGSTIDNINGEN Modern plåtteknik med känsla för detaljer Inom: Laserskärning Stansning Kantpressning Svetsning Montering Vi ombesörjer även olika typer av ytbehandlingar

Dags att plocka fram Nybros mest uttjatade ord – igen N

ystart. Det kanske mest frekvent och överdrivet användna ordet i Nybro Vikings sentida historia. Men hur ska man annars formulera det när allting återigen har gått åt helvete – eller åtminstone inte alls så bra som man hade hoppats – och det är dags att ta nya tag? Hur ska man annars kunna intala sig att det man gör är början på något nytt – och bättre – och inte en fortsättning på den nedåtgående spiral som tog ytterligare ett kliv nedåt säsongen innan? Ordet "nystart" är egentligen samma sak som "ett nytt försök", men det låter bättre. Och Nybro Vikings har gjort många försök de senaste åren.

Utvägen 6, SE 361 31 Emmaboda Tel: 0471 108 10 Fax: 0471 134 25 e-post: info@ebv-ab.se www.ebv-ab.se

Miljö- och kvalitetscertifierade enligt ISO 9001:2008 och ISO 14001:2004

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

Nystart #1, 2007: Nybro anställer en klubbchef för första gången och Håkan Ericssons uppdrag är att få ordning på ekonomin, och Lenny Eriksson återvänder till Nybrobåset för att skapa stabilitet efter den föregående säsongens sparkade Hans Baumann. Nystart minst sagt. Nystart #2, 2009: Nystarten med Lenny Eriksson vid rodret varade bara en säsong och Nybro åkte ur allsvenskan. Nyss degraderade till division ett tar vi nya tag med välkände Torgny Bendelin som ny

huvudtränare. Nystart? Absolut.

Nystart #3, december 2011: Ekonomin är körd i botten. Spelare lämnar under säsongen och under mantrat "Det nya Nybro Vikings" så ska unga, hemvävda Nybro Vikings under ledning av Mike Beharrell försvara klubbens färger. Definitivt en nystart.

D

etta var alltså bara ett axplock av "nystarter" som skett under de senaste fem åren. Men det är också tre godhjärtade försök att vända en negativ trend till någonting bra. Så varför inte? Låt oss kalla årets säsong för ännu en nystart för Nybro Vikings. Med ny tränare, till stor del nya spelare, nya dräkter och en snart ombyggd ishall så är det kanske den mest nya nystart vi har gjort på riktigt länge. Och efter tillräckligt många försök så måste det ju bli rätt någon gång. Oskar Fransson

oskar.fransson@nybrovikings.com

4-5

Daniel – Nybros nye tränare Nya målvaktsparet Pelle ska kliva ur brorsans skugga Lindströms väg tillbaka Eriksen: Från Norge till Nybro Nybros färger genom tiden Lagen i division 1 Dubbel duo ska fixa målskyttet Ikonens återkomst

4–5 6 8–9 10 10 12 14 17–21 22

22

Nybro Vikings 2013/2014 Lagfoto och spelschema Hatmöte med dubbla känslor  Jerker ska leda juniorerna Nybroanknytning i TV-pucken Rörhed är tillbaka Vikings ungdomslag Fansen redo för ny säsong Nya Victoriahallen tar form

32 Nybro Vikings IF

Post- & besöksadress: Vasagatan 37 C 382 32 Nybro Kanslitelefon: 0481-140 71 E-post: info@nybrovikings.com Webb: www.nybrovikings.com facebook.com/nybrovikings

23 24–25 26 28 28 30 31 32 33-39

33-39 Producerad av: Anton Rosander

anton.rosander@nybrovikings.com

Oskar Fransson

oskar.fransson@nybrovikings.com

Stefan Fransson

stefan.fransson@nybrovikings.com

Oskar Pettersson

oscar.pettersson@nybrovikings.com

Tryck: Norra Skåne offset, 50 000 ex. Copyright © Nybro Vikings IF 2013 @NybroVikings

#nybrovikings


Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

3

VIKINGSTIDNINGEN

Fa vori te n bl an d vå ra konf eren srum Det är snart 40 år sedan Glenn Hammarströms far Kenneth började förmedla fastigheter i Nybro och Kalmar med omnejd. Idag är Hammarströms Fastighetsförmedling ett välmående och framgångsrikt företag som fått byggnadspris för sina nya, moderna lokaler i det gamla bussgaraget i Nybro. Men även om Glenn och hans medarbetare är stolta över sina fina lokaler så är det ändå här hemma i köket hos kunderna som de trivs allra bäst. Glenn och hans medarbetare Anna och Kristian går alla i Kenneths fotspår när det gäller att vara nära sina kunder. De vet att det inte spelar någon roll om det handlar om en våning med utsikt över Kalmarsund, en hästgård på landsbygden eller en etta i Nybro. För den som säljer, och för den som köper, är det en av livets största och viktigaste affärer. Det är därför Glenn föredrar konferensrummet med köksbord. Ring och boka ett förutsättningslöst möte. Vi är antagligen närmare än du tror, kanske bara några hus bort.

s oms. ar st r m m .ha 9 w w w 81-130 8 4 0

e


4

TRÄNARE

MÅLVAKTER

BACKAR

DANIEL ERIKSSON

BERÄTTAR OM... ... VAD DE SA INFÖR MATCHERNA MOT NYBRO IFJOL NÄR HAN TRÄNADE KALLINGE:

– Vi pratade om att Nybro var ett jobbigt lag att möta, ett lag vi hade svårt att vinna mot, det blev väl 1–0 och 2–0 i våra matcher. De jobbade och slet hela tiden och hade Johannes som stod på huvudet i många matcher. Sedan var Nybro på något sätt uddlöst, det blev inte så många mål, det visste vi.

... HUR DET ÄR ATT HA 33 MIL MELLAN SIG OCH FLICKVÄNNEN I ÖREBRO:

– Jag flyttade ju förra året och det har funkat bra, jag tycker att det kan ha stärkt förhållande på många sätt. När jag var hemma var jag liksom aldrig hemma, jag jobbade hela tiden då också. Det är större längtan till varje gång man träffas nu och när jag väl är hemma är jag hemma på heltid.

... SITT INTRYCK AV NYBRO SOM FÖRENING: – Föreningsmässigt är det stor skillnad mot i Kallinge. Nybro är mer en förening som jag är van vid hemifrån. I Kallinge är satsningen ny och organisationsmässigt har de inte hängt med överhuvudtaget. Det här är en riktig förening, det finns mycket hockeykultur. Nybro har varit med där uppe och vet vad som krävs.

... VAD HAN FÖRKNIPPADE MED NYBRO TIDIGARE:

- Jag vågar knappt ta upp det största minnet. Haha. Det var när Örebro spelade ner Nybro i ettan och själva gick upp i Allsvenskan.

.. HUR HAN VAR SOM HOCKEYSPELARE:

- Frågar man tränarna jag hade där i slutet så säger de att jag var en riktig målskytt. Det var väl mitt signum, jag var bra på att göra mål. Sedan var jag väldigt, väldigt lat, påstår de. Det ligger väl en sanning i det. Jag var ingen träningsprodukt utan levde mer på det jag hade fått med mig och la sedan av när jag var 19 år.

... FAVORITERNA I DIVISION 1F:

... Det är verkligen alla lag som slåss om det i år. Favorittrycket får Mörrum, Tingsryd och Kallinge bära, det kan de inte skjuta ifrån sig. Mörrum med sin satsning och sina värvningar, Tingsryd med sin traditon och allsvenska spelare kryddat med nytt och Kallinge som ser minst lika bra ut i år. Själva vill vi såklart, som alla andra, ta oss till allettan. Så topp fyra är definitvt vårt mål.

VIKINGSTIDNINGEN

FORWARDS

LAGEN

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.


FOTO: ANTON ROSANDER

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

VIKINGSTIDNINGEN

5

”Det är kul att se de äldre spelarna, det brinner i deras ögon, de vill ha revansch” Nybros nye tränare Daniel Eriksson om ålderns betydelse, kaffeberoendet och hur han vill att Vikings ska spela hockey Nybro Vikings nye tränare heter Daniel Eriksson och är 33 år gammal. 33 år ung? – Äh, jag tror inte det där spelar så stor roll. Det är väl bara så att vi 80-talister är fostrade på ett annat sätt än 60- och 70-talisterna. Vi är andra ledare, mer demokratiska och inlyssnade i vår natur.

Han fumlar med bilnycklarna. Vänder dem fram och tillbaka i handen, lite rastlöst. Han sitter i en stol nere i Nybro Vikings kansli på Vasagatan. Tillbaka­ lutad, tillsynes avslappnad förutom bilnycklarnas dans mellan fingrarna. Det saknas en kaffemugg placerad i handen, ett faktum som må te sig alldagligt men som med en konsumtion på 1-2 liter per dag snarare är anmärkningsvärt. – Jag borde nog dra ner på kaffet. Men jag är en fikaperson, tycker om det väldigt mycket. Nu är jag på Sandbergs varje dag, jag gillar att ha rutiner. Först träning på förmiddagen, sedan lunch på Gerds, fika och tidningsläsning på Sandbergs innan dagens andra träning på ­eftermiddagen. Det är så mina vardagar ser ut här i Nybro.

Skilda världar

2009 ramlade Nybro Vikings ur allsvenskan. Fyra år och två helt skilda världar har passerat revy genom Victoriahallen sedan dess. Det började med Torgny Bendelins defensiva, disciplinerade ryggsäcks­ hockey. Det fortsatte med Mike Beharrells mer oorganiserade, energiska – men ack så mållösa – offensiv. Nybrofans, välkommna till år fem på bakgården och säg hej till Daniel Eriksson. – Jag tror jag placerar mig någonstans mittemellan dem, svensk mellanmjölk. Jag är en flexibel ledare med en rätt klar bild av hur jag vill spela hockey. Defensivt väldigt strikt med mycket regler för hur spelarna ska bete sig i försvarszon. Framåt ska de själva använda sin kreativitet, jag tror inte att alla de bästa lösningarna finns i min lilla skalle

utan vi har spelare i omklädningsummet som är kreativarare än mig. Jag har några regler för hur det ska se ut i anfalls­ zon, annars är det mest fria tyglar. Han pratar om en medelväg. Hurvida den är gyllene? Det är antagligen för tidigt att svara på den frågan men Daniel försöker ändå: – Jag tror det är bäst såhär. Dagens unga spelare kommer upp, redan från skolan uppfostrade att klara sig själva och ta mycket eget ansvar. Så ser samhället ut och då måste vi anpassa oss, utan att glömma vad som är framgångs-rikt i svensk hockey. Den defensiva striktheten som vi är så duktiga på och som har tagit oss till ex antal OS- och VM-guld. Sedan är målet att lägga till den där kreativiteten som exempelvis ryssarna har mer av. Rent materialmässigt, vad tror du Nybro har som gör att ni kan lyckas i år? – Två målvakter jag tror hårt på, som kan blomma ut och spika igen kassen. Rörliga backar som kan spela det försvarspel jag vill och forwardsidan som kan producera mål. Vi har kryddorna. Det är en skillnad att ha fått in målskytte. Det finns en sanning i att jämna lag vinner många matcher – men det är spetsen

som avgör till slut. Kommer verkligen Alm, Andersson kunna ersätta Johannes? – Det är jag helt övertygad om. Daniel är tyst en sekund. – Jag tror det. Johannes var ju här i två år, delade med Lundell första och blommade ut sen. Jag är övertygad om att någon av dem kommer göra samma sak. Men med tanke på att Alm till skillnad från Sebastian har spelat seniorhockey så har han ett litet försprång men jag är överygad om att Sebbe kommer ta fantastiska kliv när han väl är inne i det till 100 procent. Kampen mellan dem om platsen som förstemålvakt är helt förutsättningslös.

Vi har kryddorna. Det är skillnad att ha fått in målskytte.

Fostrad i Örebro

Daniel är född, uppvuxen och hockeyfostrad i Örebro. Började som ledare i J20 när han var 20 år gammal, blev heltidsanställd som ungdomsansvarig i Örebro HC för sju år sedan och värv-ades förra året som huvudtränare för Kallinge/Ronneby. Flyttade för första gången från Örebro. Tränade för första gången ett seniorlag. – Jag hade egentligen aldrig någon tanke på att blir seniortränare men det som presenterades för mig i Kallinge var så in-

tressant – med många unga, spännande spelare – att jag tänkte att; ska jag någon gång prova måste jag ta chansen nu. Hur var det? – Det var mycket nytt i början. Media framförallt, det var den största skillnaden. Jag hade aldrig haft något med dem att göra tidigare och nu ringde de var och varanna dag. Men jag tycker det gick bra ändå, att åka ut i playoff får väl ändå ses som helt okej och grundserien är jag jättenöjd med. Vi slog ju poäng­ rekord i division 1F, det kan jag ju alltid se tillbaka på när jag ligger i Spanien som pensionär. Men framförallt lärde jag mig väldigt mycket, jag är mycket säkrare bara nu när jag kommer hit till Nybro för mitt andra år som seniortränare. Man har gjort sina nybörjarmisstag, jag kommer såklart göra misstag ändå fast jag kanske har suddat bort de värsta. Vilka är fördelarna respektiva nackdelarna av att gå in som så pass ung och orutinerad seniortränare? – Nackdelen är såklart att jag har mindre erfarenhet, så enkelt är det. Men min ryggsäck fylls på varje dag och kan jag vara öppen med de bristerna kan det vara en fördel och jag kan lära mig mer. Den kunskap som var bra för 20 år sedan behöver inte vara det nu, samhället förändras snabbt och man måste anpassa sig. Den dag du tror att du är fullärd är det kört. Vad kommer du bidra med i Nybro? – Jag hoppa kunna smitta av den här vinnarkänslan jag och många nyförvärv kommer från. Få dem som var här förra året att känna att det är inte så svårt att vinna, att göra rätt saker. Framgång föder framgång, när du väl börjar vinna så gäller det att hålla i den där trenden. Hur känns det hittills? – Det har varit bra. Vi har ett jätteintressant lag på pappret. Vi har fått in den spets jag och klubben tyckte vi saknade förra året, spelare som är goda för 20-30 mål, spelare som kliver fram och avgör. Och det är kul att se de äldre spelarna, det brinner i deras ögon, de vill ha revansch. De måste stäppa upp nu, ska de spela måste de jävlar köra för nu kommer det andra som vill framåt.

Anton Rosander

anton.rosander@nybrovkings.com


6

VIKINGSTIDNINGEN

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

”Jag ska köra min egen grej” TRÄNARE

MÅLVAKTER

BACKAR

FORWARDS

LAGEN

Johannes ersättare är redo: “Har utvecklats mycket”

Viktor Alm har ett par stora skor att fylla. Eller ja, skridskor snarare. De är stora hur som helst, på gränsen till gigantiska. Johannes Jönsson bar Nybro Vikings stora delar av förra säsongen, räddade laget i match efter match. Nu är han borta och lämnar en fråga efter sig. Hur ska han ersättas? – Det är inget jag tänker på. Jag kommer hit och ska göra min grej. Jag har ju mött honom en del och känner honom lite sedan gymnasietiden, det han gjorde förra året var fantastiskt, det gav ju honom till och med ett elitseriekontrakt, säger Viktor Alm. – Men för mig och Sebastian handlar det om att vinna matcher, vi går inte runt och tänker att vi måste ersätta Johannes. Vi ska vinna och det är hela laget som ska stå för den insatsen.

” “Jämn nivå”

Förra säsongen gjorde Viktor sin andra seniorsäsong efter ett år i Norge. Han stod

ungefär hälften av matcherna i Kristianstad, gjorde det bra och hade bäst räddningsprocent av alla i allettan (94,3 %). – Jag tycker jag höll en jättebra, jämn nivå. Jag fick mer förtroende av klubben och tränaren. Det kändes som om jag tog ett steg till då. Speciellt när det kommer till den mentala biten, jag hittade nycklar som gjorde att jag kunde behålla min jämnhet över hela säsongen.

FOTO: STEFAN FRANSSON

16 matcher, 93,6 i räddningsprocent, i snitt 1,96 insläppta per match. Viktor Alm tog ett stort steg framåt förra säsongen. Nu är han redo för nästa. – Det lossnade lite då och jag vill fortsätta på det, säger han.

Tvekade inte

Men trots en bra säsong tvekade han inte på att ta steget till seriekonkurrenten Nybro Vikings. – De hörde av sig, visade stort intresse och sedan gick det fort. Det finns en stor hockeykultur i stan, jag fick ett bra intryck av organisationen, den nya hallen kan ge extra drag och nu när Tingsryd åkte ner kan det bli ett par bra derbyn. Det var mycket strul i Kristianstad, med ekonomin och liknande så Nybro blev prio ett direkt när de hörde av sig. Vad har du för mål med säsongen? – Jag vill absolut till allettan, först dit och sedan får vi sätta upp nya mål. Det handlar om en kollektiv insats, om att vinna och ta revansch för hela laget, säger Viktor Alm.

Anton Rosander

anton.rosander@nybrovikings.com

Det var mycket strul i Kristianstad, så Nybro blev prio ett direkt när de hörde av sig.

FAKTA: VIKTOR

ALM

ÅLDER: 23. FÖDD: Göteborg. MODERKLUBB: Partille.

LÄNGD: 186 cm. VIKT: 91 kg. PLOCK: Vänster.

FAMILJ: Mamma, pappa, bror och flickvän som bor i Norge. BOR: Lägenhet, Paradiset.

...men han ska utmana Alm om speltid Nybrotränaren Daniel Eriksson pratar om en förutsättningslös kamp om platsen som förstemålvakt. Sebastian Andersson vet att den kommer bli tuff. – Jag är beredd att kämpa, säger han.

Sebastian är född och uppvuxen i Sundsvall, började sedan på hockeygymnasium i Timrå och har spelat i deras juniorlag de tre senaste åren. – Men nu kände jag att jag ville flytta iväg och testa något

nytt, börja spela seniorhockey. Så när jag fick kontakt med Nybro bestämde jag mig direkt, det kändes bra när jag pratade med Henke, det verkar vara en klubb som tar hand om alla spelare. Nu slåss han mot Viktor Alm om platsen som förstemålvakt. En kamp som börjar i uppförsbacke: Alm är fyra år äldre och har till skillnad från Sebastian Andersson ett par säsongers erfarenhet av seniorhockey. – Det kommer bli tufft, det vet jag, han har ju spelet i den här serien förut, var bra förra året och är

mer van vid tempot. Så jag får jobba hårt för att komma förbi, säger Sebastian - som dock gillar läget. - Jag har varit förstemålvakt de två sista säsongerna i Timrå nu, jag tror det är bra för mig att få lite konkurrans. Det kan vara bra för en målvakt, att få ligga i ännu hårdare för att få spela, att inte kunna ta det lugnt på träning. Hur har det varit hittills? – Det är en omställning med seniorhockeyn, i början var det svårt att komma in i, tempot, skotten, allt går lite snabbare. Men det blir bättre och bättre hela tiden. Anton Rosander

FAKTA:

SEBASTIAN ANDERSSON

ÅLDER: 19. FÖDD: Sundsvall. POSITION: Målvakt.

LÄNGD: 183 cm. VIKT: 82 kg. PLOCK: Vänster.


Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

7

VIKINGSTIDNINGEN

Friskv ård à la H am m arst röm s Stillasittande är inte bra för hälsan. Det är viktigt att man rör på sig under en arbetsdag. Det är något vi verkligen gör på Hammarströms Fastighetsförmedling. Men inte genom att ha tjusiga pilatesbollar för våra medarbetare i vårt moderna, rymliga kontor (det prisbelönta konverterade bussgaraget i Nybro). Faktum är att vi får mängder av motion naturligt i vårt dagliga arbete. Vi är nämligen hela tiden ute hos våra kunder i Nybro och Kalmar med omnejd. Vi går i trapphus, går ned i källare, inspekterar fasader, kontrollerar tomtgränser och baxar upp gamla dörrar. Det är precis vad Anna just gjort men det du inte ser är den motion hon och kollegorna Kristian och Glenn får varje nyårsafton. Då arrangerar de det traditionsenliga fyrverkeriet vid Linnéasjön, till glädje för alla i Nybro. Ring och boka ett förutsättningslöst möte. Vi är antagligen närmare än du tror, kanske bara några hus bort.

om ar st r amm h . 9 w 8 ww -130 0 4 81

s.se


8

VIKINGSTIDNINGEN

Redo för nästa kliv TRÄNARE

MÅLVAKTER

BACKAR

FORWARDS

LAGEN

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

Pelle Karlsson slog igenom i Visby förra året – nu vill han bygga vidare 26 poäng, 9 mål 17 ­assist, i Visby/Roma förra året. Trots det är det ingen offensiv poängback Nybro har värvat. – Nej, jag är snarare en stabil, defensiv försvarare, säger Pelle Karlsson.

– I HV fanns det ju bara riktigt, riktigt bra spelare. Då fick jag plocka fram anÅLDER: 21. dra delar av mitt spel, mer LÄNGD: 183 cm. defensiva delar och den rolVIKT: 83 kg. len har jag behållt sedan SKJUTER: Vänster. dess. FÖDD: I Landsbro. Efter hockeygymnasiet SENAST I: Visby/R. flyttade Pelle vidare, till POSITION: Back. Gotland och Visby/Roma. EN TILL: Och om hans förra säsong, KONTRAKT TILL: 2013/2014. andra året i Visby var lyckPelle Karlssons storeFAMILJ: ? ad, så var den första på Gotbror heter Erik Karlsson, MODERKLUBB: Landsbro. land av en helt annan karspelar i NHL och utsågs till NY HOBBY: "Jag försöker lära mig att raktär. världens bästa back förrspela gitarr men ja, det går sådär. Det Vi pratar om hundåret. saknas lite i tålamod. Fast Martin Olsson förra säsongen. – Jag spelade inte så har också skaffat en gitarr så om det går Det blir enkelt att prata mycket som jag hade önsbra får vi kanske starta ett band ihop". om skuggor och storleken kat och då är det svårt att på dem. göra det man vill. Det är Pelle själv? Han pratar frustrerande att inte kunna visa vad man kan, lika gärna om den kommande säsongen och att inte få chansen. Fast jag har väl ingen annan förväntningarna på den. att skylla på, någonstans är det ju mitt fel, att – Målet är allettan, definitivt allettan. Sedan jag inte lyckades ta chansen. Men sedan fick vi hoppas jag på playoff också, såklart. Personli- en ny tränare andra året och då lossnande det. gen vill jag bara fortsätta utvecklas helt enkelt. Förra året gjorde jag ganska stora framsteg och Vill bygga vidare Och nu satsar Pelle på att bygga vidare på den fick mycket förtroende av tränaren, nu hoppas jag på att kunna bygga vidare på det och kom- där lyckade andra säsongen i Visby/Roma, på att fortsätta kliva framåt i karriären. ma hit till Nybro och göra det jag är bra på. – Jag är ju ung fortfarande och bara i början Och då handlar det framförallt om stabilitet, av min karriär. Jag vill uppåt. om det defensiva spelet. Och på så sätt skulle han inte bara bygga viMen så har det inte alltid varit. dare på en lyckad säsong på Gotland, han skulle Pelle kommer ursprungligen från Landsbro, bygga vidare på en stolt hockeytradtion i släkutanför Vetlanda. Ett litet samhälle med mellan 1000-2000 invånare. Där hockeyfostrades han ten. Pappa Jonas spelade i Boro/Vetlanda, mori, nuvarande, Boro/Vetlanda. brodern heter Tomas Nord, spelade drygt tio – Då hade jag en betydligt offensivare roll säsongern för Leksand, provade på landslaget och gjorde mer poäng. Men det var ju ungdomshockey. Sedan flyttade jag till Jönköping och vann SM–guld med AIK. Och sen är det ju brorsan också: och började på hockeygymnasiet där. Den flyt– Det är otroligt roligt att det går så bra för ten har betytt mycket för mig, jag kom till en proffesionell klubb med bra organisation, bra Erik, otroligt roligt att följa. Han har alltid vatränare (Anders Olsson). Det betydde en del rit extremt duktigt men att det skulle gå så här även vid sidan av isen, att få flytta hemifrån då bra... ja, det kunde jag inte tänka mig, säger Pelle som spelade en del ihop med honom unnär jag var 16 år. der tiden i Boro/Vetlanda. Och – en gång mot Blev en ny spelare honom. Det var också då Pelle förändrades som spe– Vi möttes när jag spelade i HV71 och Erik lare. Från att ha varit en mer offensiv kraft i Frölunda. Tränaren skickade in mig som forhemma i Boro/Vetlanda tog han ett steg bak ward mot honom i ett byte... men ja, det var jag i banan. Började spela boxplay snarare än pow- kanske inte riktigt redo för då, skrattar han. erplay. Anton Rosander

PELLE KARLSSON

MÅLET: ALLETTAN Pelle Karlsson kommer till Nybro med höga ambitioner: "Jag är ju ung

5 FRÅGOR VM-GULD-SPECIAL!

NU OCH DÅ. Elias Fälth i Nybrotröjan och under guldifrandet i Kungsan.

... till Elias Fälth som för åtta år sedan skrinnade omkring inne på Victoriahallens is. Då som 24–åring trodde han knappast att han en dag skulle få stå inför 20 000 jublande människor i Kungsträdgården med en VM guldmedalj kring halsen.

1.

Hade du gissat det när du spelade i allsvenskan? – Det fanns inte ens i min vildaste fantasi, säger Fälth. Just då var man var bara oerhört glad och stolt att tillhöra Nybro. Jag hade en väldigt rolig tid där de åren tycker jag. Du spelade ju ihop med Sedinarna, hur var det?

2.

– Det var jättelärorikt, man fick pucken där man skulle ha den. Det var bara att åka och hitta yta så hittade dem oss andra. Sedinarna har en oerhört hög spelintelligens, som nog många har svårt att förstå. Dessutom fick du göra ett mål mot Norge, hur stort var det?

3.


9

VIKINGSTIDNINGEN

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

"NÄR PELLE BLIR ARG... SPRING!"

– Erik om sin bror Erik Karlsson. 2009 lämnade Pelle Karlssons två år äldre storebror Erik Frölunda för Ottawa i NHL. Efter två okej säsonger smällde det till förrförra året. Med 78 poäng vann han backarnas poängliga i överlägsen stil och fick Norris Trophy som världens bästa back. Förra året spolierades när han fick sin hälsena avskuren av en skridsko – trots det blev han utsedd till världens bästa back av hockeybibeln The Hockey News inför den här säsong. Men det här handlar inte om honom. Vi har i stället frågat ut Erik – om Pelle. Beskriv Pelle som hockeyspelare? – Han är en stabil tvåvägs-back med ett bra spelsinne. Han har blivit mycket bättre offensivt de senaste två åren. Kan behöva jobba lite med skridskoåkningen. Hur väl kommer du att hänga med i vad som händer för honom i Nybro? – Jag kommer följa honom och Nybro så mycket jag kan. Jag brukar alltid kolla resultat och så vidare. Sedan hör jag av mig till Pelle för att se hur allt känns och hur han tycker att det går. Hur långt har han potential att gå? – Om han har ett bra år i år och får chansen att spela mycket tror jag det är nu han har största chansen att utveckla sitt spel. Jag tror absolut att han kan spela i ett topplag i allsvenskan inom några år om allt går rätt till. Han har alltid, enligt mig, varit mycket bättre än vad många andra tror. Berätta något vi inte vet om din brorsa? – Han är riktigt tjurskallig. Och han är den sista personen du vill ska bli arg på dig. Det är inte lätt att få honom dit men när det väl händer... spring! Haha! Slutligen: Ni har båda skaffat mustasch. Vems är bäst? – Jag måste säga att jag tycker att min är bättre. Fast jag är riktigt imponerad av Pelles så för att vara rättvis så får jag säga att dom är exakt lika bra!

Proffsanläggningen för yrkesfolk inom Bygg och Industri

Verkstadsgatan 19 392 39 Kalmar Tel. 0480-421900

www.lundgrens.xlbygg.se NybroVikings2.indd 1

2010-08-16 15:27:58

Mer arbetsglädje till proffsen FOTO: STEFAN FRANSSON

RÄT T MASKIN

fortfarande och bara i början av min karriär. Jag vill uppåt", säger han.

– Det är oerhört stort att få göra ett VM–mål, men att få vara med i ett VM–lag är ett mycket större mål än allt annat i världen tycker jag. Att få bidra med mitt spel i VM blir nog det största som kommer hända mig. Vad har du ändrat i ditt spel sedan

4.

du var här i Nybro? – Framförallt är jag mycket mer vältränad. Konditionen och fysiken var väl inte riktigt på topp utan man spelade mer på känsla på den tiden. Men under min tid i Västerås så märkte jag att det blev bättre med rätt träning.

GER

5.

Vilka är din målsättning som hockeyspelare så här inför den kommande säsongen ? – Målsättningen är att få till en ännu bättre säsong i HV71 och att få gå hela vägen med dem.

Anders Linnér

RÄTT SERVICE

RÄT T RESULTAT

Ramirent är en av Sveriges största maskinuthyrare inom bygg och industri med kundcenter från Trelleborg i söder till Kiruna i norr. Läs mer på www.ramirent.se KALMAR Tjuvbackevägen 7. Tel 0480-44 55 40.

www.ramirent.se


10

VIKINGSTIDNINGEN

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

LINDSTROMS TUFFA KAMP TRÄNARE

MÅLVAKTER

BACKAR

FORWARDS

LAGEN

Han värvades in som ersättare till Andreas Sandell inför förra säsongen. Men redan i andra träningsmatchen hoppade axeln ur led. Det var början på ett riktigt skadehelvete för Erik Lindström.

Pantern där allt förändras. Pantern dumpar puck. Erik hämtar och ska starta ett uppspel. Samtdigt som han passar iväg pucken hoppar axeln ur led – igen. – Då kände jag direkt att det var något allvarligt. Jag kunde åka ut till båset själv men det gjorde väldigt ont. Direkt när jag kom till sjukhuset så fick jag beskedet att Nybro 23 augusti 2012: Nyen operation var nödvändig och bro är mitt uppe i förberedelserna att säsongen var över. Det kändes inför säsongen. Laget möter Krisverkligen förjävligt. tianstad hemma i säsongens andra träningsmatch. En av lagets Inget val Erik hade inget val. I samråd tänkta nyckelspelare, den storvuxne backen Erik Lindström, med läkaren planerades det för hade gjort ett bra intryck såhär ett beningrepp i axeln. En operalångt. Han gjorde mål i första tion som innebär att man flyttar träningsmatchen mot Växjös J20 på en benbit i axeln och skruvar och spelade lugnt och stabilt även fast benet med två skruvar. Benet i denna match. I den tredje peri- fungerar sedan som en "vägg" oden så får Erik en slashing på som ska förhindra att axeln hopskridskon och dundrar in i sarg- par ur led ytterligare en gång. Men en. Han blir liggandes på isen, operationen är väldigt ovanlig. I oförmögen att ta sig upp av egen Kalmar, där operationen skulle kraft. Han får ledas av och senare genomföras, fanns det dock ingen på sjukhuset konstaterades det läkare med erfarenhet av liknande att axeln hade hoppat ur led. Med operationer. Därför dröjde det inhjälp av läkare så drogs axeln till- nan ett datum kunde inbokas. Till slut fick han tid den elfte mars. I baka på rätt plats. samma veva skrev Erik på ett nytt Körde rehab 2–årskontrakt med Nybro. – Jag körde rehabträning i – Jag kände att jag ville kunna nästan fyra veckor och det kändes motivera mig själv till att komma bättre och bättre. I och med att tillbaka så snabbt som möjligt. det var första gången den hopp- Säsongen var ju över för min del ade ur led så var det enligt läk- och jag hade knappt spelat några aren ingen fara att spela igen men matcher. På den här nivån är Nyrisken fanns att den skulle kunna bro mitt självklara val. hoppa ur igen. Jag fick själv känna Borås 25 januari 2013: efter när jag var redo. Nybro hade en tung start på Pantern 26 september fortsättningsserien. Huvudträn2013: Erik kommer tillbaka are Mike Beharrell entledigades till seriepremiären borta mot från sin tjänst och man tog in Kungälv och de nästföljande två Sami Lehtinen i båset. Eriks rehab matcherna och axeln känns efter flöt på bra och han bestämde sig omständigheterna bra. Sedan för att han ville bidra. kommer hemmamatchen mot – Jag kan förstå att folk tyckte

att det var lite konstigt att jag spelade ett par matcher när säsongen egentligen var över för min del. Men jag hade fått ett fastställt datum för operationen, som ändå skulle genomföras även om axeln hoppade ur led en gång till. Så jag valde att chansa.

Gjorde två mål

Axeln höll under de fyra matcherna som Erik deltog i och i bortamatchen mot Nittorp gjorde han dessutom två mål när Nybro vann med 6–0. När kontraktet var säkrat så stod Erik över den avslutande matchen mot Kungälv och började istället att förbereda sig inför operationen. Operation 11 mars 2013: Operationen genomfördes på Kalmar Lasarett utan några komplikationer. Nu väntade en sex månader lång rehabperiod. – Eftersom operationen genomfördes i Kalmar så var jag tvungen att regelbundet träffa sjukgymnasten här nere, vilket förhindrade möjligheten att åka hem till Grums och familjen. Den perioden var tuff och ganska segdragen under många stunder men jag var motiverad att komma tillbaka så snabbt som möjligt. Nybro 23 augusti 2013: Ett år har nu gått sedan Eriks axel hoppade ur led första gången. Han är nästan återställd och nu håller han och laget som bäst på med att förbereda sig för säsongen. – Jag har kunnat träna för fullt nu ett tag och jag känner mig starkare och starkare för varje dag. Jag behöver fortfarande bygga upp muskulaturen i axeln men jag känner mig i god fysisk form och hundra procent laddad inför säsongen.  Oscar Pettersson oscar.pettersson@nybrovikings.com

HÄR ÄR HELA SKADEFÖRLOPPET 23/8 2012: Erik drar axeln ur led i en träningsmatch mot KIK.

25/1 2013: Spelar igen i Nybros bortamöte mot Borås.

26/9 2012: Drar axeln ur led igen i en seriematch hemma mot Pantern.

23/8 2013: Är ett år efteråt nästan helt återställd.

11/3 2013: Genomför en lyckad operation på Kalmar Lasarett.

Eriksen: Jag kom hit mycket tack vare Ackered

Framträdande back i Djurgårdens J20-lag. Poängstark säsong i norska Rosenborg i ryggen. Nu ska Jesper Eriksen ta nästa kliv i sin karriär. – Jag vill bidra på bästa sätt för att Nybro Vikings ska lyckas, säger Jesper.

Du tilbringade förra säsongen i norska Rosenborg. Var det annorlunda gentemot Division 1? – Serien är ganska ojämn. Det är stor skillnad mellan topp och bottenlagen, men den håller ändå hyfsad klass. Säsongen gick lite upp och ner för oss men jag är ändå nöjd med mitt spel. Jag fick mycket förtroende i alla

spelformer och jag utvecklades mycket av det. Hur kom du i kontakt med Nybro? – Det är mycket tack vare Calle Ackered. Vi sa att det vore kul att spela ihop igen, som vi gjorde i Djurgården. Genom min agent fick jag sedan möjligheten att besöka Nybro och Henke (Henric Gustavsson, klubbchef) presenterade ett imponerande upplägg och struktur för säsongen. Det kändes helt rätt direkt. Hur är Jesper Eriksen på isen? – Jag ser mig själv som en offensiv back med rörlig skridskoåkning, med ett bra passningsspel och med bra spelförståelse. Jag tycker också själv att jag har ett hyfsat skott och att jag är placeringssäker på isen. Så det försök-

er jag eftersträva och använda i mitt spel så mycket som möjligt, och gärna FAKTA: JESPER i powerplay. ERIKSEN Vilka är dina förväntningar på säsongen? – Jag hoppas på att så många som möjligt i Nybro vill komma och stötta oss i Victoriahallen denna säsong och vara med på den här resan tillsammans med oss. Jag hoppas även att vi kan upprätthålla den fina hockeytraditionen som finns i den här staden genom bra prestationer på isen. Det är en härlig och målmedveten grupp med många skickliga spelare. Om vi får ihop det bra, så kan detta bli en otroligt rolig säsong, avslutar Jesper.

Oscar Pettersson

ÅLDER: 22. LÄNGD: 185 cm. VIKT: 82 kg.

MODERKLUBB:

Djurgården

oscar.pettersson @nyborvikings.com "KÄNDES RÄTT" Kompisen Calle Ackered (lilla bilden) hade stor del i att Jesper Eriksen kom till Nybro. FOTO: STEFAN FRANSSON

FOTO: STEFAN FRANSSON

Backen om vägen tillbaka: "Jag blir starkare och starkare"


Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

11

VIKINGSTIDNINGEN

En v a n li g d a g i v å r t fi k a ru m Att få tid med en fikapaus och tala om andra saker än bara jobb är viktigt på alla arbetsplatser. Men på Hammarströms Fastighetsförmedling har vi svårt att få till det. Visst har vi en fin kaffemaskin som både gör bryggkaffe, espresso och cappuccino. Visst har vi ett trevligt fikarum, vårt kontor i Nybros ombyggda bussgarage har ju t o m fått byggnadspris. Nej, anledningen är att vi nästan alltid är ute hos våra kunder i Nybro och Kalmar med omnejd. Tur för oss så är de generösa med att bjuda på en kopp. Då brukar vi också få tillfälle att tala om annat än försäljning, marknadsföring och deklaration. Det är det Kristian gör här och han tycker att det är viktigt. Han vet att för de flesta är försäljningen av en bostad en av de största och viktigaste affärerna man gör i sitt liv. Det är detsamma för alla kunder, oavsett vad prislappen är. Det är därför alla fikapauser är lika viktiga för Kristian och det är därför han helst tillbringar dem med kunderna. Ring och boka ett förutsättningslöst möte. Vi är antagligen närmare än du tror, kanske bara några hus bort.

tr om mars m a h . 9 w w w 81-130 8 4 0

s.se


12

VIKINGSTIDNINGEN

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

Här är Nybros nya kläder Till denna säsong är nyheterna många. Ny tränare, många nya spelare, till största delen nya Victoriahallen och dessutom kommer Nybro Vikings bära helt nya dräkter. Hockeysveriges snyggaste tröjor säger många. – Vi ville ha en förändring efter att vi haft samma dräkter under en längre tid, säger Nybro Vikings kanslist Stefan Fransson.

Det var fem år sedan Nybro bytte tröjor sist och den nya stilen skiljer sig helt mot de tidigare. Ny huvudfärg på hemmaställen blir numer svart. – Vår ambition var att hålla en stilren känsla där även sponsorerna är med i harmoni med resten av dräkten. Hur har dräkterna tagits emot från supporarna? – Vi har bara fått höra väldigt mycket positivt kring dräk-

terna sedan vi först visade upp dem. Men det var lite speciell känsla när man först såg dem användas i spel på ispremiären. Men jag tror att det går ganska snabbt att vänja sig vid den nya färgen.

Klassiska ljusblåa dräkter

Nybro har under sin över 67 år långa hockeyhistoria bytt både färg och stil många gånger. Vissa dräkter är mer minnesvärda än andra. - Enligt mitt tycke är en av de mest klassiska och mest minnesvärda dräkterna de ljusblå som vi använde i slutet av 60-talet-början av 70-talet. Det hade ju varit hur häftigt som helst att ha en jubilumströja i den stilen. Finns det några andra dräkter som sticker ut? - Eftersom hockeyn i Nybro har funnits betydligt längre än vad jag har gjort så är det svårt för mig att relatera till alla dräkter som burits genom åren. Men förutom den ljusblå dräkten så gillar jag även den dräkten men Nybro diagonalt över magen som var för sex-sju år sedan. 

Oscar Pettersson

ETT AXPLOCK AV NYBROS TRÖJOR 1969

1977 1983

1992

1994

1997 2002

2004

2006 2008


VIKINGSTIDNINGEN

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

13

GLASFYNDA! Kära Hockeyvänner

Nybro Glasbruk hälsar Er hjärtligt välkomna till vår shop. Öppet alla dagar. Herkulesgatan. Tel. 0481- 428 81

FIORE design anders lindblom

Kvalitet som berör Kährs ligger i Nybro, mitt i de småländska skogarna, på samma plats där företagets grundades för 150 år sedan. År 1857 startade Johan Kähr ett litet svarveri och började tillverka träartiklar för traktens bönder. Idag är vi en av de största trägolvstillverkarna i Europa. Vårt sortiment spänner från ljusa, rena trägolv till mörka och mustiga. Se mer på vår hemsida, där du också kan prova att lägga golv i vårt virtuella showroom. www.kahrs.se

Nybro Crystal AB Box 30 382 21 Nybro Tel.0481-428 80 Fax 0481-144 66 info@nybro-glasbruk.se www.nybrocrystal.com NORRHULT

Välkommen till en helg full av designupplevelser!

LENHOVDA MÅLERÅS

HERRÅKRA

KOSTA LESSEBO

ORREFORS BODA

SKRUV

NYBRO

• Föreläsning med Mija Kinning från Bygglov • Happening med Circus Glass Royale • Origami-workshop • Provblås och designa din egen glasskulptur • Ludvig Löfgren skapar konstglas • Och mycket mer…

Design i Glasriket 21-22 September

Se hela programmet på: www.glasriket.se/design


14

TRÄNARE

MÅLVAKTER

BACKAR

VIKINGSTIDNINGEN

FORWARDS

LAGEN

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

Här är Nybros motstånd BORÅS

HALMSTAD

Arena: Borås ishall. Fjolårsplacering: 10 i grundserien och 5 i fortsättningserien. Klarade nytt kontrakt genom att vinna kvalserien till Div 1. Tränare: Johan Benker (NY) Målvakt: Fredrik Bergman, Andreas Ljunggren (NY). Backar: Victor Andersson (NY), Anton Cederberg, David Hofling, Joshua Karlsson, Martin Modigs (NY), Jonathan Prim (NY), Richard Wanner. Forwards: Erik Axell (NY), Erik Blomgren, Daniel Camermo, Leo Engman (NY), Albin Eriksson Waldeborn, Christoffer Holst, Maths Johansson (NY), Martin Kämpe, Simon Kämpe (NY), Patrik Ström (NY), Anton Stålnacke, Axel Thulin. Nyckelspelare: Patrik Ström, Fredrik Bergman. Håll koll på: Leo Engman. Kommentar: Borås som blev nerflyttade i Division 1 inför förra säsongen, fick en mycket tuff säsong och räddade sig kvar i serien genom negativt kval. I princip alla de bästa poängplockarna från förra årets trupp har lämnat, däribland Sebastian Benker till Nybro. Ibland nyförvärven är det inte så många som har utmärkt sig i sina tidigare respektive lag. Borås kommer att få det svårt även denna säsong med tanke på hur övriga lag i serien har värvat . Lär hamna i botten av tabellen. Tippad tabellplacering: 10.

KRIF

Arena: Kockumhallen. Fjolårsplacering: 1 i grundserien, 3 i allettan och utslagna i playoff 2 mot Huddinge. Tränare: Per Ljusteräng (NY) Målvakt: Martin Pettersson, Charlie Torstensson. Backar: Ricard Blidstrand (NY), Oskar Drugge, Alexander Eriksson (NY), Patrik Magnusson (NY), Henrik Nilsson, Robin Nilsson, Niklas Pavel (NY), Tobias Ställborn (NY). Forwards: Linus Bladström, Andreas Dahlström, Fredrik Falk, Victor Jigmalm, Oliver Lindholm (NY), Sebastian Magnusson, Brock Nixon (NY), Andreas Nordfeldt, Daniel Olsson Trkulja, Sebastian Ottosson, Victor Wahlqvist. Nyckelspelare: Daniel Olsson Trkulja, Linus Bladström, Martin Pettersson. Håll koll på: Brock Nixon. Kommentar: KRIF som vann förra årets grundserie i överlägsen stil, gick även vidare från Allettan men fick respass av Huddinge i playoff 2. Spetskompetensen från förra säsongen är i det närmaste intakt och även om man har haft en ganska hög spelaromsättning på övriga platser i laget så kommer KRIF att vara med i toppen av serien i år igen. Tippad tabellplacering: 1.

Arena: Halmstad Arena. Fjolårsplacering: 5 i grundserien, 1 i fortsättningsserien och utlslagna i playoff 1 mot Kallinge/ Ronneby. Tränare: Niklas Söderström. Målvakt: Elias Axelsson Svensson (NY), Henrik Stadjer (NY). Backar: Johan Andersson, Alexander Edström (NY), Robin Erlandsson, John Hoffrén, Mattias Holfve (NY), Pontus Larsson, Magnus Nyberg. Forwards: Marcus Borgh, Robin Dahse, Ted Jokiniemi, Patrik Kannerling (NY), Sebastian Kölzow-Isaksen, Olle Liss, Douglas Lögdal, Christian Nyman (NY), Zebastian Possler (NY), Henrik Reis, Dennis Svensson, Robert Tellberg, Niklas Wentzel. Nyckelspelare: Sebastian Kölzow-Isaksen, Patrik Kannerling. Håll koll på: Alexander Edström. Kommentar: Halmstad har behållt stor del av sin trupp. De tyngsta tappen står målvakten Mattias Pettersson (Mörrum) och backen Philip Martinsson (Troja-Ljungby) för. Bland nyförvärven hittar vi TrojaLjungbys Patrik Kannerling som naturligtvis med sina 5 säsonger i Allsvenskan bör betecknas som ett mycket bra förvärv. Halmstad har en bra mix av lite mer rutinerade, och yngre, hungrigare spelare. Halmstad lär vara med i den tuffa mittenstriden av tabellen. Tippad tabellplacering: 8.

Kommentarer: Anders Linnér

HELSINGBORG Arena: Olympiarinken. Fjolårsplacering: 5 i grundserien och 2 i fortsättningsserien. Tränare: Peter Johansson. Målvakter: Hugo Oftedal, Johan Nielsen. Backar: Fredrik Bjurö, Rasmus Forslund, Anton Mylläri (NY), Victor Mångs, Fredrik Persson, Anton Sjöstrand, Jonathan Zaar. Forwards: Julius Bergqvist, Carl Eriksson Waldeborn, Simon Glimhed, Sanny Hafström (NY), Ludvig Jansson, Agust Carlsson, David Laudius (NY), Sebastian Magnusson, Dennis Pegenius, Niklas Svensson (NY), Joakim Thelin, Casper Wahlstöm, Axel Wemmenborn (NY). Nyckelspelare: David Laudius, Fredrik Persson, Simon Glimhed. Håll koll på: Agust Carlsson. Kommentar: Helsingborg har inte haft speciellt mycket omsättning på truppen denna säsong och har behållit det mesta av förra årets trupp. Tyngsta tappet är tveklöst poängkungen Victor Wallin. Man har gjort ett par fina nyförvärv genom David Laudius (Tingsryd) och Anton Mylläri (Kristianstad). Lär hamna i mittenskiktet av tabellen. Tippad tabellplacering: 9.

KRISTIANSTAD MÖRRUM NITTORP Arena: Kristianstads Ishall. Fjolårsplacering: 3 i grundserien, 7 i allettan. Tränare: Fredrik Hallberg (NY). Målvakt: Pierre Svensson (NY), Fredrik Weréen (NY). Backar: Phillip Bruggisser (NY), Mikael Johansson, Andreas Nilsson (NY), Pontus Palmqvist, Joel Persson, Peter Rooth, Alex Rönning (NY). Forwards: Adam Alvedal (NY), Johan Andersson, Benoit Doucet (NY), Jakob Dreberg (NY), Viktor Holmkvist, Zebastian Ilestedt (NY), Alexander Lagerström (NY), Mikael Larsson, Jay Latulippe NY), Alexander Molldén, Simon Stark, Kristoffer Wikner (NY), Seth Wikskal, Jesper Wärvik. Nyckelspelare: Peter Rooth, Phillip Bruggisser, Simon Stark. Håll koll på: Benoit Doucet Kommentar: Efter ekonomiska problem i slutet av förra säsongen så tappade man i stort sett alla viktiga spelare. Man fick dock behålla ett par trotjänare i laget. Man har plockat upp ett par stycken spelare från Division 2, men även lyckats värva ett par rutinerade Divison 1-spelare. Troligen får Kristianstad det ganska svårt i årets serie. Tippad tabellplacering: 7.

OLOFSTRÖM

Arena: HBM Arena (Stålhallen). Fjolårsplacering: 2 i grundserien, 3 i allettan och åkte ut i playoff 3 mot Björklöven. Tränare: Andreas Svensson. Målvakt: Matija Pintaric, Otto Nordgren (NY) Backar: Jesper Appel (NY), Joel Backesten (NY) Daniel Bertov, Viktor Jonsson, Hannes Nordgren (NY), Karl Pearson (NY). Forwards: Mikkel Ankjær Nielsen (NY), Gustav Borglin (NY), Anton Byström (NY), Keegan Dansereau (NY), Thomas Fahlqvist, Linus Johansson, Felix Maegaard Scheel, Niklas Persson, Dan Pettersson, Johan Svensson (NY), Joakim Sydegård. Nyckelspelare: Felix Maegaard Scheel, Dan Pettersson, Thomas Fahlqvist. Håll koll på: Mikkel Ankjær Nielsen. Kommentar: Olofström lyckades bra under förra säsongen och man tog sig ända till playoff 3 där man föll mot Björklöven. Men säsongen kostade mer än den smakade och man gick igenom ett ekonomiskt stålbad på slutet av säsongen. Många spelare har lämnat av förra årets trupp men man fick behålla ett par viktiga kuggar. På nyförvärvssidan hittar vi ett par intressanta namn så som Keegan Dansereau (Mörrum) och unge dansken Mikkel Ankjær Nielsen. Frågan är bara hur årets trupp står sig i jämförelse med övriga lag. Olofström tippas bli ett starkt mellanskiktslag. Tippad tabellplacering: 5.

Arena: Jössarinken. Fjolårsplacering: 4 i grunds. 8 i allettan. Tränare: Pär Djoos. Målvakt: Dennis Karlsson, Mattias Pettersson (NY). Backar: Björn Andersson, Johan Hedman, Mattias Håkansson (NY), Alexander Karlsson, Viktor Näslund, Jesper Olsson, Emil Rantatalo Thomas, Tommie Samuelsson (NY). Forwards: Henric Andersén (NY), Erik Belin, Andreas Grönqvist, Pontus Gulldén (NY), Jesper Johansson (NY), David Jonsson (NY), Hampus Klozz (NY), Marcus Niemi, Anton Persson, Jens Svensson (NY), Jonathan Tholander (NY), Brandon Wong (NY). Nyckelspelare: Jens Svensson, Jesper Olsson. Håll koll på: Brandon Wong. Kommentar: Pär Djoos manskap tog sig förra säsongen till Allettan där man dock slutade sist. Man har sedan dess tappat en del namnkunniga i laget som bland annat Daniel Brasar, Alexander Jirhage (Skövde) och Olof Svensson (Tingsryd). Men det material som kommit in i laget är inte fy skam det heller. Olofströms kapten Tommie Samuelsson och även Kristianstads kapten Jens Svensson får ses som mycket tunga värvningar som kommer bidra med massor av rutin. Mörrum kommer med största sannolikhet att gå till Allettan. Tippad tabellplacering: 2.

PANTERN

Arena: Kirsebergs Ishall, Malmö. Fjolårsplacering: 8 i grundserien och 3 i fortsättningsserien. Tränare: Ulf Nilsson. Målvakt: Alexander Bengtsson (NY). Backar: Emil Carnestad (NY), Johan Molldén, Scott Nordh (NY), Dennis Palm, Fredrik Sandberg, André Schultz, Joakim Sjödin, Oliver Widding Persson, Filip Windlert (NY). Forwards: Daniel Andersson, John Dahlgren, Axel Dahlgren, Fredrik Hansson (NY), Fredrik Hetta (NY), Kim Johansson (NY), Rok Leber, Fabian Lund, Krister Sundlöf, Viktor Sundström (NY), Emil Turesson. Nyckelspelare: Fredrik Hansson, Kim Johansson, Emil Carnerstad. Håll koll på: Fredrik Hetta. Kommentar: Pantern har med tanke på att man inte har några större ekonomiska muskler att förhandla med vid övergångar, lyckats värva riktigt bra på papperet. Man har plockat in ett par spelare från Kristianstad och man har även värvat Boråsmålvakten Alexander Bengtsson. Pantern som oftast betecknas som ett bottenlag, kan överraska i år men kommer förmodligen att hamna i mitten av tabellen. Tippad tabellplacering: 6.

Arena: Nittorps Ishall. Fjolårsplacering: 9 i grundserien och 7 i fortsättningsserien. Klarade nytt kontrakt genom en andraplats i kvalserien till Div 1. Tränare: Mats Claesson. Målvakt: Joakim Moritz (NY), Tim Norén. Backar: Andreas Andersson, Jesper Hoffman (NY), Anton Högberg (NY), Simon Johansson (NY), Martin Jörgensen (NY), Niko Kluuskeri (NY), Niklas Persson, Simon Stroud Johansson (NY). Forwards: David Andersson, Johan Donge (NY), Christian Edoff, Christoffer Ferm, Pontus Gunberg (NY), Kevin Karlsson (NY), Toni Kluuskeri (NY), Otto Larsson (NY), Viktor Nilsson, Mattias Remstam, Hampus Sjögren (NY), Anders Söderström. Nyckelspelare: Niko Kluuskeri. Håll koll på: Toni Kluuskeri. Kommentar: Nittorp tippades som bottenlag redan förra säsongen och gjorde ingen besviken i den bemärkelsen. Man räddade sig kvar via nedflyttningskval. Truppen är ganska anonym med undantag för rutinerade Mattias Remstam. Nittorp kommer tillhöra bottenskiktet även denna säsong. Tippad tabellplacering: 11.

TINGSRYD

Arena: Nelson Garden Arena (Dackehallen) Fjolårsplacering: 13 i Hockeyallsvenskan och 3 i kvalserien till Allsvenskan och degraderades till Div 1. Tränare: Martin Karlsson (NY) Målvakter: Gustaf Lindwall (NY), Wictor Ragnewall (NY). Backar: Kevin Ekman Larsson (NY), Måns Hermansson, Rasmus Johansson (NY), Tommi Juntonen (NY), Dave Lindarv, Robin Olsson, Linus Olsson (NY). Forwards: Emil Forslund (NY), Jens Holmström (NY), Oscar Holst (NY), Hannes Johansson, Niklas Johansson (NY), Pontus Netterberg, Jacob Nilsson, Jarkko Oikarinen, Filip Owesson, Markus Persson (NY), Niklas Sjöström (NY), Olof Svensson (NY), Rasmus Willman. Nyckelspelare: Markus Persson, Dave Lindarv, Niklas Johansson. Håll koll på: Filip Owesson. Kommentar: Tingsryd åkte ur Allsvenskan föregående säsong. Alla poängspelare från Allsvenskan har försvunnit, men man har värvat bra även på infronten. Flera av nyförvärven har Tingsryd som moderklubb eller har spelat där tidigare, det lovar att det blir mer hjärta i spelet. Tingsryd kommer med största sannolikhet att gå till Allettan. Tippad tabellplacering: 4.


Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

VIKINGSTIDNINGEN

15

Välkommen till Triator du också! Swedbank tillsammans med Catella fonder och Aktiespararna i Kalmar/Nybro bjuder in till Aktespararkväll Tisdagen den 8 oktober kl 18.30 i Jenny Nyströmsskolans aula, Smålandsgatan i Kalmar Triators medarbetare finns alltid nära till hands och löser snabbt och smidigt allt från mindre reparationer inom bostäder och kontor till kvalificerade nyinstallationer inom industrin. Samtliga avdelningar eftersträvar att vara en långsiktig samarbetspartner som levererar marknadens mest effektiva och prisvärda utrustning.

Program: • Catella fonder presenteras av Senior sales manager Sebastian Uddén • Swedbank presenterar aktuella placeringar genom placeringsspecialist Atilla Kucukgöl

Larm-Tele-Data • Trygghetslarm • Elinstallationer • Storkök

• Swedbank Private Banking presenterar aktuellt börsläge med börstips genom Kristoffer Björneklint • Frågestund, fikapaus och utlottning.

Anmälan gör du på www.aktiespararna.se/kalmarnybro senast den 7 oktober. Varmt välkomna!

Dagövägen 9 • 393 54 KALMAR • 0480-49 28 90

www.triator.se

MATCHDAGS! Bussresa med Viking Support till seriepremiären borta mot Tingsryd Onsdag 11/9 är det dags för seriepremiär borta mot Tingsryd! Viking Support anordnar bussresa till matchen. Matchen börjar kl. 19.00. Bussen rullar från Victoriahallen kl. 17.00 och från Emmaboda station kl. 17.30. Resan kostar 80 kr för medlemmar i Viking Support och 100 kr för icke medlemmar. Det går självklart bra att lösa medlemskap på bussen. 100 kr för ungdomar och 150 kr för vuxen (18 år och uppåt).

Första seriematchen i Victoriahallen: Nybro Vikings möter Olofströms IK Söndag 15/9 • Kl. 16.00 • Victoriahallen Insläpp 1 timme innan nedsläpp • Inträdespriser: Vuxen: 100 kr • Ungd. (till 19 år) och Pens.: 60 kr. • Gratis för barn och ungdom upp till 16 år. • Sittplats: 40 kr, tillkommer på inträdespriset • Förköp: 10 kr bokas via tel. 0481-140 71 eller www.nybrovikings.com. Säsongsabonnemang går fortfarande att köpa! Vid intresse kontakta kansliet E-post: info@nybrovikings.com Telefon: 0481-140 71

Alla som åker med oss är garanterad ståplatsbiljett till matchen. Anmälan görs till Jonas Johansson på nr 0709 92 54 76 eller via mejl till info@vikingsupport.nu. Ange namn och telefonnummer.

Därefter kommande hemmamatcher mot: Pantern 22/9 • Borås 25/9 • Helsingborg 2/10


16

VIKINGSTIDNINGEN

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF.

Johan Persson

FÄRGSTARK HYRESGÄST

200

NBAB BJUDER HYRESGÄSTER PÅ HOCKEY Hämta din biljett i receptionen, Grönadalsgatan 3 till hemmapremiären söndag 15 september mot Olofström. Nedsläpp 16.00. Biljetterna gäller valfri hemmamatch under grundserien. Först till kvarn ......

LEDIGA LÄGENHETER Alsterbro, Nybro, Orrefors och Örsjö

4 rok - 97 m2 - Grönvägen 40 (086-015) Välutrustad fyra med närhet till centrum och rekreation. Stor balkong i vinkel. Diskmaskin.Tvättmaskin/ tumlare. Våning 2. Hiss. Hyra: 9.250:-. Hushållsel tillkommer. Ledig: 2013-12-01. Kan vara ledig 2013-10-01. 3 rok - 77,2 m2 - Skomakaregatan 12 (036-012) Centralt läge nära Jutegården och centrum. Diskmaskin. Våning 4. Hiss. Handikappvänlig entré. Hyra: 6.056:-. Hushållsel tillkommer. Ledig: 2013-12-01. Kan vara ledig 2013-11-01. 3 rok - 78,1 m2 - Storgatan 34 (020-040) Badrum och kök renoverades 2009 med nya vitvaror mm. Nära till handel, resecentrum och Paradisskolan. Diskmaskin. Våning 6. Hiss. Portkod. Hyra: 5.452:-. Hushållsel tillkommer. Ledig: 2013-12-01. Kan vara ledig 2013-10-01. 3 rok - 73,1 m2 - Vattugatan 51 (028-088) Välplanerad lägenhet i höghus. Våning 4. Hiss. Hyra: 4.571:-. Hushållsel ingår i hyran. Ledig: 2013-12-01. 3 rok - 80,1 m2 - Algatan 40 (025-152) Stor och ljus lägenhet. Våning 3, ej hiss. Barnrikt område med gångavstånd till dagis och skola. Tvättstuga i trapphuset. Hyra: 4.979:-. Hushållsel ingår i hyran. Ledig: 2013-10-01. Ungdomsrabatt. 2 rok - 63,3 m2 - Vattugatan 5 (024-019) Markplanslägenhet med egen uteplats. Cykelavstånd till affärer/resecentrum. Hyra: 4.115:-. Hushållsel ingår i hyran. Ledig: 2013-12-01. Ungdomsrabatt. 2 rok - 52,2 m2 - Dr. Sandbergs gata 5D (024-049) Central lägenhet med balkong mot innegård. Våning 3 med hiss. Gångavstånd till centrum. Hyra: 4.179:-. Hushållsel tillkommer. Ledig: 2013-12-01. Kan vara ledig 2013-11-01. 3 rum - 81,2 m2 - Silversparregatan 5E Orrefors (050-032) Stor och välutrustad trea i Stallgården, Orrefors. Diskmaskin, tvättmaskin och tumlare. Våning 2, ej hiss. Nära både skola och affär. Stora lekytor i området. Hyra: 5.310:-. Hushållsel ingår i hyran. Ledig: 2013-12-01. Kan vara ledig 2013-10-01. Ungdomsrabatt 3 rum - 78 m2 - Svarvaregatan 3 Alsterbro (068-001) Markplanslägenhet med egen täppa och uteplats. Nära till affär och skola. Kallhyra: 3.357:-. OBS. Vatten, värme, el, sophämtning mm tillkommer. Ledig: 2013-12-01. Ungdomsrabatt.

nybrobostadsab.se Kontoret öppet: Måndag-fredag 07.30-16.00. Lunch 12.00-13.00. Grönadalsgatan 3 Box 178 382 22 Nybro Tel 0481-459 00.

JOUR: 070-215 42 40 vid akuta fel kvällstid och helger.

Lycka till med årets säsong!

3 rok - 91,6 m2 - Orrabäcksvägen 6 Örsjö (047-002) Stor och rymlig lägenhet i mindre hyreshus. Stor gemensam trädgård. Promenadavstånd till skola. Nära kommande "pendeltågstation". Hyra: 5.093:-. Hushållsel tillkommer. Ledig: 2013-10-01. Ungdomsrabatt. Uthyrning/Information

Lotta Wretman Cecilia Ekelund Leif Olson

0481-459 01 0481-459 07 0481-459 09

1314 del a  
1314 del a  
Advertisement